Ne znam koilko stručna ,ali koji su to stručnjaci koje bi ti htio?
Nekakav imaginarni ''treći put'' ,o kojem se (opet) laprda? I tko bi to bio? Nikica Gabrić i njegov ''Nacionalni front'' (a imena ... ko da se spremamo za rat)?
Ili laburisti ,koji samo znaju lajat?
Ljudi su ih takve izabrali u Sabor ,krivi glasače za to!
Pa baš ,Kina i nije neki uzor ,bez obzira na sve.
Ljude koji se ne oslanjaju iskljucivo na ekonomski, politicki, filozofski i/ili intuicijski pristup u donosenju odluka (kao sto je to slucaj) vec i na znanstvene metode primjenjene na drustvene probleme (vjerovao ili ne, npr. veza Romea i Julije je matematicki modelirana kao jedan sustav i to iz ciste zezancije, ali su neki psiholozi uvidjeli da stvar i funkcionira pa poceli primjenjivati slicne metode). Nije isto ako ti tim strucnjaka napravi nekakvu analizu i to prezentira i objasnjava pravniku/ekonomistu ili ako to objasnjava pravniku/ekonomistu s doktoratom iz matematike (malo karikiram) ili opcenito nekome tko ima jaku matematicku podlogu. Mozda ti smatras da i jedno i drugo ima isti efekt? Da se razumijemo, ja nisam rekao da bi cijelu vladu trebali sacinjavati ljudi koji su prominentni u prirodnim podrucjima, vec odreden dio koji bi suradivao s ljudima prominentnim u humanistickim podrucjima. Ali mislim da je to utopija, kod nas kad kazes nekome da bi mozda moglo bolje na drugi nacin odmah nastupi ljutnja, "sto ti znas bolje od mene, koji k" i od svega nista. Kak nam je i sam Zoki rekao: "ne trebam ja (slusati) strucnjake" ili nesto u tom smislu. A iskreno da ti kazem, mislim da zbilja i jest tako kako je Zoki bubnuo i da se radi po vlastitom nahodenju i intuiciji. Da ne pricam o tome kakav im je tehnologija bauk. Zakoni su u brutalnom raskoraku s tehnologijom (ali to nije samo slucaj kod nas), a i ako se odluce uskladiti to dvoje, uopce me je strah kako ce to izgledati.
E, jbg, sad opet dolazimo do pitanja glasaca, i kako je vec netko rekao, ako tako glasamo niti ne zasluzujemo bolje. Imamo dvostranacje i to se nece promijeniti tako skoro ako i uopce, a sto je jos gore, zemlja nam je podjednako podijeljena na obje stranke (od ovih koji glasaju) tako da bi mogli jednostavno i bacati novcic tko ce na vlast, ustedili bi silne milijune koji odu na kampanje ako nista drugo. Zacarani krug, jbg, i ne vidim da cemo se uskoro izvuci, samo dublje potonuti jer koliko mi je poznato Vlada nije nista napravila po pitanju zastite svojih gradana sad kad udemo u EU, a mozda se i varam, iskreno se nadam da da. Ili ce i to biti klasicno, "ajde da vidimo..." pa kad prigusti popravljaj.
Pa uzor nije, no ostaje pitanje bi li se poceli isticati kao supersila u danasnjem smislu da su imali drugacije vodstvo, ipak govorimo o totalitaristickom rezimu, u kojem smjeru vodstvo gleda tud idu, jel... Velim, planiraju izmjeniti omjer ljudi, pa cemo vidjeti u narednim godinama.
EDIT:
Ja se pitam ima li itko od njih mrvu mozga s obzirom koje gluposti valjaju u ovih godinu dana. Kako su takvi ljudi fakultet zavrsili, to mi nije jasno. Ava Karabatic style.
Evo, o ovome govorim, jel... 

) ljude za koje bih smatrao da su kompetentni.