Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.313.676
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
KIKI3ooo kaže...

To je obično lihvarenje.

Moja firma hosta desetke tisuca web stranica. Kad bi me svako od njih zamolio da im promijenim broj telefona morali bi zaposliti jos 5 ljudi jer i ovako jedva stizemo odraditi sve sto imamo. Nase vrijeme kosta. Jer ako ja njemu besplatno odradjujem brojeve telefona, moj posao za koji su me klijenti placali ceka, a ja cu morat radit prekovremene. A to tako ne ide.

Dobro ti je Tonci reko... ti si mali od susjeda. A to u poslovnom svijetu ne sljaka.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
Tonči kaže...

Ti si vjerojatno još na razini "Malog od susjeda koji malo radi web" (bez uvrede), kad ti nije jasno kako funkcionira stvarni rad i stvarne financije. Naučit ćeš na teži način kad završiš školovanje. - zato postoji razlika između fuša učenika/studenata i profesionalnog posla.

Nisam uvrijeđen ali znam da imat porftolio od 120 stranica u 5 god i obrt iza sebe nije baš na toj razini. Bio sam i u novinama jednom, business.hr, printanom izdanju.

Čuo sam na vijestima da jedna od najstarijih tvrtki i najuspješnijih u RH ima portfolio od 400 klijenata. A koliko zaposlenih imaju i koliko godina postoje.

Obrt sam bio prisiljen zatvorit. Mislim u 2008. sam imao 40 tak stranica a 2009 samo 5. Jednostavno sam morao na crnjaka ali radim pošteno i još uvijek radim sa tvrtkama preko računa svojih roditelja.

I da ako ćeš dopustit da ti objasnim, moj poslovni model u ovom biznisu je u biti obiteljsko poslovanje. Sa svojim klijentima nisam samo na profesionaloj razini, ono fakturiraj i tko ga j... već stvarno porazgovaram sa njima. Teško da kad dobijem upit i ne uhvatim čovjeka. I prije nego što mu kažem cijenu, već on meni šalje materijale i ja mu napravi ono "prvu stranicu" da pogleda i onda malo prodiskutiramo, dakle već se dopisujemo, komuniciramo i tada već imam dovoljno informacija za dati dobru  cijenu, da ovaj ne pobjegne a da moj rad ima odgovarajuću naknadu. Želim i dalje držati poslovanje na toj razini. U biti baš ono prkosi velikim korporacijama, globalizaciji itd.

tnakir kaže...

Moja firma hosta desetke tisuca web stranica. Kad bi me svako od njih zamolio da im promijenim broj telefona morali bi zaposliti jos 5 ljudi jer i ovako jedva stizemo odraditi sve sto imamo. Nase vrijeme kosta. Jer ako ja njemu besplatno odradjujem brojeve telefona, moj posao za koji su me klijenti placali ceka, a ja cu morat radit prekovremene. A to tako ne ide.

Ako se dođe do te razine onda se ipak neće moći besplatno raditi ali onda ide onaj drugi sistem - plati koliko želiš. To vrijedi za trivijalne zahvate. Za veće se je potrebno dogovorit naravno ali ne volim sistem "po satu".

Vjerovatno Vam je smiješan taj model plati koliko želiš ali isti se primjenjuje i funkcionira na zapadu, sigurno ste ćuli za onaj restoran. Vlasnik može odredit model poslovanja kakav želi, može sa jednim dijelom poslovanja malo i eksperimentirat.

Možda Vam je čudno i poslovanje na crno ali isto se može odraditi na razini. Npr. kolega sa ovog foruma i ja smo napravili već 2 projekta, radi se treći a čeka se četvrti sigurno, možda peti. Ne samo da se nikad nismo vidjeli nego se nikad nismo ni čuli. Sve na povjerenje.

Isto tako klijente ima širom RH koje nikad nisam vidio u životu i može se, čak i bez ugovora te žiro računa. Cijena za gotovinu je jedna a preko računa druga (cijena za gotovinu + porez na dobit  + pdv kojeg se ostavi vlasniku žiro računa).

Sistem je kapara prije izrade, ostatak na kraju. Imam Vam i ugovor za kaparu i izradu weba koji se ovjerava kod javnog bilježnika ako nekome treba, na pm.

Jbg, netko voli sigurnost i ne voli to "sivo područje" ali ja ga smatram vrlo zanimljivim.

MIKROBLOG: FU not ftw
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 14:55 (KIKI3ooo).
17 godina
odjavljen

Obrt si morao i zatvoriti iz tog razloga. Ja nisam još uvijek otvorio nikakvu firmu u RH jer je RH crna rupa. Domoljublje je krasno, ali je naš gospodarski sustav u takvom stanju da predstavlja veliku opasnost. Svaka čast poduzetnicima koji se odluče ovdje raditi.

Ja se naježim na "daj mi samo sekundu ovo..." i sl. upite koje doživljavam kao opsovanu rodbinu. Ništa i nikada nije "sekundu", a u IT-u se "sekunde" najčešće odnose na sate. Sate koje ću uvijek i redovito radije provesti s dragim ljudima, na kupanju, pred TV-om i sl. Ne postoji niti jedan razlog zašto bih oteo sat sa ženom i darovao ga klijentu ili na to prisilio svog programera.

Web ne košta "po stranici", nego kao i svaki proizvod košta po satu rada zaposlenog. Tvoj zaposlenik traži plaću i plaćaš ga po satu bruto. Kako bi bilo da zaposleniku kažeš da će danas raditi besplatno jer deset klijenata treba novu boju u headeru? Ili da ćeš mu smanjiti plaću jer je radio dosta besplatnih sati?

16 godina
neaktivan

To se može radit dok ti je firma u početku. Tako je i moj stari uspio razvit posao.

Danas se u svakom trenutnku može kupit bilo koji proizdvod i ima hrpa ljudi koji ga kupuju/obavljaju. Moj stari sa kupcima osim o poslovnim razgovara i o drugim (osobnim) stvarima, problemima i sl. Zato odaberu njega umjesto 100 drugih firmi koje prodaju isto što i on.

Kasnije kada se posao uhoda, kada imaš veliku klijantelu i velik broj zaposlenih to postaje nemoguće radit.

Sve mi dobro ide kazem hvala Bogu, oni sto me mrze nista mi ne mogu
16 godina
Tonči kaže...

Obrt si morao i zatvoriti iz tog razloga. Ja nisam još uvijek otvorio nikakvu firmu u RH jer je RH crna rupa. Domoljublje je krasno, ali je naš gospodarski sustav u takvom stanju da predstavlja veliku opasnost. Svaka čast poduzetnicima koji se odluče ovdje raditi.

Ja se naježim na "daj mi samo sekundu ovo..." i sl. upite koje doživljavam kao opsovanu rodbinu. Ništa i nikada nije "sekundu", a u IT-u se "sekunde" najčešće odnose na sate. Sate koje ću uvijek i redovito radije provesti s dragim ljudima, na kupanju, pred TV-om i sl. Ne postoji niti jedan razlog zašto bih oteo sat sa ženom i darovao ga klijentu ili na to prisilio svog programera.

Web ne košta "po stranici", nego kao i svaki proizvod košta po satu rada zaposlenog. Tvoj zaposlenik traži plaću i plaćaš ga po satu bruto. Kako bi bilo da zaposleniku kažeš da će danas raditi besplatno jer deset klijenata treba novu boju u headeru? Ili da ćeš mu smanjiti plaću jer je radio dosta besplatnih sati?

Tonči, i sam znaš da ništa danas nema besplatno. On sve to plati sa hostingom i pretplati. Sve on to plati sa preporukom. Stvar je u "kuvanju ljudi".

Tražit 200 kn za promjenu broja je na razini dopaša, cigana - kako god želiš.

To poslovanje nema budućnosti. Dobit će 200 kn i to je zadnje što će vidit od tog klijenta.

cuspajz kaže...

To se može radit dok ti je firma u početku. Tako je i moj stari uspio razvit posao.

Danas se u svakom trenutnku može kupit bilo koji proizdvod i ima hrpa ljudi koji ga kupuju/obavljaju. Moj stari sa kupcima osim o poslovnim razgovara i o drugim (osobnim) stvarima, problemima i sl. Zato odaberu njega umjesto 100 drugih firmi koje prodaju isto što i on.

Kasnije kada se posao uhoda, kada imaš veliku klijantelu i velik broj zaposlenih to postaje nemoguće radit.

Otac ti stvarno ima prekrasan pristup poslu. Baš stil koji ja volim.

Ali i kad postane nemoguće za radit - ne treba derat. Naplatit ali ne oderat klijenta.

200 kn za broj je pljačka - ljudi moji ne mogu vjerovat da ovo moram objašnjavat...

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 15:03 (KIKI3ooo).
17 godina
odjavljen

Nikakva izmjena tuđih stranica nije u cijeni hostinga. O čemu ti? LOL - Besplatno poslovanje ima budućnost? {#} - Postoji nešto što se zove odgovornost prema zaposlenima. Možeš ti napraviti uslugu klijentu pa fino u 18 sati popodne, dignuti se s kauča, otići u firmu i promijeniti mu nešto. Ne možeš to tražiti od zaposlenog, a onda mu ne platiti 150% prekovremene: vožnju, gorivo, rad itd. Mislim, možeš, u Hrvatskoj je praksa da te poslodavac pravi majmunom.

Ako imaš 20 klijenata i svi u prosjeku zatraže sat vremena rada besplatno, to je 20 sati rada tvog programera/admina za koje nećeš dobiti novac, a njemu ćeš dati plaću. Ako si poslovanje organizirao tako da posluješ na nuli, nedostajat će ti npr. 1500kn bruto za plaću, pa ćeš je zaposleniku smanjiti za toliko? Stvarno?

http://informaticar.eu/168-ekstremna-informatika/

Najvažnije za temu:

1. Nema bacanja oka.
  2. Ne dolaziš nigdi usput.
  3. Za svaki telefonski poziv duži od 25 sekundi šalje se faktura – 1 sat rada servisa + PDV.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 15:20 (Tonči).
16 godina
Tonči kaže...

Nikakva izmjena tuđih stranica nije u cijeni hostinga. O čemu ti? LOL - Besplatno poslovanje ima budućnost? {#} - Postoji nešto što se zove odgovornost prema zaposlenima. Možeš ti napraviti uslugu klijentu pa fino u 18 sati popodne, dignuti se s kauča, otići u firmu i promijeniti mu nešto. Ne možeš to tražiti od zaposlenog, a onda mu ne platiti 150% prekovremene: vožnju, gorivo, rad itd. Mislim, možeš, u Hrvatskoj je praksa da te poslodavac pravi majmunom.

Ako imaš 20 klijenata i svi u prosjeku zatraže sat vremena rada besplatno, to je 20 sati rada tvog programera/admina za koje nećeš dobiti novac, a njemu ćeš dati plaću. Ako si poslovanje organizirao tako da posluješ na nuli, nedostajat će ti npr. 1500kn bruto za plaću, pa ćeš je zaposleniku smanjiti za toliko? Stvarno?

http://informaticar.eu/168-ekstremna-informatika/

Dakle, kako je već gore i napisano, ne mislim da besplatno poslovanje ima budućnost i ne radim besplatno. Mislim treba pročitat prethodni post.

Možeš na to gledat kao nešto slično sistemu u besplatnim igrama koje se naplaćuju mikro transakcijama.

Tebi nije bezobrazno tražit 200 kn za promjenu broja? Dobro.

Ali svakako mislim da je u ovom poslu potreban jedan suptilniji pristup klijentima.

Što očekuješ da ti klijent napiše, promjena boje u headeru sa #FF0000 na #0000FF - koliko?

Očekuj prije da će ti reć, želio bi nešto možda malo svijetlije :)

Nije to za svakoga posao.

18 godina
KIKI3ooo kaže...

Dakle, kako je već gore i napisano, ne mislim da besplatno poslovanje ima budućnost i ne radim besplatno. Mislim treba pročitat prethodni post.

Možeš na to gledat kao nešto slično sistemu u besplatnim igrama koje se naplaćuju mikro transakcijama.

Tebi nije bezobrazno tražit 200 kn za promjenu broja? Dobro.

Ali svakako mislim da je u ovom poslu potreban jedan suptilniji pristup klijentima.

Što očekuješ da ti klijent napiše, promjena boje u headeru sa #FF0000 na #0000FF - koliko?

Očekuj prije da će ti reć, želio bi nešto možda malo svijetlije :)

Nije to za svakoga posao.

Probaj otići u neki ovlašteni auto servis da ti "samo promijene svjećicu" ili nešto slično pa javi koliko su ti naplatili

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
segregator kaže...

Probaj otići u neki ovlašteni auto servis da ti "samo promijene svjećicu" ili nešto slično pa javi koliko su ti naplatili

Da, hvala. To je upravo poanta mojih postova.

Web development/dizajn ne treba uspoređivati sa npr. automehanikom/elektrikom

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 15:31 (KIKI3ooo).
17 godina
odjavljen

- Nema bacanja oka.

- Ne dolaziš nigdi usput.

- Za svaki telefonski poziv duži od 25 sekundi šalje se faktura – 1 sat rada servisa + PDV.

Možeš ti klijentu raditi što hoćeš, ali ne smije imati dojam da tvoj rad ne vrijedi. Sve košta. I kad nešto napraviš klijentu bez fakture, moraš mu dati do znanja da je to usluga, da ne ulazi u plaćeno. Pogotovo ne u hosting. Mislim, odakle ti ideja da hosting firma uopće može dirati tvoj web svog i tvog klijenta??

Nisi mi objasnio kako ćeš riješiti situaciju s manjom onih 1500kn na računu firme?

17 godina
odjavljen
KIKI3ooo kaže...
segregator kaže...

Web development i dizajn ne treba uspoređivati sa npr. automehanikom.

LOL, a zašto ne? Višestruko skuplja edukacija i teži posao.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 15:36 (Tonči).
18 godina
segregator kaže...

Sto je najgore, ti sto im samo treba promijenit boju, njima ce za dva dana trebat promijenit drugu boju, pa samo neku slicicu, pa samo neki tekst i tako u nedogled.

Ja privatno isto tako fušarim: moj radni sat za takve stvari kosta 250 kn. "Dobar dan" se racuna kao jedan radni sat. 

Moje slobodno vrijeme vrijedi vise od 250 kn po satu. Jer ga nemam dovoljno i svaka sekunda mi je dragocjena. Ako vec troslim slobodno vrijeme, onda cu ga naplatiti kako treba.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
Tonči kaže...
KIKI3ooo kaže...
segregator kaže...

LOL, a zašto ne?

Zato, što ja znam o autu puno toga i kad kad dođem u mehaničara samo mu rečem to, to i to, vraćam se za uru. I mislim da je većina ljudi na toj razini.

A ljudi koji žele da im netko drugi napravi web stranicu ne znaju toliko i ne mogu razgovarati sa webmasterom na njegovoj razini da on može samo dat cijenu i doviđenja.

Bitno je znati razumjeti noobovski. Vidiš, sve ima svoje zašto i zato :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 15:37 (KIKI3ooo).
17 godina
KIKI3ooo kaže...

Otac ti stvarno ima prekrasan pristup poslu. Baš stil koji ja volim.

Ali i kad postane nemoguće za radit - ne treba derat. Naplatit ali ne oderat klijenta.

200 kn za broj je pljačka - ljudi moji ne mogu vjerovat da ovo moram objašnjavat...

BTW. Da je promijena broja tako trivijalna, mogao si je to klijent sam promijeniti.

Odem neki dan automehaničaru, auto mi malo čudno radi (počeo je malo glasnije raditi). Mehaničar je "radio" nešto nekih pola sata, naplatio mi je jedan sat "posla" i na kraju rekao da auto nije ništa (govorimo o ovlaštenom servisu, auto pod garancijom). Budući da nemam blage o automobilima (znam ga voziti i mijenjati mu tekućine), platio sam tih 150kn, zahvalio se i otišao doma.

Ako nešto ne znaš, pretpostavka je da platiš nekome tko zna da ti pogleda (ako ne znaš nekog tko to može isto napraviti badava). Nemam ja ništa protiv da nekom dugogodišnjem klijentu obaviš promjenu broja badava, čak i mislim da je to poželjno, ali ako sat programera košta 200kn, pa makar to bilo da on skine HTML sa web server, otvori HTML u notepadu, utipka novi broj i digne HTML opet na server, mislim da nema tu nema ništa lošega, ne možemo govoriti o nikakvom deranju klijenta.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
17 godina
odjavljen
KIKI3ooo kaže...
Tonči kaže...
KIKI3ooo kaže...
segregator kaže...

LOL, a zašto ne?

Zato, što ja znam o autu puno toga i kad kad dođem u mehaničara samo mu rečem to, to i to, vraćam se za uru. I mislim da je većina ljudi na toj razini.

A ljudi koji žele da im netko drugi napravi web stranicu ne znaju toliko i ne mogu razgovarati sa webmasterom na njegovoj razini da on može samo dat cijenu i doviđenja.

WTF?! Nije mi jasno. O čemu ti govoriš? Daj sporije, molim te.

16 godina
Tonči kaže...
KIKI3ooo kaže...
Tonči kaže...
KIKI3ooo kaže...
segregator kaže...

LOL, a zašto ne?

WTF?! Nije mi jasno. O čemu ti govoriš? Daj sporije, molim te.

Uspori malo ti, molim te. Jedno po jedno. Znači klijent ne zna točno što želi ili ne može izrazit kratko i jasno što želi jer nema znanje tako da ja mogu na prvi upit njemu dati ponudu. Treba razmislit o svakom upitu i o svakoj ponudi. Ne može se tu samo radit kao trgovac. Mora se steći odnos sa klijentom i tako se jedino može uspješno napraviti posao. Ipak se zna za web development/dizajn da nije to posao toliko jednostavan kao mehaničarski, ne omalovažavam, sigurno i tu ima komplikacija... Jesam li jasniji? A na onaj primjer od 1500 kn neću odgovarat jer opisuje vlasnika tvrtke koji radi besplatno i od zaposlenika traži besplatan rad a to nema veze sa onim što ja govorim.

tnakir kaže...

Sto je najgore, ti sto im samo treba promijenit boju, njima ce za dva dana trebat promijenit drugu boju, pa samo neku slicicu, pa samo neki tekst i tako u nedogled.

Ja privatno isto tako fušarim: moj radni sat za takve stvari kosta 250 kn. "Dobar dan" se racuna kao jedan radni sat. 

Moje slobodno vrijeme vrijedi vise od 250 kn po satu. Jer ga nemam dovoljno i svaka sekunda mi je dragocjena. Ako vec troslim slobodno vrijeme, onda cu ga naplatiti kako treba.

Bilo kakvi custom radovi su najskuplji. Programiranje, grafika - tko želi po želji taj zna da mora izbrojit.

Ali za trivijalne zahvate mislim da treba imati niže cijene, ponaravno što svatko zna da je promjenit broj copy/paste i jednostavno je danas bezobrazno tražit 200 kn za promjenit broj. To je moje mišljenje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 15:59 (KIKI3ooo).
17 godina
odjavljen

OK. Dakle, ti ne naplaćuješ konzultacije? A kad dobiješ projekt gdje trebaš mnogo sati konzultacija?

15 godina
Tonči kaže...

OK. Dakle, ti ne naplaćuješ konzultacije? A kad dobiješ projekt gdje trebaš mnogo sati konzultacija?

Zašto se uopće trudiš, neće prihvatiti tvoje argumente? Zašto misliš da je zatvorio firmu i danas radi na sivom tržištu? Da mu je poslovni model bio kako spada i danas bi imao firmu. Ovako je još jedan od "nezaposlenih" koji rade na način da im fakture ispostavljaju rodbina i poznati.

On cijelo vrijeme priča o poslovnom modelu "1 čovjek radi sve" i ne shvaća poantu priče.

Što se tiče broja klijenata koje je imao, pa i PC Hitna služba ima zavidnu klijentelu a ipak im nebi dao ni da prismrde mojoj staroj kanti s Linuxom.{#}

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
neaktivan
bed kaže...

Apropos otvaranja OI. Prvo desetljećima represivni aparat ubija punk, alternativu...

kad su već puštali pistolse mogli su pustili god save the queen, divna pjesmica koja se obraća kruni i kraljici u prigodnom trenutku...{#}

God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb

God save the queen
She ain't no human being
There is no future
In England's dreaming...

...ma ubija vražju mater, sve što zarađuje novce za državni proračun i za kraljici u ždep je pozdravljeno... alternativa - testni poligon za mainstream, misle si oni... the great rock and roll swindle

Spiridon Kopicl
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 16:28 ((s)izgoreo).
16 godina
KIKI3ooo kaže...

Znači klijent ne zna točno što želi ili ne može izrazit kratko i jasno što želi jer nema znanje tako da ja mogu na prvi upit njemu dati ponudu.

Kako to da klijent ne zna što želi? Ako on zahtijeva promjenu slike, boje i sl., onda mislim da on točno zna što želi. Jedino što on mora znati u tomu odnosu je postaviti zahtjev. Npr. ja ne znam ništa o autima, i da imam pokvaren auto, otišao bi automehaničaru i zatražio da mi popravi auto. Njegova je briga način na koji će on to napraviti, i njegovo je pravo da svoj rad naplati.

KIKI3ooo kaže...

Treba razmislit o svakom upitu i o svakoj ponudi.

Logično da treba. Kada ti klijent dođe za zahtjevom, ti naravno razmisliš o zahtjevu, odvojiš neko vrijeme i daš klijentu ponudu. Naravno vrijeme koje si uložio u razmišljanju o zathjevu, trebaš sukladno potrošenome vremenu naplatiti. Ako ti potrošiš sat vremena sa klijentom raspravljajući o njegovu zahtjevu, ti za to vrijeme gubiš novac. I onda se stvaraju primjeri kakve je @Tonči naveo, gdje imaš 1500 kn manjka.

KIKI3ooo kaže...

Ne može se tu samo radit kao trgovac. Mora se steći odnos sa klijentom i tako se jedino može uspješno napraviti posao.

Jedini odnos koji ti trebaš steći sa klijentom je onaj poslovni, a to je da dobro obaviš svoj posao. Neformalno razgovaranje i "prijateljski" odnos sa klijentom ne prolaze u poslovnom svijetu, jer to samo ometa obavljanje pravoga posla, a to je i gubitak vremena.

KIKI3ooo kaže...

Ipak se zna za web development/dizajn da nije to posao toliko jednostavan kao mehaničarski, ne omalovažavam, sigurno i tu ima komplikacija...

Istina ima malo razlike, mehaničar ne mora puno trošiti na razgovor sa klijentom. Dovoljno je da klijent kaže u čemu je problem, a mehaničar dalje obavlja dijagnostiku direktno na autu. Kod web developmenta nerijetko moraš potrošiti dosta vremena konzultacije sa klijentom. U oba slučaja naplaćuješ dijagnostiku/konzultacije.

KIKI3ooo kaže...

A na onaj primjer od 1500 kn neću odgovarat.

Zašto? Očito ne znaš kako bi to pokrio.

KIKI3ooo kaže...

Bilo kakvi custom radovi su najskuplji. Programiranje, grafika - tko želi po želji taj zna da mora izbrojit.

Ali za trivijalne zahvate mislim da treba imati niže cijene, ponaravno što svatko zna da je promjenit broj copy/paste i jednostavno je danas bezobrazno tražit 200 kn za promjenit broj. To je moje mišljenje.

Prije svega, posao web hostinga ne uključuje obavljanje takvih zahvata. S druge strane, posao klijenta je da zna što je s kim ugovorio. On treba znati da hosting tvrtki plaća samo hosting usluge.

"Let us work without theorizing... 'tis the only way to make life endurable." - Voltaire
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 16:37 (captain_soap_McTawish).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Obrt si morao i zatvoriti iz tog razloga.

Kako bi bilo da zaposleniku kažeš da će danas raditi besplatno jer deset klijenata treba novu boju u headeru?

I ja sam ponosno zatvorio obrt. Samo još EU čekam da mi ruže procvatu do kraja..

Hebiga, trebao si napraviti pametno cms, da to možeš s 2 klika mjenjati. A naplatiti prekovremene. To ti je kapitalizam.

KIKI3ooo kaže...
Treba razmislit o svakom upitu i o svakoj ponudi.

Čekaj malo, zašto bi uopće netko tko radi hosting, mjenjao sadržaj stranica? Očito im to nije suština posla, ti si dobio ponudu u stilu; ako baš hoćeš, ta ti je cijena. I u čemu je problem? Ako ti je skupo, nađi jeftiniju ponudu..

16 godina
Tonči kaže...

Općenito gledajući, teoretski ili kako bi stvari trebale biti, da, slažem se, konzultacije bi se trebale naplatit ali moram reći da u sadašnjim uvjetima na tržištu ja ne mogu naplatit i isto ne mogu naplatit drugi koji radu projekte bez obzira radilo se to o web developmentu ili staklarskom obrtu. Mislim znam ljude koji radu satima projekte, cijele većeri itd pa znaju da im se ne mora projekt prihvatit.

Evo jedna građevinska tvrtka je dobila posao gradnje hotela Globo gdje nisu znali kako izvest nove temelje, nisu znali kako ući ispod a ova tvrtka je dobila posao jer su ponudili jedininu moguću izvedbu projekta a to je prokopat bagerom rupu i kroz nju uvest radnike, opremu i materijal te sve napravit iznutra. Ostali su ostali praznih ruku. Radili su projekte besplatno.

Koliko moj otac da konzultacija svojim klijentima, kao diplomirani ekonomist sa velikim praktičnim znanjem i ne može to naplatiti. Mater mora dan danas ispunjavat virmane bolidima koji neznaju ispunit vriman što uopće nije njen posao.

Jednostavno ne mogu naplatit konzultacije i snalazim prema tim mogućnostima. Nije pošteno ali prihvatio sam to i tako da nemam s tim problema. Svaku ponudu moram pripremit kao da je siguran posao. Nema izbora.

Opet to je moje praktično iskustvo i ako netko kaže da može naplatit konzultacije, ja kažem svaka čast, n1.

bed kaže...

Hebiga, trebao si napraviti pametno cms, da to možeš s 2 klika mjenjati. A naplatiti prekovremene. To ti je kapitalizam.

Meni je CMS spor za editiranje, brže mogu napravit lokalno. Npr. imao sam slučaj gdje treba promjenit kontakt podatke koji se nalaze u dnu svake stranice a site ima cca 450 fileova na 4 jezika znači 1800 fileova. Odgovor na taj problem je code replacement u Dreamweaveru, jedan klik i za par minuta sve gotovo. Tako da sam općenito radio na CMS platformi bi izmjene radio najmanje duplo sporije.

bed kaže...

Čekaj malo, zašto bi uopće netko tko radi hosting, mjenjao sadržaj stranica? Očito im to nije suština posla, ti si dobio ponudu u stilu; ako baš hoćeš, ta ti je cijena. I u čemu je problem? Ako ti je skupo, nađi jeftiniju ponudu..

Pa da, ne treba on mjenjat i naravno da se ponuda može odbiti i odbila se ali samo se raspravlja o veličini iznosa, ostali mislu da je je ok ja mislim da nije i mislim da je taj princip hoćeš-nećeš malo sirov.

captain_soap_McTawish kaže...

Kako to da klijent ne zna što želi? Ako on zahtijeva promjenu slike, boje i sl., onda mislim da on točno zna što želi. Jedino što on mora znati u tomu odnosu je postaviti zahtjev. Npr. ja ne znam ništa o autima, i da imam pokvaren auto, otišao bi automehaničaru i zatražio da mi popravi auto. Njegova je briga način na koji će on to napraviti, i njegovo je pravo da svoj rad naplati.

On zna da treba promjenit boju pozadine ali nezna, niti ga se može pitat da ti pošalje hex vrijednost boje.

Ma on i može poslati hex vrijednost boje ali kad se to stavi tko zna hoće li to biti ono što je on zamislio.

Ja mu mogu promjenit boju pozadine ali hoće li to biti ta boja koju on želi.

Konstantno smo u "sivom" području. Jednostavno nije to posao za svakoga.

Mehaničar će ili popravit auto ili neće.

Logično da treba. Kada ti klijent dođe za zahtjevom, ti naravno razmisliš o zahtjevu, odvojiš neko vrijeme i daš klijentu ponudu. Naravno vrijeme koje si uložio u razmišljanju o zathjevu, trebaš sukladno potrošenome vremenu naplatiti. Ako ti potrošiš sat vremena sa klijentom raspravljajući o njegovu zahtjevu, ti za to vrijeme gubiš novac. I onda se stvaraju primjeri kakve je @Tonči naveo, gdje imaš 1500 kn manjka.

Ali prisiljen si potrošit sat vremena ako treba razgovarajući sa klijentom i to ne možeš naplatit. Jedino da se stavi broj 060 gdje se razgovor chargea po minuti. I ako se misli uhvatit klijent razgovor se mora obaviti onaj tren kad on nazove bez nazvat ću vas poslije ili pošaljite mi mail. Mora se poprićat. Ljudi ne roboti.

Jedini odnos koji ti trebaš steći sa klijentom je onaj poslovni, a to je da dobro obaviš svoj posao. Neformalno razgovaranje i "prijateljski" odnos sa klijentom ne prolaze u poslovnom svijetu, jer to samo ometa obavljanje pravoga posla, a to je i gubitak vremena.

Da su ljudi roboti to bi bio gubitak vremena ali ljudi, profesori, nastavnici, vlasnici obrta i poduzeća su ljudi. Nastup, prezentacija - nisu nebitani faktori u dobivanju posla. Ponaravno kod ljudi koji nemaju veliko tehničko znanje a u pravilu je to najčešći slučaj.

Istina ima malo razlike, mehaničar ne mora puno trošiti na razgovor sa klijentom. Dovoljno je da klijent kaže u čemu je problem, a mehaničar dalje obavlja dijagnostiku direktno na autu. Kod web developmenta nerijetko moraš potrošiti dosta vremena konzultacije sa klijentom. U oba slučaja naplaćuješ dijagnostiku/konzultacije.

Ja moram radit više konzultacija ali ako dođe do realizacije projekta honorar je puno veći od mehaničarevog.

Zašto? Očito ne znaš kako bi to pokrio.

Odgovor na pitanje zašto piše u mom prethodnom postu.

Prije svega, posao web hostinga ne uključuje obavljanje takvih zahvata. S druge strane, posao klijenta je da zna što je s kim ugovorio. On treba znati da hosting tvrtki plaća samo hosting usluge.

Posao hosting providera ne uključjuje web development - pa ne uključuje, naravno. Ali ponuda je napravljena, ušli su u te vode i sa tog aspekta mogu reći da je ponuda precjenjena.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 21:44 (KIKI3ooo).
18 godina
KIKI3ooo kaže...

Posao hosting providera ne uključjuje web development - pa ne uključuje, naravno. Ali ponuda je napravljena, ušli su u te vode i sa tog aspekta mogu reći da je ponuda precjenjena.

Po cemu je precjenjena? Jel ti znas koliko kosta najam servera, licence, oprema za support (banalan primjer: slusalice koje mi koristimo kostaju po 1500 kn komad), obrazovanje admina?

16 godina
dv14 kaže...

Kakvi su ovo psihopati.. Ovakvi mi ljudi što ubijaju nedužne životinje najviše idu na k*rac. {#}

Da se to dogodilo u Hrvatskoj, osoba bi vjerojatno prosla nekaznjeno jer je to samo "obicni" psic.

No s druge stane imamo ovakve primjere:

http://www.24sata.hr/news/turisti-kod-cresa-uznemiravali-su-sredozemnu-medvjedicu-276075

Par turista je naislo na sredozemnu medvjedicu (zasticena vrsta), i jedan turist je uzeo neki kamen i bacio je lagano kamen na nju ju je malo posprcaio vodom,  a ona je tada otisla sa toga mjesta. Taj kamen nije bio velik i cisto sumnjam da je mogao ozlijediti zivotinju. Novinari to prenose kao tesko zlostavljanje i maltretiranje zivotinje, i pociniteljima navodno prijeti kazna od 80.000kn!?

"Let us work without theorizing... 'tis the only way to make life endurable." - Voltaire
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 21:56 (captain_soap_McTawish).
16 godina
tnakir kaže...
KIKI3ooo kaže...

Po cemu je precjenjena? Jel ti znas koliko kosta najam servera, licence, oprema za support (banalan primjer: slusalice koje mi koristimo kostaju po 1500 kn komad), obrazovanje admina?

U biti - na kraju vidim da dobro govoriš. Tvrtka tog profila zbog svojih zakonskih obaveza plus uloženo u opremu i djelatnike jednostavno mora naplatit toliko. Ja koji radim na crnjaka mogu naplatit manje. Shvaćam.

17 godina
odjavljen
dv14 kaže...

Kakvi su ovo psihopati.. Ovakvi mi ljudi što ubijaju nedužne životinje najviše idu na k*rac. {#}

Da se to dogodilo u Hrvatskoj, osoba bi vjerojatno prosla nekaznjeno jer je to samo "obicni" psic.

No s druge stane imamo ovakve primjere:

http://www.24sata.hr/news/turisti-kod-cresa-uznemiravali-su-sredozemnu-medvjedicu-276075

Par turista je naislo na sredozemnu medvjedicu (zasticena vrsta), i jedan turist je uzeo neki kamen i bacio je lagano kamen na nju, a ona je tada otisla sa toga mjesta. Taj kamen nije bio velik i cisto sumnjam da je mogao ozlijediti zivotinju. Novinari to prenose kao tesko zlostavljanje i maltretiranje zivotinje, i pociniteljima navodno prijeti kazna od 80.000kn!?

Kakvo maltretiranje? Poštrcali su je vodom. Gdje ti vidiš kamen? Snimka je 1080 - nema šanse da ne vidiš da su je oprezno poštrcali s malo vode da vide jel' živa i eventualno je li joj vruće?

Koji idioti od novinara...

16 godina
Tonči kaže...

Kakvo maltretiranje? Poštrcali su je vodom. Gdje ti vidiš kamen? Snimka je 1080 - nema šanse da ne vidiš da su je oprezno poštrcali s malo vode da vide jel' živa i eventualno je li joj vruće?

Koji idioti od novinara...

Moja greska, gledao sam u 360p i onda mi se ucinilo da je turist uzeo kamen, a ne vodu u ruku. Ispricavam se.

Mene ne toliko ne iznenaduje nesposobnost novinara, koliko priopcenje Plavog svijeta ispod videa na youtubeu:

Dragi prijatelji, ovu snimku dobili smo putem YouTube-a te vam je nakon inicijalnog šoka prikazujemo na našem kanalu

Koliko možemo razumijeti, brod sa njemačkim turistima usidrio se u uvali u blizini Cresa. U uvali, na plaži ugledali su sredozemnu medvjedicu nakon čega su životinju na plaži i u moru okružili sa svih strana te su na nju čak bacali oblutke ili vodu (vjerojatno kako bi je natjerali da se kreće!?) nakon čega je životinja pobjegla sa obale.

Ovo je ekstremni primjer negativnog i protuzakonitog ponašanja u blizini ove izuzetno ugrožene životinje. Stoga, iako u svojim priopćenjima uvijek promoviramo znanje i razumijevanje (a ne kazne i zakonske postupke) kad se radi o ponašanju prema ugroženim životinjama, zadovoljni smo jer su o ovom slučaju obaviješteni Državni zavod za zaštitu prirode i Inspekcija zaštite prirode. U ovom primjeru smatramo kako je opravdano naglasiti kako je za ovakvo uznemiravanje sredozemne medvjedice u Hrvatskoj zapriječena kazna do 80.000 kuna.

Stoga, još jednom vas molimo da u slučaju da opazite sredozemnu medvjedicu ne prilazite plaži ili spilji u kojoj se nalazi, ne samo zbog toga što je to protuzakonito, već i stoga što ova životinja treba mjesta na kojima se može u miru odmoriti. Također, ako je opazite na moru, ne slijedite je plovilima. I dojavite nam vaša opažanja!

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora
Kaštel 24, 51551 Veli Lošinj
www.plavi-svijet.org
E-mail: info@plavi-svijet.org
Telefon: 051 604 666
Fax: 051 604 668

14 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:27 (royalhero).
15 godina

Takvi su ljudi bolesni. Što im je to toliko zanimljivo i smiješno u mučenju nedožnih životinja.

Bilo kako bilo, da netko zlostavlja i ubije životinja ispred mene, nebi to ostalo samo na tome. Iskreno zaboli me jel to radi žensko, neki starac ili dijete od 12 godina, ako zaslužuje batine ili samo šamar, to bi trebao i dobiti.

http://www.youtube.com/watch?v=Jl_3Yq36fSg&feature=related
16 godina
royalhero kaže...

Nazalost svjedocio sam brojnim sakaćenjem/ubijanjem životinja. Pred koji mjesec susjed je rupu, u kojoj se skrivaju psi iz naselja, bacio dinamit! i raspisko ih na sastavne djelove...
Malo prije toga sjekli uši mački, rezali brkove... Bruka i sramota, još sve kroz smjeh i vidi im se na licima da guštaju u tome. Stoka!

{#} Koji susjedi!

... Životinje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 22:55 (KIKI3ooo).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice