Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.467.490
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Deus ex machina kaže...
torrente kaže...

previse je to sve skupa maliciozno, da bi se ikada dalo iskorijeniti. 

Ono sto mene mori u zadnje vrijeme je cinjenica da je oduvijek bilo ovakvo... prvo se brinemo za svoju obitelj, a onda za ostale...

Dakle, maliciozno ili ne, to je jednostavno ljudska priroda.

It just is what it is. (ne znam ovo kvalitetno prevesti)

Naravno, ali ovdje se radi o državnoj tvrtci - tu treba strogo reći NE nepotizmu.

Privatniku, očito, ne može nitko ništa, ali on time mnogo riskira. Zamjenjuje kompetenciju za obiteljsku vezu što mu se lako može obiti o glavu.

Naravno, ima i članova obitelji koji su ujedno i kvalificirani (ako se znanje recimo prenosi s koljena na koljeno) - ali to je malen broj slučajeva jer se često radi samo o užoj obitelji.

Deuse, imate li vi u Kanadi "racial quota" princip zapošljavanja kao Ameri? Nešto sam čitao o tome zadnjih dana pa me zanima.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2013 23:23 (pr0n_addict).
17 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Naravno, ali ovdje se radi o državnoj tvrtci - tu treba strogo reći NE nepotizmu.

Privatniku, očito, ne može nitko ništa, ali on time mnogo riskira. Zamjenjuje kompetenciju za obiteljsku vezu što mu se lako može obiti o glavu.

Naravno, ima i članova obitelji koji su ujedno i kvalificirani (ako se znanje recimo prenosi s koljena na koljeno) - ali to je malen broj slučajeva jer se često radi samo o užoj obitelji.

Deuse, imate li vi u Kanadi "racial quota" princip zapošljavanja kao Ameri? Nešto sam čitao o tome zadnjih dana pa me zanima.

Koliko sam shvatio iz tudjih postova, Kontrola je uvijek u drzavnom vlasnistvu, barem djelomicno?

Apropos racial quota, iskreno nemam pojma. Znam samo da su kazne za bilo kakvu vrstu diskriminacije ogromne...

Takodjer, ne znam tocno da li imaju nekakve beneficije u vezi posla, ali nativni amerikanci imaju nevjerojatne beneficije. Primjerice, ne placaju porez, dobijaju neke novcane naknade mjesecno, imaju posebne rezervate koji cak granice s US-om (koji su normalno leglo sverca), imaju posebnu policiju (sastavljenu od drugih nativnih amerikanaca) koja operira u tim podrucjima...

Tako da reverznog rasizma ima koliko hoces.

All our needs put together don't bleed on their own... you paid for an eyeful - so behold the bull....
18 godina

Tonci i Bukva... bezveze trolate.

Bukva, pista se cisti i od manjih predmeta od zeca/macke jer predstavljaju opasnost na motor. Dakle, sa piste se mice sve, mora bit cista ko bebina guzica.

Tonci, ti bi zbilja prepustija kontrolu zracnog prometa apsolutnoj automatici? 

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Ne. Zar sam to rekao?:)

:)
17 godina
neaktivan
Ja nemrem vjerovat šta balavurdija radi...

Zbog bivše djevojke? Mladiću (15) stariji kolega smrskao lice
http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/zbog-bivse-djevojke-mladicu-15-stariji-kolega-smrskao-lice-303146

Vrlo rado bi takvim agresivcima smrskao jaja, ali ne ide mi se zbog budale u zatvor. Ne kužim šta je tom kretenu u glavi, ali mozak sigurno nije. Nadam se da će ovaj napadnuti lima biti dovoljno pametan da mu se ne ide direktno osvećivati. Sigurno u kvartu ima par huligana koji će mu u zamjenu za par gajbi pive pomoći da poravna račune s budalom.
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
18 godina
protjeran
Drago kaže...
Zanimljiv mi je i podatak o zaposlenih 78 meteorologa (u čitavom državnom meteorološkom zavodu ih je 70). 

Kažem još jednom - sačekajmo i iduće članke na ovu temu, bit će to super jako zanimljivo čitati.

Komentirat ću još ove besmislice koje su mi prije promakle. Problem je u tome što neupućeni pojedinci ne razlikuju tzv. sinoptičare i motritelje, njima su to sve "meteorolozi" (otprilike jednako površno kao da ja za sve informatičare kažem da su "programeri"). Sinoptičari su meteorolozi koji se bave prognozama i u principu imaju titulu dipl. ing. fizike, s obzirom da je to dosta stručni posao. Motritelji, kao što ime kaže, samo motre na aktualne vremenske prilike oko aerodroma, vode odgovarajuće evidencije i izdaju tzv. METAR poruke koje poslije čitaju piloti. Za motritelja je dovoljna srednja škola i odgovarajući tečaj. Hrvatski DHMZ zapošljava isključivo sinoptičare, dok HKZP sa svojih 78 meteorologa ima 60-tak motritelja, a ostalo su sinoptičari (koji također obavljaju poslove motrenja po potrebi). Prema međunarodnim standardima, svaki kontrolirani aerodrom mora imati aktualne meteorološke podatke i redovito ih objavljivati (minimalno svakih pola sata, a po potrebi i češće). Ovdje možete pronaći takve podatke za sve svjetske aerodrome, uključujući i Hrvatsku. Dakle ili ćete imati ljude koji će to raditi (motritelje) ili ćete to nekako automatizirati, s tim da je iskusan motritelj naravno još uvijek daleko kvalitetniji i stručniji u svojim opažanjima nego stroj. S ciljem uštede, HKZP planira motritelje na manjim aerodromima zamijeniti automatskim sustavima.

BOINC Combined Statistics for Croatia http://goo.gl/DiiXr
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 9:57 (Vortac).
18 godina
Tonči kaže...
tnakir kaže...

Ne. Zar sam to rekao?:)

Nisi, ali trolas u tom smjeru, sto mi nekako nije u tvom stilu.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 9:31 (tnakir).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Kak to misliš? 

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
18 godina
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Kak to misliš? 

Pa ne trola covjeka kad je u pravu, a mislim da je vortac u ovom slucaju u pravu i znam da Tonci to zna. Samo eto... Valjda je Vortac sada svima na piku pa ono...

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 10:06 (tnakir).
18 godina
neaktivan
Nisi skužio, točno je u Tončijevom stilu da trola. Zato si me iznenadio svojom izjavom...
Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
18 godina
Danny_HR kaže...
Nisi skužio, točno je u Tončijevom stilu da trola. Zato si me iznenadio svojom izjavom...

Ne ljude koji su u pravu. Zbog toga moja izjava.

Rvat katolik!
18 godina
moderator
tnakir kaže...
Danny_HR kaže...

Ne ljude koji su u pravu. Zbog toga moja izjava.

Zar Tonči trola? {#} No way...

Btw, opet je promijenio sliku, sad stvarno nisam siguran kako izgleda i koja mu je prava.

16 godina
neaktivan

Iduća slika - Gollum. {#}

Faith divides us. Death unites us.
18 godina
protjeran
tnakir kaže...

Pa ne trola covjeka kad je u pravu, a mislim da je vortac u ovom slucaju u pravu i znam da Tonci to zna. Samo eto... Valjda je Vortac sada svima na piku pa ono...

U svakoj imalo stručnijoj raspravi ima ad hominem argumentacije, to je neizbježno. Meni to osobno ne smeta previše, dok se odnosi samo na mene. Dapače, smiješno mi je kako Drago uvijek kad mu pofali argumenata potegne taj izlizani "ti si srednjoškolac s tečajem, šta ti znaš". Da ne bude zabune, Drago uopće ne zna tko sam ja - ja inače imam titulu ing. (onaj stari VI stupanj, sa 5 semestara) ali moja diploma nije iz područja avijacije i uopće nije relevantna za temu. Ovo šta ja pišem bi zaista komotno mogao pisati i neki SSS kontrolor, možda čak i bolje od mene.

BOINC Combined Statistics for Croatia http://goo.gl/DiiXr
17 godina
neaktivan
Zašto ste stalno offtopic zadnjih bar 5 strana. Smarate nenormalno i pravite privatnu prčiju od teme. Niste uopšte fora ni interdasting.
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
15 godina
protjeran

Jučer sam vidio jednog čovjeka koji se razgovora na tabletu, mislim da je bio 7'' modelu, bijele boje...

Dok to vidiš{#}

Izgleda otprilike ko ova slika...

14 godina
gin.tonic kaže...

Jučer sam vidio jednog čovjeka koji se razgovora na tabletu, mislim da je bio 7'' modelu, bijele boje...

Dok to vidiš{#}

Izgleda otprilike ko ova slika...

mislim stvarno, kamo ide ovo društvo - bijeli kažeš?

Tread softly because you tread on my dreams.
18 godina

da se pohvalim dobijenim poklonom od jednog forumasa koji sudjeluje kroz mozillin projekt.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 12:06 (torrente).
14 godina
Veri najs - ja imam problema sa mozillom posljednjih par mjeseci, morao sam preći na chrome
Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
neaktivan
torrente kaže...

da se pohvalim dobijenim poklonom od jednog forumasa koji sudjeluje kroz mozillin projekt.

Lijepa gesta. Ajde ga molim te pitaj da li se može kupiti negdje privjesak i trakica za ključeve?

World Championships: 7, GP started: 308, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,566
18 godina
F1-IVO kaže...
torrente kaže...

Lijepa gesta. Ajde ga molim te pitaj da li se može kupiti negdje privjesak i trakica za ključeve?

To da imas uspomenu na nekoc dobar browser sad kad stave kljuc u bravu za godinu dvije dana?

Rvat katolik!
17 godina
tnakir kaže...

Tonci i Bukva... bezveze trolate.

Bukva, pista se cisti i od manjih predmeta od zeca/macke jer predstavljaju opasnost na motor. Dakle, sa piste se mice sve, mora bit cista ko bebina guzica.

Da hoću trollat, onda bih ti reko nešto u stilu - da, zato su prije koji dan i mrknuli puste dijamante pri ukrcaju jer je pista ko bebina guza.

Uopće nisi pratio tok diskusije - Vortac je ismijavao prevoditelja i mogućnost IS da upravalja avionom / kontrolom sa svojim argumentima da se ništa ne može "parametrizirati". On sam je izjavio (ne ja) da treba čovjek jer što ako neka životinja iskoči pred avion. Moja replika je bila da bi IS bi puno kvalitetnije, preciznije i brže reagirao nego bilo koji čovjek. Ili bi možda trebali Deusa zamoliti da nam objasni skriptiranje NPCa i kako se recimo dodaje lag na njihove odluke da izgledaju više ljudski, jer inače nema tog čovjeka koji će out-skillati bota?

Isto kako je Vortac pričao o dodavanju kineskog u SP1 za prevoditelja, isto tako je Tonči opisao kvantnu mačku. Fair and square. Sorry, ali nemoj ni meni ni njemu stavljati nešto u usta što nismo rekli i budi toliko fer da vidiš da su to bile replike na ranije postove koje je Vortac napisao, ne mi.

Ja sam igrom slučaja znao i za ACLS kojeg koristi vojno zrakoplovstvo, nešto što izgleda niti Vortac nije znao (jer da je, ne bi išo ismijavati kompletnu ideju), a niti ti nisi na taj dio obraćao previše pažnje.

Znači čisto direktna replika na tvoj post - Da, sa piste mora biti sve uklonjeno. Međutim ako se iz nekog razloga nađe neki strani entitet na pisti (ptica ti može sletjeti na pistu), tada računalo će brže i kvalitetnije reagirati nego čovjek, sve dokle ono ima logiku za handlanje takvog događaja. Isto tako - ne, ne bih prepustio kontrolu zračnog prometa automatici, barem ne u potpunosti. Automatika bi bila odgovor jedino u slučajevima koji su unutar domene njene logike. Ako se desi neka iznimka, moraš uključiti ljudski faktor. Tako je uvijek, sa bilo kojim ISom na ovome svijetu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 14:57 (Bukva).
17 godina
odjavljen

Mislim skroz je nemoguće da računala upravljaju... a ta glupa matematika, to je sve mnogo sranje... 

18 godina
Bukva kaže...
...

Zaku*ac ti brzina reakcije automatike, kad avionu svakako treba vremena da reagira na komandu.

Rvat katolik!
18 godina
Tonči kaže...

Mislim skroz je nemoguće da računala upravljaju... a ta glupa matematika, to je sve mnogo sranje... 

Frend mi ima kvadkopter slican tome. Dogodi se da mu se kompas koji put zblesi pa mu se okrenu osi i ovaj zapići o pod. Dok je na autopilotu, autopositionu i to. Da nema frenda, vec bi se 100x skrsio ili nedaj boze ubio nekog jer je tezak par kila, samo ga frend korigira daljincem. Ali da, dok ne zblesi kompas, ovaj divno leti.

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
tnakir kaže...
Bukva kaže...
...

Zaku*ac ti brzina reakcije automatike, kad avionu svakako treba vremena da reagira na komandu.

Vrijeme reakcije ATCO-a je od 15 do više od 45 sekundi u nekim situacijama (izmjereno). Ne postoji elektronički sustav koji je toliko spor.

tnakir kaže...
Tonči kaže...

Frend mi ima kvadkopter slican tome. Dogodi se da mu se kompas koji put zblesi pa mu se okrenu osi i ovaj zapići o pod. Dok je na autopilotu, autopositionu i to. Da nema frenda, vec bi se 100x skrsio ili nedaj boze ubio nekog jer je tezak par kila, samo ga frend korigira daljincem. Ali da, dok ne zblesi kompas, ovaj divno leti.

Da, sigurno ga je puno platio. Postoje različiti standardi za kvalitetu, kako mehaničkih, tako elektroničkih i softverskih dijelova. Taj argument o otkazivanju je toliko blesav da je to nemjerljivo. Postoji redundancija, a avioni već dugo, dugo lete posve samostalno...

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 15:42 (Tonči).
18 godina
Vortac kaže...

Ovo su sad već standardna lupetanja kakvih si do sad napisao u ogromnim količinama. Cijena preleta 37 eura? Misliš da se to obračunava tako, kao kad kupuješ taksene marke na kiosku? Tip aviona, dužina rute... nepoznate varijable? 

LOL - čega se ti sve uhvatiš.

Je strašno je komplicirano to za izračunati - 

http://www.eurocontrol.int/sites/default/files/content/documents/route-charges/reference-documents/example-of-charge-calculation.pdf. 

Formula  - http://www.eurocontrol.int/faq/route-charges

Govorio sam o obračunskoj jedinici naknade 37 eura - istina, vidim da je od 1. 1. 2013. 42,14 eura. 

"GEN 4.2.2.2.1 Obračunska jedinica naknade

a. Jedinična cijena rutnih naknada, za korištenje usluga u zračnoj plovidbi u zračnom prostoru Republike

Hrvatske - Područje letnih informacija Zagreb (FIR Zagreb), iznosi 42,14 EUR i primjenjuje se od 01.

siječnja 2013."

("Naknada za usluge kontrole zračne plovidbe")

Ispričavam se za pet eura. 

Nisam rekao da ste "rastrošni" i to što imate niske cijene, ne znači da niste rastrošni, već samo da imate niske cijene. Vi i s visokim i s niskim cijenama možete biti i štedljivi i rastrošni, nema to veze jedno s drugim.

TheDream je magistar ekonomije pa neka ti malo objasni o čemu se radi jer ni o tome nemaš pojma. 

Argument nije kontradiktoran jer ti trtljaš i stavljaš mi u usta nešto što nisam rekao.

Ja tvrdim da imate niske cijene preleta čak i s ovim poskupljenjem što privlači firme da lete ovdje, ali kako ne zapošljavate nove ljude da biste mogli nabijati prekovremene, morate letove dati susjednim kontrolama jer nemate kapacitet kojo je potreban (250% povećanje zračnog prometa u 20 godina, 10% povećanje broja preleta HR). 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 16:07 (Drago).
18 godina
Vortac kaže...

Problem je također što većina ljudi ima na pameti tu maksimalnu plaću (48 000 neto) i tretira je kao nekakvu prosječnu normalnu plaću koju svatko može očekivati. Veći dio kontrolora nema ni pola od tog iznosa, a da se sutra recimo zaposlite kao pripravnik na nekom manjem aerodromu (tipa Brač, Osijek, Lučko, Lošinj, Rijeka) imali bi možda 5000 ili 6000 kn maksimalno. Ti kontrolori koji zarađuju tih 48k, budite uvjereni da im nije lako. Bilo je slučajeva kad su se ljudi dobrovoljno odricali te plaće, samo da ih se preseli na neko manje zahtjevno (i manje plaćeno) radno mjesto i da se spase tih ljetnih špica i tih prekovremenih smjena (koje ovdje pojedinci spominju kao da su nekakav poklon od Uprave).

Za Brač i tako to - istina, ali Brač pokrivaju samo 3 kontrolora i totalno je nebitan. (Inače bih ja tražio od Jake Andabake da sam iz svoje love plaća kontrolore na Braču, kad je već aerodrom privatni, al' nema veze...)

S druge strane, bilo je i slučajeva gdje su ljudi odbijali direktorska mjesta samo da se ne bi makli iz Kontrole. Jesam li u pravu?

This space for rent!
18 godina
Vortac kaže...
Drago kaže...
Zanimljiv mi je i podatak o zaposlenih 78 meteorologa (u čitavom državnom meteorološkom zavodu ih je 70). 

Kažem još jednom - sačekajmo i iduće članke na ovu temu, bit će to super jako zanimljivo čitati.

Komentirat ću još ove besmislice koje su mi prije promakle. Problem je u tome što neupućeni pojedinci ne razlikuju tzv. sinoptičare i motritelje, njima su to sve "meteorolozi" (otprilike jednako površno kao da ja za sve informatičare kažem da su "programeri"). Sinoptičari su meteorolozi koji se bave prognozama i u principu imaju titulu dipl. ing. fizike, s obzirom da je to dosta stručni posao. Motritelji, kao što ime kaže, samo motre na aktualne vremenske prilike oko aerodroma, vode odgovarajuće evidencije i izdaju tzv. METAR poruke koje poslije čitaju piloti. Za motritelja je dovoljna srednja škola i odgovarajući tečaj. Hrvatski DHMZ zapošljava isključivo sinoptičare, dok HKZP sa svojih 78 meteorologa ima 60-tak motritelja, a ostalo su sinoptičari (koji također obavljaju poslove motrenja po potrebi). Prema međunarodnim standardima, svaki kontrolirani aerodrom mora imati aktualne meteorološke podatke i redovito ih objavljivati (minimalno svakih pola sata, a po potrebi i češće). Ovdje možete pronaći takve podatke za sve svjetske aerodrome, uključujući i Hrvatsku. Dakle ili ćete imati ljude koji će to raditi (motritelje) ili ćete to nekako automatizirati, s tim da je iskusan motritelj naravno još uvijek daleko kvalitetniji i stručniji u svojim opažanjima nego stroj. S ciljem uštede, HKZP planira motritelje na manjim aerodromima zamijeniti automatskim sustavima.

Oprosti, nisam shvatio - koliko imate zaposleno diplomiranih meteorologa na ukupno devet (9) aerodroma s redovnim prometom? (Usput, tu se ubrajaju u Osijek, Mali Lošinj i Brač koji skoro i nemaju prometa. Realno imamo 6 aerodroma s redovnim prometom: Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb).

Je li istina da za njih vrijede slična pravila kao za kontrolore pa imaš dvojicu koji rade, a dvojica uzimaju odmor kad i kontrolori da ne bi premoreni dali krivu prognozu (the horror!)?

Mislim, meni je kao ljevičaru u jednu ruku simpatično što ste se svi tako sindikalno organizirali da imate suluda prava bez obzira kontrolori, meteorologija, "građevina" i ostalo, ali vi ste ipak javna firma i trebali biste služiti javni interes, a ne isključivo gledati kako nabiti plaće, a s Kontrolom šta bude.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 16:24 (Drago).
16 godina

svejedno su efikasniji nego 5 neradnika na jednog radnika. a svi primaju plaću iz poreza.

Potpis!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice