Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.213.422
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran

Pravo arapsko proljeće: 

17 godina
odjavljen

Kapitalizam u teoriji odlično funkcionira, ali ovo je izopačeni oblik. Sama ideja poštovanja privatnog vlasništva i nagrađivanja individualnog truda je 100% u redu. Međutim, svi problemi kapitalizma dolaze u onom trenutku kad se malobrojni nepravedno bogate otimajući drugima. To nije problem kapitalizma, nego ljudi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 19:36 (Tonči).
15 godina
neaktivan

Pogrešno je izjednačavati kriminal sa kapitalizmom, no nije pogrešno reći, barem po meni, da je kapitalizam - legitimni oblik kriminala.

Taj oblik upravo omogućava abnormalno bogaćenje manje skupine ili grupacije nauštrb ogromne većine, i to je problem  sustava. Samo je razlika dođe li do bogaćenja kriminalnim radnjama, onda govorimo o problemu pojedinaca, ili do bogaćenja dođe pogrešnim društvenim uređenjem, ograničavanjem ljudskih prava, mogućnosti za sve ljude itd. Onda je to po meni, problem sustava.

Tako da u teoriji i praksi kapitalizam nikad ne pokazuje samo jedno lice. A bogaćenje isto tako nikad ne dolazi iz vedra neba, već netko onda mora i rintati kao stoka, dok drugi, u pravilu nepravedno izdignuti iznad te marve, ubiru plodove - ne svojeg, već njihovog rada.

I to je bit kapitalizma, napuhivanje balona - bogaćenje do besvijesti, pohlepa za profitom na račun rada većine, i ubiranje plodova u pravilu - tuđeg rada.

Nemam nedvosmisleno mišljenje o kapitalizmu, smatram ga dapače podjednako lošim, koliko i dobrim, ovisi pod kojom zvijezdom se rodiš i kakav ti je životni put, što silom i spletom okolnosti, što vlastitim izborima.

Faith divides us. Death unites us.
16 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Tonči kaže...

To nije problem kapitalizma, nego ljudi.

Ali kapitalizam stvara takve ljude i potiće to stvaranje.

...

A ova država, sa ovom vlasti ili bilo kojom drugom ne može ništa učiniti jer sav novac ide na vračanje kredita tj. novca nema - a u kapitalizmu se ništa ne može napraviti bez novca. Poticaj za poduzetništvo, proizvodnju, poljoprivredu - lol. A vlast/država kopa po kontejnerima a to smo mi, to su poduzetnici, da preživi.

U kojem god su kreditu i dugu građani u istom je dugu i kreditu država. Robovi banaka koje se j... jeli se radi o običnom građanu ili cijeloj državi. Vlast može jedino olakšat preživljavanje a nekakve "aktobatske" "preokrete" je smiješno i spominjat.

Ali na kraju će narod jednostavno uvesti u EU i ubit. Do kraja.

MIKROBLOG: FU not ftw
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 21:24 (KIKI3ooo).
18 godina
Tonči kaže...

Kapitalizam u teoriji odlično funkcionira, ali ovo je izopačeni oblik. Sama ideja poštovanja privatnog vlasništva i nagrađivanja individualnog truda je 100% u redu. Međutim, svi problemi kapitalizma dolaze u onom trenutku kad se malobrojni nepravedno bogate otimajući drugima. To nije problem kapitalizma, nego ljudi.

LOL-ovo podebljano me podjseća na parole iz socijalizma da "narod nije dovoljno zreo". :-)

Imaš sistem koji funkcionira kako funkcionira. Kapitalizam jednostavno znači da vlasništvo ima pravo prednosti nad svim ostalim. Dakle, ako netko ima njivu s krumpirima, jedinu u krugu od 100 galaksija, kapitalizam kaže da vlasnik tog kapitala ima pravo naplaćivati taj krumpir kako i koliko hoće, i to je njegovo neprikosnoveno pravo, jer je vlasništvo "svetinja", a tko ne želi, ne mora kupiti krumpir. 

Isto tako, ako priglup poslodavac-kapitalist vlasnik firme zaposli genijalnog radnika u svojoj firmi, i dok ovaj crnči i smišlja super-duper mozgovne stvari kapitalist opetovano razbija svoj masserati o stupićkoji brani parkiranje, na kraju svega toga svejedno kapitalist, na račun svog vlasništva, ima pravo sebi uzeti od prihoda firme koliko želi, a genijalnom radniku zbog kojega firma funkcionira samo onoliko koliko su se dogovorili. 

Kapitalizam nema nikakvu proviziju "nagrađivanja individualnog truda". To je neko tvoje maštanje da će ti doći princ-kapitalist na bijelom konju, uhvatit te za kikice, i kad vidi koliko se individualno trudiš, nagradit te "handsomly".

Možda oće, možda neće, ali vjerojatnije je da neće. Dobit ćeš onoliko koliko ste se dogovorili, odnosno kolika je "tržišna cijena tvog rada". 

Kapitalizam je kroz stoljeća pod pritiskom sindikata, drugih radničkih organizacija, nemira, ratova, lijevih političkih stranaka otupio svoju surovost, i uz tone zakona ga se pokušava držati na uzici na taj način da ne pravi više štete nego društvo može izdržati. Ali osnova kapitalizma je da sva prava proizlaze iz vlasništva, a ne iz rada, a rad je "roba", baš kao i sve ostalo, a radnici se nalaze na "tržištu rada". Prodaju sebe da bi mogli živjeti. 

A kako si došao do vlasništva - nije bitno. Feudalna organizacija crkva i dalje ima potraživanja za svojim nacionaliziranim vlasništvom, na koje joj kapitalizam daje pravo, premda su do tog vlasništva došli na toliko skaredne načine koji danas ne bi nikada prošli. Međutim, vlasništvo je vlasništvo i to je uberbog kojemu se svi bogovi klanjaju.

To je kapitalizam.

This space for rent!
18 godina
M_dipl. kaže...

Izgleda da nam je Deus ekonomski Austrijanac. Nije to glupa priča, ali meni osobno je totalno neuvjerljiva.

Ne kužim ovo. 

This space for rent!
16 godina
Drago kaže...
...
To je kapitalizam.

I cijeli taj sustav omogućuje da se pojedinac obogati toliko da je močan kao kakva vlada/država.

Ne bogati se pojedinac na radu i sposobnosti već može svojim radom i sposobnošću zaradi dovoljnu svotu novca sa kojom se može stvoriti još više novca tj. novaca stvara novac. A sa druge strane ljudi umiru od leukemije jer nemaju.

I sa time se vraća ono da u kapitalizmu bez novca se ne može apsolutno ništa.

Možda je zakrpa/patch za kapitalizam nota socijlizma. Da postoji limit bogaćenja preko kojega se ne može legalno ići. A sve ostalo ide sirotinji. Možda utopistički ali sigurano se neke socijalističke metode mogu "komplalirati" za kapitalizam.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 22:14 (KIKI3ooo).
18 godina
neaktivan

Za predah od teških ekonomskih tema, što kažete na kiks protiv Švicaraca? Nisam gledao, ali sam čuo urlike na Dnevniku.

http://www.index.hr/sport/clanak/stimceva-reprezentacija-izvizdana-na-poljudu-svicarska-se-narugala-novoj-hrvatskoj/631662.aspx

I jedan kratki simetrični osmerac koji sam napisao, u čast bogu Nogometa (nadam se da su naglasci točni...):

Štȋmče drȁgi, ȍko moje

Gdjè su sada, fráze tvoje

Look up idiot in the dictionary. You know what you'll find? - A picture of me? - No! The definition of the word idiot! Which you fucking are!
17 godina
neaktivan
Problem kapitalizma po ljudimira vulgaris je u tome što koristi onu staru uzrečicu koja kaže da svaki čovjek ima svoju cijenu. Na taj način se zaobilaze i mijenjaju pravila u korist bogatih pojedinaca koji pri ostvarenju svojih ciljeva gaze po leševima, da se blago izrazim. Baš sam danas razmišljao o tom kako smo mi ljudi u neku ruku prokleti zbog (većini) urođene želje da stalno idemo u smjeru bolje, brže, više, pa zbog te beskrajne utrke ne uživamo u onome što imamo. Na period stagnacije se gleda kao na period između uspjeha i neuspjeha, umjesto da uživamo i pritom zapalimo đoks. Brzinom munje sve ono lijepo i dobro u našim životima uzimamo zdravo za gotovo i ganjamo neke više ciljeve dok pritom izgaramo kao mlada janjetina, umjesto da na tren zastanemo i razmislimo zašto majmun pije pivu, čija majka crnu vunu prede i zašto kasno Janko na Kosovo stiže? Imali sreće za čovjeka dok stoji na mjestu i hoćemo li i mi umrijeti poput ajkule, ako se budemo kretali u ovom moru iskrivljenih vrijednosti, moru gdje jedan papir može kupiti nečije vrijeme, a stalno tvrdimo da ljudski život nema cijene. Bullšit!
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
17 godina
odjavljen

Drago, zato sam i rekao "u teoriji". Eno, nedavno je onaj lik radnicima podijelio bonuse. - U aktualnoj verziji ono što bi trebalo biti liberalno, demokratsko kapitalističko društvo, pretvorilo se u feudalizam. Tajkunići imaju svu zemlju, drže gospodarstvo i državu za jaja, a radnici su kmetovi koji žive prividno slobodni. Banke su također feudalci, samo je metaforička zemlja koju drže novac. Rejting agencije su nešto k'o Sveta stolica u srednjem vijeku: za jaja drže cijele države. - I onda se čudiš kad se nekome omaknu komunističke/socijalističke parole.

Rekao je u jednoj raspravi nedavno, profesor povijesti na jednom domaćem fakultetu, kako je samo pitanje vremena kad će nove revolucije. {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 23:06 (Tonči).
15 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...

Za predah od teških ekonomskih tema, što kažete na kiks protiv Švicaraca? Nisam gledao, ali sam čuo urlike na Dnevniku.

http://www.index.hr/sport/clanak/stimceva-reprezentacija-izvizdana-na-poljudu-svicarska-se-narugala-novoj-hrvatskoj/631662.aspx

I jedan kratki simetrični osmerac koji sam napisao, u čast bogu Nogometa (nadam se da su naglasci točni...):

Štȋmče drȁgi, ȍko moje

Gdjè su sada, fráze tvoje

čovječe dobar ti predah, al kaj se tiče ovog da je to kiks, ja bi jako jako volio da je to kiks. al nije to brate kiks ni slučajnost nego ne možeš bolje s onom postavom, taktikom, izmjenama i svim ostalim, a posebno ne s onakvim "izbornikom". to je sve samo ne kiks pa to je kaos od momčadi i kaos od igre

17 godina
neaktivan

Upravo sam sa prozora zgrade gledao roma kako iz smeća vadi iPhone (zajedno sa pakiranjem), sprema ga u vrećicu zajedno sa ostalim ulovom i odlazi. Confused.

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.
18 godina
moderator
Random. kaže...

Upravo sam sa prozora zgrade gledao roma kako iz smeća vadi iPhone (zajedno sa pakiranjem), sprema ga u vrećicu zajedno sa ostalim ulovom i odlazi. Confused.

Kako znaš da nije samo kutija?

18 godina
neaktivan
novak92 kaže...

čovječe dobar ti predah, al kaj se tiče ovog da je to kiks, ja bi jako jako volio da je to kiks. al nije to brate kiks ni slučajnost nego ne možeš bolje s onom postavom, taktikom, izmjenama i svim ostalim, a posebno ne s onakvim "izbornikom". to je sve samo ne kiks pa to je kaos od momčadi i kaos od igre

Da, malo mi je bilo čudno kad je Štimac rekao par dana prije Švicarske da će kopirati igru Španjolske, kao da se to može tek tako i kao da mi imamo kadar za to. Čini mi se da je Bilić ostavio dobru generaciju, samo se nadam da Štimac neće ponoviti svoj ne-tako-davni "uspjeh" sa Zagrebom.

Look up idiot in the dictionary. You know what you'll find? - A picture of me? - No! The definition of the word idiot! Which you fucking are!
18 godina
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
M_dipl. kaže...

Izgleda da nam je Deus ekonomski Austrijanac. Nije to glupa priča, ali meni osobno je totalno neuvjerljiva.

Ne kužim ovo. 

Prateći Deusa i njegove stavove što se ekonomije tiče uvidio sam da je to slična priča kao i kod tzv. austrijske škole ekonomije. Dosta je otići na mises.org i pročitati pokoji članak da se ta veza uspješno uspostavi.

Vidim na Wikipediji da je Mises nazvao Miltona Freedmana - socijalistom! :-))))

This space for rent!
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
Random. kaže...

Kako znaš da nije samo kutija?

Dobro sam upoznat sa pakiranjem. Izvadio ga je van i vrtio ga po rukama. U jednom trenutku je napravio slide-to-unlock  potez. Nakon toga sve spremio natrag kako je bilo, pa u vrećicu, na bicikl i dalje u pohod.

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.
15 godina
neaktivan
17 godina
protjeran
Tonči kaže...

Komunizam u teoriji odlično funkcionira, samo što nikad nije vladao pravi komunizam.

Canibus > _________ <------- insert MC name here.
17 godina
odjavljen
epic kaže...
Tonči kaže...

Komunizam u teoriji odlično funkcionira, samo što nikad nije vladao pravi komunizam.

Komunizam je smece, zasto bi sposobniji i vrijedniji imao isto novaca ko neki ljencina.

http://isvijet.com.hr
18 godina
moderator
Edge kaže...

Komunizam je smece, zasto bi sposobniji i vrijedniji imao isto novaca ko neki ljencina.

Možda zato što novac u komunizmu ne postoji i nije mjerilo ničeg?

14 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:32 (royalhero).
15 godina
neaktivan

Točnije, postoji, ali je bezvrijedan. {#}

18 godina
moderator
thedream kaže...

I onaj ko ima više novca ima ustvari više toalet papira :D

15 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
thedream kaže...

I onaj ko ima više novca ima ustvari više toalet papira :D

Nemoj mi reći da si pobacao dinare, ja svoje još čuvam, i čuvat ću dok..evo, opet zvučim kao pionirska prisega. {#}{#}

16 godina

Jedno pitanje, kad se ili ako se, nebitno, uđe u EU jeli to znači da se neki Hrvat može otići živjeti i/ili raditi u neku zemlju koja je članica EU bez traženja dozvole za rad, vize itd? Samo uđe u auto, iznajmi stan u Francuskoj i zaposli se - banaliziram?

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.8.2012 16:44 (KIKI3ooo).
17 godina
odjavljen

Prije toga se javiš u najbližu policijsku stanicu i obavijestiš ih da si tu. Ali zaboravi na to, jer ćeš imati zabranu nekih 7 godina.

18 godina

Nema kaj mudra odluka suda koje budaletine,{#} a gdje je suosječanje nema ga nigdje uglavnom ili krepaj od gladi ili odi u Švicarsku pa tam obavi kaj ti treba.{#}{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/paralizirani-muskarac-zeli-umrijeti-a-sud-mu-porucio-umrite-gladi-clanak-442662

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
17 godina
neaktivan
rambox kaže...

Nema kaj mudra odluka suda koje budaletine,{#} a gdje je suosječanje nema ga nigdje uglavnom ili krepaj od gladi ili odi u Švicarsku pa tam obavi kaj ti treba.{#}{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/paralizirani-muskarac-zeli-umrijeti-a-sud-mu-porucio-umrite-gladi-clanak-442662

Ima vrlo zanimljiv film sa Al Pacinom na tu temu. You Don't Know Jack sa zanimljivim rješenjima u tzv. "potpomognutom samoubistvu".

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
protjeran

Što mislite na članke Tomislava Klauškog na Indexu?

Canibus > _________ <------- insert MC name here.
16 godina
Tonči kaže...

Prije toga se javiš u najbližu policijsku stanicu i obavijestiš ih da si tu. Ali zaboravi na to, jer ćeš imati zabranu nekih 7 godina.

Misliš to se neće moći raditi kad se tek uđe nego treba pričekat da postanemo kao punopravna članica ili tako nešto?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice