Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.308.619
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Mislim da ti banak sjeda na račun ako nakon prodaje stana nije dobila novaca koliko je bilo pri sklapanju ogovora.

Naprimjer. Stan (glavnica) je bio 500 000kn. Sa kamatama je to bilo 900 000kn. Ti si otplatio 200 000kn, banaka je prodala stana za 500 000 a ovih 200 000 opet tebi sjeda na račun.

Isto je i sa auto kreditom.

17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?

ZET - HŽ pokaz dođe kao pola mjesečne rate jednog ok obiteljskog auta... Toliko o tome.

Za auto ti treba otprilike 80k kn

Za neki ok stan ti treba otprikike 80k €

Za stat na noge u tom stanu ti treba još barem 10k € (štednjak, hladnjak, veš mašina, klima, koji ormar i tako to).

Sve u svemu treba ti oko 100k € da možeš reći da si svoj čovjek. Jel mi može netko od ovih gore stručnjaka objasniti kako zaraditi erxtra 100k € u nekom razumnom roku?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
odjavljen
Bukva kaže...

Sve u svemu treba ti oko 100k € da možeš reći da si svoj čovjek. Jel mi može netko od ovih gore stručnjaka objasniti kako zaraditi erxtra 100k € u nekom razumnom roku?

Eto-to je problem današnjeg društva-sve mora biti dostupno i na raspolaganju iste sekunde.

Nitko ne bi malo pričekao.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
17 godina
Pranja kaže...
Bukva kaže...

Eto-to je problem današnjeg društva-sve mora biti dostupno i na raspolaganju iste sekunde.

Nitko ne bi malo pričekao.

Koliko bi to čekanje bilo za uštedjeti 100k€ sa plaćama u HR?

14 godina
odjavljen
amater_2 kaže...

Jel problem čekati 8-10 godina?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
17 godina
Pranja kaže...
amater_2 kaže...

8-10god. sa kolikom plaćom?

15 godina
neaktivan
100k u 10 god? znaci 10k u 1 godini. To je cca 75k kn u godini. Preko 6k kuna mjesečno štednje! Znaš ti kolika plaća treba za to?
15 godina
neaktivan
nema edita, nezz koliki je tečaj, no između 6k i 7k kuna mjesečno
18 godina
Pranja kaže...

Daj spusti se na zemlju. Nitko nije rekao da to mora odmah, ali za 10god možeš imati... ništa. Da ti u prosjeku ostane 3k krznenih mjesečno (što ti ne ostane s nekom prosječnom plaćom), nakon 10god nemaš ni polja milje ušteđenoga. A za tu lovu ne možeš baš previše (stan neki mali, auto...).

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
15 godina
protjeran
Bukva kaže...

ZET - HŽ pokaz dođe kao pola mjesečne rate jednog ok obiteljskog auta... Toliko o tome.

Za stat na noge u tom stanu ti treba još barem 10k € (štednjak, hladnjak, veš mašina, klima, koji ormar i tako to).

Upravo tako. Nekretnine su daleko precjenjene, kao i sve ostalo, pa tako jedan mali rvat vulgaris jedino može čekati da mu roditelji umru, da bude svoj na svome. Okrutno, ali je tako. I na tome se možemo zahvaliti dobroj staroj Jugi, kad su ljudi gradili i dobivali ili kupovali stanove, a da nisu umrli sa kreditom koji im je oduzima do pola plaće.

Ad astra peronospora
18 godina
amater_2 kaže...

Mislim da ti banak sjeda na račun ako nakon prodaje stana nije dobila novaca koliko je bilo pri sklapanju ogovora.

Naprimjer. Stan (glavnica) je bio 500 000kn. Sa kamatama je to bilo 900 000kn. Ti si otplatio 200 000kn, banaka je prodala stana za 500 000 a ovih 200 000 opet tebi sjeda na račun.

Ne, jer se mora reprogramirati kredit, obzirom da trenutak otplate nije za petnaest godina, pa niti kamate ne mogu ići na čitav taj period. Isto kao kod ranije otplate kredita. Ali da, može ti se dogoditi da si otplatio izuzetno malo glavnice, a puno kamate (kod kredita u anuitetima), pa prodajna cijena stana ne pokrije glavnicu.

Gledam te!
14 godina
odjavljen

Meni se čini da si vi opravdavate vaše kredite-rasprava je očito uzaludna.

13 godina
protjeran

Hm, gledaj te ljudi, nemrete imati radničku plaću, delati samo osam sati u firmi, pet dana u tjednu, te očekivati, kaj znam, da ono imate "komforan stan", "dobra kola", da ste bećari, da svi pred vama skidaju šešire i kape, i kaj znam još kakve fantazije....

Ak' si zdrav, dvoje ljude u naponu snage, muško i žensko, te žele imati nekaj svoje, a nisu kaj znam kredinto sposboni, eh, onda morate zasući rukave, kupiti negdje zemlju, napravit prenamjenu zemljišta ako je potrebno, prihvatiti se lopate, ispokati temelje, zašalovati kalupe, upaliti mješalicu, te živi beton isipati u temelje. Te imate temelje kuće, te onda lagano dalje si malo zidate, koliko vam vrijeme i financije za materijal dopuštaju....a ovo, da morate platiti ne znam kaj tuđu radnu snagu, te države njezine namete, a vi da bute ispijali kavice neće ići.

Fascinatno je to. Ekipa bi danas toliko toga htjela imati, a nebi na ni malim prstom makla da se potruditi, svojim vlastitim snagama nekaj postići.

Samo kukanje, kukanje i kukanje. I opet kukanje. Dođe ljeto, oni bi na Zrče, ajd uzmi kredu, pa hajmo na more...Tjah, uzmi lopatu i prihvati se mješalice i gradi kuću, ako je želiš imati...a, ako ne, eh onda imaš problem. Svoj, ne moj.

{#}

World's Strongest, Sharpest Knives
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 14:51 (Cold Steel).
18 godina
Cold Steel kaže...

Hm, gledaj te ljudi, nemrete imati radničku plaću, delati samo osam sati u firmi, pet dana u tjednu, te očekivati, kaj znam, da ono imate "komforan stan", "dobra kola", da ste bećari, da svi pred vama skidaju šešire i kape, i kaj znam još kakve fantazije....

Ak' si zdrav, dvoje ljude u naponu snage, muško i žensko, te žele imati nekaj svoje, a nisu kaj znam kredinto sposboni, eh, onda morate zasući rukave, kupiti negdje zemlju, napravit prenamjenu zemljišta ako je potrebno, prihvatiti se lopate, ispokati temelje, zašalovati kalupe, upaliti mješalicu, te živi beton isipati u temelje. Te imate temelje kuće, te onda lagano dalje si malo zidate, koliko vam vrijeme i financije za materijal dopuštaju....a ovo, da morate platiti ne znam kaj tuđu radnu snagu, te države njezine namete, a vi da bute ispijali kavice neće ići.

Fascinatno je to. Ekipa bi danas toliko toga htjela imati, a nebi na ni malim prstom makla da se potruditi, svojim vlastitim snagama nekaj postići.

Samo kukanje, kukanje i kukanje. I opet kukanje. Dođe ljeto, oni bi na Zrče, ajd uzmi kredu, pa hajmo na more...Tjah, uzmi lopatu i prihvati se mješalice i gradi kuću, ako je želiš imati...a, ako ne, eh onda imaš problem. Svoj, ne moj.

{#}

Da mi je vidit toga koji je sa prosjecnom placom sagradio kucu.

Rvat katolik!
13 godina
protjeran

Ima ih, dragi, samo se ljudi trebaju odvažiti, te iako nisu vješti sa alatom krenuti se učiti i baratati sa istima.

Vježba čini majstora.

{#}

18 godina
Cold Steel kaže...

Ima ih, dragi, samo se ljudi trebaju odvažiti, te iako nisu vješti sa alatom krenuti se učiti i baratati sa istima.

Vježba čini majstora.

{#}

Da, stvarno bih volio uciti postavljati struju ili vodu po svojoj kuci, pa da za pola godine imam poplavu ili pozar. Ajde molim te.

Rvat katolik!
14 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:44 (royalhero).
18 godina
royalhero kaže...
tnakir kaže...

Da mi je vidit toga koji je sa prosjecnom placom sagradio kucu.

Moj otac, vjerovatno i ja ću isto tako. To je bilo u Jugoslaviji i imao je prosječnu plaću jednog radnika. Naravno, nikakva firma nije radila na toj kući, on i ostatak rodbine, prijatelja, također on pomagao njima. Ne znam je li tako svugdje, kod nas jeste. Napraviti kuću sa prosječnom plaćom uopšte nije teško, ne govorim o luksuznom kompleksu nego o normalnoj kući. Ne treba za sve uzimati firme/radnike, jer oni često znaju naplatiti puno više, nekada treba zasukati rukave i sam nešto odraditi. 

EDIT: Struju je također otac razvodio, pa evo danas, nakon 29 godina, sve radi kako treba, nikada nije došlo do problema sa instalacijama.

Jugoslavija :) Pa sta ne kazes. Aj reci starom da danas digne jednu kucu od place.

I moji su digli kucu od place u Jugoslaviji. Danas je ne mogu ni namjestajem napunit.

Sto se tice tvog starog kao majstora, vjerujem da je imao iskustva prije nego je krenuo radit to sebi doma.

Rvat katolik!
18 godina
amater_2 kaže...

Isto je i sa auto kreditom.

{#}

Kakve su ovo gluposti? Kakva naplata nedospjelih kamata? Je li netko ovdje uopće dizao kredit ili pričate priče lovačkog društva "Fazan" iz Brabonjaka Gornjih?

Cold Steel kaže...

{#}

16 sati raditi i uz to graditi kuću? Neće ići.

royalhero kaže...
Moj otac, vjerovatno i ja ću isto tako. To je bilo u Jugoslaviji i imao je prosječnu plaću jednog radnika.

I ja bi volio imati kredite kao što su oni imali.

16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Bukva kaže...

Upravo tako. Nekretnine su daleko precjenjene, kao i sve ostalo, pa tako jedan mali rvat vulgaris jedino može čekati da mu roditelji umru, da bude svoj na svome. Okrutno, ali je tako. I na tome se možemo zahvaliti dobroj staroj Jugi, kad su ljudi gradili i dobivali ili kupovali stanove, a da nisu umrli sa kreditom koji im je oduzima do pola plaće.

Kao expert in real estates (lol - pawnstars na History op.a) .. cijene nekretnina nisu precjenjene jer uvijek postoje nekretnine koje si jedan prosječno plaćeni rvat vulgaris može kupiti.

Na cijenu najčešće utječe lokacija, zatim kvaliteta gradnje i to sve, ali najbitnija je lokacija. Bolja lokacija = viša cijena i to nije problem.

Problem je što imaš slučaj mog poznanika koji bi živio od posla na 5 minuta pješketransom (strogi centar jednog grada), a žali se što sa svojom plaćom ne može kupiti ništa na toj lokaciji.

Super se sjetiti doba 60' kada si za 40.000 maraka mogao kupiti kuću prvi red do mora jer nitko nije htio bit do mora zbog vlage i soli, a sad takve vrijede cca 500-900 hiljada Ojra (zbog toga što je po novom zakonu zabranjena gradnja bliže od 70m od mora pa se mora kupiti neka stara kuća da bi se na temelju stare gradilo nešto novo).

Postoje kuće po gorskom kotru, lici, slavoniji, oko stare karlovačke.. kuće sa okućnicama za nekoliko desetaka tisuća eura, postoje stanovi za 30 hiljada eura, al je svima ispod časti kupiti nešto takvoga i vozit se na posao sat vremena iz Ličkog Osika u Zadar na posao.

Da, naravno da su eksluzivne nekretnine (po lokaciji) nedostupne nekome s (sub)prosječnom plaćom, ali jednako tako im je nedostupan ferari ili lamborgini pa i srednja klasa mercedes(C) i bmw(3) pa se ne cmizdr - čak ih često viđam po cesti.

Općenito je ta fora "moram imat svoj stan" precijenjena i to dosta koči mobilnost ljudi jer znam da masa odbija poslove jer im je daleko za putovat umjesto da unajme stan bliže poslu (npr) - što u inozemstvu nije toliki problem i normalno je putovati sat vremena na posao, da ne govorim da im nije problem biti u najmu i nikad ne posjedovat vlastitu nekretninu.

Btw, recimo na Krku ispod 100K EUR možete zaboraviti na bilo kakav pristojan stan. Eventualno do nekih 45 kvadrata neto površine. Nešto konkretno sa dvije spavaće sobe (dakle 2SS + DB a ne kao u zagrebu gdje se dnevni računa pod sobu), da je novogradnja (2012-2014) blizu plaže i centra (do 200m), košta između 150.000 i 200.000 EUR, od 2.000-2.600EUR/m2 i to srednja kvaliteta.

Šta bi rekli na stanove koji koštaju 3.000 - 5.000 EUR/m2, a prodaju se normalno i prije nego što se dovrši objekat.

Baš me zanima jel Deus - odnosno pitanje za desua - koliko kanađana naših godišta (do 35 - 40 godina) ima svoj stan i auto?

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
14 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:43 (royalhero).
18 godina
royalhero kaže...

Sad mi je ispričao da je taj kredit vratio '89-e sa pola plaće (inflacija)...

Da, imao je malo iskustva, bio je šofer u elektroprivredi, pa je malo ćulio šta majstori rade. ;-) Ali vjeruj mi, stariji ljudi svašta znaju, pogotovo sa sela kao on, od temelja do krova će ti oni srediti. :) Kažem, pomagali su jedni drugima, ako nije znao kako se razvode cijevi zovnuo je nekoga, a on njemu uveo struju i tako bi radili. Danas toga baš i nema.

Naravno da se radi, tako sam ja uredio oba stana. Zoveš majstore samo kad je nešto što baš i ne želiš sam (voda, vanjska stolarija i slično).

No, ipak prvenstvo dajem takvom načinu financiranja - uz takve kredite imao bi već cijelu zgradu.

14 godina
odjavljen

Sada baš gledam po Njuškalu cijene nekretnina u Sisku. Za kuće od70 do 90 kvadrata treba izdvojiti 200k kn-a za duplo veće je duplo veća i cijena.

I da je sada toliki problem skupiti za par godina 200k kn,kupiti kuću, nadograditi je,urediti je pa ili živjeti u njoj ili ju prodati za više i kupiti još veću?

A zamljišta su bagatela,tako da se i gradnja isplati.

13 godina
protjeran

Ma, ljudi gledajte...sve se može kada se hoće, ali danas su ljudi umoroga duha...

..bez žrtve, ne može se ništa izgraditi, bez obzira gdje se živjelo i u kojoj državi. Baš je lijepo ovo kada se udruže ljudi, pa si međusobno potpomžu graditi kuće i tako to, te to cijenim i takve ljude, ali danas nažalosti ima ljudi koji ne žele raditi za neku radničku plaću kada im se nudi, nego rađe su socijalni slučajevi kao nosioci demografskog opravka, pa žive na preopterećenim plećima ovog izmučenog radno aktivnog naroda.

{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 16:27 (Cold Steel).
15 godina
protjeran
Pranja kaže...

Sada baš gledam po Njuškalu cijene nekretnina u Sisku. Za kuće od70 do 90 kvadrata treba izdvojiti 200k kn-a za duplo veće je duplo veća i cijena.

I da je sada toliki problem skupiti za par godina 200k kn,kupiti kuću, nadograditi je,urediti je pa ili živjeti u njoj ili ju prodati za više i kupiti još veću?

A zamljišta su bagatela,tako da se i gradnja isplati.

Velikoj većini stanovništva je problem platiti režije u tekućem mjesecu. Tako da, da, jako teško je skupiti.

Ad astra peronospora
15 godina
protjeran
ivan dragi kaže...

Kao expert in real estates (lol - pawnstars na History op.a) .. cijene nekretnina nisu precjenjene jer uvijek postoje nekretnine koje si jedan prosječno plaćeni rvat vulgaris može kupiti.

Na cijenu najčešće utječe lokacija, zatim kvaliteta gradnje i to sve, ali najbitnija je lokacija. Bolja lokacija = viša cijena i to nije problem.

Problem je što imaš slučaj mog poznanika koji bi živio od posla na 5 minuta pješketransom (strogi centar jednog grada), a žali se što sa svojom plaćom ne može kupiti ništa na toj lokaciji.

Super se sjetiti doba 60' kada si za 40.000 maraka mogao kupiti kuću prvi red do mora jer nitko nije htio bit do mora zbog vlage i soli, a sad takve vrijede cca 500-900 hiljada Ojra (zbog toga što je po novom zakonu zabranjena gradnja bliže od 70m od mora pa se mora kupiti neka stara kuća da bi se na temelju stare gradilo nešto novo).

Postoje kuće po gorskom kotru, lici, slavoniji, oko stare karlovačke.. kuće sa okućnicama za nekoliko desetaka tisuća eura, postoje stanovi za 30 hiljada eura, al je svima ispod časti kupiti nešto takvoga i vozit se na posao sat vremena iz Ličkog Osika u Zadar na posao.

Da, naravno da su eksluzivne nekretnine (po lokaciji) nedostupne nekome s (sub)prosječnom plaćom, ali jednako tako im je nedostupan ferari ili lamborgini pa i srednja klasa mercedes(C) i bmw(3) pa se ne cmizdr - čak ih često viđam po cesti.

Općenito je ta fora "moram imat svoj stan" precijenjena i to dosta koči mobilnost ljudi jer znam da masa odbija poslove jer im je daleko za putovat umjesto da unajme stan bliže poslu (npr) - što u inozemstvu nije toliki problem i normalno je putovati sat vremena na posao, da ne govorim da im nije problem biti u najmu i nikad ne posjedovat vlastitu nekretninu.

Btw, recimo na Krku ispod 100K EUR možete zaboraviti na bilo kakav pristojan stan. Eventualno do nekih 45 kvadrata neto površine. Nešto konkretno sa dvije spavaće sobe (dakle 2SS + DB a ne kao u zagrebu gdje se dnevni računa pod sobu), da je novogradnja (2012-2014) blizu plaže i centra (do 200m), košta između 150.000 i 200.000 EUR, od 2.000-2.600EUR/m2 i to srednja kvaliteta.

Šta bi rekli na stanove koji koštaju 3.000 - 5.000 EUR/m2, a prodaju se normalno i prije nego što se dovrši objekat.

Baš me zanima jel Deus - odnosno pitanje za desua - koliko kanađana naših godišta (do 35 - 40 godina) ima svoj stan i auto?

Objasni kako kvadrat stana može koštati prosječno recimo 9000 kuna. Ako staviš i cijenu rada, materijala i svega u to, ne košta ni 100€ po kvadratu. Pa onda to nije precjenjeno?

Građevinska mafija se gadno bogati na plećima naroda, u sprezi sa političarima i bankarima koji im daju kredite. Oni ne zarađivaju duplo po kvadratu, oni zarađivaju desetke puta više nego što su uložili. Sve ostalo je društvena komponenta, kao lokacija bla bla. To nam je truli kapitalizam donio.

Ad astra peronospora
17 godina
neaktivan
Kad bi svi oni slini klinci što čame nezaposleni na zahodu za zapošljavanje malo pljunuli u šake i ljudima u svojoj blizini pomogli graditi kuće, sigurno bi se nakon toga osjećali puno bolje i izgledali ljepše + kroz druženje s vršnjacima stekli bi puno novih poznanstava.

Danas su omladinci lijeni preko svake mjere. Misle da je život samo seks, droga i rokenrol, pomažu isključivo zbog koristi i odmah "beleže u teku" da bi to kasnije mogli nekome nabijati na nos, a ionako većina nema nikakvog pametnijeg posla osim da trune doma, cijeli dan brsti po frižideru, muze od staraca pare i sapunja mačora.

Kad vidim kakva će omladina puna elana jednog dana nama rmbat za penzije odma gasim 3. stup, jer bez prva dva baš i nema nekog smisla.

Žifjeli!
http://vimeo.com/65574650
18 godina
The Man kaže...
Kad bi svi oni slini klinci što čame nezaposleni na zahodu za zapošljavanje malo pljunuli u šake i ljudima u svojoj blizini pomogli graditi kuće, sigurno bi se nakon toga osjećali puno bolje i izgledali ljepše + kroz druženje s vršnjacima stekli bi puno novih poznanstava.

Danas su omladinci lijeni preko svake mjere. Misle da je život samo seks, droga i rokenrol, pomažu isključivo zbog koristi i odmah "beleže u teku" da bi to kasnije mogli nekome nabijati na nos, a ionako većina nema nikakvog pametnijeg posla osim da trune doma, cijeli dan brsti po frižideru, muze od staraca pare i sapunja mačora.

Kad vidim kakva će omladina puna elana jednog dana nama rmbat za penzije odma gasim 3. stup, jer bez prva dva baš i nema nekog smisla.

Žifjeli!

Prema novom zakonu ne smiju, jer ce ih drzavni inspektorat prijaviti da rade na crno (ako nisu braca, djeca ili slicno).

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
Pa ako ih se ništa ne plati to onda nije rad nego volontiranje. Mislio sam na to da rade čisto zato da ne trunu doma i vise po kavama s kutijom pljuga koje im financiraju mama i tata. Nemaš pojma koliko od toga mlad čovjek propadne umjesto da se čeliči na građevini u društvu vršnjaka uz Karlovačko ili Sokol.

Ja nakon skoro 6 godina staža ne mogu više ni zamisliti da sam po cijele dane doma i da fektam pare uz dvije (relativno) zdrave noge i ruke, dok mnogi moji nekad najbolji jarani gledaju stvari totalno suprotno i ne da im se bacat u avanturu zvanu rad ako nemaju (kad odbiju sve izdatke) bar 3 soma čiste love od plaće , a za to vrijeme starci im rastežu minuse do suludih granica da bi financirali nečiju lijenost.

Kako da s takvima jedan HWM popije kahvu ili pifkana, a da pritom ne izludi od pomnog biranja riječi (da ih slučajno istinom ne bi uvrijedio) i ima li takva čašica razgovora uopće smisla ili se bolje distancirati i promatrati daljnji razvoj situacije na zidovima fejzbuka?
http://vimeo.com/65574650
18 godina

Fučkaj ga sad ak je ovo dole točno, da su tek sad nakon godinu dana našli neke zaostale dokaze na mjestu zločina onda je to peterostruki policijski bananizam na kubik.{#}Nevinašce

http://www.vecernji.hr/vijesti/sefu-policije-nisu-javili-o-novim-dokazima-mjestu-ubojstva-clanak-580719

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice