Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.296.021
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen

Ali, zanemarili ste oblik koji je također moguć: privatni kapital u službi javnog obrazovanja. Tvrtka koja investira dobit će pravo na ekskluzivu tehnologije i utjecaj na razvoj, definiciju, a znanost će dobiti živi razvoj, aktualnu edukaciju i primat u odnosu na ostale. Postoje deseci načina na koji svi mogu imati koristi, a da se ne privatizira sve potpuno.

17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Tonči kaže...

Ali, zanemarili ste oblik koji je također moguć: privatni kapital u službi javnog obrazovanja. Tvrtka koja investira dobit će pravo na ekskluzivu tehnologije i utjecaj na razvoj, definiciju, a znanost će dobiti živi razvoj, aktualnu edukaciju i primat u odnosu na ostale. Postoje deseci načina na koji svi mogu imati koristi, a da se ne privatizira sve potpuno.

Uz danasnje patentne zakone i zakone o intelektualnom vlasnistvu - ne vjerujem da je ovo bas dobra alternativa :-\ Vecina fenomenalnih stvari koje dolaze iz vrhunskih privatnih sveucilista je uvijek besplatna, a studentski pismeni radovi slobodno dostupni na internetu. Vjerujem da bi to tako trebalo ostati.

Like your face looking forced to the floor (in a league of your own)... and either way, you're way too close to it all (you cannot veto the world)...
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ajmo se nakratko ostaviti dijagnostike. To je stvar između psihologa doktora i pacijenta i kao takva je tajna i nije za javno iznošenje.

Kolko vidim glavni problem je definicija pojma "Baklanski Mentalitet". Pošto te ne smatram autoritetom i ustanovom na području psihosomatsko socijološke analize i taksonomije mentaliteta, smatram da tvoja definicija "balkanskog mentaliteta" nije točna. Jer po tome ispada:

Balkanski mentalitet,  - skup negativnih osobina ljudi sa područja balkanskog poluotoka koji u suštini obuhvaća:

- piratluk; - izbjegavanje poreza; -primitivizam; - posao preko veze; - "snađ' se druže"; - život na državnoj sisi; - "ustaše i partizani"; - "tko je jamio, jamio je" itd.

Dakle, poput tebe koji može iznijeti sastavak "što je za mene Balkan", tako netko ima pravo reć da za njega to nije Balkan. Pošto ne postoji službena definicija potkrijepljena znanstvenom analizom, smatram da argumenti nemaju smisla.

Kada bi gledao portale, a gledam, mogao bi zaključiti da su svi sjeverozapadni narodi teški nacisti. U biti valjda i znaš da je najviše neonaci skupina baš u tom super kul razvijenom svijetu. Tako i za piratluk, najviše štete/broju stanovnika imaju Njemačka, VB, FR. itd. Recimo index Njemačke, Austrije, VB, FR, je 25, u HRV je 16, U švicarskoj je 36, Švedskoj 32. Al i TPB je registriran u Švedskoj, ne na balkanu. Izbjegavanje poreza imaš svukud, poso preko veze.. a ne, to samo na balkanu.. Bush je posto predsjednik preko veze, kongresnici takođe'.

Studiju o proučavanju osobina određenih etničkih skupina prema pisanjima na portalima ne shvaćam ozbiljno. Recimo možeš proučavati mentalitet kroz ponašanje nogometnih navijača, pa ćeš zaključiti da potpuno pripadamo europskoj kulturi. Recimo Englezi, rasni primjer evropske profinjenosti. I na tribinama ispijaju čaj uz kolačiće i jorkširski puding. Šire kulturu već nekih 50 godina.

Ja nisam nikakav lokal patriota, al bome se ponosim na svoj balkanski mentalitet.

Todorić i ekipa su kriminalci, a ne "tipični primjer balkanskog mentaliteta".

Da, svih 200 miljona Amera su robovi Kineza. U biti jadni mali Ameri 50 godina rukama proizvode Nike tenisice koje nose Kinezi. Kako to prije nisam skontao. Jasno mi je na što ciljaš, al dokle god mali amer ne bude fakat poput malog "kineza" radio za te iste kineze usporedba ti nema smisla. Govoriš o Kineskim bankama i kapitalu, al to nije isto.

Sad pazi apsurd u tvom tekstu.

Imaš stavku A: "ali ne vidim da aboriginal-amerikanci (to je moderni political correct naziv za Indijance ;-) danas imaju ikakvih problema - imaju GOLEME odstete koje im drzava isplacuje na buducih ~500 generacija, imaju svoju zemlju na kojoj ne vrijede tipicni zakoni (koju naravno koriste za debeli sverc sa US-om) - ljudi zive kao lordovi. Kao nekom outsideru, mozda ti zvuci odvratno da postoje "aboridzinski rezervati", ali vjeruj mi da bi te aborizin nasamarao samo tako ako bi ih ti pozelio "integrirati" u drustvo."

I stavku B: Imas tipicnog covjeka X, i on emigrira iz svoje zemlje i imigrira u tudju, i sad imas dvije moguce misli:

a) zahvalan sam ovoj zemlji sto mi je pruzila priliku da naucitm njihovu kulturu i integriram se u njihovo drustvo, probat cu dati sve od sebe da budem punokrvni, vrijedan clan ove zajednice

b) vidi naivnih budala, pa ovdje 'snalazljiv' covjek moze itekako profitirati!

Objasni mi što je od toga napravila osoba X - Britanac ili Francuz, danas građanin Kanade, kada se istovario - emigrirao na Sjevernoamerički kontinent?

Kolko vidim, Britanac je napravio c) razhebo sve živo, oteo SVU zemlju, poklao sve "natives", ono što je ostalo je strpo u rezervate i sad im "tobože" daje neka prava. Di sam fulo? A zašto im ne vrate svešto je njihovo. Svu zemlju? Kad ste već toliko politički korektni.

Daj mi molim te nabroji države članice UN-a gdje su "indijanci" većinski narod. Di je država Apache, Cherokee, Choctaw, Sioux...

Kada jednu populaciju sa 15 milijuna jedinki svedeš na par sto hiljada(1910. - nakon toga je porast do današnjih milijun i pol), znaš, to ti se kod nas na Balkanu zove genocid. Čak se i to naziva "American Holocaust". Jer nije samo stvar ubijanja, prijenosa bolesti, robova, već i sustvano uništavanje "gene poola" čime nadalje degeneriraš ljude i uništavaš populaciju... Autor sam znanstvenog rada na temu genetičkog materijala i nasljedstva, pa ti mogu slikovito predočiti štetu takvog uništavanja. Zamisli si kilogram pjeska u 100 litara vode. Ja bi popio, i ti bi isto. Sad zamisli kilogram pijeska u litri i pol vode. Imaš blato. Katastrofa.

To što su se Francuzi i Britanci na zemlji domorodaca dogovarali oko službenog jezika.. roflmao. Kakve to veze ima sa natives? Zašto službeni jezik nije neki iz Aboriginal skupine jezika? Jel ti znaš neki domorodački jezik?

A zašto onda nebi recimo Turci došli u Njemačku, zauzeli sve, strpali Njemce u rezervate i za 500 godina imaš razvijene Sjedinjene Turske Države. Ili u Švedsku, ili Kanadu, ili SAD...? Zašto "balkanci" (po službenoj taksonomiji by Deus) ne bi po istoj logici došli u Kanadu, iskoristili što se da iskoristiti, Kanađane stpali u rezervate i dali im odštete, i dalje po svom. Šta sad, to ne može, a pred 200-300 godina, ma šta, pred 100 godina se moglo. Ma nemoj. To što je sad tamo Kanađanima super ne znači da je to moralno i etički korektno.

Takav "mentalitet" ti je doveo do toga da jedan SAD, Britanija, Francuska itd, ispušta plinove u atmosferu 150 godina, sad kada bi Kinez malo ispuštao 150 godina onda ne može. Sad moramo potpisat Kyoto. Tko je jamio, jamio je, tko se nije koloniziro - magarac je bio..

Al opet ću reć. Jedno je teorija, drugo je praksa. Praksa je da moraš živit u ovom sustavu kakav je. U teoriji bi se svi trebali trudit da to promjenimo. Dakle u praksi se totalno slažem s tobom. Treba radit, pošteno, truditi se, napredovat itd. U teoriji mi je muka gledat "kolonijalne" velesile koje se prenemažu oće li dat 100 kila riže Africi ili 200, i za njih nikad neću zastupat apologetske stavove.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 9:57 (ivan dragi).
17 godina
neaktivan
Jedan od najboljih i najzanimljivijih postova u temi. Zbog takvih postova pratim temu. ivan dragi FTW!

Ljudi su licemjerne i podle zivotinje, ali kod nekih te "osnovne karakteristike" izostanu, pa imamo dobronamjerne pacifiste, ali generalno smo zlotvori i (kako onaj famozni citat iz filma Matrix kaze) virus koji unistava ovu planetu i sve dobro i lijepo na njoj. Ponekad pomislim da smo mi ljudi tek propali eksperiment nekog viseg bica, kojeg je zanimalo kako ce "napredni oblik zivotinje" zivjeti u suzivotu s ostalim bicima na planeti, ali koje je, kad se pokazalo kakvi smo, jednostavno diglo ruke od svega i ostavilo nas da se sami unistimo u svoj svojoj gluposti, neuravnotezenosti i sebicnosti...
16 godina
ivan dragi kaže...
A zašto onda nebi recimo Turci došli u Njemačku, zauzeli sve, strpali Njemce u rezervate i za 500 godina imaš razvijene Sjedinjene Turske Države.

Ne brini, rade na tomu {#}

14 godina
eevek kaže...
ivan dragi kaže...
A zašto onda nebi recimo Turci došli u Njemačku, zauzeli sve, strpali Njemce u rezervate i za 500 godina imaš razvijene Sjedinjene Turske Države.

Ne brini, rade na tomu {#}

Das Türkische Reich {#}

17 godina
odjavljen
ivan dragi kaže...

Takav "mentalitet" ti je doveo do toga da jedan SAD, Britanija, Francuska itd, ispušta plinove u atmosferu 150 godina, sad kada bi Kinez malo ispuštao 150 godina onda ne može. Sad moramo potpisat Kyoto. Tko je jamio, jamio je, tko se nije koloniziro - magarac je bio..

Posve sulud argument. Ako su ljudi nakon 150 godina došli do saznanja da je nešto što su radili štetno, ne znači da sada netko ima pravo brljati po atmosferi samo zato jer može i jer nije ranije i da bi bio kao netko drugi nekad. Ispuštanje stakleničkih plinova nije privilegija i nagrada, već glupost koje je šteta i za prethodnih 150 godina neznanja.

Prije koju tisuću godina žene si "uzimao" kao da su jabuke na tržnici, ali to što je netko to radio ranije, ne znači da i ti moraš biti primitivna seljačina sada, jer eto, nisi imao priliku dok se to smatralo prihvatljivim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 15:32 (Tonči).
17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Umjesto cijelog ovog teksta, pitat cu te ovo: primjerice, odi u Italiju. Pitaj ih za misljenje o Skandinavcima, pa onda za misljenje o Balkancima. Odi na neki drugi kontinent i napravi isto. Skokni cak do Rusije pa ih pitaj malo o Balkanu i pitaj ih o Skandinaviji. Pitaj Norvezanina sto misli o balkancu, a sto misli o nijemcu (iako su nijemci zapoceli WW2!).

Pa umjesto ovih argumenata i osobnih ponosa koje ocito imamo oboje, pitajmo svijet i nek to bude mjerilo. Ja sam se naslusao dosta stereotipa o svojem podrijetlu, i nazalost tonu sam ih prepoznao tek onda kad sam duze vrijeme bio vani.

Imas ovdje u hr tonu ljudi koji stereotipiziraju bosance, i to smatraju normalnim. Zasto mislis da je cijeli balkan imun na stereotipizaciju ostalog svijeta?

Meni je drago da si ti ponosan na svoje podrijetlo, ali ja nisam. Naravno da gadarija ima svagdje po svijetu, i svaki narod ima svoje prljavo rublje, ali ja nisam vidio da se igdje drugdje u svijetu prljavo rublje popelo na vrh drzave, i otamo postavilo standarde o tome kako uspjeti u zivotu. UK imaju hooligane i to od davnih, davnih dana, a taj kontekst povijesti je ovdje bitan, jer balkanci su postali hooligani od ne bas tako davno, ali UK poduzimaju zestoke mjere da to hooliganstvo sprijece.

Glupo mi je pisati sta bi bilo kad bi bilo, ali sta je tu je - 400 godina unatrag, svijet je bio na takvom stupnju razvoja da se na robovanje, kolonizaciju i ostale neke gadarije nije gledalo s prezirom - ali gleda se danas. Meni je osobno komicno da Nijemci kao izvor neonacizma, prihvatili su gay parade medju prvima i hostali popularne love partye iz 90ih.

Glupo mi je takodjer counterati svaki argument koji si naveo, jer mi je besmislen - nista nisi stavio u kontekst danasnjice. Evo, iskreno ti govorim - da je Hrvatska danas kao sto je bila u vrijeme Tita, ja bi se debelo ponosio sto sam Hrvat, jer bi bio podrijetlom jedne osrednje male zemlje koja se bez problema suprotstavila oba rezima nakon ww2 i ostvarila svoj.

Razumijem (donekle) potrebu nacionalno osvijestenih hrvata da se odcijepe i imaju svoju drzavu (medju ostalima, mama mi je licanka koja bez problema pjeva "Mlad ustasa pod barjakom"), ali vjerujem da takve drzavice nemaju nikakvog ekonomskog ni politickog smisla i da bi se trebale spojiti u nekakve federacije - sto se uostalom i dogadja, samo sto smo si sad OK jer je to "europska unija", a ne jugoslavija.

Bokte, zvucim kao jugonostalgicar sam sebi.... 

Stari, bottom line je - cijeli svijet je podijeljen tako da tko je jamio, jamio je! Istra je bila talijanska dok ju Tito nije oteo, a to je unatrag niti 100 godina!

Nema smisla tu sad razvlaciti povijest i prekrajati granice da bi ispravio stvar, nego umjesto toga raditi na tome da se granice maknu. Dok se to ne dogodi, emigracija i imigracija su najbolje inicijative jer se sve izmijesa, i kultura i jezik i gene pool.

Moj point se ne vrti nigdje oko X godina u povijest, nego danas... dakle, nemoj se argumentirati sa mnom ako mi ne vjeruje - idi pitaj, pricaj s ostalim narodima, ali napravi iskrene prijatelje koji se nece libiti otvoreno ti reci kakvi su im stereotipi.

Za sve ostale stereotipe koje imas - o malim kinezima, o debelim amerima, o nepravdi nacinjenoj afroamerikancima i aboridzinima, javi mi se na skype pa da popricamo jer ne mogu stalno pisati kilometre teksta.

Like your face looking forced to the floor (in a league of your own)... and either way, you're way too close to it all (you cannot veto the world)...
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 19:00 (Deus ex machina).
14 godina
protjeran

Kad ste se već dotakli balkanskog mentaliteta,i mentaliteta ostalh država,pridružujem se.

Mislim da je problem u predrasudama.Ne govorim striktno za balkan,nego općenito za manje i nerazvijene države s lošijom prošlošću.

Mislim da su razvijenije regije(poput Skandinavije)općenito osjetljivije na bilo kakvu netrpeljivost. 

Takve se države praktički skrivaju pod velom savršenstva,a u stvari su one,barem u prošlosti,na neki način naudile čovječanstvu(primjer-Njemačka,koju je netko već spomenuo)

Pokušavajući zaštiti idilu koju su stvorili,odupiru se utjecaju slabijih zemalja. Balkan je ,doduše,itekako zaslužio steknuti "status"zadrtog područja,iz razloga koji su vam sigurno dobro poznati,ali što je s ljudima koji potječu iz tog balkana, a zahvaljujući predrasudama(kako s jedne ,tako s druge strane)ostanu zakinuti na nekom polju,bilo pravno-

administrativnom ,bilo da su jednostavno odbačeni.Ne znam ima li takvih na forumu,pa neću pretjerivati.

Također bih se osvrnuo na dobro vam znani "balkanski mentalitet",zbog kojeg pate mnogi kvalitetni ljudi. Riječ je ,dakako o klasičnim glupostima,poput rasizma,lijenosti,lopovluka,itd. Mislim da je problem prvenstveno u lošem odgoju,te prevelikom utjecaju crkve.

Znam da je post konfuzan,te nema ni glave,ni repa,ali,to se dogodi

kad očajnički želim nešto komentirati ,a nemam inspiracije{#} Uglavnom,nadam se da shvaćate što želim reći. 

Roćka
18 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
[...]

Naravno da se svi pripadnici nekog naroda ne mogu svrstati u jednu kategoriju, ali ne možeš ni opovrgnuti činjenicu da je "balkanski mentalitet" s već navedenim osobinama nešto što ne postoji ili postoji samo u manjini. I ne trebaju studije da se to dokaže. Možda se ti baš krećeš u nekom krugu ljudi koji nemaju nijednu gore navedenu osobinu, ali izgleda da nisu svi te sreće kao ti. Ja sam se u svom životu uvjerio da balkanski mentalitet nije nešto imaginarno, a nisam baš nešto star. Konkretno, za ove već navedene osobine:

- piratluk - nikad nisam svojim novcima kupio ništa digitalno ili na digitalnom mediju ili na analognom mediju. Nije da se hvalim, nije da sam ponosan, samo iznosim činjenicu. A ja sam samo jedan od brojnih.

- izbjegavanje poreza - LOL! Podstanarstvo? Probaj naći stan za iznajmljivanje gdje ti vlasnik nudi ugovor o podstanarstvu... Rad u fušu?

- primitivizam - Svaki drugi hrvatski film se dodiruje nekog oblika primitivizma u Hrvatskoj. I da nije taj primitivizam nastao samo nakon WWII, svjedoči i Kovačićeva Registratura. Na selima se takav mentalitet još nije nimalo promijenio, a knjiga je iz 19. stoljeća...

- posao preko veze - afere stalno niču, treba to i pratiti. Svaki mjesec nova vijest u kojoj je rođo od unijega u saboru dobio posao. Uz sveprisutnog Todorića, tu je i Raić koji je od ??vozača kamiona?? došao do milijardera uz pomoć čarobnog štapića. Za ostale tajkune ne znam pošto nisam baš bio upućen u društvo tokom i nakon rata kad su se događale sve te gospodarske gadosti.

- snađ' se druže/tko je jamio, jamio je/život na državnoj sisi - 30% višak u javnoj upravi koji hladi jaja 24/7? Rubaline i mirovine ko zna još kojih drugih doktora? Do nedavno se govorilo da radnika ne mogu toliko malo platiti, koliko malo on može raditi.

- ustaše i partizani - prepun Maksimir na Thompsonu koji se pak kune da nije Ustaša, ali eto, baš se uvijek poklopi da odjene ustaške simbole i boje. Konstantno prepucavanje starijih partizana i ustaša, a izgleda da ni mlađe generacije ne popuštaju po pitanju nacionalizma. Što nije ništa neobično budući da se u Jugoslaviji potiskivao nacionalizam pa je sad logično da nacionalan naboj bude velik.

Ne bi ni meni bilo drago kad bi me neki stranac smatrao "balkancem" samo zato što dolazim iz Hrvatske, ali budimo realni, država nam je "balkanska" koliko je dugačka i široka.

~~~ You know, half these gook whores are serving officers in the Vietcong. The other half have got TB. Be sure you only fuck the ones that cough. ~~~
14 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...

1- piratluk - nikad nisam svojim novcima kupio ništa digitalno ili na digitalnom mediju ili na analognom mediju. Nije da se hvalim, nije da sam ponosan, samo iznosim činjenicu. A ja sam samo jedan od brojnih.

2- primitivizam - Svaki drugi hrvatski film se dodiruje nekog oblika primitivizma u Hrvatskoj. I da nije taj primitivizam nastao samo nakon WWII, svjedoči i Kovačićeva Registratura. Na selima se takav mentalitet još nije nimalo promijenio, a knjiga je iz 19. stoljeća...

3- posao preko veze - afere stalno niču, treba to i pratiti. Svaki mjesec nova vijest u kojoj je rođo od unijega u saboru dobio posao. Uz sveprisutnog Todorića, tu je i Raić koji je od ??vozača kamiona?? došao do milijardera uz pomoć čarobnog štapića. Za ostale tajkune ne znam pošto nisam baš bio upućen u društvo tokom i nakon rata kad su se događale sve te gospodarske gadosti.

4- ustaše i partizani - prepun Maksimir na Thompsonu koji se pak kune da nije Ustaša, ali eto, baš se uvijek poklopi da odjene ustaške simbole i boje. Konstantno prepucavanje starijih partizana i ustaša, a izgleda da ni mlađe generacije ne popuštaju po pitanju nacionalizma. Što nije ništa neobično budući da se u Jugoslaviji potiskivao nacionalizam pa je sad logično da nacionalan naboj bude velik.

Ne bi ni meni bilo drago kad bi me neki stranac smatrao "balkancem" samo zato što dolazim iz Hrvatske, ali budimo realni, država nam je "balkanska" koliko je dugačka i široka.

1. Slažem se.Piratstvo je ,barem kod nas u BiH,toliko raširen,da mnogi gameri ne znaju instalirati originalnu igru,a da ne spominjem "argumente"pirata,u stilu "zašto bih kupio     

kad mogu skinut". Video igre su,uostalom,kao takve debelo podcijenjene kao izvor zabave,a hrvatskim devolperima voljnim učenja,se ne pomaže.

2. Istina,a i BiH je dosta često prisutna u filmovima kao "boljno polje","okupljalište terorista". Da ne spominjem sve loše strane prosječnog balkanca(rasizam,homofobija...)

To se pogotovo događa  u manjim ruralnim sredinama,gdje su mnogi ljudi previše zadrti,te zadojeni naučavanjima crkve.

3.Tužna,ali žalosna stvarnost.Spomenuo bih i  mnoge fakultete ,koji ne primaju mnoge studente,bez veza,plaćanja,čega već. Mnogi obrazovani ljudi su ostali zakinuti zbog toga.

4. Ne želim izazvati flamewar,ali ipak mislim da Thompson nije ustaša.Dapače,mislim da bi prije digao sumnju na sebe ,da je otjerao te pojednice s ustaškim simbolima,ali on to 

nije uradi,koliko ja znam. Slažem se s dijelom u kojem "mlade nacionaliste".

boldano- Slažem se.Zbog loše organizirane vlasti,te općenitog odgoja,nastradaju mnogi kvalitetni ljudi.

Nažalost,predrasude prejako utječu na ljude.

Roćka
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 18:08 (Roćka).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Naravno da gadarija ima svagdje po svijetu, i svaki narod ima svoje prljavo rublje, ali ja nisam vidio da se igdje drugdje u svijetu prljavo rublje popelo na vrh drzave, i otamo postavilo standarde o tome kako uspjeti u zivotu. UK imaju hooligane i to od davnih, davnih dana, a taj kontekst povijesti je ovdje bitan, jer balkanci su postali hooligani od ne bas tako davno, ali UK poduzimaju zestoke mjere da to hooliganstvo sprijece.
... Glupo mi je pisati sta bi bilo kad bi bilo, ali sta je tu je - 400 godina unatrag...
... cijeli svijet je podijeljen tako da tko je jamio, jamio je!..
Moj point se ne vrti nigdje oko X godina u povijest, nego danas... dakle, nemoj se argumentirati sa mnom ako mi ne vjeruje - idi pitaj, pricaj s ostalim narodima, ali napravi iskrene prijatelje koji se nece libiti otvoreno ti reci kakvi su im stereotipi.

Pa dok mi ne navedeš znanstvenu studiju kojom potkrepljuješ svoje mišljenje ni neću ulaziti u argumentaciju. Niti ne ulazim. To je tvoj osobni doživljaj. Al znam da ako imam roze naočale da mi je svijet roz. Ako tražiš negativnosti u svakom narodu, možeš ih nać. Odgovor u 90% slučajeva ovisi o manipulativnom pitanju. "Mislite li da su zli balkanci stoka? - Pa da, naravno." Recimo studija, "Želite li živiti bolje? Odgovor: 100% da. Naslov studije: "Svima je loše jer svi žele živjeti bolje"". Dakle, ako ti postavljaš pitanje i tražiš negativan odgovor, pa i dobit ćeš ga.

Nije 400 godina unatrag. 1890' se dogodio Sioux genocid. Amerikanci to slave ko pobjedu.

Al mi nije jasno kako to da ti je razumno i logično stati na stranu zapadne Sile, a istovremeno gurat Balkan u nešto negativno. Ajmo sad Britancima sve zaboraviti što su zasrali po svijetu, uništili skoro milijardu ljudi, al Balkancima nećemo oprostiti što piratiziraju nešto tamo 70 milijuna dolara. Opravdavaš stav "tko je jamio je jamio" kada je Kanadsko visočanstvo (vama je kraljica engleska Elizabeta 2?) u pitanju, ali kad to radi Balkanac, onda je on zadrti primitivac. Što je onda sada loše da balkanci jame po svijetu?

Oprosti, gdje god sam došao, predstavio sam se ko balkanac, Hrvat. Švedska, Njemačka, Mađarska, Italija, Grčka, Austrija, Danska... Nigdje nisam osjetio "stereotip" prema balkanskom mentalitetu. Doživim da ljudi neznaju ništa o HR i balkanu, al da sam doživio neugodnosti, nisam.

U biti najveće predrasude o Njemcima imaju sami Njemci. Kod njih često doživim taj "Hitler" kompleks. Uvijek ih je strah da nisu slučajno nešto krivo rekli itd. Al opet ovisi od čovjeka do čovjeka. Bio sam kod jedne familije tjedan dana i čovjek je bio sretan ko dijete kad sam mu rekao da mi u HR ne gledamo na Njemce ko na naciste.

Na godišnjoj bazi sretnem ljude (u tisućama) iz gotovo svih zemalja svijeta i guess what; dolaze u Hrvatsku jer im je tu super mentalitet. Pun im je kufer Islanda, Finske, SAD-a, i baš im paše ovdje. Iskrenijeg odgovora od kupnje nekretnina i/ili potrošenih par tisuća dolara uz dugogodišnju suradnju ne moram tražiti. Ne govorim samo o turistima.

Al ja bi trebao tebi (i tvojim prijateljima) vjerovat na riječ kada mi kažeš da cijeli svijet misli da je Balkan to sve što govoriš, i istovremeno zanemariti svoj experience sa ljudima.

Stvarno ti kažem da me nikada nitko nije krivo pogledao. Više "stereotipizacije" doživljavam tu, npr. Ištrijani, Boduli, Međimurci, Dalmoši itd. Al ne u negativnom kontesktu kolko ti naglašavaš. Više je to od milja, "ah vi škrti boduli", kao časkanje, rečenica u zamjenu pitanja "kakvo je vrijeme sutra?"

Al nisam ja ponosan na svoje podrijetlo. Podrijetlo ko podrijetlo, svako ga ima, nema se tu šta bit ponosan. Samo ne vidim čega bi se sramio.

@tonči. Neka samo vrate atmosferu u prijašnje stanje. Atmosfera i žene. Definitvno paralela za Kiklopa. Ali kao što ja kužim tvoju poantu, probaj i ti moju.

edit.

Nigdje ne govorim da na balkanu toga nema ili da je tu sterilno. Samo kažem da ako uzmeš bilo koga pod povečalo možeš nać svašta. Što ćeš gledat, pozitivne ili negativne osobine, ovisi o promatraču.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 18:32 (ivan dragi).
16 godina
neaktivan

Ne sviđa mi se jedino u Vašoj raspravi ta ipak rekao bih, neizbježna generalizacija, trudite se ići što više iz općeg ka pojedinačnom, a redovito sve završi opet na - množini, i balkancima.

Čovjek ne može pobjeći od države rođenja, ali da ga ona rođenjem etiketira automatski kao primitivnu seljačinu, to nikako ne stoji zar ne ?

Tako da po meni izraz balkanac ima nepotrebnu težinu na toj nekakvoj vagi sprdnje, a ako ćemo tako - balkanaca, gledano isključivo kroz prizmu negativne karakterne osobine, ima u svim zemljama svijeta.

Faith divides us. Death unites us.
17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Nema znanstvene studije, ima samo moja osobna promatranja.

Uporan si oko toga oko za oko, zub za zub. Nacije u koje si uperio prst su zarile i palile kad je svjetska inteligencija bila na razini prosjecnog kupusa. Zasto nisam cuo ni rijeci protiv americkog bahacenja dok su bombardirali Beograd, nego je tad bilo Go US!

Vec ti se razjasnilo da su nekad neke stvari prolazile, a danas ne prolaze. Ja ne opravdavam nicije nasilje, i stavljam to u kontekst vremena, dok tebi necije nasilje sluzi kao opravdanje za vlastito lose ponasanje.

Zapadne sile tek upoznajem, na Balkanu sam se rodio i odrastao. Kruga prijatelja ili benda/bendova koje sam imao, odvukao bi u bijeli svijet instantno jer osobno mislim da ne pripadaju balkanu nego zapadnom svijetu. Ono sto sam zasad upoznao u zapadnim silama, svidja mi se, i to jako. Ima i ovdje gluposti, ali kad ih podijelis sa brojem ljudi - ni priblizno koliko sam ih uvidio na balkanu.

Jedna stvar je otici kao turist i imati ugodno iskustvo u restoranu ili kaficu.

Sasvim druga je zivjeti i probati se uklopiti u sredinu.

Naci prijatelje s kojima ces se druziti, izlaziti, trenirati. Naci djevojku.... probaj to, pa mi javi kako ide, i koliko te u tome koci balkansko podrijetlo.

Ovo s Nijemcima je opcepoznati mit i glupost. Najbolji prijatelj mi je Nijemac, i nema ama bas nikakav kompleks iz povijesti, dapace ima fino i zdravo misljenje o tome: "Ja nisam Hitlera izabrao, niti sam pobio te ljude, dakle nemam se cega sramiti." Misljenje mu je i zdravije od mojeg, ja se osobno sramim cinjenice da sam rodjen u zemlji koja je za vrijeme ww2 odmah uskocila na njemacki vlak i onda to iskoristila za masovni pokolj dojucerasnjih susjeda.

Uostalom, tu ti lezi i drugi primjer balkanstva - njemacka je bila doslovce unistena nakon ww2, a opet su se oporavili i sve im je pet, dapace vuku na ledjima vise od pola EU. Nakon unistenja juge, sve zemlje balkana samo tonu sve vise i vise. Izgleda da je Tito, uza sve svoje mane, jedini kuzio da samo upornom represijom mozes balkancima utuviti u glavu da moraju suradjivati ako zele uspjeti, a ne uporno samo da susjedu crkne krava.

Ne moras mi bas nista vjerovati na rijec. Proputovao sam dosta svijeta, i pritom ne mislim da sam otisao u turiste, vec da sam tamo radio i zivio barem 9 mjeseci.

I usput ako nemas nikakve apologetike za velesile - onda ne razumijem zbog cega se uopce trudis preseliti. Ako ti je balkan drag i mislis da je jednako pokvaren ili dobar kao ostatak svijeta, onda ostani na balkanu i napravi si zivot ondje.

Cemu pokusaj selidbe u Kanadu, kad vjerujes da je ovdje sve isto?

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 19:54 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...

Zasto nisam cuo ni rijeci protiv americkog bahacenja dok su bombardirali Beograd, nego je tad bilo Go US!

Moram priznati da mi to nikako nije jasno, kao niti navijanje za otcjepljenje Kosova. Od Srbije su napravili primjer na jako loš način, ali kako to obično ide - zbog nečijih interesa.

Deus ex machina kaže...
banku nisam nazvao institucijom nego pravnom osobom. Naravno da ne sluzi javnom dobru nego privatnom, tj. dobru vlasnika

A sad malo vraćanja unatrag - zašto je uopće bitno je li banka privatna ili javna?

Pa djeluje na tržištu neke države, država bi trebala biti ta koja propisuje pravila poslovanja, zakone i sl. a državu oblikuju njeni vlastiti građani. Drugim riječima, Ako građani donesu zakone po kojima se definira maksimalni iznos koji banka može zaraditi, u čemu je problem? Tim više što banka nije lokalni preprodavač automobila, pa malo kupi jeftino, proda malo skuplje i uz nešto rada dođe do sitne love. Upravo suprotno, banke su izuzetno utjecajne i ako im se da na volju, mogu ti lako upropastiti državu.

I onda je kao argument - pa banka je u privatnom vlasništvu strane banke i normalno je da će štititi svoje matično tržište? Dafuq!? Pa neka si ga štiti koliko god želi, ovdje nek' posluje po ljudskim uvjetima. Samo, za to treba imati muda. Neki i imaju, a neki evidentno nemaju.

EDIT: baš me interesira hoću li biti jedini koji vam je obojici dao TU. Ali stvarno se slažem s oba stava (barem većim dijelom)!  :)

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 20:13 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

A ti nisi? Pače prvi si počeo oko stereotipizacije o balkanskom mentalitetu. Svaki drugi - treći post bocneš, pljucneš, kako god, o tome kako su tu stoka, a tamo rastu ljiljani. Neovisno o temi ili topicu.. Imam svako pravo svaku tvoju javno izrečeno mišljenje dovest u pitanje i to i radim. Možeš do sutra tvrditi što god hočeš, ja ću i dalje govoriti da tu ne živi nikakva stoka i da to što je tebi u Internacionali super nije argument za nešto loše reć o Balkancima.

Meni je fascinantno kako ti uspiješ tolko popljuvat tu nekih 10-15 milijuna ljudi samo zbog toga što mane koje mi imamo nisi našao u Kanadi. Ja ti nisam kriv što se ti nisi identificirao sa ovim krajem, al čemu ostalima kvarit juhu? Ok, tebe ovdje očito nešto smeta, al da baš moraš svako malo reć, kako smo mi ovakvi ili onakvi...

Generaliziramo oboje, razlika je što ja gledam pozitivno - ti negativno. Ja živim u zdravoj sredini, koja se unatoč financijskim izazovima mijenja na bolje, dijelom i mojom zaslugom. Neznam kolko pratiš postove, naveo sam neke programe i aktivnosti kojima se bavim i kojima smo poboljšali standard i kvalitetu života u zajednici. Surađujem sa mnogim civilnim udrugama na području balkana, i određeni mentalitet naravno - postoji. Tebi su to lopovluk, piratstvo itd, meni su zajedništvo, suosjećajnost, raznolikost i bogatstvo mnogobrojnih kultura na relativno malom geografskom području itd. Veoma daleko od toga da susjedu crkne krava.

Pravdanje? Ja nisam taj koji u svakom postu malo, malo pa nešto dobaci kako u Kanadi nešto nevalja.

Imam i curu i prijatelje i ne vidim poantu? Više manje se okružujem ljudima kojima nije bitna ni boja kože ni vjeroispovijest ni spolna orijentacija,ni podrijetlo. Ako je nekome bitno, s njim se vjerojatno neću družiti.

Ako si i imao neke probleme, ah gle, možda je problem bio u tebi? Možda se okružuješ pogrešnim - predrasudama sklonim ljudima. Zašto smatraš da je odmah problem u Balkanu?

Pola familije su mi Njemci. Tako da prilično dobro poznam kulturu, ljude i običaje. I rekao sam da to ovisi od čovjeka do čovjeka.

Al tvoj prijatelj je Njemac pa ovo što ja kažem nije istina jer tvoj prijatelj vrijedi ko 80 milijuna Njemaca.

Zato sam i reko da nisu svi turisti. S mnogima radim, volontiram itd.

Tko ti je i kada rekao da se ja trudim preselit?

Edit. Ali opet ponavljam. Balkanci imaju milijardu mana. To ne negiram, to je jasno svima, tu se nema što govoriti. Ali ima ih svaka nacija. To što mi imamo mane A B C, ne znaći da su one gore/bolje od nekih mana D E F. Ali zašto onda nisi politički korektan ko tvoji sunarodnjaci pa ističi mane svih nacija podjednako? Što je Balkan skrivio da ti je na piku? Jel znaš možda nešto o Indonezijcima i njihovom lošem mentalitetu?

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 20:50 (ivan dragi).
17 godina
odjavljen

Čuj, Deuse, nije to čudno. Anti-američka mržnja nije ništa novo na ovim prostorima. Odi malo do Mostara pa vidi na što sliči istočna obala, a možeš pročitati malo i o ostalim sukobima u Bosni i Hercegovini, gdje se protiv muslimana i mudžahedina (popularno Balija) surađivalo i s neprijateljima Srbima. Kad gotovo iste ratove vode Ameri, Englezi, Nijemci, Grci i sl. onda su to "jadni Talibani" i američki zli kapitalisti. A bili su i "dragi Ameri" i kad je trebalo logistike tijekom rata i kad su granatirali Srbe. Onog trenutka kad bi neki jihad-happy rasuo neki zagrebački tramvaj, opet bi bili dragi Ameri i prokleti muslimani. A ni muslimanska ni kršćanska vjera ne potiču nasilje. Licemjerno na univerzalan, a ne balkanski način.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 20:49 (Tonči).
17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Dobro, mogu i ja zagristi i ne pustiti, i takve igre su zabavne:

1. Nije moj problem sto se ti identificiras sa Todoricem, huliganima, pa kad pljuckam po balkancima, onda se osjecas prozvanim. Nikad nikoga u ovoj temi nisam nazvao balkancem i uostalom, sama cinjenica da uporno ovdje piskaram valjda pokazuje da to radim iz gusta. Objasnio sam sto nazivam balkancima, sto je pojam koji vecina ljudi koristi, pa ako ti ne odgovara - tvoj problem

2. Moj problem je bio taj da ja i ljudi kojima sam se okruzio, smo mnogobrojno nadjacani moronima kojima su gayevi neprijatelj br.1, koji nose krunicu oko vrata i crkva i krscanstvo su im nacin da si opravdaju idiotarije, a nacionalnost im je centar zivota. To sto ne kuzis poantu znaci da treba procitati jos jednom, ali bit cu fin i ponoviti - boraviti u nekoj zemlji kao turist je sasvim druga prica od imigracije. Probaj imigrirati, probaj se integrirati u tudje drustvo, pa onda mi pisi/pricaj o tome kako te balkansko podrijetlo ne kaci.

3. Ne znam zasto si odmah zakljucio da je moj najbolji prijatelj _jedini_ Nijemac kojeg poznajem. Izmedju ostalog, mama mi je napola austrijanka. U Njemackoj u Berlinu sam zivio 9 mjeseci, moja prva zemlja van Hrvatske. Upoznao par vrhunskih programera ondje... tako da mi ti tvoji narodni mitovi o kompleksu hitlera zvuce komicno, jer ih nikad nigdje nisam dozivio, a po prirodi sam znatizeljan i direktan pa pitam bez pardona.

4. Valjda sam sanjao one emailove i PM-ove u kojima se raspitujes o radnoj dozvoli i poslovima u Torontu.

Nisam glup, citam svaki tvoj post u potpunosti i ne moras ponavljati sto puta. Ako nesto nisam direktno citirao, to je zato jer se trudim skratiti postove.

I ja isto govorim da svaka nacija ima mana, i jedino moronu do sada nije jasno da su MENI OSOBNO mane A,B,C gore od mana D, E, F, a tebi nisu. Meni je osobno americki kapitalizam puno manje zlo od HDZ-ove 'demokracije' i privatizacije. Odvratan mi je profesorski ego na hrvatskim 'elitnim' fakultetima, u odnosu na americke/kanadske privatne, i Norveske besplatne studije (a probao sam ih sve nabrojane, cisto za informaciju). Gadi mi se zaposljavanje 'po vezi' puno vise od cinjenice da ti shef moze napucati otkaz jer mu se ne svidja tvoja frizura.

Jel mogu imat pravo na svoje misljenje? Mogu. Ako me planiras pratiti po svakom topicu gdje 'pljujem' po balkanu, pocet cu te samo ignorirati jer onda vise nisi zanimljiv sugovornik nego naporan i dosadan tip koji mi zeli nametnuti svoje misljenje.

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Mislim da je jedina razlika između "balkanskog mentaliteta" i nekog šireg svjetskog mentaliteta u tome što je ovaj balkanski prilično izravan, dok je ovaj drugi "u rukavicama". Mislim da postoje civilizacijske razlike između raznih mjesta i širih područja, ali ne između država ili cijelih regija.

Nisi daleko od istine, ali nije ni bas tako.

Stvar je u ovome - zbog jake multikulturalnosti, barem u Kanadi i US u skolama se jako jako forsira politicka korektnost, a preko medija se to forsira za odrasle ljude. S vremenom je nekako postalo IN biti politicki korektan, pa su ljudi politicki korektni a da ni ne kuze zasto.

To je doguralo do tih idiotarija da je uvjetno receno bezobrazno crncu reci da je crn, a ljudi toliko paze na to kako ce se drugi ljudi osjecati da konstantno zrtvuju sebe i svoje osjecaje. No cinjenica je, zbog takve atmosfere ima puno puno vise ljudi otvorenog uma, i to iz istog razloga zbog kojeg mozda na balkanu ima dosta ljudi zatvorenog uma - dosta ljudi je neodlucno pa se povode za vecinom i ne vjeruju svojem sudu.

Opet beskicmenjaci (za sto osobno nemam postovanja), ali bolje beskicmenjak koji se povodi za djecom cvijeca, nego beskicmenjak koji se povodi za nazijima.

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
4. Valjda sam sanjao one emailove i PM-ove u kojima se raspitujes o radnoj dozvoli i poslovima u Torontu.

Jel mogu imat pravo na svoje misljenje? Mogu. Ako me planiras pratiti po svakom topicu gdje 'pljujem' po balkanu, pocet cu te samo ignorirati jer onda vise nisi zanimljiv sugovornik nego naporan i dosadan tip koji mi zeli nametnuti svoje misljenje.

Kao što sam rekao, taksonomija by Deus.

Nije to nikakva igra. Javno pljuješ po nečemu i pokušavam shvatiti zašto to objedinjuješ pod nazivom Balkanski. Zašto ne kažeš zločinački, ili korumpirani mentalitet. Sa svojim riječima dalje radiš dogmu nad imenom "balkan" koje uopće ne mora imati negativno konotaciju.

Shvatio sam u prvom postu da očito imaš veća prava nego ja. Dopušteno ti je imat svoje mišljenje, a kada napadaš tuđe, taj netko se nema pravo braniti. Zašto pišeš na javnom forumu ako te strah da ti netko ne protuargumentira? Čemu odmah javne prijetnje. A nije ti to prvi put, ni zadnji.

Neznam odakle ti da te pratim po temama. Ali ja ću sad sebe prijaviti za žuti karton jer em oftopičarim, em odgovoram na osobnoj razini što od mene nije korektno. Al dugačije ti ni ne mogu odgovoriti kada ne želiš ni čut ni vidjet mišljenje koje se po nečemu kosi s tvojim.

Sadržaj PMova se, kolko znam, ne smije javno iznositi. O sadržajima PMova nema smisla raspravljat, bar ne javno, al kad si me već bezobrazno prozvao za nešto što nije istina, onda reci konkretno u kojem sam te to PM-u obavijestio da ja želim raditi u Kanadi ili igdje? Šta sad, možeš me optužiti da sam ti u PM-u napisao neznam šta i kako da ja na to odgovorim.

Pitao sam te, preko maila, za mišljenje, kao i neke druge ljude, kao i veleposlanstvo, razne službe, institucije, udruge.. itd, a i ja sam informirao druge ljude vezano za radnu dozvolu i rad abroad. Al kakve to veze ima sa time jel se ja trudim (želim) ić negdje van raditi?

Taman da i upravo sad radim vani, tko kaže da to želim, i kako je to točno bitno za raspravno osim da je preseliš u sferu prepucavanja na osobnu razinu? Al to je prenisko i tu ne želim ići.

Edit. Dobro sad sam se i sâm uvjerio da sam u krivu. Neznam jel ovo igdje u svijetu možeš nać: {#}

BALKAN FTW!!! BALKAN FTW!!!
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 14:55 (ivan dragi).
18 godina

Hm nema kaj baš su efikasni i revni,{#} ti Američki cajkani vjerojatno su gledali Leteči Cirkus Monty Pythona ili je to možda bio Hale and Pace hm.{#}{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/americka-policija-stavila-lisice-sestogodisnjoj-djevojcici-clanak-399510

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
16 godina
protjeran

LOL izgleda je Banderas odlucio uci u kucu slavnih debila..... ovako izgledaju najgore/najdebilnije biciklisticke staze na svijetu:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/parodija-zagrebacke-vlasti-pogodite-zasto-biciklisti-nisu-zadovoljni-novim-stazama/610342.aspx

to je isto kao da real madrid kupi kopačke koje same trče a lokomotiva mora imati kopačke stare tri generacije
14 godina
Tallahasee kaže...

LOL izgleda je Banderas odlucio uci u kucu slavnih debila..... ovako izgledaju najgore/najdebilnije biciklisticke staze na svijetu:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/parodija-zagrebacke-vlasti-pogodite-zasto-biciklisti-nisu-zadovoljni-novim-stazama/610342.aspx

Najbolje mi je kako na jednom dijelu boja ide preko neasfaltiranog dijela, baš preko zemlje. Nevjerojatno...

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 1:34 (pr0n_addict).
18 godina
neaktivan
Tallahasee kaže...

Prije par tjedana imali smo (biciklisti) prosvjed i ekipa iz grada je vidjela koliko su apsurdni trenutni zakoni obzirom na nepostojeću infrastrukturu. Samo po sebi to je dobro, loše je to što nas smatraju debilima.

Išli su fol napraviti nešto po tom pitanju i onda samo nastavili s iscrtavanjem apsurdnih staza koje su po ZG-u mahom blokirane raznim artefaktima. A što je najgore, umjesto da smisle rješenja koja će maksimalno pogodovati svim sudionicima prometa (vozačima, biciklistima i pješacima) oni rade stvari koje direktno izazivaju konflikte jer se dešava to da je određena dionica pogodna samo za jednu od te tri skupine.

Presmješno mi je sve to, a da ne velim da milicija uredno naplaćuje kazne za vožnju van biciklističke staze i sl.

Ako su infrastrukturu mogli riješiti europski gradovi s jednako uskim ulicama, jednako nekvalitetno raspoređenom jezgrom i općenito gradovi koji su imali lošiju infrastrukturu od nas, ne vidim zašto smo mi nesposobni napraviti isto.

Najvjerojatnije je i ovdje netko uzeo poštenu lovu za "par kantica" boje, da bi napravio staze bez ikakvog planiranja i razmišljanja.

Sramota.

Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | Twitter - @danny_hr
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 8:40 (Danny_HR).
18 godina

LOL! Čitam jutros na newsima (a bilo je i na BOL-u) kako je Sergey Brin upotrijebio termin "balkanizing the web". Čini mi se kako on taj termin shvaća različito od vas obojice   :D

Gledam te!
18 godina
neaktivan
rambox kaže...

Hm nema kaj baš su efikasni i revni,{#} ti Američki cajkani vjerojatno su gledali Leteči Cirkus Monty Pythona ili je to možda bio Hale and Pace hm.{#}{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/americka-policija-stavila-lisice-sestogodisnjoj-djevojcici-clanak-399510

ma tu je drugi problem

Normalno riješenje problema bi bilo, udariti par puta po guzi tu curicu i naučila bi lekciju

ali to je amerika....

da je ogojiteljica udarila to divlje dijete dobila bi otkaz i milijunsku tužbu za "zlostavljanje" djeteta

ovako su se izvukli iz neugodne situacije jer su sve prebacili na policiju i socijalnu službu

14 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...

LOL! Čitam jutros na newsima (a bilo je i na BOL-u) kako je Sergey Brin upotrijebio termin "balkanizing the web". Čini mi se kako on taj termin shvaća različito od vas obojice   :D

Zapravo, Brin ga shvaća i koristi onako kako je i ispravno u engleskom jeziku. Kod njih je balkanizacija raspadanje veće cjeline na manje, a kod nas gaženje srednjoškolki tatinim bemvejom pa odlazak u Švicu kao kazna.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Odličnan članak. Nisam ga vidio prije. A neznam ni kako se nisam sjetio tog pojma lol.

Ali da, u pravu si rofl :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Balkanization

http://www.thefreedictionary.com/Balkanise

16 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

Presmješno mi je sve to, a da ne velim da milicija uredno naplaćuje kazne za vožnju van biciklističke staze i sl.

Najvjerojatnije je i ovdje netko uzeo poštenu lovu za "par kantica" boje, da bi napravio staze bez ikakvog planiranja i razmišljanja.

Sramota.

Naredba je ocito da se napuni drzavni proracun ma bas gdje god se stigne pa tako i na kaznama biciklista. S druge strane Banderas je nekom svom rodjaku dao poslic farbanja staza iz nasih djepova za ko zna kakvu cifru - nerealnu 100%. Sve izgleda tragikomicno a ta ekipa ce jedina biti odgovorna kad svi skupa predjemo rub ponora. A mi? 90% ekipe sjedi po forumima i place, vodi bolju drzavnu politiku i zna gdje i kako potrositi drzavni novac, kako spasiti Hrvatsku ekonomiju. A kad treba izaci na ulice i pokazati da su ljudi opasno i stvarno isfrustrirani i nezadovoljni skupi se 10 najhrabrijih.

Sisaju nas ko ovce a mi znamo samo spustit glavu i izustiti - kmeeeee. To je sramota. 

to je isto kao da real madrid kupi kopačke koje same trče a lokomotiva mora imati kopačke stare tri generacije
16 godina
neaktivan

Sizgoreo je to krasno stavio u post, taj dokazani kvantitet kad je posrijedi borba za bolje sutra, i 50 ljudi za posrnulo poduzeće, odnosno krcatu rivu za Ivaniševića ili kakav nacionalistički dernek sa elementima rušenja demokratski izabrane vlasti.

Faith divides us. Death unites us.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice