Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.347.572
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Psiho246 kaže...

Ha gle, sumnjam da ce obican poslodavac imat uvid u takve stvari.

Mislim da je to rezervirano za pozicije moci i novca.

Ma negdje sam citao, ne mogu sad naci da ga hebes, postoje firme koje se bave agregacijom podataka, pa na temelju toga formiraju grupe, tj. profile ljudi. I onda ovisno o tvojim pretrazivanjima svrstava te u odredeni profil ljudi, pa te informacije prodaju i sl.

Mozda ne poslodavac, ali banke bi vrlo lako mogle. Ispunjavas sve uvjete za kredit, ali eto nesto si krivo googlao i odbiju ti kredit. Mozda zvuci sci-fi, paranoicno i ne znam ni ja sto, ali je i u proslosti puno toga zvucalo sci-fi pa sad to imamo. A sve mi se cini da prema tako necemu i idemo.

A mozda ce takvu mogucnost imati samo pozicije moci i novca. Ma nebitno, dok god postoji mogucnost takve manipulacije, to nije dobro.

Evo recimo ovo je lijep primjer: http://www.aolstalker.com/

"In August 2006, the online world was jarred when AOL accidentally released three months' worth of aggregated search data from 650,000 of its users, publishing all the details in an online database.
That database is still searchable. It is an absolute eye-opener to see the potential for privacy nightmares." - dakle bilo je slucajno, ali nebitno, stvari su vani i gotovo. Sve je tu, jos samo korisnike treba povezati sa stvarnim osobama, a s obzirom da je to AOL-ova baza podataka, sumnjam da je to veliki problem.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
odjavljen

Tolika vas neke paranoja pere da biste u Vrapče mogli...

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
17 godina
odjavljen

Psiho, takva tehnologija nije moguća. Moguće je ono što vidiš: Bingove neuralne mreže i Googleova pretraga. Agregacija svega i svačega nije.

A što se tiče tvog straha da Janka ne ocrne, a stari moj, pazi što pišeš po Internetu. Ako je Janko takav tukac da po Internetu piše što ne želi da je javno dostupno, tko mu je kriv? Internet je kao fasada u ulici. Piše, svi vide, a opet, ne interesira svih dok im baš nije bitno.

18 godina
AA-d00d kaže...
1domagoj1 kaže...
Tonči kaže...

LOL... Grozno, što to rade, svih prate. Prate i 1domagoj1, što je najgore. Zamisli kako će profitirati. :) Cijela ta fama i praćenju je šokantna i nova samo naivčinama i tukcima koji su dosad bili pod kamenom. I mene prate? Buhuhuhu. Da trebam nešto sakriti, nema tog NSA-a koji će to pročitati. Srećom, ne trebam ništa skrivati od tajnih službi pa se ne moram ni mučiti s enkripcijama.

Normalno da prate, pa ovo je javni forum. {#}

A zato nikad ne želi reći nešto protiv Amerike.{#}

Kak sam več rekel očito je ljude itekak prpa nekaj kontra Amera pisat. Ako neko ubuduče misli tražit Vizu za Ameriku, onda ga razmem zakaj pametno šuti jer je ovo poznati forum kaj ne i sve se može gledat pa arhivirat za ubuduče. Zato u ovoj dole temi baš o Snowdenu, ima postova ko na žabi dlaka iako bi se tam trebala vodit o tome rasprava no ništa večina se sakrila u šumu fučkaj ga.SmijehNevinašce

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/edward-snowden-it-ovac-zvizdac/188829.aspx

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa sve se to i dogodilo dobrim dijelom uz blagoslov Crkve, rofl.

Sto je dobra poanta da mozda treba kritiku usmjeriti prvo prema Crkvi, a onda prema US.

Veliki Brat kaže...

1. Nije stvar u preduvjetu, vec o strani koju kritiziras. Jednostavno je kritizirati tudje. Kritiziraj svoje, ili budi konstruktivan. U suprotnom, vise manje si beskoristan. Niti sam gay, niti sam kriv za zlocine u ratu - pa svejedno ne skacem protiv srba niti protiv LGTB zajednice.

2. Prvi put cujem da raspravljamo o ovome. Osobno smatram da taj tip samo trazi nesto publiciteta, i da ono sto ima za ispricati veze nema s istinom ili icime bitnim. Takodjer - uistinu mislis da ce se nesto promjeniti u medjudrzavnim spijunazama zbog nekoliko leakova?

3. Pa i ja bi to volio! Spijunaze ce bit' dokle god ima podijeljenih interesa! Ono sto mene smeta je laganje oko toga, a svi znaju da se dogadja. Ali sta je tu je.

U svakom slucaju - vise manje uopce ne razumijem poantu koju si htio iznijeti, jer osim prve tocke - promasio si ono o cemu pricam, a ostatak u biti veze nema s onime o cemu govorim.

Psiho246 kaže...

@Bold - edukacija vs. indoktrinacija, bili smo tamo vec.

Jedna recenica unutar ovog parsusa barem meni otkriva da i ti imas slicnu disonancu - kazes da je prosjecan gradjanin zemlje  (ja cu prekrizti RH i stavit "zemlje") prezatucan da bi uopce znao kako se to radi. Dakle, prvi problem, mislis da si bolji od ostalih i da ti znas kako se to radi. Drugo, ocekujes od ljudi da slijede neki tvoj obrazac kvalitetnog ponasanja - vjerojatno zato jer radi za tebe.

Smatram da takve opravdane stavove moze stvoriti jedino covjek koji je upoznao razlicite kulture i razlicite slojeve drustva, koji istovremeno ima dovoljno empatije i inteligencije da sve to skupa smiksa u neku univerzalnu filozofiju.

U biti, meni upce nije cudno da smo ja i Tonci jedini ljudi koji nemaju potrebu pljuvati amere - oni su dio mojeg svakodnevnog zivota, a tonci svakodnevno s njima komunicira zbog posla.

E sad, nemam pojma zasto moram po peti put ponoviti ovo isto, ali valjda ne citas - ja znam da nemam. PREJEDNOSTAVNO mi je upasti u zamku napadanja onoga sto mi smeta, npr. prozivati sve vjernike za nazadnost svijeta, sve rasiste, homofobe, u biti napadati sve sto osobno smatram pogresnim na ovom svijetu, i onda to nekako polovicno izargumentirati jer sam nabrzinu izguglao par argumenata u moju korist, i zanemario sve pitanja ili argumnte protiv!

Ono sto imam, jest iskustvo i dodir s najrazlicitijim kulturama, bliski prijatelji na svim krajevima svijeta, i zivot za koji vjerujem da nije bas uobicajen. Iz tog razloga - kad sugovornik odluci kritizirati ili hvaliti nesto sto sam nije iskusio, ili nije u direktnom dodiru s time - oprezan sam. Bilo je sto puta valjda u ovoj temi nekakvih razilazenja u kojim sam zauzeo stav - radi sta god hoces, dokle god me ne ugrozavas, i obratno.

Mozda @anonimni_korisnik, ti, 1domagoj1, Veliki Brat - zaista imate dovoljno empatije, inteligencije, znanja, iskustva i mudrosti da mozete bez problema kritizirati svjetske probleme koje vucemo nekoliko tisuca godina - i u svakom slucaju vam se iskreno divim ako ste to sposobni. No nacin na koji pisete i izlazete stavove, po mojem zivotnom iskustvu - mi to ne pokazuje. I to je moj subjektivni sud.

Moguce da sam u krivu, ne bi bio prvi put.

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 21:40 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan

Ako ovo prati Hypo Alpe Adria Banka neka dobro pročita: "Ima da mi vratite svaki Franak majku vam fašističku!!!"

http://www.vecernji.hr/vijesti/prva-presuda-bih-protiv-hypo-banke-zbog-kredita-svicarcima-clanak-571644 

18 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Tolika vas neke paranoja pere da biste u Vrapče mogli...

Uh, da, stvarno sam paranoican. Jako je tesko shvatiti da bez obzira sto nemaju sto skrivati neke ljude jednostavno smeta da im se pilji u dokumente, mailove sto vec? Bez obzira bio to neki word scanner ili stvarno neki covjek? Ne zelim da mi susjed gleda u kucu, pa stoga imam zavjese na prozorima, isto tako ne zelim niti da mi netko skenira mailove ili sto vec. Smeta i bok.

Forumi i slicno su javni, to je druga stvar.

Deus ex machina kaže...

Sto je dobra poanta da mozda treba kritiku usmjeriti prvo prema Crkvi, a onda prema US.

...

Njih sam vec prije. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 21:38 (1domagoj1).
17 godina
odjavljen

Čuj, kad kenjaš o SAD-u, ne vidim zašto bi htio ići tamo? Ako već kenjaš, a ideš, veća je vjerojatno da želiš postaviti bombu, nego kad ne kenjaš. Sasvim razumljivo da te tako nešto diskvalificira za vizu.

Pitanje je: zašto netko osobno ima razloga kenjati po bilo kome, posebno cijelom narodu?

@domagoje: uvjeren sam da tebi nitko ne čita mailove, mislim da si posve nevažan. A to da ti neki robot parsira mail, imaš već i kod provjere pravopisa. Ta paranoja je samo tvoja, nitko ti je neće ukrasti. Ako ti se na gmail zakači NSA/CIA robot jer je pronašao kombinaciju koja im se ne sviđa jer je sumnjiva, a čuj, ne piši u mailovima gadarije o bombama. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 21:42 (Tonči).
18 godina
neaktivan
Tonči kaže...

...

Pitanje je: zašto netko osobno ima razloga kenjati po bilo kome, posebno cijelom narodu?

Osobno kad kazem Ameri ne mislim na cijeli narod (iako, priznajem, rijec sama po sebi jest generalizacija) vec na vladajucu elitu te drzave. Jer oni u principu vode drzavu, jel.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 21:41 (1domagoj1).
17 godina
odjavljen

Ne. Kao i u Hrvatskoj - narod i od naroda izabrani vode državu. U Libiji su donedavno vodili državu pojedinci. {#}

18 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ne. Kao i u Hrvatskoj - narod i od naroda izabrani vode državu. U Libiji su donedavno vodili državu pojedinci. {#}

Ako je kao i u Hrvatskoj, jadni oni.

EDIT: I ne vodi narod drzavu, jer od cca 300 milijuna ili koliko ih vec ima da se svakoga pojedinacno pita sto napraviti bilo bi preneefikasno i presporo. Vode ju od naroda izabrani, dakle elita. Jer po necemu ocito iskacu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 21:48 (1domagoj1).
17 godina
odjavljen

Teoretski. Njima je ipak mnogo bolje po tom pitanju.

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
1domagoj1 kaže...

Veliki Brat kaže...

1. Nije stvar u preduvjetu, vec o strani koju kritiziras. Jednostavno je kritizirati tudje. Kritiziraj svoje, ili budi konstruktivan. U suprotnom, vise manje si beskoristan. Niti sam gay, niti sam kriv za zlocine u ratu - pa svejedno ne skacem protiv srba niti protiv LGTB zajednice.

Deus, ukratko, u Hrvatskoj nisi "in"!{#}

18 godina
Tonči kaže...

A fakat Ameri imaju izbora uh pih,Izlanuo se Republikanci i Demokrati dakle imaš dvije partije jel i to je to pa izaberi.A di su uopče razlike između te dvije skupine, kad sve pobrojiš nema tu nikave razlike svi ti političari zastupaju/rade za velike močnike i močne kompanije koji ih drže na koncu. Dakle tu je elita bogataša i bogatuna+Holiwoodske zvjezde za zabavu priprostog naroda jel, i da normalno tu su mediji od kojih je večina na debeloj ali lukavo kontroliranoj uzici.Cool

16 godina
neaktivan

Eto, samo im Kerum fali!!!{#}

17 godina
neaktivan
rambox kaže...
A fakat Ameri imaju izbora uh pih, Republikanci i Demokrati dakle imaš dvije partije jel i to je to pa izaberi.
Dakle tu je elita bogataša i bogatuna+Holiwoodskesamozvane zvjezde za zabavu priprostog naroda jel, i da normalno tu su mediji od kojih je večina na debeloj ali lukavo kontroliranoj uzici.

A u Hrvatskoj je nešto drugačije?

Dvije koalicije stranke i brdo ostalih ,koje uopće ne prelaze izborni prag?!

S tim da prirepke u koalicijama uopće nemožeš ni nazvati strankama!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 23:58 (kizo2703).
16 godina
neaktivan

Zaboravio si najjače....Crkvu!

18 godina
phoenix2003 kaže...

Eto, samo im Kerum fali!!!{#}

Kerum je takav kakav je jel,Izlanuo se no ostali koji izgledaju pametniji nisu ništa bolji nego su zapravo i lošiji možda i gluplji to sigurno.Kad se pogleda ova trenutna  situacija u Hrvatskoj, pa to je živo sranje šta radi ova današnja bedasta vlast i onda se čude zakaj Merkelica ne dolazi u Hrvatsku povodom ulaska u EU.Vrlo je očito da su nam njemci kao najači čimbenik u EU udarili šamarčinu, pa oni znaju sve kaj se u Hrvatskoj događa i to im se nikak ne sviđa.Nevinašce

Tu je ova najnovija gadna zavrzlama oko Josipa Perkoviča, bivšeg Udbaša kojeg nijemci traže za izručenje oko ubojstva u njemačkoj.No eto baš sad pred ulazak u EU, Milanovič i kompanija tu pokušavaju nekaj zmuljat jel pa su upali u teška zakonodavna govna jer nemaju poima šta rade.

Sin od Josipa Perkoviča dakle Saša Perkovič je savjetnik za nacionalnu sigurnost hrvatskog predsjednika Ive Josipoviča. Naš predsjednik šuti ko stari i zahrđali top, vezano za ovu temu zna se zakaj jer je to nezgodna situacija itekak.

http://www.vecernji.hr/vijesti/bruxelles-zakasnili-ste-zakon-se-ne-moze-mijenjati-zbog-perkovica-clanak-574805

Opet treba spomenut friški slučaj Ludnica Vrapče jel, gdje su spomenutog pukovnika koji se buni na korupciju strpali u Vrapče iako za to nije uopče bilo potrebe jer to nije imalo veze sa nikakvim samoubojstvom.

http://www.vecernji.hr/vijesti/pukovnik-kakaric-pusten-vrapca-prijetio-je-samoubojstvom-clanak-573901

Kad ove događaje promatraju u EU, šta si mogu mislit jel uostalom Njemci su nam več puno puta prigovorili da moramo rasčistit kosture i prošlosti.Ali ne ništa od toga mi to nismo odradili, več to sad izgleda ko da štitimo bivše udbaše(koji previše znaju jel)zapravo tako bi to i bilo u praksi kaj drugo.Na kraju šta smo drugo i mogli očekivat, iako je Merkelica bila na popisu za doč u hrvatsku povodom ulaska u EU ništa od toga. Dobili smo nogu u dupe onak na finjaka, ili diplomatski pretrpan raspored no dobro znamo zašto ne dolazi to sigurno.Smijeh

http://www.vecernji.hr/vijesti/merkel-ipak-ne-dolazi-proslavu-ulaska-hrvatske-eu-clanak-574954

16 godina
neaktivan

Pazi, interesne grupe su te koje financiraju političke stranke. U USA situacija na svakom planu se toliko filtrirala da su sasvim dovoljne dvije političke stranke koje bi gurale zahtjeve interesnih grupa. U Kini postoji jedna, u Njemačkoj 3-4 respektabilne snage. U Državama koje su nastale raspadom SFRJ ne postoje zdrave interesne grupe. Postoje lobiji za mito, korupciju itd itd...... Kamo sreće da postoji rivalitet sa zdravim političkim programom i bavljenjem pitanjima koja su zajednički problem za sve građane. Kod nas je bitno da je komšiji crkla krava makar ni mi neimali ništa za jesti!

18 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Pazi, interesne grupe su te koje financiraju političke stranke. U USA situacija na svakom planu se toliko filtrirala da su sasvim dovoljne dvije političke stranke koje bi gurale zahtjeve interesnih grupa. U Kini postoji jedna, u Njemačkoj 3-4 respektabilne snage. U Državama koje su nastale raspadom SFRJ ne postoje zdrave interesne grupe. Postoje lobiji za mito, korupciju itd itd...... Kamo sreće da postoji rivalitet sa zdravim političkim programom i bavljenjem pitanjima koja su zajednički problem za sve građane. Kod nas je bitno da je komšiji crkla krava makar ni mi neimali ništa za jesti!

Koja je razlika izmedu boldanog?

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
phoenix2003 kaže...

Koja je razlika izmedu boldanog?

Zadovoljan?!

18 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Zadovoljan?!

Ne, jer u politici bilo kakve interesne skupine (kakve su to zdrave interesne skupine uopce?) nemaju sto traziti i iz politike bi trebalo izbaciti bilo kakvo lobiranje, tj. novac opcenito, a profesija politicar bi trebala biti volonterska. Da vidis kako bi zanimanje za istu opalo.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
phoenix2003 kaže...

Zadovoljan?!

Ne, jer u politici bilo kakve interesne skupine (kakve su to zdrave interesne skupine uopce?) nemaju sto traziti i iz politike bi trebalo izbaciti bilo kakvo lobiranje, tj. novac opcenito, a profesija politicar bi trebala biti volonterska. Da vidis kako bi zanimanje za istu opalo.

Hahaha.....Nemoj se uvrijediti jer te stvarno ne želim uvrijediti, ovdje razgovaramo. Pa ti kao da si pao sa Marsa?!

P.S. Političar je javna funkcija i tu nema i ne smije biti ograničenja. Znači, teoretski, ministar može biti i osoba bez ikakvog obrazovanja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 23:31 (phoenix2003).
18 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Hahaha.....Nemoj se uvrijediti jer te stvarno ne želim uvrijediti, ovdje razgovaramo. Pa ti kao da si pao sa Marsa?!

P.S. Političar je javna funkcija i tu nema i ne smije biti ograničenja. Znači, teoretski, ministar može biti i osoba bez ikakvog obrazovanja.

Bah, zvuci utopisticki, ali jbg. Interesna skupina ce uvijek raditi kao sto joj ime kaze, za vlastite interese. A to nije cilj niti politike niti demokracije, cilj je raditi za interes naroda. Evo ti posljednji primjer takve interesne skupine i ono sto je izrodila: Monsanto Act. Zasto jedna interesna skupina, tj. korporacija ima privilegiju biti iznad zakona? Ne mogu interesne skupine, tj. bar ne bi smjele stvarati zakone, a sad to sto ih stvaraju je druga prica...

P.S. Mozda u boldanom i jest problem. A da ipak prepustimo znanstvenicima i inzinjerima da nam vode drzavu, a ne ovim klaunovima? Ne vjerujem da bi stvari bile puno gore. Nisam bas shvatio sto zelis reci s "i tu nema i ne smije biti ogranicenja"?

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.6.2013 0:00 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Ukratko, to je pravo da biraš i da budeš biran. Dakle, nema segregacije. Država nije firma. To je naša kuća u kojoj svako se može kadidovati za javnu funkciju i biti izabran a da ga obrazovanje ne može kočiti. Kada bi malo o tome istraživao vidio bi da su interesne grupe dobra stvar. Evo npr. udruženje "Franak". Ljudi se organizovali i vrše na taj način pritisak na vlast da riješi problem koji im je napravila  banka koja je nezakonito naplaćivala kredite. Šta tu ima loše? Udruženje proizvođača mlijeka koji traže da se poveća otkupna cijena mlijeka. itd itd

To i jeste način na koji politika funkcionira.

13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ne, sad im je gore. Radi se o tome da neki jednostavno nisu za ništa bolje.

Je li ti to sugeriraš da postoje manje vrijedni?

Parva Diplodocus
16 godina

18 godina
neaktivan
To nije interesna skupina, barem ne za mene jer se tu pomaze narodu te drzave. Interesna skupina bi bio recimo Todoric koji vrsi pritisak na vlast (putem novca ili nekako drugacije) da se primjerice uvede zakon po kojem bi nasi seljaci morali sav urod prodavati samo i iskljucivo njemu. Takav zakon ne ide niti na dobrobit naroda niti na dobrobit trzista jer pogoduje samo jednom igracu na trzistu. Ili da se odluci prodavati sjemenje, pa trazi da se uvede zakon po kojem bi seljaci mogli jedino njegov kukuruz sijati i sl. To je korupcija, drugim rijecima, a tzv. lobiranje ju direktno ili indirektno omogucava.
16 godina
neaktivan

To nije interesna skupina za tebe?!  Interesna skupina je jasno definirana i ta definicija se ne prilagođava ni tebi ni meni ni bilo kome drugome. I kako, molim te, pojedinac (Todorić) može biti skupina? Da si rekao Todorić, Tedeschi i Kerum pa hajde i nekako ali....

18 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

To nije interesna skupina za tebe?!  Interesna skupina je jasno definirana i ta definicija se ne prilagođava ni tebi ni meni ni bilo kome drugome. I kako, molim te, pojedinac (Todorić) može biti skupina? Da si rekao Todorić, Tedeschi i Kerum pa hajde i nekako ali....

Gle, znas dobro sto zelim reci, zelim segregirati one koji guraju nekakve interese javnosti od onih koji proguravaju svoje vlastite interese, bili to pojedinci ili skupine. Jer nije isto. Nije isto ako udruga "Franak" koju si spomenuo vrsi pritisak na drzavu da kazni banke ili ako bi te iste banke vrsile pritisak na drzavu da tu istu kaznu izbjegnu.

EDIT: Lobbying (also lobby) is the act of attempting to influence decisions made by officials in the government, most often legislators or members of regulatory agencies. Lobbying is done by many different types of people and organized groups, including individuals in the private sector, corporations, fellow legislators or government officials, or advocacy groups (interest groups).

Sry, ja sam ih sve potrpao u isti kos, zato je doslo do nesporazuma.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.6.2013 11:38 (1domagoj1).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice