Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.220.323
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Cave Johnson kaže...
Vidim da ste raspravljali o incestu,pa bih se i ja želio izjasniti po tom polju.

Ne odobravam ga,bareme ne one klasične slučajeve maloljetničkog seksa,kad se sudionici žele riješiti djeteta,ali ipak treba promisliti kakav bi bio život djeteta ,kojemu su 

već u ranoj fazi dijagnosticiran nekakav poremećaj,zbog kojeg ne bi moglo funkcionirati normalno. Ne ulazim u to spada li embrij u pottpuno ljudsko biće,ali mislim da je u 

takvim beznadnim slučajevima,abortus jedino rješenje. 

Pomiješao si termine. Ne pričamo o incestu (tu smo tematiku davno obradili :)), pričamo o abortusu. {#}

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
13 godina
neaktivan

Uvidio sam pogrešku tek nakon što sam napisao post

Ispravljeno.

Do you know who ate all the doughnuts?
13 godina
Cave Johnson kaže...

EDIT:Vidim da ste raspravljali o abortusu ,pa bih se i ja želio izjasniti po tom polju.

Ne odobravam ga,barem ne one klasične slučajeve maloljetničkog seksa,kad se sudionici žele riješiti djeteta,ali ipak treba promisliti kakav bi bio život djeteta ,kojemu je

već u ranoj fazi dijagnosticiran nekakav poremećaj,zbog kojeg ne bi moglo funkcionirati normalno. Ne ulazim u to spada li embrij u potpuno ljudsko biće,ali mislim da je u

takvim beznadnim slučajevima,abortus jedino rješenje.

Dakle, ti bi radije da dvoje šesnaestogodišnjaka, dovoljno glupih da naprave dijete, odustanu od škole da peku burgere da mogu uzdržavati to dijete?

Oprostite, ali tema nije Recept za proizvodnju idiota.

15 godina
protjeran

ja više neću sudjelovat u raspravi, zapravo ni ne čitam ju više. mislim da je rasprava o ovoj temi uzaludna jer u biti pripada drugom forumu (nekom koji nije o tehnologiji). razgovaro sam s dosta ljudi koji o ovoj temi imaju nemjerljivo veće obrazovanje i od mene i bar većine ostalih ovdje, zapravo se sve svodi (a mislim da se to ne može osporit) na osobno mišljenje i shvaćanje etike, odnosno tu odluke i mišljenja formira vlastito shvaćanje etičkih problema, ili kako je mislim Drago rekao, priklonjenost nekom etičkom smjeru odnosno nauci.

žao mi je jedino što se ovo pretvorilo u svađu (bar koliko sam uspio okom zahvatit post il dva) i trebalo bi promijenit društvenu temu, jer ova je prekomplicirana za ovako razglabat.

13 godina
neaktivan
Onjegin kaže...

Dakle, ti bi radije da dvoje šesnaestogodišnjaka, dovoljno glupih da naprave dijete, odustanu od škole da peku burgere da mogu uzdržavati to dijete?

Oprostite, ali tema nije Recept za proizvodnju idiota.

Samo su si krivi.Ako se nisu ni pobrinuli za zaštitu,moraju se suočiti s posljedicama. 

U najmanju ruku,trebali bi dati to dijete nekome drugom,ako već sami ne žele.

Naravno,nisam za nikakve prisilne ženidbe,ni odustajanja od škole,ali ako nisu marili za zaštitu,neka osjete posljedice nemarnosti.

Nadam se da ta zadnja rečenica nije bila namijenjena meni.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:21 (Cave Johnson).
18 godina
novak92 kaže...

ja više neću sudjelovat u raspravi, zapravo ni ne čitam ju više. mislim da je rasprava o ovoj temi uzaludna jer u biti pripada drugom forumu (nekom koji nije o tehnologiji). razgovaro sam s dosta ljudi koji o ovoj temi imaju nemjerljivo veće obrazovanje i od mene i bar većine ostalih ovdje, zapravo se sve svodi (a mislim da se to ne može osporit) na osobno mišljenje i shvaćanje etike, odnosno tu odluke i mišljenja formira vlastito shvaćanje etičkih problema, ili kako je mislim Drago rekao, priklonjenost nekom etičkom smjeru odnosno nauci.

žao mi je jedino što se ovo pretvorilo u svađu (bar koliko sam uspio okom zahvatit post il dva) i trebalo bi promijenit društvenu temu, jer ova je prekomplicirana za ovako razglabat.

Nije se pretvorilo u svađu, bar ja to nisam tako doživio.

Nije uopće bitno nekome "promijeniti mišljenje" nego nešto naučiti, eventualno potrošiti malo vremena raspravljajući. Međutim, to se ne radi kopi pejstanjem, izmišljanjem "činjenica" i sl.

Možeš napisati svoje uvjerenje ili razmišljanje, argumentirati ga ili se kritički osvrnuti na tuđe razmišljanje, eventualno pronaći rupe u njemu - dapače. To i je poanta ove teme.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
13 godina
novak92 kaže...

jer ova je prekomplicirana za ovako razglabat.

Nisi dugo tu na forumu, a nisi dugo ni u temi.

Ovo su dobronamjerne upute i opšte instrukcije za pisanje teme:

• U ovoj se temi uvijek piše o nečemu o čemu je maksimalno 1 član sposoban stručno govoriti 
  • Teme su uvijek teške jer je jednostavno tako, kad se ulazi u dubinu u svakoj raspravi došli smo do teških pitanja
  • Ova tema se najlakše ubije politikom
  • Kad pričaš o nečemu o čemu se ne razumiješ, prvo pročitaj sve šta piše o tome na Wikipedia-i (da ne bi ispao totalna neznalica)
  • Čitaj šta su drugi rekli jer možda znaju bolje od tebe
  • Iako možda znaju bolje od tebe, nemoj biti curica i mijenjati svoje mišljenje svaki čas
  • Ne uplići religiju previše
  • Tu i tamo naiđe neka budala, ignoriraj je

Eto, tako je lako.

13 godina
neaktivan

Točno to.

18 godina
Cave Johnson kaže...

Samo su si krivi.Ako se nisu ni pobrinuli za zaštitu,moraju se suočiti s posljedicama. 

Naravno,nisam za nikakve prisilne ženidbe,ni odustajanja od škole,ali ako nisu marili za zaštitu,neka osjete posljedice nemarnosti.

Je, samo u tom slučaju posljedice neće osjećati samo oni, već i to dijete.

Zašto na svijet donijeti dijete koje će biti neželjeno i koje će u startu biti zakinuto za neke osnovne stvari? Nije li onda više fer napraviti taj pobačaj? Stani i razmisli o tome, nemoj gledati na sve crno i bijelo.

Osim toga, za to dijete treba skrbiti, treba imati određenu zrelost za odgojiti ga ispravno (ma da ni to nije garancija), itd. Zamisli frustraciju roditelja koji je "izgubio djetinjstvo" zbog djeteta. Misliš li da dijete ne bi osjetilo tu frustraciju na svojoj koži, na ovaj ili onaj način?

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:27 (Danny_HR).
13 godina
Cave Johnson kaže...

Nije, zadnja rečenica je govorila o tome da dijete mogu odgajati i zreli ljudi i ne uspjeti u tome, a kamo li dvoje nepismenih ljudi.

I sviđa mi se tvoje razmišljanje, jako si fin čovjek, uništiš tri života (ukupno 190 godina kazne) da bi dvoje nepromišljene djece željne zabave naučio pameti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:28 (Onjegin).
13 godina
neaktivan

Ne znam baš.

Meni je nekako glupo da zbog tuđe nepažnje,i da prostite,gluposti,strada nevino,u potpunosti,zdravo dijete.

Mislim,ako nisu u mogućnosti uzdržavati to dijete(financijski,na primjer) zašto ga ne dati na posvajanje?

Logičnije bi mi bilo da abortiraju to dijete,ako su mu dijagnosticiran kakav poremećaj.

No,nisam nikad(niti ću)bio u takvoj situaciji,pa ni ne znam što se mota po glavama takvih ljudi.

18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Je, samo u tom slučaju posljedice neće osjećati samo oni, već i to dijete.

Zašto na svijet donijeti dijete koje će biti neželjeno i koje će u startu biti zakinuto za neke osnovne stvari? Nije li onda više fer napraviti taj pobačaj? Stani i razmisli o tome, nemoj gledati na sve crno i bijelo.

Osim toga, za to dijete treba skrbiti, treba imati određenu zrelost za odgojiti ga ispravno (ma da ni to nije garancija), itd. Zamisli frustraciju roditelja koji je "izgubio djetinjstvo" zbog djeteta. Misliš li da dijete ne bi osjetilo tu frustraciju na svojoj koži, na ovaj ili onaj način?

da se mene pita ja bih živio koliko god neželjen bio, iskustvo života je super {#}

smeghead
13 godina
Cave Johnson kaže...

No,nisam nikad(niti ću)bio u takvoj situaciji,pa ni ne znam što se mota po glavama takvih ljudi.

Evo na slici šta im se mota po glavi:

14 godina

Abortus čije je jedino opravdanje manjak neodgovornosti ("a dogodilo se, što sad") je po meni teško moralno opravdati.

Ta šesnaestogodišnjakinja može "izdržati" tih 9 mjeseci, dati dijete kada se rodi iskusnijim ljudima od sebe (roditelji, baka i djed, tko god) te onda kada se pošteno "iživi" može se uključiti u život svoga potomka.

Nikakva frustracija iz toga ne bi proizašla, a dijete bi imalo osiguran topao dom i kontakt s roditeljima.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:34 (pr0n_addict).
18 godina
Cave Johnson kaže...

Ne znam baš.

Meni je nekako glupo da zbog tuđe nepažnje,i da prostite,gluposti,strada nevino,u potpunosti,zdravo dijete.

Mislim,ako nisu u mogućnosti uzdržavati to dijete(financijski,na primjer) zašto ga ne dati na posvajanje?

Logičnije bi mi bilo da abortiraju to dijete,ako su mu dijagnosticiran kakav poremećaj.

Kome?

Znaš li koliko je djece po domovima i koliko ih ne može naći udomitelje?

I ponovo te pitam, zašto pretpostavljaš da dijete ne bi stradalo i da se rodi. Shvaćaš li koliko tu varijabli ima. Kako i zašto prisiliti roditelje da imaju dijete koje ne žele?

(s)izgoreo kaže...

da se mene pita ja bih živio koliko god neželjen bio, iskustvo života je super {#}

Lako je to reći sada, kad si odrasla osoba.

Ne znam baš da bi bio presretan da su se roditeljske frustracije zbog toga što si neželjen prelamale na tebi.

Disclaimer - ne kažem da je nužno da bi se takvo što desilo, ali je sasvim moguće.

pr0n_addict kaže...

Abortus čije je jedino opravdanje manjak neodgovornosti ("a dogodilo se, što sad") je po meni teško moralno opravdati.

Ta šesnaestogodišnjakinja može "izdržati" tih 9 mjeseci, dati dijete kada se rodi iskusnijim ljudima od sebe (roditelji, baka i djed, tko god) te onda kada se pošteno "iživi" može se uključiti u život svoga potomka.

Nikakva frustracija iz toga ne bi proizašla, a dijete bi imalo osiguran topao dom i kontakt s roditeljima.

Zvuči jednostavno, ali nije svijet baš tako bajan.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:35 (Danny_HR).
15 godina
neaktivan

Osobno sam se uvijek divio roditeljima koji odluče iznijeti dijete sa utvrđenim Downovim sindromom u trudnoći, pitanje koje bi postavio je - da li je to, ili neki drugi poremećaj ustanovljen dok je embrion već poprimio oblik fetusa, dakle cca. 8,9 tjedan do rođenja, dovoljan i opravdan razlog za - legalan pobačaj? 

Nisam liječnik da znam točan period kada se takvi poremećaji mogu prepoznati, odnosno nekakav vremenski moment i odmak u trudnoći, ali mislim da je primaran strah svakog mladog potencijalnog roditelja, a pogotovo trudnice - da se dijete rodi zdravo.

Da li je takav pobačaj - ubojstvo?

Pitam jer osobno znam za takav slučaj, roditelji su odlučili ne iznijeti takvo dijete na svijet.  Mislim da je to ubojstvo, s predumišljanjem. Ispalo je - zdravo želimo, bolesno nećemo, fuck it. Simple as that.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:36 (thedream).
18 godina

Mislim da se većina komplikacija može otkriti do 3. mjeseca trudnoće. Ali ne mora, evo upravo je nedavno poznanica rodila dijete s Downovim sindromom, za koje su vjerovali da je potpuno zdravo.

Ne znam, komplicirano je to pitanje. Možda je Downov sindrom jedno od najmanjih zala, jer osobe s tim sindromom ipak osjećaju, razvijaju se (iako ograničeno) i relativno normalno sudjeluju u životu.

18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Lako je to reći sada, kad si odrasla osoba.

Ne znam baš da bi bio presretan da su se roditeljske frustracije zbog toga što si neželjen prelamale na tebi.

Disclaimer - ne kažem da je nužno da bi se takvo što desilo, ali je sasvim moguće.

najgore što ti se može desiti je ništa, sve ostalo je prihvatljivije {#}

btw. pa ima institucija koje bi se trebale brinuti o neželjenoj i zanemarenoj djeci, rješenja ima dosta

smeghead
13 godina
thedream kaže...

Pitam jer osobno znam za takav slučaj, roditelji su odlučili ne iznijeti takvo dijete na svijet.  Mislim da je to ubojstvo, s predumišljanjem. Ispalo je - zdravo želimo, bolesno nećemo, fuck it. Simple as that.

Potpuno sam ozbiljan sad kad ovo kažem:

To su čari tehnologije, to je dobra strana tehnologije. To ti je moderni prirodni odabir.

To dijete samo donosi patnju roditeljima (ultimativni mazohisti).

Moja mama uvijek kaže: Sve što sam mrzila i čemu sam se rugala, to sam i dobila. Prestrašno je i zamisliti da bi jedan od nas, ukoliko bi se odlučio za djecu doživio takvu nesreću.

Puj, puj, puj (protiv uroka i nesreće, najbolji lijek).

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:42 (Onjegin).
14 godina
Danny_HR kaže...

Mislim da se većina komplikacija može otkriti do 3. mjeseca trudnoće. Ali ne mora, evo upravo je nedavno poznanica rodila dijete s Downovim sindromom, za koje su vjerovali da je potpuno zdravo.

Ne znam, komplicirano je to pitanje. Možda je Downov sindrom jedno od najmanjih zala, jer osobe s tim sindromom ipak osjećaju, razvijaju se (iako ograničeno) i relativno normalno sudjeluju u životu.

Zato humana društva ulažu u institucije koja će se brinuti za te ljude 24/7, a ne ih baciti u biološki otpad i skuriti čim se vidi da imaju neki urođeni poremećaj.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
18 godina
(s)izgoreo kaže...

najgore što ti se može desiti je ništa, sve ostalo je prihvatljivije {#}

btw. pa ima institucija koje bi se trebale brinuti o neželjenoj i zanemarenoj djeci, rješenja ima dosta

U idealnom svijetu rješenja je beskonačno mnogo. Nažalost, ne živimo u takvom svijetu.

15 godina
neaktivan

Ma baš zato mi je nekako bilo, ne znam. Kad sam to saznao da je cura pobacila, sa tim opravdanjem kao nekakvim primarnim, tko će o - tome skrbit, nazivajući ga još - to, baš mi je neka tuga došla.

Radilo se i o željenoj trudnoći, i o idealnim uvjetima budućeg života, ne želim tim više ulaziti što je presudilo - da se takva odluka donese, osim samog sindroma. Možda obitelji, moguće podsmijehivanje sredine, osuda društva, lažna empatija cijeli život itd., ili čisto medicinska statistika koja pokazuje da u pravilu takvi ljudi ne dožive starost, da su hipersenzibilni itd.

Teško mi je baš došlo, zato sam to konkretno i iznio, inače sam za legalizaciju pobačaja, u kontroliranim uvjetima naravno, a ne na razini zakona pa da bude - ok, neću dite, idem ga flušnut niz zahodsku školjku. Ne na toj razini, da taj čin ima uporište u zakonu i da je time priča svršena.

Pod kontroliranim uvjetima mislim ipak na bolnicu, ali i psihološku pomoć takvim roditeljima.

18 godina
Onjegin kaže...
Cave Johnson kaže...

Samo su si krivi.Ako se nisu ni pobrinuli ...

I sviđa mi se tvoje razmišljanje, jako si fin čovjek, uništiš tri života (ukupno 190 godina kazne) da bi dvoje nepromišljene djece željne zabave naučio pameti.

Pa lijepo je sve objasnio - sami su si krivi. Već to automatski znači da je bilo koja kazna dovoljna, još su dobro i prošli. Kad sam ja bio mali i zimi izašao vani po igračku u potkošulji, stari me ostavio cijelu noć vani, u toj istoj potkošulji, s tom istom igračkom, tako da sam zaradio upalu pluća. Stari me odveo doktoru i izlječio, duša od čovjeka. Objasnio mi je da to moram raditi svake zime sljedećih 18 godina. Puno sam naučio tada, između ostalog - sam sam si kriv.

Gledam te!
13 godina
pr0n_addict kaže...

Zato humana društva ulažu u institucije koja će se brinuti za te ljude 24/7, a ne ih baciti u biološki otpad i skuriti čim se vidi da imaju neki urođeni poremećaj.

Tamo negdje, daleko, gdje vlada anarhija i svatko radi 8 sati posao koji najbolje radi da bi pomogao sebi i ostalima, i nema novca nego u prodavaonicu odeš i pokupiš koliko treba, a svi su dobri i svi poštuju druge i sebe...

Čekaj, to ne postoji.

18 godina
pr0n_addict kaže...

Ne znam jesi li skužio što sam napisao, ali Downov sindrom je, kao što sam rekao, jedno od najmanjih zala. Poznavao sam curicu s Downovim sindromom, viđao ljude koji imaju posao unatoč tom poremećaju itd. Tako da u tom slučaju možda ne bih bio za to.

Ali teško je o tome teoretizirati bez da smo bili u situaciji u kojoj moramo sami birati.

13 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Znaš li koliko je djece po domovima i koliko ih ne može naći udomitelje?

I ponovo te pitam, zašto pretpostavljaš da dijete ne bi stradalo i da se rodi. Shvaćaš li koliko tu varijabli ima. Kako i zašto prisiliti roditelje da imaju dijete koje ne žele?

Ti roditelji su bili svjesni posljedica prije seksa. Ne kažem da su uvijek mladi parovi krivi,može biti i do nedostatka ključnog obrazovanja,ali ako se barem nisu pokušali zaštititi,svjesni da mogu uništiti i svoj i život nevinog djeteta,zar ne misliš da to nije sebično? Ako zbilja nisu u mogućnosti ni pružiti dobre životne uvjete djetetu, ni dati to dijete nekome drugom,onda u redu-tada donekle prihvaćam abortus. A što se djece u sirotištima tiče,nisam informiran po tom pitanju,premda pretpostavljam da je nedostatak kvalitetnih udomitelja uvjetovan lošim državnim odlukama,koje se tiču određivanja tko smije posvojiti dijete. 

18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

U idealnom svijetu rješenja je beskonačno mnogo. Nažalost, ne živimo u takvom svijetu.

ja sam govorio za ovaj svijet i na njemu ima dovoljno dobrih rješenja za neželjenu i zanemarenu djecu, posvojitelji i dom su bolje rješenje od abortusa, bar meni...

smeghead
18 godina
Cave Johnson kaže...

A što se djece u sirotištima tiče,nisam informiran po tom pitanju,premda pretpostavljam da je nedostatak kvalitetnih udomitelja uvjetovan lošim državnim odlukama,koje se tiču određivanja tko smije posvojiti dijete. 

Tu si u pravu.

13 godina
Veliki Brat kaže...

Pa lijepo je sve objasnio - sami su si krivi. Već to automatski znači da je bilo koja kazna dovoljna, još su dobro i prošli. Kad sam ja bio mali i zimi izašao vani po igračku u potkošulji, stari me ostavio cijelu noć vani, u toj istoj potkošulji, s tom istom igračkom, tako da sam zaradio upalu pluća. Stari me odveo doktoru i izlječio, duša od čovjeka. Objasnio mi je da to moram raditi svake zime sljedećih 18 godina. Puno sam naučio tada, između ostalog - sam sam si kriv.

Nisam nešto raspoložen da razaznajem istinu i laž.

I ovaj način: krivi su therefore svaka kazna je dovoljna je nešto o čemu bi se dalo raspravljati. U pravu si, nisu trebali pogrešiti na prvom mjestu.

I moj tata je bio sličan, kad sam se kao mali igrao oko džezve vruće kafe i više puta bio blizu toga da je prospem, morao sam staviti ruku na džezvu. Do dan danas mi je ostalo u glavi da vruća kafa može jako da me oprži.

Cave Johnson kaže...

koje se tiču određivanja tko smije posvojiti dijete.

Ako se ovdje odnosiš na one neortodoksne parove i solo ljude, mislim da su oni mala, malecna manjina. Bračni par bez problema i u goroj državi od vaše (BiH) usvoji dijete.

Imam susjeda koji je usvojio tri curice, jedna ima 8 godina i pohađala je časove gitare sa mnom. Nije riječi progovorila cijele godine (vjerovatno je samo dobro odgojena, ne šalim se, mirno sjedi i sluša).

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:51 (Onjegin).
15 godina
neaktivan
Onjegin kaže...

Mislim da i glupo dijete donosi patnju roditeljima, kao i dijete delikvent, kao i ćerka koja se prokurvala sa 15g. starijim kvartovskim pimpom, ili 101 drugi razlog. Nije mi dovoljno jak argument - da je Down patnja roditeljima, u smislu da su mazohisti i da sami sebe kažnjavaju.

Ne dvojim da im nije teško, i da je žrtva golema. Ali s druge strane pogledaj oko sebe koliko zdrave djece je svojim roditeljima priuštilo dane, tjedne, pa i godine mučenja pri svojem odrastanju, u tom - nazovimo ga, zdravom procesu.

Tim više - što su često više imali, to su gori ispadali. Bapska, no ima stvarno efektivnu podlogu u praksi. Da su djeca imala zdravo djetinjstvo, sve preduvjete za normalno i odrastanje u blagostanju - a ispali idioti. Imam ih ja par sa Njavre i VERN-a, puj puj privatna ekonomska učilišta.{#}{#}{#} nikad Vas neću priznati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.7.2012 19:51 (thedream).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice