Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.018.412
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Postoji 4D ultrazvuk i testovi plodne vode.  To je stvar o kojoj odlučuju parovi i nitko drugi. Zašto bi ljudi pristali na pokoru i pakao od života jer se to kosi sa naukom crkve ili zajednice?  Koliko god na kraju vole svoju djecu sa hendikepom, život je pokora.  I sada tu treba nakačiti floskulu od priče kako svi troje nose teret križa i bla-bla...

Proglasite ih sebičnima i ubojicama...ali oni trebaju imati pravo izbora odluke, u kojem smijeru će im ići životi.

13 godina

Vidim da se revno izražavaju mišljenja pa da se ubacim - ja sam pro choice, kako vezano uz trudnoću tako i uz eutanaziju.

Tread softly because you tread on my dreams.
14 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?
Ranko Kukumar kaže...

Možeš li molim te nabaciti neki znanstveni link (iz područja medicine, ili filozofije) koji govori da je to doslovno "ubojstvo" i da je kao takvo u svakom slučaju nemoralno i neprihvatljivo. Ako se za djete zna da će se roditi sa nekom opakom bolešću, je li i onda pobačaj nemoralan ili je u redu pustiti da se pod rizikom rodi i da cijeli život djete pati zbog bolesti?

Ma kojih dobrotvornih organizacija? Ja još uvijek vidim velike probleme u svijetu, a sveta stolica šuti. Počevši od afrike pa nadalje. Vrške neke donacije, ali te donacije su PREMALE s obzirom koliko primaju. Pogledaj na sliku i što su napravili, a da ne spominjem i dalje. Također i tu spada i gore spomenuto Međugorje, koje se isto razvilo u turističko mjesto i gdje je isto velika količina novca u opticaju za svećenike.

Za mene osobno, takva mjesta koja su se obogatila na prevarama su simbol laži (Međugorje = Simbol laži).

sori nemam sad vremena tražit link stvarno, al znam to je STUDIRAM to. ne govori da je ubojstvo al govori da je život od samog začetka a prema zakonu nasilan prekid života (mors violenta - u sudskoj medicini i patologiji) je ubojstvo

rizik rađanja s teškoćama u razvoju je prepušten roditeljima, ali ja znam za puno slučajeva gdje su se predviđale teške deformacije a dijete se rodilo potpuno normalno.

Crkva u dobrotvorne svrhe daje više od bilo koje države svijeta tako da neću to ni komentirat. svaka država ima teškoće posebno u ovo doba i svi pomažu onolko kolko mogu

i ne možeš vjeru nazivat prevarom samo zato jer ti ne vjeruješ, ta vjera je za puno ljudi pružila utjehu i mislim da barem prema njima nije pošteno tako razmišljat

17 godina
neaktivan
Vegeta kaže...

Za takvo sto ti ne treba povelja UN-a, samo zdrava pamet i savjest.Ubojstvo se protivi svim mojim nacelima, mene kao covjeka, i da, pobacaj jest ubojstvo unatoc tome sto dijete moze biti ovakvo ili onakvo.Nisi ti tu da nekome tko se nije rodio biras "skracenje muka" i lisavas ga zivota.

Ironije li...

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
16 godina
neaktivan
novak92 kaže...
.... znam to je STUDIRAM to. ne govori da je ubojstvo al govori da je život od samog začetka a prema zakonu nasilan prekid života (mors violenta - u sudskoj medicini i patologiji).....

Ponavljam:

Gdje u povelji UN-a?

Koje medicinske povelje?

Nemoj više ,molim te .....

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 19:58 (kizo2703).
13 godina

Glede pobačaja mi je uvijek bilo zanimljivo to cjenkanje tjednima trudnoće - do kojeg tjedna se smije legalno obaviti abortus? Svaka država ima neka svoja pravila glede toga. Želim reći da je prilično problematično odrediti vremensku granicu poslije koje se embrio/fetus može smatrati životom kojega treba zaštiti. Prema Crkvi je već zigota život što je bedastoća, ali je također prema nekim ekstremnim stajalištima tek novorođenče živa osoba - ni sa jednim se od tih mišljenja ne slažem.

Ovo za poremećaje, trebalo bi dopustiti trudnoću (ukoliko nije opasna po majku) te to dijete prepustiti institucijama koje će ga adekvatno zbrinuti; često bolje od samih roditelja.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 20:00 (pr0n_addict).
14 godina
novak92 kaže...

sori nemam sad vremena tražit link stvarno, al znam to je STUDIRAM to. ne govori da je ubojstvo al govori da je život od samog začetka a prema zakonu nasilan prekid života (mors violenta - u sudskoj medicini i patologiji) je ubojstvo

rizik rađanja s teškoćama u razvoju je prepušten roditeljima, ali ja znam za puno slučajeva gdje su se predviđale teške deformacije a dijete se rodilo potpuno normalno.

Crkva u dobrotvorne svrhe daje više od bilo koje države svijeta tako da neću to ni komentirat. svaka država ima teškoće posebno u ovo doba i svi pomažu onolko kolko mogu

i ne možeš vjeru nazivat prevarom samo zato jer ti ne vjeruješ, ta vjera je za puno ljudi pružila utjehu i mislim da barem prema njima nije pošteno tako razmišljat

Ok, super ako je tako. Medicina kaže da je ubojstvo, religija kaže da je ubojstvo - Kriminalistika kaže da je ubojstvo kažnjivo - No zašto se onda u medicinskoj praksi abortus ipak izvodi? Zašto nije zabranjen? Evo ja sam neuk pa ne znam, ne studiram medicinu niti kriminalistiku niti se bavim s time, ali me izrazito zanima da ipak objasniš i dokažeš svoju tvrdnju.

Također o crkvi bih volio neki izvor. Ja ti mogu samo ovo staviti:

Nisam nazvao vjernike lažovima, nego sam nazvao one koji su se obogatili na lažima da su simbol laži. Manipulirani ste na razne načine, od preko religije, do medija, do politike, do dekana na fakultetima koji brucošima utuve u glavu da će nać odmah posao nakon faksa, od pustih drugih obećanja... Itd.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2016 22:13 (Ranko Kukumar).
17 godina
odjavljen

Crkvi u školi nije mjesto ako je potrebno biti apsolutno sekularan ili politički korektan. 3 sata vjeronauka su previše tjedno, pored manjka vremena za "prave predmete" i jednostavno nije fer prema djeci koja ne pohađaju vjeronauk. Međutim, nije baš ni lijepo da se pod krinkom sekularnih pravila i ateizma Crkva nemilice gazi, pljuje i optužuje za stvari koje jednostavno nisu takve kakve se pokušava predstaviti. Sve ima svoje granice, samo što neki vole iskorištavati priliku kad je Crkva u pitanju da udare još jednom (Index portal recimo). Podsjeća na one snimke kad rulja nekoga mlati pa se iz gomile samo za udarac zaleti ekipa, onako random.

13 godina
neaktivan

Lako je pisati.  Da vam netko ponudi kao na poker aparatu, veća-manja, crvena ili crna karta, prespavaj noć i odluči se... mukotrpan i težak skrbnički život pun problema ili ovo drugo... iznenadili biste se koliko bi ljudi biralo ovo drugo. Pogotovo ova skupina tradicionalno orijentiranih.

14 godina
pr0n_addict kaže...

Ovo za poremećaje, trebalo bi dopustiti trudnoću (ukoliko nije opasna po majku) te to dijete prepustiti institucijama koje će ga adekvatno zbrinuti; često bolje od samih roditelja.

Na koji načim misliš? Djete se rađa sa opasnim poremećajem, utvrđeno u ranoj trudnoći. Roditelji nemaju financijsku mogućnost da plate takva lječenja. Tko će ih platiti? Država iz svog proračuna? Što je sa bolestima koje prate cijeli život?

Da takvu djecu prepustimo "onima koji će se adekvatno brinuti"? Tko su ti koji će se adekvatno brinuti? Pojasni malo.

13 godina
Tonči kaže...

Crkvi u školi nije mjesto ako je potrebno biti apsolutno sekularan ili politički korektan. 3 sata vjeronauka su previše tjedno, pored manjka vremena za "prave predmete" i jednostavno nije fer prema djeci koja ne pohađaju vjeronauk. Međutim, nije baš ni lijepo da se pod krinkom sekularnih pravila i ateizma Crkva nemilice gazi, pljuje i optužuje za stvari koje jednostavno nisu takve kakve se pokušava predstaviti. Sve ima svoje granice, samo što neki vole iskorištavati priliku kad je Crkva u pitanju da udare još jednom (Index portal recimo). Podsjeća na one snimke kad rulja nekoga mlati pa se iz gomile samo za udarac zaleti ekipa, onako random.

Crkvi u školi nije mjesto.

Što se tiče boldanog, istina da mediji vole dobar linč i da to načelno nije ok - s druge strane, s obzirom na povijest crkve (spaljivanja, mučenja, etc.) ovo udaranje u jaja, pa makar i samo random, mogli bi nazvati, recimo, karmom :P. Iskreno, meni ih baš nije žao.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
neaktivan

imamo dva suprotstavljena prava od kojih je jedno pravo na život bića koje je počelo misliti... za ugroziti pravo na život trebaju vraško dobri razlozi, ne znam zapravo kako bi riješio problem pobačaja previše je faktora na koje treba obratiti pozornost u svakom slučaju kriterijem manje štete i od slučaja do slučaja

smeghead
13 godina
Ranko Kukumar kaže...
pr0n_addict kaže...

Na koji načim misliš? Djete se rađa sa opasnim poremećajem, utvrđeno u ranoj trudnoći. Roditelji nemaju financijsku mogućnost da plate takva lječenja. Tko će ih platiti? Država iz svog proračuna? Što je sa bolestima koje prate cijeli život?

Da takvu djecu prepustimo "onima koji će se adekvatno brinuti"? Tko su ti koji će se adekvatno brinuti? Pojasni malo.

Kako se radi o relativno malom postotku takvih trudnoća mislio sam da bi država trebala biti ta koja će financijski omogućiti majci da ipak donese to dijete na svijet (kažem opet, ukoliko liječnici utvrde da se ne radi o visoko-rizičnoj trudnoći). Zdravstveno osiguranje bi trebalo pokrivati tu mogućnost jer ona uvijek postoji.

Adekvatno bi se brinulo medicinski kvalificirano osoblje, a ne roditelji koji su vjerojatno potpuni laici na tom području. Roditeljima bi, naravno, bili omogućeni posjeti u svako doba.

EDIT: Ukoliko roditelji inzistiraju, trebali bi se obučiti (na račun države) i sami preuzeti skrb djeteta s posebnim potrebama.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 20:24 (pr0n_addict).
13 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Kako se radi o relativno malom postotku takvih trudnoća pa sam mislio da bi država trebala biti ta koja će financijski omogućiti majci da ipak donese to dijete na svijet (kažem opet, ukoliko liječnici utvrde da se ne radi o visoko-rizičnoj trudnoći). Zdravstveno osiguranje bi trebalo pokrivati tu mogućnost jer ona uvijek postoji.

Zamisli kako bi ti bilo čekati svoju smrt u 70. godini, a znati da svijetu ostavljaš djete koje se ne zna ni samo hraniti ni ići na WC.

Ova rečenica i jest preokrutna, ali je daleko istinitiji scenario od država će se brinuti o tom djetetu i donositi mu cvijeće svaki dan.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 20:26 (Onjegin).
17 godina
novak92 kaže...

probat ću objasnit neke stvari vezane uz vjeru i državu.

pobačaj je ubojstvo po trenutnim MEDICINSKIM i UN-ovim poveljama i naučavanjima. pa ne razumijem zašto ne bi bilo u redu zabraniti ga.

porez ne plaćaju kao ni svaka druga vjerska zajednica (na kraju krajeva ne plaća ga ni dinamo), a novac dobivaju zbog svojih dobrotvornih organizacija koje pomažu i nevjernicima (javne kuhinje, karitas,...). lakše je državi uplatit novce crkvi nego otvarat organizacije s istim funkcijama.

za pedofile se slažem, treba najoštrije kaznit pedofiliju, ali ne generalizirat (kao što ti nisi). uvijek se može nać loših pojedinaca u svakoj organizaciji.

a argument većine je tu zato što većina ljudi u državi ima pravo boriti se za svoje slobode dok one ne zadiru u tuđe slobode, kao što zabrana pobačaja zapravo ne zadire u slobode ljudi, jer praktički zabranjuje ubojstvo. ronald regan je dobro rekao: "primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni". većina ljudi ima pravo živit svoju vjeru a neke odluke zadiru u to.

Veliki si prodavač magle, moj Novak. Ne znam da li namjerno lažeš ili te je netko indoktrinirao tim glupostima pa vjeruješ da je to istina. (Ovo s tobožnjom UN-ovom poveljom koja smatra pobačaj ubojstvom mi dosta liči na tipičnu seosku popovsku propovijed za koju pop zna da je nitko neće kasnije faktografski provjeravati, pa priča što mu padne na pamet).

Dinamo plaća porez - opet jedna laž s tvoje strane. 

Državi je jeftinije i lakše otvoriti vlastite dobrotvorne ustanove nego davati crkvi novac da ona to radi po svojim kriterijima. Ovo je neka posebna logika po kojoj je bolje kad između novca i krajnjeg primatelja ima više posrednika (država+crkva) nego manje (samo država). 

Većina se ima pravo boriti za svoje slobode dok ne zadiru u tuđe, kažeš ti, i onda odmah nakon toga bi drugima po svom religijskom svjetonazoru i mimo zakona zabranio nešto što direktno utječe na njihove slobode. 

Nerođena zigota, zametak, fetus, čedo - nije čovjek. Samim time, pobačaj NIJE ubojstvo. 

Ja znam da tvoj svjetonazor govori da jest, ali to nije "UN-ova povelja" ni "medicinsko naučavanje", već religijski stav (i to samo u zadnjih sto godina - od 11. stoljeća do početka 20-tog na snazi je bio kanonski zakon Decretum Gratiani po kojemu rani pobačaj - za muške fetuse do 40-tog dana od začeća, za ženske do 60-tog nije uopće bio ubojstvo, već samo "grijeh protiv braka"). 

Problem s religijskim stavom koji bi ti predstavio kao UN-ovu povelju i medicinsko naučavanje, a on to nije, je da se radi o svjetonazorskom stavu, a osnovno pravilo sekularnih demokracija je da svoja uvjerenja, ma kako bio siguran u njih, ne uvaljuješ drugima. 

Ti možeš sebi pričati da je zigota čovjek, jednako kao Sharon Stone, Mahatma Gandhi, Majka Tereza ili Radimir Čačić, ali to medicinski jednostavno nije slučaj, a pravno mislim da samo Islamska Republika Iran i možda još par zemalja na svijetu tvrde da si čovjek s danom začeća, a ne danom rođenja. 

To je religijsko, a ne medicinsko učenje, a ti ga nikome nemaš pravo nametati, jer je sloboda religija zajamčena ustavima mnogih, pa tako i naše zemlje, a to znači i sloboda OD religije. 

Čitaj i uči, pa kad naučiš podučavaj po forumu, ovo što si do sada napisao je čisti drek.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 20:30 (Drago).
17 godina
novak92 kaže...

sori nemam sad vremena tražit link stvarno, al znam to je STUDIRAM to.

Studiraš to, ali ne znaš gdje to piše? Neobična situacija za jednog studenta. Može li se znati što studiraš?

This space for rent!
14 godina
Drago kaže...

Studiraš to, ali ne znaš gdje to piše? Neobična situacija za jednog studenta. Može li se znati što studiraš?

Meni se čini da novak halucinira i izmišlja da studira u cilju stvaranja autoriteta..No, ipak evo ostavljam da meni još dokaže da sam u krivu glede svega. Stvarno bi mi bilo drago da se informiram od osobe koja je upućenija u svemu tome (barem bi trebala biti - Studira "to").

17 godina
neaktivan
Onjegin kaže...

Zamisli kako bi ti bilo čekati svoju smrt u 70. godini, a znati da svijetu ostavljaš djete koje se ne zna ni samo hraniti ni ići na WC.

Ova rečenica i jest preokrutna, ali je daleko istinitiji scenario od država će se brinuti o tom djetetu i donositi mu cvijeće svaki dan.

kome je preokrutna?

imaš gluhe od rođenja npr. čuo sam da se neki čak i boje izliječiti od gluhoće, razvili su svoju osobnost kao gluhi, osjet sluha im se čini potpuno nepotreban jer ga nikad nisu ni imali prilike koristiti....

Drago kaže...
Nerođena zigota, zametak, fetus, čedo - nije čovjek. Samim time, pobačaj NIJE ubojstvo.

hmmm... zar nije sve što možeš ubiti a ubiješ ubojstvo?

smeghead
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 20:40 ((s)izgoreo).
13 godina

Što ako se iskomplicira trudnoća i dođe do preuranjenog poroda - jeli to dijete onda čovjek ili još uvijek "samo" fetus? Prema tebi Drago (ako sam te dobro shvatio) - punokrvni čovjek je samo ono dijete koje je plod devetomjesečne trudnoće? Sve prije toga se može abortirati jer je to majčino pravo (pa makar joj ta ideja došla par dana prije termina). Vjerojatno smatraš da se bilo koji stadij embrionalnog/fetalnog razvoja (unutar maternice) ne može smatrati ljudskim bićem - što onda misliš o inkubatoru (koji "glumi" maternicu)?

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 20:50 (pr0n_addict).
17 godina
(s)izgoreo kaže...
Drago kaže...

Mora li to nešto "sve što možeš ubiti" zadovoljiti prethodno barem jedan uvjet da bi bilo ubijeno? Koji je to uvjet?

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Mora li to nešto "sve što možeš ubiti" zadovoljiti prethodno barem jedan uvjet da bi bilo ubijeno? Koji je to uvjet?

kakvo je to pitanje? ne možeš ubiti kamen,

edit: ubiti možeš samo nešto što je živo

smeghead
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 21:07 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
Drago kaže...

(s)izgoreo kaže...

kakvo je to pitanje? ne možeš ubiti kamen

Nigdje nije Drago rekao (nisam vidio, ako je - moja greška) da se fetus ubija (koristi se riječju pobačaj).
Nisi li ti taj koji je pretpostavio da on želi reći da se fetus ubija i onda iz toga izvodiš da je to ubojstvo?
Ne vidim zašto praviš strku oko puke terminologije koja je najmanje bitna stvar u cijeloj priči.
Mislim, čak i da je rekao da se fetus ubija, očito je iz njegovih postova da on to ne smatra ubojstvom pa bi njegova greška u tom slučaju opet bila samo u terminologiji (trebao bi zamjeniti glagol ubiti nekim drugim, npr. uništiti) - ali to zapravo opet ne mijenja ništa.

Light a fire for a man, he'll be warm for a day. Light the man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.
17 godina
neaktivan
calypso kaže...

Nigdje nije Drago rekao (nisam vidio, ako je - moja greška) da se fetus ubija (koristi se riječju pobačaj).
Nisi li ti taj koji je pretpostavio da on želi reći da se fetus ubija i onda iz toga izvodiš da je to ubojstvo?
Ne vidim zašto praviš strku oko puke terminologije koja je najmanje bitna stvar u cijeloj priči.
Mislim, čak i da je rekao da se fetus ubija, očito je iz njegovih postova da on to ne smatra ubojstvom pa bi njegova greška u tom slučaju opet bila samo u terminologiji (trebao bi zamjeniti glagol ubiti nekim drugim, npr. uništiti) - ali to zapravo opet ne mijenja ništa.

ne znam što da ti kažem, pa upravo terminologijom pokušavaš umanjiti čin ubojstva, radi rasterećenja valjda, pometati tako stvari pod tepih nije rješenje, pitanje koje si trebamo postaviti IMO je što smo ubili, Dragino stajalište je da nismo ubili čovjeka, moje je da smo ubili čovjeka u razvoju, pitanje koje si naknadno postavljam je kada i pod kojim uslovima je prihvatljivo ubiti čovjeka u razvoju

smeghead
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 21:29 ((s)izgoreo).
17 godina
pr0n_addict kaže...

Što ako se iskomplicira trudnoća i dođe do preuranjenog poroda - jeli to dijete onda čovjek ili još uvijek "samo" fetus? Prema tebi Drago (ako sam te dobro shvatio) - punokrvni čovjek je samo ono dijete koje je plod devetomjesečne trudnoće? Sve prije toga se može abortirati jer je to majčino pravo (pa makar joj ta ideja došla par dana prije termina). Vjerojatno smatraš da se bilo koji stadij embrionalnog/fetalnog razvoja (unutar maternice) ne može smatrati ljudskim bićem - što onda misliš o inkubatoru (koji "glumi" maternicu)?

Nisi dobro shvatio.

Dijete ni nakon devetomjesečne trudnoće nije "punokrvni čovjek". Ako smatraš da jest, onda vjerojatno nikada nisi vidio kako izgleda i što radi novorođenčad. To, inače, priznaju i zakoni, pa iako ljudi steču pravni status osobe rođenjem, nemaju sva prava kao i odrasla osoba.

Kada se može abortirati je uglavnom stvar zakonodavstva, a ne medicinskih činjenica. Imaš medicinskih etičara ( http://www.jutarnji.hr/sokantan-stav-australskih-znanstvenika--svi-roditelji-trebali-bi-imati-pravo-eutanazirati-hendikepiranu-bebu/1010545/ ) koji smatraju da i eutanazija živorođenog dojenčeta nije ubojstvo. Naravno, ljudi bez ikakvog medicinskog ili etičkog obrazovanja odmah su se požurili šokirati, umjesto informirati. 

O abortusu možeš raspravljati s više stanovišta, jedno od njih je i religiozno, koje po definiciji ne možeš koristiti u sekularnoj državi jer postoji vjerojatnost da tvoje religiozne ili ireligiozne stavove ne dijeli sugovornik i da ih društvo (barem načelno, ako ne posve u praksi) zanemaruje zbog ranije spomenute slobode (od) vjeroispovijesti. 

Ako zanemarimo religiozne stavove koji se uglavnom svi baziraju na ideji o duši koja je ušla/nije ušla u plod, ostaje ti etička debata. 

U etičkoj debati se uglavnom sve svodi na pitanje kada netko postaje osoba. 

Jedna škola razmišljanja kojoj se i ja priklanjam smatra da biće koje nema sposobnost svijesti o samome sebi i temporalne svijesti nije osoba. Ovome ja još dodajem načelo patnje, odnosno, ako fetus i nije osoba, a može osjetiti bol i patnju, bez obzira što nije osoba ne treba ga izložiti patnji ništa više nego bih patnji izložio bilo koje drugo živo biće koje ne smatram osobom. 

Prema medicinskim spoznajama, svijest o sebi se, začudo, ne javlja čak ni do trećeg mjeseca NAKON poroda. Zbog toga neki medicinski etičari smatraju da je eutanazija novorođenčadi etički prihvatljiva jer ove nisu osobe (gornji primjer). 

Međutim, isto tako, sposobnost osjeta bola i patnje se javlja negdje u 26. tjednu trudnoće. Kako ja, osobno, smatram da oba ova uvjeta moraju biti zadovoljena (netko ne smije biti osoba, odnosno imati svijest o sebi i isto tako ne smije osjećati bol i patnju) po meni je sasvim prihvatljiv abortus do 26. tjedna trudnoće.

Kod nas je pobačaj dozvoljen za svakoga do 10 tjedana od začeća (po meni loše), a u Velikoj Britaniji do 24. tjedna (bolje). 

Ja do sada nisam vidio niti jedan medicinski razlog protiv pobačaja, iako neki medicinari, posebno iz primitivnijih sredina kao što je naša, pokušavaju svoje svjetonazorske stavove predstaviti kao medicinske.

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Ja mislim da abortus nije OK , ali nije niti ok rodit pa napustit djecu.

Mislim da bi ljudi trebali biti odgovorniji po pitanju djece, u punom smislu riječi. 

17 godina
(s)izgoreo kaže...

ne znam što da ti kažem, pa upravo terminologijom pokušavaš umanjiti čin ubojstva, radi rasterećenja valjda, pometati tako stvari pod tepih nije rješenje, pitanje koje si trebamo postaviti IMO je što smo ubili, Dragino stajalište je da nismo ubili čovjeka, moje je da smo ubili čovjeka u razvoju, pitanje koje si naknadno postavljam je kada i pod kojim uslovima je prihvatljivo ubiti čovjeka u razvoju

Sizgoreo osjećajna duša. Odgovorio sam Pornelu - da bi nekog ubio, taj netko prvo treba biti živ i biti osoba. To što ti zigotu zoveš "čovjek u razvoju" (a što je onda moj sin kojemu je 16 godina.Ili ja? Ili ti? Zar se svi čitav život ne razvijamo?) ne značii da je to stvarno "čovjek". 

O tome kad se postaje osoba postoji dosta rasprave, a ja sam u prethodnom postu objasnio kojoj se školi razmišljanja ja priklanjam.

This space for rent!
14 godina
protjeran
Drago kaže...
Veliki si prodavač magle, moj Novak. Ne znam da li namjerno lažeš ili te je netko indoktrinirao tim glupostima pa vjeruješ da je to istina. (Ovo s tobožnjom UN-ovom poveljom koja smatra pobačaj ubojstvom mi dosta liči na tipičnu seosku popovsku propovijed za koju pop zna da je nitko neće kasnije faktografski provjeravati, pa priča što mu padne na pamet).

Dinamo plaća porez - opet jedna laž s tvoje strane. 

Državi je jeftinije i lakše otvoriti vlastite dobrotvorne ustanove nego davati crkvi novac da ona to radi po svojim kriterijima. Ovo je neka posebna logika po kojoj je bolje kad između novca i krajnjeg primatelja ima više posrednika (država+crkva) nego manje (samo država). 

Većina se ima pravo boriti za svoje slobode dok ne zadiru u tuđe, kažeš ti, i onda odmah nakon toga bi drugima po svom religijskom svjetonazoru i mimo zakona zabranio nešto što direktno utječe na njihove slobode. 

Ja znam da tvoj svjetonazor govori da jest, ali to nije "UN-ova povelja" ni "medicinsko naučavanje", već religijski stav (i to samo u zadnjih sto godina - od 11. stoljeća do početka 20-tog na snazi je bio kanonski zakon Decretum Gratiani po kojemu rani pobačaj - za muške fetuse do 40-tog dana od začeća, za ženske do 60-tog nije uopće bio ubojstvo, već samo "grijeh protiv braka"). 

Problem s religijskim stavom koji bi ti predstavio kao UN-ovu povelju i medicinsko naučavanje, a on to nije, je da se radi o svjetonazorskom stavu, a osnovno pravilo sekularnih demokracija je da svoja uvjerenja, ma kako bio siguran u njih, ne uvaljuješ drugima. 

Ti možeš sebi pričati da je zigota čovjek, jednako kao Sharon Stone, Mahatma Gandhi, Majka Tereza ili Radimir Čačić, ali to medicinski jednostavno nije slučaj, a pravno mislim da samo Islamska Republika Iran i možda još par zemalja na svijetu tvrde da si čovjek s danom začeća, a ne danom rođenja. 

To je religijsko, a ne medicinsko učenje, a ti ga nikome nemaš pravo nametati, jer je sloboda religija zajamčena ustavima mnogih, pa tako i naše zemlje, a to znači i sloboda OD religije. 

Čitaj i uči, pa kad naučiš podučavaj po forumu, ovo što si do sada napisao je čisti drek.

Vjerojatno sam se loše izrazio (odnosno nepotpuno) u vezi s poveljom UN-a, nisam rekao da oni imaju povelju o zabrani abortusa, nego da smatraju ljudski život cjelinom od začeća do smrti, a to u kombinaciji s osnovnom medicinskom naukom koja naučava da je začeće spajanje jajne stanice i spermija. Znači zdravim razumom se da zaključiti da ljudski život započinje od začeća i da je svaki prekid trudnoće, neovisno o tjednu trudnoće, ubojstvo. Ionako je lako zaključiti da ljudski život ne nastane usred trudnoće iz nečeg neživog nego je to od početka čovjek.

Dinamo ne plaća porez jer prema definiciji zakona nema profite (neprofitna udruga), još jedna TVOJA laž ili neupućenost.

Oko zametka sam maloprije objasnio neću se ponavljat.

I reci mi molim te, ti nisi bio čovjek prije rođenja? Takvim razmišljanjem znači da si parazit ili da život počinje radom pluća?

Ja nikom ne namećem svoj stav nego ga objašnjavam, a to je ogromna razlika. Ja stvarno ne znam kojim sam dijelom ja vas sve silio da vjerujete u ono što ja vjerujem. Ovo je rasprava, a ja sam samo iznio svoj stav.

Ja čitam i učim, i učim od najboljih. Podučavam samo činjenicama, a uvjerenja iznosim (i to prethodno naglasim).

Moje pisanje je drek samo za neobrazovanu osobu.

16 godina
neaktivan
novak92 kaže...
..... nego da smatraju ljudski život cjelinom od začeća do smrti, a to u kombinaciji s osnovnom medicinskom naukom koja naučava da je začeće spajanje jajne stanice i spermija. Znači zdravim razumom se da zaključiti da ljudski život započinje od začeća i da je svaki prekid trudnoće, neovisno o tjednu trudnoće, ubojstvo .....

Podučavam samo činjenicama, a uvjerenja iznosim (i to prethodno naglasim).

Opet muljaš! U kojem dokumentu UN-a (dobro ,ili bilo koje druge organizacije) to piše?!

A gdje su onda te činjenice?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
13 godina
Drago kaže...
...

Sizgoreo osjećajna duša. Odgovorio sam Pornelu - da bi nekog ubio, taj netko prvo treba biti živ i biti osoba. To što ti zigotu zoveš "čovjek u razvoju" (a što je onda moj sin kojemu je 16 godina.Ili ja? Ili ti? Zar se svi čitav život ne razvijamo?) ne značii da je to stvarno "čovjek". 

O tome kad se postaje osoba postoji dosta rasprave, a ja sam u prethodnom postu objasnio kojoj se školi razmišljanja ja priklanjam.

Sve što sam htio reći je da abortus znači nešto vrlo finalno - dokida se bilo kakva mogućnost mentalnog i fizičkog razvoja tog bića ili koji god termin preferiraš. Velika je to i teška odluka za potencijalne roditelje, prvenstveno za majku.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 21:59 (pr0n_addict).
17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
calypso kaže...

Problem je u tome što si ti pretpostavio da za je Dragu ono što se događa sa fetusom u procesu pobačaja ubijanje, iako on to nije ni jednom eksplicitno rekao (kao što rekoh, koristi se riječju pobačaj) i onda iz toga zaključuješ da je pobačaj ubojstvo. Taj se zaključak ne temelji na medicinskim činjenicama ili nekom etičkom promišljanju, nego na bezveznoj manipulaciji jezikom. Nisam se izjasnio smatram li pobačaj ubojstvom ili ne i naravno da nisam pokušao umanjiti čin ubojstva radi nekakvog rasterećenja (pfff..), ali mi se učinilo iz tvojih postova da nekako kroz terminologiju (lingvistiku, što već) pokušavaš dokazati da je pobačaj ubojstvo i zato sam reagirao jer smatram da se takvo nešto ne može na takav način dokazati nego pomoću znanosti (medicine) i etike itd.

Light a fire for a man, he'll be warm for a day. Light the man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice