Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.146.173
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Meni je stvar ipak prilično jednostavna pa ću staviti svoju ''dumbed down'' verziju:

Ugrožava li istospolni brak ičije slobode?

Što se tiče djece - postoje dobri roditelji i loši roditelji.

Tread softly because you tread on my dreams.
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?

Ugrožava li ičiji brak - istospolni ili klasični - ičije slobode?

Treba li me biti više briga za nekog Peru i Ivicu koji su se vjenčali, a ne poznam ih, ili za Ivu i Maricu koje jednako tako ne poznam i nije me briga ni za njih?

Zabrana istospolnog braka nema nikakav utjecaj na dobrobit društva i radi se o najobičnijoj pakosti prema drugima i želji da ih se natjera da se osjećaju manje vrijednima i nejednakima nama ostalima. 

Ljigavo je to.

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Jadno li nam društvo kad nam je bitnije razbijat glavu o homoseksualcima i istospolnim brakovima nego stotine tisuća nezaposlenih, propadanje tvrtki, neisplate one mizerije šta ljudi zarade...

World Championships: 7, GP started: 308, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,566
18 godina
Legiija kaže...

Prepiska ima nekoliko značenja, kao što si sam spomenuo korespondencija, transkripcija u širem značenju i doslovno prepisani dokument, ali se u modernom jeziku od 80-ih ustalilo prvo značenje.

Postojala je radna skupina koja je formatirala Deklaraciju, ali je kostur, esencija iz Francuske deklaracije + Američka (koja ima temelje iz Francuske + Virđinijska konferencija o mirenju Konfederacije i Unije), a proširena je u duhu vremena iz plovine 20. st. - koje je za danas zastarjelo, ali je bitno da je ostavljen prostor za interpretaciju u budućim vremenima.

Zato kažem prepiska, ne da tebi napakostim, već samo objašnjavam i širim pojam da se vidi koliko je teška ova rasprava o brakovima, jer lupanje iz jednog kuta zaista nema smisla i nije previše pametno.

a) Možeš li mi naći jedan primjer gdje se termin "prepiska" koristi u značenju kopije, odnosno nečega prepisanoga? Hvala.

b) Američka Deklaracija nezavisnosti je četiri dana starija od francuske Deklaracije o pravima čovjeka i građanina, a Povelja o pravima (Bill of Rights) je donesena nekoliko  mjeseci nakon francuske Deklaracije. Ovo spominjem zato jer se također neke izjave o pravima čovjeka koje se nalaze u francuskoj Deklaraciji nalaze i u američkoj Deklaraciji nezavisnosti, i u Deklaraciji o pravima građanina i u Povelji o pravima.

Dakle, po ovoj logici prepisivianja prvo su Francuzi prepisali iz američke Deklaracije o nezavisnosti ono što im se dopalo, a onda su Amerikanci iz francuske Deklaracije o pravima građanina i čovjeka prepisali u svoj dodatak ustavu ono što su već Francuzi prepisali od njih?

Nađi mi neki pouzdani izvor koji potvrđuje tvoju tezu da je Deklaracija o općim pravima čovjeka prepisana francuska Deklaracija o pravima građanina i čovjeka, pa onda možemo dalje. Ja to nisam vidio nigdje do sada u tvom postu.

This space for rent!
13 godina
neaktivan
Drago kaže...
Legiija kaže...

Prepiska ima nekoliko značenja, kao što si sam spomenuo korespondencija, transkripcija u širem značenju i doslovno prepisani dokument, ali se u modernom jeziku od 80-ih ustalilo prvo značenje.

Postojala je radna skupina koja je formatirala Deklaraciju, ali je kostur, esencija iz Francuske deklaracije + Američka (koja ima temelje iz Francuske + Virđinijska konferencija o mirenju Konfederacije i Unije), a proširena je u duhu vremena iz plovine 20. st. - koje je za danas zastarjelo, ali je bitno da je ostavljen prostor za interpretaciju u budućim vremenima.

Zato kažem prepiska, ne da tebi napakostim, već samo objašnjavam i širim pojam da se vidi koliko je teška ova rasprava o brakovima, jer lupanje iz jednog kuta zaista nema smisla i nije previše pametno.

a) Možeš li mi naći jedan primjer gdje se termin "prepiska" koristi u značenju kopije, odnosno nečega prepisanoga? Hvala.

b) Američka Deklaracija nezavisnosti je četiri dana starija od francuske Deklaracije o pravima čovjeka i građanina, a Povelja o pravima (Bill of Rights) je donesena nekoliko  mjeseci nakon francuske Deklaracije. Ovo spominjem zato jer se također neke izjave o pravima čovjeka koje se nalaze u francuskoj Deklaraciji nalaze i u američkoj Deklaraciji nezavisnosti, i u Deklaraciji o pravima građanina i u Povelji o pravima.

Dakle, po ovoj logici prepisivianja prvo su Francuzi prepisali iz američke Deklaracije o nezavisnosti ono što im se dopalo, a onda su Amerikanci iz francuske Deklaracije o pravima građanina i čovjeka prepisali u svoj dodatak ustavu ono što su već Francuzi prepisali od njih?

Nađi mi neki pouzdani izvor koji potvrđuje tvoju tezu da je Deklaracija o općim pravima čovjeka prepisana francuska Deklaracija o pravima građanina i čovjeka, pa onda možemo dalje. Ja to nisam vidio nigdje do sada u tvom postu.

a) Svakako, uvečer ili ujutro, moram potražiti Margetićeve komentare, knjiga je inače iz ranih 80-ih, iz studentskih dana.

b) Deklaracije, sve toga vremena koje se tiču ljudskih prava, su kulminacija društvenih promjena koje su bile aktualne u SAD-u i Europi istovremeno i duži vremenski period, a kad su krenule, deklaracije su imale jako sličan tekst, i "štampale" su se u kratkom roku.

Kada dođem sa posla, pronaći ću ti i za prepisku i za deklaracije primjere.

kuku lele
17 godina
F1-IVO kaže...

Jadno li nam društvo kad nam je bitnije razbijat glavu o homoseksualcima i istospolnim brakovima nego stotine tisuća nezaposlenih, propadanje tvrtki, neisplate one mizerije šta ljudi zarade...

A štaš to je uvjek na tapeti kad se nema o čem drugom razglabat onako usput jel.{#}

Dokle če izdržat ovaj dole polu raspadnuti mostič baš se pitam a sigurno nije jedini u takvom stanju.Izlanuo se Vlakovi preko njega idu samo dokle, baš su ga dobro i efikasno pokrpali ili sredili Lolek i Bolek stil onak fino zašprajcali sa drvenim gredama a ostatak/višak love za održavanja je pojela lisica jel.{#}Smijeh

http://www.24sata.hr/sokantno/iznad-klimavog-mosta-vlakovi-jure-120-kilometara-na-sat-314190

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
13 godina
F1-IVO kaže...

komedija je utoliko veća kada se dio ovih zabrinutih koji sada skupljaju potpise žale kada se troši novac (i famozni fokus javnosti, kao da bi umjesto toga bile riješene neke druge ''bitnije bitnoće'') za ostvarivanje prava drugih 

Tread softly because you tread on my dreams.
16 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...

komedija je utoliko veća kada se dio ovih zabrinutih koji sada skupljaju potpise žale kada se troši novac (i famozni fokus javnosti, kao da bi umjesto toga bile riješene neke druge ''bitnije bitnoće'') za ostvarivanje prava drugih 

Mene brine nesto drugo, i ujedno mi razbija glavu.

Sad bas citam jedan od onih kratkih komentara na siteu udruge, i autor komentira kako se je udruga podlozna konstantnom vrijedjanju putem interneta, sto se moze klasificirati kao govor mrznje.

S obzirom da ne treba previse logike da bi covjek jednostavno shvatio kako je ovaj referendum zapravo "lov na vjestice", pitam se - kako se boriti protiv govora mrznje kad te prozivaju za govor mrznje? Ovi ljudi koji su pristalice udruge, ocito nemaju dovoljno mozga da shvate da pravo na pravni status braka imaju svi, i da tu ne mogu nikako ulaziti osobne ideje o tome sto nam se svidja ili ne. Shodno tome, uopce ne mislim da oni trolaju kad kazu da je prema njima usmjeren govor mrznje - mislim da doista tako i misle.

Sto u biti konstruira ovo pitanje:

kako u zajednici u kojoj svi imamo jednaka prava - istjerati pravdu, kad je ocito da neki problemi traze odredjenu razinu inteligencije i socijalne osjetljivosti?

Potpuno je logicno da nismo svi jednako inteligentni niti socijalno osvijesteni, niti nas u krajnju ruku ne interesira sve to - ali zasto onda svi imamo jednaka prava na mijenjanje zakona i ustava?

Osobno, da vidim stand, utrosio bi tesku muku da se iskontroliram da normalno odgovorim ljudima koji ga drze, jer me uzasno frustrira da moderan svijet u svoj toj slobodi dopusta ljudima da i dalje budu barbari. U mojim ocima, ova akcija je apsolutno jednaka nekoj fiktivnoj u kojoj bi se trazilo pravo za slobodno kamenovanje osoba druge vjere ili boje koze. Mislim da je ovo jedan civilizacijski nivo nize od modernog ekonomsko/socijalnog uredjenja gdje se svatko brine za svoje dupence - tamo makar svako gleda svoja posla.

U situacijama kao sto je ova, iskreno sam zahvalan na politickim uredjevinama koje kontroliraju ovako niske izljeve vlastitih strahova i porive da se zbog vlastitih ogranicenja i zona komfora kontroliraju tudje.

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 19:47 (Deus ex machina).
17 godina
odjavljen

-

A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him. ~ Winston Churchill ~
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 23:42 (Tonči).
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Bas to, slazem se, ali svejedno nemam odgovor, jer ta jednadzba nema rijesenje:

a) ispravno rijesenje je edukacija

b) edukacija je uvijek volonterska (inace je indoktrinacija)

Dakle, kako rijesiti situaciju ako je jedino rijesenje pouciti drugu stranu, a oni to ne zele?

Bas mi przi mozak :-D

14 godina
odjavljen

Kako netko na osnovi svojih preferencija u krevetu ima osnovu za traženje specijalnih prava i potlačivanje većine sa tim svojim specijalnim pravima?

Demokracija je valjda jedino političko uređanje gdje manjima može zlostavljati većinu. Diktatura demokracije.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron
17 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Kako netko na osnovi svojih preferencija u krevetu ima osnovu za traženje specijalnih prava i potlačivanje većine sa tim svojim specijalnim pravima?

Demokracija je valjda jedino političko uređanje gdje manjima može zlostavljati većinu. Diktatura demokracije.

''Pusti me da živim kako ja hoću'' je specijalno pravo?! {#}

Naravno ,podrazumijeva se: ''dok je i ako je to u skladu sa zakonima''.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 20:12 (kizo2703).
14 godina
odjavljen
kizo2703 kaže...

''Pusti me da živim kako ja hoću'' je specijalno pravo?! {#}

Nije,ali "Ja želim i to i to i to, i vi mi ništa ne možete jer sam poseban"  jest.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron
17 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Nije,ali "Ja želim i to i to i to, i vi mi ništa ne možete jer sam poseban"  jest.

Konkretno?!

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 20:14 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Provociras, ha?

1) po cemu je tocno pravo na brak "specijalno" pravo?

2) kako te to pravo na brak homoseksualaca potlacuje?

3) kako te tocno neka manjina u demokraciji zlostavlja?

Nabrajas gluposti koje nemaju ni smisla ni logike ni pameti, a ne postaljas pitanja nego tvrdis.

To znaci da trolas, dakle, ide ti lijepo jedna prijava da 'oladis od teme i ostavis je ozbiljnim ljudima.

18 godina
Pranja kaže...

Nisi objasnio kakvo je to "specijalno pravo" na brak?

Također, nisi objasnio niti kako te tlači to konkretno pravo ako se da i manjini kao što ga već ima većina? 

Prvo razloži sebi što te smeta (iznenadit ćeš se kako to nema veze s tobožnjim tlačenjem tebe od strane onih za koje misliš da te tlače, već s nečim totalno drugim, ali tebi internim), a onda objasni i nama. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 20:16 (Drago).
14 godina
odjavljen

Kada baš hoćete objašnjenje-izvolite:

Svatko ima svoje preferencije u krevetu-netko voli ovo,netko voli ono itd. U to nitko ne ulazi, niti itko tjera nekoga da radi ovo ili ono. ALI, to nije osnova za tražnje prava koja su rezervirana za zajednicu koja ide po određenim pravilima-i sada bi se ta pravila zaobilazila. I to ne samo pravila u smislu zakona,već pravila prirode.

Hočeš dijete-uzmi ženu i napravi ga.

Hočeš obitelj-uzmi to dijete i ženu i stvori obiteljsku zajednicu.

Nečeš ništa od toga- sry,nema. Možeš jedino osnovati tu neku svoju zajednica sa drugim čanom i adio-nema naziva ni brak ni obitelj. I to je sasvim u redu.  Jednostavno.

To je ekvivalent tome da biciklist bez vozačke dozvole želi voziti auto. Nema.

18 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Svatko ima svoje preferencije u krevetu-netko voli ovo,netko voli ono itd. U to nitko ne ulazi, niti itko tjera nekoga da radi ovo ili ono. ALI, to nije osnova za tražnje prava koja su rezervirana za zajednicu koja ide po određenim pravilima-i sada bi se ta pravila zaobilazila. I to ne samo pravila u smislu zakona,već pravila prirode.

Kaj?

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
18 godina
Pranja kaže...

Hočeš dijete-uzmi ženu i napravi ga.

Hočeš obitelj-uzmi to dijete i ženu i stvori obiteljsku zajednicu.

Nečeš ništa od toga- sry,nema. Možeš jedino osnovati tu neku svoju zajednica sa drugim čanom i adio-nema naziva ni brak ni obitelj. I to je sasvim u redu.  Jednostavno.

To je ekvivalent tome da biciklist bez vozačke dozvole želi voziti auto. Nema.

Nisam još čuo da preferencije u krevetu imaju veze s brakom. Koje su to preferencije (poze?) u krevetu kontraindicirane braku? Gdje to piše?

Koja su to prava rezervirana "za zajednicu koja ide po tim pravima"? (BTW - ovo ti je cirkularna izjava pa je time logički bezvrjedna)

Kao što vidiš, pravo braka nije "rezervirano" za neku tvoju zajednicu (koju? nisi objasnio) te stoga i postoji referendumska inicijativa da se to pravo uskrati drugima, a ne da se da nekoj zajednici. 

Brak nije "pravilo prirode" već je ljudska tvorevina i nema nikakve veze s prirodom. Ako mi nađeš "brak u prirodi", bilo sa medvjedima svećenicima ili kornjačama matičarima, svakako mi daj link na to. Barataš pojmom "prirodno" jer ti nedostaje argumenata. 

Dijete možeš imati i bez žene i bez muža - imaš samohranih roditelja koliko hoćeš i to nije zabranjeno. 

Obitelj može biti i samo jedno dijete i jedan roditelj, više djece i jedan roditelj, proširena seoska obitelj. 

Nisam shvatio analogiju s biciklistom (vjerojatno zato jer ne postoji). Homoseksualci bi valjda trebali biti biciklisti, a auto je što - brak? Postoji li neki zakon koji biciklistima zabranuje da dobiju vozačku dozvolu B kategorije? 

This space for rent!
17 godina
neaktivan

BTW ,tko su ustvari ''U ime obitelji''? Malo detaljnije

18 godina
kizo2703 kaže...

BTW ,tko su ustvari ''U ime obitelji''? Malo detaljnije

Pa katolibani, nego tko će biti. Nije baš neko iznenađenje.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Pa katolibani, nego tko će biti. Nije baš neko iznenađenje.

To smo znali ,ali bitno je tko stoji iza njih.

Nisu nikakva građanska inicijativa ,nego ispostava političke stranke.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 20:51 (kizo2703).
14 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...

Ugrožava li istospolni brak ičije slobode?

Toliko priče za nizašto. Ovo je jedina stvar koju se svatko treba zapitati, ne samo oko ovog nego i svih ostalih stvar.

Ako je odgovor NE onda ima da šutiš i držiš kakvo god mišljenje imaš za sebe i svoje najbliže. Tuđi život se ne treba nikoga ticati osim onog koji ga proživljava.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 20:59 (Camalus).
16 godina
neaktivan

Btw, ovaj neki Profesor Smerdel koji je sudjelovao u pisanju Ustava - kaze da je referendum sasvim legalan i da je sasvim normalno da vecina moze prekrojiti zakone na ovaj nacin. Barem tako pise u clanku u novinama.

Jel' to istina?

17 godina
neaktivan
Ja bi uveo pravilo da u braku jedan roditelj mora brinuti za djecu, a ne da su djeca prepuštena ulici, TV-u i potplaćenim učiteljima na odgoj. Eventualno u priču ulete kao ispomoć bake i djedovi koji su uglavnom zaostali u nekom drugom vremenu i prostoru. Da su žene u kuhinji bilo bi manje radne snage i samim tim manje nezaposlenih, a djeca i junaci bi imali dva topla obroka dnevno i bili uredni i ispeglani. Zbog manjeg broja radne snage i plaće ne bi mogli toliko snižavati ispod svake razine, ne bi bilo problema oko porodiljnog i seksualnog zlostavljanja zaposlenica od strane napasnog šefa i svijet bi bio mnogo više cool. Moja mater radi od moje 1. godine, ali više bi volio da je bila doma da mi kuva fina variva i pere usrane gaće. Siguran sam da se ni ona ne bi bunila i imala bi više strpljenja za mene, sestru i starog prdonju. FEMINISTKINJE SU ZLO I TREBA IH NABIT NA KOLAC! ONE SU UNIŠTILE OBITELJ ZATO ŠTO SU BILE UGLY AS SHIT I NITKO NIJE HTEO DA IH PLODI. DABOG DA PROPALE U ŠAHT BEZ POKLOPCA ODMAH SAD.

P.S. Ovo je samo malo sprdancija. Molim bez kartoniranja. Živo me zaboli za sve podskupine humanoida. Nabijem ih na onu stvar. Smaraju do bola. Nihilizam je moja škola.
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
18 godina
Deus ex machina kaže...

Btw, ovaj neki Profesor Smerdel koji je sudjelovao u pisanju Ustava - kaze da je referendum sasvim legalan i da je sasvim normalno da vecina moze prekrojiti zakone na ovaj nacin. Barem tako pise u clanku u novinama.

Jel' to istina?

Kaže Smerdel da se konkretno pitanje braka može odrediti i u ustavu ako narod, koji bi trebao biti tvorac ustava, indirektno barem, tako odluči. Isto tako kaže da bi se Ustavni sud već sada trebao oglasiti po pitanju ustavnosti konkretnog prijedloga da se pravo braka ograniči samo na heteroseksualne zajednice. 

Meni se to čini korektna interpretacija.

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Meni je  u cijeloj toj priči najžalosnije što jako puno mladih aktivno sudjeluje u toj udruzi i u prikupljanju potpisa i ostalim glupostima.. 

 -- || http://youtu.be/FGBhQbmPwH8 \o/
18 godina
Drago kaže...
 ako narod, koji bi trebao biti tvorac ustava,

Ovo je netko stvarno izvalio? {#}

16 godina

Uglavnom sudjeluju svi oni koji su na neki način povezani sa Crkvom ili nekom vjerskom udrugom. Većinu takvih koje poznajem, usudio bih se i nazvati fanaticima i jednostavno je u njihovom prisustvu najbolje ne doći u bilo kakvu priču koja ima veze s Crkvom jer onda su te blago rečeno, spremni ubit. Ima i onih koji sudjeluju u zboru i šta ja znam, pa ih apsolutno boli briga za ovo.

Igrom prilika(prva pričest) bio u nedjelju na misi i na kraju naravno počne župnik lijepo kao: Znate da je peticija... bla bla bla... sve vjerske zajednice... bla bla ... traži se da se postavi pitanje... bla bla ... sigurno je da je vaš odgovor na to pitanje pozitivan... bla bla... Vani je stol pa se možete potpisati prilikom izlaska, treba vam ...

Uglavnom, koliko sam vidio u prolasku poslije, bilo je svega par potpisa. Normalan čovijek ne brine brigu oko toga, za njih ima drugih važnijih stvari.
Isto tako i ja, apsolutno me briga kako će netko živjeti. Ako je to njihov izbor, neka im bude. Tko sam ja, i bilo tko drugi, da nekome zabrani nešto što se tiče isključivo njega? Nitko.

Tako da, ako dođe do referenduma(iskreno se nadam da neće), otić ću i zaokružiti ne.  

17 godina
Pranja kaže...

I to ne samo pravila u smislu zakona,već pravila prirode.

E sad ga, da oprostiš, sereš...

Dupini koji su najinteligentniji sisavci (da, inteligentniji i od ljudi) znaju prakticirati homoseksualnost.

Majmuni koji su genetski nasličniji čovjeku, također prakticiraju homoseksualnost.

Što bi točno trebalo značiti "po pravilima prirode"????

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice