Shvaćao ga je vrlo ozbiljno, toliko čak da ga je spojio s teologijom?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dipla jesi li to ti?
Eutanazija je prisutnija u svijetu nego što se misli, i zakonski a pogotovo praktično.
S druge strane, restrikcije nose i neke svoje specifičnosti. U Švicarskoj, gdje je jedini zakonski uslov koji brani eutanaziju taj da liječnik koji je radi nema od toga izravne (neprofesionalne) koristi (usporedbe radi, u Nizozemskoj postoji 14 različitih uvjeta koji moraju biti zadovoljeni da bi se netko eutanazirao, a to je zemlja gdje se to odavno radi legalno), razvio se tzv. death tourism. Imaš kliniku Dignitas koja ti radi eutanaziju za 5k eura a eutanaziju + troškove prijevoza tijela i sprovoda za 7k eura. Fora je u tome da otkad je klinika osnovana skoro 80% eutanaziranih nije bilo bolesno (a kamoli u terminalnoj fazi), ljudi su naprosto htjeli umrijeti i po to su otišli u Švicarsku.
Dodatno: ne valja nerazlučivo spajati protivljenje eutanaziji i religijski svjetonazor. Osobno sam protiv eutanazije u svakom mogućem obliku a nisam religiozan, niti sam to ikada bio.
Možeš li navesti odakle is izvukao podatak od 80% eutanaziranih bez bolesti? Pogledaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dignitas_%28assisted_dying_organisation%29#Statistics
Tu se navodi podatak od svega 21% bez terminalne bolesti i to je referenca na članak iz nekoga znanstvenoga časopisa za medicinsku etiku.
. Osobno sam protiv eutanazije u svakom mogućem obliku a nisam religiozan, niti sam to ikada bio.
Možeš li objasniti zašto si protiv eutanazije? Većina ljudi koji su protiv eutanazije temelje svoje mišljenje na religiji, pa mislim da bi bilo zanimljivo poslušati nekoga tko nije religiozan.
Možeš li objasniti zašto si protiv eutanazije? Većina ljudi koji su protiv eutanazije temelje svoje mišljenje na religiji, pa mislim da bi bilo zanimljivo poslušati nekoga tko nije religiozan.
Moguće da sam zamijenio (80% -20%) omjer, ili sam čitao o tome u nekom drugom periodu, kada je statistika bila drukčija (iako se prvo čini vjerojatnije), sorry.
Smatram da ne postoji moralna osnova na temelju koje bilo koja osoba ima legitimitet tražiti smrt od neke druge. To naprosto nije nešto što smo mi ljudi u mogućnosti pitati/zamoliti i nitko na tu molbu nema moralno pravo odgovoriti, neovisno o okolnostima. Još manje to pravo ima netko blizak pacijentu, a ne pacijent sam (ako se radi o eutanaziji pacijenta koji je već neko vrijeme bespovratno izgubljen).
Shvaćam što misliš, ali nije ga on spajao s teologijom niti je govorio o vjeri, već o kršćanskim filozofima, stavovima i utjecaju. A pravilno je smatrao da se temelj kršćanskog razmišljanja i stavova, odnosno općenito temelj kršćanske nauke nalazi u Bibliji, točnije u evanđeljima. Smatrao je da, ako se želi govoriti o kršćanstvu, treba upoznati njihov način razmišljanja i nauk. To je razina profesionalnog razmišljanja koja je previše za neke ljude.
Smatram da ne postoji moralna osnova na temelju koje bilo koja osoba ima legitimitet tražiti smrt od neke druge. To naprosto nije nešto što smo mi ljudi u mogućnosti pitati/zamoliti i nitko na tu molbu nema moralno pravo odgovoriti, neovisno o okolnostima. Još manje to pravo ima netko blizak pacijentu, a ne pacijent sam (ako se radi o eutanaziji pacijenta koji je već neko vrijeme bespovratno izgubljen).
Zato i postoji nešto što se zove priziv savjesti. Onaj tko to bude htio napraviti očito nema problema s time i napraviti će to.
Dodatno: ne valja nerazlučivo spajati protivljenje eutanaziji i religijski svjetonazor. Osobno sam protiv eutanazije u svakom mogućem obliku a nisam religiozan, niti sam to ikada bio.
Apsolutno se slažem. Stav o eutanaziji nema veze s religijom.
Apsolutno se slazes? S cime? Ciji stav?
Tvoj stav o eutanaziji mozda nema veze s religijom, bas kao i moj ali upravo je crkveni utjecaj taj koji je formirao zakone i misljenja u Europi u proslosti i sadasnjosti.
Iz istog razloga je pobacaj nekoc bio ilegalan i iz istog razloga se danas zabranjuju gay brakovi.
Njihovi stavovi se baziraju na tome da je to zlo, da se zbog takvih stvari ide u pakao itd. te to ljudi puse.
Kad netko ima svoj vlastiti stav koji je proizasao iz razmisljanja i razuma, to postujem kao npr. an. korisnik (dipl?) ali ne mozes reci da stav covjecanstva prema eutanaziji nema veze s religijom jer su u direktnoj vezi.
Btw. koji je tvoj stav o eutanaziji te zasto je to tvoj stav?
Shvaćam što misliš, ali nije ga on spajao s teologijom niti je govorio o vjeri, već o kršćanskim filozofima, stavovima i utjecaju. A pravilno je smatrao da se temelj kršćanskog razmišljanja i stavova, odnosno općenito temelj kršćanske nauke nalazi u Bibliji, točnije u evanđeljima. Smatrao je da, ako se želi govoriti o kršćanstvu, treba upoznati njihov način razmišljanja i nauk. To je razina profesionalnog razmišljanja koja je previše za neke ljude.
Postoje kršćanski filozofi, i u mjeri u kojoj su ti ljudi filozofi njihov temelj je nedvojbeno grčka filozofija, pogotovo Aristotel. Biblija je prvenstveno štivo za teologe (ako govorimo o nekakvom istraživanju, a ne sad laičkom čitanju).
Filozofija, kao disciplina koja se u svojim istraživanja dotiče gotovo svih drugih znanstvenih i izvanznanstvenih disciplina, naravno može uzimati Bibliju kao legitimnu literaturu i baviti se nekim njenim aspektima. No to još više vrijedi za književnost i općenito umjetnost, a pretpostavljam da vam nije to davao kao dodatnu literaturu.
S time da je ovo sve apstraktna rasprava, u praksi: nemaš što davati Bibliju kao literaturu za filozofiju u srednjoj školi, postoji barem tristo drugih knjiga koje su bitnije za obrazovanje u filozofiji. Drukčije je na faksu (u sklopu predmeta koji se bavi srednjovjekovnom filozofijom, primjerice), iako ni tu to nije baš česta praksa.
Zato i postoji nešto što se zove priziv savjesti. Onaj tko to bude htio napraviti očito nema problema s time i napraviti će to.
Priziv savjesti je mogućnost da se ne usliši želja pacijenta ako to liječnik ne želi učiniti, to već pretpostavlja da je tako nešto uopće legitimna molba (na koju se može reći "ne" putem priziva savjesti, jelte). Ja smatram da sama molba nije legitimna.
EDIT: čisto kao zanimljivost. :)
Apsolutno se slažem. Stav o eutanaziji nema veze s religijom.
Apsolutno se slazes? S cime? Ciji stav?
Tvoj stav o eutanaziji mozda nema veze s religijom, bas kao i moj ali upravo je crkveni utjecaj taj koji je formirao zakone i misljenja u Europi u proslosti i sadasnjosti.
Iz istog razloga je pobacaj nekoc bio ilegalan i iz istog razloga se danas zabranjuju gay brakovi.
Njihovi stavovi se baziraju na tome da je to zlo, da se zbog takvih stvari ide u pakao itd. te to ljudi puse.
Kad netko ima svoj vlastiti stav koji je proizasao iz razmisljanja i razuma, to postujem kao npr. an. korisnik (dipl?) ali ne mozes reci da stav covjecanstva prema eutanaziji nema veze s religijom jer su u direktnoj vezi.
Btw. koji je tvoj stav o eutanaziji te zasto je to tvoj stav?
Moj stav nije takav zbog religije već mojeg poimanja života i odlučivanja o istom. Slažem se s njegovom izjavom koju sam citirao. Naravno da nečiji stav može proizaći iz religijskih uvjerenja, ali vjerujem da u većini slučajeva ljudi razmišljaju odvojeno od religije o takvim stvarima (možda se i varam, to je samo moj dojam).
Moj stav je praktički isti kao kolege Anonimnog Korisnika. Prekidanje tuđeg života nije nešto o čemu čovjek može odlučivati, odnosno može, ali prema meni nitko nema to pravo. Shvaćam i dubinu rasprave i zašto netko može imati drukčije mišljenje i to su legitimna mišljenja. Ali moje je da čovjek može odlučivati jedino o svojem životu. Isto tako mislim da terminalni bolesnik, koliko god mu bilo teško (a znam koliko im zna biti teško) ne može zahtijevati od drugih da mu oduzmu život, jer to je strašan teret za osobu koju je to tražio. Kao nedavni slučaj oca koji je oduzeo život kćeri koja je vegetirala. To je ustvari bilo kao eutanazija, a on je smatrao da čini ispravnu stvar i da će skratiti muke svojoj kćeri. Svejedno mu je bilo strašno teško te si je pokušao nakon toga oduzeti život.
Postoje kršćanski filozofi, i u mjeri u kojoj su ti ljudi filozofi njihov temelj je nedvojbeno grčka filozofija, pogotovo Aristotel. Biblija je prvenstveno štivo za teologe (ako govorimo o nekakvom istraživanju, a ne sad laičkom čitanju).
Filozofija, kao disciplina koja se u svojim istraživanja dotiče gotovo svih drugih znanstvenih i izvanznanstvenih disciplina, naravno može uzimati Bibliju kao legitimnu literaturu i baviti se nekim njenim aspektima. No to još više vrijedi za književnost i općenito umjetnost, a pretpostavljam da vam nije to davao kao dodatnu literaturu.
S time da je ovo sve apstraktna rasprava, u praksi: nemaš što davati Bibliju kao literaturu za filozofiju u srednjoj školi, postoji barem tristo drugih knjiga koje su bitnije za obrazovanje u filozofiji. Drukčije je na faksu (u sklopu predmeta koji se bavi srednjovjekovnom filozofijom, primjerice), iako ni tu to nije baš česta praksa.
Možda je to preopširna literatura za srednju školu, ali je zato samo preporučena za one koji žele znati više o toj temi. Nije to takav bauk preporučiti učenicima takvu knjigu. Nama je bilo normalno i što nam je profesorica sociologije preporučila Kuran, da naučimo na čemu oni temelje svoje zakone i zašto su nam toliko strani u svojim običajima. Također čisto informativna literatura za one koji se žele pobliže zabaviti tom temom. Ništa od toga nije bilo u testovima.
O sebi mislim da nisam čudak i zaguljenik, prihvačam stavove drugih ljudi i volim slušat druge što imaju za reć ali kod nekih stvari povlačim crtu.
Tko misli da o eutanaziji nebi trebao odlučivat nitko, čak ni pacijent na samrti - za mene je primitivac. Teški.
Što, čovjek se mora bacit sa balkona na KBC-u kao dida od moje žene?
O sebi mislim da nisam čudak i zaguljenik, prihvačam stavove drugih ljudi i volim slušat druge što imaju za reć ali kod nekih stvari povlačim crtu.
Tko misli da o eutanaziji nebi trebao odlučivat nitko, čak ni pacijent na samrti - za mene je primitivac. Teški.
Da, i to stoji, ali se tu pojavljuje pitanje, koje su vec kolege raspravile, a to je sam cin eutanazije koji bi neka osoba morala izvrsiti u tom slucaju. Ja mogu zamisliti da ako patim i trpim nemoguce bolove, a znam da mi nema spasa, trazim lijecnika da me odrijesi muka, ali isto tako se mogu staviti i u poziciju tog lijecnika koji je polozio Hipokratovu zakletvu da ce spasavati tudi zivot, a sad ga pacijent trazi da ga ubije. Teska situacija sa puno pro i contra i s jednog stajalista i s drugog stajalista. Osobno ne bih mogao izvrsiti eutanaziju da sam kojim slucajem lijecnik.
Uzmimo recimo i ovu hipotetsku situaciju. Covjek boluje, strasno pati i umire, a lijeka nema. Zeli da ga eutanaziraju, sto se i dogodi, a onda za par mjeseci ljudi otkriju lijek za tu bolest. Poprilicno skakljiva situacija.
Doktor samo treba meni dati gumbić koji ću stisnuti...to je sve. Daleko je ljepše nego da si raznosim mozak u bolnici 
A ovo drugo...čovjeku je svejedno, pronašli lijek ili ne. Što ako trpi bolove i umre u agoniji 3 minute prije nego otkriju ljek? Posve nebitno. Čovjek se riješio muka i bok.
Osobno da sam u takvoj situaciji i mogućnosti to izvesti, ubio bih se ispred je*enog Sabora. Nažalost, većina onih koji se žele riješiti muka ne mogu sami obaviti ono što treba.
Nitko ne smije mentalno zdravom čovjeku zabraniti da se ubije ako to želi. Krajnje je nehumano pustiti nekoga da umire u agoniji, a upravo pod krinkom humanosti i "zaštite života"
Ajde molim te specificiraj, po čemu je moj stav ovdje primitivan?
ma prekrasno.. ono što se dešavalo nakon edikta je zanimljivije i pokazuje stvarnu tolerantnost u okvirima te religije
Kršćanstvo 387. godine postaje i državna religija Rimskog Carstva, a sve ostale vjere i kultovi bivaju zabranjeni. Tada počinju nicati crkvene građevine u Rimu, Carigradu, Jeruzalemu itd. Također dolazi i do progona svih nepravovjernih struja u okviru kršćanstva. Godine 391. car Teodozije I. naređuje uništavanje svih poganskih hramova i tada kršćani na čelu s Teofilom spaljuju Aleksandrijsku knjižnicu... toliko o vjerskim slobodama pod kršćanstvom kao državnom religijom
izvor: wikipedia
pogledajte također i povijesnu dramu Agora: Društvo se nalazi pred sukobom pogana i kršćana, a fundamentalistima osobito smetaju Židovi, ali i žene. Može li Hipatija izboriti svoje mjesto u takvom svijetu?
ma prekrasno.. ono što se dešavalo nakon edikta je zanimljivije i pokazuje stvarnu tolerantnost u okvirima te religije
Kršćanstvo 387. godine postaje i državna religija Rimskog Carstva, a sve ostale vjere i kultovi bivaju zabranjeni. Tada počinju nicati crkvene građevine u Rimu, Carigradu, Jeruzalemu itd. Također dolazi i do progona svih nepravovjernih struja u okviru kršćanstva. Godine 391. car Teodozije I. naređuje uništavanje svih poganskih hramova i tada kršćani na čelu s Teofilom spaljuju Aleksandrijsku knjižnicu... toliko o vjerskim slobodama pod kršćanstvom kao državnom religijom
izvor: wikipedia
pogledajte također i povijesnu dramu Agora: Društvo se nalazi pred sukobom pogana i kršćana, a fundamentalistima osobito smetaju Židovi, ali i žene. Može li Hipatija izboriti svoje mjesto u takvom svijetu?
Mislim da su te netolerancije produkt Rimljana, koji su se samo par desetljeća prije toga jednako odnosili s kršćanima, pa i gore. Nisu rimljani odjednom postali nasilni nakon što je kršćanstvo priznato. Nepovezano je.
Bilo je vatreno nočas u slavoniji,
a vezano za ovaj limeni krov ili bolje reč šarlatanski škart-krov kojeg je vjetar odnesel fučkaj ga.Puno zgrada kod nas je rađeno loše, štednja-krađa sistem jel a pogotovo krovovi pa to onda malo jači vjetar oguli krov ko nož jabuku ti bokca.
http://www.24sata.hr/news/tuca-velicine-oraha-u-baranji-vjetar-rusio-stabla-u-vukovaru-320599
Jedan komentar je bolno točan i žalostan,
u prijašnja vremena raketama su udarali po olujnim oblacima i komarce su avionima zaprašivali bilo gdje. No danas ništa komarce više ne smiju špricat, nema protugradne zaštite za koju se zna da je bila efikasna to sigurno.No bitno da mi idemo u smotani EU jel, pa nek slavonce i ostale po hrvatskoj pojedu komarci, jer nekad su i iznad Zagreba špricali ili zaprašivali komarce s aviončekima da ni bi bilo nismo znali.
Kaj se tiče tuče i protugradne zaštite opčenito po hrvatskoj, nema ništa pa kad naleti olujni oblak pomoz bože(a možda NATO hm) samo da tuča ne bude prevelika.

Kaj se tiče tuče i protugradne zaštite opčenito po hrvatskoj, nema ništa pa kad naleti olujni oblak pomoz bože(a možda NATO hm) samo da tuča ne bude prevelika.

Je ,je. Za sve su krivi EU ,NATO ,komunjare na vlasti.
Nema veze kaj su lokalni šerifi nesposobni.
U Međimurju ,Zagorju i Prigorju i dan-danas upotrebljavaju rakete za protugradnu zaštitu i nemaju problema s tučom. I nitko im ne brani - samo ih treba kupiti.

Je ,je. Za sve su krivi EU ,NATO ,komunjare na vlasti.
Nema veze kaj su lokalni šerifi nesposobni.
U Međimurju ,Zagorju i Prigorju i dan-danas upotrebljavaju rakete za protugradnu zaštitu i nemaju problema s tučom. I nitko im ne brani - samo ih treba kupiti.
Pa zato sam rekel opčenito po hrvatskoj jel,
no negdje još pucaju da a i sam znaš da Međimurci te Zagorci i Prigorci tvrdoglavi i oni delaju po svome pa i dalje reketariju oblake s dobrim razlogom. Kaj se tiče EU oni su kolko ja znam, proglasili takvu raketašku obranu od tuče nepotrebnom i nefikasnom baš su bukvani bedasti.No pošto ovi bedaki u EU vrhuški, često puta valjaju gluposti nije se tome za čuditi jel a naša vlast se samo ugleda šta kaže EU jel.
Ti si bio u pionirima skup s menom,
i sigurno se sječaš vremena kad su po zagrebu avionom zaprašivali/vrlo efikasno tamanili komarce eh to je bila predstava.No danas ništa od toga jel, takvo zaprašivanje je kak ti štetno ti bokca ko da su zaprašivaji svaki dan po pet puta.A šta danas nije štetno pa pogledaj kaj ljudi jedu, hrana puna aditiva i raznog smeča umjetno ove te ono okusi pa boje i razna E sranja svake vrste.
S druge strane imamo smog i dim od automobilskih ispuha, a to je konstantno tu eh to ništa moramo se vozit jel pa nek se onda trujemo jel.E pa sunce mu žarko hebem, ako je najezda komaraca i ima ih na izvoz onda se koriste extremne i efikasne mjere kao zaprašivanje iz aviona pa ne špricaju bojne otrove fučkaj ga.

Mislim da su te netolerancije produkt Rimljana...
gluposti... religio licita
Pa zato sam rekel opčenito po hrvatskoj jel,
no negdje još pucaju da a i sam znaš da Međimurci te Zagorci i Prigorci tvrdoglavi i oni delaju po svome pa i dalje reketariju oblake s dobrim razlogom. Kaj se tiče EU oni su kolko ja znam, proglasili takvu raketašku obranu od tuče nepotrebnom i nefikasnom baš su bukvani bedasti.No pošto ovi bedaki u EU vrhuški, često puta valjaju gluposti nije se tome za čuditi jel a naša vlast se samo ugleda šta kaže EU jel.
Ti si bio u pionirima skup s menom,
i sigurno se sječaš vremena kad su po zagrebu avionom zaprašivali/vrlo efikasno tamanili komarce eh to je bila predstava.No danas ništa od toga jel, takvo zaprašivanje je kak ti štetno ti bokca ko da su zaprašivaji svaki dan po pet puta.A šta danas nije štetno pa pogledaj kaj ljudi jedu, hrana puna aditiva i raznog smeča umjetno ove te ono okusi pa boje i razna E sranja svake vrste.
S druge strane imamo smog i dim od automobilskih ispuha, a to je konstantno tu eh to ništa moramo se vozit jel pa nek se onda trujemo jel.E pa sunce mu žarko hebem, ako je najezda komaraca i ima ih na izvoz onda se koriste extremne i efikasne mjere kao zaprašivanje iz aviona pa ne špricaju bojne otrove fučkaj ga.

Rakete su se davno pokazale u najmanju ruku upitno efikasne, srbi su jučer ispalili 400 raketa pa vidi Inđiju na što liči. Većina zemalja svijeta ih je potpuno ukinula, počevši s rusima (koji su to i osmislili).
Ista stvar je i sa zaprašivanjem avionima - postoje bolje i jeftinije zemaljske metode, no obično se ili ne radi ili radi u zadnji trenutak.
Mislim da su te netolerancije produkt Rimljana, koji su se samo par desetljeća prije toga jednako odnosili s kršćanima, pa i gore. Nisu rimljani odjednom postali nasilni nakon što je kršćanstvo priznato. Nepovezano je.
Rimska republika/carstvo svojim širenjem je dopuštalo pokorenom stanovništvu štovanje svojih bogova ako su davali godišnje prinose i sudjelovali u slavljima u čast rimskim bogovima.
Rimljani su im za uzvrat gradili hramove i čak su prinosili žrtve njihovim bogovima, stav im je bio da svatko ima pravo na vjeru svojih predaka te im nisu nametali svoju religiju,
čak su i znali prisvojiti tuđe običaje, jedino su tražili da iskažu poštovanje prema njihovim bogovima.
Rimska motivacija za progone je u većini slučajeva bila čisto političke prirode jer im je glavna briga bila mir i red u carstvu.
Kad su osvojili Judeju židovi nisu htjeli odati počast njihovim bogovima i bilo je nekoliko ustanaka koji su ugušeni, ali židovska vjera nije bila zabranjena makar nisu blagonaklono gledali prema njoj.
Isto je bilo sa kršćanskom sektom koja se odvojila od židovske vjere, nisu iskazivali poštovanje i imali su tajne obrede pa su ljudi su ljudi bili skeptični, većina careva se i nije previše zamarala njima
nego su to ostavljali magistratima u provincijama koji nisu bili toliko brutalni kako se čini.
Naravno da Rimsko Carstvo nije bilo oličenje dobrote ali naspram ranog srednjeg vijeka i kršćanske dogme je utopija što se tiče tolerancije, kulturnog, društvenog i pravnog aspekta.
Rakete su se davno pokazale u najmanju ruku upitno efikasne, srbi su jučer ispalili 400 raketa pa vidi Inđiju na što liči. Većina zemalja svijeta ih je potpuno ukinula, počevši s rusima (koji su to i osmislili).
Ista stvar je i sa zaprašivanjem avionima - postoje bolje i jeftinije zemaljske metode, no obično se ili ne radi ili radi u zadnji trenutak.
A čuj pa ništa nije 100% efikasno,
ali zna se odavno da je reketarenje dosta uspješno i to se pokazalo u praksi no ne uvjek i na svim mjestima.Bilo je puno primjera u vezi raketarenja oblaka, gdje se to nije radilo tuča je sve satrala i bila je daleko veča tuča nego u mjestima di se reketarilo jel.Ak je tebi isto tuča veličine lješnjaka, ili pak tuča veča od jednog oraha onda su ti mjerne jedinice totalno u krivom fučkaj ga.
Kaj se tiče zaprašivanja letečih komaraca, ne postoji ništa efikasnije od tehnike zaprašivanja avionom on pokrije veliku površinu u kratkom vremenu u par preleta i to je najbitnije.Zaprašivanje avionom se radi kad su leteči komarci več u zraku ili na tlu, i onda ih sve potamani normalno ne moš ti sa zemlje napravit ono šta če avion odradit u par preleta nema šanse to je dan i noč razlika.
A čuj pa ništa nije 100% efikasno,
ali zna se odavno da je reketarenje dosta uspješno i to se pokazalo u praksi no ne uvjek i na svim mjestima.Bilo je puno primjera u vezi raketarenja oblaka, gdje se to nije radilo tuča je sve satrala i bila je daleko veča tuča nego u mjestima di se reketarilo jel.Ak je tebi isto tuča veličine lješnjaka, ili pak tuča veča od jednog oraha onda su ti mjerne jedinice totalno u krivom fučkaj ga.
Kaj se tiče zaprašivanja letečih komaraca, ne postoji ništa efikasnije od tehnike zaprašivanja avionom on pokrije veliku površinu u kratkom vremenu u par preleta i to je najbitnije.Zaprašivanje avionom se radi kad su leteči komarci več u zraku ili na tlu, i onda ih sve potamani normalno ne moš ti sa zemlje napravit ono šta če avion odradit u par preleta nema šanse to je dan i noč razlika.
Raketiranje se pokazalo toliko "uspješnim" da su od njega odustale praktički sve zemlje (osim donekle nas, srba, crnogoraca, makedonaca i bugara).
Neke statistike čak i pokazuju povećanje šteta od tuča u godinama kad je raketiranje bilo na vrhuncu. Za to postoje bolje metode.
Ista stvar je i sa zaprašivanjem - kad je potrebno zaprašivanje, stvar je gotova. Komarci se rješavaju znatno ranije. Isto tako, zaprašivanje sa zemlje je efikasnije i jeftinije.
Raketiranje se pokazalo toliko "uspješnim" da su od njega odustale praktički sve zemlje (osim donekle nas, srba, crnogoraca, makedonaca i bugara).
Neke statistike čak i pokazuju povećanje šteta od tuča u godinama kad je raketiranje bilo na vrhuncu. Za to postoje bolje metode.
Ista stvar je i sa zaprašivanjem - kad je potrebno zaprašivanje, stvar je gotova. Komarci se rješavaju znatno ranije. Isto tako, zaprašivanje sa zemlje je efikasnije i jeftinije.
Kak je stvar gotovo fučkaj ga,
pa ti si 70-deseto godište šta si več zaboravil kaj se događa nakon temeljitog zaprašivanja avionom ako je veliki broj komaraca u letu.Možda nisi to skužil na terenu jer nisi imal prilike, no ja jesam itekak jer sam još kao klinac išel na ribičiju u 80-desetim godinama i to na Savu oko Zagreba.
Nakon ondašnjih Jugo zaprašivanja komaraca avionom, nigdje niti jednog komarca nekoliko dana a do jučer ih bilo ko u priči kad smo bili na ribičiju dakle u 80-desetim godinama.Uglavnom kad su avioni odradili svoje, onda smo često išli na ribičiju gotovo svaki dan jer od komaraca nije bilo niti K fučkaj ga i tu je poanta svega ili ti treba još neko objašnjenje jel.

Današnja situacija s komarcima je za posrati, u odnosu na Jugo 80-desete godine kaj se tiče Zagreba jer danas niko ništa ne radi po pitanju suzbijanja komaraca.Samo seru bezveze i troše lovu na gluposti, i normalno debelo kradu i zamračuju lovu zato je Zagreb u tolkim dugovima kaj drugo sve ode vrit.
E sad kaj se tiče slavonije i komaraca, pa jednostavno tamo nema love za neko ozbiljno zaprašivanje i gotovo istočna Slavonija ionako zapostavljena i uništena.Ako nema love za neke puno bitnije stvari, kao srednja škola Nikole Tesle u Vukovaru oko koje je bio pravi cirkus zbog manjka love kako če onda bit love za neko ubijanje komaraca pa to je čisti SF.
Još niko nije umro od uboda komarca, osim ak taj komarac nije nosil neku boleštinu kao malariju itd. Dakle nek komarci grizu ko blesavi, jer nema love za njihovo suzbijanje i gotovo tak je u istočnoj Slavoniji jel a kaj se tiče Zagreba love ima ali Bandičevi dečki su rastepli lovu na bitnije stvari kaj drugo.

Vidim da su vam ti komarci fakat bitni u životu. 
?
Evo i ekološki način kako se riješiti komaraca - http://www.24sata.hr/neobicno/sismise-koriste-za-borbu-protiv-najezde-komaraca-183793
......
Ako si pratio moj slijed rasprave, mogao si vidjeti da sam se ja referirao na pitanja onog forumaša koji je htio vidjeti utjecaj kršćanstva na Zapadani civilizacijski krug. Znači, to mi je u tim mojim postovima bila namjera pokazati, jer ljudi ne žele priznati utjecaj kršćanstva na naše živote danas, kao da smo mi ono produkt ne znam čega.
Ovo drugo, naravno, da su postojala određena zastranjenja, ali gle u to ne želim ulaziti, niti ikoga braniti, ili napadati, jer ljudi ono previše koriste povijest, da bi ne znam što dokazali ili da opravdaju svoja životna uvjerenja.
Znači, meni je bilo samo bitno ljudima posvijestiti da se utjecaj kršćanstva na sve nas ne može tako olako negirati ili čak osporavati.
O.K., uzimam preporuku za film, mada opet on može navesti na kriv trag i razmišljanje, jer današnji filmska umjetnost je u rukama onih koji žele ljude levati i prodavati im svašta, nešto.
netolerancija je produkt ekspanzionističke prirode kršćanstva koja pretendira biti jedina prava religija koju je bilo potpuno nemoguće inkorporirati u rimski panteon za razliku od svih ostalih višebožnih religija koje su koegzistirale ne smetajući jedna drugoj... u tadašnjem rimu... judeizam se nekako, vrlo teško (zločinački) i dao kontrolirati zbog zatvorenosti te religije u korpusu jednog naroda koji također ne priznaje niti jednu drugu religiju niti boga, kršćanstvo nailazi na plodno tlo u društvu opterećenom siromaštvom, inflacijom, visokim porezima te iscrpljenom stalnim, skupim i često neuspješnim proširivanjem a kasnije i upadima barbara, ta tada sekta prezire cara kao poluboga, ne priznaje državnu religiju, buni potlačene i robove te potkopava tadašnji društveni poredak i ustaljene uzuse, stoga ne čude progoni te raznorazne spletke kojima se za to doba egzotični, čudni, tajnoviti i underground kršćani okrivljuju za sve i svašta...
Evo i ekološki način kako se riješiti komaraca - http://www.24sata.hr/neobicno/sismise-koriste-za-borbu-protiv-najezde-komaraca-183793
Samo da se ti sismisi ne nakote pak previse, pa da ne ispadne kao s mungosima na Mljetu i nasim ostalim otocima. Ali u redu, koliko sam skuzio oni su tamo autohtona vrsta pa nece biti problema kao s mungosima koji su alohtona vrsta kod nas.
Kad smo vec kod sismisa, s obzirom da se hrane komarcima, a sismisi za orijentaciju u prostoru koriste ultrazvucne valove, evolucijom su komarci vjerojatno razvili mehanizam za detekciju ultrazvucnih valova, pa bjeze od toga. Iskreno se nadam, slozit cu si nekakav uredaj koji bi mi emitirao UZ valove u cijeloj frekvencijskoj domeni, da me gamad ne grize po noci.