Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.218.978
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Random. kaže...

Pretjerujete s tim: "Uništeno!" "Gotovo!" "Još 6 mjeseci max. i ode sve...". Nema tu nekih velikih promjena u posljednjih 20 godina. Životari se, životarit' će se i u budućnosti.

Isto je čudno za ova vremena da na forumu nema teme kako živjeti i raditi u inozemstvu

MIKROBLOG: FU not ftw
17 godina
Tonči kaže...

Ovako misli Ljubo

.. uf, (srećom) mišljenje jednog mediokreta je samo to.

- Hrvatska će biti ista, samo je pitanje dali će pripadati građanima ili bankama. Trenutni omjer je kao Dinamo u EU ligi (gdje je Dinamo sinonim za građane).

No čuda i čudesa su moguća! (jutro, blagdan, optimizam me puca...) pa će tako svjesni ljudi, radom, poštenjem prosperirati, političari će raditi u interesu onih koje predstavljaju (ili to već rade, predstvljaju razne lobije?).. Pa za 10 godina Dinamo bude u finalu, kao i građanin s jednakim standardom kao u švici (s kojom smo povezani pupčano-bankarskom vrpcom, za primjer).

To je već (naspram Ljubinog mišljenja), barem semantički bliže istini... a, samo mišljenje je kao ******. {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.8.2012 9:53 (ihush).
15 godina
Nadahnjujući post, kao Churchill ranih 40-ih. Imam osjećaj da tu ima nešto više od blagdanskog raspoloženja ;).
Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan

To je sve što taj i radi otkad znam za njega. Misli. I to previše.

Faith divides us. Death unites us.
18 godina

Previše ste navalili na Ljubu.

Po meni i on i Santini samo verbaliziraju ono što je svima očito, jedino je pitanje da li iz svega toga mogu napraviti neku sintezu koja bi stvarno bila rješenje za naše probleme. 

Kad sam ja bio klinac, u mom kvartu (Spinut) znao sam samo za jednu osobu koja je kopala po smeću. Bila je to neka žena koja je navodno imala svoje kokoši i svinje tamo na onim (tadašnjim) ledinama prema Mornarevom bazenu  uzimala je stari kruh za njih (opet - navodno). To je bilo 70-tih. 

Sada, kad god izađem iz svog stana, svaki puta vidim nekog novoga da peca te kurčove boce iz kontejnera. U 21. stoljeću. U Zagrebu, gradu koji ima najviši životni standard u državi. Pa toga nije bilo ni 90-tih. 

Ekipa masovno prodaje vikendice i stanove i - ne mogu ih prodati. Kuća se u prosjeku prodaje tri godine. Na obali su glavni kupci stranci, a ne domaći. Troši se ono što se stvaralo u bivšoj državi, jer se u novoj stvara toliko malo da to ne može pokriti tekuće troškove. 

Ja ne vidim da se išta mijenja, ili barem ne dovoljno brzo. Nova vlada očito pokušava racionalizirati troškove, ali to ide puževskom brzinom. Državni aparat i poduzeća pod državnom paskom su nevjerojatni potrošači poreznih sredstava - onaj tko radi u nekoj privatnoj firmi ne može ni izbliza zamisliti koliko se tu troši na nevjerojatne gluposti od kojih društvo kao cjelina nema koristi, već je smišljeno tako da se zaposli što više ljudi, potroši lova na telekomunikacijske usluge i uredski pribor i slično.

S druge strane, sluša se HUP, notorno nesposobna udruga galamdžija koji bi ono što im u poslovnom smislu nedostaje nadoknadili političkim pritiskom i ni slučajno se ne dozvoljava da se država direktno uključi kao ulagač u proizvodnju. Mantra je da država samo smije "stvoriti uvjete i okvir privatnim poduzetnicima", a sačuvaj bože da se sama time bavi, premda ima daleko najviše sredstava i mogla bi centraliziranom nabavom i na račun masovnih narudžbi najjefikasnije pokretati velike investicijske cikluse. 

Na kraju imamo jadnike iz trećeg i četvrtog ešalona "poduzetnika" koji, manje-više, svi ovise o Todoriću i još dva-tri velika "privatizacijska" poduzetnika, koji se sa svojom udrugicom kao "socijalni partner", a s druge strane sidnikate zaposlenih u državnim službama koji diktiraju kako se troši državni novac, ali na tako kratkovidan, glup i gramziv način da se svo to "socijalno parttnerstvo" svodi na natezanje između totalno nebitnih poduzetnika kalibra Popijača i pridruženih jadnika, i neproizvodnih interesnih udruga koje se grebu za svoj udio u proračunu. 

Ja ne vidim da se tu nešto mijenja niti da se u ovih 8 mjeseci došlo do rješenja za ikakve probleme. Istina, ovi sada su u odnosu na HDZ vrlo kratko na vlasti, ali za sada nema niti najmanjih pomaka nabolje. Da postoje neka stvarna rješenja, pri bi se rezultati vidjeli za 3-6 mjeseci, a veće promjene za 12 mjeseci. Mi ne vidimo ništa. Ove "projekcije" što će biti za 10 godina su smiješne. To su dva i po mandata vlade, odakle ikome uopće obraz da pravi takve "projekcije"? 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Po meni i on i Santini samo verbaliziraju ono što je svima očito, jedino je pitanje da li iz svega toga mogu napraviti neku sintezu koja bi stvarno bila rješenje za naše probleme. 

--

Kad sam ja bio klinac, ..

--

Ja ne vidim da se išta mijenja, ili barem ne dovoljno brzo. Nova vlada očito pokušava racionalizirati troškove, ..

--

Ja ne vidim da se tu nešto mijenja niti da se u ovih 8 mjeseci došlo do rješenja za ikakve probleme. Istina, ovi sada su u odnosu na HDZ vrlo kratko na vlasti, ali za sada nema niti najmanjih pomaka nabolje. Da postoje neka stvarna rješenja, pri bi se rezultati vidjeli za 3-6 mjeseci, a veće promjene za 12 mjeseci. Mi ne vidimo ništa. Ove "projekcije" što će biti za 10 godina su smiješne. To su dva i po mandata vlade, odakle ikome uopće obraz da pravi takve "projekcije"? 

- jer Ljubo zna (točan) odgovor tek kad je očito, kao i svi generali nakon bitke, prije toga (ono što vi stručnjaci trebali) ne vidi ništa. Možda je simpatičan ali je B-kategorija.

- da, žalosno.

- kako to: 'očito pokušava racionalizirati...'? Proglasom i interviewom ili nekim konkretnim mjerama, rezanjem troškova ... itd. ? Dobre si volje, pinki naočale vjerojatno zbog punih solarnih čelija (godišnji)... jesen će te vratiti u RL.

- upravo zato (10togodišne ''projekcije'' = proljevi) ... upravo zato, Ljubo, Vlada, -> kopači kontejnera.

npr. moja 'projekcija', za 10god. (preciznije, za 9g i 9mj) će Dinamo igrati u polufinalu lige prvaka protiv DoljnjegDnjepra. Za 26godina, HR će pobijediti na Euru 2038-me.. zovite me Nostardamus ili Ljubo, 'projektor'! (ili proljev).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Vrlo vjerojatno Milanović nije kriv za tako grubo podvaljenu i serviranu glupost, no netko od tih ekonomskih eksperata u njegovim ministarstvima bi mu trebao možda i reći da je dobio mandat u sezoni 2011/2012.

Priče, this time next year Rodney, a pod next year ide za cca. - 10g. nek pusti onome tko će tada vladati. Svaka čast projekcijama, one su nužne i potrebne, pogotovo oko intervencija u poreznom sustavu, što je vidljivo iz špekulacija sada oko smanjenja PDV-a na hranu itd., ali baš da premijer priča kakvu državu on vidi 2025. godine a 2012. sve ide u k*rac, pa baš mu i nisam za to dao glas.

Srećom, Karamarko nema nijednog suvislog ekonomistu u svojoj ustašoidnoj četi. Tek onda bi imali utrošak od par rola WC papira dnevno, što bi sve pročitali..

Mislim osobno da Vlada ipak uviđa da od politike štednje, uz povećano porezno opterećenje građana, i istovremeno slabljenje izvoza, proizvodnje (koje?!) i široke potrošnje, jednostavno nema ništa. Biti će kasno, no očekujem do početka iduće godine, proljeća najkasnije, drastični zaokret u ekonomskoj politici kako monetarnoj, tako i fiskalnoj.

18 godina
thedream kaže...

Mislim osobno da Vlada ipak uviđa da od politike štednje, uz povećano porezno opterećenje građana, i istovremeno slabljenje izvoza, proizvodnje (koje?!) i široke potrošnje, jednostavno nema ništa. Biti će kasno, no očekujem do početka iduće godine, proljeća najkasnije, drastični zaokret u ekonomskoj politici kako monetarnoj, tako i fiskalnoj.

Iz tvojih usta u božje uši, esdepeovski fanboyu! :-)

This space for rent!
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Iz tvojih usta u božje uši, esdepeovski fanboyu! :-)

Još da nam se Bernardića riješiti, di bi nam bio kraj! {#}{#}{#} Malo šale, ali nekako mislim da ipak vide da se ne može čitavo gospodarstvo podrediti 2-3mj. turizmu. A onda kukanje i lelekanje, kmečanje itd. kad dođu tradicionalno neugodni (kao Dinamovi žnj protivnici {#}) jesen i zima.

A za ovu sušu bi po meni isto netko trebao odgovarati, i to ne majka priroda, već čovjek, i čovjeki, koji su 22g. otkad imam ovu vuko*eb'nu, najavljivali sustavno navodnjavanje prvo istočne slavonije i najugroženijih područja, pa onda svega ostalog. Naravno, kad se u projekt ne uđe navrijeme, dogodi ti se ovo što se dogodilo, da je 50% slabiji prinos od usjeva, čak negdje i do 100%, znači sve uništeno.

Ali ajmo na početak, trebalo bi se Bernardića riješiti. {#} Dati tom šonji da vodi grad populacije četvrtine Hrvatske, a usput apsolutni centar moći u zemlji, je ravno onome da meni daju Severinu na korištenje. Not good. {#}{#}

17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Kad sam ja bio klinac, u mom kvartu (Spinut) znao sam samo za jednu osobu koja je kopala po smeću. Bila je to neka žena koja je navodno imala svoje kokoši i svinje tamo na onim (tadašnjim) ledinama prema Mornarevom bazenu  uzimala je stari kruh za njih (opet - navodno). To je bilo 70-tih. 

Sada, kad god izađem iz svog stana, svaki puta vidim nekog novoga da peca te kurčove boce iz kontejnera. U 21. stoljeću. U Zagrebu, gradu koji ima najviši životni standard u državi. Pa toga nije bilo ni 90-tih. 

Ekipa masovno prodaje vikendice i stanove i - ne mogu ih prodati. Kuća se u prosjeku prodaje tri godine. Na obali su glavni kupci stranci, a ne domaći. Troši se ono što se stvaralo u bivšoj državi, jer se u novoj stvara toliko malo da to ne može pokriti tekuće troškove. 

Ja ne vidim da se išta mijenja, ili barem ne dovoljno brzo. Nova vlada očito pokušava racionalizirati troškove, ali to ide puževskom brzinom. Državni aparat i poduzeća pod državnom paskom su nevjerojatni potrošači poreznih sredstava - onaj tko radi u nekoj privatnoj firmi ne može ni izbliza zamisliti koliko se tu troši na nevjerojatne gluposti od kojih društvo kao cjelina nema koristi, već je smišljeno tako da se zaposli što više ljudi, potroši lova na telekomunikacijske usluge i uredski pribor i slično.

S druge strane, sluša se HUP, notorno nesposobna udruga galamdžija koji bi ono što im u poslovnom smislu nedostaje nadoknadili političkim pritiskom i ni slučajno se ne dozvoljava da se država direktno uključi kao ulagač u proizvodnju. Mantra je da država samo smije "stvoriti uvjete i okvir privatnim poduzetnicima", a sačuvaj bože da se sama time bavi, premda ima daleko najviše sredstava i mogla bi centraliziranom nabavom i na račun masovnih narudžbi najjefikasnije pokretati velike investicijske cikluse. 

Na kraju imamo jadnike iz trećeg i četvrtog ešalona "poduzetnika" koji, manje-više, svi ovise o Todoriću i još dva-tri velika "privatizacijska" poduzetnika, koji se sa svojom udrugicom kao "socijalni partner", a s druge strane sidnikate zaposlenih u državnim službama koji diktiraju kako se troši državni novac, ali na tako kratkovidan, glup i gramziv način da se svo to "socijalno parttnerstvo" svodi na natezanje između totalno nebitnih poduzetnika kalibra Popijača i pridruženih jadnika, i neproizvodnih interesnih udruga koje se grebu za svoj udio u proračunu. 

U Spinutu (moj kvart) sada po kontejnerima kopa dipl.ing. kemije, uz uobičajene kopače (dvadesetak umirovljenika i mlađih umirovljenika). Dakle, situacija je definitivno lošija. Neki idu toliko daleko da kažu da im je lošije, nego devedesetih. Istina, Split nije bio razaran osim nešto malo raketa u svjetioniku, ali svejedno je ekonomija bila globalno u kukiju.

Ljubo nije puno pogriješio. Inače sam nešto između optimista i realista, ali ne vidim baš neki oporavak ili budućnost za gospodarstvo. Stalno se priča o poljoprivredi, a poljoprivrednici već više od 20 godina od samostalnosti nisu otkrili navodnjavanje pa ih svaka suša uništi. Ako već u osnovnoj školi učiš o Mezopotamiji i navodnjavanju, kako to nemaš u 21. stoljeću, a imaš najskuplju ostalu mehanizaciju?

Ostatak gospodarstva Vlada uredno davi ogromnim porezima i nametima. Osnovati d.o.o. traje najmanje mjesec dana, a samo papirologija (posve nepotrebna) košta gotovo kao 30% minimalnog početnog kapitala. Tu troškovi ne prestaju, jer idu razna davanja na više strana, do nekih posve nelogičnih i suludih. Od svega toga, poduzetnici nemaju baš nikakve koristi, a svaka plaća traži ogromne iznose državi pa od zarađenog i naplaćenog novca uglavnom vide manje od pola. Naplatni sustavi su nikakvi, a porezi idu prije naplate, što poslodavce baca u dugove i državi i zaposlenima.

Nakon svega, ogroman novac koji država otima traži, umjesto da služi građanima za najosnovnije potrebe poput monitora i defibrilatora u intenzivnim jedinicama, ide za kupovinu novih limuzina uhljebljenim Čačićevim pulenima u izmišljenim agencijama. I naravno, takvi automobili ne smiju biti obični, već se u narudžbenicama izričito traže grijana kožna sjedala i ručice mjenjača presvučene kožom. Sanitarni inspektori izbjegavaju trgovine stvarnih državnih moćnika pa građani jedu meso sumnjive kvalitete, a na stupove srama Porezne uprave oni najgori nikad ne dolaze, već im mjesto zauzimaju djeca s naslijeđenim dugovima i često manji poduzetnici koji nisu izdržali očajne uvjete pa su propali s dugovima ili ih nemaju odakle platiti jer ne mogu izvršiti ovrhu jer su moćni klijenti i poslovni suardnici samo oprali novac i sve prebacili u "čiste" firme.

A narod sve to uredno trpi i prihvaća. Neki drugi narodi bi već na takve stvari u krvi skidali glave na trgovima u plamenu, što je uvijek bilo otriježnjenje "eliti". Nažalost, sve mi se čini da ni to ne bi ništa promijenilo, nego na vrh dovelo samo nove šerife i profitere te da optimizmu nema mjesta i da Balkan jednostavno nije okruženje u kojem uspijeva zdrav demokratski sustav po uzoru na Skandinaviju ili neke bliže primjere, nego se već dugo koti onaj najgori soj po uzoru na Meksiko ili Brazil.

Tako da, očekujem skorašnju vladavinu manjih i većih mafijaških grupa, "elite" političara koji će postati marionete i sve manje utjecajni. Državu će praktički preuzeti kriminal, a narod će živjeti u siromaštvu i strahu u "favelama" predgrađa od čiste cigle i limenog krova.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 13:27 (Tonči).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

thedream kaže...

Drago kaže...

Bez brige ,doć će Karačmarko i društvo 2015. na vlast ,i odma će sve procvast! Zna se kome! {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
18 godina

ne znam kakav se sumrak uma mora dogoditi da Karamarko dođe na vlast..

ali, dosta sumraka je već bilo viđeno, tako da ni ovo nije nemoguće

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
neaktivan

Masa ljudi je to isto izjavljivala 2001 ,2002 za HDZ ,pa je 2003. HDZ i Dr.Ivo premoćno pobijedio.

17 godina
Tonči kaže...

A narod sve to uredno trpi i prihvaća. Neki drugi narodi bi već na takve stvari u krvi skidali glave na trgovima u plamenu, što je uvijek bilo otriježnjenje "eliti". Nažalost, sve mi se čini da ni to ne bi ništa promijenilo, nego na vrh dovelo samo nove šerife i profitere te da optimizmu nema mjesta i da Balkan jednostavno nije okruženje u kojem uspijeva zdrav demokratski sustav po uzoru na Skandinaviju ili neke bliže primjere, nego se već dugo koti onaj najgori soj po uzoru na Meksiko ili Brazil.

Iako je možda politički sustav u Brazilu loš (nisam upoznat), ali ekonomija im nikako nije loša(iako je izvor Wikipedia, mislim da su svi podaci točni).

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Brazil

Kod nas je i ekonomija i politika koma. Ja bih istoga trena potpisao da smo kao Brazil.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
15 godina
neaktivan

Ma gdje smo mi od toga, pa jedna Slovenija koja je posljednjih mjesec,dva u ozbiljnoj banani što se javnih financija i proračuna tiče, je donedavno bila 20-30g. po nekim projekcijama ispred nas.

Mi nismo u stanju PVC vrećicu proizvesti bez da u tom pogonu direktor ne vozi novu S klasu a tvornica za pola godine ne ode u stečaj. Ne spominji mi nas više, temu bi trebalo preimenovati u - svijetu, ili tako nešto? Našeg društva mi je puna kapa.

A pazi ove jazavce. Ne razumijem što bi takvi članci trebali kod čitatelja izazvati - šok, nevjericu, zgražanje? Pa zaboli me kifla za BB, SuperNovu, Zrće, Ibicu, St. Tropez, ili Dubai, ili pak tko se s kim, kad i ti, pa i u koju rupu.

Rekao bih da je i novinarstvo srozano - svakom idućom generacijom na sve niže grane. Šta nije taj isti novinar uzeo gore spomenuti Brazil i čisto C/P-ao ili prepisao najrelevantnije ekonomske podatke, i koja ih to industrija drži na životu. Možda bi nešto i naučili svi skupa.

Ovako smo naučili da se novci troše a pogotovo kad ih puno imaš.

http://www.nikkibeach.com/vip/

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 14:47 (thedream).
17 godina
neaktivan

Bili smo u socijalizmu ,a slušali smo svake godine skoro identična hvalisanja turističkom sezonom i brojem noćenja i skoro identični plač zbog poljoprivrede i suše ,a onda na kraju i zbog sve lošije industrijske proizvodnje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 15:00 (kizo2703).
17 godina
odjavljen

Kapitalizam nije rak rana društva, ako ne naiđe na plodno tlo. Švedska, Norveška, Finska, Danska, Kanada, Austrija, Australija... sve su to kapitalistički uređene demokracije koje funkcioniraju odlično. Znam u svakoj po barem jednu osobu koja mi to može potvrditi, a ne radi se o nekim bijesnim bogatašima, već o "srednjem staležu" koji radi obične poslove i ne živi u luksuzu. Nitko od tih ljudi mi se nikada nije žalio na vlast ni gospodarstvo, a redovito su šokirani samo vijestima odavde, jer im je nezamislivo svjedočiti onome čemu mi svjedočimo.

16 godina
Tonči kaže...

Kapitalizam nije rak rana društva, ako ne naiđe na plodno tlo. Švedska, Norveška, Finska, Danska, Kanada, Austrija, Australija... sve su to kapitalistički uređene demokracije koje funkcioniraju odlično. Znam u svakoj po barem jednu osobu koja mi to može potvrditi, a ne radi se o nekim bijesnim bogatašima, već o "srednjem staležu" koji radi obične poslove i ne živi u luksuzu. Nitko od tih ljudi mi se nikada nije žalio na vlast ni gospodarstvo, a redovito su šokirani samo vijestima odavde, jer im je nezamislivo svjedočiti onome čemu mi svjedočimo.

Spominješ kapitalizam, ali izostavljaš ono što ih zapravo čini pravim društvom - to su socijalno uređene države u kojima nema ništa mukte i koje svojim političkim potezima ne tjeraju ljude u depru i umanjuju želju za radom i životom, baš suprotno.

Mala je, ili gotovo nikakva vjerojatnost da ćeš u tim državama raditi kao konj, a nemati gotovo ništa i sa strahom čekati starost. Nećeš gledati kako bogati imaju jednake uvjete kao siromašni, ali ne i obrnuto.

Ljudi ne shvaćaju, ali ovo naše smeće od države može itekako dobro funkcionirati...samo treba malo pokazati muda i svađati se sa Europom, a ne samo puštati da nam guraju sve dublje dok sa smješkom potpisujemo svaki ugovor koji nam stave na stol.

Da idioti barem zaštite domaće proizvođače hrane, a ne smiju jer su potpisali sporazum, već bi kroz 5 godina vidjeli napredak...ali koga briga za strateški bitnu granu poput poljoprivrede? Jest ćemo kolače {#}

Industriju treba zaboraviti, neće to proći ovdje.

18 godina
Tonči kaže...

Malo miješaš uzroke i posljedice. Šveđani, Norvežani, Finci, Danci - to je bila ekipa krumpira gladna, a njihov kapitalizma u nastajanju bio je jednako mučan kao bilo koji drugi kapitalizam u nastajanju. Oni su, međutim, s porastom obilja/društvenih prihoda svoje uređenje humanizirali i razvili svijest o potrebi društvene solidarnosti. 

Mi idemo drugačijim pristupom, pa iz društva visoke društvene solidarnosti (socijalizam), možda i prevelike u odnosu na razinu obilja/društvenih prihoda, krenuli smo u kapitalizam koji se iz razloga niskih prihoda prvo odriče tekovina društvene solidarnosti i egalitarnosti. 

Dakle, kako mi nemamo materijalnu osnovu za kapitalizam koji je visoko senzibiliziran za potrebu društvene solidarnosti, nju smo mogli imati jedino političkim diktatom - u državi ustrojenoj, makar većim dijelom tek nominalno, na socijalističkim principima. 

Sada više tih načela niti deklarativno nema, pa smo svedeni na pravu mjeru kapitalizma.

Dakle, radi se o tome da je put svih tih gore navedenih kapitalističkih država do njihovog sadašnjeg statusa bio posve suprotan od našega - ekonomski uvjeti su diktirali politički način organiziranja društava tako da ni najslabiji članovi ne budu zakinuti. Naši lumeni tipa Škegre, pak, su postavili stvari naglavce, pa je s uvođenjem demokracije, uveden i kapitalizam sa slobodnim tržištem kao "idealom" koji će se pobrinuti svojim tržošnim pravilima da svima bude dobro, bez obzira što ekonomski preduvjeti nisu tu, a s odbacivanjem socijalizma, nema više ni političkih. 

Iz nekoga razloga se stalno povlače paralele sa zemljama ekonomski ili brojčano enormno većim od nas, k tome više od stoljeća ili nekoliko stoljeća međunarodno uspješnim, gdje se onda za njihov uspjeh navodi kapitalizam kao ekonomski model, premda ima deset puta više primjera na zemljama sličnijim nama, da kapitalizam kao ekonomski model znači apsolutno crkavanje za većinu stanovnika tih zemalja. 

Mi nismo imali ekonomske uvjete za stvaranje društva bogatog kao neka najuspješnija društva na svijetu, ali smo imali političku volju/diktat koji je pokušavao egalizirati to društvo što je više moguće. U kapitalizmu i dalje nemamo ekonomskih uvjeta (iako bi kapitalizam tobože trebao biti daleko efikasniji u odnosu na socijalizam - u našem primjeru to ne vidimo), a politička volja za egalitarnošću također ne postoji. 

Bit će sve gore, ako se stvari ne budu mijenjale.

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Eeevek, ti stvarno misliš da je nama nešto Europa ili netko drugi kriv?

{#}

____

Drago, nije toliko bitno (da, Norveška ima naftu npr.) kako se došlo do nekog stanja, već je bitnije da jednostavno nema sposobnosti učenja na tuđim greškama i primjerima. Hrvatska je u problemima većim dijelom zbog pljačke koja se provlači već dva desetljeća. Ne radi se tu o korupcijskim aferama kakve pogađaju sva društva, nego o korumpiranom i trulom društvu koje rijetko pogađaju afere čestitosti i reda, nego o sustavnom i organiziranom bogaćenju pojedinaca uz neposrednu pomoć političke elite, odnosno vlasti. Tu je naš problem, koji je očit onog trenutka kad je svima sasvim normalno da trebašvezu za faks, posao, zdravstvo, sudstvo i kad svaki građanin vezu vidi kao jedinu opciju. Sve bez veze, mita i korupcije je iznimka koja potvrđuje tragediju.

Evo ja razmišljam i ne mogu se sjetiti ničega što trebam u komunikaciji s državom i državnim službama, a da nisam siguran da trebam vezu ili pršut i vino.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 15:38 (Tonči).
18 godina

Pa sve nacije se uče na vlastitim greškama - bilo revolucijama ili redefiniranjem države (kao što je sada Francuska "Peta Republika" u odnosu na svoje prvo uređenje nakon Revolucije). Malo je onih država (ja ne znam, zapravo, niti jednu) koje van vlastitog iskustva, a na osnovi stranih primjera, redefiniraju sebe i vlastito uređenje. 

This space for rent!
16 godina
Tonči kaže...

{#}

____

Niti najmanje, sami smo krivi što potpisujemo gluposti....mislim potpisujemo, ja nisam ništa potpisao.

Pokušaj sada zaštititi naše proizvođače i ograničiti uvoz određenih stvari iz EU. Mane, ne ide {#}

18 godina
eevek kaže...
Tonči kaže...

{#}

____

Niti najmanje, sami smo krivi što potpisujemo gluposti....mislim potpisujemo, ja nisam ništa potpisao.

Pokušaj sada zaštititi naše proizvođače i ograničiti uvoz određenih stvari iz EU. Mane, ne ide {#}

Koje proizvođače čega zapravo fučkaj ga,{#} fakat ih puno ima ti bokca zamisli nekom čudno sve ih je manje svaki dan.Ovogodišnja grozna suša če još dotuč, one ostale u poljoprivredi koji još nekak preživljavaju jer kod nas ne postoji niti je ikad razmatrana ozbiljna strategija navodnjavanja.Izraelci recimo to mogu u praktički pustinji, a mi s tolkom podzemnim izvorima vode(treba kupat dublje arteški bunar itd no nogometni stadion je bitniji) to nikak nismo mogli sklepat tolke godine.{#}

Ništa kod nas ništa nije rađeno i planirano, na duge staze moglo se itekako ali to nikom nije bilo u intresu kaj se tiče hrane i poljoprivrede. Bilo koja vlast je samo radila za uvozničku mafiju, taktički i smišljeno ko obično uglavnom Hrvatska budučnost je vrlo crna. Nema tu pomoči trebalo je odavno prije vuč poteze,ali u drugom smjeru sad je prekasno kola bez kočnica su otišla nizbrdo i raspala se na kraju u sto komada.{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
17 godina
odjavljen

Mi imamo daleko veći problem s lokalnom mafijom, nego EU i bilo kakvim potpisima. Problem Hrvatske nisu nikakvi ugovori s Unijom, nego vlastito uređenje, uvoznički lobi, lokalni kriminalci i loše uređeno gospodarstvo.

18 godina

Točno! Odnosno - 99% točno. Moramo imati na umu da su propisi EU pisani po odlukama bogatih zemalja jake industrije i privrede općenito, a ne za gologuzane, odnosno "tranziciste" kao što smo mi, Mađari, Bugari, Rumunji i ostali koji im se pokušavamo prikrpati. 

Državne subvencije, primjerice, koje nam propisi zabranjuju (mogu se, doduše, aplicirati na druge načine, koji se ne moraju zvati subvencijama, ali to zapravo jesu) su većini naših industrija neophodni, a zabranjeni. 

This space for rent!
17 godina
odjavljen
.Drago kaže...

Točno! Odnosno - 99% točno. Moramo imati na umu da su propisi EU pisani po odlukama bogatih zemalja jake industrije i privrede općenito, a ne za gologuzane, odnosno "tranziciste" kao što smo mi, Mađari, Bugari, Rumunji i ostali koji im se pokušavamo prikrpati. 

Državne subvencije, primjerice, koje nam propisi zabranjuju (mogu se, doduše, aplicirati na druge načine, koji se ne moraju zvati subvencijama, ali to zapravo jesu) su većini naših industrija neophodni, a zabranjeni. 

Ugovori nam možda ne idu na ruku, ali daleko od toga da nam je to problem i da je Hrvatsku to uništilo. Uništila ju je vlast koja je darivala firme i zemljišta ratnim profiterima, a krivi su i svi ti pomoćni vozači bagera, vozači autobusa, pomoćni kopači kanala i sl. koji su se čudom baš tijekom rata izdigli u najbogatije na Balkanu, a uz pomoć raznih župnika, tenisača i sličnih. Mi smo valjda jedina zemlja u kojoj se broj ratnih veterana drastično povećao bez borbenih aktivnosti u miru.

Tako da je kao krivce malo smiješno i spominjati EU, vragove duginih boja,belosvetske neprijatelje i hoštaplere.

18 godina
Tonči kaže...

Mi imamo daleko veći problem s lokalnom mafijom, nego EU i bilo kakvim potpisima. Problem Hrvatske nisu nikakvi ugovori s Unijom, nego vlastito uređenje, uvoznički lobi, lokalni kriminalci i loše uređeno gospodarstvo.

Problem je kaj prosječan hrvat večinom misli,{#} da če mu u EU bit bolje samo po sebi a tako je išla i Hrvatska prodana Vlast s svojom propagandom oko EU ili u nju ili propast.No otrježnjenje če bit vrlo neugodno, MMF(onda tek ide pravo rezanje svega i svačega) nam ne gine sigurno to više ne možemo izbječ no za sad Vlast još šuti o tome dok može normalno.{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
.........

Koje su to industrije, i zasto su subvencije neophodne?

Upravo zbog subvencija u najbazicnijoj industriji (hrana), US poljoprivreda pati jer se normalan poljoprivrednik ne moze natjecati protiv kukuruza cija je prodajna cijena manja od proizvodnog troska.

To (meni) nema nikakve logike. Logicni slijed stvari je da se sav taj kukuruz mora nekako iskoristiti kad ga ima na tera-kilograme, pa se onda od njega radi smjesa koja s dodatkom sintetickih preparata ima okus kao sir.

Pa se ljudima taj sir svidi pa ga se proizvodi jos vise, sto znaci da treba jos vise kukuruza i eto ti strmoglavljenje u propast.

Ako industrija ne moze prezivjeti bez subvencija, pusti je da umre i okreni se necemu sto donosi dobit. Sve ostalo su upravo kapitalisticke malverzacije.

I usput, ako za kapitalizam ima i pozitivnih i negativnih primjera, onda znaci da kapitalizam nije uzrok dobrog i loseg stanja, nego nesto drugo, ie. ljudi tj. mentalitet. +1 Tonciju, imho.

Well as for the ending - damn right I'm learning, you may ask for the door - end over end... well I hate how the clouds hide the gasps from above!
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 18:41 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...

Brodogradnja, poljoprivreda, tekstilna industrija. U osnovi, sve grane privrede gdje zbog skupe energije, skupog rada, ili skupih sirovina (ili svega toga skupa) ne možeš konkurirati u svom tržišnom segmentu onima koji to rade jeftinije, bolje, ili i bolje i jeftinije. S obzirom da nismo energetski neovisni, odnosno nemamo svoje nafte ni urana, a rad nam je skuplji nego u azijskim i afričkim sweat-shopovima, a resursi (nafta, pamuk, lan, svila, umjetna vlakna, čelik, kemijski proizvodi itd) su iz uvoza, pada mi na pamet samo drvna industrija i možda dio poljoprivrede koji ne trebaju subvencije. 

Upravo zbog subvencija u najbazicnijoj industriji (hrana), US poljoprivreda pati jer se normalan poljoprivrednik ne moze natjecati protiv kukuruza cija je prodajna cijena manja od proizvodnog troska.

Ovo ne razumijem. Ako misliš da američke subvencije svojim proizvođačima njih stavljaju u nezgodan položaj, onda si u krivu, jer služe upravo tome da ih stave u povoljniji položaj od tuđih poljoprivrednika. Zapravo, ova mi je gore rečenica posve nejasna. 

To (meni) nema nikakve logike. Logicni slijed stvari je da se sav taj kukuruz mora nekako iskoristiti kad ga ima na tera-kilograme, pa se onda od njega radi smjesa koja s dodatkom sintetickih preparata ima okus kao sir.

To što je tebi logično i što se stvarno poduzima na tržištu su dvije različite stvari. Amerika, ali i druge države, redovito otkupljuju "viškove" od svojih farmera i uništavaju ih kako se ne bi rušila cijena tih proizvoda na tržištu.to nisu subvencije, nominalno, iako zapravo jesu. Za to vrijeme na drugoj strani svijeta ljudi umiru od gladi, ali se ti viškovi svejedno uništavaju. 

Ako industrija ne moze prezivjeti bez subvencija, pusti je da umre i okreni se necemu sto donosi dobit. Sve ostalo su upravo kapitalisticke malverzacije.

Ovo bi ti the man trebao odgovoriti, ali tvoje je razmišljanje dječje naivno. Gdje će John Deere prodati svoje traktore i kombajne i svi ostali svoje, ako mu nestane američkog tržišta farmera, a po tvojoj logici tržžišne samoregulacije bi se upravo to trebalo dogoditi s vremena na vrijeme, kada, primjerice, svjetska cijena nekog poljoprivrednog proizvoda padne ispod proizvodne? Opet bi "ovce pojele ljude", ako znaš za taj primjer iz povijesti kada su se u Engleskoj pašnjaci koristili za uzgoj ovaca zbog vune, od koje se pravi štof, a ne za uzgoj ječma i pšenice čime se ljudi hrane. Dobio si veliku glad i onda taj štof nije imao tko kupovati jer su ljudi dijelom emigrirali, a dijelom poumirali. 

I usput, ako za kapitalizam ima i pozitivnih i negativnih primjera, onda znaci da kapitalizam nije uzrok dobrog i loseg stanja, nego nesto drugo, ie. ljudi tj. mentalitet. +1 Tonciju, imho.

Ima  i dobrih primjera, naravno. U odnosu na feudalizam ili robovlasništvo je izvrstan. Ova sada kriza, međutim, nije "kriza mentaliteta", već je kriza sistema, kapitalizma.
This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 19:17 (Drago).
16 godina
Deus ex machina kaže...

Pa pitaj ekipu iz EU i svijeta... zašto uvozimo hrpu sira, svinjetine itd. iz EU? Pa zato što je dosta povoljna.

E sad, zašto je toliko toga povoljnije? Pa zato što mnoge države subvencioniraju takvu proizvodnju u tolikoj mjeri da strani sir kod nas košta daleko manje nego domaći proizvod. Da ne spominjem meso.

Sad ja tebe pitam, zašto te zemlje subvencioniraju određene grane? Jer su glupe, ili misliš da ima neka daleko bitnija računica u svemu tomu? {#}

Onda dođemo na dragu našu smetlarsku državicu gdje su jadnici sa sela morali ulaziti u sustav PDV-a radi bijednih par tisuća kuna "poticaja", što ih je, naravno, generalno raz*ebalo jer više nisu konkurentni sa 1/4 nameta na osnovnu cijenu.

Ako ćemo "u sridu" ti ljudi su dobili poticaj da propadnu {#}

Ukratko, u Hrvatskoj postoji samo jedan vid poticaja - poticanje na nerad i kriminal, a nemamo muda uvesti reda i zamjeriti se "svijetu".

Vrlo lako se donese zakon o ograničenju ili o zabrani uvoza subvencionirane robe iz EU npr.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice