Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.085.636
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
M_dipl. kaže...

Mora da nisi čitao prave književnike.

eh, objektivna stvarnost... a fizika dopušta i subjektivno vrijeme a time i subjektivnu stvarnost pod mus, beskonačno mnoštvo svemira i pararelnih stvarnosti... svašta...

ko ponavlja moje riječi jede govna iza peći
15 godina
neaktivan

Ja čitam, pa još malo čitam, pa opet čitam s razumijevanjem..i tako ukrug - čitam.

Faith divides us. Death unites us.
18 godina
M_dipl. kaže...
...

Najkraće rečeno: nije to intuitivno teško prihvatiti, nego je ono što običavamo nazivati našom intuicijom toliko kondicionirano da sasvim normalne ideje promatramo kao "čudne" i "kontraintuitivne". Naša intuicije je fine sama po sebi.

Nisam mislio na nikakvu metafizičku intuiciju koja, naravno, ne postoji već pod "intuitivno", u skladu s onim da je "navika druga priroda", se referiram na ono što smatramo uobičajeno mogućim ili "prirodnim". 

Ti si, pak, malo tu zabrijao sa "sasvim normalnim idejama", ili se tvoja ideja normalnosti bitno razlikuje od ideje normalnosti za 99,99999% ljudskih bića koji o normalnosti razmišljaju na osnovu osobnog iskustva.

Osobno iskustvo za čovjeka, pak, ne poznaje čestično-valnu dualnost, a u kvantnoj fizici za koju i sami kvantni fizičari kažu da je intuitivno neshvatljiva, ono je osnovno načelo.

"Shut up and calculate!", kaže kvantni fizičar David Mermin - dakle upravo suprotno tebi - tvrdi da nam intuitivno kvantna fizika nije normalna i prirodna, ali imamo matematičke metode kojima dolazimo do odgovora/rezultata. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
...... 

Poanta je: svako tumačenje (bilo ono znanstveno ili laičko) nekog fenomena ili skupa fenomena (bili oni "objektivni" i "subjektivni") temelji se na nekoj logici. Obzirom da logika ima (u teoriji) beskonačno mnogo tako može biti beskonačno mnogo jednakovrijednih tumačenja istih, sličnih ili potpuno drukčijih fenomena. Jednakovrijednih iz perspektive istinitosti (ako su tumačenja logički konzistentna, tj. ako je neka na-to-tumačenje-primjenjena logika dosljedno poštovana), ne nužno i iz perspektive efikasnosti, uporabljivosti, djelovanja, itd. To su sve sekundarni kriteriji.

......

Al kakav problem rijesavas uspostavljanjem razlicitih logika? Onda nikako ne mozes zakljuciti sta je istina a sta nije, jer ako imas dvije suprotne logike, zasto bi jedna bila prelevantna?

Takodjer, kakav tocno problem rijesavas uspostavom novih logickih sustava? Zar nije cilj drzati se 'prirode' - ne znam bolji termin? Kakvog smisla ima uspostavljati logicki sistem za hipoteticku civilizaciju na hipotetickom planetu?

We are the ones that will open your mind, leave the weak and the haunted behind
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

...

Vidis vidis, zanimljivo. Sto je tocno problem s lokalnoscu? Da vrijednost ovisi o referentnom okviru promatraca? Pa, cak i u tvojem primjeru o ljubomori se vidi ta perspektiva da promatrac 'stvara' neko stanje.

No (barem meni), nema nikakvog smisla da samo zato jer sam ja (recimo) shizofrenicar pa vidim slonove kako lete, da je to automatski validna logika koju treba zauzeti, samo zato jer imam drugaciju perspektivu.

Zelim reci - mislim da nema smisla trositi vrijeme na sve moguce mogucnosti (?), jer su neke potpuno nebitne u objasnjavanju icega sto nas se dotice.

I danas mi nesto gubis edge. Linkao si dokument od prebijednih 6 stranica sa velikodusnim marginama. Ajde tekst je sitnopis pa te to izvlaci malo :-D

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 19:04 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Cadza kaže...

Uzevši u obzir ovo što si napisao, misliš li da je sasvim moguće (moguće, ne da si siguran da je to tako) da dodir druge osobe ili razmišljanje te osobe o nama ima pozitivne efekte na naše tijelo?

Je li tako nešto moguće ili u potpunosti isključuješ tako nešto zbog nedostatka dokaza?

Nije to baš isto ali, u načeku, da, zašto ne? S time da bih se ograničio na efekte bez "pozitivnog dodatka".

Isključuješ mogućnost da je efekt pozitivan?

Deus ex machina kaže...

Pa... ne znam nikoga koga zagrljaj nanervira, obicno smirujuce djeluje na ljude. To je pozitivan efekat dobiven dodirom.

Jasno, ali ne radi se o tome.

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj od mene populističke komentare. Hvala.
16 godina
neaktivan
Random. kaže...

Pa... ne znam nikoga koga zagrljaj nanervira, obicno smirujuce djeluje na ljude. To je pozitivan efekat dobiven dodirom.

Jasno, ali ne radi se o tome.

Ma, zelio sam izvuci dosta obican primjer cisto zato jer u principu, ljudi znaju da zagrljaj smiruje ali nitko ne zna sa sigurnoscu zasto. Naravno, psiholozi imaju svoja objasnjenja, ali ne postoji vise/manje jasna matematicka formula koja opisuje efekat zagrljaja. A eto, funkcionira.

Moja poanta je bila na tome da nesto tako 'banalno' mozda ima isti temelj... mislim, mozak nije sastavljen od nista drugacije materije od ostatka svemira, a elektroni koji shibaju po njemu su i dalje sastavljeni od elementarnih cestica koje podlijezu kvantnim zakonima.

Ovako nekako laicki ja to shvacam, tako da netko tko zna vise, evo mu lopata nek me pokopa :-D

18 godina

Malo bliže politici, a i ekonomiji: 

http://danas.net.hr/intervju-tjedna/

Zanimljiv tip koji je s novom vladom u Ekvadoru učinio čudo. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Sto je tocno problem s lokalnoscu? Da vrijednost ovisi o referentnom okviru promatraca?

Pretpostavljam da je mislio na ne-lokalnost, tj. nelokalni efekt. Radi se ugrubo o pretpostavki u kvantnoj fizici da postoji učinak koji djeluje istovremeno na različite fizičke objekte odvojene u prostoru. Nema vremena između radnje i učinka, što po Einstenu nije moguće - brzina svjetlosti. Kvantno isprepletene čestice su one čestice koja imaju ista kvantna stanja. Kada kvantno stanje jedne čestice kolabira u klasično stanje, to radi i druga čestica, premda nije na istoj lokaciji i to trenutno bez potrebnog vremena. To je ne lokalnost. Einsteinu to baš nije sjelo pa je predložio alternativnu varijantu s lokalno skrivenim varijablama, međutim već 60-tih je Bell teorijski dokazao nelokalnost, a to je i fora na koju rade danas teleportaciju. Ne teleportiraju samu česticu, već njeno kvantno stanje. To je otprilike priča gdje se 'lomi' klasična i kvantna fizika, jer je nekima to teže za prihvatiti. Pretpostavljam da je dipl na to mislio..

15 godina
neaktivan

Puno (radikalnih) ideja, a o provedbi je rečeno - to je moguće, ili u boljem slučaju, to je - savršeno moguće, napraviti. Ok, slažem se - proglasimo dio duga nelegalnim, prestanimo isplaćivati glavnicu i kamate na državne obveznice kad dospiju, ne refundirajmo dugove. Bankrotirajmo sa stilom, najmanji problem. I šta onda?

Isto vrijedi sa animacijom građanstva. To je ustvari tihi poziv na (polu)anarhiju. Prestanimo otplaćivati kredite koje smo digli, ionako nas pljačkaju valutnom klauzulom i kamatama, povucimo novac iz banaka, osvetimo im se. I šta onda?

Kaže, zadržati suverenitet, ali ne pod cijenu stvaranja nacionalističke struje, život van EU, moguće je. Naravno da je, ali izglasali smo DA, i ulazimo u jamu, htjeli ili ne. Zavirimo, i izađimo van. Moguće je. I šta onda dalje?

Suma sumarum, prilično impresivna statistika. Zaduženi preko grla prestati ćemo otplaćivati veći dio dugova, ili barem onaj koji ćemo proglasiti nelegalnim. Banke ćemo upropastiti povlačenjem depozita odnosno štednje, koliko smo smjeli naći ćemo i načina da ne otplaćujemo podignute kredite i još koješta. Nadalje, uz prvu i drugu rečenicu - ostajemo uslijed svega, i sami. Izvan EU, u biti, i da piše XY. Sami.

*ebeno brilijantno. Flap-flap.

No, last but not least - moguće je. Pokažimo im stražnjice kao u Braveheartu, a na bilo kakav pokušaj penala, reći ćemo - ček, pa Island je prošao lišo, a i Ekvador. Why us?!

16 godina
neaktivan
bed kaže...

Pretpostavljam da je mislio na ne-lokalnost, tj. nelokalni efekt. Radi se ugrubo o pretpostavki u kvantnoj fizici da postoji učinak koji djeluje istovremeno na različite fizičke objekte odvojene u prostoru. Nema vremena između radnje i učinka, što po Einstenu nije moguće - brzina svjetlosti. Kvantno isprepletene čestice su one čestice koja imaju ista kvantna stanja. Kada kvantno stanje jedne čestice kolabira u klasično stanje, to radi i druga čestica, premda nije na istoj lokaciji i to trenutno bez potrebnog vremena. To je ne lokalnost. Einsteinu to baš nije sjelo pa je predložio alternativnu varijantu s lokalno skrivenim varijablama, međutim već 60-tih je Bell teorijski dokazao nelokalnost, a to je i fora na koju rade danas teleportaciju. Ne teleportiraju samu česticu, već njeno kvantno stanje. To je otprilike priča gdje se 'lomi' klasična i kvantna fizika, jer je nekima to teže za prihvatiti. Pretpostavljam da je dipl na to mislio..

Aaaah, quantum entanglement! OK, sad znam barem o cemu pricamo :-D

Zahvaljujem!

@Drago

bas sam jutros citao, ali nisam htio skretati temu. Mislio sam da je tip samo neki strucnjak, nisam znao da je zapravo nesto i odradio.

@TheDream

U biti, mene bas interesira "sta onda". Koje su tvoje prognoze? Nista te ne drzim za rijec nego pitam jer si ipak strucnjak na tom polju. Ja mislim da bi jedna manja zemlja kao hrvatska mogla debelo nastradati zbog toga, cisto da se pokaze kao primjer i da slucajno ne postane trend medju drzavama.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 22:04 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan

Mislio sam ne napisati ništa, ali kad je već Drago linkao, i mene je kao prst u oko pogodila ta - i šta onda? Ne ona - moguće je. Naravno da je moguće. Moguće je i da će EU šutnuti Grčku van iz eurozone i snositi troškove od kakvih 100 mlrd. eura, i to je moguće, pregristi govno godinu - dvije, i oporaviti se. Za EU govorim. Za Grčku van eurozone baš i nisam tako siguran, i prije uvođenja eura su bili apokaliptični po pitanju javnih financija i mon.fiskalne politike.

Sad odo pod tuš{#} jer mi cura p*zdi nešto iz dnevne sobe. Pa sutra na poslu, koliko ću moći, mirno napišem svoj - and then what?

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Poanta je u tome da si iznio strogo subjektivni stav koji je pretendirao da bude općevažeći. Onu mističnu kvalitetu koju ti nalaziš u promišljanju fizikalne stvarnosti netko drugi može, sasvim legitimno i jednakovrijedno, naći u umjetnosti, filozofiji, religiji, autoflagelaciji, itd.

pa nije pretendirao jer se odnosio samo na mene, kriv sam što nisam napisao IMO i bio točan, dakle ja smatram a želio sam svoju fasciniranost prenijeti na druge.... i pretjerao... ispravit ću

btw. mogao bi i preporučiti neke naslove/autore koje ti smatraš interesantnima/ijima

edit: odgovor stigao na pm, hvala

ko ponavlja moje riječi jede govna iza peći
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.5.2012 12:57 ((s)izgoreo).
17 godina
Drago kaže...

Jucer sam procitao tekst ali nisam skuzio tocno jednu stvar: kako dug moze biti ilegalan ako su potpisani ugovori prilikom davanja kredita. Kako moze biti legalno neplacanje duga?

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
tnakir kaže...
Drago kaže...

Jucer sam procitao tekst ali nisam skuzio tocno jednu stvar: kako dug moze biti ilegalan ako su potpisani ugovori prilikom davanja kredita. Kako moze biti legalno neplacanje duga?

Činjenica da su ljudi glasali za one koji su potpisali dug ne znači da ti isti ljudi (ili još gore, njihova djeca i unuci) moraju otplaćivati gluposti koje je njihov predstavnik napravio, bez obzira na namjeru. Kako ja to vidim, (gotovo) kompletan dug na domaćem kreditnom tržištu je nelegalan, jer su (gotovo) svi ugovori o kreditu nelegalni, jer kreditor i korisnik kredita nisu u jednakoj mjeri odgovorni u sklopljenom ugovoru. Sad se sjetim islamskih banaka i načina na koji one preuzimaju rizike poslovanja zajedno sa svojim korisnicima.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.5.2012 8:58 (Veliki Brat).
17 godina
Veliki Brat kaže...

Činjenica da su ljudi glasali za one koji su potpisali dug ne znači da ti isti ljudi (ili još gore, njihova djeca i unuci) moraju otplaćivati gluposti koje je njihov predstavnik napravio, bez obzira na namjeru. Kako ja to vidim, (gotovo) kompletan dug na domaćem kreditnom tržištu je nelegalan, jer su (gotovo) svi ugovori o kreditu nelegalni, jer kreditor i korisnik kredita nisu u jednakoj mjeri odgovorni u sklopljenom ugovoru. Sad se sjetim islamskih banaka i načina na koji one preuzimaju rizike poslovanja zajedno sa svojim korisnicima.

Jos mi jedna stvar nije jasna. Drzava je ta koja je duzna, ne narod. Druga prica je to kako drzava skuplja lovu za otplatit taj dug (dere gradjane).

Druga stvar, ako je drzava potpisala uvjete koji su joj stavljeni, kako onda to moze biti nelegalno?

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
tnakir kaže...
Druga stvar, ako je drzava potpisala uvjete koji su joj stavljeni, kako onda to moze biti nelegalno?

A čuj, iz moje perspektive - nije niti svaki ugovor legalan, samo zato jer je potpisan.

Gledam te!
15 godina
neaktivan

Mislim da miješate dvije stvari. Samo ću kratko jer me pritišću s nekim fakturama, tu sam onda - a nisam. Ne radi se o (i)legalnosti duga u svojoj osnovi, već o akumuliranoj masi koja dug povećava - a nastala je uslijed koruptivnih i nezakonitih radnji pojedinaca, grupe pojedinaca, stranke kako vidimo. Ako malo pažljivije čitate, novinar je postavio za primjer Sanadera, odnosno HDZ i koruptivne radnje, dodao bih - koje su izravno ili neizravno oštetile državni proračun za xyz iznos.

E taj dio, pojednostavljeno, oštećenja proračuna i pretvoren u dug, je u svojoj osnovi nelegalan. Jer je nastao uslijed nelegalnih radnji. S tim se apsolutno slažem, i tu Hrvatska može izvor problematike tražiti od samog osamostaljenja. Uostalom, gdje god zabodeš nos, i tražiš puteve trošenja novca poreznih obveznika / državnog proračuna, naići ćeš na korupciju i nelegalne radnje.

Skraćeno, nije kompletan javni dug RH nelegalan, no jedan uočljiv dio sigurno da jest.

Rado bi s deusom raspravio ali ne stignem više dati od aktualnih vijesti što i sami možete naći, manje-više. :

1

2

3

Što takav scenarij znači za Hrvatsku, pokušajte sami natuknuti, pridružim se aktivnije čim stignem. Sad odo fakturirat i tandrčit po izvještajima svakojakim. {#}

17 godina

Kako privatne banke mogu natjerati jednu drzavu da taj dug plati? Ratom ne. Embargom ne jer je ipak to privatna banka? Sud? 

15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Kako privatne banke mogu natjerati jednu drzavu da taj dug plati? Ratom ne. Embargom ne jer je ipak to privatna banka? Sud? 

SAD , laički slideshow vlasništva nad njihovih javnim dugom. Od inozemnih vlasnika, prva je - Kina naravno.

Analogija s hrvatskom, konzorcij "naših" najvećih banaka (naših uvjetno jer su odavno privatizirane) je u slučajevima zaduživanja emisijom državnih obveznica samo posrednik. Ovisno na kojem tržištu se država zadužuje, domaćem ili inozemnom, razlikujemo i vlasničku strukturu.

Aktualni primjer posljednjeg inozaduženja, i pomame koje je isto izazvalo konkretno u SAD-u, po meni - posljedice neplaćanja duga vidim kako sudskom tužbom, prekidom diplomatskih odnosa s tom zemljom, prekidom investicijskih projekata, vanjskotrgovačke suradnje tj. izvoza i uvoza u takvu zemlju, ukratko - po meni barem, izolacija. I to na primjeru zemlje od 4.5mil stanovnika kao što je naša - potpuna izolacija.

Bili bi kao perce, ne bi stigli pasti na tlo a već bi nas otpuhali. Mislim da je iluzorno govoriti o - privatnim bankama, u tako ekstremnim slučajevima. Matična država tih banaka će znati zaštititi svoje interese, i interese svojih bankovnih klijenata.

Veliko je pitanje kakvu poruku bi poslao takav scenarij. Kako novac više ne bi mogli pribaviti zaduživanjem, ostalo bi porezno opterećenje kao opcija dok ne ostanemo bez gotovine, odnosno bjesomučno tiskanje novca kad ostanemo, (hiper)inflatorni pritisci, i devalvacija kune u odnosu na euro. Kako nam je ekonomija visokoeurizirana, mislim da bi to bila točka na i -> bude li za euro otplate kredita potrebno 10+, umjesto 7.5kn kao do sada, svako poduzeće primjerice bi za tu razliku trebalo pojačati prodaju odnosno proizvodnju.

Po meni - takav radikalan scenarij u RH nema šanse. Za to u nas nema političkih, ekonomskih ni socijalnih preduvjeta. Osim galame, nema.

I tu se razlikujemo od Grčke. Kod njih ne postoji ni politička - ni ekonomska - ni socijalna, volja za promjenom. A štedjeti neće, i na to imaju pravo, nek neće. Pa će dobiti što ih ide, uz izazivanje rasula u ostalih 16 zemalja ne samo eurozone, već i zemalja cijele Europe i velikog dijela svijeta.

17 godina
thedream kaže...
Veliko je pitanje kakvu poruku bi poslao takav scenarij.

Pa kaže ti čovjek u intevjuu - nikakvu posebnu poruku, ništa se strašno ne bi dogodilo  :)

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
thedream kaže...
Veliko je pitanje kakvu poruku bi poslao takav scenarij.

Pa kaže ti čovjek u intevjuu - nikakvu posebnu poruku, ništa se strašno ne bi dogodilo  :)

Uzmi u obzir da je Hrvatska samo jedan veci grad u Argentini i Kolumbiji koje covjek u intervjuu spominje.

15 godina
neaktivan

Spomenuo si rat tnakir? Pa zagrebačka Dubrava ima više oružja od RH kao države {#}, a i svakojakih vojnika, s brdovitog Balkana.

17 godina
thedream kaže...

Spomenuo si rat tnakir? Pa zagrebačka Dubrava ima više oružja od RH kao države {#}, a i svakojakih vojnika, s brdovitog Balkana.

Come at me brah!

Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | Twitter - @danny_hr
17 godina
moderator
Danny_HR kaže...

Come at me brah!

15 godina
neaktivan

Pih!

16 godina
neaktivan
DrNasty kralju! Nasmijao si me do suza. Na mobu sam, pa moram prvo kliknuti na link "slike" da bi vidio o cemu se radi i zadnje sto sam ocekivao bio je medonja.

Po meni nema rjesenja za nas kao zemlju. Malo po malo ce se "porcija govana" koju svakodnevno gutamo povecavati, a kad uslijed "gutanja govana" dobijemo rak grla, polako cemo umirati kao drzava, sve dok se to na kraju i ne dogodi. Nakon toga cemo dozivjeti reinkarnaciju pod nekim drugim imenom i cijeli proces ce zapoceti ispocetka, samo sto ce tad "gutaci govana" biti nasa djeca i unuci.
http://www.ivonazivkovic.net/marihuana.htm
18 godina
The Man kaže...

Po meni nema rjesenja za nas kao zemlju. Malo po malo ce se "porcija govana" koju svakodnevno gutamo povecavati, a kad uslijed "gutanja govana" dobijemo rak grla, polako cemo umirati kao drzava, sve dok se to na kraju i ne dogodi. Nakon toga cemo dozivjeti reinkarnaciju pod nekim drugim imenom i cijeli proces ce zapoceti ispocetka, samo sto ce tad "gutaci govana" biti nasa djeca i unuci.

Hrvatska je premala da bi sama za sebe našla kvalitetno rješenje koje bi je izoliralo od općeg sumraka kapitalizma koji se sada događa. Stoga je prijedlog njemačkog SPD-a (http://danas.net.hr/novac/iste-place-svim-radnicima-u-europskoj-uniji) jedan od primjera kako ima onih koji shvaćaju da je danas svijet puno manje mjesto nego je bio prije 20 ili 50 godina i da ga jedino globalna solidarnost može popraviti.

Čak su i Francuska, Njemačka, Velika Britanija realno premali da se sami iskopaju iz rupe. Tko misli da je Island pravi primjer za suprotno, neka ne misli da se tamo izvrsno živi. Island je mala zemljica koja se samo izvukla iz najvećeg dreka, a ljudi tamo žive prilično skromno ii od rada u tvornicama za preradu ribe. Tko nije bio u tvornici za preradu ribe barem jednom u životu, nema pojma koja je to pokora. 

Na žalost, Hrvati su zarobljeni u nacionalističkom grču, čak i kad za sebe ne misle da su nacionalisti, odnosno ne poistovjećuju se s najprimitivnijim nacionalizmom.

Neprestance se ponavljaju kategorije mi, ja, Hrvatska ovo i ono, a ovo je GLOBALNA kriza (iako još ne svjetska, ali i to je blizu) i jedina rješenja su ona koja će biti globalna. 

Nemam pojma koliko će to trajati dok Nijemac, Hrvat i Pakistanac shvate da su svi dio ne samo istog ljudskog roda, nego istog globalnog društva i da moraju raditi zajedno ne samo na kontroli stakleničkih plinova, već i organizaciji ljudskog društva na globalnom nivou. 

Ono što znam je da ova "politika štednje" sigurno ne radi, ne otvara nova radna mjesta, a zatvaranje u nacionalne granice čak i unutar EU (ideje sa "suspenzijom Schengena" su totalno protivne osnovnoj ideji Unije) i stav "svaka vaška obaška" što kažu Srbi, odnosno svatko za sebe, sigurno neće donijeti poboljšanje nikome pojedinačno, a niti Uniji ili svijetu, a ovakav razvoj prilika vodi novom svjetskom ratu. 

Trenutno imamo na djelu kontrademokraciju, takozvane "tehnokratske vlade" (tobože "stručne" - takve ne postoje, svaka vlada je jednako stručna/nestručna i svaka ima svoju ideološku osnovu po kojoj se ravna) koje nisu izabrane na izborima i ucjenu burzi i banaka (kao u slučaju Grčke) da ako ljdui odaberu "pogrešne", onda će biti kažnjeni. 

Ove ucjene dolaze iz istih onih globalnih novčarskih institucija koje su i dovele do globalne krize, koje su sanirane novcima tih istih ljudi koji bi sada birali novu vlast, a te institucije ih ucjenjuju.

Rješenja su dva:

- fašizam novog kova, gdje se zatvaraju granice, istjeruju ili (manje vjerojatno) ubijaju useljenici ili "oni drugi", a što zapravo nije rješenje jer do sada fašizam nije uspio riješiti niti jedan problem, već isključivo stvoriti nove

- globalizacija društva, ali ne kroz "novi svjetski poredak" o kojem pričaju američki predsjednici, već kroz globalnu solidarnost ljudskog roda. 

U ovom slučaju su zeleni u pravu kad kažui razmišljaj globalno, djeluj lokalno, premda su oni tu kraticu nepotrebno suzili na djelovanje na samo jedan aspekt ljudskog života - ekologiju. Ovo vrijedi za sve: ekonomiju, politiku, vojsku, zdravstvo, obrazovanje, ljudska prava - sve. 

Tko ne razmišlja globalno ne razumije kakvo je maleno mjesto svijet postao.

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Bivši ministar financija Šuker je u prapočecima krize (tamo negdje 2008) u EU zoni pričao kako se Hrvatska nema što brinuti i da se kod nas ne može očekivati jači utjecaj krize , ja od tada još uvijek živim u tom uvjerenju , ja još uvijek vjerujem ministrovim izjavama i smatram da globalna ekonomska kriza nije utjecala na naš meltdown, več da smo se sami počeli gospodarski urušavat , nažalost izgleda da još nismo dosegnuli dugo najavljivano dno ( kako je to bivša premijerka popularno znala zvat ) od kojeg čemo se odrazit neznam prema površini ili kako da si več to slikovito objasnim s obzirom na slikovite ilustracije, zanimljivo je da je i sadašnji potpredsjednik vlade isto najavljivao doticanje dna, ako se ne varam negdje u travnju se to trebalo desiti.

Za kraj samo mogu reč, "kur*em u čelo".

17 godina
Drago kaže...
Nemam pojma koliko će to trajati dok Nijemac, Hrvat i Pakistanac shvate da su svi dio ne samo istog ljudskog roda, nego istog globalnog društva

Znači li to da i naslov ove teme možemo shvatiti u istom kontekstu i ne strepiti nad sankcijama kad krenemo o megaglobalnom? {#}

Gledam te!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice