Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.306.932
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?

Najlakše je posuditi novac, zadužiti se, kupiti sebi svašta lijepo i onda da ti netko otpiše dugove. To nije baš pošten model i nikako ne nešto što bi prošlo opet. Jedno je kad si prevaren i opljačkan, a posve drugo kad se razbacuješ tuđim novcem koji je, sve samo ne virtualan, a što mnogi u Hrvatskoj čine. Zbog virtualnog odnosa prema virtualnom novcu, Hrvatska i jest ovdje gdje jest, odnosno tamo dolje gdje će uskoro biti. Kriza je jedno, a nemaran odnos nešto posve drugo.

17 godina
neaktivan

Slight offtopic, potresno i jako dobro napisano pismo pokojnom prijatelju, tema je kako Sarajevo izgleda 20 godina kasnije.

http://danas.net.hr/balkan/pismo-ubijenom-prijatelju

Like your face - getting forced - to the floor ...
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Najlakše je posuditi novac, zadužiti se, kupiti sebi svašta lijepo i onda da ti netko otpiše dugove. To nije baš pošten model i nikako ne nešto što bi prošlo opet. Jedno je kad si prevaren i opljačkan, a posve drugo kad se razbacuješ tuđim novcem koji je, sve samo ne virtualan, a što mnogi u Hrvatskoj čine. Zbog virtualnog odnosa prema virtualnom novcu, Hrvatska i jest ovdje gdje jest, odnosno tamo dolje gdje će uskoro biti. Kriza je jedno, a nemaran odnos nešto posve drugo.

Sve je točno.

Samo što je Island bio u specifičnoj situaciji. Zbog inflacije i raznih špekulacija oko privatnih banaka (wikileaks, povlačenje depozita, razni novinski napisi) bankarski sektor je završio u kolapsu. Zašto da sada zbog grešeka pojedinaca (poznatih ili nepoznatih) ispašta cijela država?

Nije Islanđanin dobio "otpis" dugova jer nitko taj dug nije ni imao. Dakle nisu Islanđani bili nemarni da su dizali kredite za aute, ogrlice i jahte. Pače, oni su i ispaštali zbog tuđih grešaka, pretrpili su ogromne inflacije, smanjenje BDP-a... Usto govorimo o najproduktivnijoj naciji ikada. Nikakvi nemarni zabušanti.

Primjer. Recimo da je Hrvat Marko Marković vlasnik PBZ-a. On po zakonu mora imati nekih 13-14% novčanih rezervi. I on otvori podružnicu u Srbiji, Bosni... I krenu natpisi da tamo netko nešto kuha sim-tam i ekipa počne izvlačit lovu sa svojih računa. Tzv, "Juriš na banke". (Riječka banka) Banka propadne jer novaca naravno nema. Zašto bi sada cijela Hrvatska morala vratiti novac Srbima zbog toga što njihov "HNB" nije nadzirala svoju trgovinu u financijskom sektoru i zato što je dopustila Marku Markoviću rizično poslovanje i sl. Ako banka propadne, matična država (kod nas dakle HNB) ti garantira nekih 400.000kn. A za ostalo se hebi.

Takvu situaciju je nemoguće stvoriti u Hrvatskoj jer ne postoji ni jedna Hrvatska banka u privatnom vlasništvu. HPB je većinskom vlasništvu države. (51%+ Pošta 27% + mirovinski fondovi 20%)

Ni jedna banka ne može vratiti svu lovu svim štedišama i postoje neki minimumi i maksimumi koje banke vraćaju (kod nas je to 400.000 kn ako se ne varam). No to nadzire svaki HNB u svakoj državi pa tako da nije Island kriv što nije mogo vratiti svim štedišama Britancima, Nizozemcima, Dancima.. lovu. Jer za svaki iznos iznad tog maksimuma ti sa bankom potpisuješ ugovor i kod dizanja takvih velikih svota novaca moraš se najaviti itd. ali i snosiš riziko.

Imaš Ljubljansku banku ko primjer. Nikada nitko neće dobiti tu lovu. Pretpostavlja se da je i Piranski zaljev samo paravan za Ljubljansku banku. Jer tu se govori od otprilike 200 milijuna eura + kamate. U 20 godina može se govoriti o cifri od oko pola milijarde eura koji stoje u Sloveniji. Al zato sada HNB i vodi rigoroznu politiku u vezi financija i neda svakoj šuši buši da se vrzma s lovom i bankama. Niti će ikada Ljubljanska banka poslovat u HR.

Ako želiš, ti sutra možeš shebat sve banke u svijetu. Kreni sa novinskim natpisima kako banka propada (negativan bonitet) stvori paniku i za mjesec dana imaš kolaps čitavog svjetskog bankarskog sektora.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina
neaktivan

Zašto su splićani, da prostite (na generalizaciji) tolike trube, kad treba podržati svoje sugrađane odhebane radnike dođe ih cca. 600 a kad treba kamenovati homoseksualce skupi se cili split, da ne pričam koliko ih je bilo kad je smrad sanader pričao bajke o norcu i gotovini, kakav je to debilan mentalitet, ono ivanišević kihne na rivi i cili split viče nazdravlje, čovjek crkava na cesti još mu hebeš mater jer se usmrdio

17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

Zašto su splićani, da prostite (na generalizaciji) tolike trube, kad treba podržati svoje sugrađane odhebane radnike dođe ih cca. 600 a kad treba kamenovati homoseksualce skupi se cili split, da ne pričam koliko ih je bilo kad je smrad sanader pričao bajke o norcu i gotovini, kakav je to debilan mentalitet, ono ivanišević kihne na rivi i cili split viče nazdravlje, čovjek crkava na cesti još mu hebeš mater jer se usmrdio

Znaju oni koji su (pravi?! {#}) prioriteti!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
18 godina

Kad smo vec kod Ivanisevica, da se taknem "sportskih penzija". Jel fer da jedan Ivanisevic, koji je prijavljen u Monacu da bi izbjegao porez, dobije "sportsku penziju".

Dakle, nije dao kune u HR proracun, vec si je kao vecina HR sportasa (mislim da ima tu i par nogometasa, kosarkasa iz ex Juge) prijavio nesto jada od poreza u Monaco (mislim da cak ni nemaju porez).

Sportasi (vrhunski, oni koji su zasluzili sportsku penziju) su vec dobili lovu od sponzora, dobili su jednokratne novcane nagrade. Sto jos zele!? Zar radnici Siemensa ciji su proizvodi takodjer poznati u svijetu ne zasluzuju takvo nesto? Ili mozda radnici skverova se ciji brodovi mogu vidit u raznim lukama po svijetu. Ili neki treci koji promicu kvalitetu Hrvatske. Oni dobiju penziju od 2000 kn. S tim da su imali prosjecnu placu od 5000 kn. 

Usrano drustvo koje vrednuje usrane vrijednosti (jos uvijek mi nije jasna zaludjenost nogometom). To je Hrvatska.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
neaktivan

Meni su osobno vrhunski sportaši i promicatelji Hrvatske u svijetu kao što je Ivanišević najmanji problem. Uzmi Kutli, Pašaliću, Todoriću makni povlastice oko Kulmerovih dvora u smislu povlaštene cijene gotovo svih komunalija, uzmi najobičniju debilnu povlasticu za parkiranje na Tuškancu jednom Mili Kekinu a ostavi Goranu, Janici i sličnima.

Imaš od koga uzeti, na tisuće je danguba i skorojevića, a za dati desetini ili nekoliko desetina ljudi - ja sam za. Sve zemlje na svijetu imaju nekakav oblik materijalne nadoknade za postignute uspjehe svojih najizvrsnijih sportaša, ne mora to biti nužno taj odvratan termin - penzija, ispada da direktno iz usta uzima staračkom domu, time što će mu se isplatiti. No kažem, ima i većih problema u ovoj zemlji od opet - penzija sportaša.

A šta ne bi ovaj kretenski ZAMP Yusipović & Co. ukinuli i da se sportski pijeteti isto financiraju iz njega, bilo bi kukulele onda, zašto ne objediniti sport i kulturu, pa i umjetnost u tom smislu?! Lignja je umjetnik a Džamonja je manji, ili kako? Ili je Ivanišević pak - manji, ovaj put neke druge sfere, sportske, virtuoz, pa njemu nemojmo dati?

A predsjednik nam je Beethoven i Chopin u slobodno vrijeme, svaka mu čast i dala.

Faith divides us. Death unites us.
14 godina

Jao, dečko se fura na Röhma. Sad će ga vjerojatno izbaciti iz stranke {#}

17 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Tko zna kako ga je primio, dal se zagrcnuo ili stoicki podnio?

Clanak, mislim...

14 godina
protjeran
pr0n_addict kaže...

S razlogom.Izgleda poput klauna.

I da,mislim da je ovo još jedan primjer klasičnog homofoba.Najveći mrzitelji gayeva, a u večini slučajeva su oni među njima.

Nego,zna li itko zašto su mu usne tako nakaradne? 

Roćka
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.4.2012 21:31 (Roćka).
14 godina
Roćka kaže...
pr0n_addict kaže...

S razlogom.Izgleda poput klauna.

I da,mislim da je ovo još jedan primjer klasičnog homofoba.Najveći mrzitelji gayeva, a u večini slučajeva su oni među njima.

Nego,zna li itko zašto su mu usne tako nakaradne? 

Na Indexu komentirao netko da su to hematomi od preučestalog pružanja felacija, tko će ga znat {#}

14 godina
Roćka kaže...
pr0n_addict kaže...

felacija, 

Malo mi sumnjivo zvuči.Što je to?

Oblik rukovanja uvriježen kod ekstremnih desničara.

Tread softly because you tread on my dreams.
14 godina
protjeran

Našao sam.

Ustvari se prilično poklapa s opisom iznad..Sarkazam je nekad dobra stvar.

Roćka
17 godina
neaktivan
skyreeper kaže...

Baš sam jutros pročitao i novinama kako naš vrli ministar Mrsić želi pod hitno progurati novi prijedlog zakona o radu u svrhu smanjenja nezaposlenosti na način da se poslodavcima ukinu sve naknade osim mirovinskog od jedne do dvi godine, na način da se zaposlene mlade osobe i oni koji su dogo na burzi jednostavno da ugovor o zaposlenju bez PLAĆE.

pa mislim stvarno,zar bi stvarno neto ko je normalan išao raditi (i zarađivati) za drugog bez plaće.Pa jesu oni normalni (ili smo mi stvarno ovce).Pit li se itko od naših krasnih političara tko će tim ljudima plaćati put (koji iz miseca u misec raste),kako će ti ljudi plaiti režije,kupiti hranu,ili ih stvarno nije briga???Jednostavno uspostavljaju robovlasničko društvo kao prije tisuće godina,a mi im to dozvoljavamo.

Ja mislim da je ovo još jedan pokazatelj koliko smo pasivni i nije nas briga,kao da živimo u nekoj drugoj državi.

Tu se vidi kako kapitalizma od nas želi napraviti ljude koji će moliti za koru kruha a u zamjenu će tribati dati sovje prvorođeno dite ili bubreg ako je zdrav...............

Pametan ministar, nema što...  {#}

"Članak 11. Važećeg zakona o volonterstvu: Zabranjeno je volontere iskorištavati i zloupotrebljavati u svrhu stjecanja ili povećanja profita"

BRUN0_CRO ||| ''Work less, play more.'' \o/
17 godina
neaktivan
Šef kaže...

Pametan ministar, nema što... {#}

"Članak 11. Važećeg zakona o volonterstvu: Zabranjeno je volontere iskorištavati i zloupotrebljavati u svrhu stjecanja ili povećanja profita"

Eh, ali to nije volontiranje to je stručno usavršavanje.

Znači vjerojatno:

Članak 12. Dopušteno je neplaćanje stručnog usavršavanja ako se plati mirovinsko.

Every mistake I've ever made Has been rehashed and then replayed As I got lost along the way
14 godina

Ma, za*ebi sve to - ovo su stvarni zakoni za neoliberalni kapitalizam :P http://www.sjtrek.com/trek/rules/

16 godina
neaktivan

A blesavi novinari bi možda 2046. godine mogli shvatiti da INA kao kompanija d.d. više nije većinski u državnom vlasništvu, i što oni rade i kakve odluke izglasavaju u dogovoru s Mađarima - je samo njihova stvar. Da odluče Upravi i NO-u dići 300% plaću - njihova stvar.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno-clanovi-uprave-ine-povecali-si-bruto-place-sa-62-na-130-tisuca-kuna-/609099.aspx

Vlada jedino može *ebati mater prošloj što se išlo u takvu kretensku privatizaciju INE, a Sanadera osobno zbog mita i muljaža sa MOL-om nasred trga bana za jaja objesiti.

Ako mogu, neka su si digli. I ja bi da sam u NO-u gdje su oni, ne - rekao bi dajte mi 4500 + prijevoz. {#}

Ljudi dragi to poduzeće nije više u vlasništvu RH, Mađari primjerice takvu plaću ne primaju zbog opet - unutarnje odluke o neisplati dvije plaće u istom društvu, jer bi ispalo da dobivaju i od matičnog MOL-a i od INE plaću, ali naši su se "izborili", pa eto - poduzeće u ruke strancima, tebi podebljani dupli menadžerski ugovor i da vidim koga će zasvrbiti domovina patrija oko srca uz takva primanja.

130 000kn mjesečno bruto, služb. mob + automobil + catering džabe cijeli mjesec, 7 000kn za parking mjesečno, godišnji bonus 372 000kn, vjerojatno i besplatno ljetovanje / zimovanje, ukratko - besplatan cijeli jedan high-life život otkad ide ujutro srat dok ne legne navečer, valjda osim režija, a i to je upitno.

Kako je jedan komentator napisao - vjerojatno nagrada za izgubljena naftna polja i poslove u Siriji i izravnom oštećenju državnog proračuna u stotinama milijuna kn. Sve je to dobro, a kompletna dobit im je iz Sirije bila. {#}  Kažu - zbog koncesije. Ok, zadržimo koncesiju, uništimo giganta.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.4.2012 8:01 (thedream).
16 godina
neaktivan

I jedna normalna vijest, Bogu hvala not gonna happen ipak. *ebo ih Jobbik.

14 godina
thedream kaže...

I jedna normalna vijest, Bogu hvala not gonna happen ipak. *ebo ih Jobbik.

Meni je osobito zabavan dio sa tužakanjem sudu za ljudska prava te pozivanje na demokraciju {#}

18 godina
Deus ex machina kaže...

Jasno je to meni, ali to nije posteno rijesenje... istina, kad gledas pragmaticno, vuk je sit i ovce na broju, Islandjanima je sve pet a banke nisu ni osjetile taj udarac...

Ali ne mozes se uvaliti u nevolje, i onda odluciti izvuci se na tudjoj grbaci.

Sta bi se dogodilo da Hr odluci odrezati dugove gradjanima?

Prvo, zaboravi na EU i izvoz u EU. Drugo, zaboravi na outsource financiranje od zapadnog svijeta, mozda ti kapne pokoji rubelj ili rupij doduse. Trece, novi rat?

Lijepo je Ivan napisao - zacepi tamo gdje curi. Jedna stvar je neposten sistem, ali sasvim druga nesposobno vodstvo. Nek odrezes dugove, i nek si na nuli kao sto bi Tyler D. to rijesio... i sta onda? Iako bi ljudi to objerucke docekali, isto tako bi i lopovi-vlastodrsci, i samo bi resetirao cycle.

Prvo promjena mentaliteta, a onda odrezak dugova, iako tada to ne bi ni bilo potrebno jer bi covjek s promjenjenim mentalitetom shvatio da svoj dug treba raditi i otplatiti. Ako nista drugo, onda zato da on, njegova djeca i njegovi unuci shvate da drzava 100 godina otplacuje dugove koji su retardosi stvorili u 10, i onda se to zapise u povijest tako da se vise ni jednom ne dogodi da takve karikature dodju na vlast.

Tonči kaže...

Pricate o iskvarenim vrijednostima, a i sami ste upali pod njihov utjecaj.

Nije posten model kazete? A banke koje i jesu uzrok "krize", koje zaraduju milijarde koje idu u dzepove pojedinaca, koje nas deru kamatama i ciji smo robovi, one vode posten model? A kada bi mi za promjenu malo okrenuli pricu, mi bi bili ti koji su neposteni?

I don't think so.

Je li posteno kada Islamska bezkamatna banka odluci dovesti svoj posao u hrvatsku, da se izmisljaju svakakve prepreke i zakoni samo kako bi se onemogucio njen rad, jer eto ako banka posudi novac bez kamate, to bas i nije u zakonskoj regulativi iz nekon "nepoznatog" razloga.

Ali eto, nemojmo slucajno kao opciju imati rusenje banaka, vec sve mora pasti na grbacu gradana - oni su krivi za sve!

Kako bi islandani rekli - banke su krive za krizu, banke trebaju odgovarati i snositi odgovornost za nju, a ne gradani.

No imate pravo, mozda bi nas i napali, mozda ne bismo usli u EU....ali ovaj dio Deus sta si napisao kako ne bi imali izvoz iz EU...skoro sam pljunuo u monitor.

Izvoz u EU? A neki dan gledao emisiju kako nam je najveci izvoz u BiH i kako ce se to promijeniti kada udemo u EU i kada dode Shengen. Hah!

A valjda je svima vec jasno i poznato da mi vecinom iz EU uvazemo, i to stvari koje i sami proizvodimo.

Ipak mislim da bi bolje zivjeli da pratimo stope Islanda, koji btw. vec je u EU, tako da mi teorijski mozemo pricekati do 2013. i onda napraviti isto sto i oni.

Island je btw. jedina drzava na svijetu koja nema vojsku. Ipak ju nisu napali. :)

A ta stvar sa bankama se odlucivala na referendumu (nesto sto mi nemamo, osim za izbore) tako da je sve u demokratskom duhu i realno nitko im zbog toga ne moze nista, sto je i dokazano. :)

Najlakse je reci - ne moze se, ali i sam vidis da se ipak moze, a onda kazes da se ne moze. Mindfuck.

- Psiho246
17 godina
Psiho246 kaže...

Pricate o iskvarenim vrijednostima, a i sami ste upali pod njihov utjecaj.

Nije posten model kazete? A banke koje i jesu uzrok "krize", koje zaraduju milijarde koje idu u dzepove pojedinaca, koje nas deru kamatama i ciji smo robovi, one vode posten model? A kada bi mi za promjenu malo okrenuli pricu, mi bi bili ti koji su neposteni?

Btw. Islamska banka još gora od obične.

Banka mora na neki način ostvariti profit. Evo pogledaj

http://wiki.answers.com/Q/How_Islamic_banks_are_making_profit

Vjeruj mi nije sve uvijek tako "zeleno" i "crveno" kako to novine prikazuju.

HR i BiH imaju međugranične zakone za izvoz/uvoz (praktički mali EU), tj HR ima skoro sa svim zemljama s kojima graniči ( o povlaštenim carinama).

Problem s EU je da kad uđemo, padaju sve carine koje imamo sa zemljama EU, znači svi njihovi proizvodi postaju još jeftiniji, što direktno utječe na domaću proizvodnju, koja teže može parirati cijenama masovne proizvodnje koja dolazi iz EU. Isto vrijedi i za voće i povrće (koje je već sada jeftinije od našeg).

Kako je nastala kriza je malo kompleksnija stvar. Jednostavno je to ovako. Banke su plasirale loše kredite na tržište (građanima koji ih ne mogu vraćati). Nakon toga su banki došla neka potraživanja (recimo građani vade depozite). Banke više ne mogu "pokriti" svoja potraživanja, ne mogu davati nove kredite. Dolaze investicijske banke koje žive od kredita (jer oni nemaju depozite građana) ostalih banaka, koje opet ne mogu dobiti kredite jer ih banke ne mogu davati, propadaju investicijske banke, smanjuju se investicije (trgovanje vrijednosnim papirima), što dovodi do smanjenja vrijednosti poduzeća koja opet otpuštaju ljude koji imaju kredite u onim prvim bankama.

To je jedan od razloga (ima ih još par), jako pojednostavljeno objašnjen.

Banke u razvijenom svijetu su bile time jako pogođene, jer su opet one imale kredite u onim prvim bankama (koje su im ove prestale vraćati), inače u bankama ima jako puno međubankarskih kredita i tako se taj začaran krug vrtio. Kod nas banke uopće nisu bile pogođene, jer one imaju minoran udio u kreditima svijetskih banaka (ako uopće imaju), kredite građanima naše banke već zadnjih par godina daju teže nego US green card, tako da niti sa te strane ih se nije moglo pogoditi.

Izvoz HR je skoro pa nepostojeć (tj. zadnjih par godina se čak i povećao), kod nas kriza nije došla 2008 godine, kod nas je kriza već od 95, samo se poklopilo da je sada svjetska kriza došla kada i vrhunac naše krize. Iskreno naši "Privatnici" i "vladajući" su iskoristili krizu za "slabo vladanje zadnjh par desetaka godina" + poslodavci za otpust zaposlenika na "račun krize"

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.4.2012 15:07 (dado2202).
17 godina
odjavljen

Psiho246, ja sam komentirao samo jedan segment, ostatak rasprave mi je nezanimljiv; samo kaže, da mnogi žive van svojih mogućnosti i s onim što nije nužno, a tu je prva država.

16 godina
dado2202 kaže...

HR i BiH imaju međugranične zakone za izvoz/uvoz (praktički mali EU), tj HR ima skoro sa svim zemljama s kojima graniči ( o povlaštenim carinama).

Problem s EU je da kad uđemo, padaju sve carine koje imamo sa zemljama EU, znači svi njihovi proizvodi postaju još jeftiniji, što direktno utječe na domaću proizvodnju, koja teže može parirati cijenama masovne proizvodnje koja dolazi iz EU. Isto vrijedi i za voće i povrće (koje je već sada jeftinije od našeg).

Znaš li da EU subvencionira uvoz robe iz EU-a na teritorij pristupnih(nisam siguran), odnosno predpristupnih članica (Hrvatska), dok na naše još uvijek ide carina (naš izvoz)

Primjerice  to je s mlijekom, uvozi se iz Francuske jer s uvozom ispada jeftinije od našega jer je uvoz subvencioniran. Kao da bilo tko drugi to ne bi učinio.

Inače pametni poslodavci ne otpuštaju radnike jednostavno im radi "krize" smanje plaće i nategle još više posla, pokupuju možda novi vozni park ili još više strojeva i tako, a ako je poslodavac nesposoban onda imaš slučajeve koji se čitaju u novinama. 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Psiho, ja mislim da totalno razumijem sto zelis reci i na generalnom nivou - slazem se s tobom.

Ja jedino mislim da je nacin na koji to zelis rijesavati pogresan. Banka je servis, opcija - nije prisila. Nacin da unistis sistem nije da ga koristis dokle tebi pogoduje, odnosno dizes kredite da li za osnovne zivotne potrebe ili za dodatne, (novi auto, veci stan, vikendica, ljetovanje/zimovanje, obnova kuhinje)... a onda kad ti prestane pogodovati - polupani loncici.

Ja se slazem da je sistem neposten i da banke zaradjuje a nista ne stvaraju, ali ako ti taj model ne odgovara - ne koristi ga. Stedi i ustedi za stan, ili ulozi u svoj ili tudji posao, ili se prikljuci nekoj kreditnoj zadruzi... sto god. Jednostavno, nemoj koristiti ono sto ti ne odgovara, umjesto da zaljenja da ne radi kako bi ti htio.

I ja bi htio da mi banka da koliko god novaca hocu, i da onda jedan dan ja odlucim da im ne mogu vracati novac i da mi oni na lijepe oci otpisu dug. Ali nekim slucajem, da sam bankar, onda taj jadan covjek koji tvrdi da nema za kruh, odjednom izgleda kao manipulator koji nema za kredit ali je vani parkirao mercedes a zvoni mu iPhone.

Glupost je jedino da tajkuni posluju uporno na dug, ali to je problem drzave, a ne banke.

I na kraju, opet cu baciti istu bombu - ako ti ne odgovara drzava, seli se. Cijela borba oko svjetskog poretka, zlog sistema, etc etc etc - izgleda i osjeca se puno zdravije kad ne moras dan za danom boriti se za normalan zivot.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Psiho246 kaže...

Psiho, ja mislim da totalno razumijem sto zelis reci i na generalnom nivou - slazem se s tobom.

Ja jedino mislim da je nacin na koji to zelis rijesavati pogresan. Banka je servis, opcija - nije prisila. Nacin da unistis sistem nije da ga koristis dokle tebi pogoduje, odnosno dizes kredite da li za osnovne zivotne potrebe ili za dodatne, (novi auto, veci stan, vikendica, ljetovanje/zimovanje, obnova kuhinje)... a onda kad ti prestane pogodovati - polupani loncici.

Ja se slazem da je sistem neposten i da banke zaradjuje a nista ne stvaraju, ali ako ti taj model ne odgovara - ne koristi ga. Stedi i ustedi za stan, ili ulozi u svoj ili tudji posao, ili se prikljuci nekoj kreditnoj zadruzi... sto god. Jednostavno, nemoj koristiti ono sto ti ne odgovara, umjesto da zaljenja da ne radi kako bi ti htio.

I ja bi htio da mi banka da koliko god novaca hocu, i da onda jedan dan ja odlucim da im ne mogu vracati novac i da mi oni na lijepe oci otpisu dug. Ali nekim slucajem, da sam bankar, onda taj jadan covjek koji tvrdi da nema za kruh, odjednom izgleda kao manipulator koji nema za kredit ali je vani parkirao mercedes a zvoni mu iPhone.

Glupost je jedino da tajkuni posluju uporno na dug, ali to je problem drzave, a ne banke.

I na kraju, opet cu baciti istu bombu - ako ti ne odgovara drzava, seli se. Cijela borba oko svjetskog poretka, zlog sistema, etc etc etc - izgleda i osjeca se puno zdravije kad ne moras dan za danom boriti se za normalan zivot.

(BOLDANO) To je prisila,u zemljama europe to nije tako(imam rodbinu u italiji,njemačkoj,sloveniji i australiji).Kod nas je država prisilila narod da diže kredite koje neće moći vratiti jer budimo realni da imaš normalnu plaću nikad ti nebi palo napamet dignuti kredit....

So say We All
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 8:18 (skyreeper).
16 godina
neaktivan
skyreeper kaže...

(BOLDANO) To je prisila,u zemljama europe to nije tako(imam rodbinu u italiji,njemačkoj,sloveniji i australiji).Kod nas je država prisilila narod da diže kredite koje neće moći vratiti jer budimo realni da imaš normalnu plaću nikad ti nebi palo napamet dignuti kredit....

Ne bih se složio, mislim da su ljudi , ali i državni sustavi, prije cca 7-8 godina do danas počeli živjeti debelo van svojih mogučnosti točnije primanja.

Drugo što se slažem to je da sustav raspodjele je uvelike loše postavljen tako da 5% ljudi živi sa 1000% večim primanjima od onih koje im trebaju za normalan život.

Što se tiće plača to se slažem , jer kada osnovna plača ne pokriva osnovne potrebe onda nešto definitivno ne štima u sustavu.

18 godina
neaktivan
skyreeper kaže...

Nije i bi.

GZ jeote - HR_Basta | Dečki, dečki, UAV je u zraku, khm - MegaMass2000 | Ja sam spotao jednog - Dado_HR
16 godina
neaktivan

Deus govori o životu iznad vlastitih mogućnosti i realne potrebe, čak i kad se uključi kategorija luksuza, koja je prilično diskutabilna i po meni nije jednaka za zemlje poput SAD-a, Njemačke, Švicarske ili Hrvatske, Srbije, Rumunjske i ostalih "tranzicijskih" zemalja.

Iako se u načelu slažem bez rasprave da su banke, pogotovo sa investicijskog aspekta, u sprezi sa špekulantima iz hedge fondova itd. glavni generatori krize još od 2008. i kolapsa tržišta hipotekarnih kredita u SAD-u, ne mogu se oteti dojmu da je najlakše lopticu krivice

prebaciti na tu istu banku i u slučaju Hrvatske.

Ljudi ovdje nikako da shvate činjenicu da im ne uništavaju živote bankarske elite pretvarajući ih u robove kreditnog opterećenja do smrti, ja se slažem da je to tako, ali da završim, mislim da je puno veći problem u HRV politička, gospodarska i kombinirano - kriminalna elita

koja je ušla u apsolutno sve pore ovog društva. Kad kažu korupcijska hobotnica izraz, pa borba protiv iste, nama to zvuči kao da netko priča vic, ali ne znam koliko vas se zapitalo ili još bolje - srelo u životu sa tom istom korupcijom. Pa nje zaista ima od upisa djeteta valjda u vrtić, o čemu onda razgovaramo? Ima je u najobičnijem guranju 100kn policajcu kad ti hoće ispisati kaznu za brzinu, zar ne? Ima ju u traženju veze, ili poznanstva, pri traženju posla, govorim ono što sam ja sretao - na kraju krajeva, ima je u poduzećima gdje kompletna obitelj radi godinama, pardon - obitelji.

Dok se god ide po tom načelu solidarnosti, socijalizma a ne izvrsnosti, obrazovanja, ili realne potrebe - nema pomaka ni na širem društvenom planu. Problem je svijest, a ne što ćeš ti dići 10,20 ili 100 000e za stan.

Ma nama bi i bezkamatni kredit bio problem kad ni glavnicu ne bi vraćali, razumiješ? Takve banke bi ovaj narod odvele u propast vjeruj mi, iz prostog razloga što prosječan Hrvat ima valjda 2-3 kredita, ovako bi ih imao 5 jer bi svaki bio sudužnik još barem jednom pajdi, hej!! - pa nema kamata, ajmo mi u to, da ti pomognem. Propast, nisam za to. Naš mentalitet traži stegu, odgovornost, otkaze i drastične rezove, a ne ustupke.

Mene osobno zanima, nije da nešto branim banke jer znam iznutra kako funkcioniraju, ali - kakav bi Vam bio život bez njih? Ajmo samo u smislu kredita, da ne odemo predaleko. Imaš plaću 5 000kn, kupuješ hranu jer predstavlja osnovnu životnu potrebu, da preživiš. Koliko moraš štedjeti da bi si mogao priuštiti čak i najobičniji stan od 40m2 sa 1.5 sobom? Uzmi da ti je 1.500 nekakav niži prosjek, i uz subvenciju države čak od pola mjesečne rate eventualno, izračunaj.

Pa tebi sa tim uvjetima treba 40g. za takav stan. I sa 65g ćeš kupiti svoju prvu nekretninu, i za 5-10g. umrijeti slobodan. A do tada si zadnjih 10-15g. čekao da ti roditelji odapnu i oslobode sobu ili kat kuće. Razumijete što vam pričam?

Nije problem dići kredit. Problem je potreba, i realne, ali zaista - realne mogućnosti.

17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
skyreeper kaže...

Nije i bi.

Cijenim tuđe mišljenje uvik.Objasni mi zašto bi diga kredit???Ja ga recimo nemam.Ali isto zbog toga što ga nemam i neželim dizati nemogu si kupiti stan,izgraditi kuću,oženiti kako ja hoću i naravno na kraju nemogu imati dite sa svojom curom koje strašno želim.Imam plaću koja je ispod prosjeka za život,da ne radim još jedan na crno umra bi od gladi ili nebi ima struje i vode.

Banka koja kod nas ima (primjer) kamatu na bezgotovniski kredit 9% (prosjek plaće 3500 kuna u hrvata) u italiji recimo ima 6% (duplo veći standard).Ima tu još puno primjera.Pa i sam vidiš što se kod nas događa i kako banke upravljaju politikom.

Al opet to je moje skromno mišljenje.

So say We All
18 godina
skyreeper kaže...

... u italiji recimo ima 6% (duplo veći standard).

Zapravo Talijani nemaju duplo veci standard od Hrvata.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice