Stručnjak za odmaganje...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
http://www.24sata.hr/news/pocelo-fino-guljenje-gostiju-cak-105-kn-za-punjene-paprike-314704
Kava u Splitu 25kn? Punjene paprike 105kn?! I onda se čude zašto turisti dolaze sa paštetama i narescima.
Malo su si umislili da da su Venecija.
Ma to su izvukli neki suludi restoran, to nije točno. Kava u Splitu je od 6-10 kuna svugdje.
http://www.24sata.hr/news/pocelo-fino-guljenje-gostiju-cak-105-kn-za-punjene-paprike-314704
Kava u Splitu 25kn? Punjene paprike 105kn?! I onda se čude zašto turisti dolaze sa paštetama i narescima.
Malo su si umislili da da su Venecija.
Pa lokacija i nije previše bitna (Volosko npr. godinama the best restač). Ako tržište trpi takove restorane, pa što nebi imali visoke cijene. Ima restorana gdje se jede po jeftinije, ima fast foodova.. ako vlasnici tvrde da im je sve friško.. kvaliteta usluge na razini..
Evo probajte zaposliti jednog šefa sale, školovanog konobara koji može organizirat 10-20 osoba, i jednog glavnog kuhara koji zna koliko zrna riže ima u skladištu i koji neće zaplivat kad se napuni terasa a svi a la karte jedu. To ih probajte dobit sad u 5. ili 6. mjesecu.
Prijatelj ima dva restorana, od 160 prijava nema ni jednog školovanog konobara. Platio bi jednog takvog koliko god traži.
Da je 25 kn previše bome i jest. Al van svakog konteksta je i za kruh skupo dat 15 kuna, mada može bit kruh od 4 kile.
Inače novine vole srat, pogotovo 24 sata, kako se nema, kako ljudi jedva preživljavaju, pa se snabdjevaju nad kavom od 25kn, al ja plaćam kavu 10, iako ima preko puta za 8, platio bih i 15, ali se radi o vrhunskoj kavi koja nije napravljena sa 300 puta prokuvanim mljekom,, dobijem cvjetić od pjene... i ne dobijem grčeve od jednog gutljaja.
Ugl, ako to ljudi plaćaju, pa onda je kvaliteta na nivou.
I torente, poznam stvarno dosta kuhara (ok, oboje generaliziramo bez dokaza, al radio sam u nekoliko restaća i nigdje nije bilo tako, i osoblje jede tu istu hranu pa ono), mnogi su mi dobri prijatelji, i takve stvari se ne rade (školovan, dobar i skup kuhar to ne radi). Higijena im je svima broj jedan. Nema držanja hrane po pet dana, kuhinja se riba svku večer da izgleda kao nova (i zbog toga kasne na pivo po dva sata). Dovoljna je jedna pokvarena porcija da cijeli restoran ode kvragu.
To što svaku hranu treba držat u posebnom frižideru od kojih svaki dođe par soma kuna, to što dobar restoran zaista ima sve friško, pa vrhunsko osoblje... to što nemreš posluživat škampe ako se susjedni stol grca u čevapima, luku i ajvaru..
Da je preskup valjda bi propao, kaj ne.
Ja sam jeo u restoranima po Dalmaciji koji su medju prvih 10 u Hrvatskoj po kvaliteti i cijene jesu nešto više, ali ne brutalno visoke. Cijena od 100+ kn za punjenu papriku je cisti bezobrazluk.
Van konteksta da! Ali nit znamo kakvo je meso unutra, niti kolika je gramaža, ni vinsku kartu, apsolutno ništa. Ako ima kod susjeda za 50kn, pa što onda nejdu svi kod tog za 50kn?
Imaš u mom mjestu lignje za 60kn i za 75 odmah preko puta. Al u ovima od 75 dobiješ i prilog, a kod ovih šta daju po 60 moraš nadoplatiti prilog 20 kn.. Fali kontekst i glupo je komentirat bilo šta.
Ja sam jeo u restoranima po Dalmaciji koji su medju prvih 10 u Hrvatskoj po kvaliteti i cijene jesu nešto više, ali ne brutalno visoke. Cijena od 100+ kn za punjenu papriku je cisti bezobrazluk.
Ma to su izvukli neki suludi restoran, to nije točno. Kava u Splitu je od 6-10 kuna svugdje.
Mislin da je ovo oni ispo ure. Ima ih još par u getu sa previsokim cijenama, onaj novi neki poviše Voćnoga, 120kn plata sa 2 fete pršuta, 4 fete domaće kobasice i kojom fetom sira. 100 kn 10 dagnji i 5 njoka doslovno i sl.
Ja sam često u Tinela, dobre cifre i velike porcije. Za 100kn se možeš pošteno najest i napit.
Osobno bi volio da svi zarađujemo više ali situacija nije takva da je to moguće. O kakvim povećanjima može biti govora u vremenu kada samo čekamo kada će se rasprsnuti balon od sapunice (proračun)?
Osobno bi volio da svi zarađujemo više ali situacija nije takva da je to moguće. O kakvim povećanjima može biti govora u vremenu kada samo čekamo kada će se rasprsnuti balon od sapunice (proračun)?
Stvar je u tome sto Vlada opet nece nista napraviti po tom pitanju.
Pa kako bi se itko iz realnog sektora mogao poistovjetiti s njima kada prosvjeduju. Možda trgovkinja iz najvećeg trgovačkog maloprodajnog lanca?
Nadovezao bih se na Ivanov post.
Pa u principu, cijena bilo kojeg jela nema granice. Sve ovisi o sastojcima, pripremi, troškovima i ljudima.
Ako može jedna Lagerfeldova haljina koštati 10 000€ i Nikeove tenisice 1400kn zašto ne bi paprika 105?
Naravno počinjem od toga da vlasnik nije lopuža. No to je na inspekciji i ljudima da ustvrde. Kao što će ljudi ustvrditi isplati li se u butigu dati 700kn za traperice.
Tvrdi li vasnik da ima najsvježije i najkvalitetnije sastojek, ispekcija vrlo lako može utvrditi točnost toga jer svaki sastojak mora imati odgovarajuću ambalažu i deklaraciju.
Kava. Viđao sam ekstreme za 4-5kn na neservisiranim aparatima (10 godina ne mjenjana sita) sa kavom koja je taj dan na akciji u Getrou + 4puta grijan lonac mlijeka koji stoji na vrućini + neoprana pipa za paru (Ne pijte kavu na jednom poznatom ćošku na Oktogonu osim ako ne želite bakterije koje su se cijeli dan sklupljale na pipi za paru - doslovno centimetar sloja skorenog mlijeka).
Drugi ekstrem je ona Faira Trade kava koja jamči da su uzgajatelji plaćeni. To uglavnom znači da im netko garantira minimalac pa ih plate minimalac + 1 cent. Kila te (sirove) kave je u prosjeku 2.80$. U osnovi Fair Trade organizacija se bori protiv moguće eksploatacije tako da ponudi malo više od najnižeg i to garantira. Opravdavaju to s crnim tržištem i robovlasničkim ugovorima, no velika većina sposobnijih uzgajatelja može dobiti daleko veće cifre za svoj proizvod. Ugostitelji koji prodaju kavu s ovim certifikatom moraju platiti Fair Trade org. 20 centi za svaki kilogram kave. Zato je ta kava skuplja ali jedino što jamči je da anulira ioanko male šanse da je kava došla s neke robovlasničke farme. Sami uzgajatelji dobiju jedva 12% prihoda.
Između imate mnoge kompanije od kojih su neke poznatije, Lavazza, i ove naše domaće, Frank. Lavazza zna tražiti osposobljene ljude koji rade za aparatom i time opravdavaju višu cijenu. Frank je zato rulet jer kava može biti "odlična", a može biti i splaljena tekućina sa vrućim jogurtom. Kažem "odlična" jer vjerojatno nećete svaki put dobiti istu kavu, jer zbog potražnje ne mogu saki put dobiti istu kvalitetu zrna, mješaju se razne sorte i sl. Moj savjet je da bacite oko na šankera, ako on radi dobro vjerojatno i ostatak kafića radi dobro (vlasnik sa nabavom).
Paprika, imamo percepciju da je to jedan jeftini gablec. Jest ako se kupuje tone paprika ka je sezona pa se smrzne i ako se stavlja mljevaža nekorištenog mesa u kuhinji - svinjetina.
No svako jelo može biti veoma jeftino i veoma skupo. Uobičajeni normativ u restoranu je da se jelo cjenu koliko košta kila proizvoda. Recimo kotleti su 40-ak kuna za kilu, dobije se 4 porcije, pa jedna pokrije nabavu, druga porez, treća režije i osoblje, četvrta vlasniku.
No paprika u konzuma zna biti i 39.99 za kilu - 4 paprike. Ukoliko je domaća proizvodnja i nude se samo kad je sezona samo na paprici moraš rezervirati 15kn cijene.
Meso- može biti spominjana mljevaža sa dodatkom češnjaka u granulama (to vam je onaj jaki začin koji skriva sve okuse i mirise) a može biti i domaća junetina.
Također ovisi i o dijelu jenca koji se melje i udjelu masti. Ako je potrbušnica obićno se dodaje mast boljih dijelova krave i to je jeftinija obična mljevena junetina. Imate mljevažu plećke i vrata koja je sočna i puna okusa, ali masnija (bolja masnoća) i skuplja. Imate but koji je s manje masti ali žilaviji pa je odličan za sporo kuhanje. I na kraju hrbat (rozbif, sirloin, leđa) koji je najbolji za mljevažu no i veoma je skup.
Eto, dok ne utvrdimo što on koristi u mljevaži nemamo pravo osuđivati čovjeka. Odite u mesnicu pa se raspitajte koliko košta kila gore navedenih mljevaža, kupite domaću papriku i unajmite kuhara za kojem ćete povjeriti takve namirnice (imao sam 5 kuhara za redom koji se propiju kroz sezonu.) Svaki aparat u kvalitetnoj kuhinji ima početnu cijenu od oko 1000€ pa na više, a svaka kategorija namirnica treba vlastiti frižider. Ok, nije na nama da razmišljamo o troškovima nas zanima jelo, ali kao i u svakoj domeni života možemo imati prihvatljivost (jestivost) a možemo imati i vrhunsko. Vrhunsko košta. Rižoto od šampinjona sa soli i paprom je 35kn, rižoto sa vrganjima svježim šafranom i kurkumom je bar 100kn.
Ali uvijek postoji i Daikatana koja košta jednako kao i Half Life 2.
Pa kako bi se itko iz realnog sektora mogao poistovjetiti s njima kada prosvjeduju. Možda trgovkinja iz najvećeg trgovačkog maloprodajnog lanca?
Meni to isto nije jasno - otkažeš kolektivni ugovor, oni svi odu u štrajk, a ti sa burze skupiš koliko ti treba od 300+ tisuća nezaposlenih ljudi. Problem?
Istina je da ne znaju raditi posao, ali jbg, ne znaju ni ovi koji su preplaćeni.
Jel moze netko objasniti zasto u ZET-u i opcenito u holdingu 90% Hercegovaca i uzimaju poso domacim ljudima. To najprije mislim na one Hercegovce koji su prije 5 - 10 dosli u ovu lijepu zemlju i kvare je svojom primitivnoscu i brdjanskim naglaskom.
Opce je poznato da Hercegovci kontroliraju 75% hrvatskih tvrtki.
Gledaju samo svoj su*ak, zato smo opljackani i stangiramo vec 20 god.
Ovo je teški stereotip. Napiši lijepo poimence i potvrdi ove postotke ili ne. Svak je jedinka za sebe, ne možeš generalizirati na ovaj način. Da li to znači da samim time što je netko hercegovac (možeš ubaciti bilo što) već je lopov, prevarant i ne znam ti ja što. Ili hoćeš reći da je u ovoj zemlji tako kako je zato što su je pokrali hercegovci? Nekako sumnjam u tako nešto. Krađe su napravili ljudi s imenom i prezimenom, nije ih na to navelo geografsko porijeklo. Ako ti nije teško možeš li definirati pojam domaći ljudi?
http://isvijet.com.hr
Vrijeđanje na vjerskoj, nacionalnoj, regionalnoj, spolnoj i svakoj drugoj proizvoljnoj osnovi (a s podacima i postocima izvučenim iz dupeta) je zabranjeno zakonima RH i pravilima Bugovog foruma te se umoljavaju cijenjeni diskutanti da se suzdrže.
Ako ćemo gledati tko je purger, a tko nije (3. generacija rođena u zagrebu ili kako to već ide) onda Zagreb baš i nije pun purgera.
Ja živim u Španskom i na osnovu ono malo iskustva što se vozim BUS-om bi rekao da prevladavaju "domaći" (krajnje neprimjeren izraz jer tko je taj tko odlučuje tko je a tko nije domaći). Imaš vozača koji godinama vozi na toj relaciji i uvijek pozdravlja na razglas.
Daj molim te podijeli s nama tko je na čelu koje državne firme, nije kažnjivo a budući da imaš podatke iz povjerljivih (bolje bi bilo da su provjereni) izvora prosvijetliti ćeš nas. Ovo za banku neću ni komentirati jer je presmiješno.
Ono što ti pokušavaš ovdje napraviti je da se postavljaš kao autoritet čiji su argumenti jači i neupitni (nešto kao crkvena dogma). Meni je to naprosto smiješno i ograničeno. Osobno ljude ne etiketriram niti cijenim bilo po porijeklu, vjerskoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj karakteristici. Svak je jedinka, cijeniti ili ne, ga treba prema djelima i onome što on je.
kad čujem/pročitam "općepoznato je...", "zna se..." dobijem osip 
Ja živim u Španskom i na osnovu ono malo iskustva što se vozim BUS-om bi rekao da prevladavaju "domaći" (krajnje neprimjeren izraz jer tko je taj tko odlučuje tko je a tko nije domaći). Imaš vozača koji godinama vozi na toj relaciji i uvijek pozdravlja na razglas.
Daj molim te podijeli s nama tko je na čelu koje državne firme, nije kažnjivo a budući da imaš podatke iz povjerljivih (bolje bi bilo da su provjereni) izvora prosvijetliti ćeš nas. Ovo za banku neću ni komentirati jer je presmiješno.
Ono što ti pokušavaš ovdje napraviti je da se postavljaš kao autoritet čiji su argumenti jači i neupitni (nešto kao crkvena dogma). Meni je to naprosto smiješno i ograničeno. Osobno ljude ne etiketriram niti cijenim bilo po porijeklu, vjerskoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj karakteristici. Svak je jedinka, cijeniti ili ne, ga treba prema djelima i onome što on je.
Koji to vozac pozdravlja na razlas? Zivim u spanskom i jos to nisam cuo. 
Koji to vozac pozdravlja na razlas? Zivim u spanskom i jos to nisam cuo. 
Jbš Hercegovce, pola foruma iz Španskog
I mene isto zanima tko je taj vozač.
Ovi što prozivaju strance da gade Zagreb prvi bi otišli u Njemačku.
Kerum The Hut. :D
Kerum The Hut. :D

pršut the hat → pizza the hut → stuffed pappers and spaceballs 100 kn ...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/karamarko-tudjman-je-najveci-hrvat-20-stoljeca-on-je-srusio-hrvatski-berlinski-zid/677713.aspx
Lik je u nekom svom svijetu. Da je Tuđman živ opalio bi mu šamarčinu samo takvu..
Ma nije moguće. Tolerantni liberalni borci za prava homoseksualaca. Ma ne vjerujem.
Čudi me uopće da su novine napisale ovaj članak.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/incidenti-na-referendumu-o-braku-gradzanske-inicijative-u-ime-obitelj---286530.html
Ma nije moguće. Tolerantni liberalni borci za prava homoseksualaca. Ma ne vjerujem.
Čudi me uopće da su novine napisale ovaj članak.
Da, ovakvi postupci su oni koji definiraju tolerantnu osobu.
O brain, where art thou?
O brain, where art thou?
Mislio sam da je sarkazam očit i očito sam bio u krivu. 
O brain, where art thou?
Mislio sam da je sarkazam očit i očito sam bio u krivu. 
Nope. Bio si u pravu što se sarkazma tiče. Samo što tvoj sarkazam ide iz očigledne predrasude pa sam ga zato uzeo na pik.