Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.301.336
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Ja sam za to da crkva svojim vjernicima daje beskamatne kredite, a da im oni zauzvrat obecaju kako ce se popraviti i da vise nece grijesiti. Crkva je ionako puna para, a ovako bi drasticno povecali broj vjernika, jer bi mnogi zabrijali na to da im je Bog preko crkve pruzio krov nad glavom, auto, motor ili bajsikl. Takodjer bi na taj nacin smanjili broj homoseksualaca i pedofila, jer bi se svima vise isplatilo da zive vjeru i klanjaju se Bogu Svemogucemu, stvoritelju neba i zemlje.
18 godina
Danny_HR kaže...
Psiho246 kaže...
Ti shvacas da ljudima kamate rastu i da nisu iste kao i dana kad su potpisali ugovor o kreditu?

Jel ti shvaćaš da u ugovoru jasno piše da se kamata može mijenjati?

Dakle svatko tko je digao kredit bio je svjestan toga da kamata možda neće ostati ista, isto kao što je svjestan toga da će valuta u kojoj je kredit digao možda mijenjati svoju vrijednost.

Sve piše vrlo jasno.

Beskamatni krediti? Zašto bi ti netko odlučio dati beskamatni kredit?

Joj Danny, nemoj mi davati ovakve odgovore.

Ajde molim te mi reci, ako covjek hoce doci do novca jer mu treba za neki investiciju, kome ce se obratiti ako ne banci koja nudi takav i takav kredit?

Kakve veze ima sto pise, covjek uzme kredit nadajuci se da se kamata nece povecat, jer nema drugog izbora.

I onda za 3 godine od dizanja kredita, kamata skoci 100% jer je eto neka dfsfxyycds kriza dosla i ti banci moras vratit kolko si "posudio" i jos toliko. Bankrotiras, te pare namas i uzmu ti kucu.

Nemas gdje zivit, prosjacis na ulici, bankar ti se smije iz svog Ferarrija, a ti si neposten covjek koji zivi van svojih mogucnosti.

- Psiho246
16 godina
neaktivan

Ili ti propadne projekt za koji si digao kredit i okriviš banku što ti ga je dala uopće. {#}{#}

Faith divides us. Death unites us.
17 godina
neaktivan
Najbolje je biti skroman kao crkveni mis i traziti srecu i samoostvarenje iskljucivo na duhovnom planu. Novac je ionako prljav i smrdi.
17 godina
odjavljen

Psiho, nemoguće je. Komunizam i socijalizam su se raspali jer je nemoguće. Island i Hrvatska nisu niti približno slični. Više smo slični Grčkoj.

16 godina
neaktivan

Treba vratiti nazad ORA-e, iliti omladinske radne akcije. Ako su mogli u NOB-u usred ljute borbe sa višestruko brojčanijim neprijateljem, koji ni danas ne spava sudeći po zadnjim medijskim izvješćima, onda i danas lijepo, isprazniti štekate od danguba, fakultete od vječnih studenata, i svi kopat džabe, pa da vidiš kako bi se gospodarstvo oporavilo.

A ne da je dovoljno tragično što nemaju posla, niti ga aktivno traže iako su prijavljeni na burzi, a ispod časti im je Mrsićevih 1600kn i obrazovanje uz rad, pa proći će i ta godina, proći će i dvije. Možda ih onda neke od tih poduzeća i uzmu, ponude im ugovore, nije li to uspjeh?

Malo se smijem sam sebi što pišem, a onda mi se stvarno učini boljim rješenjem i raditi tako za 1600, nego provoditi dane u kafiću i kladionici, i cicati roditelje do smrti ili bar nekog boljeg sutra, preksutra..

18 godina
Tonči kaže...

Psiho, nemoguće je. Komunizam i socijalizam su se raspali jer je nemoguće. Island i Hrvatska nisu niti približno slični. Više smo slični Grčkoj.

Opet ti sa nemoguce. {#}

Ako ti kazes da je nemoguce, ne znaci da je to uistinu tako.

Zapravo ja sam siguran da je posve moguce i da je to jedini put u kojem drustvo moze evoluirat, za 50 godina ili za 1000, ne znam - ali sam uvjeren da ce se desiti.

A raspali su se zbog invazivnog kapitalizma, a ne zato jer su bili socijalizam.

Zapravo ako gledas cisto s ekonomske strane, trenutno je Hrvatska u losijem polozaju nego li je to bila juga, osim sto se jos koprcamo u novom kreditu.

Nije li po toj logici zapravo kapitalizam taj koji je nemoguc?

Ali zapravo i je nemoguc, ne mogu vjecno bogatiji postajat bogatiji, a srednji sloj prelazit u nizi sloj, a nizi sloj krepavat po ulici. Postoji jedna granica do koje kad se dode, sve ce puknuti.

A to da smo slicniji Grckoj, slazem se. I mentalitetom i financijskim stanjem.

- Psiho246
17 godina
odjavljen

Hrvatskoj će se dogoditi isto što i Grčkoj, samo je pitanje kada: za pola, godinu ili dvije.

Da, moguće je u teoriji. Kada? Za 500 godina, možda.

17 godina
odjavljen

M_dipl. filozofiranje (pun intended) o socijalnoj pravdi je luksuz koji si mogu priuštiti samo oni koji su osigurali svoju egzistenciju i ne moraju se za to brinuti, ali realnost je da se tu ništa ne može promijeniti u heterogenom, pasivnom i mrtvom društvenom kaosu; društvu koje živi po inerciji protivljenja i sukoba, a ne na krilima inovacije i stvaranja. Sustav u ovom obliku može promijeniti samo udar kritične mase nezadovoljstva, a kritična točka je toliko visoko da ju ne može dosegnuti gotovo nitko u narednih nekoliko (desetaka) godina zbog izrazito visoke tolerancije na sranja.

Pojedincu koji nije osiguran unutar nekog oblika egzistencijalnog rješenja u sklopu proračuna ili tuđeg rada, preostaje isključivo prilagođavanje pravilima igre koja već postoje, a u tom procesu nije baš najpametnije biti socijalno osjetljiv, pravedan ili idealistički nastrojen. Društvo je (u Hrvatskoj) oronulo kao i gospodarstvo pa umjesto rada za bolji životni standard, većina je na dobrome putu prema borbi za goli život, što automatski isključuje ogromnu količinu kvalitativnih vrijednosti društva, a prije svega pojam "fera" i pravde.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 15:59 (Tonči).
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Vi ljudi ste toliko boxed-in sa svojim razmišljanjima, tobože kritizirate sustav a zapravo ostajete u istoj toj domeni. Pitanje beskamatnih kredita ste sveli na apsurd jer "tko bi ti to i zašto dao", otpisivanje dugova, koji nisu krivica klijenata nego sustava u kojem su prisiljeni biti takvi klijenti, ste sveli na priče o nerentabilnosti, itd. Užas. Socijalna domena problema vas ne zanima, promatrate stvari tobože objektivno i realno a zapravo samo pokazujete vlastiti stupanj duhovne kastracije.

Predug post sam u originalu nadrobio, pa da skratim. Na ulicu!

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 17:37 (thedream).
15 godina
thedream kaže...

Treba vratiti nazad ORA-e, iliti omladinske radne akcije. Ako su mogli u NOB-u usred ljute borbe sa višestruko brojčanijim neprijateljem, koji ni danas ne spava sudeći po zadnjim medijskim izvješćima, onda i danas lijepo, isprazniti štekate od danguba, fakultete od vječnih studenata, i svi kopat džabe, pa da vidiš kako bi se gospodarstvo oporavilo.

A ne da je dovoljno tragično što nemaju posla, niti ga aktivno traže iako su prijavljeni na burzi, a ispod časti im je Mrsićevih 1600kn i obrazovanje uz rad, pa proći će i ta godina, proći će i dvije. Možda ih onda neke od tih poduzeća i uzmu, ponude im ugovore, nije li to uspjeh?

Malo se smijem sam sebi što pišem, a onda mi se stvarno učini boljim rješenjem i raditi tako za 1600, nego provoditi dane u kafiću i kladionici, i cicati roditelje do smrti ili bar nekog boljeg sutra, preksutra..

Nije poanta da ljudi nebi radili nego u tome da ce nakon godinu dvije volontiranja dobiti nogom u guzicu. Da zivimo u nekoj normalnoj drzavi to nebi bio slucaj i poslodavac bi trebao na neki nacin jamciti da ce uzeti volontera. Ali u zemlji gdje toliko ljudi radi na crno/sivo/ne prima placu nekako nerealno mi izgleda da ce te netko uzeti za stalno. Sve vise i vise mi na zivce idu komentari gdje ljudi pljuju nezaposlene. Imam 23 godine i studiram, hvala bogu radim kao student pa imam svoju lovu ali mi puno prijatelja iz srednje/osnovne ne radi ali trazi posao. Shvacam da ima dosta ljudi kojima se neda radit nego im je super izlezavat se doma roditeljima na grbaci ali ima jako puno mladih koji bi zeljeli ssvoje novce i nekakvu financijsku sigurnost. A sta se tice zivota na visokoj nozi...Jer tako tesko za shvatiti da ljudi ZELE  POSAO i da zele biti placeni za njega!?? Neki posten posao sa normalnom placom? Jer te treba pljuvat ako zelis neki posao da si mjesecno mozes priustiti otic u kino, kazaliste, skocit za vikend na more itd??? Da imas za hranu, platit rezije, i za neki hobi? A ne da zivotaris i gladan doma sjedis, radis 10h dnevno i petkom i svetkom za 2000 kuna? Jer nas stvarno treba pljuvati zbog toga luksuza koji si zelimo priustiti? Shvacam da mnogi zive iznad svojih mogucnosti ali ima i nas normalnih koji ne zelimo place od par desetaka tisuca kuna, par bemveja, merdji, sponzorusa i kile dopa mjesecno. Ako me netko zeli nazvati glupanom snobom itd. zato sta si 1nom mjesecno hocu priustiti neku sitnicu (komad hardwera, obucu, izlazak na veceru sa curom...) neka me slobodno nazove, medjutim neka mi ne govori da zivim na kredit, i da sam tipican predstavnik hrvatske mladezi koji nikada nije vidio rada. Kad vidim kako radnici zive vani u tome zlom i prljavom kapitalizmu dode mi da se rasplacem od muke kako im je dobro. Hrvati nikad nisu culi za kapitalizam niti vidjeli njega na dijelu, ono sto mi gledamo od 1991 jest nastavak socijalizma sa dodatkom haracine/uhljebljivanja/kvazi privatizacije/ u reziji HDZ-a i SDP-a koji se izmjenjuju kako ih se narodu da gledat po novinama i telki! Najbolje da svi imamo placu 1000kn, radimo po 12h dnevno, do posla putujemo 2h tako da se nemamo vremena zalit i misliti na luksuz.

17 godina
odjavljen

Najbolja je fora kad ideš na razgovor za posao, a plaću nitko nigdje ne spominje. LOL. Pa, ne dolaziš u pućku kuhinju žicat socijalu, nego raditi. Primijetio sam da se u našem društvu često nekako vrti neka ideja da su radnici tu na zahvalnost poslodavcu i da mogu biti sretni što im netko daje plaću za njihov ušljivi rad. Cijela poanta je u tome da se zaposlenici moraju postavljati pravilno: nude svoje usluge, svoje znanje i rad kako bi skupa s poslodavcem ostvarili prihod. To je partnerstvo, ne milostinja, jer poslodavac ne zapošljava da smanji broj nezaposlenih u državi, nego zato jer mu treba pomoć u poslu. Kad to ljudi shvate, mnogo će toga biti drugačije.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Najbolja je fora kad ideš na razgovor za posao, a plaću nitko nigdje ne spominje. LOL. Pa, ne dolaziš u pućku kuhinju žicat socijalu, nego raditi. Primijetio sam da se u našem društvu često nekako vrti neka ideja da su radnici tu na zahvalnost poslodavcu i da mogu biti sretni što im netko daje plaću za njihov ušljivi rad. Cijela poanta je u tome da se zaposlenici moraju postavljati pravilno: nude svoje usluge, svoje znanje i rad kako bi skupa s poslodavcem ostvarili prihod. To je partnerstvo, ne milostinja, jer poslodavac ne zapošljava da smanji broj nezaposlenih u državi, nego zato jer mu treba pomoć u poslu. Kad to ljudi shvate, mnogo će toga biti drugačije.

Znači nikad. Ili onaj jedan primjer godišnje kad imaš nekakav d.o.o. koji 90% svoje proizvodnje izveze, svi zadovoljno trljaju ruke, a njima nakon reklame u novinama tj. reportaže (besplatne), ide još 2,3x bolje. I nek ide, dapače.

Ali i dalje je to jedan primjer godišnje što izađe u medijima, nek ih je i 10, nek je 50. A šta je to na toliki broj registriranih trg.društava u HR?

16 godina
neaktivan
FuzzyBrain kaže...

Hrvati nikad nisu culi za kapitalizam niti vidjeli njega na dijelu, ono sto mi gledamo od 1991 jest nastavak socijalizma sa dodatkom haracine/uhljebljivanja/kvazi privatizacije/ u reziji HDZ-a i SDP-a koji se izmjenjuju kako ih se narodu da gledat po novinama i telki! Najbolje da svi imamo placu 1000kn, radimo po 12h dnevno, do posla putujemo 2h tako da se nemamo vremena zalit i misliti na luksuz.

Bojim se da su ga kroz privatizaciju upoznali na najgori mogući način, i za sva vremena, vjeke vjekova kako se kaže.

17 godina
odjavljen

Ne razlikuješ kriminal i veleizdaju od kapitalizma. Frend iz Švedske živi u kapitalizmu i super mu je. Nije kapitalizam loš, nego njegovi korisnici/uživatelji.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ne razlikuješ kriminal i veleizdaju od kapitalizma. Frend iz Švedske živi u kapitalizmu i super mu je. Nije kapitalizam loš, nego njegovi korisnici/uživatelji.

Mislim da razlikujem savršeno, pogotovo u državi u kojoj se jedno pokriva drugim, a prodaje pod treće. I ne bi rekao da su korisnici loši, jer ni sebe ne smatram lošim ako natočim auto u INI koja se odluči povući iz Sirije uslijed sankcija Vlade, ne sluteći da zaštitom vlastite koncesije izravno oštećuje kako sebe, tako i državni proračun za dobru milijardicu kuna, ako ne i više, godišnje. No, baba šumom, deda drumom - kako se kaže, da se vratim - nisu krivi korisnici ni uživatelji već lažni pružatelji tog kapitalizma.

Frend iz Švedske ima razlog da živi u Švedskoj, i ima razlog što mu je super. Kako taj razlog i taj super pronaći u ovakvoj Hrvatskoj, to je drugo i pedesetdrugo pitanje.

Kad kažeš krivi su korisnici i uživatelji, to implicira i da su za ovakvo stanje u državi krivi njezini neodgovorni građani. Opet, ne više od tih elita i kvazielita koje drže na vlasti, ali ni manje - jer su im uopće vlast i omogućili. Pa sjeti se samo druge izborne pobjede HDZ-a, znači vlada prije ove sad Milanovićeve. Kome je trebao još jedan mandat HDZ-a? U čijem je to interesu bilo?

Pa iz današnje perspektive kad se sjetim muka mi dolazi, rigati itd. Plašilo se narod babarogama, crvenim, crnim noćima, Bubimirom i kome i čime sve ne, a dobili su Ivu Sanadera. Glavom, bradom, i cijelom mu družinom iz Remetinca. Tako da se posipam pepelom, ipak je narod debilan, i kriv je.

Nije kakav narod takva vlast, nego kakva vlast takav i narod. Savršena korelacija.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 17:10 (thedream).
18 godina
neaktivan
thedream kaže...

Bilo bi zgodno da se mentalitet pomalo vrati u rikverc u vezi radnih akcija, svima bi nam bilo bolje kada bi doprinosili. Ne zaboravi da si barem jednom u životu uživao u nečemu što je stvoreno u radnim akcijama. Uzimam za primjer BiH i  koridor 5C koji se pravi već nekoliko godina uz parolu od Save do mora za 2 sata. Ako se i kada se napravi taj famozni koridor naša praunučad će se možda voziti po njemu... Figurativno rečeno, današnje bitange i režimi nisu u stanju niti okrečiti fasade svih nekretnina koje su izgrađene u "Titinom režimu".

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
odjavljen
thedream kaže...
Tonči kaže...

Mislim da razlikujem savršeno, pogotovo u državi u kojoj se jedno pokriva drugim, a prodaje pod treće. I ne bi rekao da su korisnici loši, jer ni sebe ne smatram lošim ako natočim auto u INI koja se odluči povući iz Sirije uslijed sankcija Vlade, ne sluteći da zaštitom vlastite koncesije izravno oštećuje kako sebe, tako i državni proračun za dobru milijardicu kuna, ako ne i više, godišnje. No, baba šumom, deda drumom - kako se kaže, da se vratim - nisu krivi korisnici ni uživatelji već lažni pružatelji tog kapitalizma.

Frend iz Švedske ima razlog da živi u Švedskoj, i ima razlog što mu je super. Kako taj razlog i taj super pronaći u ovakvoj Hrvatskoj, to je drugo i pedesetdrugo pitanje.

Kad kažeš krivi su korisnici i uživatelji, to implicira i da su za ovakvo stanje u državi krivi njezini neodgovorni građani. Opet, ne više od tih elita i kvazielita koje drže na vlasti, ali ni manje - jer su im uopće vlast i omogućili. Pa sjeti se samo druge izborne pobjede HDZ-a, znači vlada prije ove sad Milanovićeve. Kome je trebao još jedan mandat HDZ-a? U čijem je to interesu bilo?

Pa iz današnje perspektive kad se sjetim muka mi dolazi, rigati itd. Plašilo se narod babarogama, crvenim, crnim noćima, Bubimirom i kome i čime sve ne, a dobili su Ivu Sanadera. Glavom, bradom, i cijelom mu družinom iz Remetinca. Tako da se posipam pepelom, ipak je narod debilan, i kriv je.

Nije kakav narod takva vlast, nego kakva vlast takav i narod. Savršena korelacija.

Ja ti želim reći da kapitalizam sam po sebi nije loš i dajem ti primjer jedne od mnogih zemalja koje su ga dobro implementirale. Naravno, te države su i debelo socijalne. Međutim, opet kažem, ovaj narod je birao svaku vlast do sada i dopustio svakoj vlasti da radi što je radila, dakle u potpunosti je, kao cjelina, odgovoran za ono što ima i što je stvorio. Dr. Frankenstein je sam kriv i odgovoran za svoje čudovište.

Ljudi najprije moraju shvatiti ovo:

18 godina
neaktivan

Društvo bi bilo toliko bolje da se uzda u Budizam tj. u 4 osnovne istine i u osmerostruki putokaz.

17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
.....

Misljenja sam, da se samo maknu kamate iz banaka i da se racionalnije daju krediti ljudima, da nitko ne bi zivio iznad svojih mogucnosti, te bi ljudi koji bi pametno investirali te kredite zivjeli i puno bolje. Naravno sve uz to da banke budu u drzavnom vlasnistvu, a ne u vlasnistvu europskih i americkih privatnika.

Morao sam odgovoriti odmah iako nisam procitao ostatak teme, pa isprike ako je vec netko na ovo uputio:

Ovaj citirani dio je temelj cijelog tvojeg misljenja, na slican nacin na koji anarhisti temelje svoja uvjerenja da je covjek po prirodi altruisticno bice.

Ako bi otvorio ideju da se ljudi ne bi magicno opametili, vec bi postupili po tipicnoj ideji "Pruzi prst, uzet cu ti ruku", shvatio bi da cijela ideja koju zelis provesti pada u vodu.

Sve ostalo sto si napisao, upuceno meni i ne - slazem se, i ja i vidim i uocavam da sistem ne stima.

Samo, frende, probaj samo vidjeti situaciju iz ove perspektive:

Recimo da se ja obogatim, i sad vrijedim trilijune. Sa svom tom lovom, mogu pomoci hrvatskoj bez problema. Ali... prije nego dam novac, sta ja vidim? Vidim da sam se ja i neki drugi uspjesni ljudi, odrekli nekih bitnih stvari u zivotu. Radio sam, trudio se, i nije me bilo strah shvatiti da ne mozes i ovce i novce, i onda odluciti sto zrtvovati.

I onda takav, sa trilijunima, ocekuje se da dam novac nekome tko primjerice piratizira i ponosi se time sto krade? Nekome tko, kako je spomenuto, jedva ceka da kolegica dobije otkaz da bi se preuzeo njezin posao? Netko tko samo gleda da bi se uhljebio na drzavne jasle? I mnogobrojnih takvih primjera...

Naravno da ima ljudi kojima je stvarno potreba i koji su samo imali zlu srecu, ali takve nazalost ta sreca konstantno bije - tako da od tih trilijuna ne bi vidjeli ni kune. Nego bi se ovi prethodni docepali i svojeg i njihovog dijela, jer je takav mentalitet.

Nemoj se ljutiti na mene, ali ako si misljenja da je generalni otpis dugova najbolje rijesenje, onda spadas u grupu ljudi koji zele zivjeti na tudjoj grbaci, bez da sam promjenis svoj zivot. Svatko ima potencijal promjeniti perspektivu, i jednom kad to uspijes, vidjet ces kako odjednom mozes promjeniti sav svoj zivot na bolje bez da okrivljavas nesposobnog neobrazovanog shefa, kolegu kradljivca ideja, susjeda koji radi na crno i krade porez, nepostene marze u trgovini, etc etc etc....

Ukratko - jest, neposteno je, u pravu ste.

Hebiga.

Zivot je prekratak da bi zivio kao rob i jadikovao, radije cu nauciti pravila kako spada i 'pobjediti' koliko se moze, pa onda rusiti sistem. Cini mi se da si pun jala i ogorcen zbog situacije, i trosis svoj zivot na taj bijes umjesto da gledas kako to odbaciti i postati sretan. Meni je to, osobno, tracenje zivota. Ne kazem da ne trebas pomoci susjedima, priajteljima, obitelji - ali trenutno, cini mi se da svaki hrvat mora pomoci prvo sam sebi, a tek onda gledati na druge.

Ova recenica, iskreno ti govorim, odjekuje sebicno samo sebicnjacima :-\ U principu je jedini nacin da svijet bude bolje mjesto - kreni od sebe.

Like your face - getting forced - to the floor ...
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Vi ljudi ste toliko boxed-in sa svojim razmišljanjima, tobože kritizirate sustav a zapravo ostajete u istoj toj domeni. Pitanje beskamatnih kredita ste sveli na apsurd jer "tko bi ti to i zašto dao", otpisivanje dugova, koji nisu krivica klijenata nego sustava u kojem su prisiljeni biti takvi klijenti, ste sveli na priče o nerentabilnosti, itd. Užas. Socijalna domena problema vas ne zanima, promatrate stvari tobože objektivno i realno a zapravo samo pokazujete vlastiti stupanj duhovne kastracije.

Znas sta... bas sam razmisljao o ovome neki dan, jer ovdje u Montrealu su trenutno zestoki prosvjedi studenata zbog povisenja skolarine za 200$ godisnje...

Buduci cika profesore, s obzirom da vjerojatno mislite da bi skolarina trebala biti besplatna, povedite primjerom i zrtvujte svoje godine ucenja i citanja za placu od 2000kn mjesecno. Nemojte kao ostali profesori primati 16 000 kuna, i onda pricati kako smo duhovno kastrirani. Jer nije skolarina otisla 200$ gore zbog toga jer se vladi digao penis, nego zato jer profesori zele lijepe novce za sirenje svojeg skupog znanja! A onda s te iste katedre, kao pravi hipokriti, sire 'znanje' o tome kako je sistem u klincu.

Povedi primjerom!

Ako ti osobno kao profesor na fakultetu budes zivio na 2000-2500 kuna mjesecno, ja cu razmisliti dublje o ovome sto si napisao. Nemoj dizati kredite, nemoj sisati starce, nego zivi onako kako bi se trebalo zivjeti!

I da nadodam - moze li kratko, argumentirano i logicno objasnjenje kako bi idealni sustav (koji kao temelj ima potrosive i neophodne prirodne resure) trebao funkcionirati? Nemoj mi prodavati neki federalni socijalizam koji se bazira na replikatoru, nego na tehnologiju danasnjice: masivno eksploatiranje zivotinja, nafta kao centralni energetski resurs, pitka voda koje nema svagdje u svijetu...

Like your face - getting forced - to the floor ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 17:52 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan

Deus kad pročitaš članak reci mi o čemu se radi. (HINT: Spremam opet nekakav k*rčev ispit, pa ne stignem, letimice sam i tu)

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 18:31 (thedream).
16 godina
neaktivan

Ja se slažem s Psihom i Diplom.

Jedno je teorija nešto drugo je praksa.

Moram naglasiti da se netko u dugovima odmah ne degenerira do "rastrošnog, lijenog, neradnog" čovjeka. To što je netko u dugovima ne znači da je lijen ili nešto tako. Zašto netko živi van mogućnosti ako ima kredit? Šta ako ja dignem kredit za novi bubreg, jel živim van svojih mogućnosti? Ili bi netko bez posla prvo trebao štediti za situacije gdje bi mu trebao bubreg. Karikiram. al sve spada u tu sferu da ne postoji pravilni primjeri i da se zbog jednog argumenta nemre generalizirat. Mene zanima odakle taj stav, "svi dižu kredite za aute i svi troše na luksuz". Pa di vi vidite tu rastrošnost i taj luksuz??

No recimo Danny kaže "ko ti je kriv, dizo si kredit i sad ga vraćaj". To je dobar naći razmišljanja. Ali nije.

U isto vrijeme nezna da recimo Banka od tebe posuđuje lovu htio ti ne htio. Bez kamata. (tj, sa +0.004% kamata) Plaću u RH možeš dobiti isključivo putem računa u banci. Taj novac banka oplođuje i troši kako želi. I ako ja pogriješim ona ne mora vraćati moje minuse.

Dok recimo kada ja dignem kredit od banke i ona negdje fula, ja moram vraćati dugove banke. Opet, htio ne htio.

Poslovanje banaka se često može dokazati kao protuustavno. Tu su krediti s valutnom klauzulom (protuustavno) uzimanje nekretnine (protuustavno) itd. A i zbog toga što banku ne može otvoriti svako, kao iz sigurnosnih mjera, rofl. Prvo moraš ima nekih 200 milijuna kn ako se ne varam (ili 500). Hebeno. Ful ustavno i svi ful imaju iste uvijete.

Recimo primjer. Danny dobije na lotu. 13M kuna. I ode do privredne banke i to uplati na račun. Prvo s bankom potpisuje ugovor da se maltene odriče tog novca. Banka na temelju tih 13 stvori nekih novih milijardu koje da korisnicima u obliku kredita (jer to banka smije, al kada to čovjek napravi odmah je rastrošan i lijen). I sutra banka propadne. Danny dobije nekih 400.000 nazad i što sada sa onih ostalih 12.6 milijuna? NIšta. Ostao si bez njih. I šta'š sad? Ti kad nemaš za vratiti ostaješ bez kuće. Ako banka nema za vratiti opet ti ostaješ bez svega osim onih 400k.

Kako god, banka je u win win situaciji. Propala ili radila, banka zarađuje. Dokle god netko koristi novac, banka zarađuje. Tako da nema alternative. Novac moraš zaraditi i trošiti.

Kada kažeš da te nitko ne tjera, griješiš. Uzmi si primjer dvoje radnika u Konzumu koji imaju dvoje djece i plaću od 2700kuna svaki. Žive u podstanarstvu. 40 kvadrata stan. Objasni im da žive van svojih mogućnosti. Dakle sustav te tjera. Nemaju svi babe i dide pa da su dobili neznam šta. Malo dramatiziram, namjerno. Al ja poznajem takve ljude. I jesu u minusu. Nemaju auto. Hrana je skupa, stan je skup, režije su skupe, mjesečni pokazi, lova djeci za marendu.. Nikakvo trošenje na luksuz. Dignu kredit za knjige, nadaju se da će kad tad biti bolje.

Sve je točno što svi govore. Ali gle, nije sve crno bijelo. Niti su svi hrvati rastrošni, niti svi žive van svojih mogućnosti. Neki i žive, ti sada ispaštaju. Al ne mogu svi hrvati plaćati nečiju zahebanciju po Wallstreetu. Da prostite idu mi na q sve ovakve izjave da niko niš ne radi i da su svi lijeni. Jesu, ima ih i takvih. Ali ima ih svukud po svijetu. Ne znam tko vas je u to ubedio da odjednom nitko u HR niš ne radi? Retardirani Čačič? Kojem su sve firme propale? Ili Linić? Koji je na Viktoru Lencu valjda izvukao 3 tone kuna. Al ne, on ima pežo iz 96'. Jadan.

Deuse, kada smo već u HR, počni ovako: "Recimo da se ja obogatim, i sad vrijedim trilijune. Sve sam pokro od ljudi u HR..."  Ja znam za nekih 50 slučajeva gdje su se ljudi u HR pošteno "obogatili". Svi ostali ne mogu dokazat odakle im početni kapital ili su bar malo sumnjivi.

Ja ne želim otpis dugova. (ok, ja ih ni nemam) Niti itko želi. Al zašto, ZAŠTO? da ja vraćam kamate od 10% ako sam kredit uzeo po 3%. Zbog tuđe greške? Jer se netko zahebava sa zlatom i švicarskim francima? Zašto da odgovaram za to što je Sanader pokro Inu i oštetio proračun? Zašto da otplaćujem nečiju zahebanciju po burzama? Jesam ja, ili danny, ili psiho krivi što nam 10 milijardi pojede korupcija?

Nemoj govoriti o mentalitetu. Svako je pojedinac za sebe. Nismo sad tu mi nikakva govna od ljudi. To što čuješ i vidiš ima svukud po svijetu. U biti ja češće čujem za nekakva s*ranja u inozemstvu. Al to je možda 5-10%. Nitko ne želi živjet na tuđoj grbači i živjet u neuspjehu, minusima, bez perspektive. Slažem se da takvih ima, al brate prema tonu vaših postova neko bi komotno mogo zaključit da su SVI ovdi tolko lijeni i korumpirani debili da bi nas sve trebalo poubijat.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
još i naziva neoliberalizacijom visokog školstva, i poguban je iz perspektive razine obrazovanosti. Evo jedan dobar (opsežan i ne-teorijski, čisto konkretno) članak koji ti to vrlo zorno predočuje.

Edit: ovaj sustav je prekompleksno pitanje, to možemo preko skajpa ili nečega, ne da mi se sada pisati par strana teksta, jer problem počinje na razini društva (mentaliteta, kulture i moralne refleksije) pa ide preko toga na pravo pa onda tek na ekonomiju (koja mora biti na stupovima prava i etike što se mene tiče) pa onda na političko uređenje i sredstva provođenja volje naroda, pa na obrazovanje, itd. Puno je to tema za obraditi u jednom postu...

Clancic, nema sta :-D... jedva da ima dva retka :-D Procitat cu pa komentirat za koji sat...

Jedino sto ti mogu dodati je - pa, onda zivis u super drzavi, vecina ljudi radi bas tako :-D Rade ko konji (a vjerujem da ces se ti naraditi barem 10x vise od blagajnice) a maltene volonterski, jer primaju minimum... razlika je u tome sto si ti sretan s time, sto, cini mi se, reinforcea upravo ono sto sam ja napisao: da prava promjena mora doci iznutra.

Sto se tice opisa sustava, vjerujem da nisam jedini kojeg to interesira (pogotovu jer ti je post dotaknuo gotovo svakoga u ovoj temi :-\), sjedni i napisi nesto u kratko, siguran sam da nitko nece napisati tl:dr;, ako da, osobno cu ga prebit prvom prilikom :-D

Like your face looking forced to the floor (in a league of your own)... and either way, you're way too close to it all (you cannot veto the world)...
17 godina
odjavljen

Mislim da je Deux jednom meni rekao da su plaće u Norveškoj takve da nema drastičnih razlika i da svi imaju dovoljno za život. Kao što si ti rekao M.Dipl, slažem se s tobom u potpunosti, ali ti istovremeno moraš shvatiti da se s tobom ne slaže niti jedan od onih koji o tome odlučuju, a da su ljudi previše tromi da reagiraju, kao što na onom odvratnom filmu krava stoji mirno dok divljaci pucaju u nju iz kalašnjikova.

Živimo u društvu koje nije pravedno, u kojem vrijede pravila preživljavanja i alfa-jedinki, a ne suživota, tolerancije i altruizma. U takvom društvu možeš očekivati najgore od ljudi i ja se u to uvjeravam iz dana u dan. Ljudi su uglavnom i većinom sebični i stalo im je isključivo do njih samih, bez obzira koga će i kako pregaziti pritom. O pravdi, a kamoli feru nema ni govora.

Što se ivane, tvog komentara tiče, bojim se da i ti generaliziraš. Nitko ne kaže da pojedinci ne žele raditi, čak ni većina, ali ukupno, grupno, cijela ova država živi van svojih mogućnosti. Hrvatska nema proizvodnju, ne pruža ništa i to isključivo svojom krivnjom. Narod je odabrao vlast koja je državu opljačkala i dovela na prosjački štap, narod je podupro i ratno profiterstvo i kriminal i privatizaciju i sve što ima svojim odlukama; svaki put i na svakim izborima za redom i nereagiranjem. Da, Hrvatska živi iznad svojih mogućnosti, na kreditima, na tuđem novcu. Pojedinci kredite uzimaju za preživljavanje, ali takvi su rijetki jer takav kredit neće ni dobiti, zato se te teorije mani. Siromaštvo i osiromašivanje je prisutno, ali samo onoliko koliko sami dopustimo. Nitko već 20 godina nije puškom došao na prag, a priče i teorije o tome da te netko namamio nečime da bi te učinio robom su čiste gluposti. Mame se majmuni, ovce i koze kad pobjegnu van ograde, ne ljudi koji misle glavom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 18:53 (Tonči).
17 godina
odjavljen

T T?

17 godina
odjavljen

Ah da, vidi, LOL uopće nisam razmišljao na taj način. Previše mi je blisko. No, od tebe kao intelektualca i elokventnog čovjeka očekujem ipak malo više od booleove algebre. :-)

16 godina
neaktivan

Simple living, high thinking.

17 godina
odjavljen

Samo napomena: nije ista stvar ako je netko dignuo kredit i osiromašio i ako je netko siromaša dignuo kredit. Ovo drugo je nemoguće. Kao što sam već rekao: zakon je taj koji mora spriječiti izrabljivanje i pljačku, a ljudi su sami krivi što takav zakon nemaju i što imaju vlast kakvu imaju i što ih banke pljačkaju. Neki svoje kriminalce bacaju niz litice i sijeku im ruke, mi ih hranimo na svojim leđima po finim zatvorima. 

17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Prvi parsus o bankama i odgovornosti:

banka nije fizicka osoba niti obrt, vec pravna osoba. Ako zelis opciju da mozes zahebati sve zivo (i banku) i pritom ne ispastati - otvori d.d. Digni veliki kredit od banke na neki nacin, isplati sebi ogromnu dividendu kao vecinski vlasnik i onda pusti firmu nek bankrotira.

Banka si ne moze naplatiti dug u potpunosti, vec samo preuzimanjem dobra iz firme i prodajom na aukciji. Tvoju dividendu, koja je legalno tvoja ali si je prakticno ukrao iz banke - ne smiju ni taknuti.

Jednostavno, ne?

Drugi parsus o tipicnoj melodramaticnoj slici o ljudima koji rade u Konzumu za 2700. Pored tih ljudi, ja vidim one koji su legalno nezaposleni, a vode poslove na crno i ne placaju porez. Vidim ogromne kolone automobila koji krecu na dvotjedno zimovanje u Austriju, vidim ogromne grupe ljudi koji odlaze na ljetovanja u skupa odredista kao sto su Pag, Hvar i slicno. Cak i 'nizi sloj' putuje svukuda po Europi, prateci svoj omiljeni nogometni klub. Placaju se karte po nekoliko stotina eura da bi se odgledala utakmica od sat i pol. Putuje se gdje je god potrebno, da bi se mahalo hrvatskim bojama.

Dok sam ja bio u Puli, nisam snijega vidio osim ono sto je napadalo svakih par godina, a o Hvaru i drugim otocima nisam mogao ni razmisljati. Istina, iskrivljen mi je sustav vrijednosti i trebao bi zahtijevati da mi netko plati ta zimovanja i ljetovanja jer na to imam pravo, ali eto - meni se sustav vrijednosti iskrivio pa sam u zivotu napravio sto sam napravio. I znas sta, uopce mi nije lose! Daboga svima kojima je lose sustav vrijednosti postane iskrivljen kao meni i dabogda se uboxili u pattern ovog sistema.

Zadnji parsus o mentalitetu:

imas pravo, bezobrazno je i necu vise govoriti o mentalitetu vise osim u ovom postu, ovo je zadnji put. Opisat cu ti svoje radno mjesto, koje je istina mrvicu bolje od tipicnog radnog mjesta u Kanadi, ali svejedno je tu negdje.

Od tebe ocekujem da mi navedes firmu na Balkanu koja posluje sa slicnim uvjetima.

1. Radim ako hocu pola sata na dan. Nikoga ne briga. Ono sto ih je briga jest da svaka tri tjedna dostavim ono na sto sam se obvezao, a cak i tada ako imam razlog zasto kasnim - nije greda.

2. Imam office, ali ne moram biti u njemu. Uopce se ne moram pojaviti na poslu osim u slucaju sastanka. Jedina obaveza mi je javiti se u 11:00 na scrum report.

3. Za svoj projekt odnosno njegove dijelove odgovaram sam. Nitko mi ne soli kako bi to trebao napraviti, u kojem roku, i slicno. Sam planiram.

4. Pola firme, ukljucujuci mojeg CTO-a i CEO-a doslo na koncert mojeg benda, podrzati nas. Takodjer su sastavili tim koji je dosao navijati za mene na Spartan Raceu.

5. Za tehnologiju koju sam razvio unutar firme, firma patentira to na moje ime a ne na svoje

6. Nerijetko se dogodi da ako CEO dodje u kuhinju po kavu kad je netko drugi tamo, on napravi kavu i sebi i njima

7. Ove godine imat cu veci bonus od svojeg CTO-a zbog spomenute tehnologije u patentu

8. Imamo curu koja nosi olabavljenu burku, crnca, indijca, kineza koji jedva prica engleski i potheada. Imamo dva gaya i jedan lesbian par. Nitko ih nije pitao o tome kad su ih zaposljavali nego su pitali za njihovo radno iskustvo.

9. Svaki dan u 1:30, u jednoj od vecih soba za sastanke, odrzava se sat fitnessa. Nitko ne ocekuje da se taj sat nadoknadi radom.

Ima toga jos ali mi je sad postalo bezvezno nabrajati jer su ostalo razne beneficije (placa. kolicina godisnjeg, carpooling, zdravstveno, stomatolog, okolog, masazer, etc), a ne mentalitet (evo, zadnji put da ga spominjem). Znas kakvi su rezultati u ovoj firmi? 7 godina za redom, godisnji revenue raste za >20%.

Nadji mi jednog managera na balkanu koji ce reci da je ovakvo radno mjesto normalno, i da bi tako trebalo biti za svaku uspjesnu firmu, i ja cu ti reci da balkan ima isti mentalitet k'o taj truli zapad koji truje sve oko sebe.

Like your face looking forced to the floor (in a league of your own)... and either way, you're way too close to it all (you cannot veto the world)...
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 21:01 (Deus ex machina).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice