Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.306.480
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?

:-)

Troll level: sensei
16 godina

Nisam ja opsjednut Srbima. Samo sam komentirao njihovo trenutno stanje i raspoloženje prema Hrvatskoj koje je jednako od vrha vlasti do onih koji pale hrvatske zastave na trgovima. To su činjenice koje svi znaju, ali ako ih spomeneš onda te proglase srbomrscem.

Kako se mi to okrećemo zamišljenim herojima? U pjesmama? Sad imamo vlast koja ne pokušava zamazati oči ljudima pričama o domoljublju pa svejedno gube kompas i nema izlaska iz krize ni naznaka da ćemo uskoro doći na put prema putu koji kreće prema putu izlaska iz krize.

Jel nas možda koče ljudi koji idu na thompsonove koncerte? Jel oni kasne sa projektima koji trebaju dobiti sredstva iz eu fondova? Ne ide nam pa ajmo za to okriviti molitelje krunice i pjevače domoljubnih pjesama. Jer to je gro intelektualnija i naprednija osuda nego kad netko kaže da su nam za sve krivi srbi zbog nanošenja štete u ratu. Jamačno.

Kako se tumači činjenicu da su recimo nizozemci uspješna nacija a većina populacije mrzi nijemce i časti ih kojekakvim imenima. Jel to ometa vodstvo u uspješnom kormilarenju državom?  

Potpis!
18 godina
Ezio kaže...

Kako se tumači činjenicu da su recimo nizozemci uspješna nacija a većina populacije mrzi nijemce i časti ih kojekakvim imenima. Jel to ometa vodstvo u uspješnom kormilarenju državom?  

Tumačim to tako da su Nizozemci uspješna nacija baš zato što mrze Nijemce (što, btw, nije točno, nego je to tvoja balkanska prispodoba), a ne zato jer imaju izvrsna učilišta i ekonomiju koji i jedno i drugo sežu do srednjeg vijeka. A Nijemci su uspješni zato jer mrze Nizozemce.

Nizozemci mrze toliko da u Njemačkoj živi otprilike isto Nizozemaca kao i Hrvata (oko 200 keka).

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Germany/Flag-Pins-Germany-Netherlands.html

BTW - ne razumijem kakve to ima veze s ovim svime? Misliš da je za ekonomski prosperitet dobro mrziti Srbe  pa su ovo analogije?

Misliš li da to što neki Toma Grobar ili Jeremić ili Dačić kažu o Hrvatskoj ima ikakvog stvarnog utjecaja na tebe i zemlju? 

Koliko će ti koštati benzin, kruh, mlijeko i struja određuje ti MOL, Vlada i EU, a hoćeš li i gdje ratovati određuje ti NATO i predsjednik SAD-a. Tomu Grobara i ekipu ne pita nitko ni kako misle urediti vlastitu zemlju, a kamoli da nekoga boli glava što on misli o susjedima.

Mene zanimaju podaci i činjenice, a ti imaš emocionalni odnos prema povijesti, ali te sama povijest ne zanima. Nisi u stanju razlagati odnose među državama i narodima dalje od "ljubav-mržnja" i to sve u apsolutnim terminima. Mene je isto štrecnulo kad sam prvi puta čuo da kralj Tomislav vjerojatno nikada nije postojao je me od malih nogu uče da jest, i da je bio prvi hrvatski kralj. Malo me i žacnulo kad sam čuo da famoznu titulu Predziđa u Evropi ima valjda deset kraljevstava. To mi isto nitko nije rekao na satovima povijesti. Ali to je istina i što sada s time? 

Sori - ne da mi se s tobom pričat. 

Es lebe Deutsche - Hollandische Freundschaft! Es lebe Deutsche - Hollandische Freundschaft!
This space for rent!
15 godina
Ezio kaže...

Nisam ja opsjednut Srbima. Samo sam komentirao njihovo trenutno stanje i raspoloženje prema Hrvatskoj koje je jednako od vrha vlasti do onih koji pale hrvatske zastave na trgovima. To su činjenice koje svi znaju, ali ako ih spomeneš onda te proglase srbomrscem.

Kako se mi to okrećemo zamišljenim herojima? U pjesmama? Sad imamo vlast koja ne pokušava zamazati oči ljudima pričama o domoljublju pa svejedno gube kompas i nema izlaska iz krize ni naznaka da ćemo uskoro doći na put prema putu koji kreće prema putu izlaska iz krize.

Jel nas možda koče ljudi koji idu na thompsonove koncerte? Jel oni kasne sa projektima koji trebaju dobiti sredstva iz eu fondova? Ne ide nam pa ajmo za to okriviti molitelje krunice i pjevače domoljubnih pjesama. Jer to je gro intelektualnija i naprednija osuda nego kad netko kaže da su nam za sve krivi srbi zbog nanošenja štete u ratu. Jamačno.

Kolega Ezio, za razliku od mene ti si živio u Jugoslaviji ipak malo kraće pa o nekim stvarima ti jednostavno ne možeš niti debatirati niti kvalitetno lamentirati, a istina i u jednom drugom po puno stvari bitno drukčijem dijelu, eto to ti je surova ali istina!

Da li si sudjelovao u ijednom projektu kroz stvaranje ove države, pa i jdenim pametnim komentarom, osim ovdje na forumu, stoga tvoj osvrt na HEROJE, izmišljene ili zamišljene po tebi, makar je to realno skorom nemoguće, osim ako si se pogrešno odrazio, je bezvrijedno lupanje prazne slame, čisto iz razloga što tvoje vrijeme ipak tekar dolazi, e kada dođeš pred mogućnost djelovanja, budi baja pa se pokaži, ostano živjeti i raditi u ovoj i ovakvoj državi, znam, biti će vrlo teško ali da nije bilo onih zamišljenih heroja uz tvog komentara, ne bi bilo niti ovog foruma, a vjerojatno niti tebe, makar ne ovdje i u ovom obliku!

Po kojem si ključu, statističkom uzorku, parametru, bilo čime došao do ovog zaključka dostojnog jednog Aristotela {#} {#} da tebe onemogućavaju u napretku ( ne znam u kojem kontekstu ) i koče, a opet u čemu, činjenici da na ovim prostorima se jelo žlicom i vilicom prije nego na engleskim i francuskim dvorima, glede kluture u i iz prošlosti ili možda u segmentu današnjih okvira nesposobnosti vrha struktura da postanu ozbiljni i kvalitetni političari, koliko oni mogu biti ljudi?!?!  

Što po tebi tebe smeta kod domoljubnih pjesama, možda izričaj pripadnosti jednom narodu, ponos u svemu tome, pa ako te smeta, putovnica i put putuj momak {#}!

Što se tiče nizozemaca, nisam baš previše upoznat a niti me previše ne zanima njihova povijest niti odnos spram njemaca, o njima iz novije povijesti samo znam kako su hladnokrvno gledali pokolj u Srebrenici, za mene dosta! To što su uspješni, za taj razlog i činjenicu ima na stotine malih faktora, od geografskih, geopolitičkih, ekonomskih, meteoroloških i tako dalje i tako bliže! Ali recimo samo jedan detalj, ili dva, gdje nisu uspješniji od nas, ali mi to ne znamo i/ili ne želimo ili pak ne možemo odrealizirati a to su; MUZIKA gledajući generalno, koga je nizozemska dala a la Ivo Robić, Oliver Dragojević, Mišo Mate Kovač, i još ohoho njih, kada si u globalnom primjeru čuo za i jednog nizozemca, vjerujem nikada niti jednog! Druga stvar je TURIZAM, makar je opće kao poznato da turizam kog nas traje samo drugu polovicu srpnja i prvi kolovoza, a tko je zaslužan/kriv za to, ima ih podosta oko nas, a razlog, o tome bi se dalo do dugo u noć komentirati i lamentirati! Činjenica da kako ti kažeš "mrze" njemce izlazi iz toga da su njemci njih okupirali u II SR-u, ali nakon 1945 su imali godina i mogućnosti za progres, dočim mi u Hrvatskoj evidentno iz evidentnih razloga kasnimo više od 50 godina, a to što ti ne možeš sebi objasniti u sebi da si tu sada gdje jesi i nema van iz kože, tu ti nemogu nikako pomoći, ustvari, ne može nitko, stog, ili prihvati hrvatsku zbilju ili u gastarbeitere!

Niti sam nisam po neki puta zadovoljan sa stvarima i ljudima koje me okružuju i kako se odvijaju, ali ne negiram svoje i svoje korjene, već suprotno, ponosim se sa njima. što od srce savjetujem i tebi, malo lakše ćeš disati i mirnije spavati {#} !!!! 

ATJ Lučko
18 godina
neaktivan

ATJ bojim se da si krivo skužio Eziov tekst.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
16 godina
Drago kaže...
Ezio kaže...

Tumačim to tako da su Nizozemci uspješna nacija baš zato što mrze Nijemce (što, btw, nije točno, nego je to tvoja balkanska prispodoba), a ne zato jer imaju izvrsna učilišta i ekonomiju koji i jedno i drugo sežu do srednjeg vijeka. A Nijemci su uspješni zato jer mrze Nizozemce.

Nizozemci mrze toliko da u Njemačkoj živi otprilike isto Nizozemaca kao i Hrvata (oko 200 keka).

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Germany/Flag-Pins-Germany-Netherlands.html

BTW - ne razumijem kakve to ima veze s ovim svime? Misliš da je za ekonomski prosperitet dobro mrziti Srbe  pa su ovo analogije?

Sori - ne da mi se s tobom pričat. 

Ne da se ni meni s tobom pričati jer si štovatelj lika i djela ante tomića pa se svejedno trudim. iako mi se ne da crtati slikovnice da bih dočarao nekom što želim reći.

Zar sam ja rekao da su nizozemci uspješni jer mrze nijemce?? Ja sam to rekao nadajući se da će netko razumjeti da svaka nacija ima svoje "mračne strane", oni mrze nijemce mada je od rata prošlo 65 godina (btw nije to nikakva balkanska prispodoba) a ti tešeš samo po hrvatima kao da su najgori na svijetu. Ti si prvi rekao da kod nas vlada idiotski nacionalni romantizam a da su to sve ostale razvijene zemlje preboljele. moš mislit. i da nas to koči u razvoju. priče za malu djecu balkanca ante tomića.

ATJLučko kaže...

krvio si me shvatio i napisao post sa kojim se slažem. 

Potpis!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...
Malo me i žacnulo kad sam čuo da famoznu titulu Predziđa u Evropi ima valjda deset kraljevstava. To mi isto nitko nije rekao na satovima povijesti. Ali to je istina i što sada s time? 

Zalosno je to sto pod krilaticom predzidje u praksi kroz povijest pokazuje : neki koji stoje pred zidom i ne mogu ga proc.

Mislim da bi nas hrvate trebalo vrijedjat to sto nas netko naziva predzidjem bilo cega, jer eto mozda  1.7.2013. i napokon predjemo taj zid, pa nas mozda prestanu nazivat predzidjem. 

Sve u svem slazem se s tobom.

http://www.norgems.com
15 godina
Ezio kaže...
ATJLučko kaže...

krvio si me shvatio i napisao post sa kojim se slažem. 

Nadam se da nisam krivo shvaćen od ničije strane, i drago mi je da se ti nisi našao povrijeđen, uvrijeđen {#} !

Činjenica je da sam ja (možda i s punim pravom, ali to su samo moji privatni razlozi ) odreagirao ovako i odgovorio na onaj tvoj post čisto iz razloga što sam u nekoliko navrata imao priliku popraviti ovo naše, hrvatsko društvo, ekonomiju, a već na prvom koraku sam naišao na odbačaj prijedloga, zbog razloga koje radije ne biste željeli vidjeti ovdje na forumu, debilana do debilane, biser do bisera, ali pomoći nije bilo, što je tu je! 

ATJ Lučko
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Inače, upravo sam (čak sam malo čitao o Friedmanu i mislim da onaj članak nema veze s njime, barem ne direktne) imao raspravu o doprinosima na plaće, oporezivanju i poreznim razredima. I dalje stojim pri tome da je progresivno oporezivanje loše rješenje i da su nam sustavi poticanja investicija i poslovanja posve promašeni. Ogromni doprinosi postaju samo poticaj za crne isplate i muljanja, demotiviraju zapošljavanje bolje obrazovanih i aktivnijih radnika koji zatim odlaze vani, a sustav poslovanja i gotovo nikakve zaštite investicija, također tjera investitore u mirujuće nekretnine i štednje bez direktnog plasmana kapitala. Konkretno, kolega s PhD-om (i znanjem) je više puta odbijen zbog visokih potraživanja i jednostavno cijene rada koja ne odgovara domaćim poslodavcima, koji redovito nude crne isplate. Na kraju je otišao vani iz tog razloga. Vratio se krajem 2011. u Hrvatsku s određenim iznosom novca i pokrenuo privatan posao u energo-techu, ali nakon samo 6 mjeseci gubitaka zbog nenaplaćenih potraživanja i troškova prema državi, problema s birokracijom i iznimno velikih davanja na plaće, jednostavno sve zatvorio i proslijedio investicijski ciklus u Francusku. U Hrvatskoj se jednostavno, naizgled, ne isplati niti visoko obrazovanje niti ulaganje u visoku tehnologiju. Kao da nekome odgovara da se daleko više isplati ugositeljstvo (konobarenje) od VSS-a, znanosti i razvoja-proizvodnje.

I ja sam lagano zbunjen, ali stav mi je u biti jasan (i inzenjerski nastrojen), jos od rasprave o 1%-99%

Gotovan-mode ne pali. Ne mozes zavrsiti srednju skolu i reci "Pa, odo ja na fax, bilo kakav, samo da dobijem papire, pa ce sve bit lakse". Pa onda nakon faxa, "Ma, volio bi ja vise love, idem i na magisterij"

Onda se to sve zavrsi, ti jos uvijek mlad i zeljan posla izadjes sa magisterija, a trziste posla onako odmahne glavom i odluci da te ne treba.

Tko je ovdje krivac? Trziste rada, ili ti jer si ulupao godine u studije necega sto ti prakticno ne moze osigurati zaposljavanje?

I uostalom - nisi mrtav. Imas beskorisno skolovanje (barem u trenutnoj situaciji), idi zidaj ili preokreci hamburgere. Moglo se i puno gore dogoditi, npr. padne ti klavir na glavu pa zbog potresa mozga izgubis sposobnost pamcenja. Tih fora o tome kako se treba zivjeti i sta je ispravno naslusao sam se i od mame, i od tate, i od susjeda, i od rodbine, i od kolega, i gomile ostalih ljudi starijih od mene.

U biti, jedini ispravan (i jedini odrastao) nacin da se zivi jest da preuzmes odgovornost za vlastite odluke.

I wanna feel the changes coming down... I wanna see what I've been hiding...
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 17:20 (Deus ex machina).
17 godina
odjavljen

Problem obrazovanja u nas nije u tome što netko upisuje pogrešan fakultet, već u tome što je država toliko pogrešno razvijana posljednjih dvadesetak godina, da je praktički svaki fakultet pogrešan ab ovo. Naime, onog trenutka kad upisuješ fakultet, odlučio si se obrazovati u širinu i specijalizirano za budući posao koji neće biti puko zbrajanje na kasi, pamćenje liste narudžbi ili ispravno korištenje štemalice (

zezancija, ali fora). Nažalost, sve više zanimanja VSS razine i više postaje nebitno i nevažno za hrvatsko tržište rada, jer mi više gotovo da nemamo industriju ili znanost. Sve se svelo na apratmanizaciju i uslužne djelatnosti tipa ugostiteljstva i hotelijerstva. Nemamo čak niti nešto bitnu i funkcionalnu poljoprivredu, jer gotovo sve uvozimo. Bez uvoza i stranih kredita kojima taj uvoz financiramo, tresnuli bismo o dno jako brzo. Temeljno smo u lošijem stanju, nego prije rata i prva krizna situacija to može izbaciti na površinu.

Najgore od svega je, što se i aktivna politika slabo kreće u smjeru koji je potreban, a to je oživljavanje industrije, znanosti i obrazovanja. Nažalost, čini se da je mnogo važnije zadržati se u političkom sedlu, nego povući važne poteze. Sva gospodarska politika čvrsto se drži pojačanja sisanja realnog sektora da bi se održao na životu ogroman državni aparat. Država drži važnijim zaštititi svoje prihode od izmučenog gospodarstva, nego poticanje razvoja i investicija koji jednostavno neće u Hrvatsku iz prostog razloga što nam ne funkcioniraju ni pravosuđe ni tržište.

Tako da, mladom čovjeku je upisivanje fakulteta unaprijed samo odgoda onoga što će ga dočekati nakon toga i eventualno poluga za odlazak vani. Naši fakulteti ne nose prestiž Harvarda, Stanforda ili Cambridgea, ali onima koji žele pružaju i znanje i mogućnosti da znanje steknu te pokažu vani. Država smo "znanja" koja u TV kućama i novinskim redakcijama nema lektore i gdje se zgražanje nad "smečem" proziva nenormalnim grammar-nacizmom, uz opasku kako je "normalan govor" dovoljan. Država znanja u kojoj se profesorima skida plaća, a svaki kvart s tisuću stanovnika je općina s uredom i beneficijama. Zemlja u kojoj se ne plaćaju porezi na dividende, gdje se porezni dugovi tajkunima sumnjive prošlosti opraštaju pod prijetnjom pritiska na samu državu, a istovremeno se beskonačno opterećuje radnički sektor, uz gašenje tvrtki zbog sitnih dugova...

Ne, sama ideja studiranja i vlastitog usavršavanja nije pogrešna i ne smije se obeshrabriti, jer ovoj državi u ovakvom stanju ne bi ništa više odgovaralo od hrpe NKV/SSS radne snage po hotelima i kafićima te građevinskim zonama kao zidarima apartmana u stranom vlasništvu. Ako se nešto ne promijeni, uskoro ćemo zaista postati samo odmorište.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 17:58 (Tonči).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Problem obrazovanja u nas nije u tome što netko upisuje pogrešan fakultet, već u tome što je država toliko pogrešno razvijana posljednjih dvadesetak godina, da je praktički svaki fakultet pogrešan ab ovo. Naime, onog trenutka kad upisuješ fakultet, odlučio si se obrazovati u širinu i specijalizirano za budući posao koji neće biti puko zbrajanje na kasi, pamćenje liste narudžbi ili ispravno korištenje štemalice (

zezancija, ali fora). Nažalost, sve više zanimanja VSS razine i više postaje nebitno i nevažno za hrvatsko tržište rada, jer mi više gotovo da nemamo industriju ili znanost. Sve se svelo na apratmanizaciju i uslužne djelatnosti tipa ugostiteljstva i hotelijerstva. Nemamo čak niti nešto bitnu i funkcionalnu poljoprivredu, jer gotovo sve uvozimo. Bez uvoza i stranih kredita kojima taj uvoz financiramo, tresnuli bismo o dno jako brzo. Temeljno smo u lošijem stanju, nego prije rata i prva krizna situacija to može izbaciti na površinu.

Po mojem iskustvu, s ostatkom se koliko-toliko slazem, no ovdje pretpostavljas puno.

Osobno poznajem gomilu ljudi s VSS-om (i to bas u ekonomiji) koji o ekonomiji znaju manje nego ja kao totalni laik-hobist. Meni je osobno vrhunski smijesno da ja moram dipl.oecc. osobi objasnjavati razliku izmedju zlatnog standarda i fiat novca....

I uostalom, treba izbiti i taj kancelarijski mentalitet. Treba netko i stemati i raditi na kasi.

Osobno ne bi radio na kasi, ali da se placa bolje nego programiranje, instantno bi isao u gradjevinu!! Ej - besplatan trening, na svjezem zraku si, u nekim slucajevima i povlasten radni staz... di ces bolje.

17 godina
odjavljen

Nemoj miješati koruptivnost i loše filtere sustava s mogućnostima, jer ja govorim o najboljem slučaju, ne najgorem gdje je moguće da osobe prepiše 100% ispita i potplati 100% profesora.

Inače, kancelarijski mentalitet nas i jest ovdje doveo: svi su menadžeri, bez obzira imaju li bilo kakve upravljačke vještine i znanje. Građevina se u Hrvatskoj često plaća bolje nego programiranje, tako da slobodno možeš i doći. {#}

Nije problem Hrvatske nedostatak kadra za kasu i štemanje, nego nedostatak tržišta za bilo što osim kase, aparata za kavu i njihovih šefova. {#}

17 godina
neaktivan
14 godina
odjavljen

Tonči, u potpunosti se slažem s tobom.

Treba zbrisati van čim prije, čak se i ja premišljam bi li išao na specijalistički ili da odmah po zvršetku stručnog dam petama vjetra.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
18 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Tonči, u potpunosti se slažem s tobom.

Treba zbrisati van čim prije, čak se i ja premišljam bi li išao na specijalistički ili da odmah po zvršetku stručnog dam petama vjetra.

ako imaš neku vezu ja bih ti to preporučio i to prije nego što nađeš ženu ovdje.. iako i tada jedno ne isključuje drugo :)

Pogledaj si Kanadu ili Australiju.. :) puno Hrvata dobre plaće i uvijek se traže ljudi koji vole raditi i takvi su tamo i dobro plaćeni

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Zar je bitno što ćeš stvoriti "100.000 ekonomista" ili 100.000 inženjera elektrotehnike ili 100.000 nečega drugoga ako za to nema stvarne potrebe i posla? Ako ima posla za 100.000 ekonomista, pravi ekonomiste. U Americi imaš ekonomista koliko ti srce hoće, pa ne žive kod staraca i od staraca u 40-toj, nego sa svojom MBA diplomicom rade stvarni posao za koji imaju stvarna znanja. 

Čemu ovo naglašavanje ekonomista kao posebno beskorisne kategorije? Misliš da je bolje imati veterinare, medicinare ili inženjere brodogradnje ili geologije bez posla? Ako nema posla za njih niti imaju stvarna znanja koja industrija treba, isto mi je jesu li ekonomisti ili nuklearni fizičari.

Ali onda netko treba planirati koji nam stručnjaci trebaju i što oni stvarno trebaju znati. Meni se čini da se kurikulumi niti na jednom našem faksu ne prave prema potrebama industrije i društva, već prema onome koje predavače imaš i što oni znaju ili misle da znaju predavati.

Problem je tržišta. Kada imaš tržište od 300 mil ljudi, možeš govna prodavati i naći će se likova kojima baš govno treba. Nije zeka, gledao sam dokumentarac o liku koji uzgaja neke kukce i skuplja njihova govna i lika koji skuplja bljuvotine od sova. Nemreš bilivit. Pazi, dobro žive od joba..

Što ćeš kod nas na 4 mil? Odštancaš jedne godine par stotina ekonomista i možeš zatvoriti školu na par godina. Da bi stvar funkcionirala moraju određeni postoci biti u ravnoteži. I kad svedeš te postotke na nas, ne štima tu puno toga..

Rekao bih da je kardinalna greška (sad koliko je to greška, a koliko namjerno pitanje je) što su prilikom/nakon rata prekinute sve ili gotovo sve gospodarske veze s trećim svijetom. Možeš štancati iste proizvode od prije 20 g, a njima su turbo moderni.. Končar štednjak 3 kola na plin, 1 na struju. A 'vidga' kako svijetli. Milina jedna..

Na tržištu EU koje nam se otvara, situacija je potpuno drugačija i bojim se da nas ne čekaju sunčani dani. Ali to je već neka druga priča i bolje da stanem, jer imam teški deja vu da sam identičan post već napisao..

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Po mojem iskustvu, s ostatkom se koliko-toliko slazem, no ovdje pretpostavljas puno.

Osobno poznajem gomilu ljudi s VSS-om (i to bas u ekonomiji) koji o ekonomiji znaju manje nego ja kao totalni laik-hobist. Meni je osobno vrhunski smijesno da ja moram dipl.oecc. osobi objasnjavati razliku izmedju zlatnog standarda i fiat novca....

Ovdje moram reagirati. Mislim da je pomalo ignorantski pristupati na takav način, ekonomski fakultet i rad u ekonomskoj struci često u praksi nemaju gotovo nijednu dodirnu točku osim što ti je papir (ili u HR popularno, veza) omogućio da se uhljebiš i zaposliš, za razliku od ostale vojske nešto nesretnijih.

Lijepo je pokazivati interes za širok spektar znanja, no dopusti da reagiram. U praksi se od tebe ne očekuje da elaboriraš povijest Keynesijanaca (ili Keynesov paradoks štednje, aktualno sada na primjeru Hrvatske*), da objasniš HH indeks ili kako si spomenuo, zlatni standard. Ekonomska teorija, odnosno predmet Osnove ekonomije (kasnije veza monetarno-kreditna politika, makroekonomija itd.) je uglavnom teorijski, filozofski ustrojen predmet, za razumijevanje i upoznavanje nekih osnovnih ekonomskih pojmova, relacija i zakonitosti.

Ono što te na poslu traže i nad čim se zgroze je da VSS ekonomist ne zna osnovni kamatni račun, da ne zna izračunati PDV, odnosno izbiti ga iz maloprodajne cijene nekog proizvoda, i tome slično, onda idu već zahtjevnije stvari poput sastavljanja bilance, RDG-a itd.

Dakle praktičnost, a ne teoretičnost. Ti možeš znati bogatstvo naroda napamet - no ono te neće zaposliti u praksi. Vidim da sa ekonomijom nisi radio, pa možda imaš iskrivljenu Drinu oko nekih stvari, no ono što se uglavnom traži su računovođe, financijaši, fakturisti i PiA, tj. plan i analiza, analitičari, sistematičari itd.

Nitko te na poslu ne pita strukturu vanjskog duga SAD-a ili nabrojati 5 instituc.investitora. Praksa je ono što svi poslodavci traže, a čega bečleri i ostali balavanderi (kakav sam i sam bio) nemaju. Na kraju si u situaciji gdje te babe sa 3 razreda srednje škole uče poslu, i to nije nimalo ispod časti - niti to znači da su one bolje ekonomistice od tebe.

Bit ekonomije je povezati znanje stečeno na fakultetu sa poslovnom praksom. Pri sklapanju ugovora sigurno nećeš drugu stranu pitati što misli o teoriji granične korisnosti, ali očekuje se primjerice da iz trgovačkog prava imaš neke osnove oko strukture ugovora i trgovačkih društava, i tome slično.

Širina je u redu, teorija je u redu, no poslovni svijet je nešto posve (pe)deseto. Projektni menadžeri, kod mene konkretno u firmi, ne znaju strukturu naših potrošača. Dakle čovjek koji je menadžer u istoj firmi kao i ja, ne zna nekakve općepoznate omjere, potrošačke udjele i sl., pa pita. Nije idiot zato - no pokazujem ti neke relacije.

Baviti se ekonomijom često znači specijalizaciju jednog užeg područja, i gotovo potpunu isključivost i isključenost svih ostalih. To ti i po sebi govorim ; da mi je radno mjesto ubilo dotad ogroman interes za primjerice povijest ekonomske misli, i da nije bilo upisanog PDS-a, vjerojatno ekonomsku knjigu ne bi u sklopu poslovnog djelokruga više primio u ruke, što je tragično i žalosno. Ovako ipak nakon 60-tak pročitanih knjiga i pisanja magistarskog, mnoge pozitivne navike su ostale - pa i taj interes se većim dijelom vratio, za teoriju.

No praksa je vrlo za*bana stvar u ekonomiji, i možeš biti izvrstan na fakultetu u gotovo svemu - a poslodavcu treba treba šef računovodstva, što ti igrom slučaja apsolutno ne leži jer si - berlav, nemaš iskustva, i ne znaš nabrojati tri suvisla konta. I na burzi si, jbg.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 19:23 (thedream).
17 godina
neaktivan

Dobar odgovor, tako je u svakoj struci, i mogu reci da se slazem sa 90% iznesenog osim u jednoj stvari: ako sa fakulteta izlazis u takvom stanju da te teta na poslu mora uciti sto da radis - jadan ti fakultet. NE TI KAO OSOBA, nego _fakultet_...

Po vlastitom iskustvu iz moje struke, mogu ti reci da nabrzaka mozes skuziti tko je gdje studirao i tko je koliko truda ulozio.

Programeri s McGilla s kojima sam radio u pravilu mogu komotno zamjeniti "seniora" nakon par mjeseci rada ravno s faxa.

S druge strane, ekipa pridosla s nekih drugih fakulteta godinama ne nauci programirati kako spada, cisto zato jer im je u glavu usadjeno da "sve znaju najbolje" dok u praksi ne znaju maltene nista.

Takodjer... netko tko dolazi s IT faxa na posao za recimo network architecta (veze nema s programiranjem), ali ne zna bazicni assembleski instrukcijski set - jadan mu je fakultet.

Ovo je moje cisto osobno misljenje, i istinu da ti kazem, po njemu interviewiram i zaposljavam kandidate. Proresetarim im pitanja iz najrazlicitijih grana, "Ne znam" je odgovor koji im daje +10 bodova, dokle manjak interesa u bliskim poljima znaci maltene instant "Hvala dovidjenja".

Doduse - to mozda funkcionira tako samo u mojoj struci. Dobro si zakljucio, ekonomiju nisam nikad radio i kad kazem da sam laik, doslovce to i mislim (tj. ne idem dalje od najbazicnijih osnova).

No ako ti na svojoj posjetnici imas, pored imena, "dipl.oecc", a pritom ne znas odgovore na neka bazicna pitanja o ekonomiji - prvo ces mi porusiti vjeru u tvoje sposobnosti, a ako sretnem nekoliko vas takvih - vjeru u vas fakultet, ne u samu granu obrazovanja (jer poznajem i dva vrhunska ekonomista).

Skuzaj, ne zelim nikoga uvrijediti, ali osobno mislim da ako covjek nema interesa za svoju struku osim unutar granica 9-5 i onoga sto se trazi u uredu - onda radi krivi posao iz krivih razloga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 19:27 (Deus ex machina).
14 godina
odjavljen
toxic kaže...

ako imaš neku vezu ja bih ti to preporučio i to prije nego što nađeš ženu ovdje.. iako i tada jedno ne isključuje drugo :)

Pogledaj si Kanadu ili Australiju.. :) puno Hrvata dobre plaće i uvijek se traže ljudi koji vole raditi i takvi su tamo i dobro plaćeni

Ja gibam u Australiju, tamo imam familiju. A ženu odavde furam sa sobom. {#}

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
16 godina
neaktivan

Mentorstvo je nešto što je u nekim poslovnim sredinama vrlo popularno, čak i stimulativno, kroz dodatak na plaću, pozitivno djeluje na dohodak takve jedne osobe koja uči i poslovno educira drugu.

Gore se vjeruj mi - praviti da znaš, nego ne znati. A teoriju možeš ispraviti suprotnim mišljenjem i drugim teorijama, no kad u praksi napraviš primjerice u energetskom sektoru krivi obračun pa 100.000 potrošača dobije krive uplatnice, karikiram, ili u HERU, FINU ili nešto treće pošalješ krive podatke u kvartalnom ili godišnjem izvještaju, onda snosiš posljedice.

Bitno je u poslu da si spreman učiti, to hoću reći. Percepcija bečlera je, neću lagati niti ikoga uvrijediti Bože moj - je da su tutleki. Najblaže rečeno. On može biti elokventan, obrazovan je, fino obučen, miriši - ali ne zna ništa u, i o novoj sredini u koju je upao. To je tako.

Po meni se izuzetno važno u ekonomiji - ne izgubiti. Kroz fakultet moraš prepoznati područje svojeg interesa, jer je ekonomija veoma širok pojam i područje. Bolje je jednu stvar raditi dobro, pa i odlično, nego deset površno, i praviti se pametan. To (površnost) nije bit dobrog ekonomiste.

No kako si rekao, pozdravljam to, tako je u svakoj struci. Imamo opća znanja, imamo posebna odnosno uža, specijalistička. Treba se samo pronaći. Ako malo gledaš strukturu obrazovanja ministara u HR kroz povijest, često su prilično paradoksalnih struka, da ne kažem nespojivih sa ministarstvima koja će voditi.

Meni je primjerice Ekonomija (Samuelson, Nordhaus) iz Osnova ekonomije, bila super knjiga, gdje ja na fakultetu tu i ona, nosao sam ju praktički 3g. sa sobom LOL, svojevrsna Biblija ekonomske misli. A većini kolega s posla kad ju spomenem reakcija je - aha to je ona debela, sa tvrdim koricama, moš ubit nekoga jel je?

Šta da ti ja kažem, Džim Morison pjeva pipl ar strejnđ - ven jur a strejnđer.

15 godina
U potpunosti se slažem sa onim što si napisao. Kad sam ja prije 20-ak godina studirao, program koji smo prolazili je bio sastavljen kao da ćemo svi nastaviti s postdiplomskim. Stekao sam dojam da se nije puno toga promijenilo do današnjih dana. Nominalno kad se zaposliš poslije faksa trebaš 3 do 5 godina da bi mogao samostalno obavljati poslove (radi se o tehničkoj struci, konkretno o strojarstvu, mada vjerujem da je i na drugim poljima slično).
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Pa, u ovom svijetlu, ne razumijem gdje se ne slazemo onda? Sam sam spomenuo da "Ne znam" kao odgovor meni vrijedi vise nego da se netko izmotava. Ta nitko nije enciklopedija, i jasno, upravo tu volju za ucenjem i napredovanjem zelim vidjeti.

No meni je osobno (opet kao laiku) vrlo cudno da osoba s interesom za ekonomiju ne razumije te stvari koje ja kao laik smatram osnovama. Eto, medju otprilike 7-8 ekonomista koje poznajem, spadas u vrh tri po znanju i interesu, koje sam uspio od tebe iscitati cisto ovako preko foruma.

Pa se ti misli kakve ekonomiste "stancaju" hrvacki fakulteti... ili jos bolje, kakav je prosjecan mentalitet jednog studenda.... Ajme zavrsio srednju, pa sta cu sad sa zivotom, bolje da upisem fax brze-bolje, kazu da je ekonomija jednostavna...

17 godina
bed kaže...
..

proizvode od prije 20 g, a njima su turbo moderni.. Končar štednjak 3 kola na plin, 1 na struju. A 'vidga' kako svijetli. Milina jedna..

-  slažem se osim ovog.

Više tako ne može, jer i talibani imaju adsl, ... vrečica čipsa se sadržajno nije mijenjala 50 godina, ali vidi ambalažu, lijepa šarena... Ili jesi u biznisu ili nisi, treći svijet i taj način više ne prolazi, treba nova ambalaža.

U Lici, je prije koju godinu, zatvorena tvornica čavala za DEVE. ... talibanima je proizvod bio vjerojatno dobar, ali proizvođač više nije mogao pratiti konkurenciju (prilagoditi se), umjesto da ponudi alu-felge samokopčajuće za DEVA-u ver.2 s GPSom, servom itd., on je i dalje radio jednak čaval kao u doba Franje (prvog) Josipa. Naravno da je ugasio job.

Nitko više neće Končar, ljudi sad žele da gore piše Roventa, Mille, Candy, Samsung ..-> iŠporhet, s YTbom i USBom. Da je končar tako radio, prodavao bi se u Japanu, ovako se prodaje u Dragonožcu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...
U potpunosti se slažem sa onim što si napisao. Kad sam ja prije 20-ak godina studirao, program koji smo prolazili je bio sastavljen kao da ćemo svi nastaviti s postdiplomskim. Stekao sam dojam da se nije puno toga promijenilo do današnjih dana. Nominalno kad se zaposliš poslije faksa trebaš 3 do 5 godina da bi mogao samostalno obavljati poslove (radi se o tehničkoj struci, konkretno o strojarstvu, mada vjerujem da je i na drugim poljima slično).

Ma danas sa 3 stručnog godine možeš komotno guzicu obrisati-mene je strah raditi išta u struci sa tako malo faxa,svaka čast hrabrima. Specijalistički (+2 ) je druga priča jer se ipak plaća i tamo se može očekivati konkretno znanje.

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
thedream kaže...

Pa, u ovom svijetlu, ne razumijem gdje se ne slazemo onda? Sam sam spomenuo da "Ne znam" kao odgovor meni vrijedi vise nego da se netko izmotava. Ta nitko nije enciklopedija, i jasno, upravo tu volju za ucenjem i napredovanjem zelim vidjeti.

No meni je osobno (opet kao laiku) vrlo cudno da osoba s interesom za ekonomiju ne razumije te stvari koje ja kao laik smatram osnovama. Eto, medju otprilike 7-8 ekonomista koje poznajem, spadas u vrh tri po znanju i interesu, koje sam uspio od tebe iscitati cisto ovako preko foruma.

Pa se ti misli kakve ekonomiste "stancaju" hrvacki fakulteti... ili jos bolje, kakav je prosjecan mentalitet jednog studenda.... Ajme zavrsio srednju, pa sta cu sad sa zivotom, bolje da upisem fax brze-bolje, kazu da je ekonomija jednostavna...

Ok to je žalosno . {#}{#} Hehe šalim se, hvala (interesa ne fali, znanje je relativno ionako) ali smatram se još uvijek između površnosti i specijalizacije sa blagom tendencijom ka drugom, bitno je po meni - posao raditi, a nakon posla uvijek pronaći vremena za daljnje učenje i proučavanje predmeta svojeg fakulteta. Fakultet nije zvanje kvragu, nekakav prefiks, sufiks, kraj tvojeg imena. Fakultet mora biti područje cijeloživotnog interesa, koje neće prestati kad dobiješ prvu plaću.

Tu se slažemo evidentno. U slobodno vrijeme - čitaj. Šta te košta. Proces učenja je vječan, dok si živ. Zvuči malo favorite quotes i ta sr*nja đir, ali stvarno je tako. Na poslu ne možeš čitati (valjda) jbg., čitaj i uči kad si sam, kod kuće, informiraj se. A ne, to što ti kažeš -> 9 do 5, i laku noć.

17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Ok to je žalosno . {#}{#} Hehe šalim se, hvala (interesa ne fali, znanje je relativno ionako) ali smatram se još uvijek između površnosti i specijalizacije sa blagom tendencijom ka drugom, bitno je po meni - posao raditi, a nakon posla uvijek pronaći vremena za daljnje učenje i proučavanje predmeta svojeg fakulteta. Fakultet nije zvanje kvragu, nekakav prefiks, sufiks, kraj tvojeg imena. Fakultet mora biti područje cijeloživotnog interesa, koje neće prestati kad dobiješ prvu plaću.

Tu se slažemo evidentno. U slobodno vrijeme - čitaj. Šta te košta. Proces učenja je vječan, dok si živ. Zvuči malo favorite quotes i ta sr*nja đir, ali stvarno je tako. Na poslu ne možeš čitati (valjda) jbg., čitaj i uči kad si sam, kod kuće, informiraj se. A ne, to što ti kažeš -> 9 do 5, i laku noć.

Dame i gospodo, vise ovakvog pristupa zivotu i poslu, i Hrvatska je van krize u roku od par godina.... chapeau {#}

14 godina
odjavljen

Hrvatska neće na noge stati još barem 20 godina. {#}

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ma hoću ti samo reći da biti ekonomist (nakon fakulteta, u poslu mislim) nije lako (ne u smislu da se radi o manualnom radu ili svakodnevnom pisanju i obrani doktorske disertacije), već otprilike ide ovako, završiš fakultet sa ogromnim očekivanjima (hype) da bi otkrio kako si ili suficitarno zanimanje na tržištu rada pa čamiš na burzi ili delaš za 1600kn, ili čak i kad se zaposliš, svim silama se trude klonirati te u činovnika odnosno opravdati moto da nisi tu da razmišljaš nego da odradiš šta imaš, i ideš doma. U konačnici - doma ideš gluplji nego što na posao odlaziš, pa bi ti dobra knjiga svakako trebala pomoći i biti jedan od najboljih prijatelja. Barem u takvoj situaciji i radnom mjestu.

Znam ljude koji rade u invest.bankarstvu, u dinamičnim okruženjima, mobilnim timovima mladih ljudi - primjerice i u marketingu itd., no to često nije svugdje slučaj. Veće su šanse da ćeš se s vremenom - činovnizirati, da to tako kažem. Zato treba posao nakon fakulteta specijalizirati (ako se već na fakultetu do sad nisi uže pronašao) i maksimizirati nekakvu korist u konačnici za sebe, a znanje u slobodno vrijeme nastaviti graditi i vraćati jednu širinu koju evidentno u poslu gubiš.

Ne možemo svi sve raditi, i svi sve znati. To je jako krivo a jako popularno razmišljanje u Hrvatskoj.

17 godina
neaktivan

Fair enough, no smatram da za cinovnika, VSS ne smije biti neophodan onda.

Ako je covjek vec ulozio u visoko obrazovanje, onda je vjerojatno logicno da ga daljnje obrazovanje interesira da li kroz rad ili kroz dodatno skolovanje. Ako netko zeli biti cinovnik - zasto teta ne poslu ne bi tako mogla poduciti srednjeskolca koji ce zadovoljan odradjivati posao 9-5 i onda ici doma?

Mislim, imam osobno iskustvo sa HZZ-om, gdje sam u sklopu civilno odradjenog vojnog roka pomagao odvjetnici tipkajuci rijesenja. U otprilike 3 tjedna naucio sam bez njezine pomoci rijesavati predmete, sto je ona dozvolila i samo pregledala/potpisala. 4ti tjedan razvio sam malu aplikaciju u VBA da taj posao obavlja za mene: odabire pravi template, deklinira pravilno nominative imena i nazive, i te otprinta ispravan broj kopija.

Prvi problem - zasto sam ja u 3 tjedna kao totalni tudum za pravo naucio nesto sto obavlja osoba za pravnim fakultetom i za to je placena >10K kuna?

Drugi problem - s obzirom da sam u jutarnjih 2-3 sata posla odradjivao njezin cijeli dan, zasto taj posao automatizacije nije odradio netko drugi prije mene, i bio za to placen?

Treci problem (zgodan offtopic dodatak) - na tu automatizaciju dobio sam tipican odgovor od posredne shefice: "Uspori, jer ostali odjeli ispadaju spori i neefikasni"

@Drago

ako si procitao ovaj post, zelim dodati bez ijedne mrvice vrijedjanja - tako ja vidim drustvenjake. Ljude koji namjerno usporavaju progres zbog nekih svojih strahova i bojazni. U svijetlu ekonomsko-drustvenih prica u kojima se stalno sukobljavamo, smatram da to konstantno kocenje i borba protiv kapitalizma samo doprinosi da se taj nesavrseni sistem gura i sve dulje i dulje, umjesto da se fino grabi naprijed, raspadne cim prije, pa onda zamjeni necim sto funkcionira.

Deus Ex:HR je ispricao vrlo zgodnu pricu o sukobu inzenjera i drustvenjaka, doduse kroz kontekst transhumanizma. Odigraj, ako vec nisi ;-)

17 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Takodjer... netko tko dolazi s IT faxa na posao za recimo network architecta (veze nema s programiranjem), ali ne zna bazicni assembleski instrukcijski set - jadan mu je fakultet.

Skuzaj, ne zelim nikoga uvrijediti, ali osobno mislim da ako covjek nema interesa za svoju struku osim unutar granica 9-5 i onoga sto se trazi u uredu - onda radi krivi posao iz krivih razloga.

E, brate, ova ti ne stoji. Nema onoga tko mi može reći da nije mogao naučiti asembler, C, mreže... ma da. Nije mu fakultet kriv. Amazon.com i google.com sasvim fini uptime imaju, dakle dostupni su 99,99999% vremena. Fino učit sam. One pajdaše koji izlete čak s diplomom FER-a i kažu "a nismo učili C#/Javu" ili "nisam nikad...", ma lolčina. Manje WoW/kurve/droge/alkohol, ako već ne stižeš uz partijanje.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice