Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.213.382
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Bilo je samo pitanje vremena da ovo čujem..

http://www.jutarnji.hr/otac-benedikt-brani-svecenike-pedofile---tinejdzeri-su-krivi-jer-ih-zavode--/1050841/

Iduće što očekujem čuti je da iz usta primjerice, hm - Čačića, da su za recesiju i depresiju (po novom ofišli) krivi hrvatski radnici, jer su eto - neproduktivni, i samo misle na plaću, šte će ist i pit. Umjesto da ih rad oslobodi i da rade za majku državu.

Faith divides us. Death unites us.
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
thedream kaže...

http://www.jutarnji.hr/otac-benedikt-brani-svecenike-pedofile---tinejdzeri-su-krivi-jer-ih-zavode--/1050841/

Iduće što očekujem čuti je da iz usta primjerice, hm - Čačića, da su za recesiju i depresiju (po novom ofišli) krivi hrvatski radnici, jer su eto - neproduktivni, i samo misle na plaću, šte će ist i pit. Umjesto da ih rad oslobodi i da rade za majku državu.

Znaci ako mene neka zenska vata i ja je potegnem, ona je kriva sta sam privarija zenu/curu?

Rvat katolik!
14 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:40 (royalhero).
14 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Znaci ako mene neka zenska vata i ja je potegnem, ona je kriva sta sam privarija zenu/curu?

Samo pod uvjetom da proživljavaš nervni slom {#}

17 godina
neaktivan
Ti si kriv zato što misliš da "imaš" curu. Mi nemamo njih, nego one imaju nas. Naš je polni organ "čep za njihovu kadicu", a vjerujem da ćeš se složiti sa mnom da čep nema kadicu, nego je kadica ta koja ima čep. Jako je jednostavno. Ti tu ne varaš nikoga, već si se samo premjestio u drugu kadicu, pošto čep mora da bude u funkciji. Tvoja bivša kadica je kriva što te izbacila iz svoje rupe i potakla te na to da začepiš drugu.
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
17 godina
neaktivan
The Man kaže...
Ti si kriv zato što misliš da "imaš" curu. Mi nemamo njih, nego one imaju nas.

Žena je poput cvijeta koji pruža svoje latice ka nebu, nježno i mirisno oplemenjuje svojim postojanjem svijet. Muškarac je kao pčelica i ide s cvijeta na cvijet..

15 godina
tnakir kaže...
thedream kaže...

Koji si ti nasilnik, šakom na nježniji spol.
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
Prije bih rekao da je žena kao kadica. U njoj je (baš kao i u kadici) vlažno i toplo, ugodno se osjećaš dok si unutra i ne želiš van, ali na kraju (baš kao i iz kadice) ipak moraš izaći...
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
17 godina
mario.L_hr kaže...
tnakir kaže...

Za sisu?

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 14:08 (tnakir).
18 godina
mario.L_hr kaže...
tnakir kaže...
thedream kaže...

Oba spola su jednaka, ti samo pokazujes koliki si sovinist.  {#} {#}

- Psiho246
14 godina
Tread softly because you tread on my dreams.
16 godina

Čak i kada bi takav zahtjev prošao u saboru, nije mi jasno na koji bi način vlasti to provele u djelo.

Meni osobno smeta što Hrvatska, koja se prestavlja kao zemlja znanja, nema besplatno dostupne udžbenike na internetu u elektronskom obliku.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
17 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Čak i kada bi takav zahtjev prošao u saboru, nije mi jasno na koji bi način vlasti to provele u djelo.

Meni osobno smeta što Hrvatska, koja se prestavlja kao zemlja znanja, nema besplatno dostupne udžbenike na internetu u elektronskom obliku.

-'zaboravljaš' sitnicu, interese. Država (institucije) zastupaju (nečije) interese, češće je to neka konkretna interesna grupa (nakladnici) nego sam narod. Uvjek se mogu 'izvući' na moralnu dvojbu, interes pojedinca ili društva?

- nema tu odgovora, bar ne za 'čudo od deteta' koje kormilari Titanicom (kakva ostavka, kuhana? hitno objestiti njegove savjetnike) dok je prvi namjesnik zaigran građevinom, energetikom i zatvorom, drugi samo utjeruje poreze (koje ova dvojica potroše). Tako da gledajući interes (pa i zakon, farizejski) nakladnici imaju pravo. .. jednako tako država može osloboditi poreznog opterećenja po bilo kojoj osnovi i tad je preprodaja polovnih udžbenika legalna bez poreza. Mali oglasnik i sl., pravo kod kupnje prve imovine, nasljedstvo itd..

-bit će zanimljivo vidjeti maštoviti odgovor. (i da i ne).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Znaš kak se kaže papir i izjava trpi svašta,{#} ali praksa jok kakva zemja znanja malo sutra probala se Lisica podvalit pod Mini-Vuka pa je loše završilo itd.Uglavnom djeca če i dalje prodavat, kak su i do sad prodavala knjige to je 10 000 % sigurno ovo je samo bačena kost nek se o nečem priča da nije dosadno fučkaj ga.{#}{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
18 godina
neaktivan

heloo grls!.. malo mi se nije dalo zadnje vrijeme... što sam propustio? kome majku?... živjeli i ostalo....{#}

edit: promjeniti avatar i potpis....

Kim Un Guk - 327 kila tegova
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 17:49 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

heloo grls!.. malo mi se nije dalo zadnje vrijeme... što sam propustio? kome majku?... živjeli i ostalo....{#}

edit: promjeniti avatar i potpis....

Pa di si nam sizgo!

Apropos sumskih pozara, Matakovic je dao svoj komentar... legendarni :-D

http://webcafe.net.hr/forwarduse/overkloking/inner.html?select=201208290037503

All the people in the left wing fuck and all the people in the right wing fuck and all the people in the underground fuck... I find myself stupified, coming back again
18 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Pa di si nam sizgo!

malo sam se brčkao po moru i zanemarivao pisanje po internetu... bilo mi je lijepo, sada pada kiša i lagana mi je depresijica... {#}

gaahhh
18 godina

Ned trebaš izdavati račun za preprodaju polovne robe, osim ako si pravna osoba koja se time gospodarski bavi. Ovaj Antičević je malo glup.

R1 izdaje firma, R2 obrtnici, a djeca koja preprodaju stare udžbenike nisu ni jedno ni drugo niti trebaju izdati ikakav račun. Volio bih da mi Antičević objasni po kojem zakonu djeca, njihovi roditelji, rodijaci ili marsovci u posjetu preko ljeta moraju izdavati račun za tako nešto.

This space for rent!
17 godina
(s)izgoreo kaže...
Deus ex machina kaže...

Pa di si nam sizgo!

malo sam se brčkao po moru i zanemarivao pisanje po internetu... bilo mi je lijepo, sada pada kiša i lagana mi je depresijica... {#}

-šibice više ne pale? Na dnevniku nema novih požara.. (promjena neugodne teme) Kosorica izdaje memoare, možda je naslov trebo bit izdaje suoptuženike. .. jer 'ona ništa nije znala' je kontradiktorno s memoarima - sjećanjem, na nešto o čemu se niša nezna.

come back, baby Come Back (TheEquals).. simbolika.

15 godina
neaktivan

Nekakav zakon o zaštiti intelektualnog vlasništva vjerojatno, što knjiga ipak jest, netko ju je napisao i potpisao, ima svoje autore i tekstove. Iz tog razloga antikvarijat neće zatvoriti, jer će ti izdati račun, kao ni sajam knjiga, makar rabljenih, jer će ti isto / bi ti trebali izdati račun, ali po djeci i blatnim buvljacima će udariti. Huljski znam, čru, ali ne posve neopravdano.

Po meni, čak primarna poanta i nije u izdavanju  računa jer je PDV na tu knjigu plaćen prvokupom, prije bi rekao da je stvar u zaštiti autora. Imbecilno, ali mislim da je to to. Knjige, udžbenici, enciklopedije, rječnici itd. Druga stvar su časopisi, netko će reći playboy, Bug magazin i tome slično.

http://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/o-intelektualnom-vlasnistvu/

http://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/autorsko-pravo/

http://www.zakon.hr/z/106/Zakon-o-autorskom-pravu-i-srodnim-pravima

Radi se o tome da te knjige ne smiješ umnožavati tj. kopirati, ali ni preprodavati ( bez računa jel, kako već siluju i inzistiraju) radi stjecanja vlastite materijalne koristi. Da,znam šta misliš, i slažem se. Ali tako je, spojiti će izdavanje računa sa zaštitom autorskih prava, i možemo se slikati, kršimo zakon kupoprodajom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 19:14 (thedream).
14 godina
neaktivan

Evo dobar mi je jedan komentar: "Djeca ne smiju prodavat udžbenike, a Crkva vrti milijune bez računa" - istina, ionako bi trebali biti besplatni, a sad bi još učenicima slabijeg imovinskog stanja uskratili to malo što imaju. Isto tako, knjige bi trebala tiskati državna tiskara i sadržaj bi trebao biti potpuno isti. Lova se bezveze zgrče di se nebi trebala i ne ulaže gdje bi trebalo. A zakoni će uvijek štititi bogatog pojedinca ispred siromašne većine.

All rights reserved. Copyright (c) by Dipl. Pješak 2012.
18 godina

Ako može malo preciznije. Preletio sam ove linkove, ali ne vidim odredbu po kojoj fizička osoba koja prodaje polovnu knjigu mora za to izdati račun. 

This space for rent!
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ako može malo preciznije. Preletio sam ove linkove, ali ne vidim odredbu po kojoj fizička osoba koja prodaje polovnu knjigu mora za to izdati račun. 

Stvar i je postavljena nemoguće, jer nedvosmisleno takve odredbe nema, što opet ne znači da smije prodavati - bez računa. Jednostavnom logikom dolazim do zaključka da pošto fizička osoba ne može izdati račun, osim u funkciji trgovca pojedinca primjerice ili neke druge samostalne djelatnosti upisane u trgovački registar & registar poreznih obveznika, da je njihova radnja protuzakonita.

Zašto moraju izdati račun na polovne udžbenike? Dobro pitanje, nisam studirao pravo ali koliko vidim uzjeb*li su se prvenstveno nakladnici zbog troškova izdavanja, a zakon što se pak tiče  zaštite nakladničkih i autorskih prava je na njihovoj strani, ne u smislu izdavanja/neizdavanja računa, jer s tim nema veze, nego distribucije i stjecanja vlastite materijalne koristi.

Koliko sam shvatio - smiju razmjenjivati udžbenik za udžbenik, što je isto sasvim u redu, ali ne smiju steći novac prodajom, odnosno zarađivati na preprodaji. Meni to isto zvuči gotovo nevjerojatno i paradoksalno jer bi mogao naći 25 primjera gdje se taj zakon (ako odredba i postoji, ja sam pročitao ovaj Šeksov cijeli pa ništa jasno nisam našao u smislu računa) krši.

Vjerujem da će uslijediti službeno objašnjenje pravnika i ministra.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 22:08 (thedream).
18 godina
thedream kaže...
Drago kaže...

Stvar i je postavljena nemoguće, jer nedvosmisleno takve odredbe nema, što opet ne znači da smije prodavati - bez računa. Jednostavnom logikom dolazim do zaključka da pošto fizička osoba ne može izdati račun, osim u funkciji trgovca pojedinca primjerice ili neke druge samostalne djelatnosti upisane u trgovački registar & registar poreznih obveznika, da je njihova radnja protuzakonita.

Zašto moraju izdati račun na polovne udžbenike? Dobro pitanje, nisam studirao pravo ali koliko vidim uzjeb*li su se prvenstveno nakladnici zbog troškova izdavanja, a zakon što se pak tiče  zaštite nakladničkih i autorskih prava je na njihovoj strani, ne u smislu izdavanja/neizdavanja računa, jer s tim nema veze, nego distribucije i stjecanja vlastite materijalne koristi.

Koliko sam shvatio - smiju razmjenjivati udžbenik za udžbenik, što je isto sasvim u redu, ali ne smiju steći novac prodajom, odnosno zarađivati na preprodaji. Meni to isto zvuči gotovo nevjerojatno i paradoksalno jer bi mogao naći 25 primjera gdje se taj zakon (ako odredba i postoji, ja sam pročitao ovaj Šeksov cijeli pa ništa jasno nisam našao u smislu računa) krši.

Nisi studirao pravo, ali si na ekonomiji sigurno imao Poslovno pravo ili Uvod u poslovno pravo (ne znam koji si smjer). To sam ja slušao na prvoj godini. (Dobio 4, zaslužio 5, ali nitko nije kriv. Profesorica je imala ogromne sise i nisam mogao nikakvom nadljudskom i vulkanskom snagom volje gledati u ništa drugo. Ne zamjeram joj, zaslužena kaznica.) 

Ukratko, što god nije zabranjeno, dozvoljeno je. Dapače, ako pravilo izrijekom ne postoji, ne može se automatizmom pretočiti u zakon deriviranjem iz drugih zakona. 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...
thedream kaže...
..

Koliko sam shvatio - smiju razmjenjivati udžbenik za udžbenik, što je isto sasvim u redu, ali ne smiju steći novac prodajom, odnosno zarađivati na preprodaji. ..

..

Ukratko, što god nije zabranjeno, dozvoljeno je...

- zarada. Učenici ne zarađuju, zarada koja bi s pravom bila oporeziva je zarada od trgovine kao biznisa. Kranji korisnik nije trgovac, ima pravo prodati nepotrebnu imovinu, sve dok to nije biznis. To pravilo se npr primjenjuje kod kupoprodaje automobila (zašto ne i ovdje), kao što postoji povezano carina tj bez carine na robu zanemarive vrijednosti (mislim do 150kn 20€..). Kupnja prve nekretnine i sl. Ako takve stvari već postoje, može se.

Također, (software, autorska prava, knjige..) se smiju prodati. Primjer Sony konzola i igre. Kod nas nema sudske prakse, ali USA sudovi to dozvoljavaju. To nije trgovanje-biznis, to je pravo kupca da stvar koju više ne koristi, ne treba, proda ili pokloni i tu nema ograničenja EULA i sl. ... dakle može se, samo je pitanje hoće li se (lobiji su 'glasniji' od naroda).

- First sale doctrine, konkretno ''... (for example, enabling individuals to sell their legally purchased books or CDs to others).''

Dakle nakladnici kokodaču... legitimno se bore za svoje dupe.

Ima jedna druga sitnica, trebalo bi malo nakladnike 'pritisnuti', kompletan 'lanac' škole-ravnatelji, odabir udžbenika i sl. koja je to banana od države, gdje me za kupnju knjiga pitaju koja (osnovna) škola, ima ih nekoliko, svaka s drugačijim udžbenicima. Nikakva kvaliteta (greške, lektorati), neujednačenost... dali je rješenje državna tiskara ili barem državni udžbenik kojeg može tiskati bilo tko. Da su 'besplatni' tad bi bilo manje muljaže (nadam se..).

btw, zato su pravi pravnici mužjaci, nema dekoncentrirajućih pobuda.

15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Nisi studirao pravo, ali si na ekonomiji sigurno imao Poslovno pravo ili Uvod u poslovno pravo (ne znam koji si smjer). To sam ja slušao na prvoj godini. (Dobio 4, zaslužio 5, ali nitko nije kriv. Profesorica je imala ogromne sise i nisam mogao nikakvom nadljudskom i vulkanskom snagom volje gledati u ništa drugo. Ne zamjeram joj, zaslužena kaznica.) 

Ukratko, što god nije zabranjeno, dozvoljeno je. Dapače, ako pravilo izrijekom ne postoji, ne može se automatizmom pretočiti u zakon deriviranjem iz drugih zakona. 

Ha, vidjet ćemo. I mene zanima kako će se iz ovoga iskobeljati. Trgovačko pravo je inače predmet, dvije knjige su bile ako se sjećaš, debela zelena - društva, i tanja, ugovori, Vilim Gorenc autor, ako dobro pamtim, i meni je to bilo prije 10 dobrih god.

Ovo boldano je dosta zajebano. U zakonu stvari pišu suprotnom logikom ; tj. kada fizička osoba može izdati račun. Ne kada ne može, jer se pretpostavlja iskučenost svih drugih mogućnosti i situacija. Mogao bi baš šibnuti mail svom bivšem profesoru po ovom pitanju, iz Trgovačkog prava, imao sam 2, ali 2 čvrsta ko 5 koliko sam učio i to padao, iz 4 puta sam dao, pjevao sam tih 1000 str.{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 7:45 (thedream).
18 godina
neaktivan

Koma su ti udžbenici, svake godine isto. Ja sam bio generacija koja je prva dobivala besplatne udžbenike u ono vrijeme i to je bilo preloše izorganizirano. Sjećam se da bi obično neki dio udžbenika falio jer ih nisu poslali ili ih je bilo premalo, pa su onda dolazile pošiljke tjednima nakon. Od početka nam je bilo rečeno da se udžbenici vraćaju na kraju godine, za što smo trebali i potpisati da smo ih primili. Rečeno nam je da ih ne uništavamo jer ćemo u protivnom trebat platit odštetu, tako da sam pazio te udžbenike kao da su od stakla, da bi se kasnije ispostavilo da se oni ipak neće vraćati, iz nepoznatog razloga. Tako smo mi dobili "besplatne" udžbenike na lijepe oči, tj. na račun svih onih koji plaćaju porez, da bi sljedeće godine opet dobili nove, "besplatne" udžbenike, a nakladnici fini debeli ček od države.

O službenoj razmjeni starih udžbenika, kako je i bilo predviđeno (nije to bio loš projekt na papiru, ali u izvedbi koma), nije bilo ni riječi, vjerojatno zato što i nakladnici moraju živjeti od nečega. Vlada je nakon par godina shvatila da prevelike pare odlaze na te udžbenike i da više jednostavno nema smisla "poklanjati" svake godine nove udžbenike da se jednom iskoriste, a poslije toga skupljaju prašinu pošto se ne mogu više iskorištavati jer "službeno" nisu ni na jednoj listi udžbenika za sljedeću godinu.

Napravio sam malu digresiju na trenutnu problematiku, no poanta je da nakladnici imaju ogroman lobi. Proživio sam jednu burzu udžbenika i obično se imalo malo što za kupiti pošto su nakladnici izdavali nova i drugačija izdanja svake godine, a nakladu su birali profesori bez ičijeg nadzora, tako da su udžbenici varirali od škole do škole. Postoji ogromna baza udžbenika, koji su svi isto sranje, drugo pakovanje. Te godine na burzi grupa sam slučajno uzeo dva udžbenika koja su bili starije izdanje, usporedio ih s novima i razlike su bile minimalne (poglavlja su bila u različitom redoslijedu). I sam sam preko interneta pokušao prodati svoje stare udžbenike, no nije baš bila navala.

Sad su ljudi valjda počeli shvaćati da je nepotrebno kupovati up-to-date udžbenike, em zato što su preskupi, em zato što se razlikuju samo u boji korica; pa je možda ovogodišnja burza postala hit i više nitko ne kupuje nove udžbenike što se nakladnicima ne sviđa i pokušavaju na svaki način to spriječiti. Sumnjam da će uspjeti jer ta "burza udžbenika" nije pilot projekt, već traje treću godinu ako se ne varam. Čak i ako postoji odredba po kojoj bi mogli zabraniti preprodaju, sumnjam da bi Vlada imala muda reagirati i navuć na sebe bijes velikog broja građana.

I suppose things are better now, but... I don't know, it's complicated. People still hate each other but they just know how to hide it better.
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 13:36 (i_rambo_plache).
17 godina
odjavljen

Zavrsio sam 4. razred sš i odlucio sam prodat sve udzbenike koje imam (1.,2.,3.,4. razred) i nejverovatno koliko se puno ljudi javilo. Oko 25-ak knjiga i vjezbenica sam prodao u 5 dana. Drago mi je da se ljudi snalaze na takav nacin, mogu proci i do 3 puta jeftnije, a isto sranje ko iz knjizare.

http://isvijet.com.hr
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 14:44 (Edge).
16 godina
neaktivan
Edge kaže...

Zavrsio sam 4. razred sš i odlucio sam prodat sve udzbenike koje imam (1.,2.,3.,4. razred) i nejverovatno koliko se puno ljudi javilo. Oko 25-ak knjiga i vjezbenica sam prodao u 5 dana. Drago mi je da se ljudi snalaze na takav nacin, mogu proci i do 3 puta jeftnije, a isto sranje ko iz knjizare.

Jesi li platio porez na dobit ?

I I

see see

you

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 20:05 (woodgamesfx).
18 godina
Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice