Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.315.294
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Psiho246 kaže...

Mozda je glup razlog, ali moj odgovor nije glup vec tocan.

Možeš li dokazati da je točan ili barem vjerojatan? Ako ne, onda ti je to nikakav argument za zabranu eutanazije.

A čak i da možeš dokazati, opet bi bilo upitno je li to dobar argument, jer odlazak u pakao ne mora nužno biti loš izbor za svakoga. Možda bi netko htio ići u pakao.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 12:16 (captain_soap_McTawish).
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Mozda je glup razlog ...

Dobro pa priznaš ....

Uostalom ,već živimo u svojevrsnom paklu ,i što se tiče meteoroloških uvjeta i vanjskih temperatura ,a i stanje u društvu mnogim je ljudima i gore  od pakla.

A pakao po tumačenju vjere?

Pa ,ako vjeruješ ,tko smo mi da ti proturječimo ....

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 17:10 (kizo2703).
18 godina

Ja ne znam zasto svi zakljucuju da ja vjerujem u pakao ili u taj razlog.

Pitanje je bilo "zasto nije eutanazija legalizirana u vise drzava" i moj odgovor je "zato jer je to put u pakao".

Drugim rjecima, religija je ta koja je na temelju Biblije odlucila da je eutanizacija neispravna i "zla" stoga vecina drzava prihvaca takav stav gdje se negativno gleda na eutanizaciju.

Edit: Isto tako je opceprihvatljivo misljenje da je pakao lose mjesto. Covjek koji zeli ici u pakao i cini zla (ne)djela kao ubojstvo, krada ili eutanazija (vrsta ubojstva) je zao covjek i nepozeljan "drustvu".

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 12:23 (Psiho246).
14 godina
neaktivan

..

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:06 (royalhero).
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Drugim rjecima, religija je ta koja je na temelju Biblije odlucila da je eutanizacija neispravna i "zla" stoga vecina drzava prihvaca takav stav gdje se negativno gleda na eutanizaciju.

Ljudi u terminalnim fazama bolesti ,kojima medicina više ne može pomoći ,već žive u paklu.

Njima je eutanazija oslobođenje.

I tu nema mjesta nikakvim biblijskim tumačenjima o životu od začeća do prirodne smrti i sličnim glupostima.

14 godina
neaktivan

Ako ja smatram da se moj život treba prekinuti, zašto bi se nečija vjera uplitala u moju odluku da to učinim?

Liječnici bi imali (kao i sada) pravo na priziv savjesti, eutanaziju ne bi izvršili i pacijent bi se proslijedio drugom liječniku koji bi tako nešto bio spreman izvršiti.

Od svakoga prema njegovim mogućnostima, svakome prema njegovim potrebama.
13 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Psiho246 kaže...

Ljudi u terminalnim fazama bolesti ,kojima medicina više ne može pomoći ,već žive u paklu.

Njima je eutanazija oslobođenje.

I tu nema mjesta nikakvim biblijskim tumačenjima o životu od začeća do prirodne smrti i sličnim glupostima.

Voliš li ti Hitlera? Vidim da odobravaš njegov nauk. Kako znaš da npr. neka osoba u komi želi da ju se ubije. Kako bi riješavao takve slučajeve? I samo da te ispravim u tvojoj netoleranciji, biblijska tumačenja nisu gluposti, jer je na njima utemeljena današnja zapadna civilizacija koju toliko voliš (kako je moj profesor filozofije znao primjetiti).

Unix kaže...

Ako ja smatram da se moj život treba prekinuti, zašto bi se nečija vjera uplitala u moju odluku da to učinim?

Liječnici bi imali (kao i sada) pravo na priziv savjesti, eutanaziju ne bi izvršili i pacijent bi se proslijedio drugom liječniku koji bi tako nešto bio spreman izvršiti.

Problem nastaje u tome što tjeraš nekog drugog da te ubije. Liječnici bi imali pravo na priziv savjesti, no trenutno nije moguće da se zbog toga pacijent transferira drugom liječniku, iako se to može regulirati zakonom. I zanima me kako bi se riješilo pitanje eutanazije pacijenta u nekoj manjoj bolnici gdje se, eto, dogodi da svi doktori odbiju ubiti svog pacijenta? Kako bi se onda vršila eutanazija?

A covjek se nad nicim ne razgnjevi i ne raznjezi tako kao nad svojom sudbinom, jer ne znam kako bila darezljiva, uvijek nas progoni osjecaj da nas je vise zakinula nego sto nam je dala
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 16:10 (farty).
17 godina
odjavljen
farty kaže...
 biblijska tumačenja nisu gluposti, jer je na njima utemeljena današnja zapadna civilizacija koju toliko voliš (kako je moj profesor filozofije znao primjetiti).

A koji su to biblijski temelji zapadne civilizacije?

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
17 godina
neaktivan
farty kaže...

Voliš li ti Hitlera? Vidim da odobravaš njegov nauk. Kako znaš da npr. neka osoba u komi želi da ju se ubije. Kako bi riješavao takve slučajeve? I samo da te ispravim u tvojoj netoleranciji, biblijska tumačenja nisu gluposti, jer je na njima utemeljena današnja zapadna civilizacija koju toliko voliš (kako je moj profesor filozofije znao primjetiti).

Dijete ,ja ne pričam o ljudima u komi ,mentalno zaostalima i sličnim slučajevima koji su bili ubijani u trećem reichu zbog ''čišćenja genetskog materijala njemačkog naroda''!

Pričam o ljudima koji su potpuno svjesni i koji su u terminalnim (završnim!!) fazama bolesti ,poput oboljelih od raka kojima je bolest metastazirala i koji samo očekuju smrt i žive u strahovitim bolovima.

Jesi ikada vidio takvog bolesnika i proveo s njim neko vrijeme ,razgovarao? Čisto sumnjam.

Apropo Biblije ,tvoja ''zapadna civilizacija'' zasniva se isto tako i na starogrčkoj i rimskoj kulturi i njihovim bajkama.

BTW ,savršen nick imaš ,ide uz ovakve komentare!! (fart - prdež)

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 16:29 (kizo2703).
13 godina
protjeran

Ne čini drugome ono što ne bi htio da tebi drugi čine. Ne znam baš da su Rimljani imali tako nešto. Imali su robove.

U čije su okrilju nastala prva sveučilišta?

Tko je počeo prvi prepisivati knjige po samostanima?

Na koliko je malo umjetnika i stvaratelja utjecala Biblija?

Kada je nastao pojam vjerske slobode?

Kako se humanizirao Zapad?

Zašto je Zapadna civilizacija najsuperiornija od svih dosadašnjih? Tko je toj civizaciji donio ideju linerarnog rasta i usavršavnja samoga sebe?

......

{#}

World's Strongest, Sharpest Knives
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 16:50 (Cold Steel).
18 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

Ne čini drugome ono što ne bi htio da tebi drugi čine. Ne znam baš da su Rimljani imali tako nešto. Imali su robove.

Zašto je Zapadna civilizacija najsuperiornija od svih dosadašnjih? Tko je toj civizaciji donio ideju linerarnog rasta i usavršavnja samoga sebe?

......

{#}

čovječanstvo je tek renesansom dostiglo antički rim i to baš zbog slabljenja utjecaja crkve a jačanjem građanstva, kompletan srednji vijek čovječanstvo je stagniralo

Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći
17 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

Krćani su imali robove sve do druge polovice XIX stoljeća (hint: USA ,1865.)

Učilišta kakva danas poznajemo su postojala već u staroj Grčkoj ,a ima dokaza da ih je bilo već i u Perziji ,3000. BC.

Mnogo više pismenih ljudi bilo je na cijelom prostoru Mediterana u vrijeme Rimskog Carstva ,nego u XV stoljeću.

Perzijska, egipatstka ,grčka ,rimska umjetnost?!

Vjerske slobode?! {#} U kršćanstvu? Inkvizicija?! U Gradecu su spaljivali vještice još 1760-ih ,dva stoljeća nakon što su s tim prestali u cijeloj Evropi.

Zapad je human? {#}

Zapadna civilizacija superiorna?! Daj molim te ... cut the crap!

Kinu ovdje uopće neću spominjati ,nema uopće smisla.

Vrati se ti oružju ,bolje ti ide ...

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 17:08 (kizo2703).
13 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
farty kaže...

Dijete ,ja ne pričam o ljudima u komi ,mentalno zaostalima i sličnim slučajevima koji su bili ubijani u trećem reichu zbog ''čišćenja genetskog materijala njemačkog naroda''!

Pričam o ljudima koji su potpuno svjesni i koji su u terminalnim (završnim!!) fazama bolesti ,poput oboljelih od raka kojima je bolest metastazirala i koji samo očekuju smrt i žive u strahovitim bolovima.

Jesi ikada vidio takvog bolesnika i proveo s njim neko vrijeme ,razgovarao? Čisto sumnjam.

Apropo Biblije ,tvoja ''zapadna civilizacija'' zasniva se isto tako i na starogrčkoj i rimskoj kulturi i njihovim bajkama.

BTW ,savršen nick imaš ,ide uz ovakve komentare!! (fart - prdež)

Očigledno veze nemaš s medicinom ako ne znaš da i ljudi u komi mogu trpjeti strahovite bolove. A ako nemaš veze s medicinom nemaš pravo ni odlučivati o eutanaziji. Vidio sam mnoge takve pacijente, a ti nemaš pojma o čemu pričaš kada mi njih spominješ, jer očito ti nisi nikada gledao takve ljude i pričao s njima. Nisam gledao samo takve odrasle, već i djecu tijekom stažiranja u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Zato nemoj pričati o čemu ne znaš.

Zapadna civilizacija nije samo moja civilizacija, već svih nas. Cold Steel je lijepo objasnio u svom postu kako se to razvila civilizacija pomoću Crkve, iako ima još mnogo segmenata u kojima je pozitivan utjecaj imalo kršćanstvo.
Samo oni koji nisu dovoljno načitani neće razumjeti golemi pozitivni utjecaj Crkve na današnju civilizaciju i pismenost. Tvoj stav prema tim "bajkama" dokazuje koliko ograničeno zbog njega razmišljaš. Nećeš ti negiranjem umanjiti utjecaj Crkve na civilizaciju, već ćeš umanjiti svoju vjerodostojnost u vezi objektivnosti (to vrijedi i za ostale). Moj profesor koji je kao literaturu u filozofiji stavljao i "Bibliju" bio je izraziti ateist, stoga njegova učenja nisu bila "indoktrinacije" bilo koje vrste, već prepoznavanje očitog.

Ne tražim da svi na ovoj temi (i općenito u životu) budete znanstvenici, ali pokušajte razmišljati znanstveno utoliko da priznajete činjenice bez obzira na njihov izvor, jer činjenica je činjenica.

A covjek se nad nicim ne razgnjevi i ne raznjezi tako kao nad svojom sudbinom, jer ne znam kako bila darezljiva, uvijek nas progoni osjecaj da nas je vise zakinula nego sto nam je dala
13 godina
protjeran

Hm, da jesu, imali su i kmetove...i danas imaju robove, samo danas više ne moraš ekipu sa bičem, nego ljudi se sami daju porobiti. Tako, primjerice, kod nas ne moramo ekipu siliti da daje porez Crkvi, nego to radi država koji sili raju da daje porez državi.

Kršćanstvo je donijelo ideju da smo vi jednaki bez obzira na porijeklo.

Ah, da je bilo je...a tko ti je revno čuvao ta sva znanja i ogrupnjivao ih, da ih na primjer barbari koji baš nisu kužili važnost čuvanja baštine, ne zakure?

-vjerska sloboda ima korijen u Milanskom ediktu iz 313. godine, kada se svijetu otkrila sloboda vjere.

-vještice je kurilo svjetovno društvo na isti način kako se danas ubijaju djeca u majčinoj utrobi, da bi se to društvo tobože štitilo.

Da, dragi Zapad je superioran i human. Ne bježe ekipa s Zapada, nego raja iz drugih civilizacija hitaju nama.

Pa, da ovo sve kaj koristiš i vidiš oko sebe dosege je zapadnog civilizavijskog kruga.

Kina  je imala vjerovanje da je ona centar svijeta. Ali nije postalo uspješna dok nija prihvatila kapitalizam kao i Japan, koji je brijao da je njhov monarh Bog. A kapitalizam je čedo kršćanstva, a kršćanstvo ide za tim da cijeli svijet usisa u svoje vjerovanje. Eh, ne bi Kinezi daleko stigli da su brijali na komunizam i vjerovanje da su oni centar svijeta.

Amerika je nastala na kršćanskim korijenima i zato već 100 godina drma svijetom. Rusija, kaj misliš da njoj između ostalog daje snagu, prirodni resursi samo.

{#}

Ah, a svoje preporuke ostavi za svoju djecu i njima govori čega da se drže, nekoga drugoga patroniziraj sa visoka. Eventualno, onoga tko te hoće slušati ili tko to mora zbog tvoje veličine.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 17:37 (Cold Steel).
18 godina

Hahahahaha, kakvi se bolesnici ovdje skupljaju. {#}

I svi misle da znaju sve, da su u pravu i nitko ne moze njihovo misljenje promijeniti. Oni jednostavno znaju.

- Psiho246
14 godina
Psiho246 kaže...

Hahahahaha, kakvi se bolesnici ovdje skupljaju.  {#}

I svi misle da znaju sve, da su u pravu i nitko ne moze njihovo misljenje promijeniti. Oni jednostavno znaju.

Zato što vjeruju, vjeru po defaultu ne mozes mjenjati. Misljenje mozes, oni nemaju misljenje, oni imaju vjeru.

17 godina
thedream kaže...

Nije isključivo s ovim, ima nekoliko razloga, prvenstveno bi rekao taštine i s druge strane kukavičluka Zorana Milanovića da lupi šakom od stol i kaže dosta!, iz kojih vrlo izgledno neće dobiti drugi mandat na izborima. Ovako se posvađao sa legionarima unutar vlastite stranke, unutar koalicije, ma što god o ...

-interesanto.. prekjučer, je svog 'šitbula' (novinari ga nazivaju pitbull, dodajem sLinić ako nije prepoznat..), pozvao 'k nozi' tj pitao kriminal? ... (duhanski loby-markice..). Ponekad (istina vrlo rijetko) kaže-napravi pravi potez, ali je beznačajan potez, bez karikiranja jednak kao da pudlu držimo na lancu. Gdje su ostali 'hrabri potezi', rezovi, plan 21... i ex Hollyca kao jedina 'svijetla darkstar' u tom tunelu. (a nije ni ona bez mana, neko reče-gafova)... koja beznandna politička elita, beznadna situacija...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Ranko Kukumar kaže...
Psiho246 kaže...

Zato što vjeruju, vjeru po defaultu ne mozes mjenjati. Misljenje mozes, oni nemaju misljenje, oni imaju vjeru.

Jedino kako ju "mijenjaju" je tako da osnuju nekakvu sektu, denominaciju, što god na temeljima već postojeće vjere koja im se nije "dopadala".

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
13 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...
Psiho246 kaže...

Ovaj komentar odstupa od kriterija "dobrog komentara" na svaki mogući način. Nekonstruktivan, vrijeđajući i pogrješan.

Usput rečeno, ja sam čuo da neki ljudi mijenjaju vjeru.

14 godina
farty kaže...

Ovaj komentar odstupa od kriterija "dobrog komentara" na svaki mogući način. Nekonstruktivan, vrijeđajući i pogrješan.

Ništa drugačiji od tvoga.

farty kaže...

Usput rečeno, ja sam čuo da neki ljudi mijenjaju vjeru.

Ja nisam.

Ne znam kako se vjera mjenja. Ili vjeruješ ili ne vjeruješ. Nema promjene. Ima samo odbacivanje jednog, prihvaćanje drugog.

Vjera na koju ja mislim je ona s kojom si ti indoktriniran što se vidi po postovima. Vjera je idealan put za ovakve stavove, mazanje očiju i bježanje od stvarnosti, jer sa vjerom je moguće prekriti bilo kakvu potrebu argumentacije, uvjeravanja i formiranja stava oko bilo koje ozbiljnije stvari.   Sa vjerom ti možeš bez problema pisati ovakve postove bez da uopće posjeduješ imalo kritičkog razmišljanja i sagledaš cijelu situaciju na drugi način.

18 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

......

{#}

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Rule#Antiquity

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Education#History - imas pravo, da Crkva nije stoljecima gusila svjetovnu znanost, tko zna sto bi bilo danas.

3. Da je na vlasti bio Zeus i kompanija ti umjetnici bi svoja djela bazirali na njemu i njegovom kompanijom. Kao uostalom i umjetnici u Staroj Grckoj. Umjetnici stvaraju i rade u duhu vremena u kojem zive. U tim vremenima Crkva je imala najjacu ulogu i stoga je logicno da umjetnici tog doba stvaraju u tom duhu. Pogledaj malo modernu umjetnost kad Crkva vise nije imala toliko jak utjecaj, nije vise isti omjer biblijskim motiva i onih ostalih.

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_religion#History - zanimljivo je sto se kaze za Crkvu: "The Roman Catholic Church kept a tight rein on religious expression throughout the Middle Ages. Jews were alternately tolerated and persecuted, the most notable examples of the latter being the expulsion of all Jews from Spain in 1492. Some of those who remained and converted were tried as heretics in the Inquisition for allegedly practicing Judaism in secret. Despite the persecution of Jews, they were the most tolerated non-Catholic faith in Europe." - znaci Zidovi su jos bili najtoleriraniji, a jednom su ih sve izgnali iz Spanjolske. Zanima me kako je to onda izgledalo kod ovih koje nisu tolerirali.

5. Humanizirao se u humanizmu koji je prethodio renesansi koja je bila rezultat tisucljetne represije od strane Crkve. Imas pravo, zasluzni su za to, samo kontra efektom.

6. Najsuperiornija? Po cemu rofl? Po tome sto je agresivno kolonizirala i vrsila genocide nad mnogim narodima tj. "hereticima" i nizim bicima za ondasnje ljude, a to isto misljenje se zadrzalo i do danas (white power i slicne piz*darije)? Po tome sto i dalje aktivno kolonizira svijet, samo pod puno suptilnijom krinkom duznickog ropstva, jer novac danas pokrece svijet, jel...? Po tome sto izrabljuje po cijenu zivota ostale "nesuperiorne" civilizacije uz pomoc novca i zbog tog istog novca? Danasnja zapadna civilizacija najsuperiornije ide u svoju propast.

farty kaže...

Očigledno veze nemaš s medicinom ako ne znaš da i ljudi u komi mogu trpjeti strahovite bolove. A ako nemaš veze s medicinom nemaš pravo ni odlučivati o eutanaziji. Vidio sam mnoge takve pacijente, a ti nemaš pojma o čemu pričaš kada mi njih spominješ, jer očito ti nisi nikada gledao takve ljude i pričao s njima. Nisam gledao samo takve odrasle, već i djecu tijekom stažiranja u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Zato nemoj pričati o čemu ne znaš.

Zapadna civilizacija nije samo moja civilizacija, već svih nas. Cold Steel je lijepo objasnio u svom postu kako se to razvila civilizacija pomoću Crkve, iako ima još mnogo segmenata u kojima je pozitivan utjecaj imalo kršćanstvo.
Samo oni koji nisu dovoljno načitani neće razumjeti golemi pozitivni utjecaj Crkve na današnju civilizaciju i pismenost. Tvoj stav prema tim "bajkama" dokazuje koliko ograničeno zbog njega razmišljaš. Nećeš ti negiranjem umanjiti utjecaj Crkve na civilizaciju, već ćeš umanjiti svoju vjerodostojnost u vezi objektivnosti (to vrijedi i za ostale). Moj profesor koji je kao literaturu u filozofiji stavljao i "Bibliju" bio je izraziti ateist, stoga njegova učenja nisu bila "indoktrinacije" bilo koje vrste, već prepoznavanje očitog.

Ne tražim da svi na ovoj temi (i općenito u životu) budete znanstvenici, ali pokušajte razmišljati znanstveno utoliko da priznajete činjenice bez obzira na njihov izvor, jer činjenica je činjenica.

Objasni mi samo kod ovog prvog, ok ljudi u komi mogu trpjeti strasne bolove, ali naravno, ne mogu to reci, pa ne znamo da li zele biti eutanazirani. Sto se tice ljudi u takvoj poziciji, zasto bi se njih trebalo trpati u isti kos kao i ljude koji su svjesni svega i zele se eutanazirati i to mogu reci? Koliko znam, danas o iskljucivanju osoba s aparata moze odluciti jedino najuza obitelj, tako da se ista praksa moze primjeniti i na eutanaziju (sto iskljucivanje s aparata u principu i jest).

Nevezano uz to, sto se tice kome, kakvo je to tocno stanje? Da li su ljudi u tom stanju svjesni sami sebe, da li je to stanje slicno snovima ili kakvo je to tocno stanje? Ako osjecaju bol onda bi trebali biti svjesni sebe (ili bar svjesni u smislu svjesnosti u snu), da su zatvoreni u svom umu.

Civilizacije su postojale i hrpu stoljeca prije postojanja Crkve kao takve. Isto tako Crkva je imala i golemi negativni utjecaj na danasnju civilizaciju. Nisu stvari crno-bijele. Mozda najveca pozitivna uloga Crkve je njezina konstantna represija kroz stoljeca sto je na kraju rezultirao renesansom i ogromnom eksplozijom znanosti i svjetovne kulture.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
18 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

Hm, da jesu, imali su i kmetove...i danas imaju robove, samo danas više ne moraš ekipu sa bičem, nego ljudi se sami daju porobiti. Tako, primjerice, kod nas ne moramo ekipu siliti da daje porez Crkvi, nego to radi država koji sili raju da daje porez državi.

Kršćanstvo je donijelo ideju da smo vi jednaki bez obzira na porijeklo.

Ah, da je bilo je...a tko ti je revno čuvao ta sva znanja i ogrupnjivao ih, da ih na primjer barbari koji baš nisu kužili važnost čuvanja baštine, ne zakure?

-vjerska sloboda ima korijen u Milanskom ediktu iz 313. godine, kada se svijetu otkrila sloboda vjere.

-vještice je kurilo svjetovno društvo na isti način kako se danas ubijaju djeca u majčinoj utrobi, da bi se to društvo tobože štitilo.

Da, dragi Zapad je superioran i human. Ne bježe ekipa s Zapada, nego raja iz drugih civilizacija hitaju nama.

Pa, da ovo sve kaj koristiš i vidiš oko sebe dosege je zapadnog civilizavijskog kruga.

Kina  je imala vjerovanje da je ona centar svijeta. Ali nije postalo uspješna dok nija prihvatila kapitalizam kao i Japan, koji je brijao da je njhov monarh Bog. A kapitalizam je čedo kršćanstva, a kršćanstvo ide za tim da cijeli svijet usisa u svoje vjerovanje. Eh, ne bi Kinezi daleko stigli da su brijali na komunizam i vjerovanje da su oni centar svijeta.

Amerika je nastala na kršćanskim korijenima i zato već 100 godina drma svijetom. Rusija, kaj misliš da njoj između ostalog daje snagu, prirodni resursi samo.

{#}

Ah, a svoje preporuke ostavi za svoju djecu i njima govori čega da se drže, nekoga drugoga patroniziraj sa visoka. Eventualno, onoga tko te hoće slušati ili tko to mora zbog tvoje veličine.

Jao meni. Kod onih postova s oruzjem jos sam i mislio da si ok, ali nakon ovoga... Bas svaka recenica osim donekle prve prsti gluposcu. Povlacim se. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
.......

1. Wiki google majstori.

2. Vidi pod jedan.

3. Pogledaj, pod jedan. Da, da su bili. Ali, nisu, to je njihov bed. Kršćanstvo ima svoju glavnu ideju, a to je ideja moralne pobjede, ono iznutra mjenja stvari, ne silom i ognjem, tako su i kršćani dobili svoga cara par stoljeća, nakon kaj su im razapeli Utemeljitelja.

4. Hm, Židovi, da u Palestini se vidi njihova toleranicija na djelu.

5. Vrati se na točku jedan.

6. Točno tako. Princip Indijanaca i kauboja.

{#}

1domagoj1 kaže...

Jao meni. Kod onih postova s oruzjem jos sam i mislio da si ok, ali nakon ovoga... Bas svaka recenica osim donekle prve prsti gluposcu. Povlacim se. {#}

Nikada nisam bio trendy.

{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 18:26 (Cold Steel).
17 godina
odjavljen

Moj profesor, moj profesor... svatko je danas profesor. Kad je "profesor" tako isključiv, onda je očito jako loš.

Kršćanstvo jest važan element, ali nikako "temelj". Temelji su daleko širi i bogatiji izvorima.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 18:32 (Tonči).
12 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Ja ne znam zasto svi zakljucuju da ja vjerujem u pakao ili u taj razlog.

Pitanje je bilo "zasto nije eutanazija legalizirana u vise drzava" i moj odgovor je "zato jer je to put u pakao".

Eutanazija je prisutnija u svijetu nego što se misli, i zakonski a pogotovo praktično.

S druge strane, restrikcije nose i neke svoje specifičnosti. U Švicarskoj, gdje je jedini zakonski uslov koji brani eutanaziju taj da liječnik koji je radi nema od toga izravne (neprofesionalne) koristi (usporedbe radi, u Nizozemskoj postoji 14 različitih uvjeta koji moraju biti zadovoljeni da bi se netko eutanazirao, a to je zemlja gdje se to odavno radi legalno), razvio se tzv. death tourism. Imaš kliniku Dignitas koja ti radi eutanaziju za 5k eura a eutanaziju + troškove prijevoza tijela i sprovoda za 7k eura. Fora je u tome da otkad je klinika osnovana skoro 80% eutanaziranih nije bilo bolesno (a kamoli u terminalnoj fazi), ljudi su naprosto htjeli umrijeti i po to su otišli u Švicarsku.

Dodatno: ne valja nerazlučivo spajati protivljenje eutanaziji i religijski svjetonazor. Osobno sam protiv eutanazije u svakom mogućem obliku a nisam religiozan, niti sam to ikada bio.

Parva Diplodocus
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 18:30 (Anonimni_Korisnik_2013).
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

farty kaže...

Objasni mi samo kod ovog prvog, ok ljudi u komi mogu trpjeti strasne bolove, ali naravno, ne mogu to reci, pa ne znamo da li zele biti eutanazirani. Sto se tice ljudi u takvoj poziciji, zasto bi se njih trebalo trpati u isti kos kao i ljude koji su svjesni svega i zele se eutanazirati i to mogu reci? Koliko znam, danas o iskljucivanju osoba s aparata moze odluciti jedino najuza obitelj, tako da se ista praksa moze primjeniti i na eutanaziju (sto iskljucivanje s aparata u principu i jest).

Nevezano uz to, sto se tice kome, kakvo je to tocno stanje? Da li su ljudi u tom stanju svjesni sami sebe, da li je to stanje slicno snovima ili kakvo je to tocno stanje? Ako osjecaju bol onda bi trebali biti svjesni sebe (ili bar svjesni u smislu svjesnosti u snu), da su zatvoreni u svom umu.

Civilizacije su postojale i hrpu stoljeca prije postojanja Crkve kao takve. Isto tako Crkva je imala i golemi negativni utjecaj na danasnju civilizaciju. Nisu stvari crno-bijele. Mozda najveca pozitivna uloga Crkve je njezina konstantna represija kroz stoljeca sto je na kraju rezultirao renesansom i ogromnom eksplozijom znanosti i svjetovne kulture.

Tu i nastaje problematika oko eutanazije. Ne možeš biti siguran želi li osoba smrt ili ne, u tako teškim situacijama to ni obitelj ne može znati i tu im je prosuđivanje ograničeno. Oni bi željeli prestanak patnje za pacijenta (odnosno njihovog člana obitelji, voljenu osobu), a možda s druge strane ta osoba ne bi htjela "smrt bez borbe". Jer poznati su mi neki slučajevi gdje su se pacijenti oporavljali iz najbeznadnijih situacija i zahvaljivali obitelji što im nisu isključili aparate, iako su svi pokazatelji upućivali da se osoba neće izvući i da je najbolje "ugasiti ih". Teške su to situacije i za liječnike, za one koji to gašenje moraju provesti. Jednostavno mislim da je ta tema preteška za rasprave na forumima (pa čak i onim medicinskim).

Koma ima razne stupnjeve na raznim ljestvicama (najpoznatija je Glasgow), pa ti ne mogu sada opširno o tome govoriti. Ima čak i dobar članak na Wikipediji (ali engleskoj) pa možeš tamo pročitati ako te zanima.

Stvari u vezi utjecaja Crkve nisu crno-bijele, ali neki na ovoj temi prikazuju pokazati samo crnu stranu, pa se ja trudim ukazati i na onaj dobar dio, onu "bijelu stranu".

12 godina
neaktivan
farty kaže...
Moj profesor koji je kao literaturu u filozofiji stavljao i "Bibliju" bio je izraziti ateist, stoga njegova učenja nisu bila "indoktrinacije" bilo koje vrste, već prepoznavanje očitog.

Koji predmet i gdje? Neću te pitati ime jer bi to bilo neukusno ali živo me zanima u sklopu kojeg (filozofskog) predmeta i na kojem faksu si ti imao Bibliju kao literaturu.

Parva Diplodocus
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 18:34 (Anonimni_Korisnik_2013).
13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Moj profesor, moj profesor... svatko je danas profesor. Kad je "profesor" tako isključiv, onda je očito jako loš.

Kršćanstvo jest važan element, ali nikako "temelj". Temelji su daleko širi i bogatiji izvorima.

Znači profesor je među ostalom literaturom naveo knjigu koja ti se ne sviđa, pa je sada isključiv, loš i odjednom svatko može biti profesor. Tu nisi degradirao njega, već sebe.

Ti kažeš važan element, ja kažem jedan od temelja. Važnost se ne mijenja, samo izricanje. Drago mi je da prepoznaješ važnost utjecaja kršćanstva, jer neki se ovdje ponašaju kao da ja ne prepoznajem i važnost utjecaja grčke, rimske, arapske i svake ostale kulture i vjere na ovom području. Neki utjecaji su veći, neki manji.

Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

Dodatno: ne valja nerazlučivo spajati protivljenje eutanaziji i religijski svjetonazor. Osobno sam protiv eutanazije u svakom mogućem obliku a nisam religiozan, niti sam to ikada bio.

Apsolutno se slažem. Stav o eutanaziji nema veze s religijom.

12 godina
neaktivan
farty kaže...

Apsolutno se slažem. Stav o eutanaziji nema veze s religijom.

Kul, sad mi odgovori na pitanje u posljednjem postu. :)

Parva Diplodocus
13 godina
neaktivan
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...
farty kaže...
Moj profesor koji je kao literaturu u filozofiji stavljao i "Bibliju" bio je izraziti ateist, stoga njegova učenja nisu bila "indoktrinacije" bilo koje vrste, već prepoznavanje očitog.

Koji predmet i gdje? Neću te pitati ime jer bi to bilo neukusno ali živo me zanima u sklopu kojeg (filozofskog) predmeta i na kojem faksu si ti imao Bibliju kao literaturu.

Predmet je "Filozofija" u srednjoj školi. Profesor je imao običaj shvaćati svoj predmet vrlo ozbiljno (što je pohvalno), pa je i popis preporučene literature bio drukčiji nego drugdje. Nije to obavezna literatura, nije bio tako "nasilan". Jednostavno je želio da sagledamo sve aspekte filozofije. Da gledamo svaku stranu i da shvatimo kako nije sve jednostrano.

EDIT: Ispričavam se, nisam odgovorio u prošlom postu jer nisam vidio pitanje. Drago mi je da imaš osjećaj za neispitivanje imena, na nekim forumima nemaju razvijenu tu pristojnost.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2013 18:44 (farty).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice