Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.306.932
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
kizo2703 kaže...
Tonči kaže...

Nek' ugasi 10-20 beskorisnih agencija pa će odmah imati love...

Trebalo je odmah ,na početku 2012. ,krenuti na posao i pogasiti sve županije i većinu općina i gradova ,te ostaviti samo 150 ,koliko je bilo ''prije oslobođenja'' Hrvatske ,1989.

I naravno ,otpustiti ,150k ljudi koji su radili u njima i raznim agencijama i uredima vezanima uz njih.

Samo me interesira dali bi se onda ''dogodila'' Grčka (neredi u njoj) ili Rusija 1917. (ovaj put predvođena HDZ-om)?! {#}

Nije naravno trebalo odjednom kako se često sugerira prerezati i otpustiti 150.000 ljudi, već ih je kroz 2g. koje su uzalud potrošene trebalo ipak ažurnije i drastičnije rezati što mirovinama što preseljenjima i prekvalifikacijama na druga radna mjesta, naravno što bi ispratilo i podržalo spomenuto smanjenje općina itd. Ne vidim razloga zašto na jednom nazivno mobilnom tržištu rada netko iz općine u Zadru (karikirajmo ugašene) - ne bi otišao raditi na drugo radno mjesto u Splitsku općinu ili otišao u mirovinu, gdje predstavlja kudikamo manji trošak i opterećenje za državni proračun.

Naravno, ne misli da je trošak državne administracije samo isplata dohotka tj. plaća, odnosno ljudstva kako se često prikazuje kroz medije. No da su u to ušli ne bi više bilo nazad, osobno mislim da za tako jedan megalomanski korak ipak još nismo spremni. Pogledaj što se događa sa reformom mirovinskog i socijalnog sustava, pincetama napikavaju pojedinačne slučajeve tko je koliko unazad xy godina nezakonito dobivao iz proračuna..Sugeriram ti da to, nazovimo ga čišćenje, u slučaju države enormno traje..

Faith divides us - Death unites us.
18 godina
Tonči kaže...

Tonci, to je samo kap u moru i ne mislim da bi puno utjecalo na proracun. Slazem se da bi i to trebalo odraditi, ali to je trenutacno low priority stvar (iako, mozda i najlaksa za odraditi).

thedream kaže...

1. Stavljanje državne imovine (vojna i druga odmarališta, ruševni hoteli - pogledaj samo one Kupare i njihov potencijal, takvih lokacija je doslovce na stotine na našoj obali) u funkciju bi bilo zgodno za početak, samo što ta funkcija u 90% slučajeva znači privatizaciju odnosno koncesiju i onda imaš reakcije po medijima tipa ove vezane za autoceste, koje su po meni - 1. preplaćene, 2. preskupe i vezano za prvo dvoje 3. s premalim pokrićem u efektivnom prometu da bi se mogle samoodržavati.

2. Privatizacija opet ne pogoduje interesu lokalne samouprave koja tradicionalno i poslovično koči svaki oblik ulaganja za koji oni - stručni u 3pm, procjene da im ne paše (čitaj da ne mogu pospremiti kakvu dodatnu pinku kradom u vlastiti džep), i tako to..

3. Inače govorili smo o povećanju poreznog opterećenja i njihovim razlozima već mnogo puta ovdje. Ukratko - to je najlakši, i (državi) najbezbolniji način ubiranja fin.sredstava. Strukturne reforme gotovo da i nikome ne padaju na pamet, ide ljeto što ti je, tri tjedna go itd..onda će još malo i predizborna godina, neka druga priča, koja će ispratiti onu da to u prvom mandatu nisu stigli sve napraviti.

4. Problem je što je to - sve, ustvari - jedna jedina stvar koju su trebali napraviti i na nju se fokusirati. Državni rashodi i smanjenje državne potrošnje. Bezuspješno. A8 umjesto S klase, bezidejan primjer, ali sugerira dosta toga malo šire preslikano..

1. apsolutno, ali problem je u tome sto se u tom slucaju treba nesto i raditi. Pa vidis da Hrvatska nema blage veze sto je u njenom posjedu ni kako se koristi. Uzas!

2. Takav oblik korupcije bi vjerovatno bio blazi da se problematicni cinovnici/nacelnici/kurcipalci sankcioniraju. Medjutim, stvarnost je drugacija i svi su svjesni da mogu raditi sto hoce bez ikakvog straha. Takodjer bi kaznjavao neefikasnost javnih sluzbnika, odnosno, placao bi ih po ucinku, stogo bih kaznjavao ove sto traze mito (zatvor, otkaz etc etc). Drzava kao pokusava dovesti strane investicije, a sa druge strane ih ubija sa velikim poreznim opterecenjem, sporom birokracijom i bizarnim zakonima.

3. Koliko oni misle da mogu dizati poreze? Pa vec im dajemo skoro 2/3+ bruto place (porezi, prirezi, pdv etc etc).

4. Da, ali to vodi gubitku popularnosti i glasova. Iako ne vjerujem da ce SDP u skoroj buducnosti dobiti ikakve izbore. 

kizo2703 kaže...
Tonči kaže...

Trebalo je odmah ,na početku 2012. ,krenuti na posao i pogasiti sve županije i većinu općina i gradova ,te ostaviti samo 150 ,koliko je bilo ''prije oslobođenja'' Hrvatske ,1989.

I naravno ,otpustiti ,150k ljudi koji su radili u njima i raznim agencijama i uredima vezanima uz njih.

Samo me interesira dali bi se onda ''dogodila'' Grčka (neredi u njoj) ili Rusija 1917. (ovaj put predvođena HDZ-om)?! {#}

Ili to ili krah.

Rvat katolik!
16 godina
neaktivan

Krah, bez imalo pretjerivanja, bi bio jedino da ovakav HDZ dođe na Vlast, a ne da ju SDP zadrži. To je manje zlo, odgađanje kraha (ili bar u nekom drugom obliku) nazovimo ga tako.

Faith divides us - Death unites us.
16 godina

Ako netko pronađe način za maknuti 40-ak posto umirovljenika, spasit će državu. S obzirom da je Hitler odavno mrtav, a njegove metode nisu nešto što se može očekivati, mislim da ne treba računati na to.

Dakle bankrotirat ćemo kroz 5 godina, osim ako se odjednom pola europe ne odluči uložiti u Hrvatsku. Znate kolika je vjerojatnost za to, jednaka kao i za prvospomenuti scenarij {#}

13 godina
protjeran

Da, imam oružje, hladno. Ono koje ne riga vatru. Da si bio pažljiviji u čitanju mojih postova, mogao si to zaključiti iz njih. Čini se da imaš problema sa opažanjem.

Za to ti ne treba pshio test, jer bi onda ljudima morali oduzimati računala, jer su i ona opasna, te mogu biti iskorištena kao toljage.

Inače, imam licencu zaštitara, te oni između ostalog prolaze na liječničkom pregledu i testove koji ukazuju da vatreno oružje kod njih ne bi bilo zloupotrijebljeno, jer po zakonu ako prođu liječnički uz još neke faktore, mogu normalno u obavljaju svoje službe nositi oružje na objektu. Znači, ja u obavljaju svog posla sam ovlašten nositi oružje, na području koje štitim. A to ti je ono bum-bum, bed gajse...

A ovdje na forumu, uvijek se nastojim prilagoditi sugovorniku da se ne bi osjećao da je u podređenom položaju. Sada, jel je netko glup, kaj je glup, ili se to pravi radi svojih kompleksa, meni nebitno, ali velim uvijek se prilagodim ljudima, da im ne bi nabijao komplekse.

Inače, protivnik sam sve ilegalnoga, pa tako i zloupotrebe oružja.

World's Strongest, Sharpest Knives
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 15:14 (Cold Steel).
17 godina
neaktivan
eevek kaže...

....

Dakle bankrotirat ćemo kroz 5 godina, osim ako se odjednom pola europe ne odluči uložiti u Hrvatsku. Znate kolika je vjerojatnost za to, jednaka kao i za prvospomenuti scenarij {#}

http://www.wfs.org/blogs/thomas-frey/when-countries-go-bankrupt

Sad sam nabrzinu izguglao, jer negdje maglovito sjecam da sam vec pitao sto se dogodi s drzavom u slucaju bankrota.

Ako je to buducnost za samo 5 godina... {#}

U svakom slucaju - ono sto mene opcenito brine, kad razmisljam o tome, je cinjenica da vlast drzave bez problema krsi svoje zakone kad drzavu zahvati kriza. Vec sam davno nesto o tome citao (US kolaps 1932, Argentina 1999), ali stvarno natjera covjeka da uzme korak-dva natrag, i promisli na sto tocno moze utjecati i kako moze minimizirati vezu izmedju svoje egzistencije i ovih ljudskih tvorevina kakve su moderne drzave.

Pazi, US je vrijeme krize doslovce proglasila da su zlato i srebro odjednom ilegalna valuta. Ono, do jucer sam kupovao voce i povrce srebrnjacima, danas idem u zatvor ako to pokusam. Ne, nego moram svo svoje zlato dati drzavi, koja ce mi dati papir s potpisom, koji vrijedi u protuvrijednosti zlata. Kad je taj akt ukinut, onda mogu te papire zamjeniti za zlato - ali ne po istom tecaju. Dao sam 1kg, od drzave dobijem sad 600g natrag.

Doslovce, kvaliteta zivota ljudi koji zdravo za gotovo prihvacaju zivot gradjanina, direktno ovisi o stvarima na koje uopce ni nemamo utjecaja...

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 15:19 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Nije naravno trebalo odjednom kako se često sugerira prerezati i otpustiti 150.000 ljudi, već ih je kroz 2g. koje su uzalud potrošene trebalo ipak ažurnije i drastičnije rezati što mirovinama što preseljenjima i prekvalifikacijama na druga radna mjesta, naravno što bi ispratilo i podržalo spomenuto smanjenje općina itd. Ne vidim razloga zašto na jednom nazivno mobilnom tržištu rada netko iz općine u Zadru (karikirajmo ugašene) - ne bi otišao raditi na drugo radno mjesto u Splitsku općinu ili otišao u mirovinu, gdje predstavlja kudikamo manji trošak i opterećenje za državni proračun.

Naravno da je trebalo - već u travnju 2012. su počela zanovijetanja da se ne radi ništa - zato i velim ,trebalo je odmah sve sasjeći.

Pa ko živ ,ko mrtav.

Kakve mirovine ,kakva preseljenja ,kad je prosječnom Hrvatu problem ići na posao (autom!!) iz ,recimo ,Sesveta u Novi Zagreb?!

thedream kaže...

Krah, bez imalo pretjerivanja, bi bio jedino da ovakav HDZ dođe na Vlast, a ne da ju SDP zadrži. To je manje zlo, odgađanje kraha (ili bar u nekom drugom obliku) nazovimo ga tako.

Hm ,ajde mi reci ,a za koga će razočarane Rvatine i ostala stoka sitnog zuba glasati na sljedećim izborima?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

....

Inače, protivnik sam sve ilegalnoga, pa tako i zloupotrebe oružja.

Iskreno, jucer si setam ulicom i bas se razmisljam o ovoj temi s oruzjem, i uocim zanimljivu paralelu:

automobil u pokretu je valjda sto puta opasniji od otkocenog pistolja, a automobil vozi maltene svatko, bez zadrske ili primisli da vozi nesto sto moze usmrtiti nekog drugog.

Da stvar bude komicnija, automobil i vozac se konstantno nalaze u opasnim situacijama, vozeci opasnim brzinama doslovce par metara od nezasticenih pjesaka.

Ako svaka susa moze voziti automobil, a svi znamo koliko nesposobnih i nervoznih vozaca ima, kao i onih koji pisu i slijede neka svoja lijeva prometna pravila - zasto je oruzje onda tako stigmatizirano?

Moglo bi se primjera naci jos, i jos su komicniji. Ratni noz je oruzje, ali kuhinjski noz nije? Pa oba su noz, epiteti se dodjeljuju ovisno o kontestu koristenja, ne? Zasto je ukrasna katana sasvim legalan komad oruzja, kad s kvalitetnom katanom mozes pociniti pokolj dok kazes keks? Zasto je pracka bez problema dozvoljena?

Sve mi se cini da su vatrena oruzja lagano prestigmatizirana. Jedan Uzi nije efikasniji od pracke, dapace, neiskusan operater ce isprasiti sarzer svuda naokolo, dok s prackom imas i neke sanse...

17 godina
eevek kaže...

Ako netko pronađe način za maknuti 40-ak posto umirovljenika, spasit će državu. S obzirom da je Hitler odavno mrtav, a njegove metode nisu nešto što se može očekivati, mislim da ne treba računati na to.

Jedini razlog zbog kojeg ćemo propasti, je taj što nitko ne želi raditi.

Imamo više socijalnih slučajeva vjerovatno nego ijednaa država u EU. Prije nekih mjesec dana izašao je članak gdje jedan gospodin otvoreno kaže "ne želim uzeti posao u struci (vozač) jer onda bi izgubio doprinose koje dobiva kao socijalni slučaj". Druga stvar, i radnik, i poslodavac su previše zaduženi. Da i radnik isto tako!

Dovoljno je samo otići kod bilo kojeg doktora opće Medicine, i biti u čekaonici sat cijeli dan. Više od 50% ljudi koji dođu, samo idu kod sestri pokupiti doznake za bolovanje.

Moj otac je, prije odlazka u mirovinu, bavio se ugostiteljstvom. Prije nekih 5-6 godina, zaposlimo mi konobara na neodređeno (velika pogreška) i čovjek je u 2 godine, radio manje od 6 mjeseci!!!

On je cijelo to vrijeme vukao neka bolovanja, nije u komadu odradio 2 mjeseca. Dok se vrati s jednog bolovanja, odradi par dana, dok mi skupimo sve papire za otkaz, on šibne doktoru, i dobije bolovanje "zbog prekomjernog stresa na poslu".

Taj čovjek, sad isto tu stvar radi drugom poslodavcu. Isto kao što je radio i poslodavcu prije nas (mi za to nisamo znali).

Kad smo mu napkon uspijeli uručiti otkaz (majstor jedan vikend zaboravio otići po doznake), raspitamo se s knjigovodstvenim uredom i liječnicom općom prakse, kako je takvo što moguće uopće.

I nama doktorica kaže da ona zna bar 10 ljudi koji to rade stalno!!! {#}

Od tad, pa na dalje, samo ugovre na određeno, 3 mjeseca, i gotovo.

Kod nas je problem što svaki radnik svjestan svojih prava, a malo koji svojih obaveza.

Druga stvar, poslodavci.

Nikad mi neće biti jasno, ako vidiš da ti firma propada, da ide u dugove, zašto je jednosatvno ne zatvoriš i otvoriš nešto drugo?

Pa kad vidim da neke firme duguju po xx miliona kuna, 3-4 isplate plaća, a gazde i dalje žive na visokoj nozi, novi autići, vikendi na moru, i slično, zapitam se tko je tu lud?

Nisu mi ni jasni radnici koje rade 2 mjeseca bez plaće, i onda se opet ujutro oblače i odlaze na posao koji im neće biti plaćen.

A sad malo "po državi". Toliko je zatvorenih tvornica po Hrvatskoj, a nikome u toj dravi ne pada na pamet da se to ponovno pokrene.

Ulažu novce u poticaje, na kojima svake godine svi gube. Toliko novaca dolazi iz raznih fondova, pa mogla bi se pokrenuti par dobrih tvornica.

Prenamjena tvornice, proizvodnja nečega čime se može konkurirati na tržištu.

Država obečava neki razvoj, gospodarsku "revoluciju" a plana nema nigdje. "Plan 21" je sve samo ne plan. To je po meni ideologija, nešto kao ideja.

Slažem se s tim "planom" po svim točkama, međutim, nigdje tu nevidim neku konkretnu ideju.

Jedna srbija je (ponovno) pokrenula proizvodnju automobila, BIH također. A mi imamo nagrađivani električni automobil (rimac), pa električnu verziju gradskog vozila (XD), a mi i dalje ulažemo brodogradnju koja je, htjeli mi to priznati ili ne, propala!

Neki plan, pa makar to bio i proizvodnja dječijih pelena, bi bio ogroman uspijeh za nas. Pogtovo što velike industrije za sobom povlače i manje.

Recimo u slučaju auto industrije broj kooperanata je ogroman (proizvodnja autonavlaka, gume, stakla, zamjenski dijelovi..............), a ti kooperanti bi pospješili broj malih poduzetnika.

Mali poduzetnici (bilo male firme ili obrti) su danas najugroženija vrsta. Velike uglavnom štiti zakon (apsurd).

Kad vidim da se sad več priča za izbore, dođe mi da plačem. Pa mi smo počeli, kao i političari, misliti samo na izbore, a ne na ono što bi ti izabrani trebali raditi.

Nisam ni za HDZ ni za SDP, niti za bilo koga drugoga. Ja sam za neke ljude koji su stručni nešto raditi. Zašto se ne sastavi neka grupa ljudi, koja bi bila sposobna sastaviti neki konkretni plan napretka.

Što se mene tiče, može to biti DGLDMRS (desna gornja, lijeva donja, multi retardirana stranka) ali nek imaju neke proklete ovlasti, da se nešto poduzme.

Kakvo je stanje, i a ču vjerovatno, nakon završenog faksa, iči nekamo van, jer ovdje postepeno postaje nemoguće živjeti (nekako mi se čini, da se neki ljudi posebno trude to svaki danom učiniti da bude sve gore i gore)

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Sve mi se cini da su vatrena oruzja lagano prestigmatizirana. Jedan Uzi nije efikasniji od pracke, dapace, neiskusan operater ce isprasiti sarzer svuda naokolo, dok s prackom imas i neke sanse...

veoma istinito.

Pazi, morski pas - inače bezopasna živina za brodet, je stigmatiziran do ibera mada uopće nisu opasni kad se pogleda broj žrtava. Opasniji su komarci, pčele, pauci, čak i cucki za po doma su opasniji (30 puta opasniji).

Izglade da je sve stvar prezentacije i reklame. Usrani mediji i njihove debilne naslovnice.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
13 godina
protjeran

Evo, slažem se sa tobom u potpunosti.

Oružje je kod nas stigmatizirano i sotonizirano(HR i Europa) iz cijelog niza razloga. Povijesno nasljeđe, strah demokratskih režima da ih naoružani narod ne sruši sa vlasti, kada im dojade izbori(netko je rekao pametno, da izbori nešto rješavaju da bi bili odavno ukinuti...), jake instucije, i tako dalje...Evo malo povijesti. Navodno je Hitler prvi uveo kontolu oružja u svom režimu...

..ajmo još malo povijesti...nekoliko godina prije genocida nad Armencima, Turci su zabranili oružje, Hitler isto tako, pa se lako obračunao sa Židovima kasnije, a i naša povijest pamti da je Hrvatima prije ikakvih sukoba bilo oduzimano oružje sa strane jugoslavenskih vlasti, ako su znali da ga posjeduju(lovcima...), a kasije znamo što se događalo...

Dok niste pod oružjem, nitko vas ne poštuje, jer se svako boji metka, te nitko nije jači od njega.

Ovo za automobile savršeni primjer, još kada kvartovski igrači naprave tjuning svog limenog ljubimca, pa dobiješ ubojito sredstvo, koje lako otkaže poslušnost neispravno prerađeno...te, one još njihove spike:"E, znaš, jurio ja 250 km/h, po zagrebačkoj obilaznici, dok mi je malička pu...., koji filing buraz, e..."

Tako je. Podjela noža se vrši po njegovoj namjeni. Replike katane(tipa Cold Steelove...) isto tako režu, kao i prave, ali naravno ne mogu se po kvaliteti mjeriti sa onim iz doba samuraja....

A nož nije samo oružje, nego je on već tisućama godina alat koji ljudima olakšava život. A u situacijama kada život ovisi o nit, može spasiti život. Jedan nož, jedan život.

Odličan osvrt  gazde Cold Steela.

Zakon su pisali ljudi koji nemaju previše doticaja sa stvarnošću, te ne razumiju namjenu oružja, koje osim svoje ubojitosti, ima i umjetničku i majstorsku vrijedost, a i veliku moć odvraćanja agresije od sebe.

Na primjer, u Švicarskoj svaki zaselak ima streljanu, te doma imaju automatsko oružje, pa se ne kolju međusobno. To je Švicarcima ostalo iz povijesti, jer ni oni nisu uvijek bili umiljati i neutralni, kao danas.

Ako hoćemo i naš primjer, naša sela su puna ileganog oružja, pa nitko se ne kolje i ubija masovno. A kada bi još ljude poticali da se naoružaju u skladu s zakonima, tko bi nakon iskustva sa liječničkim pregledom i svim mogućim provjerama, išao pucati na svadbu iz svog osobnog naoružanja, kada bi lako mogao ostati bez njega. A kamoli, da bi netko tko je kriminalno devijatan, prvo išao godinu dana ishođivati dozvolu za oružje, da bi potom poslije, recimo išao pljačkati banku?

A kriminal sa oružjem, u 9 od 10 slučaja, dogodi se sa ilegalnim oružjem. Tako statistika kaže.

Osobno koristim nož koristim kao alat, te ga zato i imam sa sobom da mi pomogne za mali milion situacija, da ne moram koristi, deset dodatnih alata ili svoje zube ili nokte. Ljudi ni neznaju koliko im noževi olakšavaju život kada ih počmu svakodnevno korisiti, a ne samo u kuhinji...EDC(every day carry) je osim, mobitela ili ručnog sata, kod mnogih ljudi i nož. A opet, istina koja se mora priznati, da taj nož može biti iskorišten kao oružje, bilo u plemenite svrhe obrane, bilo za napade i razbojstva.

Sada ću opet za nekog ispasti manijak i poremećen, te će mi zazivati policiju doma, da me provjeri.

{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 16:22 (Cold Steel).
17 godina
Cold Steel kaže...

A opet, istina koja se mora priznati, da taj nož može biti iskorišten kao oružje, bilo u plemenite svrhe obrane, bilo za napade i razbojstva.

Istina, ali isto tako, i jedan mobitel može biti oružje. Da te netko pogodi s recimo jednim htc one mobitelom (aluminijsko kučište), može to bit jako smrtonosno.

Praktički nemožeš naprojati danas 5 pretmenta koje nemožeš upotrijebiti kao oružje.

Ipak, ja sam pobornik "ne naoružavanja". Situacija kad ionako svaki klinac u "khm-khm kvartovima" ionako posjeduje neko oružje, još mu dati dozvolu za takvo nešto, graniči s ludošću.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
18 godina
ivan dragi kaže...
Pazi, morski pas - ... čak i cucki za po doma su opasniji (30 puta opasniji).

Pa čuj, obzirom na to koliko ljudi živi u moru, odnosno koliko dolaze u kontakt ljudi i morski psi, te ljudi i psi, ja bi ipak radije za ljubimca imao običnog psa, nego morskog :)

Gledam te!
13 godina
protjeran

O.K.

Velika je to tema za raspravljati.

Maloljetni ni nemogu dobiti nikakvu dozvolu za vatreno oružje. A ne bi se ni izdavala svakome. Tu se prolaze razne provjere...da imaš čist dosje, da si pshički zdrav, da nemaš problema sa susjedima, da nema naznaka da bi to oružje bilo zloupotrijeljeno...i tome slično.

Eh, sada mogli bi to malo i skratiti put do legalnog oružja, samo ono da imaš čisti dosje, te da si pshički zdrav(potvrda liječnika opče prakse), te da oružje možeš imati doma za samoobranu, te se populazirara streljaštvo, gdje ekipa može se doći izvježbati i zabaviti.

A ne kao danas da imaš situaciju, da imap jednu zatvorenu streljanu u Zagrebu, gdje možeš doći pucati prvom sa njihovim oružjem, te nakon nekon vremena ima jedino smisla tražiti svoje osobno vatreno oružje koje moraš držati u sefu odvojeno od streljiva.

Bolje da se čovjek sakrije u sef i zaključa, kad mu netko dođe provalu u njegov dom iz niza razloga.

16 godina
Deus ex machina kaže...

Ako svaka susa moze voziti automobil, a svi znamo koliko nesposobnih i nervoznih vozaca ima, kao i onih koji pisu i slijede neka svoja lijeva prometna pravila - zasto je oruzje onda tako stigmatizirano?

svaka šuša vozi automobil da bi se prebacila sa točke a na točku b. pištolj ti služi da nekog s njime preplašiš ili ubiješ. ili ako si fetišist na oružje kao cold steel onda služi i da ga maziš.

Potpis!
13 godina
protjeran

Tjah, kada bi automobili služili samo da se prebaciš sa točke A do točke B, ona bi ljudi vozili Dacia samo, jer onda isto prevaljuje taj put, kao i Mamićev Bentli. Zašto onda velike većina hoće ovaj drugi auto da vozi, a ne prvi navedeni?

Nemam osobno vatreno oružje. A oružje ne mazim.

Zločesto je to od tebe što pišeš o meni.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 17:00 (Cold Steel).
17 godina
neaktivan
Ezio kaže...

svaka šuša vozi automobil da bi se prebacila sa točke a na točku b. pištolj ti služi da nekog s njime preplašiš ili ubiješ. ili ako si fetišist na oružje kao cold steel onda služi i da ga maziš.

Sto je sa sportskim streljastvom? Ili izlovljavanjem?

Da li bi trebali tretirati luk i strijelu kao i pistolj, s obzirom da su jos i opasniji jer:

1. Jednostavnije je napraviti strijelu iz kucne izrade, bez serijskog broja, tako da se porijeklo projektila ne moze lagano otkriti - nasuprot metku koji je puno teze i puno opasnije napraviti

2. Luk i strijela su uglavnom silent-killer oruzja

Takodjer, nije neobicno procitati kako ljudi koriste najrazlicitije alate kao oruzja: motorke, nozeve, sjekire, cekice...

12 godina
neaktivan

U ime "javnog interesa" počinje privatizacija HPB-a i Croatia osiguranja. Tek toliko... :)

Parva Diplodocus
18 godina
Malo ste zabrijali. Vatreno oružje ima samo jednu namjenu, svi ostali predmeti služe poboljšanju zivota. Zato je toliko problematično i stigmatizirano.

Ja kao bivši strijelac i još uvijek instruktor i sudac mogu imati oružje, ali mi ne pada na pamet imati ga u kući i zbog djece i zbog sebe. A očekivati da će mi ikad zatrebati je suludo, jer da ga ja uzmem u ruke psihički nestabilan iz bilo kojeg razloga (strah, ljutnja...) znači da je netko mrtav.

Ovo zbog čega je cijela rasprava nastala je upravo plod lošeg društva, loše upotrebe oružja i loše procjene.
13 godina
protjeran

Hm, kako bi se branio od više napadača koji su fizički jači od tebe, ako ti dođu na primjer doma u posjet, nepozvani u gluho doba noći, a ti ih spaziš tik do svojeg kreveta?

18 godina
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

U ime "javnog interesa" počinje privatizacija HPB-a i Croatia osiguranja. Tek toliko... :)

To i je javni interes, nažalost. 

16 godina
Cold Steel kaže...

Tjah, kada bi automobili služili samo da se prebaciš sa točke A do točke B, ona bi ljudi vozili Dacia samo, jer onda isto prevaljuje taj put, kao i Mamićev Bentli. Zašto onda velike većina hoće ovaj drugi auto da vozi, a ne prvi navedeni?

Nemam osobno vatreno oružje. A oružje ne mazim.

Zločesto je to od tebe što pišeš o meni.

toliko puno pišeš o pištoljima i noževima da bi čovjek pomislio kako zaista imaš neki poseban odnos sa oružjem

Deus ex machina kaže...
Ezio kaže...

Sto je sa sportskim streljastvom? Ili izlovljavanjem?

Da li bi trebali tretirati luk i strijelu kao i pistolj, s obzirom da su jos i opasniji jer:

1. Jednostavnije je napraviti strijelu iz kucne izrade, bez serijskog broja, tako da se porijeklo projektila ne moze lagano otkriti - nasuprot metku koji je puno teze i puno opasnije napraviti

2. Luk i strijela su uglavnom silent-killer oruzja

Takodjer, nije neobicno procitati kako ljudi koriste najrazlicitije alate kao oruzja: motorke, nozeve, sjekire, cekice...

živimo u uređenom društvu. barem u koliko toliko uređenom. zato postoje neka pravila i mora se znati što se smije a što ne smije. ako ćemo razmišljati na način da se sa svime nekog može ubiti kako bi opravdali nošenje oružja onda ne idemo u pravom smjeru. možeš pasti kad se spuštaš po stepenicama i slomiti vrat. možeš odlomiti komad stepenice pa odalamiti nekog time po glavi i ubiti ga. neće nitko zato zabraniti stepenice i proglasiti ih smrtonosnim oružjem ali će onaj koji je počinio ubojstvo ići u zatvor a neki pravilnik će možda propisati kako treba izvesti stepenice da do pada ili mogućnosti odlomljivanja ne bi došlo. mislim da zaista nije cilj napretka da svi naokolo hodamo sa pištoljima već da živimo u svijetu bez oružja i potrebe za zastrašivanjem i ubijanjem.

Potpis!
17 godina
Cold Steel kaže...

Hm, kako bi se branio od više napadača koji su fizički jači od tebe, ako ti dođu na primjer doma u posjet, nepozvani u gluho doba noći, a ti ih spaziš tik do svojeg kreveta?

Aha, u slučaju da je tebi dopušteno imati oružje, imat će ga i njih više.

Uprvom slučaju, ti ćeš dobiti batine, oni po ono što su došli.

U drugom slučaju, oni će dobiti ono što su dobili, a ti metak u glavu (možda i koji od njih, ali nemožeš sam protiv svih ni u kojem slučaju...)

18 godina
Cold Steel kaže...

Nikako. Niti bih mogao doći do oružja,  pripremiti ga i sigurno upotrijebiti niti me to brine više od toga da se djeca docepaju istog. To su filmske, ne realne situacije. 

13 godina
protjeran

O.K., slažem se, ali ovo što sam naveo, je situacija koja je svojedobno bila u crnoj kornici, kada su dva bandita, došli nepozvani u kuću bolje stojećeg obrtnika, te su ga u njegovoj spavaćoj sobi počeli šorati po glavi sa tupim predmetom. Frajer, je zagrabio gun iz ladice noćnog ormarića koji se nalazio odmah uz krevet tik do njegovog uzglavlja. Koliko se sjećam jednog je ubio, drugog ranio. Oslobođen je svih optužbi, jer je sud procijenio da je pucao u nužnoj obrani.

Oružje nije držao po propisima, jer je trebalo biti u sefu, odvojeno od spremnika s municijom. Zato treba biti kažnjen.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 17:27 (Cold Steel).
18 godina
Cold Steel kaže...

O.K., slažem se, ali ovo što sam naveo, je situacija koja je svojedobno bila u crnoj kornici, kada su dva bandita, došli nepozvani u kuću bolje stojećeg obrtnika, te su ga u njegovoj spavaćoj sobi počeli šorati po glavi sa tupim predmetom. Frajer, je zagrabio gun iz ladice noćnog ormarića koji se nalazio odmah uz krevet tik do njegovog uzglavlja. Koliko se sjećam jednog je ubio, drugog ranio. Oslobođen je svih optužbi, jer je sud procijenio da je pucao u nužnoj obrani.

Oružje nije držao po propisima, jer je trebalo biti u sefu, odvojeno od spremnika s municijom. Zato treba biti kažnjen.

Mene bi više brinulo čime se on bavio. Meni takva glupost ne bi pala na pamet, kao što je enormno mala vjerojatnost da se takvo što dogodi za 99, 99% ljudi u RH. Većina upotrebe vatrenog oružja u RH je u djelima napada, a ne obrane.

17 godina
neaktivan
Ezio kaže...

1. živimo u uređenom društvu. barem u koliko toliko uređenom. zato postoje neka pravila i mora se znati što se smije a što ne smije

2. ako ćemo razmišljati na način da se sa svime nekog može ubiti kako bi opravdali nošenje oružja onda ne idemo u pravom smjeru.

3.....mislim da zaista nije cilj napretka da svi naokolo hodamo sa pištoljima već da živimo u svijetu bez oružja i potrebe za zastrašivanjem i ubijanjem.

1. Mislim da je ovo iluzija... pogledati (klik!) za odlicno objasnjenje ("Ne smije se, ali se smije").

2. Ne pokusavam u biti opravdati nosenje oruzja, pokusavam argumentirati protiv ideje da je svijet manje opasno mjesto ako gradjani ne nose oruzje. Da imam ludog susjeda, plasio bi ga se jednako da vitla okolo motorkom, sjekirom ili puskom. Pokusavam poentirati da ljudi koji imaju problema sa kontrolom vlastitih akcija, ako ti zele nauditi, naudit ce ti i s prirucnim predmetima: nozevima, autima, alatima... cime god.

Apsolutno se ne slazem s idejom da cim je neko oruzje u kuci, ljudi razviju nekakav ubilacki instinkt koji im govori da svaku razmiricu sad treba rijesavati mecima. Mislim da taj emocionalni problem ili imas ili nemas, a oruzje je zasebno pitanje za sebe, i kako rekoh - ako imas problema sa tudjim misljenjima (npr. poludis ako ti netko kaze "Isus je peder"), potpuno nebitno da li ti je pri ruci pistolj, noz za salatu ili motorka.

Takodjer, opet dodatna komplikacija - sta je s ljudima koji su strucnjati u borilackim vjestinama? Netko mi je jednom rekao da se legalno smatra da kad te oni zveknu, da je jednako kao da su povukli oruzje.

3. Pa dapace, mislim da nikad nisam tvrdio suprotno?

Ali imam razumijevanja za dijelove onoga o cemu Cold Steel prica. Da imam zenu i/ili djecu, potrudio bi se zastiti ih na svaki nacin. Uopce me ne briga previse za kriminalcev buduci zivot, u trenutku kad je pomislio da mi moze nauditi, izgubio je sva prava. Nemam nimalo simpatije prema onim pricama "Unistio si sve sto je ikad mogao biti" - je mogao lijepo bolje razmisljati i ne donijeti odluku da nas pokusa opljackati ili silovati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 17:40 (Deus ex machina).
13 godina
protjeran

Pa nije zabilježeno, da je bio neki levat...

Gle, to se slažem, ne događaju se ni u Americi napadi tako često, da bi neko rekao da ono, milijuni ljudi svakodnevno biva napadnuto. Pa, i koliko Amera, ne doživi u životu ništa loše....ali, što znači statistika, kada ti postaneš njezin broj kao žrtva.

Samo se ti naoružaj, a ako nikada ne zatreba, tim bolje. Jer, gringosi uvijek lako dođu do oružja. Dajmo ljudima da se obrane.

Da, to se slažem za ova djela, ali isto tako držim da bi ekipi valjalo dopustiti da na raznorazne ugroze naspram njih ili njihove imovine, odgovori sa vatrenim oružjem. A, ne kao sada što imamo situaciju, da kumice s placa razoružavaju zaštitare, jer ovi ne smiju bum-bum,  zbog nespretnih zakona i propisa, te na kraju sudske prakse.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 17:44 (Cold Steel).
18 godina
Cold Steel kaže...

Pa nije zabilježeno, da je bio neki levat...

Gle, to se slažem, ne događaju se ni u Americi napadi tako često, da bi neko rekao da ono, milijuni ljudi svakodnevno biva napadnuto. Pa, i koliko Amera, ne doživi u životu ništa loše....ali, što znači statistika, kada ti postaneš njezin broj kao žrtva.

Samo se ti naoružaj, a ako nikada ne zatreba, tim bolje. Jer, gringosi uvijek lako dođu do oružja. Dajmo ljudima da se obrane.

Da, to se slažem za ova djela, ali isto tako držim da bi ekipi valjalo dopustiti da na raznorazne ugroze naspram njih ili njihove imovine, dogovori sa vatrenim oružje. A, ne kao sada što imamo situaciju, da kumice s placa razoružavaju zaštitare, jer ovi ne smiju bum-bum,  zbog nespretnih zakona i propisa, te na kraju sudske prakse.

Mi za razliku od SAD imamo dobro razrađene zakone kao i većina europskih država. A kad pogledaš statistike nema nikakve potrebe za oružjem, dapače. Kao što mi i "smrdi" ta priča s obrtnikom. 

13 godina
protjeran

Kako nema? Kriminalci sve suroviji, te uvijek naoružani, narod bez oružja, kao ovce za klanje....

Velika Britanija, tamo negdje prije 15-ak godina, svojim strogim zakonom ljudima zabranila vatreno oružje, a hladno stjerala u kuhinje, te imaju sada veliki porast stope kriminala.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice