Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.185.770
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Ko koga ovde... ?

Sta njega nisu uhvatili na djelu dok je busio ljude po kinu?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zeli-izbjeci-smrtnu-kaznu-joker-iz-colorada-priznat-ce-krivnju-za-masakr-u-aurori/670004.aspx

Sto ima priznat? Pa samo treba vidit jel (odnosno koliko je) psihicki bolestan (a kakav ce bit ako je pobio hrpu ljudi iz zayebancije) ili ne!

Rvat katolik!
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
tnakir kaže...

Ko koga ovde... ?

Sta njega nisu uhvatili na djelu dok je busio ljude po kinu?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zeli-izbjeci-smrtnu-kaznu-joker-iz-colorada-priznat-ce-krivnju-za-masakr-u-aurori/670004.aspx

Sto ima priznat? Pa samo treba vidit jel (odnosno koliko je) psihicki bolestan (a kakav ce bit ako je pobio hrpu ljudi iz zayebancije) ili ne!

Amerikanci i luđake (i maloljetnike i retardirane...) osuđuju na zatvorske kazne i smrtnu kaznu ako smatraju da je netko bio "pravno svjestan" posljedica svog čina (http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1651002,00.html). 

Dakle, netko može imati dijagnozu paranoidne shizofrenije i umjesto na liječenju završit će u zatvoru ili će dobiti smrtu kaznu ako se na sudu "dokaže" (jedan pravnik drugome: tužitelj - sucu) da je u trenutku počinjenja kaznenog djela znao ili mogao znati za posljedice svog djela. 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Amerikanci i luđake (i maloljetnike i retardirane...) osuđuju na zatvorske kazne i smrtnu kaznu ako smatraju da je netko bio "pravno svjestan" posljedica svog čina (http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1651002,00.html). 

Dakle, netko može imati dijagnozu paranoidne shizofrenije i umjesto na liječenju završit će u zatvoru ili će dobiti smrtu kaznu ako se na sudu "dokaže" (jedan pravnik drugome: tužitelj - sucu) da je u trenutku počinjenja kaznenog djela znao ili mogao znati za posljedice svog djela. 

Kako netko psihicki bolestan (dakle, teze bolesti, shizofrenije, psihoze, halucinacije etc) ili pak mentalno zaostao moze biti "svjestan"?

Rvat katolik!
17 godina

Ma pitanje je kako netko zdrav uopće takvo nešto može napraviti?

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
Pero Dinamit kaže...

Ma pitanje je kako netko zdrav uopće takvo nešto može napraviti?

Ma naravno. Ali takvu osobu svakako treba "maknuti sa ulice" i lijeciti je jer je dokazano opasna po drustvo.

Rvat katolik!
17 godina

Ali to mu je tek prvi puta {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Kako netko psihicki bolestan (dakle, teze bolesti, shizofrenije, psihoze, halucinacije etc) ili pak mentalno zaostao moze biti "svjestan"?

Mislim da šizofrena osoba nije konstantno u psihotičnom stanju, ako se ne varam psihoza se kod šizofreničara javlja u stanjima stresa. Rekao bih da se zato provode psihološka vještačenja da se utvrdi dal je u trenutku kad je klao bio neuračunljiv. Ispravite me ako sam u krivu :D

Shun the non-believer
17 godina
i_rambo_plache kaže...
tnakir kaže...

Mislim da šizofrena osoba nije konstantno u psihotičnom stanju, ako se ne varam psihoza se kod šizofreničara javlja u stanjima stresa. Rekao bih da se zato provode psihološka vještačenja da se utvrdi dal je u trenutku kad je klao bio neuračunljiv. Ispravite me ako sam u krivu :D

Tko je odgovoran kad shizofrena osoba napravi sanye? Institucije koje ga nisu hospitalizirale/odvele u odgovarajucu ustanovu, a opet nemaju pravo uzeti slobodu osobi koja sa lijecenjem moze funkcionirati? On sam jer nije uzimao lijekove za sprijeciti napad, iako je mozda imao napad pa nije mogao uzeti lijek? Njegova obitelj/skrbnik koja ga nije kontrolirala iako ni oni ne mogu 24/7 paziti na njega?

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.3.2013 11:09 (tnakir).
17 godina
tnakir kaže...

Tko je odgovoran kad shizofrena osoba napravi sanye?

Gay brakovi.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
neaktivan

Gotovo je smiješno, osim što je apsurdno, što svi skupa skrštenih ruku gledamo propast INE, jedino pitanje je tko će donijeti hranu, a tko piće na oproštaljku? To što se od početka privatizacije tom gigantu napravilo mislim da je ravno, ne znam ni naziv, ekonocidu LOL.

Umjesto da smo na vrijeme uvidjeli da držanje INE u većinskom vlasništvu države može donijeti samo korist, uz naravno transparentnu apolitičnu, stručnu Upravu i strategiju, mi imamo ćorak, energetski smo robovi u vlastitoj zemlji.

Pardon my french, no nema li Hrvatska svoja prilično bogata i većim dijelom neeksploatirana nalazišta nafte i zemnog plina? Što u Slavoniji što na Jadranu. I nikome nije palo na pamet ulaganje u istraživanja na tom području.

Možda sam ja nešto krivo posložio, pa se pardoniram.

Faith divides us. Death unites us.
17 godina

Isto tako ubrzo budes gledao prodaju i ostale drzavne imovine (CO, HPB, HAC, HV, HEP) jer se na brzinu napuni proracun, dugorocno se ne gleda, bitno je da se izdrzi do kraja mandata, a iduca vlada nek se snalazi (citaj: nek dalje prodaje).

Rvat katolik!
15 godina
neaktivan

Malo sam sa sobom listam, čitam, komentiram tu dokumentaciju, bar javno dostupnu, o povijesti privatizacije INE, pa sva ta suđenja, navlačenja, aktere, pa ovo je tajno, pa aneks Ugovora, pa čovječe nema kraja sranju. Čudo jedno, a najgore od svega sve Vlade su involvirane u ovo unazad 10tak godina, nema čiste političke opcije, naravno HDZ prednjači {#} očekivano.

18 godina
Tonči kaže...

Deuse, to ne bi prošlo, a i nije fer. Iako ih je malo, imaš onih koji su se naradili k'o stoka za ono što imaju. Nacionalizacija i ravnomjerno (nije isto što i pravedno) dijeljenje nije moguće niti pošteno, a ni pravedno. Kapitalizam, slobodno tržište, ali uz jake socijalne komponente države, svakako su dobar put. Pitanje je samo koliko je koje društvo sposobno za takvo nešto i na dovoljnom stupnju mentalnog, moralnog i etičkog razvoja. Mi, očito, nismo.

Nije fer? Salis se? Prema kome nije fer?

A hrpa ljudi koja je ostala bez posla, ljudi kojima su rate kredita udvostrucivale dug, ljudi koji su ostali bez domova?

Jel se pitas di je taj fer kod njih?

Padas na klasicnu kapitalisticku propagandu, zaboravljas na one koji su s druge strane price, vazni su samo investitori koji su se naradili kao stoke, burzoazija koja je dosla do kapitala radom.

A sta je sa covjekom koji citav zivot radi u tvornici metala kao stoka sitnog zuba, za sicu s kojom prezivljava i odhranjuje svoju obitelj nize kaste, ovaj klase? Sa radnicama diokija? Sa radnicima Ine? Sa radnicima XY?

Oni su svi budale i ko ih yebe, glavno da burzoazijska stoka ima svoje tvrtke, vile, hotele jer eto 1% njih je do toga doslo postenim radom, postenim u okviru kapitalistickog drustva.

Poanta nacionalizacije svega, tj. komunizma jest taj da svatko ima jednaka prava na zivot i pravdu. Ja ne znam zasto ti mislis da je nemoguce nesto pravedno podijeliti i kada bi stavio na skalu pravednosti trenutno stanje sustava sa imaginarnim komunistiskim sustavom i sve sto to nosi s njime (ukidanje privatnog vlasnistva), sumnjam da bi trenutni sustav bio blizu po pravednosti tom sustavu.

Kapitalizam je gotov, mi smo gotovi. Hrvatska nema sanse, sve dok nam se za vratom gomilaju dugovi, kamate su sve vece i polako dolaze na naplatu, a industrijska i proizvodna moc nase zemlje je sve manja i manja.

Kako ikada moze biti dobar sustav u kojem je burzoaziji cilj radnika koji mu donosi novac platiti sto manje kako bi on zaradio sto vise (a to moze jer je tvrtka njegovo privatno vlasnistvo), proizvod koji proizvodi zeli uciniti sto jeftinijim za proizvodnju kako bi takoder zaradio jos vise, pritom umanjujuci kvalitetu proizvoda pod cijenu ljudskog zdravlja i ekoloske ucinkovitosti?

To je jedan autodestruktivni sustav i shvacam kako pod socijalnim komponentama drzave mislis ogranicit kapitalizam nekim zakonima i normama, ali to je ono sto postoji i danas, samo stvar je u tome da novac jest moc, te da su vlasnici novca vlasnici politike te da ce oni uvijek lobirati i gurati svoje zakone ili ici mimo zakona, zato mali covjek nikada nema sanse i nikada nece biti fer prema njemu sve dok je sustav takav.

- Psiho246
15 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
Tonči kaže...

Deuse, to ne bi prošlo, a i nije fer. Iako ih je malo, imaš onih koji su se naradili k'o stoka za ono što imaju. Nacionalizacija i ravnomjerno (nije isto što i pravedno) dijeljenje nije moguće niti pošteno, a ni pravedno. Kapitalizam, slobodno tržište, ali uz jake socijalne komponente države, svakako su dobar put. Pitanje je samo koliko je koje društvo sposobno za takvo nešto i na dovoljnom stupnju mentalnog, moralnog i etičkog razvoja. Mi, očito, nismo.

To je jedan autodestruktivni sustav i shvacam kako pod socijalnim komponentama drzave mislis ogranicit kapitalizam nekim zakonima i normama, ali to je ono sto postoji i danas, samo stvar je u tome da novac jest moc, te da su vlasnici novca vlasnici politike te da ce oni uvijek lobirati i gurati svoje zakone ili ici mimo zakona, zato mali covjek nikada nema sanse i nikada nece biti fer prema njemu sve dok je sustav takav.

Ma nema ta spika više nigdje prođu, prevedeno - građani će se zaduživati iz gotovo osnovne, egzistencijalne potrebe, da riješe stambeno pitanje, uštedjeti ne mogu apsolutno ništa iz svojeg tekućeg dohotka logično, banke će se što valutnom klauzulom, što fleksibilnim kamatnim stopama zaštititi i obogatiti na njihov račun i štetu, a u konačnici je kriva - država, LOL, jer dopušta tržišno uređenje kakvo dopušta u - baj d vej - stranim bankama, osim toga što je privatni kapital u igri.

Kapitalizam u Hrvatskoj je smiješan i za naziv kao takav jer se radi o jednom mutiranom, divljem, eksploatacijom kapitalizmu kakav možeš naći jedino u Istočnoj Europi, dijelom i Rusiji sa oligarsima u glavnoj ulozi, dakle uglavnom ex-comm zemlje i zemljice kojima je netko, obično nekakvi vojni (npr. Čermak), politički (Todorić itd.) ili drugi moćnik(i), cca 1-2% njih, upalio svijetlo, trlja ruke sretan kao malo dijete što može poslovati nesmetano kako u svojoj zemlji tako i inozemstvu, srednji sloj ne postoji, a oni najsiromašniji iako najmnogobrojniji ne predstavljaju nikakvu prijetnju daljnjem bogaćenju i raslojavanju odnosno nejednakosti dohotka.

Hrvatska nema niti kapitalizam, niti slobodno tržište. Ima jedino pljačketinu, od prvog državnog,društvenog poduzeća do danas.

EDIT:

http://www.vecernji.hr/biznis/hrvatska-bez-srednjeg-sloja-u-eu-ulazimo-siromasni-clanak-531906

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.3.2013 9:02 (thedream).
17 godina
odjavljen
thedream kaže...
Psiho246 kaže...
Tonči kaže...

Ma nema ta spika više nigdje prođu, prevedeno - građani će se zaduživati iz gotovo osnovne, egzistencijalne potrebe, da riješe stambeno pitanje, uštedjeti ne mogu apsolutno ništa iz svojeg tekućeg dohotka logično, banke će se što valutnom klauzulom, što fleksibilnim kamatnim stopama zaštititi i obogatiti na njihov račun i štetu, a u konačnici je kriva - država, LOL, jer dopušta tržišno uređenje kakvo dopušta u - baj d vej - stranim bankama, osim toga što je privatni kapital u igri.

Kapitalizam u Hrvatskoj je smiješan i za naziv kao takav jer se radi o jednom mutiranom, divljem, eksploatacijom kapitalizmu kakav možeš naći jedino u Istočnoj Europi, dijelom i Rusiji sa oligarsima u glavnoj ulozi, dakle uglavnom ex-comm zemlje i zemljice kojima je netko, obično nekakvi vojni (npr. Čermak), politički (Todorić itd.) ili drugi moćnik(i), cca 1-2% njih, upalio svijetlo, trlja ruke sretan kao malo dijete što može poslovati nesmetano kako u svojoj zemlji tako i inozemstvu, srednji sloj ne postoji, a oni najsiromašniji iako najmnogobrojniji ne predstavljaju nikakvu prijetnju daljnjem bogaćenju i raslojavanju odnosno nejednakosti dohotka.

Hrvatska nema niti kapitalizam, niti slobodno tržište. Ima jedino pljačketinu, od prvog državnog,društvenog poduzeća do danas.

What he said.

:)
18 godina

Šta reči na ovo dole jel ako je sve točno,Nevinašce naši ljudi otkrili taj virus pa to i patentirali koji očito itekak pomaže u borbi protiv karcinoma.I šta sad treba se krenut testirat na ljudima,no ipak smo u Hrvatskoj pa tu ima zavrzlama preko glave birokracija itd.Umjesto da naša ništ koristi vlast reagira, i da se to sve sprovede kak treba jel moglo bi se spasit dosta ljudi to sigurno ali ništa još se čeka.{#}{#}

http://www.24sata.hr/znanost/senzacija-iz-hrvatske-virus-iz-pileta-moze-lijeciti-karcinome-308429

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina
odjavljen

Imamo neki izvor koji nije "24sata", "Index", "Jutarnji" i sl. Mislim, gdje su reference na znanstvene članke? Gdje su kontakti? Informacije koje se mogu provjeriti? "Ministar podupire klinička istraživanja", ali u istom tekstu godinama nije odgovorio na upite. Huh?

Dok ne vidim sažetak peer reviewa i neki relevantniji izvor, ignoriram.

18 godina
Tonči kaže...

Imamo neki izvor koji nije "24sata", "Index", "Jutarnji" i sl. Mislim, gdje su reference na znanstvene članke? Gdje su kontakti? Informacije koje se mogu provjeriti? "Ministar podupire klinička istraživanja", ali u istom tekstu godinama nije odgovorio na upite. Huh?

Dok ne vidim sažetak peer reviewa i neki relevantniji izvor, ignoriram.

Lako za druge izvore znat če se uskoro,Nevinašce no dost su ti imena tih ljudi a ostalo se sve može saznat a tu je Ruđer di su oni djelovali.Ostalo se sve novinarski odradi lako recimo Nova TV Provjereno, a kaj se tiče patenta i to se da provjerit nije to atomska fizika jel.U globalu tu nema ništa previše čudno, da su ovak nekaj otkrili ali moraš imat u vidu i farmaceutski lobije itekak. Zamisli ti to Hrvati otkrili vrlo efikasan ljek za karcinom, i eto pola ljekova i gluposti koje nam prodaju velike kompanije ode u vražju mater tj izgubili su lovu jel a dalje ti je sve jasno valjda.Smijeh

Samo gledaj ko bi izgubio lovu,{#} da se tak nekaj finalizira a gubljenje love za velike kompanije nije nikak dobro bolji njih đon za ljudske živote pa to je odavno jasno valjda.S obzirom da je famozna Kemoterapija, jedan od najlošijih ja bi rekel najblesavijih načina lječenja karcinoma na kojem se puno zarađuje a korist je slaba.

U globalu Kemoterapija je teška glupost, i ona je sama po sebi pobila ili još brže dokusurila više ljudi s karcinomom nego šta ima je pomogla.Imal sam doma u obitelji pred svojim očima sve, pa sam to gledal šta radi kemoterapija to je totalno sranje na kubik bez greške sve je bio uzalud tak to obično bude u praksi. Ja da imam karcinom nikad ne bi na to pristal, to si zasipajte u školjku i povucite vodu več bi probal drugi alternativni put lječenja kojih ima itekako.{#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.3.2013 17:59 (rambox).
13 godina
protjeran

Par tubi ulja od kanabisa i bjež' kući.{#}

If you have a garden and a library, you have everything you need.
17 godina
odjavljen

Nemoj NovuTV... pa ti nisu sposobni ni pismene novinare dovesti na dnevnik; sve naglasak k'o u svom selu, greške... Reportaže senzacionalizam, smeće. - Dakle, link na medicinske časopise s imenom. Tko zna što je ovo i o čemu se radi, ja ne vjerujem ovim i ovakvim medijima.

18 godina
Tonči kaže...

Nemoj NovuTV... pa ti nisu sposobni ni pismene novinare dovesti na dnevnik; sve naglasak k'o u svom selu, greške... Reportaže senzacionalizam, smeće. - Dakle, link na medicinske časopise s imenom. Tko zna što je ovo i o čemu se radi, ja ne vjerujem ovim i ovakvim medijima.

Zakaj ne pa neče oni ništa smuljat,Nevinašce ako odrade novinarski ovo oko tog cjepiva s virusom nemaš tu šta muljat. Pa osobe oko tog karcinom-virusa imaju ime i prezime, nije to zona Sumraka i nisu pali s marsa uostalom sječaš se Plivinog Sumameda iz prošlosti jel. Ok nije to ista priča niti blizu Sumamed i ovaj karcinom killer, znaju naši svašat napravit no kak to treba u praksu pretvorit e tu tek idu problemi.{#}

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sumamed

Kad smo več kod Nove TV jel, sječaš se emisije Istraga i onih rekonstrukcija četničkih zločina po hrvatskoj.Umjesto da je to radio HTV ko nacionalna televizija, ali ne to je radila Komercijalna TV a HTV nije smio jel se zbog vlasti HDZ moral slizat sa SDS-om kojem bi to bilo vrlo neugodno za gledat. Dalje znaš jel kak je to išlo oprost za pa Stanimiroviča, pa u Sabor i njemu slični a tam 1991 taj tip se deral da je Vukovar srpski grad itd.{#}

Bio je jedan zgodan primjer u Provjereno no ima toga još, vezano za Mobitele i odašiljače i njihovo zračenje.Kod nas niko na višem položaju o tome nije htio razgovarat, ne da gazda jel jednostavno su naletili na zid šutnje a hrvatska Udruga Pokretnih Komunikacija ih je otpilila samo tako. Na kraju su ovi iz Provjereno otišli u Austriju tj Beč, i tam s njima u gradskoj upravi te sa njihovim stručnjacima su o svemu tome fino porazgovarali dakle di je problem?.Kolko znamo Austrija nije na Marsu a nisu niti budale, to se vidi jel Austrija je neusporedivo uređenija država od Hrvatske koja je u teškoj banani.Dakle sa Austrijancima su mogli fino o tome popričat, a naši su ih otpilili uglavnom sve je jasno kod nas ide ono pravilo ne talasaj i gotovo.{#}

18 godina
thedream kaže...
Psiho246 kaže...
Tonči kaže...

Slazem se sa tobom da je ovo slucaj u Hrvatskoj, ali kapitalizam je disfunkcionalan i neposten ovdje jednako kao i u americi ili bilo gdje na svijetu.

To sto su nas pokrale "komunjare" (danas poznati kao Hrvatska desnica) koje su jedva docekale da se uvede privatno vlasnistvo kako bi mogli pokrasti sto vise onoga sto je nekoc bilo drzavno dobro, dobro svih nas, je samo jedan nacionalni peh koji je zapravo opet usko vezan uz kapitalizam.

Space Buddha kaže...

Par tubi ulja od kanabisa i bjež' kući.{#}

Da ti sada dobijes karcinom necega, da li bi koristio iskljucivo ulje kanabisa kao lijek ili bi ipak to koristio samo onako usput dok se ljecis konvencionalnom medicinom?

Ulje kanabisa navodno ima neka anti kancerogena svojstva, ali to ne znaci da je ono lijek za rak. Zapravo je savrseno za uzimati uz kemoterapiju, buduci da pobija vecinu nus pojava kemoterapije kao sto su bolovi, mucnina i ono najvaznije - gubitak apetita i tjelesne mase.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.3.2013 19:48 (Psiho246).
13 godina
protjeran

Da ti sada dobijes karcinom necega, da li bi koristio iskljucivo ulje kanabisa kao lijek ili bi ipak to koristio samo onako usput dok se ljecis konvencionalnom medicinom?

Ulje kanabisa navodno ima neka anti kancerogena svojstva, ali to ne znaci da je ono lijek za rak. Zapravo je savrseno za uzimati uz kemoterapiju, buduci da pobija vecinu nus pojava kemoterapije kao sto su bolovi, mucnina i ono najvaznije - gubitak apetita i tjelesne mase.

Ono što bi napravio osim uzimanje ulja od kanabisa i odbijanja kemoterapije je jedenje samo sirovog voća i povrća uz češće meditiranje i izbjegavanje štetnih zračenja.

14 godina
odjavljen
Space Buddha kaže...

Ono što bi napravio osim uzimanje ulja od kanabisa i odbijanja kemoterapije je jedenje samo sirovog voća i povrća uz češće meditiranje i izbjegavanje štetnih zračenja.

{#} Čekaj,ti to ozbiljno? Ajde još nekako ovo za ulje trave,za vegansku prehranu i odbijanje kemoterapije,ali meditacija?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron
13 godina
protjeran
Pranja kaže...

{#} Čekaj,ti to ozbiljno? Ajde još nekako ovo za ulje trave,za vegansku prehranu i odbijanje kemoterapije,ali meditacija?

Da, ozbiljno.

17 godina
Space Buddha kaže...

Kompijuter ti zrači.

Rvat katolik!
14 godina
odjavljen
tnakir kaže...
Space Buddha kaže...

Kompijuter ti zrači.

On preventivno uzima kanabis. {#}

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron
13 godina
protjeran
tnakir kaže...

Kompijuter ti zrači.

Mislio sam na djelomično izbjegavanje, onoliko koliko mogu. Naprimjer, provukao sam kabal umjesto wirelessa i preko noći stavljam mobitel u izvanmrežni način rada. 

17 godina
neaktivan
Space Buddha kaže...
tnakir kaže...

Kompijuter ti zrači.

Mislio sam na djelomično izbjegavanje, onoliko koliko mogu. Naprimjer, provukao sam kabal umjesto wirelessa i preko noći stavljam mobitel u izvanmrežni način rada. 

Vidiš da nije alu folija bez vraga. To je faradejev kavez i možeš potpuno eliminirati sva elektromagnetska zračenja. Ima tu znanstvene podloge..

14 godina
i_rambo_plache kaže...
tnakir kaže...

Nisu stalno u istom stanju, iako i to ovisi (ima katatonih koji su više-manje u istom stanju, ali oni će teško išta napraviti :P) - šizofrenija nije uniforman poremećaj koji uvijek izgleda jednako, uz podjele postoje i individualne razlike i bla bla. Da kažeš ''koliko šizofreničara toliko šizofrenija'' ne bi bio daleko od istine. Ne zavidim vještacima i pokušajima da se nešto, još uvijek nedovoljno istraženo, strpa u prilično rigidne pravne okvire. Mislim da je tu i generalni problem zatvorskog sustava i odnosa kazne i rehabilitacije; neupitno je da je šizofrena osoba odgovorna za učinjeno (jedino ako još institucija ili neki pojedinci zakažu pa govorimo i određenoj odgovornosti s te strane, ali opet nisu oni počinili zločin), no pitanje je što onda dalje - državi su skupi za stalni boravak u psih. bolnicama, a zatvori nisu mjesto za takve osobe dok se zatvorski sustav drastično ne promijeni. Meni se čini da je to jedan generalni sjeb jer je u čitavoj priči s neubrojivošću jednostavno previše ''sivih zona'', a kazneni sustav mi djeluje prilično crno-bijel - uglavnom, meni je to čisto gatanje jbg :P

Tread softly because you tread on my dreams.
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.3.2013 22:22 (ElektričnaOvca).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice