Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.215.583
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Agent Rico kaže...

Danas na radiju čujem Milanović najavio mogućnost prijevremenih izbora nakon ulaska u EU..  Wtf? 

Ošamarite me virtualno ako mislite da sam lud, ali meni se u zadnje vrijeme čini da Kukuriku radi negativan spin kako bi inducirali prijevremene izbore. Pošto oporba i građani šute, onda će ih sami raspisati. Imam dojam da je toliko loše stanje u državi da jednostavno nitko više nema volje biti na vlasti dok se neće bar malo nazirati rast. Jer ni HDZ u zadnje vrijeme ne laje baš nešto, eventualno tu i tamo neki bogohrvatski komentar.

Btw, čuh na radiju da je porezna u 2.2013. uprihodila oko 30% više nego u 2.2012. među obrtnicima. Em ti sivu ekonomiju, not on Linićz watch!

Shun the non-believer
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.3.2013 23:07 (i_rambo_plache).
17 godina
odjavljen

Ako je ekipa kraja 30% više, nego sada. Vjerojatno sada krade barem 30%. Nije ni čudo da smo u problemu, kad je izbjegavanje poreza takvo...

:)
15 godina
Tonči kaže...

Ako je ekipa kraja 30% više, nego sada. Vjerojatno sada krade barem 30%. Nije ni čudo da smo u problemu, kad je izbjegavanje poreza takvo...

Kad smo država koja ne poštuje vlastite zakone, kad je normalno da moraš moljakati za nešto što si pošteno odradio te da lovu čekaš 6-12 mjeseci (ponekad i dulje) bez obzira što piše u ugovoru / narudžbenici. Što očekivati? Glavni generator nelikvidnosti je država i državni aparat. Ne opravdavam nikoga jer smatram da se porezi moraju plaćati ali zar je normalno ovakvo stanje?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina

Vezano za solarnu energiju - skupo je napravit jednu elektranu od recimo 10KWp  i potpisat ugovor sa HEP-om na 15 god. Start je 20 000 eura iako je amortizacija od 4-5 god u Dalmaciji

ali jeli mora biti tako skupo?

Mislite da je teško napraviti solarni panel, profi izrada - trošak materijala 500kn po panelu. Razina težine - slaganje lego kockica. Ali već znate da je tako. Ne trebam pokazat pdf i video tutorijale.

Samo bez panela trošak je odma pola - 10 000 eura.

Može još niže. Kupite sami inverter, baterije, regulatore i punjače baterija i još ne trebate sve to spojit, možete platit električara iako i to sumljam da je kompliciranije od napisat aplikaciju. Koliko su se onda spustili troškovi?

Uvijek postoji način za zaobilaženje. Nije samo stvar u šparanju nego u istraživanju novih stvari. Jbmu na kraju krajeva. (vjerovatno opet upadam usred tko zna čega, laku noć)

17 godina

Nije da se takvo razmišljanje ne nameće, pogotovo kada sadašnja Vlada ima najjasniji primjer u bivšoj Vladi što ne činiti, te kako lako dobivati poene.

No i dalje senzacionalni naslovi o zapošljavanju preko veza, sukobu interesa, promašenim investicijama pune oči i uši javnosti.

Zaboravili su da javnost ipak ljudska i da mjenja kriterije, te koliko se lagano navikne na nerad, toliko brzo može zahtijevati i drastične poraste.

U slučaju potonjeg nije dovoljno mantranje izjave, "Mi nismo loši koliko i oni", jer su zato i izabrani.

No dešava se pretjerano vjerovanje u preuveličana obećanja, problem je što se na drugačiji način percipira odstupanje od tih obećanja.

I dok vladajući obećaju 100, a dadnu 50 te se opravdavaju nekima koji nisu davali ni 30, javnost očekuje bar 80, te, ponekad i opravdano, smatra da je i ovih 20 skonto bilo i previše.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
i_rambo_plache kaže...
.., ali meni se u zadnje vrijeme čini da Kukuriku radi negativan spin kako bi inducirali prijevremene izbore. Pošto oporba i građani šute, onda će ih sami raspisati..

- možda.., možda dok im pada rejting, prije nego što nekom drugom skoči. Da je Jaca to napravila koju godinu ranije možda bi tek sad napustila fotelju. To može biti razlog, ili glumljenje uvrijeđene frajle kurve.

- Izbori su također biznis (kad zapinje s oružjem). Izbori su često samo pokriće za nesposobnost. Jedini ozbiljan problem je što nas nema dovoljno (+4mil) da bi se odabrala šaka poštenih/pametnih državnika.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
i_rambo_plache kaže...
Btw, čuh na radiju da je porezna u 2.2013. uprihodila oko 30% više nego u 2.2012. među obrtnicima. Em ti sivu ekonomiju, not on Linićz watch!

Jest, ali po koju cijenu?

Odgovor na to pitanje imat ćemo naredne godine kada opet usporede prijavljene promete, jer mnogi koji se sada koprcaju više neće imati volje i mogućnosti plutati na površini.

Da se razumijemo, utaju ne podržavam, ali nisam veliki protivnik iste u državi koja guli svoje stanovnike kako god može. Država koja je koncipirana tako da pošteni uvijek naje*u ne zaslužuje red i disciplinu, sve dok i sama ne bude dio iste te discipline.

Naglo discipliniranje sive zone neće donijeti previše dobroga. Mislim da će biti baš suprotno i neki ljudi koji su vodili iznimno popularne i velike kafiće planiraju sve prodati ili zatvoriti jer ne da im se raditi za siću. Jednako vrijedi za velik broj trgovina.

E sad, ako država želi imati "sve po špagi", dobro, ali zaboravljaju da i te "mutne vode" drže dobar dio radnika, a i roba im ne pada s neba. Sve su to novci koji se vrte.

Vidjet ćemo. Volio bih biti u krivu, ali mislim da će sljedeće godine pokazatelji fiskalne bajke biti lošiji.

18 godina
eevek kaže...

Jest, ali po koju cijenu?

Nabavnu.

Tko ne može, doviđenja. Dosta je krađe.

17 godina
neaktivan

ROFL

kaos
17 godina
neaktivan
eevek kaže...

Da se razumijemo, utaju ne podržavam, ali nisam veliki protivnik iste u državi koja guli svoje stanovnike kako god može. Država koja je koncipirana tako da pošteni uvijek naje*u ne zaslužuje red i disciplinu, sve dok i sama ne bude dio iste te discipline.

Naglo discipliniranje sive zone neće donijeti previše dobroga. Mislim da će biti baš suprotno i neki ljudi koji su vodili iznimno popularne i velike kafiće planiraju sve prodati ili zatvoriti jer ne da im se raditi za siću. Jednako vrijedi za velik broj trgovina.

Vidjet ćemo. Volio bih biti u krivu, ali mislim da će sljedeće godine pokazatelji fiskalne bajke biti lošiji.

Svaka država guli ,ali problem u Hrvatskoj je što se ovdje utaja prometa godinama tolerirala i smatrala sasvim normalnom i poželjnom.

Zato je ovo sada šok za sve - nema inspektora koje se riješilo s pićem ,ručkom i par sto kuna.

Da ,baš ću se plakat jel će se zatvorit neki ''popularni'' kafić. Jadni njihovi gosti. {#}

Tako i tako je kafića previše.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina
odjavljen
eevek kaže...

Vjeruj mi, popularni i veliki ne rade za siću, nego im se umjesto SLK AMG tjednom i ML vikendom, ne vozi samo obična S klasa.

Dosta je više tog ucjenjivanja "ja zapošljavam xxxx ljudi, nemojte mi naplatiti porez/kazniti me". Još kad bi se tako i s velikima...

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.3.2013 15:11 (Tonči).
17 godina

Dobit na kavama je 2-3 x cijene same kave.

Boca koja u konzumu (znači post porez) košta do 120 kn, u bircu ju naplati 500-600. U udarno vrijeme i 700. 700*0,75-120 = 405 kn. Da dobiješ VIP stol / separe, moraš platiti barem jednu (u nekim kafićima / klubovima i dvije) boce. Nek ima 3 VIP stola / separea, eto ti dobiti samo na tome da dobiješ pristup njima.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina

Naravno, neće nitko plakati za njima, ali razmišljanje vam je poprilično "usko".

Želite prizivati red u državi koja ima namete kao da je barem tri puta bogatija. Prizivate red u državi u kojoj ste dužni platiti PDV vi, kao izdavatelj računa, iako bi ga platiti trebao krajnji lik u lancu. Želite red u državi u kojoj se na povrat istog tog PDV-a nekada čeka i godinu dana.

Red se uvodi od dna, dakle kreni sa onima koji rade u potpunosti na crno pa prijeđi na one koji rade pola-pola.

Ako u slučaju nekog vlasnika malog kafića (kad smo se već njih primili) koji vjerojatno "malo muti", a zarada mu je ionako takva da ima nešto za život, biram da mu se omoguće jednostavniji uvjeti poslovanja i nekakvi paušalni nameti, a ne da ga se zatvara.

Svako poslovanje je lanac i uvijek se neki novac vrti, a silovanje onih kojima slabije ide odobrit ću tek kada ozbiljno počnu kažnjavati one koji rade na crno.

Prava utaja u ovoj državi nisu muljanja na računima nego rad u potpunosti na crno...razni fušeraji i slično, a razlog za iste opet se krije u davanjima.

Sve dok se ne omogući nekomu rad uz pristojne poreze i jednostavna pravila, rijetki će se odlučiti na poštenje.

Zašto raditi pošteno kada radom na crno riskiraš nekakvih 10-20-30 somova kuna kazne? Pa daleko više ćeš okrenuti muljanjem.

Naravno, ako kao poduzetnik zaje*eš neku sitnicu, tipa nisi stavio na vidljivo mjesto nekakvu glupu naljepnicu ili slično, već možeš očekivati jednaku kaznu. Vrlo poticajno {#}

I onda me pitaju zašto sam išao prodavati tvrtku nakon 18 godina...vrijeme je za ležanje i promatranje svijeta oko mene. Ja sam proračun napunio i više nego sam htio, trebao sam te milijune trpati u džep kao prosječni HDZ-ovac, a ne da mi još na kraju država duguje PDV... mjesecima. Uzmite si ga {#}

17 godina
neaktivan

Osobno čekam verziju sa 4K pigmentima, ali tko voli...

Sanjao sam fini parti, mnogo ljudi nigdje žandara...
18 godina
Random. kaže...

Osobno čekam verziju sa 4K pigmentima, ali tko voli...

Retina puder? {#}

- Psiho246
18 godina
eevek kaže...
Želite prizivati red u državi koja ima namete kao da je barem tri puta bogatija. Prizivate red u državi u kojoj ste dužni platiti PDV vi, kao izdavatelj računa, iako bi ga platiti trebao krajnji lik u lancu. Želite red u državi u kojoj se na povrat istog tog PDV-a nekada čeka i godinu dana.

Red se uvodi od dna, dakle kreni sa onima koji rade u potpunosti na crno pa prijeđi na one koji rade pola-pola.

Red se treba uvesti svuda. Što je najgore, ovo je pravi posao kod kojeg se radilo na crno i to, kako izgleda, enormno, puno više od očekivanog.

Isto tako, država diže namete jer su prihodi nedovoljni, svi bi htjeli svašta od države, a ne bi plaćali.

Nego, kako bi ti to naplaćivao od "zadnjeg u lancu"? Kupovao kruh i mlijeko preko žiro računa, a onda mjesečni obračun PDV-a na šalteru banke? {#}

16 godina
Old Iggy kaže...
Nego, kako bi ti to naplaćivao od "zadnjeg u lancu"? Kupovao kruh i mlijeko preko žiro računa, a onda mjesečni obračun PDV-a na šalteru banke? {#}

Za razliku od tog koji prodaje kruh i mlijeko, mnoge tvrtke ne moraju biti plaćene, a PDV će platiti u ime tog zadnjeg seronje u lancu. Dobro to znaš.

Zadnji u lancu mora biti odgovoran za PDV, kao i za cjelokupni račun. Ili možda podupireš to da plaćamo PDV bez obzira da li je nama izdani račun plaćen?

Država namete diže jer je nesposobna, jer drži stotine tisuća penzionera koji nemaju što raditi u mirovini, jer nema kontrole bolovanja koja se kod nas vrlo često ne dobivaju nego "uzimaju", jer na nezaposlene i ugrožene trošimo milijarde koje se besmisleno bacaju bez učinka, jer svi žele zdravstveno iz Star treka, ali dodatnu kunu ne daju, jer...jer...jer.

Konstantno lupanje po onima koji pune proračun, punili ga oni u potpunosti pošteno ili djelomice pošteno, neće spasiti ovu trulu državu - sve dok se ne enađe netko sa mudima tko će razje*ati pijavice, pa makar one bile "jadni ljudi koji nisu znali što bi pa su nekako sredili invalidsku mirovinu koja je mala".

Ako je red, onda je red, a red postavljaš počevši sa korisnicima proračuna - pijavicama, a ne onima koji ga ovako ili onako pune.

17 godina
odjavljen

Država ima krasni model: sad kad ne platim PDV za proizvode koje sam prodao eevekovoj firmi, on mora platit PDV još jednom državi. Platio ga je meni s računom, ja sam zamračio i nisam platio, a onda država goni njega da plati.

Netko se sjetio da se tim modelom može prisiliti one koji ne plate račune da ih plate da ih ne goni država za PDV prodavatelja, ali je zgodno i za naplatu PDV-a od jadnika koji plati račun. Zaštita mafije. :P

P.S. Eevek, zašto si prodao firmu? Ja se već barem 5 godina mislim hoću-neću je konačno otvoriti, ali... nikako.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.3.2013 20:21 (Tonči).
18 godina
eevek kaže...

Za razliku od tog koji prodaje kruh i mlijeko, mnoge tvrtke ne moraju biti plaćene, a PDV će platiti u ime tog zadnjeg seronje u lancu. Dobro to znaš.

Zadnji u lancu mora biti odgovoran za PDV, kao i za cjelokupni račun. Ili možda podupireš to da plaćamo PDV bez obzira da li je nama izdani račun plaćen?

Međusobni odnosi tvrtki ne diraju ni državu ni krajnjeg kupca. Nego, kako bi naplaćivao PDV?

To s naplatom PDV-a odmah svi se slažu da treba mijenjati, ali ne i prolongirati unedogled.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Međusobni odnosi tvrtki ne diraju ni državu ni krajnjeg kupca. Nego, kako bi naplaćivao PDV?

To s naplatom PDV-a odmah svi se slažu da treba mijenjati, ali ne i prolongirati unedogled.

To bi se moglo napraviti da baš kupac/korisnik plaća PDV-onako kako je eevek rekao,zadnji u lancu.

Ali bi se za sve transakcije (npr. veleprodaju robe) morali polagati računi poreznoj da se zna na što će ići kasnije porez. To bi se moglo riješiti ovim JIR ili kako se već zovu ove nove oznake na računima.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS
18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

To bi se moglo napraviti da baš kupac/korisnik plaća PDV-onako kako je eevek rekao,zadnji u lancu.

Problem je u tome što je to neizvedivo. Em zbog kalkulacije (ideja PDV-a se tu gubi) em zbog nemogućnosti kontrole zadnjeg u lancu. O brdu detalja da ne govorimo.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Problem je u tome što je to neizvedivo. Em zbog kalkulacije (ideja PDV-a se tu gubi) em zbog nemogućnosti kontrole zadnjeg u lancu. O brdu detalja da ne govorimo.

Hmm,zar to ne bi bilo dobro ovako:

Uveze se materijal sa X vrijednosti, nakon uvoza ima vrijednost Y,zatim se proda za Y, zatim slijedi obrada i dobijese se stvar sa vrijednosti Z, na Z se doda PDV i to plaća zadnji u lancu.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS
18 godina
Pranja kaže...

Uveze se materijal sa X vrijednosti, nakon uvoza ima vrijednost Y,zatim se proda za Y, zatim slijedi obrada i dobijese se stvar sa vrijednosti Z, na Z se doda PDV i to plaća zadnji u lancu.

Uvijek i plaća.

A sam PDV ti ukazuje čemu služi i tko je obveznik u samoj priči. O muljažama da ne govorimo.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Pranja kaže...

Uvijek i plaća.

A sam PDV ti ukazuje čemu služi i tko je obveznik u samoj priči. O muljažama da ne govorimo.

Plaća,ali samo ako je taj lanac neprekinut. Jer ako ti nešto uvezeš i platiš pdv na to(po fakturi, jel) a tvoj kupac uzme i ne plati-pušiona. Zar ne?

18 godina
Pranja kaže...

Plaća,ali samo ako je taj lanac neprekinut. Jer ako ti nešto uvezeš i platiš pdv na to(po fakturi, jel) a tvoj kupac uzme i ne plati-pušiona. Zar ne?

Naravno. No to državu nije briga, ono što ona treba je uspostaviti pravni sustav dovoljno brz i efikasan da to rješava odmah.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Naravno. No to državu nije briga, ono što ona treba je uspostaviti pravni sustav dovoljno brz i efikasan da to rješava odmah.

Znaš i sam da su šanse da se to dogodi ravne nuli. A opet-što i ako bude osude?

Moj stric ima dužnika (20 000 kn) kojeg je zajedno gonilo 15 ljudi i tip je završio u buksi (10 godina) no tu nema nikakve love. Tako da čak i kada taj pravni sustav radi,ne napravi apsolutno ništa.

18 godina
Pranja kaže...

Znaš i sam da su šanse da se to dogodi ravne nuli. A opet-što i ako bude osude?

Bad luck. Rizik posla. Plaćanje unaprijed, osiguranja plaćanja i slično su jedine opcije.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Bad luck. Rizik posla. Plaćanje unaprijed, osiguranja plaćanja i slično su jedine opcije.

Ali bi i država kada već ubire vrhnje morala i paziti kako i na koji se način ubire.

18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

Ali bi i država kada već ubire vrhnje morala i paziti kako i na koji se način ubire.

Zašto? Da još ne treba poduzetnike hladiti peruškom?

Jedino što može je donekle prolongirati naplatu PDV-a, ali to mi je u ovoj situaciji vjerojatno manje od zapošljavanja svih nezaposlenih u ovoj godini.

16 godina

Joj, ljudi, komplicirate.

Kompletno plaćanje PDV-a po naplati dovelo bi do jednog razdoblja pada prihoda državi, ali uspostavio bi se je*eni red. Ovaj naglasak na pad prihoda jasan je razlog zašto se neće to dogoditi uskoro i nema veze sa izvedivošću jer to je itekako izvedivo.

Ako mogu Srbi, mislim da možemo i mi.

Ako odabereš samostalno ulazak u sustav PDV-a, rob ostaješ čak i sada kada su digli kvotu za obvezni ulazak u sustav. Dakle netko tko ima manju tvrtku i tko je dobrovoljno ušao u sustav, čisto jer je znao da ionako probija granicu od 80 i kusur tisuća kuna godišnje i/ili iz manjka iskustva, sada ostaje rob sustava, iako možda ne dođe do nove granice.

Zašto? Pa zato što mu država tako pomaže, naravno {#}

Tonči kaže...

P.S. Eevek, zašto si prodao firmu? Ja se već barem 5 godina mislim hoću-neću je konačno otvoriti, ali... nikako.

Ma jednostavno mi je dopi*dilo. Tvrtka je likvidna, ima posla i nisam dužan niti lipu...niti sam ikada dugovao koju lipo bilo komu. Radnici su plaćeni iznad prosjeka, jer drugačije ne želim.

Nemam živaca za poslovanje u Hrvatistanu više. Previše truda, premalo meda (kad ideš pošteno).

Ne da mi se ni ganjati idiote da mi plate račun za obavljeni posao i ne da mi se gledati kako mi novac odlazi u ovu crnu rupu od države. Basta!

Vrijeme je da ja sjedim po birtijama i se*em po svemu {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice