Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.085.694
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Ranko Kukumar kaže...
Psiho246 kaže...

No, pa kad smatraš i jednu i drugu stranu u krivu - Jesi ti teist, ili ateist? Agnosticizam nije ni jedno ni drugo niti zamjena za to. 

Ateisticki agnostik, ili je pravilno agnosticki ateist?

Mozda bih se mogao definirati i kao panteist.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.8.2013 22:55 (Psiho246).
17 godina
kizo2703 kaže...
Psiho246 kaže...

Misljenje da postoji bog za mene nije nuzno lose, ali to treba biti misljenje, a ne nesto nauceno - uvjetovano.

Zato sam ja agnostik i postujem i misljenje teistickog agnostika i ateistickog agnostika.

Agnostik nisi - ti si ''samo'' ateist ,i to vatreni. {#}

To kazes iz vlastitog neznanja, ne znam kako si to zakljucio.

To sto kritiziram vjernike ne znaci da sam ateist, ali da sam vatreni agnostik - moguce.

- Psiho246
14 godina
odjavljen
kizo2703 kaže...

Pa ,baš ne vidim da se teisti ,a pogotovo svećenici drže toga. Čak dapače ,vrlo su vatreni u nabrajanju ''grijeha'' nevjernika i kampanjama protiv njih - da se razumijemo ,pričamo samo o Hrvatskoj.

Jer ,ni u jednoj uređenoj ,sekularnoj državi ,svećenici ne vode političke kampanje s propovjedaonica kao kod nas.

Pusti sad njih, govorim o ovoj temi.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
17 godina
odjavljen
Psiho246 kaže...

Ja recimo imam nesto protiv vjere.

Vjera je glupost kojom se zaglupljuju mala djeca kako bi odrasli u dronove koji ne znaju razmisljati. To je jedan potpuno pogresan nacin za odgojiti dijete.

Umjesto da ih se uci razmisljati i zakljucivati, uci ih se da slijepo vjeruju.

Želiš reći da su svi koji odrastaju odgojeni u vjeri, tupavi dronovi nesposobni razmišljati? - Daj ne budi smiješan. Taj tvoj zaključak je, u najmanju ruku, naivno blesav i tipično ateističko-militantan.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Krivo si me shvatio, iako ne znam zasto sve jasno pise u mom postu.

Ja sam napisao vec da vjernici zapravo nisu vjernici vec su ljudi kojima je vjera usadena od malih nogu te da tu vjeru koriste kao fasadu u svojoj svakodnevnici, upravo ne ispitujuci svoja vjerska nacela, ali su svejedno vjernici i bivat ce vjernici do kraja svog zivota iako ne poznaju svoju vlastitu religiju i iako ne prate njena pravila.

Sta su onda nego ovce? Ovce su i u jednom i u drugom slucaju. U jednom slijepo vjeruju u sve sto im religija nalaze, a u drugom su vjernici bez da imaju pojma u sto bi trebali vjerovati.

Iz takvog ne znanja proizlaze i retardirani stavovi kod kojih se svi skupe kao stado ovcica. Primjer okupljanje u cavoglavima...to je masa koja slavi ubojstva i zlocin (ne mislim na Oluju ofc, iako je i tamo bilo ubojstava). To nisu ljudi koji prate slijepo svoju vjeru, to su ljudi koji su po rodenju katolici i misle da su to dok su u zivotu obicni (u ovom slucaju skoro retardirani) ljudi sa svojim manama i vrlinama, a imaju vise mana upravo zato jer ih se od malena odgaja u "krscanskom" duhu gdje umjesto da im se daje poticaj za razmisljanje im se ubija mozak na nacin da ih se uci da sljepo vjeruju u nesto, te u takvom okruzenju odrastaju u ljude koji ne znaju razmisljati.

Misljenje da postoji bog za mene nije nuzno lose, ali to treba biti misljenje, a ne nesto nauceno - uvjetovano.

Zato sam ja agnostik i postujem i misljenje teistickog agnostika i ateistickog agnostika.

Da si to jasno napisao - nisi.

Shvaćaš da se tvoj stav odnosi na relativno mali broj ljudi? Ako je suditi po referendumu o braku, oko 15-20% Hrvata. Što bi značilo cirka četvrtina deklariranih katolika u Hrvatskoj. Svejedno te ne sprečava da kad kažeš "vjernik" misliš upravo na njih. Neke stvari su ti na mjestu, ali trebaš paziti na formulaciju. Ipak imaš onih 75% vjernika koji nisu svake nedilje na misi, ne mole krun'cu prije spavanja ili se križaju prije jela.

Vjera ili izostanak vjere ne može biti ni dobar ni loš. Vjera ili izostanak vjere nema nikakvu gnoseološku vrijednost budući da ne počiva na činjenicama, nego isključivo na mišljenju pojedinca. Pa ako pričaš o radikalnim vjernicima onda ih nazivaj 'rvatima katolicima, 'stašama, devedesetoprvašima ... a ne vjernicima. Dobiva se krivi dojam.

~~~ Prorok Muhammed Ali Baba Vanga ~~~
17 godina
odjavljen
Psiho246 kaže...
kizo2703 kaže...

Nitko nema ništa protiv vjere i vjernika ,nego protiv dvoličnosti tih istih vjernika ,što je protivno njihovoj vjeri.

Nemoj govorit - nitko.

Ja recimo imam nesto protiv vjere.

Vjera je glupost kojom se zaglupljuju mala djeca kako bi odrasli u dronove koji ne znaju razmisljati. To je jedan potpuno pogresan nacin za odgojiti dijete.

Umjesto da ih se uci razmisljati i zakljucivati, uci ih se da slijepo vjeruju.

Vjera je samo bioloski alat kojeg koristimo u svakodnevnici jer nemamo neogranicen izvor informacija u nasem mozgu ali da ti vjera odreduje tko si i sta si je poremeceno. (doslovno smatram to poremecenim ljudskim stanjem)

Naravno, zbog kognitivne disonance, mnogi se nece sloziti samnom. Zato moram odmah napomenuti - ne vodi mi se diskusija o tome zasto bi covjek trebao razmisljati vs. zasto bi covjek trebao vjerovati, jer bi to bilo dosta ridikulozno. 

Ezio kaže...

a šta je sa političarima koji su trolični i četverolični? što s njima? oni smiju biti takvi jer nemaju 10 zapovijedi?

imaju zakone, ali oni kao da nisu bitni jer logično je da se koriste smicalicama-pa političari su. što je diplomacija i politička korektnost nego jedna velika dvoličnost? misli jedno, radi drugo, reci treće. a vi se okomili na vjernike, ljude koji utjehu nalaze u nečemu u što vi ne vjerujete. meni je to poprilično jadno.

Prvo, prakticki niti jedan vjernik nije zapravo vjernik. Ti se rodis, starci te posalju na vjeronauk i nedjeljom prije svakog rucka molis molitvu. U takvoj okolini odrastes vjernik i sebe smatras vjernikom kao i vise od 3 i pol milijuna ljudi u hrvatskoj.
Kao velika vecina njih, kako prolazi dan ti ne razmisljas o svojim postupcima niti kako se ti postupci reflektiraju na tu nazovi-to-vjeru, vec zivis svoj zivot i prolazis taj dan kao covjek kojega je odgojilo drustvo i u svom danu ces biti covjek i postupat ces kako bi ti - covjek postupio, a ne krscan/katolik.

Da bi bio katolik, dovoljno je da se nazoves katolikom i da si krsten (sto se desi bez tvog pristanka, kada si novorodence) i mozes se busati o prsa svojom vjerom bez da zapravo znas BILO STO o svojoj vjeru i bez da zivis tu istu vjeru.

I to je to...vi ste svi ljudi, krivo odgojeni i na svoj nacin poremeceni. Vjerojatno je i sam takav odgoj kriv za one tvoje provale po Apple temama gdje nisi ni najmanje bio sposoban koristiti razum i logiku.

Drugo, spominjes ljude koji nalaze utjehu u vjeri.

Gledaj sada, neki ljudi nadu utjehu u vjeri, a neki u alkoholu ili heroinu. To sto oni sebe tjese na taj nacin ne znaci da je to ispravno i isto kako bih probao pomoci alkoholicaru, tako pokusam pomoci i vjerniku, a isto tako aktivno pokusavam pomoci i nevjernicima.

Mislim znam da ti nisam uopce pomogao, ti ces moj post kao i stotine drugih zanemariti te bez razmisljanja nastaviti zivot sa istom misli, mozda samo nesto vecom frustracijom prema svima-ne vjernicima.

Editor je užasan za mobilne uređaje... no, da odgovorim:

Što ti misliš da znači živjeti vjeru? Imati 100% dolazaka na nedjeljne mise? U nas je vjera i tradicija, kao i na mnogim drugim mjestima. Mnogi vjeruju parcijalno, mnogi priznaju vjeru, ali ne i Crkvu, mnogi vjeruju i priznaju Crkvu, ali se od iste distanciraju iz nekih razloga, i tako dalje, razlika i razloga ima mnoštvo.

Vjera nije uvijek štetna, može biti i korisna. Kršćanstvo je za štošta bilo društveno korisno kroz povijest. Može biti korisno i u odgoju, kontroli puka (koji zna biti opasan svojom glupošću/sebičnošću/izostankom morala i etike i sl.) i općenito može biti praktična poluga. Vjera i religija mogu biti zasnovane na nama još nepoznatim i čak nedokučivim činjenicama, stoga je prilično arogantno biti ateist. Također, znanstveno i realno gledano, ateizam je mnogo gluplja "odluka" od agnosticizma.

16 godina
Psiho246 kaže...
kizo2703 kaže...
Psiho246 kaže...

Agnostik nisi - ti si ''samo'' ateist ,i to vatreni. {#}

To kazes iz vlastitog neznanja, ne znam kako si to zakljucio.

To sto kritiziram vjernike ne znaci da sam ateist, ali da sam vatreni agnostik - moguce.

ni sam nisi siguran što si? po svemu iznešenom mislim da imaš najmanje pravo kritizirati nekog, pogotovo na agresivan način na koji ti to radiš. ali ok, svatko ima pravo na svoje mišljenje pa tako i ti. sve dok drugima ne smetaš (doduše jesi malo naporan sa tom svojom mladenačkom arogancijom, ali proći će te to)

Potpis!
17 godina
i_rambo_plache kaže...

Da si to jasno napisao - nisi.

Shvaćaš da se tvoj stav odnosi na relativno mali broj ljudi? Ako je suditi po referendumu o braku, oko 15-20% Hrvata. Što bi značilo cirka četvrtina deklariranih katolika u Hrvatskoj. Svejedno te ne sprečava da kad kažeš "vjernik" misliš upravo na njih. Neke stvari su ti na mjestu, ali trebaš paziti na formulaciju. Ipak imaš onih 75% vjernika koji nisu svake nedilje na misi, ne mole krun'cu prije spavanja ili se križaju prije jela.

Vjera ili izostanak vjere ne može biti ni dobar ni loš. Vjera ili izostanak vjere nema nikakvu gnoseološku vrijednost budući da ne počiva na činjenicama, nego isključivo na mišljenju pojedinca. Pa ako pričaš o radikalnim vjernicima onda ih nazivaj 'rvatima katolicima, 'stašama, devedesetoprvašima ... a ne vjernicima. Dobiva se krivi dojam.

Moj post se odnosi na veliku vecinu ljudi, razlika je samo u stupnju nerazmisljanja, tj. vjerovanja.

Recimo imam dobrog prijatelja. On ne voli crkvu, ne prati pravila krscanske religije te on odabire vjerovati kako postoji nesto vise sto ne mora nuzno biti krscanski bog.

Ja mu kazem: "Super frende, pa ti si agnosticki teist". On meni odgovara: "Ne, ja sam krscan jer se osjecam kao krscan"
Ja mu kazem: "Dobro ali sve sto si mi opisao, opisuje agnostickog teista, to je definicija tvojih uvjerenja". On meni kaze: "Ne ja se tako osjecam, to je meni tradicija".

I sada...dobar je on meni prijatelj, dobar je i kao covjek ali ne mogu reci da nije ovca kada on sebe smatra krscanom po odgoju i tradiciji cak i kada mu objasnim naziv za definiciju njegovog vjerovanja. (evo u ovom trenutku sam saznao da u okviru agnostickog teista postoji i definicija krscanskog agnostika, to mu moram prenijet da vidim kako ce to primit ali buduci da ima predznak "krscanski" vjerujem da bi mu se moglo svidjeti, iako ima averziju prema nazivu "agnostik")

Ja sam siguran da on ne bi patio od kognitivne disonance kada ne bi bio odgajan u "krscanskom duhu", vec kada bi odrastao kao osoba sa mogucnoscu racionalnog zakljucivanja gdje bi preispitao svoja vjerovanja i dosao sam do zakljucka i povikao: "Da, ja sam agnosticki teist!" bez srama, zato sto je to njegovo vjerovanje i zato sto je on sam dosao do tog zakljucka.

On je ovako krscan zato jer jer krscan, zato jer je tako odgojen.

Tonči kaže...

Editor je užasan za mobilne uređaje... no, da odgovorim:

Što ti misliš da znači živjeti vjeru? Imati 100% dolazaka na nedjeljne mise? U nas je vjera i tradicija, kao i na mnogim drugim mjestima. Mnogi vjeruju parcijalno, mnogi priznaju vjeru, ali ne i Crkvu, mnogi vjeruju i priznaju Crkvu, ali se od iste distanciraju iz nekih razloga, i tako dalje, razlika i razloga ima mnoštvo.

Vjera nije uvijek štetna, može biti i korisna. Kršćanstvo je za štošta bilo društveno korisno kroz povijest. Može biti korisno i u odgoju, kontroli puka (koji zna biti opasan svojom glupošću/sebičnošću/izostankom morala i etike i sl.) i općenito može biti praktična poluga. Vjera i religija mogu biti zasnovane na nama još nepoznatim i čak nedokučivim činjenicama, stoga je prilično arogantno biti ateist. Također, znanstveno i realno gledano, ateizam je mnogo gluplja "odluka" od agnosticizma.

Zivjeti vjeru za svakoga znaci, zivjeti u ono sto ta osoba vjeruje. No drugo je kada svoju vjeru definiras kroz religiju - krscanstvo, onda znaci da si krscan i da su tvoja uvjerenja, uvjerenja po pisanoj rijeci iz starog i novog zavjeta. Pod okriljem krscanstva postoji citav niz sekti i crkva od kojih svaka mijenja svoja uvjerenja ali zadrzava neki generalan smijer krscanstva.

Stvar je u tome da tih 90% ljudi u Hrv. ne znaju u sto vjeruju i odbijaju smjestiti svoja uvjerenja u pripadajuce mjesto upravo zato jer su ovce po "tradiciji".

Krscan si ali te smeta sto se svecenici ne mogu zeniti? Onda si vise pravoslavac. Vjerujes od slova do slova u Bibliju? Jehovin svjedok si. Vjerujes u Bibliju, ali ne prihvacas pravila katolicke crkve? Protestant si. Vjerujes u nesto "vise", no ne prihvacas bibliju, crkvu ni religijske nauke? Agnosticki teist si. Vjerujes u ucenja Isusa i njegovu povezanost s bogom ali u nista vise? Krscanski agnostik si.

Ljudi koji su i sposobni misliti o takvim stvarima ostaju "u tradiciji" sto je takoder glupo, tako da moj post pokriva puno vise od 20% ljudi, kao sto rambo kaze no koristim se naravno ekstremnim primjerima kako bih naglasio poantu.

Uglavnom, sve sto zelim reci jest da se djeca oglupljuju crkvenom doktrinom od malih nogu, da bi u zrelijoj dobi bivali djelomicno osakaceni, tj. neispunjenog potencijala.

Slazem se da vjera nije uvijek stetna. Kada pitam frenda koliko je sati, a on mi odgovara 15 do 13 je, ja mu vjerujem, osim ako vani nije mrak onda cu ga sterat u onu stvar i rec mu: "daj me nemoj zahebavati".

Krscanstvo je u povijesti imalo pozitivnog ucinka, a ima ga djelomicno i u sadasnjosti, no to ne pokriva los utjecaj crkve niti je taj pozitivan utjecaj crkve nenadomjestiv.

Edit: Da nadodam, ako si roden u Hrvatskoj velike su sanse da ce te odgojiti kao katolika, te da ces biti katolik, ako se rodis u Srbiji velike su sanse da ces biti odgojen kao pravoslavac i da ces biti pravoslavac. Kakvog to smisla ima? Kako je onda vjera/religija osobna stvar, ako je usko vezana uz nacionalnost i odgoj? Zar se samo po ovoj cinjenici ne vidi los utjecaj vjere, kad vjera nije osobna stvar vec se moze nametnuti? Oke, neki ljudi kasnije modificraju svoja vjerovanja ali ostaju privrzeni doktrini one crkve u cijem su duhu odgajani jer opet vjeruju da se tako osjecaju (LOL).

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 1:16 (Psiho246).
15 godina
@Psiho246: ne mogu se oteti dojmu da tako gorljivo braniš vlastiti stav jer ni sam nisi siguran u to što tvrdiš. Najsmješnije mi je to da si frenda išao uvjeravati što je on. Osobno postom nisam mislio samo na tebe već na globalni stav kako je vrijeđanje drugoga OK. Nije OK, ne možeš generalizirati i sve trpati u isti koš. Tonči ti je lijepo objasnio, pokušaj shvatiti a nemoj biti ograničen.
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
odjavljen

Psiho, baš si svašta zabrijao. Zašto ne pročitaš što si napisao i razmisliš o tome? Ti očekuješ da netko negdje mora pripadati, slažeš tu nazive, radiš kompozicije, samo kako bi netko ili svi, upali u tvoju osobnu interpretaciju, kako bi svih imao pospremljene u njihove "ladice"? Nije ti nitko još nabrojio "ograničene ovce" od znanstvenika i nobelovaca? Kakve su to glupe teorije? 

Ako je osoba dovoljno inteligentna za to, nema tog odgoja i edukacije, koji će je spriječiti da razmišlja, sumnja i propitkuje. Mislim da si, od pustog straha od vjere, religije i vjernika, posve zaboravio i sam razmišljati o onome što pišeš, inače ti se ne bi dogodilo da konstruiraš tekstove ovog tipa.

17 godina
Tonči kaže...

Psiho, baš si svašta zabrijao. Zašto ne pročitaš što si napisao i razmisliš o tome? Ti očekuješ da netko negdje mora pripadati, slažeš tu nazive, radiš kompozicije, samo kako bi netko ili svi, upali u tvoju osobnu interpretaciju, kako bi svih imao pospremljene u njihove "ladice"? Nije ti nitko još nabrojio "ograničene ovce" od znanstvenika i nobelovaca? Kakve su to glupe teorije? 

Ako je osoba dovoljno inteligentna za to, nema tog odgoja i edukacije, koji će je spriječiti da razmišlja, sumnja i propitkuje. Mislim da si, od pustog straha od vjere, religije i vjernika, posve zaboravio i sam razmišljati o onome što pišeš, inače ti se ne bi dogodilo da konstruiraš tekstove ovog tipa.

Ha gledaj, mozda sam u krivu samo ne znam zasto jer zapravo nisi rekao nista osim da ponovno procitam svoj post.

Vjerovanja su definirana te ako necija vjerovanja odgovaraju nekoj definiciji, taj covjek vjeruje prema nazivu te definicije.

Ne razumijem sto hoces reci, zasto ljudi ne bi bili po ladicama? Ti imas nekakvu bolesnu averziju prema ladicama il sto vec?

To nije nikakva "moja" interpretacija vec su to jasno definirane definicije razlicitih ljudskih stavova i vjerovanja, ja ne znam u cemu je problem.

Takoder ovo "od znanstvenika i nobelovaca" je klasican ad autoritatum argument ili mi se to samo cini? Mislim ima nobelovaca koji bi se vjerojatno slozili samnom, no kakve to veze ima?

Ja se slazem da ako je osoba inteligentna da nema tog odgoja i edukacije koja ce ga sprijeciti da razmislja, ali nije li inteligencija nesto sto se razvija kroz godine i nije li onda logicno zakljuciti da se takvim odgojem sputava inteligencija prosjecnog covjeka, jer ga se od malih nogu ne uci da razmislja vec da bezuvjetno vjeruje?

Molim te odgovori konkretno na moj post, ne ove spike da moram ponovno citati sto sam napisao jer sam napisao mnogo toga u zadnje dve-tri strane i odgovorio sam puno ljudi.

Ja mislim da ti zbog nekakve politicke korektnosti ili nesto slicno ne zelis vidjeti ocito, ne znam kako bih drugacije objasnio averziju prema klasifikaciji ljudskih vjerovanja. To je jednostavno nelogicno. Mozda bi ti malo trebao zastati i razmisliti o tome.

Ako mislis da nije tako, reci konkretno zasto ljudi ne bi trebali definirati svoja vjerovanja i zasto bi trebali biti vjernici po nacionalnosti i mjestu rodenja?

Ali dobro, mozda jesam i nesto prokenjao jer sam se izgubio u raspravi gdje sam raspravljam protiv sake ljudi te svakom odgovaram na postove sto rezultira vjerojatno djelomicno nekoherentnim nizom postova gdje vise ni sam ne znam kome sam sto rekao niti tko je meni sto rekao. Vec sam si prije rekao da kada krenem u ovakvu forumsku diskusiju da trebam nesto zapoceti i onda pustiti temu samu da se malo razgradi prije no sto opet dam svoj doprinos, no eto uzelo me jer kod ovih stvari dosta cvrsto mislim da sam u pravu te zelim sto bolje objasniti svoje stajaliste.

@Mario, ja ne znam zasto si ti ustrajan u tome da ja odobravam vrijedanje? Ne znam od kud ti dojam da nisam siguran u svoje stajaliste (mislim i nisam 100% siguran u svoje stajaliste ali sam dovoljno siguran da cvrsto branim svoj stav)?
Mozda je to zbog tvoje vlastite nesigurnosti u tvoj stav, zato i toliko forsiras to tzv. "vrijedanje" ali ja nikoga ne pokusavam uvrijediti. Ja sam za razliku od tebe u zadnje tri strane napisao cijele zidove teksta da bih obrazlozio svoje misljenje, pa me cak malo i iritira kada netko kao ti samo dode i onako sastrane izkomentira kakav sam to tocno JA, kakav bi trebao biti bez da se uopce dotakne onoga sto sam ja rekao i da konkretno izjasni svoj stav nasuprot moga stava, kako bih mogao zapravo usporediti suporstavljene strane...

Vidis kako uopce ne razumijes sto sam pisao kada kazes da trpam sve u isti kos, a ja zelim strpati sve u bezbroj razlicitih koseva sto je suprotno od tvoje tvrdnje. Mislim jedini zajednicki kos o kojem pricam je kos u kojem ljudi svojom usadenom doktrinom trpaju sami sebe u isti kos, dok pripadaju u puno razlicitih koseva...

- Psiho246
17 godina
odjavljen
Psiho246 kaže...

Vjera je glupost kojom se zaglupljuju mala djeca kako bi odrasli u dronove koji ne znaju razmisljati.

Kako se ova tvoja izjava može interpretirati u kontekstu činjenice da su mnogi znanstvenici i vjernici? Da su mnogi filozofi (majstori promišljanja, očito) i vjernici? (Bili i jesu u oba slučaja).

14 godina
odjavljen
Ćaća od Nikole Tesle je bio pop. Psiho, doista imaš pravo-Teslu je vjera stvarno zaglupila i pretvorila u drona.
Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
18 godina

jucer zatvoren jubilarni 50-ti objekt u Dubrovniku {#}.  oboren rekord zatvorenih objekata po glavi stanovnika {#}

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
17 godina

Jel nakon ovoga ide red pedera?

Rvat katolik!
12 godina
protjeran
tnakir kaže...

Jel nakon ovoga ide red pedera?

Strpi se do najskorije parade...

17 godina
neaktivan
18 godina

Pa s obzirom da piše za Time, sumnjam da je priglup, a i teško da ga se može posprdno zvati "novinarčićem".

Sto ljudi, sto ćudi - ne slažem se s tim što je napisao, ali ovo "priglupi novinarčić" mi je nekako deplasirano.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Pa s obzirom da piše za Time, sumnjam da je priglup, a i teško da ga se može posprdno zvati "novinarčićem".

Sto ljudi, sto ćudi - ne slažem se s tim što je napisao, ali ovo "priglupi novinarčić" mi je nekako deplasirano.

pa nije bas niti previse bistar ako nije mogao predvidjeti koje ce reakcije izazvati taj njegov post pa ga je naknadno izbrisao, uostalom zeljeti nekome smrt zato jer se ne slazes s njegovim stavovima je malo preradikalno da se nebi nazvalo u najmanju ruku glupim i nepromisljenim.

btw:

ova vijest mi se cini kao narucena za opravdavanje NSA-og prisluskivanja.. kao fol presreli su telefonski razgovor celnika al-qaida i otkrili da planiraju napad.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/prema-pisanju-njemackih-medija-al-qaida-planira-izvesti-napade-na-europske-brze-zeljeznice---299123.html

16 godina
neaktivan
Drago kaže...

S obzirom kakve se sve debilane objavljuju na Twitteru ,ovo je još mila majka.

Makavelii kaže...

ova vijest mi se cini kao narucena za opravdavanje NSA-og prisluskivanja.. kao fol presreli su telefonski razgovor celnika al-qaida i otkrili da planiraju napad.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/prema-pisanju-njemackih-medija-al-qaida-planira-izvesti-napade-na-europske-brze-zeljeznice---299123.html

Prvo pogledaj sebe i šta sve ti napišeš ,onda kritiziraj nekog drugog.

Tu spada i ovo ,pogotovo s priloženim komentarom.

Jedino ako ti znaš nešto što nije objavljeno! {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 13:09 (kizo2703).
17 godina
Tonči kaže...
Psiho246 kaže...

Vjera je glupost kojom se zaglupljuju mala djeca kako bi odrasli u dronove koji ne znaju razmisljati.

Kako se ova tvoja izjava može interpretirati u kontekstu činjenice da su mnogi znanstvenici i vjernici? Da su mnogi filozofi (majstori promišljanja, očito) i vjernici? (Bili i jesu u oba slučaja).

Ha gledaj, ti od mene trazis da generaliziram ali ne postoji jedan odgovor na tvoje pitanje.

To sto je netko znanstvenik i sto je poznat, pa cak i to sto je inteligentan ne znaci da je u pravu niti da je sposoban prenijeti znanstvenu metodu na druge aspekte svojeg zivota. Znanstvenom metodom se ne moze doci do zakljucka da je islamska ili krscanska nauka tocna (moze se velikim dijelom pobiti), stoga to sto je ta osoba znanstvenik je potpuno nevazno buduci da je sam nesposoban koristiti znanstvenu metodu u drugim aspektima svojeg zivota. Zapravo potvrduje moju tezu da covjek odgojem biva poremecen i uvjetovan da pripada nekoj religiji te da sljepo vjeruje.

Ja mislim da bi svaki covjek trebao biti sposoban priznati da ne moze znati odgovor na pitanje "postoji li nesto vise?" te da je stoga glupo slijepo i cvrsto vjerovati da postoji nesto vise i pripadati odredenoj religiji koja je vezana skupom pravila zbog tog uvjerenja. Mislim kad ogolis sva crkvena/religijska pravila i indoktrinacije ostaje samo to pitanje: "postoji li nesto vise".

Buduci da je nas tehnoloski razvitak premali da bi znali tocan odgovor na to pitanje, sanse su 50-50 da postoji nesto vise ili da ne postoji nesto vise. Te sanse se moraju priznati jer su trenutno takve, a sansa da je necija osobna religija ispravna su ravne ispravnosti svake druge religije u povijesti covjecanstva od vjere u boga vatre i sunca do vjere u titane, zeuse itd.

Mislim da okrenem malo kamen, kako ti objasnjavas cinjenicu da su mnogi filozofi i znanstvenici bili nevjernici?

Mislim netko mora biti u krivu, nisu svi u pravu samo zato sto su filozofi i znanstvenici. Einstein je agnostik/panteist, nietzche je ateist, recimo za Dostojevskog sam citao da je pravoslavac zato sto smatra Isusovu nauku necim sto bi svaki covjek trebao prihvatiti, a u sklobu svog kasnijeg nacionalizma je prihvatio pravoslavnu crkvu...

Treba uzeti i u obzir da je pojam "agnosticizam" predstavljen tek u 19. stoljecu, dok su mnogi slavni filozofi i znanstvenici zivjeli stotinama godina prije kada su im vlastita razmisljanja mozda bila agnosticko-teisticka, a ne katolicka ili sto vec ali to nisu tada definirali tako pa su se priklanjali poznatome, a naravno ne moramo iskljuciti sansu da su jednostavno - u krivu.

- Psiho246
17 godina
odjavljen

Svašta si tu izmiješao sada. Dakle, strogo znanstveno gledano, jednako kao što je neosnovano tvrditi da Boga ima, neosnovano je i suprotno, tvrditi da Boga nema. Oboje je, u gorenjem žargonu, glupo.

Nije mi baš jasno što si pokušao s ovim gore o znanstvenicima i metodama, osim što mi se čini da želiš degradirati i diskvalificirati znanost, znanstvenike, inteligenciju itd. kao mjerila sposobnosti i dokaz potencijala za razmišljanje, što je onda zaista, uz dužno poštovanje, laprdanje s tvoje strane.

17 godina
Tonči kaže...

Svašta si tu izmiješao sada. Dakle, strogo znanstveno gledano, jednako kao što je neosnovano tvrditi da Boga ima, neosnovano je i suprotno, tvrditi da Boga nema. Oboje je, u gorenjem žargonu, glupo.

Nije mi baš jasno što si pokušao s ovim gore o znanstvenicima i metodama, osim što mi se čini da želiš degradirati i diskvalificirati znanost, znanstvenike, inteligenciju itd. kao mjerila sposobnosti i dokaz potencijala za razmišljanje, što je onda zaista, uz dužno poštovanje, laprdanje s tvoje strane.

Dobro, glavno da se razumijemo. {#}

No ovo drugo je totalno krivo od tebe, kao da nisi procitao uopce sto sam napisao. Nemam potrebu ponovno objasnjavati, mozes slobodno procitati opet ili gluglati sto znaci znanstvena metoda.

Sve sto si ti zakljucio iz mojeg posta (u ovom drugo dijelu) je totalno pogresno i to je nesto sto si ti izgleda odlucio zakljuciti jer si stvorio nekakvu svoju sliku o meni/mojem stavu ili nisi uspio razumjeti sto sam htio reci, iako ne znam kako.

Uglavnom sve se svodi na to da si ti zapeo u petlji ad autoritatuma i da ja sad tebi moram objasnjavati zasto je to pogresno.

Edit: Uglavnom ipak da rezimiram prosli post - neki znanstvenici/filozofi su ateisti, neki teisti, a neki agnostici - so what? Reci ti meni so what? Kako je to vazno za diskusiju kada od ove tri skupine, samo je jedna u pravu sto znaci da su preostali znanstvenici i filozofi u krivu, a inteligentni su, znanstvenici su i filozofi su. (agnostici nisu potpuno u krivu ali nisu ni potpuno u pravu)

Takoder, glavno da si mi rekao da sam ja "nesto pomijesao" ali nisi odgovorio na moje pitanje niti si zapravo rekao sto sam pogrijesio. Tebi se samo "cini" da ja podcjenjujem znanost, sto ne moze biti dalje od istine.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 14:10 (Psiho246).
17 godina
Tonči kaže...

...

Za to postoji naziv "argumentum ad ignorantiam".

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
@Psiho246: što se tiče puno stvari stalno ih propitujem, kako godine idu shvaćam da sam liberalniji i manje zapaljiv. Možda je to normalno a možda i nije, no ja živim tako. Jedan stav ne mijenjam od djetinjstva. Poštuj drugog i poštuj ono što je njemu bitno (sveto). To je to, oprosti što ne pišem dulje postove, ja sam ti srtojarski inženjer nenavikao na dugo pisanje (osim ako nije stručne naravi).
Stručnjak za odmaganje...
12 godina
protjeran
Drago kaže...

Teško da je priglup, samo je zao i mali je režimski novinarčić.

17 godina
mario.L_hr kaže...
@Psiho246: što se tiče puno stvari stalno ih propitujem, kako godine idu shvaćam da sam liberalniji i manje zapaljiv. Možda je to normalno a možda i nije, no ja živim tako. Jedan stav ne mijenjam od djetinjstva. Poštuj drugog i poštuj ono što je njemu bitno (sveto). To je to, oprosti što ne pišem dulje postove, ja sam ti srtojarski inženjer nenavikao na dugo pisanje (osim ako nije stručne naravi).

Postovanje se mora zasluziti, a ne dijeliti se sakom i kapom.

To je samo jos jedna u nizu pogresnih filozofija koje si usvojio.

Ipak, pozdravljam tvoje napore da stalno proispitujes stvari, ako je to istina.

- Psiho246
17 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
Tonči kaže...

...

Za to postoji naziv "argumentum ad ignorantiam".

Ništa nisi razumio, zar ne? A i engleski ti je slab?

Gdje ti vidiš moju izjavu da je:

- tvrdnja točna jer nije dokazano da nije točna

- tvrdnja netočna jer nije dokazano da je točna

Ovo moje gore je nešto slično (no, ne i isto) Schrödingerovoj mački: ozbiljan znanstvenik (mislilac, logički promišljatelj) neće tvrditi da Boga ima niti da Boga nema, sve dok jedno ili drugo nije dokazivo. Čista znanstvena praksa. Dok nešto nisi dokazao, negativno ili pozitivno u odnosu na pretpostavku - ostaje pretpostavka i ne možeš tvrditi da to nešto jest, već samo da možda jest, a možda i nije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 14:49 (Tonči).
17 godina
Tonči kaže...

Ništa nisi razumio, zar ne? A i engleski ti je slab?

Gdje ti vidiš moju izjavu da je:

- tvrdnja točna jer nije dokazano da nije točna

- tvrdnja netočna jer nije dokazano da je točna

Ovo moje gore je nešto slično (no, ne i isto) Schrödingerovoj mački: ozbiljan znanstvenik (mislilac, logički promišljatelj) neće tvrditi da Boga ima niti da Boga nema, sve dok jedno ili drugo nije dokazivo. Čista znanstvena praksa. Dok nešto nisi dokazao, negativno ili pozitivno u odnosu na pretpostavku - ostaje pretpostavka i ne možeš tvrditi da to nešto jest, već samo da možda jest, a možda i nije.

Implicitno sam zakljucio, ako nesto tvrdis, podrazumijeva se da ces to nesto (pokusati) potvrditi dokazom.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
odjavljen

Sada ja nisam ništa razumio. Što ti želiš reći? Implicitno si zaključio da Bog mora ili postojati ili ne postojati te da moja tvrdnja da ne možemo znati, postoji li ili ne, ne može postojat?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice