Deus govori o životu iznad vlastitih mogućnosti i realne potrebe, čak i kad se uključi kategorija luksuza, koja je prilično diskutabilna i po meni nije jednaka za zemlje poput SAD-a, Njemačke, Švicarske ili Hrvatske, Srbije, Rumunjske i ostalih "tranzicijskih" zemalja.
Iako se u načelu slažem bez rasprave da su banke, pogotovo sa investicijskog aspekta, u sprezi sa špekulantima iz hedge fondova itd. glavni generatori krize još od 2008. i kolapsa tržišta hipotekarnih kredita u SAD-u, ne mogu se oteti dojmu da je najlakše lopticu krivice
prebaciti na tu istu banku i u slučaju Hrvatske.
Ljudi ovdje nikako da shvate činjenicu da im ne uništavaju živote bankarske elite pretvarajući ih u robove kreditnog opterećenja do smrti, ja se slažem da je to tako, ali da završim, mislim da je puno veći problem u HRV politička, gospodarska i kombinirano - kriminalna elita
koja je ušla u apsolutno sve pore ovog društva. Kad kažu korupcijska hobotnica izraz, pa borba protiv iste, nama to zvuči kao da netko priča vic, ali ne znam koliko vas se zapitalo ili još bolje - srelo u životu sa tom istom korupcijom. Pa nje zaista ima od upisa djeteta valjda u vrtić, o čemu onda razgovaramo? Ima je u najobičnijem guranju 100kn policajcu kad ti hoće ispisati kaznu za brzinu, zar ne? Ima ju u traženju veze, ili poznanstva, pri traženju posla, govorim ono što sam ja sretao - na kraju krajeva, ima je u poduzećima gdje kompletna obitelj radi godinama, pardon - obitelji.
Dok se god ide po tom načelu solidarnosti, socijalizma a ne izvrsnosti, obrazovanja, ili realne potrebe - nema pomaka ni na širem društvenom planu. Problem je svijest, a ne što ćeš ti dići 10,20 ili 100 000e za stan.
Ma nama bi i bezkamatni kredit bio problem kad ni glavnicu ne bi vraćali, razumiješ? Takve banke bi ovaj narod odvele u propast vjeruj mi, iz prostog razloga što prosječan Hrvat ima valjda 2-3 kredita, ovako bi ih imao 5 jer bi svaki bio sudužnik još barem jednom pajdi, hej!! - pa nema kamata, ajmo mi u to, da ti pomognem. Propast, nisam za to. Naš mentalitet traži stegu, odgovornost, otkaze i drastične rezove, a ne ustupke.
Mene osobno zanima, nije da nešto branim banke jer znam iznutra kako funkcioniraju, ali - kakav bi Vam bio život bez njih? Ajmo samo u smislu kredita, da ne odemo predaleko. Imaš plaću 5 000kn, kupuješ hranu jer predstavlja osnovnu životnu potrebu, da preživiš. Koliko moraš štedjeti da bi si mogao priuštiti čak i najobičniji stan od 40m2 sa 1.5 sobom? Uzmi da ti je 1.500 nekakav niži prosjek, i uz subvenciju države čak od pola mjesečne rate eventualno, izračunaj.
Pa tebi sa tim uvjetima treba 40g. za takav stan. I sa 65g ćeš kupiti svoju prvu nekretninu, i za 5-10g. umrijeti slobodan. A do tada si zadnjih 10-15g. čekao da ti roditelji odapnu i oslobode sobu ili kat kuće. Razumijete što vam pričam?
Nije problem dići kredit. Problem je potreba, i realne, ali zaista - realne mogućnosti.
Istina.
Najveći problem je naša svijest.Ja da imam plaću recimo kao moj rođak koji radi u istoj branši ali samo u italiji,za nekih 2 godine bi mogao kupiti teren za kuću,u roku sljedeć dvije bi izgradio 4 zida sa pločom i neki jeftini namještaj bi stavio i eto ga meni dosta.Ne triba mi bjesan auto(iako bi volio imati više komada :P).
Problem je jako velik i kreće isključivo od nas pa na dalje.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...