Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.272.140
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Najpostenije bi bilo da se zaracene strane prijave na nekakav kviz znanja i da gubitnik mora priznati poraz. Iako snaga klade valja, ipak je um taj koji caruje Dundo Maroje.
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Pola toga ti je od Todorica i "drustveno prihvatljivih" firmi.

Ali ako sagledamo ukupnu sliku možemo zaključiti 2 stvari.

1. Država s jedne strane dobro funkcionira jer kada zbrojiš to svo dugovanje različitih firmi prema državi ispada da država super posluje?! Dakle upće ne bi bilo smanjenja rejtinga, nema potrebe za novim kreditima i uštedama, samo da su prema zakonu svi platili dugovanja na vrijeme. Proračun bi izgledao kao med i mljeko. Dakle što se države i proračuna tiče, država je postavila dobre uvjete za punjenje proračuna samo što firme te zakone nisu poštovale. Zamjerka državi što nezna pokupit svoju lovu. Država → OK, Firme → Not OK.

2. Država katastrofalno funkcionira s druge strane jer ti zakoni nisu dobri jer zahtjevaju previše od firmi koje jednostvano nemaju načina opstat kada bi podmirili sve troškove. Država → Not OK, Firme → OK.

Nigdje ne mogu nać podatak koje su to firme, koliko je tih firmi i koliko one imaju zaposlenih (ili bilo kakav korisni podatak). No svejedno mislim da bi država morala naplatiti potraživanja od firmi bez obzira na sve ostalo. Jer (sada govorim bez poznavanja podataka) zdrav državni proračun je preduvijet za normalno funkcioniranje cijele države i svih ljudi u njoj.

Zamisli kapital od 50 milijardi. Ne mora buti u valuti, može biti u nekretninama, pokretninama, bilo kakvoj stvari koja ima nekakvu vrijednost. To može biti temelj za pokretanje i većih državnih ekonomija i industrija od Hrvatske.

Mislim da kada bi i 300.000 ljudi zbog toga ostalo bez posla, a da država dobije ta sredstva, ne bi bilo velikih katastrofa jer bi u roku od godinu dana mogao zaposliti bar pola miljona ljudi s tom količinom kapitala. Da ne kažem koliko bi ostale firme ( i ljudi) profitirali na smanjivanjima kamata, podizanju kreditnog rejtinga... Al opet kažem, nemam nekakve podatke jer ih nigdje ne mogu nać.

Edit. Tih dužnika ima 1.778.000

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 14:29 (ivan dragi).
18 godina

Ma nasi zakoni su smijesni. Organi ne funckioniraju kako bi trebali.

Vec sam jednom reko, dajte mi mandat i slobodne ruke i budete vidili kako ce vam biti bolje

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
tnakir kaže...

Vec sam jednom reko, dajte mi mandat i slobodne ruke i budete vidili kako ce vam biti bolje

Evo... kreni!

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Kod nas nije problem novac, vec nedostatak vizije i (realnih) ambicija koje je moguce realizirati, a da pritom ne generiraju gubitke, uz nezaobilazan hendikep koji se ocituje u manjku postenja i sposobnosti da se vidi dalje od vlastita nosa. Da mi imamo viziju i ambicije uvijek bi netko bi voljan u to uloziti kapital. Evo da se kojim cudom nekoliko tisuca dobrostojecih svjetskih mocnika odrekne malog dijela svog bogatstva i pokrije sav dug Hrvatske i njezinih gradjana, jamcim vam da bi za najkasnije 25 godina situacija bila potpuno identicna danasnjoj, ako ne i gora od nje.

Iako zvuci kao jeftina fraza, uistinu se sve moze kad se hoce, ali treba uloziti i odredjeni trud, pljuniti u sake, uzeti olovku i papir i napraviti plan kojega ce se drzati do samog kraja, a zatim nastaviti u istom smjeru nesto laksim tempom. Pravi primjer toga su ljudi koji se bave vjezbanjem i koji zeljene rezultate ostvare tek nakon godina odricanja, dok je Hrvatska u toj prici onaj "turist" koji zaluta u teretanu na par mjeseci i u tom periodu svaki vikend popije bacvu piva i zdere junk food za dorucak, rucak i veceru, pa se onda nekim cudom cudi kako su rezultati izostali i kako je jos uvijek isti ili jos deblji i masniji.

Pravi problem je u glavi stanovnika, a ne u pretincima njihovih praznih novcanika. Svi vicu da im treba pomoc i potpora, a zive zivot linijom manjeg otpora. Dragi moji supatnici, pa nije nitko lud da pomaze drzavu koja se ponasa kao pijani bogatas, a onda kuka nad svojom tuznom sudbinom.
18 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Littlemanbeingerased kaže...
1) ... ali ista recenica vrijedi i za vecinu ostatka svijeta. za prosjecnog covjeka vecina stvari je nedostupna.

1. Npr?

postoje elitne cetvrti sa privatnim osiguranjem i na zapadu koje su potpuno drugi svijet, (naravno, ne branim podjele na kubi, castro je davno izgubio svoje ideale, ako ih je ikada i imao - ipak je on politicar), odmaralista .. destinacije koje si ne moze svatko priustiti.

Deus ex machina kaže...

No nisi fer kad usporedjujes ono sto sam ja rekao s ovime sto si linkao. Nimalo.

Ja pricam o ovoj ekipi koju je i Tonci spomenuo - ekipa s diplomama, masterima, doktorima koji su do svoje 30 zivjeli na grbaci roditelja ili scholarshipa, pa kad napokon 'odrastu' i vide da ostatak nije serviran na tacni, nadju se zaliti.  

Zasto ne biti fer, pa sagledati bogatog CEO-a kao covjeka koji je od jutra do sutra sjedio u knjiznici i ucio, i sada pobire plodove svojeg rada? Zasto ga ne sagledati kao nekoga tko potjece iz siromasne obitelji i odlucio je cvrsto svojoj djeci priustiti bolje? Zasto ga odmah demonizirati kao nekoga tko se obogatio na tudjem radu?

kakite po kvakama i ti i tonci. uhvatili ste se tih studenata i drzite se toga.

rabite klasicnu divide et impera taktiku. tu skupinu od 99% cine ljudi svih profila i svi se oni bore za istu stvar. priliku - posao i dostojan zivot.

niti jedna osoba danas ne bi bila u poziciji u kakvoj se nalazi bez cjelokupnih napora ljudske vrste kroz povijest.

zasto bih mijenjao svijet ako mogu sebe? odgovor je jednostavan - ne zelim biti sebicno, samozivo go*no od covjeka bez ikakvog suosjecanja (time ne impliciram da si ti takav).

ako se svi mi "prilagodimo" us*anome, kakvi smo onda mi? odgovor je jednostavan.

u pokrajini (jesu li to pokrajine?) do tebe imam bratica. vise ne komuniciram s njim. {#}

mislim, sustav koji potice, kultivira i promovira medjusobnu konstantnu borbu izmedju pojedinaca ali i skupina, radi osobnih interesa ili interesa skupine, smatrati necim sto vapi za nekim poboljsanjima....

p.s.

isprika ako si se osjecao uvrijedjenim za hitlera, nije bio cilj usporediti te s hitlerom vec s metodama odabira (iako moja usporedba kapitalizma koji je samo monetarni fasizam i dalje stoji).

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
17 godina

-jesmo li zemlja bogalja ili... - pogodite što je zajedničko ovim (šjor.Ivo, krupnozubić) fotkama... (ima i nešto u 'dubini' slike, između redova..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Index smrdi.

To što se netko sasvim opravdano  buni protiv oružane pljačke i ostalih vrsta lopovluka, na malo siroviji i nepismeniji način, zaslužuje osudu.

A to što netko pljačka, nikome pa ništa - ima posla za policiju radi nečijih nacionalnih ispada.

18 godina
Dragon23288 kaže...

Index smrdi.

To što se netko sasvim opravdano  buni protiv oružane pljačke i ostalih vrsta lopovluka, na malo siroviji i nepismeniji način, zaslužuje osudu.

A to što netko pljačka, nikome pa ništa - ima posla za policiju radi nečijih nacionalnih ispada.

Istina, u ovom slucaju nepravda stvara mrznju i ksenofobiju.

Kako bi se mogao covjek drugacije osjecati u trenutku kada ti nitko ne zeli pomoci?

Strasno mi je ovo da imaju dozvolu za oruzje, ako je to istinito...

- Psiho246
18 godina
The Man kaže...
Najpostenije bi bilo da se zaracene strane prijave na nekakav kviz znanja i da gubitnik mora priznati poraz. Iako snaga klade valja, ipak je um taj koji caruje Dundo Maroje.

Ma može i šah! Dobra mi je bila ona Seinfeldova, kako djeca rješavaju probleme... :)

"Kids could always resolve any dispute by calling it. One of them will say, "I got the front seat." "I want the front seat." "I called it." And the other kid has no recourse. "He called it, what can I do?" If there was a kid court of law it holds up. "Your Honor, my client did ask for the front seat." The judge says, "Did he call it?" "Well, no, he didn't call it..." He bangs the gavel. "Objection overruled. He has to call it. Case closed."

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 16:51 (Veliki Brat).
18 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...

Index smrdi.

Kristalno je jasno da je namjera bila vrijeđanje cigana, dok je krađa samo motiv oko kojeg je izgrađen govor mržnje. Ne znam kakva je situacija na Baniji, ali sumnjam da zagrebački plavci štede pendreke na ciganima kad ih ne treba štedit.

Al fakat, koliki je živac morao biti taj planinar da je to išao objavljivat...

~~~ You know, half these gook whores are serving officers in the Vietcong. The other half have got TB. Be sure you only fuck the ones that cough. ~~~
18 godina
protjeran

Deus ex machina - Razlika je, vjerujem, u tome sto mislim da su ti ekcesi napuhani u medijima, i ljudi to piju i onda normalno generaliziraju na sve CEO-e, jer je jednostavnije (zbog ljubomore) zamisljati nekog uspjesnog kao debelog, beskrupuloznog biznismena, nego kao dobrog covjeka koji ponekad mora donijeti teske odluke (i otpustiti neke ljude) za dobrobit tvrtke (odnosno ljudi koji ostaju).

U pravu si ali pogledaj još jednu stvar. U Hrvatskoj je sprovedena kriminalna pretvorba i privatizacija. Političari su donosili zakone koji su legalizirali kriminal, "tko je jamio, jamio", "sve po zakonu". Direktori i politički podobnici su kupovali za kunu poduzeća ili jamčili imovinom i profitom firme koju kupuju. Ili bahaćenja menadžera u javnim poduzećima čije su štete financirali porezni obveznici.

Jasno je da se u takvom okruženju kod ljudi počinje ispoljavati animozitet prema direktorima, političarima, bankarima, birokraciji, općenito onima koji donose odluke i imaju vlast u rukama a sve radi velike količine negativnosti koja se akumulirala u 20-ak godina samostalnosti.

Ali ne isključujem ni jednim dijelom urođeni jal koji je moglo bi se reći prisutan kod Hrvata kao dio tradicije.

Deus ex machina - Sistem je kakav je. Nije dobar, nije fer, ali pojedinac ne moze to krojiti po svojoj volji, neovisno o tome koliko je bogat ili mocan.

Upravo je u tome stvar. Sistem kakav je prisutan u Hrvatskoj je plutokratski i mafiokratski sa korupcijom i nepotizmom. Igraju se strogoće prema malim ljudima a opraštaju višemilijunske dugove raznim muljatorima počevši od nogometne mafije pa do političke. Uključujući i pravosudnu mafiju koja je zaštićena kao ugrožene životinjske vrste jer se njih ne smije kritizirati da se nebi utjecalo na "nezavisnost pravosuđa". Da ne govorim kakve tarife su si odvjetnici namjestili ili povlačenje predmeta po sudovima na 5-30 godina.

Ono što je predmet vica, kod nas je stvarnost.

Ovako nekako ide vic o pravosuđu:

"Tata, riješio sam slučaj koji ti nisi riješio 10 godina,

Bravo sine, tim sam ti slučajem platio fakultet".

Deus ex machina - Preraspodjela nije finalna. Korporacije rastu i propadaju, jedu same sebe, birokratski sistemi se grade i raspadaju, kraljevi se radjaju i umiru, kraljevstva se grade i raspadaju... tako je bilo otkako postoji civilizacija (mozda generaliziram, slobodno me argumentirajte).

Jedini problem u svemu tome je sto "nesposobni" nemaju iste sanse kao sposobni. Ali sto onda tu rijesiti?

Da sposoban radi dvostruko vise od nesposobnog, tako da im obojici bude jednako dobro?

Osvrnut ću se na Hrvatsku budući da se ne može mjeriti sa zapadom (pogotovo SAD-om) po pitanju načina na koji se stvaralo industriju.

Hrvatske tvornice su izgradili radnici svojim doprinosima i vlastitim rukama. Nije ih podizao Henry Ford, Thomas Edison i slični industrijalci.

I onda se nađu genijalci koji to (društveno, "svačije i ničije") pretvore u državno da bi ih prodali ili predali raznim hohštaplerima na upravljanje ili čerupanje, zavisno o kakvoj se firmi radi i njezinim specifićnostima, recimo atraktivna lokacija pogodna za milijunsku zaradu. Naravno, pri tome, obezvrijedivši rad i radnike a sebi dali plaće kao da su Steve Ballmer.

Isto tako se i sada radi sa pojedinim institucijama i tvrtkama u državnom vlasništvu gdje pojedinci iz upravnih i nadzornih odbora si nabijaju bonuse i traže način kako ih privatizirati.

Deus ex machina - Da sposoban radi dvostruko vise od nesposobnog, tako da im obojici bude jednako dobro?

Ne, nego sistem odnosno sustav poslovnih i političkih pravila u kojem se nebi moglo i dalje događati nešto poput ovoga:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/na-celu-hepa-bivsi-direktor-propale-tvornice-postavljen-sam-po-politickom-kljucu/600380.aspx

Namjerno sam rekao pravila a ne zakona1 mada bih radije želio kada bi to proizlazilo iz osobne volje pojedinca za pravednijim društvom (netko je naveo primjer kako je Goran Milić upitao Amerikanca o bespravnoj gradnji a ovaj nije razumio pitanje, znači, nešto što je samo po sebi nezakonito odnosno što se kosi sa zdravim razumom, normalnom čovjeku je nepoznanica i nebi trebao tražiti način kako zeznuti sistem, ali to bi jednim dijelom pripisao i kulturno-povijesnim specifićnostima Balkana...)

1When the state is most corrupt, then the laws are most multiplied - Tacitus

Dakle, sustav u kojem čovjek može svojim radom živjeti život dostojan čovjeka i u kojem pojedinac koji je marljiv i talentiran može dalje napredovati a ne kao što je sada da se do pozicija dolazi nepotizmom i političkim vezama. Korupciju nisam spomenuo jer je i lobiranje, legalizirano mito i s tim u svezi korupciju ne gledam crno-bijelo, jer ponekad mali čovjek nema izbora nego posegnuti za korupcijom budući da je sam sustav u kojem se nalazi, koruptivan do krajnjih granica.

Deus ex machina - Ne pokusavam te uvjeriti da je kapitalizam dobar, nikako. I ja mislim da je katastrofa. Ali ja isto mislim da je i socijalizam katastrofa, i komunizam.

Cak sam i za vecinu anarhizama poceo uvidjati kako bi se s vremenom raskupusao u slicne monstrume kao sto su danas.

Možda neka vrsta samoupravnog kapitalizma u Hrvatskom slučaju. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 21:24 (the_tux).
18 godina
protjeran

Psiho246 kaže...
Vidim sto hoces reci i bojim se reci da si mozda u pravu.

Ja ipak zelim vjerovat da neka vrsta socijalizma ili cak komunizma moze uspjeti.

Zapravo mislim kada bi postojala neka vrsta globalnog komunizma da i bi uspjelo.
A mozda sam gledao previse Star Treka....

Socijalizam:

Imaš dvije krave i jednu daš susjedu.

Komunizam:

Imaš dvije krave. Vlada ti uzme obje i da ti malo mlijeka.

Fašizam:

Imaš dvije krave. Vlada ti uzme obje i strijelja te.

Tradicionalni kapitalizam:

Imaš dvije krave. Prodaš jednu i kupiš bika. Tvoje stado se množi i prihodi rastu. Prodaš ih sve i planiraš mirovinu s velikom zaradom, ali u međuvremenu pukneš na burzi radi intervencije ICTUC (International Cow Trade Unlimited Corporation)

Američka korporacija:

Imaš dvije krave. Prodaš jednu i tjeraš drugu da proizvodi mlijeko kao četiri krave. Kad ti krava krepa, započneš rat s nekom zemljom i uzmeš njihove krave.

Francuska korporacija:

Imaš dvije krave. Stupiš u štrajk zato što hoćeš tri krave.

Japanska korporacija:

Imaš dvije krave. Redizajniraš ih da budu  veličine desetog dijela obične krave i da daju dvadeset puta više mlijeka. Onda napraviš lukavi crtić KRAVOMON i reklamiraš ih po cijelom svijetu.

Njemačka korporacija:

Imaš dvije krave. Prepraviš ih tako da žive sto godina, jedu jednom mjesečno i same sebe muzu.

Britanska korporacija:

Imaš dvije krave. Obje su lude.

Talijanska korporacija:

Imaš dvije krave, ali ne znaš gdje su. Odeš na pauzu za ručak kod mame.

Ruska korporacija:

Imaš dvije krave. Prebrojiš ih i shvatiš da ima 5 krava. Ponovo ih prebrojiš i opet shvatiš da imaš 5 krava. Ponovo prebrojiš i shvatiš da imaš 42 krave. Ponovno prebrojiš i shvatiš da imaš dvije krave. Prestaneš brojati i otvoriš novu bocu votke.

Hrvatska korporacija:

Imaš dvije krave. Parafiraš sa Slovencem sporazum po kojem mu ustupaš jednu kravu besplatno. On ti cijelo vrijeme krade struju i napasa svoju stoku na tvojoj zemlji, a njegova banka tvrdi da su tvoji novci (koje je ona ukrala) pitanje sukcesije, u koju će se uključiti i ustupljena krava. Onda kažeš da mu ne daš kravu. Onda te on maltretira..

Za to vrijeme, dok se ti maltretiraš sa Slovencem, drugi susjedi (BiH, SR, CG) prokuže da si zauzet i muzu tvoju drugu kravu koja na koncu krepa. Međutim, dok su susjedi muzli tvoju kravu, nisu hranili svoje pa su im krepale.

Kao svaki pravi Hrvat, sretan si jer su susjedima krepale dvije krave, a tebi samo jedna.

Onu koja ti je ostala, jer više nemaš love, staviš u IPO i prodaš 25% Nijemcu uz  51% prava odlučivanja. Nijemac ti ostavi kravu na brigu, hranu i mužnju, a on pobire svo mlijeko.

Pusti te da se nadaš da buš jednog dana član EU-a. Grcaš u dugovima sljedećih 200 godina. I dalje biraš iste ljude na vlast koji su i usrali sve tvoje krave. Ah, nema kraja....

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 17:33 (the_tux).
17 godina
neaktivan
Littlemanbeingerased kaže...

1) postoje elitne cetvrti sa privatnim osiguranjem i na zapadu koje su potpuno drugi svijet, (naravno, ne branim podjele na kubi, castro je davno izgubio svoje ideale, ako ih je ikada i imao - ipak je on politicar), odmaralista .. destinacije koje si ne moze svatko priustiti.

2) kakite po kvakama i ti i tonci. uhvatili ste se tih studenata i drzite se toga.

rabite klasicnu divide et impera taktiku. tu skupinu od 99% cine ljudi svih profila i svi se oni bore za istu stvar. priliku - posao i dostojan zivot.

niti jedna osoba danas ne bi bila u poziciji u kakvoj se nalazi bez cjelokupnih napora ljudske vrste kroz povijest.

zasto bih mijenjao svijet ako mogu sebe? odgovor je jednostavan - ne zelim biti sebicno, samozivo go*no od covjeka bez ikakvog suosjecanja (time ne impliciram da si ti takav).

ako se svi mi "prilagodimo" us*anome, kakvi smo onda mi? odgovor je jednostavan.

u pokrajini (jesu li to pokrajine?) do tebe imam bratica. vise ne komuniciram s njim. {#}

mislim, sustav koji potice, kultivira i promovira medjusobnu konstantnu borbu izmedju pojedinaca ali i skupina, radi osobnih interesa ili interesa skupine, smatrati necim sto vapi za nekim poboljsanjima....

3) p.s. isprika ako si se osjecao uvrijedjenim za hitlera, nije bio cilj usporediti te s hitlerom vec s metodama odabira (iako moja usporedba kapitalizma koji je samo monetarni fasizam i dalje stoji).

1. Mislim da privatno osiguranje nije tamo tek tako, nego zato jer nije rijetkost da nekom bogatunu otmu dijete pa ga vrate u komadima ako ne isplati par milijuncica. Ili netko provali u kucu i pobere sav nakit i lovu.

Evo ista vrsta generalizacije kakvu citam kod tebe, ali izokrenuta perspektiva:

Ja bi rado ostavljao vrata otkljucana konstantno tako da susjed moze uci kad me nema doma i posluziti se s cime god mu zatreba, ili nek njegova klinka dodje i igra xBox. Problem je u tome sto ne bi susjed prvi dosao, nego neki lokalni 'baja' koji bi pobrao sve i pritom prijetio pistoljem. Zasto bi on to napravio? Jer je sistem neposten, jer se sve to mora pravilno raspodijeliti. Nije bitno sto ja radim za te stvari a on zivi na socijalnoj pomoci jer mu je ispod casti prevrtati burgere, a skolovanje je za strebere.

2. Prvo, kad sam listao I am 99%, na otprilike 99% slika procitao sam "I have Masters degree of XY, and can't find job. I am 99%". To mi je oblikovalo sliku. Nisam bas vidio slike gradjevinaraca, smetlara, cijevara, varioca, konobara, vodoinstalatera... nego vecinom visoko-skolovane ljude koji placu jer ne mogu s faxa ubosti 401k posao.

Sto se tice promjene sebe ili svijeta - mislim da smo se krivo shvatili, ali isto mislim da se necu znati izraziti da ti objasnim. Ostanimo pri svojim uvjerenjima onda i pogledajmo na kraju svojih zivota kome je bilo bolje, tko je prozivio sretniji zivot, i tko moze za sebe reci da je osjecao manje mrznje i zavisti, a vise altruizma i ljubavi.

Heroji (tj. oni koji zele voditi pobune) su egoisti. Istinski vodje uce sebe i druge kako se prilagoditi. Suzivot na zemlji medju nacijama a i medju ostalim vrstama se moze ostvariti samo prilagodbom i balansom, a ne nekakvim naglim promjenama i pobunama. Ja se slazem s tobom da je sistem u*ran, ali taj sistem je postao takav zbog mentaliteta, a ja ne vidim da se iciji mentalitet promjenio. Koji god sistem doneses, taj mentalitet pobune i promjene ce ga unistiti.

Kad odgojis generacije u duhu tolerancije, postovanja (zasluzenog), i medjusobnog napretka - sistem ce sam sebe uzdignuti na visu razinu.

Dok samo nabijas pravila, uvijek ce se naci neki motherf*cker koji ce ih zaobici.

Ne zato jer je zao. Nego zato jer tebe i mene ne poznaje, ali poznaje svoju obitelj i prijatelje i njima zeli osigurati cim vise.

3. Koliko je meni kao laiku poznato, Hitlerov rezim je odabirao ljude prema nekakvim arbitrarnim predispozicijama, a ne sposobnostima.

Evo, da bacim malu bombicu: kako to Njemacka, nakon dobranog poraza u 2 svjetskom ratu, 60 godina kasnije vuce i placa dugove polovice EU, dok recimo Grcka grca u dugovima i ponosno tvori poslovicu "Duzan k'o Grcka". Mentalitet? Sposobnosti? Nemam pojma, ti mi reci.

the_tux kaže...

Evo da se napokon i slozimo u necemu :-) nemam bas nikakvog drugog komentara.

Razlika je, mislim, samo u tome sto ja pricam generalno a ti spominjes bas trenutnu situaciju u Hrvatskoj.

His final scene he acted out, and all those years are gone somehow... the crowd applauds; the curtain falls...
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Deus ex machina - Ne pokusavam te uvjeriti da je kapitalizam dobar, nikako. I ja mislim da je katastrofa. Ali ja isto mislim da je i socijalizam katastrofa, i komunizam.

Cak sam i za vecinu anarhizama poceo uvidjati kako bi se s vremenom raskupusao u slicne monstrume kao sto su danas.

Posebno sam izdvojio ovaj dio jer sam bas igrom slucaja jucer mozgao o tome...

Dosao sam do (pomalo) cudnog ali logicnog zakljucka. Moj tijek misli je isao uglavnom ovako: za izvuci Hrvatsku iz problema, trebaju joj ljudi koji je jako vole. Dakle, potrebni su vodje koji imaju jak taj osjecaj nacionalnosti i pripadnosti nekom narodu ili zemlji.

Posljedicno, dosao sam do zakljucka da bi na izborima, u ovakvim situacijama, trebalo glasovati za radikalne desnjake. Jest, donijeli bi ksenofobiju i konzervativnost, vjerojatno zakinuli neke bazicne slobode kao sto je abortus... ali nekako si razmisljam da oni jedini zapravo imaju muda. Imam dojam da bi isli cak i protiv crkve bez pardona, ako to ne bi islo u korist lijepe njihove.

Daljnji tijek misli me odveo na to da ona pustis desnjake na vlasti dok se stvar ne popravi, pa zamijenis s nekim liberalnijim sistemom, ali onda mi to postaje nelogicno - ako si doveo ljude koji ocito znaju upravljati i popravili su nesto sto vec 20 godina nije popravljeno, zasto ih micati i zamijenjivati opet liberalima - osim da bi dobili natrag slobodu javnog pljuvanja po politicarima i slicno?

Na kraju sam se izgubio jer mi je ispalo logicno da jedini nacin da neka drzava uspije, je da na vlast dovede ljude koji vjeruju u sve suprotno od onoga sto ja vjerujem.
Sto znaci da bi sam sebe trebao svrstati u grupu ljudi koji zapravo ne doprinose drzavi, nego je jos dodatno guse.

Buckuris. 

His final scene he acted out, and all those years are gone somehow... the crowd applauds; the curtain falls...
18 godina
Deus ex machina kaže...
the_tux kaže...
Moj tijek misli je isao uglavnom ovako: za izvuci Hrvatsku iz problema, trebaju joj ljudi koji je jako vole.

A ja sam baš razmišljao o tržišnom socijalizmu :D

Inače, ne volim ljude koji vole državu ili već nešto tako apstraktno. Ne vjerujem im ni pet posto :-/

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Dosao sam do (pomalo) cudnog ali logicnog zakljucka. Moj tijek misli je isao uglavnom ovako: za izvuci Hrvatsku iz problema, trebaju joj ljudi koji je jako vole. Dakle, potrebni su vodje koji imaju jak taj osjecaj nacionalnosti i pripadnosti nekom narodu ili zemlji.

Posljedicno, dosao sam do zakljucka da bi na izborima, u ovakvim situacijama, trebalo glasovati za radikalne desnjake. Jest, donijeli bi ksenofobiju i konzervativnost, vjerojatno zakinuli neke bazicne slobode kao sto je abortus... ali nekako si razmisljam da oni jedini zapravo imaju muda. Imam dojam da bi isli cak i protiv crkve bez pardona, ako to ne bi islo u korist lijepe njihove.

Daljnji tijek misli me odveo na to da ona pustis desnjake na vlasti dok se stvar ne popravi, pa zamijenis s nekim liberalnijim sistemom, ali onda mi to postaje nelogicno - ako si doveo ljude koji ocito znaju upravljati i popravili su nesto sto vec 20 godina nije popravljeno, zasto ih micati i zamijenjivati opet liberalima - osim da bi dobili natrag slobodu javnog pljuvanja po politicarima i slicno?

Na kraju sam se izgubio jer mi je ispalo logicno da jedini nacin da neka drzava uspije, je da na vlast dovede ljude koji vjeruju u sve suprotno od onoga sto ja vjerujem.
Sto znaci da bi sam sebe trebao svrstati u grupu ljudi koji zapravo ne doprinose drzavi, nego je jos dodatno guse.

Buckuris. 

GENIJALAN post {#} , svaka čast .

17 godina
odjavljen

Inače, kad smo kod "zlih Zapadnjaka" i sličnog, nekako mi se komentari poput ovih na webu Jutarnjeg čine baš onakvi kakve sam opisao u svom postu prije nekoliko stranica:

http://www.jutarnji.hr/u-homsu-ubijena-proslavljena-americka-reporterka-marie-colvin--navecer-je-izvjestila-o-ubojstvu-dvogodisnjaka--ujutro-je-i-sama-bila-mrtva/1008640/

16 godina
neaktivan

Dobro nisi uzeo za mjerilo ičega indexove komentatore, da poželiš skupiti najveću skupinu imbecila na svijetu imao bi koliko crnog pod noktom, spram budaletina tamo.

Cemetary gates
14 godina
odjavljen
Drago kaže...
tnakir kaže...

Evo... kreni!

A jel mogu ja biti oporba? {#}

SK crew
18 godina
protjeran

Deus Ex - Posebno sam izdvojio ovaj dio jer sam bas igrom slucaja jucer mozgao o tome...

I ljevičari mogu zastupati sve ovo što si ti nabrojao jer svijet nije crno-bijeli.

Svaka država koja drži do sebe mora voditi računa o svojim interesima i sukladno tome o svojim građanima. Nacija je proširena obitelj nekog pojedinca. Kao što ti želiš za svoju obitelj sve najbolje, tako i političar treba biti državnik koji brine o svojem narodu i zastupa njihove interese najbolje kako može.

Mi smo mala zemlja i jasno je da se moramo ponekad povinuti interesima svjetskih sila, ali ako si dopuštaš da te gaze na svakom koraku, nitko te neće cjeniti.

Ako radiš pošteno i pravedno, nema te sile na svijetu koja te može uvjeriti i prisiliti na suprotno. Ako si radio najbolje što si mogao imat ćeš podršku od naroda jer si radio pravednu stvar.

Dakle, Hrvatska mora provoditi ekonomsku politiku sukladnu našem prostoru, mentalitetu, kulturi, veličini i ostalim čimbenicima koji nas
uvjetuju. Ne možemo doslovno kopirati velike zemlje poput, Njemačke, Francuske, VB-a, SAD-a itd. Ali možemo kopirati korisne i pozitivne stvari koje su se pokazale kao uspješne u izlasku iz krize.

Očito je kako uvjetno rečeno ljevica i desnica kod nas ne predstavlja ništa i rade suprotno od onoga što bi po školskim definicajama trebale biti njihovi stavovi. Ugrubo, ljevica ne štiti radnike a desnica ne štiti nacionalne interese u našem slučaju. Niti vani (EU) nije situacija nešto sjajnija po tom pitanju.

Ne vode nas političari s jasnom vizijom i strategijom. Kao papagaji ponavljaju neoliberalne mantre o tržištu a jedino što se dogodilo je raspad gospodarstva i poljoprivrede i pogodovanje bankama i krupnom kapitalu.

Najsmješnije od svega je kako naši političari za izlazak iz krize rade sve suprotno od onoga što rade ostale EU zemlje koje znaju znanje i prebrodile su krizu.

Donose zakone kojima produljuju radni vijek do 65 godina (naravno, saborski zastupnici, suci to jest povlaštena kasta ima povoljnije uvjete umirovljenja kako i priliči demokratskim zemljama gdje je svatko jednak pred zakonom) a masa radno sposobnih i mladih ljudi čeka na uredima za zapošljavanje.

Neki će reči, ali država više nije tu da otvara nova radna mjesta, prošlo je to vrijeme. Ne baš, država otvara itekako nova radna mjesta, nepotrebnim povečanjem birokracije i stvaranjem novih općina i gradova umjesto da to svede na razumnu mjeru koja priliči našoj veličini i broju stanovnika.

"Kako to da manji stan koji sam htio kupiti u Dubrovniku stoji milijun Eura, a za toliko je prodan jedan od najboljih tamošnjih hotela?"
"Kako to da moj tetak u Dubrovniku radi, a ne prima plaću. Teta ne radi, ali dobiva socijalnu pomoć, a njihov sin prima - mirovinu. Gdje toga ima?"

Ovo vrijedi za političku i ekonomsku elitu koja nas vodi:

Any man can make mistakes, but only an idiot persists in his error - Marcus Tullius Cicero

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 22:54 (the_tux).
16 godina
neaktivan

Cura od 14 godina stavi na fejsu sliku. Nebi to bilo nista neobicno da nije podigla majica i pokazuje da je trudna!""

Njen komentar: "smeta vam?? negledaj,nekomentiraj i nelajkaj.zaboravi me.:) moj zivot bratee moja stvar.:*"

Komentar dečka: "ljubavi,to je nas andjeo u teeebi ♥"

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 23:06 (cuspajz).
18 godina
neaktivan

Peace, Brothers & Sisters {#}

I know that probably somebody will think this is stupid but i have nothing better to do
18 godina

Oni si daju malo prevelika prava?

http://www.jutarnji.hr/anonymous-zaprijetio-grckoj-policiji--ukoliko-ne-pustite-naseg-clana-izbrisat-cemo-porezne-dugove-/1008712/

Ja bi njima dao 20 to life pa nek onda "hakiraju" i prijete.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
neaktivan
Prevelika si prava daju od prvog dana, pa me ovo ne čudi.
Osim toga, oko njih se bespotrebno podigla velika galama iako još nisam vidio da su napravili nešto veliko, a pogotovo nisam vidio da su napravili nešto pametno i na korist sveopćeg pučanstva koje ih sve više smatra Robin Hoodovima novog doba.

Ne treba uopće trošiti vrijeme na njih, nisu vrijedni spomena.
I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Oni si daju malo prevelika prava?

http://www.jutarnji.hr/anonymous-zaprijetio-grckoj-policiji--ukoliko-ne-pustite-naseg-clana-izbrisat-cemo-porezne-dugove-/1008712/

Ja bi njima dao 20 to life pa nek onda "hakiraju" i prijete.

ne, to je tumačenje današnjih sloboda: danas svi traže puno novaca pa ne bi trebalo nikome ništa plaćati. banke su gamad koja lihvari od ljudi zbog toga bi svima trebalo otpisati dugove. sloboda znači odlučiti što ću plaćati jer je moj novac na računu moja privatna stvar.

premda ovo smatram previše i za ovaj pokret pa bi uzeo s velikom dozom rezerve

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2012 8:58 (igy).
18 godina
igy kaže...

ne, to je tumačenje današnjih sloboda: danas svi traže puno novaca pa ne bi trebalo nikome ništa plaćati. banke su gamad koja lihvari od ljudi zbog toga bi svima trebalo otpisati dugove. sloboda znači odlučiti što ću plaćati jer je moj novac na računu moja privatna stvar.

Nije ti logika jaca strana, a?

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Buckuris. 

dex

to što opisuješ poznato je u povijesti još iz Rimske republike

Političari (senatori) su zbog svojih privatnih interesa blokirali državu kojoj je prijetilo rasulo

tada su da bi se to riješilo izabrali diktatora koji je imao svu vlast da može država funkcionirati i bez podmićenih senatora

No diktatura je prerasla u carstvo, a carevi su ponovo pali pod korupcijom i nesposobnošću

ako se vodimo povijesti nama bi sad trebao jedan

Pošteni i pravedni diktator - da u 5 do10 godina vrati državu i ekonomiju na pravi put i da se onda makne sa političke scene.

No tu se otvara novi problem

dok si na vlasti i kad imaš veliku moć - moć te kvari, mijenja i korumpira - čak i kad si bezgranično pošten, osjetiti ćeš pipke kako te vabe

nadalje diktatori su obično okruženi ulizicama i nesposobnima - čime se potkopava dobra početna ideja oko napretka pa imaš nazadovanje

i opet se zatvara krug.

Osim toga vrlo su rijetki diktatori koji su se odrekli vlasti

17 godina
odjavljen

Irak i Libija su zemlje koje su i preživjele zbog diktatora; jedino čvrsta ruka može držati na okupu nekoliko plemena koja se mrze iz dna duše. Uostalom, Jugoslavija je i funkcionirala sve do smrti Tita...

17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Irak i Libija su zemlje koje su i preživjele zbog diktatora; jedino čvrsta ruka može držati na okupu nekoliko plemena koja se mrze iz dna duše. Uostalom, Jugoslavija je i funkcionirala sve do smrti Tita...

Eto, sad si rekao ono što se svi ustručavaju reći na glas. Mi (Hrvati, Srbi i ostala bratja) smo potomci plemstva koje je nekad živjelo u plemenima i treba nam kralj da s nama vlada kao u starim dobrim vremenima. Živio!

EDIT: Imam savršenu ideju! Neka Vatikan plati sve naše dugove i nek nam papa dođe u Hrvatsku da vlada s nama. To bi bilo jako lijepo i milostivo od njega i svetecrkvekatoličke. Kaj ne?

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2012 9:49 (The Man).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice