Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.212.237
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Veliki Brat kaže...
..
Sve pet, samo mi nije jasno zašto ljudi misle da EU ne bi trebala imati interese? Pa svi imaju interese, što se tome čudite ko pura dreku, i mi imamo interese (ali valjda je to Ok, jer su interesi naši)?!

I zašto onda mi nismo kao (nedavno spominjane) Švicarska, Norveška, Švedska, kad smo si tak super i EU nas samo želi iskoristiti i odbaciti (kao ovaj nesretni galeb s prošle strane)?

Nemoj me krivo shvatiti, ja nisam za ulazak u EU, ali iz sasvim drugih razloga... ...

-sve šest (veći argument je jači)

-diler ima interese, Ivo ima interese... problem je samo u zakonistosti-legitimnosti interesa, prstima u pekmezu, tj kazni. Tko govri protiv borbe za (svoje) interese? Isto tako USA, EU, CCCP, Kina imaju svoje interese, SLO svoje, pa na kraju nekako nisam siguran da su pred zakonom svi jednaki. ... to je ono 'sve šest' inače sve pet. Pogotvo s tvojim stvavom za-ili-protiv, o tome uopće ne diskutiram, niti iznosim svoj stav za-protiv ulaska. Stvar pojedinca, glasačko pravo, koje će pokazati zaokruživanjem jednog sunčanog dana, dal je to ulazak u EU, donacija bubrega... who care, same distance. (''ista meta, isto odsotojanje'')

AlCapone je imao svoje interese. USA je imala svoje, u nedostatku pravne doktrine, čovječuljak je obolio od sifilisa i problem je riješen (dok je bio u zatvoru), Guantanamo, CIA-HR oružje, ... = Interesi i zakoni su često razlog zašto je Justicia s povezom, dok joj (ja) virim u sise koje se naziru kroz haljetak..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
protjeran
Ezio kaže...

A kakve su nase sanse bez eu? Sta mi mozemo bolje napraviti izvan eu sa nesposobnjakovicima na vlasti koja samo mijenja stranacke boje svakih par godina? Isti k bili u eu ili ne.

Ti nesposobnjakovići će se pretvoriti u pametne, inteligentne, uspješe, poštene ljude one sekunde kada uđemo u EU, nešto kao što se žabac pretvorio u princa. :)

If you have a garden and a library, you have everything you need.
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Sve pet, samo mi nije jasno zašto ljudi misle da EU ne bi trebala imati interese? Pa svi imaju interese, što se tome čudite ko pura dreku, i mi imamo interese (ali valjda je to Ok, jer su interesi naši)?!

I zašto onda mi nismo kao (nedavno spominjane) Švicarska, Norveška, Švedska, kad smo si tak super i EU nas samo želi iskoristiti i odbaciti (kao ovaj nesretni galeb s prošle strane)?

Svi imaju interese, samo ih ne mogu svi ostvariti. Postoje stare i nove članice eu i u pravilu štite se (čudom se čudim) interesi starih članica. To je razlog zašto ne možeš saditi više voćaka, i sl. jer se štite interesi članica koje su se prve sjetile da je baš zgodno za njihovu ekonomiju da nemaju konkurenciju. S duge strane, naši interesi daleko su od mogućnosti da ikome išta zabranjuješ ili ograničavaš na prostoru eu. U osnovi radi se o pokušaju osvarivanja istih prava kakve imaju druge članice, što je u startu nemoguće, jer su stare članice upravo zbog svojih interesa prvo zaštitile sebe. Dakle, radi njihovih interesa, ne možeš ostvariti svoje interese. Eh sad, što je tu ok, a što nije, pitam se, pitam..

Zašto nismo Švedska, Švicarska? Malo nas je, al' smo govna.. Mislim, mogli smo biti pandan nekoj od tih zemalja da nas nije vodila gomila lopova. Bitange, muljatori, hoštapleri i lopovi. Da je u ključnom momentu krenulo drugačije, vjerujem da bi danas situacija bila drastično bolja. Iz današnje perspektive, ne vidim baš previše prostora za neki napredak. Ne vjerujem baš niti da se eu vodi altruizmom..

16 godina

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=waEYQ46gH08#!

Zanimljiv film. Ako se ne slažete s nečime u filmu ili nešto nije točno, kažite to tipu koji je napravio film, meni se samo sviđa generalna poruka filma.

Roses Are Red, Violets Are Blue, I've Got Alzheimers, Cheese On Toast
17 godina
13 godina
protjeran

Ma EU je postala jedan veliki TOI TOI!

18 godina

S Grčkom nemamo doslovce nikakve veze, s Rumunjskom i Bugarskom nekakve imamo, ali smo opet u boljoj poziciji od njih po svemu. Točno je da ima korupcije (manje nego na Cipru, u Grčkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, pa i Italiji - http://www.transparency.org/cpi2012/results) i loše pravosuđe.

Kakav ćemo biti "pacijent" nije jasno, jer su Rumunjska i Bugarska bitno različiti "pacijenti" od Grčke, koja je spomenuta u istoj rečenici. Grčkoj se "pomaže" (a njima sve gore - kao u onom vicu "Nemoj mi više pomagati, ako boga znaš!"), a Rumunjska i Bugarska su na "minimumu", odnosno ne dobivaju sredstva iz EU (kao i Mađarska, ali ona zbog drugih razloga)...

Sve skupa ili besmislena "analiza" ili besmisleno preneseno. 

Hrvatska ima i vjerojatno će još jako dugo imati veći stupanj korupcije od Njemačke, Engleske ili Skandinavije, ali u EU već od ranije postoji korupcija i u starim članicama, tako da ne pridosnosimo nekom "padu prosjeka". 

Javni dug države je u Hrvatskoj manji od EU prosjeka (nešto preko 50% BDP-a), a vanjski dug države je ispod 100% BDP-a (mislim da je oko 98%, ali ne mogu naći), dok je to kod Irske, recimo 1000  108% BDP-a, Protugala 220%, Grčke 190%, Španjolske 170% i tako... Slovenija ima veći javni dug od nas i slabiji bankarski sustav, primjerice. 

Da sve ide na lošije je točno, ali ovo gore preneseno je lupetanje.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.3.2013 12:04 (Drago).
14 godina
odjavljen

Definitivno se slažem,Drago.

U biti,nama ni ne treba financijska pomoć od Eu,već pomoć pri iskorjenjivanju korupcije. No s obzirom da su naše najveće afere s korupcijom vezane za tvrtke iz Eu, jasno je da od toga neće biti ništa.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron
17 godina
Drago kaže...
...

Stvar je u tome da nas svi gledaju kao teret Uniji, a to zapravo i jesmo. 

Rvat katolik!
18 godina
tnakir kaže...
Drago kaže...
...

Stvar je u tome da nas svi gledaju kao teret Uniji, a to zapravo i jesmo. 

Ma mi smo toliko minorni i nebitni da smo niti teret niti korist EU. Jedino smo PR stunt koji treba pokazati da EU i dalje raste.

EU sama sa sobom treba riješiti želi li biti za socijalnu pravdu i jednakost svih građana u EU (njemački SDP je davno rekao da će EU propasti ako radnik u Njemačkoj i radnik u Rumunjskoj neće biti jednako plaćeni za jednaki posao) ili ne želi.

Ako je periferija tu samo radi plasmana njemačke tehnike i druge robe starih članica, onda EU nema smisla, a to nema veze s Hrvatskom, Grčkom, Bugarskom ili bilo kojim navodnim "smećem" koje je tobožnji teret Uniji, a ona bi bez tog tereta kobajagi sve frcala od gospodarskog i svakog drugog rasta.

This space for rent!
18 godina

Jeftin način za ubiti nekoga: 

http://www.vecernji.hr/vijesti/zenu-budio-lupkanjem-pistolja-glavi-ju-je-slucajno-prostrijelio-clanak-530772

Dobio 4 godine i sitno. Odslužit će, dakle, manje od tri i ide doma.

Budio je lupkanjem pištolja po glavi. Sudac to povjerovao, jer je valjda svjedočila i Maca Papučarica koja je u to vrijeme bila budna i svim ukućanima čistila cipelice…

This space for rent!
13 godina
protjeran
Drago kaže...

Jeftin način za ubiti nekoga: 

http://www.vecernji.hr/vijesti/zenu-budio-lupkanjem-pistolja-glavi-ju-je-slucajno-prostrijelio-clanak-530772

Dobio 4 godine i sitno. Odslužit će, dakle, manje od tri i ide doma.

Budio je lupkanjem pištolja po glavi. Sudac to povjerovao, jer je valjda svjedočila i Maca Papučarica koja je u to vrijeme bila budna i svim ukućanima čistila cipelice…

A zašto mu sudac ne bi povjerovao? Osobito ako je druga strana ostala poprilično nepričljiva nakon nemilog događaja.{#}

17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Budio je lupkanjem pištolja po glavi

Bolja metoda:

World Championships: 7, GP started: 308, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,566
17 godina

Nadovezao bih se pa bih rekao da je naše stanje veoma različito od onog u Rumunjskoj i Bugarskoj ako je suditi po viđenom tijekom boravka tamo.

Mi smo imali, a i dalje imamo, velike temelje na kojima možemo izgraditi veoma snažnu industriju, imamo turizam koji se bori s najačima na svijetu, imamo infrastrukturu kojom primjerice možeš proputovati gotovo cijelu zemlju bez silaženja sa barem magistrale, dok većinom autoput.

Također ne postoji velika razlika između teže dostupnog sela i neke manje gradske sredine, bar ako ne gledamo sela koja još nisu obnovljena od rata.

Svako selo ima barem manji gradić u blizini gdje postoji dostojna razina civilizacije, slikovito rečeno - DM, Konzum, Banka, Poljoopskrba/željezarija, Sportsko/računalni servis.

Postoji bar jedna takav centar u krugu 50km ili pola sata vožnje.

Ceste kojima smo prolazili kroz Bugarsku, bar većim dijelom, jednake su cesti Hrvatska Kostajnica - Baćin - Hrvatska Dubica - kilometri ravne i neodržavane ceste, ukočen vrat čak tjedan dana nakon putovanja to dokazuje. Sofija izgleda kao da se u blok ruševnih zgrada izvan glave ceste na Žitnjaku ubacili nekoliko lijepših zgrada sa Jelačić placa, dok je glavna "rijeka" u gradu jednaka levelu u Half Life 2.

Ne može se generalizirati na nekoliko dana ali dojam je ostao na tome da je Bugarska kao Hrvatska u '70-ima, postoje naznake napretka, postoji turizam ali i dalje ima velikih dijelova države koji su zapeli u '40-ima.

Dok oni tek dolaze do neke razine razvitka, u kojem se ne obraća pozornost na drastične razlike koje taj razvoj donosi, mi smo već imali globalno zavidan stupanj razvoja, no sami smo ga zaustavili i krenuli nekoliko koraka nazad.  I u tome leži razlika, ako skupimo svoja vnago brzo ćemo deseći visoki standard čak i po skandinavskim mjerilima. Bugari još moraju milijarde i milijarde uložiti da bi došli do tog stanja. Sličnu situaciju ima i Kina gdje je Šangaj najmoderniji grad na svijetu, a 15 km izvan možeš igrat Fallout - sva 3 nastavka.

Problem je što se kod nas stvara slika da smo užasno spori i čudovišno birokratični gdje se kao najvažnije ističe manjak stranih investicija, umjesto da to učinimo kako bi vlastitim poduzetnicim olakšali posao. Neću floskularizirati o pogodovanju stranom, velikom kapitalu ali vrijeđa me pomalo opće stanje Vlade koja očekuje nekog da nas spasi.

Ostavit novce u švicarskoj banci i živjet od kamata - kao odgovor što učiniti s dobitkom na lotu nije pokazatelj zdrave poduzetničke klime u Hrvatskoj.

Kao ni otvaranje kafića, kladionica, otkupa zlata i trgovačkog centra.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
odjavljen
wyks kaže...

Ostavit novce u švicarskoj banci i živjet od kamata - kao odgovor što učiniti s dobitkom na lotu nije pokazatelj zdrave poduzetničke klime u Hrvatskoj.

Kao ni otvaranje kafića, kladionica, otkupa zlata i trgovačkog centra.

Trgovački centri jedva preživljavaju, kafići neće još dugo, a otkup zlata će jačati, jer će ljudi uskoro sve više prodavati upravo to; uspomene i klasične poklone u nakitu kakvi su se darivali za krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja i sl. prije 20 i više godina, dok se još nekako živjelo.

Ulaganje/investicije su sulud potez. Državna birokacija je nemoguća, sudstvo nesposobno, troškovi poslovanja previsoki i osim fondova i štednji, nema baš smisla ako ne želite novac na koji ste već platili porez (inače ga ne biste imali) plaćati opet i opet i opet... Kamate na štednju su solidnih 3%+ za iole ozbiljnije iznose, a ROI na novac uložen u proizvodnju je pod ogromnih rizikom i nosi ogroman postotak fiksnih troškova, najmanje 50% pojede država da bi kupila vozni park nakon šest mjeseci, da bi se platila rodbina i prijatelji.... meh.

Od kamata u švicarskoj banci se ne živi, jer ih (koliko znam) nema. Dapače, čak moraš plaćati da ti čuvaju novac. :)

:)
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.3.2013 13:37 (Tonči).
17 godina
Tonči kaže...
Trgovački centri jedva preživljavaju, kafići neće još dugo, a otkup zlata će jačati, jer će ljudi uskoro sve više prodavati upravo to; uspomene i klasične poklone u nakitu kakvi su se darivali za krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja i sl. prije 20 i više godina, dok se još nekako živjelo.

Ulaganje/investicije su sulud potez. Državna birokacija je nemoguća, sudstvo nesposobno, troškovi poslovanja previsoki i osim fondova i štednji, nema baš smisla ako ne želite novac na koji ste već platili porez (inače ga ne biste imali) plaćati opet i opet i opet... Kamate na štednju su solidnih 3%+ za iole ozbiljnije iznose, a ROI na novac uložen u proizvodnju je pod ogromnih rizikom i nosi ogroman postotak fiksnih troškova, najmanje 50% pojede država da bi kupila vozni park nakon šest mjeseci, da bi se platila rodbina i prijatelji.... meh.

Od kamata u švicarskoj banci se ne živi, jer ih (koliko znam) nema. Dapače, čak moraš plaćati da ti čuvaju novac. :)

Pa mislim da ipak ima nešto novca u njima jer Ikea ne bi dolazila inače.

Imaš primjer u Bogovićevoj gdje jedna kafić ima dvije palete pića u dostavi dnevno a drugi jedva prijeđe Starćevićevu novčanicu dnevnog prometa.

Također imaš na ćošku Oktogona najgore sendviče u gradu ali posluju sasma dobro. Imaš i ispod Katedrale fast food s privlačnim sendvičima no oni su samo izlog - doslovno je pola sendviča prazno, popunjena je strana prema izlogu. Imaš i neke koji imaju odlične sendviče ali mjere za osnovnoškolca i na akciji koštaju 20kn.

Zlato i donji odlomak su samo pokazatelj stagnacije i nazadovanja ikakve poduzetničke volje, nažalost.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
14 godina
Tonči kaže...
...

Ja sam prošle godine založio nakit od ta tri sakramenta koja si spomenuo te još usto burmu od pokojnog djeda koja mi bila taman za palac koliko je ogromna. Tada još nije bilo ovoliko "otkupljivača zlata i srebra".

Dobio nekih 700-800 kunića, drek - ali dosta za par listića na kladari, na što je i otišlo.

Ne kladim se više, skoro me uništilo {#}

Hoću reći da razumijem zašto bi jačao otkup zlata, nude ljudima male novce za obrađenu kovinu s kojom mogu što žele - prodati kao takvu (pod novo, naravno, jer se tu godine niti ne vide) ili rastopiti.

Dobar je to biznis - ljudima su nakit i djedovina valjda sve što je ostalo za prodati, a da nešto vrijedi.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.3.2013 13:53 (pr0n_addict).
17 godina
odjavljen

Imaš zasad, dok imaš klijenetelu, ali kad nestane (a sve manje je) posuđene love za državne službe i zaposlenike, tada oni neće imati što trošiti u kafićima. Kad država više ne bude mogla dizati kredite i kad im se osuše i mirovinski fondovi do kraja (jer i sada su na kreditima), posla više neće imati niti IT firme koje posluju većinom ili isključivo s državom (to su ujedno i među najvećima). Polako se lanac raspadne. Kafići će živjeti onda samo ljeti kad dođu turisti...

17 godina
Drago kaže...

..Budio je lupkanjem pištolja po glavi. Sudac to povjerovao, jer je valjda svjedočila i Maca Papučarica koja je u to vrijeme bila budna i svim ukućanima čistila cipelice…

Roy Bean?

-pitam se.. da ju je lupkao qurcem po čelu ili motorkom recimo golicao tabane (Texas), to bi bilo maženje.. Kad se sjetim Ličkog rukovanja, ništa neobičnog u ovakvoj presudi. (uzevši olakotne okolnosti, npr ubio je ženu, u glavu...).{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Jutros sam umro na karikaturu na net.hr, pa reko da poslušam to remek djelo Vjekoslave Huljić...

Ermmm... Kako se "nirvana" izgovara? Ko grupa Kurt Cobaina ili ala Rozga? Jel moj život bio laž sve do danas ili nekoga treba piksom po glavi odalamit? Koliko se sjećam nešto mutno iz srednjoškolskih dana naglasak u hrvatskom jeziku nikada ne može biti na zadnjem slogu, jel?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Malo je off, ali da uletim s jednom "novom" idejom koju mi je kum izlozio na chatu pred par dana...

Dakle, po njemu, jedina stvar koja ima smisla je prije svega rasprodati sve sto se jos moze rasprodati strancima. Od love koja se dobije, osnaziti osnovne industrije (poljoprivreda i slicno), i onda nacionalizirati sve. On kaze da bi worst case scenario bio da EU i US nabiju embargo na neke proizvode, kao na Kubi, ali da nikoga to ne bi bila briga kad postoji osnovna industrija i hrvatska je samo-dostatna.

I onda tako jahati 20ak godina dok se bura ne smiri i slus.

Pitao sam ga sto bi bilo s bankama, koje bi povukle lovu vani odmah... on kaze da ako to provedes na blitz, ne bi bilo dovoljno vremena a ljudi koji tamo rade, hrvati, normalno da ne bi slali novce u maticu volonterski nego bi jedva cekali da za*ebu banku.

Meni se cini sasvim zgodna ideja iz perspektive naroda, ali ne bas i iz perspektive pojedinca ili buducih naroda... Na Kubi se ne zivi bas tako bajno unatoc slobodi i povlasticama. Siromasni su i to jako, ja bi se cak drznuo reci da im je kvaliteta zivota puno losija nego Hrvatska...

Ali cini mi se da je ovo jedna jedina ideja koja stvarno ima 'muda' i na silu bi izravnala sve dugove.

Lay there, stare at the ceiling, and switch back to your time... Just go ahead, now try and taste it, I know it should be ripe...
18 godina
pr0n_addict kaže...

Dobio nekih 700-800 kunića, drek - ali dosta za par listića na kladari, na što je i otišlo.

Pametan ulog. Jesi li razmišljao o tome da se zaposliš kao broker?

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
17 godina
odjavljen

Deuse, to ne bi prošlo, a i nije fer. Iako ih je malo, imaš onih koji su se naradili k'o stoka za ono što imaju. Nacionalizacija i ravnomjerno (nije isto što i pravedno) dijeljenje nije moguće niti pošteno, a ni pravedno. Kapitalizam, slobodno tržište, ali uz jake socijalne komponente države, svakako su dobar put. Pitanje je samo koliko je koje društvo sposobno za takvo nešto i na dovoljnom stupnju mentalnog, moralnog i etičkog razvoja. Mi, očito, nismo.

17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Deuse, to ne bi prošlo, a i nije fer. Iako ih je malo, imaš onih koji su se naradili k'o stoka za ono što imaju. Nacionalizacija i ravnomjerno (nije isto što i pravedno) dijeljenje nije moguće niti pošteno, a ni pravedno. Kapitalizam, slobodno tržište, ali uz jake socijalne komponente države, svakako su dobar put. Pitanje je samo koliko je koje društvo sposobno za takvo nešto i na dovoljnom stupnju mentalnog, moralnog i etičkog razvoja. Mi, očito, nismo.

Therefore, spomenuo sam "iz perspektive naroda".... iz perspektive pojedinca je naravno katastrofa, jer lako mozes vidjeti kako bi embargo donio i probleme s vizama, sto znaci da ljudi koji odjednom ne trebaju novom rezimu (tj. visokoskolovani ekonomisti, odvjetnici, informaticari, etc) ne bi mogli van zemlje normalnim putem, nego bi se morali prekvalificirati "na silu"...

Lay there, stare at the ceiling, and switch back to your time... Just go ahead, now try and taste it, I know it should be ripe...
18 godina
wyks kaže...

Nadovezao bih se pa bih rekao da je naše stanje veoma različito od onog u Rumunjskoj i Bugarskoj ako je suditi po viđenom tijekom boravka tamo.

Mi smo imali, a i dalje imamo, velike temelje na kojima možemo izgraditi veoma snažnu industriju, imamo turizam koji se bori s najačima na svijetu, imamo infrastrukturu kojom primjerice možeš proputovati gotovo cijelu zemlju bez silaženja sa barem magistrale, dok većinom autoput.

Također ne postoji velika razlika između teže dostupnog sela i neke manje gradske sredine, bar ako ne gledamo sela koja još nisu obnovljena od rata.

Imamo temelje da ali na tome če ostat,Izlanuo se dakle samo temelji fučkaj ga a koji bi ti to snažnu industriju imal u hrvatskoj jel pa gotovo sve šta je nekad valjalo smo zatvorili?Ulaskom u EU nekoliko HR tvornica seli proizvodnju u Bosnu, šta to znači znamo kaj ne Burze glancaju vrata bit če gužve. Sanjarenje o HR industriji nema previše smisla, to je propala stvar i gotovo eh to sanjarenje no realnost je sasvim nekaj drugo.{#}

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.3.2013 16:31 (rambox).
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ulaganje/investicije su sulud potez. Državna birokacija je nemoguća, sudstvo nesposobno, troškovi poslovanja previsoki i osim fondova i štednji, nema baš smisla ako ne želite novac na koji ste već platili porez (inače ga ne biste imali) plaćati opet i opet i opet... Kamate na štednju su solidnih 3%+ za iole ozbiljnije iznose, a ROI na novac uložen u proizvodnju je pod ogromnih rizikom i nosi ogroman postotak fiksnih troškova, najmanje 50% pojede država...

Gledajući iz perspektive bilo koga ovo je najgori mogući scenario za sve.

Ja ti sada mogu nabrojati 10 ulaganja koja se amortiziraju u 8-10 godina što je daleko isplativije od tih 3% mrtvačke kamate.

Ukupna svota takvog "dekovanog na račune i štednje" novca je ogromna, enormna i to je definitivno jedan od glavnih razloga zašto je gospodarstvo u banani.

Uzmi si samo kamene kuće. Investicija te košta nekih 150.000€ - 170.000€ (srednji dio otoka, 3 sobe, 2 kupaone i dnevni+kuhinja i blagavaona) sa bazenom i okućnicom, a godišnje donese cca 20.000€ zarade! Imaš besplatnu kuću nakon 8 godina u vrijednosti od 250.000€ (u ponudi nema jeftinije kuće). Sve koje su do sada napravljene se iznajmljuju preko agencija (dakle ti nemaš ništa s čišćenjem i reklamiranjem), iznajmljuju se (ako ima kamin ili neko grijanje) od 4-10 mjeseca. PLUS što možeš povući do 50.000€ iz Eu fondova ukoliko zadovoljiš uvijete (npr da su materijali, uređaji, klime, tv, od EU proizvođača). Ako zaškripi, svaka se do sada prodala za ne manje od 250.000€, pa si opet zaradio popriličnu svotu.

Otkup zlata je u velikom padu i cijena otkupa je pala za 40kn (prije je bilo oko 160-180 ovisno o količini, sada je za istu količinu oko 120kn). Što zbog smanjene "potražnje" što zbog rigorozni(ji)h inspekcija. Dakle ta faza prodaje "zuba" je prošla pred cca 6 mjeseci i od tada je u konstantnom padu.

Kao što su neki ljudi u minusu, tako mnogi imaju jako puno. I takvih ima popriličan broj. Kada bi vam rekao da su najčešći kupci nekretnina na Krku unazad 8 godina Slovenci! (i to čak 80% kupaca) i da i dalje kupuju, svi bi rekli "ma nema šanse, kod njih je kriza" - e pa je, al uvijek ima onih s lovom. I ti bez problema kupe apartman!! od pola milijuna eura.

Čistom matematikom se lako dolazi do toga da je broj Hrvata s lovom daleko veći od broja Slovenaca s lovom. Da se ne isplati ulagati ama baš u ništa, pa onda nitko nebi ništa investirao. Ovako jedni žive u strahu dok ostali ulažu i zarađuju.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
14 godina
Danny_HR kaže...
pr0n_addict kaže...

Pametan ulog. Jesi li razmišljao o tome da se zaposliš kao broker?

Bolje mi ide hold'em na Starsima, vjeruj mi. Kladionica ti je danas k'o Minesweeper zbog mafije.

Ali dobro si me prcnuo, svaka čast {#}

Priznam da je fail, ali nije to još ništa koliko sam spušio.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.3.2013 20:31 (pr0n_addict).
17 godina
odjavljen

ivane dragi, nije to baš tako jednostavno. Hoćeš kupiti moju kamenu kuću? Uloži, povuci sredstva od EU pa vidi. Znam da se to može, znam da se isplati, ali meni primjerice je neizvedivo, ipak nemam kupaca baš previše ovih nekoliko mjeseci koliko ide prodaja. 

15 godina
neaktivan

I za ovakve slučajeve je, vjerojatno, opet "država" kriva, što mu je uopće dala sredstva tj. poticaje iz proračuna. Ma naravno, jedan napravi fasadu, drugi kupi novi BMW, treći stado življa kojeg pusti da pokrepava od gladi u nekoj pustopolj-vukojeb*ni da mu ni osnovu hrane i vode ne osigura, i slažem se - > država je kriva, jer bi sad ovom mamlazu trebala sjesti za vrat i naplatiti se, plus društva za zaštitu okoliša, životinja itd.

Seljačina, poludim na ovakav nemar prema živim bićima.

http://www.jutarnji.hr/glas-zivotinja-upozorava--kod-udbine-od-gladi-uginulo-140-krava--spasimo-od-agonije-70-preostalih/1093734/

Faith divides us. Death unites us.
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

ivane dragi, nije to baš tako jednostavno. Hoćeš kupiti moju kamenu kuću? Uloži, povuci sredstva od EU pa vidi. Znam da se to može, znam da se isplati, ali meni primjerice je neizvedivo, ipak nemam kupaca baš previše ovih nekoliko mjeseci koliko ide prodaja. 

Pa meni i tebi ništa nije jednostavno. Ja maltene gledam da je mlijeko na "akciji". Tih 150.000€ je meni apstraktno jednako kao i Picaso.

Samo velim da ljudi imaju novaca. Nije da baš svi nemaju. Nekako se kod nas manje odlučuju za ulaganje i investiranje što dosta koči sve skupa.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice