Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.276.257
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
Šef kaže...
Sto "ekipa" mislite o ovome? http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2113959/Homeless-people-turned-walking-wi-fi-hotspots-2-15-minutes-SXSW.html Podiglo je nekakvu prasinu, pa me zanima vase misljenje.

Genijalno,a što drugo reći. Besplatna reklama za firmu,a zarada beskućnicima.

T-com,što čekaš?

SK crew
16 godina
neaktivan

Mislim da je to žalosno i degradirajuće. Uopće nije važno da li je on Trump ili beskućnik, ili kakav posao obavlja. Bitno je kako ga obavlja. Nijedan posao nije sramota obavljati, pogotovo ne da bi preživio časno i pošteno, ali ovakve stvari mi naprosto predstavljaju tragičnu segregaciju društva, još dublje podjele i stigmatizaciju siromašnog sloja.

Da on stoji kraj tebe da bi se ti mogao spojiti na Wi-Fi, dragi Bože..

Smatram li hodajuće reklame po Zagrebu jednako nečastivima? Pa i da, i ne. Da, jer smatram da ljudsko biće ne bi u svom obliku trebalo služiti nekoj korporaciji za marketing, bar ne na takav perfidan i morbidan način da hodaju poput spermića za durex okolo obučeni, ili u kričavo žuto-crnim kombinezonima reklamirajući tarife za Cammeo taxi. Opet - nije stvar posla, meni je ovdje stvar odnosa prema čovjeku. Način obavljanja tog posla je jednostavno degradirajuć.

Da se postave štandovi i osposobe takvi beskućnici, siromašni ili što ja znam, ljudi bez primanja jednostavno, da reklamiraju i prodaju kondome, taxi-usluge, prostitutke bilo šta, Wi-Fi, to mogu razumjeti, ali kada čovjek služi korporacijama na ovako degradirajuć i uvredljiv način, to mi je apsolutno neprihvatljivo.

Pa vi za početak odvojite vrstu posla, način obavljanja toga posla i ljudsko dostojanstvo. Ne pričam o tome da je to sramota raditi za tu osobu, već da su sramotne korporacije koje koriste žive ljude za samopromidžbu. Meni to nema prolaz, slušao sam tri marketinga na faksu, obvezni i dva izborna, postoje i drugi načini privlačenja kupaca i pružanja željene usluge i slanja određenih poruka, od korištenja živih ljudi, životinja i slično.

Isto promišljam i o konju kojeg sam vidio u Njemačkoj prefarbanog u boje jedne trgovine, podjednako odvratno. Ali to sam samo ja.

Cemetery gates
18 godina
neaktivan

http://danas.net.hr/novac/page/2012/02/12/0191006.html

Lijeni smo, neobrazovani, rastrošni... Mamić bi vjerojatno dodao i da se ne znamo oprat, da smrdimo i lažemo.

Kakvo je stvarno stanje, može li netko iz inostranstva potvrditi jednu ili drugu krajnost?

Deus, jesi se ti vani susretao s predrasudama zbog svog porijekla?

http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/doznajte-koji-su-najbolje-i-najslabije-placeni-poslovi-u-2012.html

Stoji u tekstu da je prosječna plaća u HR 5788 kn. Ja je nemam, vi?

Vaša plaća je:

6 Iznad navedenog prosjeka
15 Ispod navedenog prosjeka
0 Tu negdje
I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 11:40 (Danny_HR).
18 godina
Danny_HR kaže...

Lijeni smo, neobrazovani, rastrošni... Mamić bi vjerojatno dodao i da se ne znamo oprat, da smrdimo i lažemo.

Kakvo je stvarno stanje, može li netko iz inostranstva potvrditi jednu ili drugu krajnost?

Nabijem ih. Mozda su takvi u drzavnim firmama, ali ja radim u privatnika i da sam lijen dobio bih otkaz kao 10 mojih kolega prije mene.

Vezano za place... mos mislit sto je prosjecna placa tolika. Mozda jest aritmeticka sredina, ali median definitivno nije toliki. Ili pak stvarno ima vise managera nego radnika/prodavaca?

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 11:42 (tnakir).
18 godina
moderator
tnakir kaže...
Danny_HR kaže...

Lijeni smo, neobrazovani, rastrošni...

Nabijem ih. Mozda su takvi u drzavnim firmama, ali ja radim u privatnika i da sam lijen dobio bih otkaz kao 10 mojih kolega prije mene.

Znači oni su bili lijeni? {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 11:43 (DrNasty).
18 godina
DrNasty kaže...

Znači oni su bili lijeni? {#}

Pa da.

I see what you mean... :)

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
Danny_HR kaže...

Gotovo 70% zaposlenih u državi prima plaću ispod prosjeka... jedna zanimljiva činjenica

18 godina
eevek kaže...
Danny_HR kaže...

Gotovo 70% zaposlenih u državi prima plaću ispod prosjeka... jedna zanimljiva činjenica

Poveži je sa činjenicom da je Gini indeks 31 i da raste. Usporedbe radi, 1990. je bio oko 22-24.

This space for rent!
16 godina
neaktivan
eevek kaže...
Danny_HR kaže...

U korist parsto gospodara prstenova i turbo đeneralbojovnik-izfotelje menađera, što Drago kaže. Pa ti vidi gdje je najveća koncentracija u sredstvima isplaćene plaće, gdje prosjek, a gdje su isplaćena sredstva plaće ispod prosjeka.

Cemetery gates
18 godina
Drago kaže...

Poveži je sa činjenicom da je Gini indeks 31 i da raste. Usporedbe radi, 1990. je bio oko 22-24.

Pa da... richest getting richer, poorest getting poorer.

16 godina
neaktivan
thedream kaže...

Mislim da je to žalosno i degradirajuće. Uopće nije važno da li je on Trump ili beskućnik, ili kakav posao obavlja. Bitno je kako ga obavlja. Nijedan posao nije sramota obavljati, pogotovo ne da bi preživio časno i pošteno, ali ovakve stvari mi naprosto predstavljaju tragičnu segregaciju društva, još dublje podjele i stigmatizaciju siromašnog sloja.

Da on stoji kraj tebe da bi se ti mogao spojiti na Wi-Fi, dragi Bože..

...ali kada čovjek služi korporacijama na ovako degradirajuć i uvredljiv način, to mi je apsolutno neprihvatljivo.

Ne pričam o tome da je to sramota raditi za tu osobu, već da su sramotne korporacije koje koriste žive ljude za samopromidžbu.

Mislim da se ne slažem s tobom. Kužim kaj misliš, ali:

Primjerice, 15 godina nosim isključivo nike kožne tenisice. Sve do jedne imaju one znakove po sebi koje prikrivaju pol tenisice. I ja sam hodajuća reklama i nisam plaćen za to. Nas sve te mega korporacije iskorištavaju za vlastitu promidžbu al se to zove "brand".

Iako je ista stvar kao sa vrećicama iz marketa koje ne smiju imati nikakav logo firme ako se naplaćuju. I što Konzum napravi, ofarba vrećice u crveno zeleno i sad to kao nema veze s konzumom. Iskorištava sve koji nose te vrećice kako bi sam sebe promovirao. I još naplaćuje tu hebenu vrećicu 1-2 kn. To radi i Billa i sve ostale trgovine.

A mene živcira što ne postoji nike tenisica koja nema logo preko pol tenisice. Pošto nosim broj 46, moš mislit kolki je taj znak. Često primijetim da su stvari na akcijama upravo proizvodi koje imaju veći logo određenog "branda". Probaj bacit oko i naći tenisicu koja ima mali znakić nikea onako skriven.. Takva tenisica rijetko dolazi na akciju. Ili majce, trenirke.. Rijetko se i proizvode.

OK možda postoje neki drugi razlozi zašto su baš te stvari na akcijama, al čisto sumnjam jer su sve te firme prefrigane i premazane raznim mastima..

Mislim da svi znamo kako postoje privatnici koji se odnose prema zaposlenicima kao prema govnima. Dakle nije stvar u poslu već u plaći, odnosu šefa...  Nema te firme na svijetu koja te na neki način ne iskorištava zbog vlastite koristi. Na kraju je bitno da dobiješ lovu i da te netko fizički ili psihički ne maltretira.

A poslova koje netko smatra nehumanima imaš svugdje. Prodavačice koje rade 10 sati za minimalac, kuhari koji ljeti rade na +45 za malu lovu, hostese, čistači, sobarice, konobari, vozači.. A firme se brane onom "imaš pravo na izbor". I milijardu ljudi obavlja takve poslove. A realno to možeš primijeniti i na ovaj slučaj. Oni to ne moraju raditi i imaju pravo izbora.

Jedino što je po meni diskutabilno jest to što su taj posao dobili isključivo beskućnici. To je diskriminirajuće (nebitno jel pozitivno ili negativno) prema ostalima koji bi možda to htjeli raditi. Jer ako je to humanitarna akcija zašto zahtijevaš od ljudi da nešto rade dok i ti iz toga imaš korist (ne samo kao poreznu olakšicu)? Ako je posao zašto onda nitko osim beskućnika ne može dobiti taj posao?

Ali zašto ovi koji se zgražaju nad time ne pomognu tim beskućnicima? Ne ponude neki drugi posao?

E da, i nisu oni odašiljači, nego im na majcama piše pošalji ime beskućnika "HH Clarence" na broj 25827 i dobiješ acces na 4G. Zauzvrat HH Clarence dobije 2 dolara, dok ti za ta dva dolara imaš pravo na 15 minuta pristupa internetu.

Najbitnije je kako se Clarence osjeća u cijeloj priči. Nisam primjetio da je nesretan ili ponižen zbog tog posla.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
16 godina
neaktivan

Poštujem iako se ne slažem.

Pogotovo ne za paralelu sa tenisicama, opet - razumijem, kako si i ti rekao, ali se ne slažem.

Ti si te tenisice platio svojim novcem, i sukladno vlastitoj preferenciji biraš koga ćeš, kako kažeš, neposredno ili posredno reklamirati. Clarenceu iz naše priče ta 2$ itekako dobro dođu uslijed životne nedaće i gole egzitencije, stoga je njegov izbor  mnogo suženiji nego tvoj, ako dozvoliš, i on niti uslugu konzumira, da bi reklamirao to poduzeće kao ti nošenjem najkeirmaxXVIIdžordanica, već služi isključivo kao pomoćno sredstvo u ostvarivanju ciljeva što inovativnijeg pa i agresivnijeg marketinga.

Mogao bih čak otići tako daleko, da kažem da je Clarence u mnogočemu u rangu tvoje tenisice. Malo razmisli o tome. Meni je drago da ima posao, i da mu kapa pinkica, ali bi to drukčije izveo na mjestu tog poduzeća koje ga je zaposlilo, iako to nisam ciljao u originalu - ali i sa aspekta koji si ti iznio, o svojevrsnoj diskriminaciji beskućnika na način da se samo oni zaposle. Nije li to svojevrsna stigmatizacija, nekakvo etiketiranje? Look at me, I'm homeless...

Cemetery gates
18 godina
neaktivan

Mislim da je na kraju dana najbitnije što to znači za tog beskućnika X. Ako je on zadovoljan sobom i sretniji nego što bi bio bez toga bilo kakva rasprava oko toga nema smisla. Dapače, dobio je priliku zaraditi nešto, neovisno o svemu. Netko će je iskoristiti, netko neće.

Beskonačna moraliziranja ljudi koji nisu u njegovoj situaciji bespotrebna su i nema nikakve koristi od njih. Situacija je jednaka onoj u kojoj se ne dopušta eutanazija jer se to kosi s moralnim načelima čovječanstva.

Nije li udovoljavanje želje čovjeka koji želi umrijeti moralnije od prisiljavanja da godinama pati zbog "društvenih vrijednosti"?

Nije li omogućavanje čovjeku da zaradi 2$ pa makar i na taj način moralnije i više fer od filozofiranja bez da mu ponudimo konkretnu alternativu?

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 14:13 (Danny_HR).
16 godina
neaktivan

Nek mu ponude alternativu, ja par tisuća km dalje mogu samo uvjetno razgovarati i kako ti kažeš "filozofirati" šta bi, kad bi, da sam CEO ili marketingaš u takvom poduzeću koje planira zaposliti beskućnike.

Ja sam tu da tandrčim po tipkovnici i iskomentiram, opet - ne dotičući se pretjerano samog beskućnika  jer je mogla ići i odredba da se Indijanci ili Eskimi zaposle na taj način za potrebe promotivnih aktivnosti, odnos prema čovjeku je po meni pomalo ponižavajuć i degradirajuć. Super je što će dobiti $ s druge strane, to je neupitno.

However, ne mora plakati u kameru CBS-a niti se javno propucati da bi iskazao nezadovoljstvo, ako je to argument - "pa ne vidim ga nesretnog". Ali ok, rekao sam što sam imao na tu temu, ne vidim niti 1% razloga zašto bi se slagali zar ne.

Cemetery gates
16 godina
neaktivan
thedream kaže...
..

Znaš što, dao si mi za razmišljat. Istina da su to mogli bolje izvest. Al to je sad više manje tak kak je. Svatko na to gleda drugačije i dobro da je tako. Jer ja ne bi vidio loše strane da mi nisi prije rekao svoju stranu.

Al nešto drugo je tu puno bitnije. Čak bi rekao da je to najbitnije u priči. Upravo ovaj dio LOOK AT ME I'M HOMELESS.

Ja rijetko kada primjetim ljude koje prose na cesti. Osim ak ne sviraju neki instrument niti ih ne pogledam. Ne smetaju me, ali u brzini hodanja, uvjek se negdje žurim, mogao bi proletit pored matere a da je ni ne primjetim.

Da živim u New Yorku vjerujem da bi ih sada puno više gledao. I neka. Treba ih primjetit. Treabaju nabadat svim ljudima da su beskućnici. Trebaju se čak i derati iz sveg glasa. Jer nije sramota bit beskučnik. Pogotovo na način "ja sam beskučnik ali želim raditi i to promjeniti, makar bio nečija hodajuća reklama". Oni nisu štakori već ljudi koju su igrom slučaja, ne uvijek vlastitom greškom, završili na cesti.

I svima nama bi to morao biti teret. Ne samo njima. Mnogi ti ljudi su nekada živjeli u bogatim predgrađima, imali ženu, djecu, ljubimce, susjede.. i sada su u lošoj životnoj situaciji i traže pomoć. Di je sada ta zajednica kojoj su nekada pripadali? Di su ti susjedi? Di je ta država kojoj su plaćali porez?

A tko će im pomoć kada ih nitko ne gleda, nitko ih ni ne vidi. Trebali su im podjelit majce koje svjetle, sa reflektorima tolko jakim da ih se vidi na 10 kilometara. Zašto? Upravo zbog toga "I'm homelees, but I don't want to be, I want to work, I need change, I want to change".

Mene nije briga što će ta firma ostvariti nekakvu korist. Nitko niš ne radi za đabe, neće ni oni. Ali ta firma je svima nama usmjerila pogled na beskućnike. Bit ću bezobrazan i reć da to ljude najviše smeta. Prije ih nisu ni primijetili sada ih moraju gledat. Sada su trn u oku, jer dok prolažiš sa aktovkom vrijednom tisuću dolara, u kaputu od 3 tisuće dolara, u autu od 100 tisuća dolara, ne želiš vidjeti kako postoji "ološ" koja iskrivljuje sliku tvog savršenog svijeta. I neka sada svi gledaju, neka zure u te beskučnike i neka ih smetaju. Ljudi moraju biti buno humaniji jedni prema drugima. A zatvaranjem očiju to nećemo ostvariti, skrivanjem beskućnika u getoe i kartonske kutije im ne pomažemo nikako. Pomoći ćemo im jedino kada ih svi budemo svaki dan po 30 puta gledali. 2 dolara, ta firma, i ta majca su potpuno nebitni dijelovi cijele priče.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina
Danny_HR kaže...

Mislim da je na kraju dana najbitnije što to znači za tog beskućnika X. Ako je on zadovoljan sobom i sretniji nego što bi bio bez toga bilo kakva rasprava oko toga nema smisla. Dapače, dobio je priliku zaraditi nešto, neovisno o svemu. Netko će je iskoristiti, netko neće.

Beskonačna moraliziranja ljudi koji nisu u njegovoj situaciji bespotrebna su i nema nikakve koristi od njih. Situacija je jednaka onoj u kojoj se ne dopušta eutanazija jer se to kosi s moralnim načelima čovječanstva.

Nije li udovoljavanje želje čovjeka koji želi umrijeti moralnije od prisiljavanja da godinama pati zbog "društvenih vrijednosti"?

Nije li omogućavanje čovjeku da zaradi 2$ pa makar i na taj način moralnije i više fer od filozofiranja bez da mu ponudimo konkretnu alternativu?

Temeljno ljudsko pravo svakog covjeka je da on ima pravo sa sobom raditi sto god on hoce, sve dok ta radnja ne krsi slobodu i ljudska prava nekog drugog pojedinca.

Tako bi i trebalo biti svugdje, sto nije slucaj nigdje.

Meanwhile, ja moram strepit dok palim spliff.

- Psiho246
16 godina
neaktivan

Ja mislim da je više ponižavajuče biti beskučnik bez posla i skupljati boce po ulici. A ovako zarade nešto novaca. Nije sramota raditi. Osim toga ljudi u Americi tako zarađuju več dugo, jel ovo dolje nekom poznato?

pero_HR
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 14:53 (peroko).
16 godina
Drago kaže...

Šta nije bio već 33 još prije 3-4 godine? {#}

Ali još smo dobri...poprilično smo jednaki u (lošim) plaćama {#}

16 godina
Psiho246 kaže...

Temeljno ljudsko pravo svakog covjeka je da on ima pravo sa sobom raditi sto god on hoce, sve dok ta radnja ne krsi slobodu i ljudska prava nekog drugog pojedinca.

Nije problem u samom tom radu nego u našoj "moralnoj vertikali" i nekakvoj imaginarnoj liniji koju smatramo prelaskom na ponižavanje, odnosno iskorištavanje.

Pravi test tu neće biti korištenje beskućnika kao "sredstva" za pristup internetu nego ponašanje korisnika prema njima.

A ovo drugo, ne moraš strepiti...predlažem ekipi iz Buga da proslijede MUPu IP adresu, radi preventivnog pretresa stana, a s ciljem da te riješimo pritiska {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 16:55 (eevek).
18 godina
eevek kaže...
Psiho246 kaže...

Nije problem u samom tom radu nego u našoj "moralnoj vertikali" i nekakvoj imaginarnoj liniji koju smatramo prelaskom na ponižavanje, odnosno iskorištavanje.

Pravi test tu neće biti korištenje beskućnika kao "sredstva" za pristup internetu nego ponašanje korisnika prema njima.

A ovo drugo, ne moraš strepiti...predlažem ekipi iz Buga da proslijede MUPu IP adresu, radi preventivnog pretresa stana, a s ciljem da te riješimo pritiska {#}

Hahaha, ti si neki duhoviti? {#} {#}

- Psiho246
17 godina
neaktivan
On je zao! Daj ga malo sakom u vugla.
Zaljubljenost je manifestacija viška hormona, a ljubav pokriće za nagonske potrebe.
17 godina
neaktivan

Trenutak kada shvatiš da je novinarstvo udićarenje.

Siguran sam da su ovo kritizirali Medo štedo iz Erste banke i Oni luk i rotvka i lubenica iz Orbit reklame.

Dok je novinar samo čekao da se u komentarima pojavi da je suština problem to što je Clarence - CRNAC.

Jer je igra gluhog telefona zanimljivija na fejsu i tjubu. Dodaj 24 sata i ispast će da je Clarence KONY!!!!!! (regrutira besplatnim fejsbukom swawatkwwee mawwe luuooddachhee)

Every mistake I've ever made Has been rehashed and then replayed As I got lost along the way
16 godina
neaktivan
Cemetery gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.3.2012 7:54 (thedream).
16 godina
Danny_HR kaže...

http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/doznajte-koji-su-najbolje-i-najslabije-placeni-poslovi-u-2012.html

Vaša plaća je:

Ja imam polovicu tog iznosa.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
18 godina
protjeran
thedream kaže...

To te ja pitam, nikad neće(mo) skrenuti s Titovog puta. {#}

http://www.jutarnji.hr/srbija-cetnike-izjednacila-s-partizanima--dozvoljeno-im-primanje-borackih-penzija-/1013643/

Zaključak je famozan - kakve su šanse da dva partizana koliko je potrebno, izglasaju penziju jednom četniku? Nikakve! {#}

Spektakl u susjedstvu.

- Kako mogu tražiti od nas, s kojima su se četnici cijelo vrijeme tukli, da priznamo da su to antifašisti? Neka im taj status daju Nijemci i ljotićevci, s kojima su bili zajedno - poručuje Miodrag Zečević, predsjednik SUBNOR-a.

Australci im priznaju "antifašistički" status. {#}

16 godina
neaktivan

Australci ionako ne postoje, u najvećoj mjeri su joj stanovnici potomci i kreatori danas vrlo prosperitetne zemlje otpada, aboliranih i prebjeglih lopova, ubojica, šljama najgore vrste od otkrića kontinenta do danas. Imam obiteljsku vezu u Perthu doli, znam šta pričam. {#}Šljam u obitelji je završio doli, however - što sam htio reći, vezano uz tvoj post : kod nas recimo imaš ljestvicu nacionalizma od 1-5, kod njih je 5 ustvari 15, koliko zna biti ekstremno i bolesno, kao svijet za sebe.

Dokazali su to nebrojeno puta sukobima i na sportskim natjecanjima, ali primjerice u Kanadi nogometni klubovi ako se ne varam se i zovu Serbian White Eagles itd. Nemam izravnu vezu Kanade i Australaca, ali znam da jedan ogroman broj njihovog stanovništa, barem kad vuku korijene s naših prostora, nacionalizmu daje jednu životinjsku, posve novu dimenziju.

Za mene, budale na kvadrat. Naš nacionalizam je Becutan prah za bebine guze nakon šta se pokakaju i promijeniš pelenu spram toga.

Cemetery gates
18 godina
moderator

Zato što je najlakše iz udobne fotelje, sa punim stomakom i lijepim primanjima njegovati svoje porijeklo/podrijetlo, pjevati borbene i sl.

Čak ne moraš ići tako daleko (do Australije, mada se nacionalni porivi izgleda povećavaju sa kvadratom udaljenosti), slično je i u zemljama bez krvi i s medom, Njemačkom prije svega i ostalima.

Jednom sam imao nekakvu curu, koja je, nakon što sam to sve odyebao išla tako nisko da me vrijeđa na nacionalnoj osnovi, vodeći se savjetom brata bauštelca da je trebala naći nekog muslimana (naravno, pobrkali nacionalnost i vjeru, tipično). Brata bauštelca, koji ima ženu Njemicu (katolkinju ili protestanticu čini mi se).

Cirkus.

16 godina
neaktivan

Ma da se razumijemo, rado bi živio u obje zemlje, jer stvarno nude obrazovanim mladim ljudima uvjete za napredovanje i nekakvu perspektivu iz skoro pa bajke spram ovih ovdje u HR, ali čisto sam na  taj nacionalizam reagirao. Nemam inače u globalu ništa protiv niti Njemačke, niti Australije, osim ovoga što sam iznio da su potomci lopova, pa i pametniji su od mene slično izjavljivali {#}. Netko je morao Aboridžinima dati što ih ide, sigurno nisu slali akademike dolje da ratuju i pokoravaju gologuz puk. {#}

Ideja o prijevozu kriminalaca i političkih nepoželjnika pojavila se gotovo odmah pošto je Britanija stekla zemlju u koju ih je mogla poslati. Gotovo 200 je godina na desetke tisuća osuđenika zapravo poslano u Amerike i Zapadnu Indiju poput robova. Taj se običaj raširio tijekom 18. stoljeća. Zatvori su bili prenapučeni: prijevoz je bio rješenje toga problema, a opskrba jeftinom radnom snagom ubrzala je napredak kolonija. Džepari, zvjerokradice. Pobunjeni jakobinci, irski nezadovoljnici i kradljivci ovaca bili su među prvim britanskim prekomorskim naseljenicima. Američka je neovisnost uzrokovala krizu. Nova republika više nije željela britanske robijaše, pa su zatvorenici osuđeni na prijevoz umjesto toga bili zatvarani u stare ratne brodove. U tim okolnostima, Cookova su otkrića bila dar providnosti. Banks je predložio parlamentu da naseli zaljev Botany, istaknuvši da bi Britanija istodobno mogla riješiti svoj problem napučenih zatvora ako ondje pošalje robijaše. Ta je ideja bila privlačna iz još jednoga razloga: borovi i lan s toga područja mogli bi se koristiti za izradu jarbola i jedara za brodove koji trguju na Tihom oceanu. Tako je 1786 Britanija prisvojila zaljev Botany kao prvu australsku robijašku koloniju.

Cemetery gates
18 godina
moderator
thedream kaže...

Ma da se razumijemo, rado bi živio u obje zemlje, jer stvarno nude obrazovanim mladim ljudima uvjete za napredovanje i nekakvu perspektivu iz skoro pa bajke spram ovih ovdje u HR, ali čisto sam na  taj nacionalizam reagirao.

Također, da sam dole ili gore i da mi dođe Bošnjo, Rvat ili Srbenda (bez uvrede), poslao bi ih u pm.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.3.2012 14:58 (DrNasty).
18 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Također, da sam dole ili gore i da mi dođe Bošnjo, Rvat ili Srbenda (bez uvrede), poslao bi ih u pm.

krivo si se izrazio

sa zadovoljstvom bi mu dao otkaz... {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice