Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.347.572
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
moderator
Re: Što se događa s našim društvom?
thedream kaže...

1. Ti si zaista toliko naivan da smatraš kako je problem državnog proračuna isključivo prihodovna strana?

Zašto radišstraw man argument? Ja to ne smatram. BTW Ako odvrtiš temu koji mjesec unatrag, još tada sam govorio da treba u državnom sektoru napraviti oštre rezove i da bez toga nema propisnog smanjenja duga i oporavka zemlje.

Samo hoću reći da mi je jasno zašto vlada diže PDV - u pokušaju bržeg smanjenja duga države, da bi se morala manje zadužiti, te da ne bi morala ići u masovna otpuštanja i smanjenje plaća u državnom sektoru. Veći dug, lošiji rejting, veće daljnje kamate kod zaduživanja.

Uglavnom, štogod da naprave neće biti dobro za sve skupine građana. Diže PDV - ljudi se bune. Smanji plaće u državnom sektoru? Ljudi koji rade u državnom sektoru - bunit će se svi koji su na državnoj sisi ili kojima u familiji netko radi u državnoj službi jer će u familiju donositi manje novca. Počne otpuštati ljude iz državnog sektora - slična stvar kao i u prethodnom slučaju, opet će se buniti, samo što će tad biti još i gore jer će rasti nezaposlenost, plaćat će se otpremnine i plaćat će se za te ljude naknada na zavodu za zapošljavanje.

Duguročno gledano, za građane bi bilo najbolje da se smanje plaće u državnom sektoru (da se vežu uz realni sektor) i da se naprave drastični rezovi - naravno, za sve građane osim onih koji će biti "odrezani".

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Nije sigurno koliko je to namjerno, a koliko smo jednostavno glupi.

to je vjerojatno da dokažu da je potreba za još više državne administracije (ko da ih već nema previše)

da se mene pita sabor bi treba donjeti zakon da HEP mora certificirati takve uređaje, ovlašteni električari (koji polože certifikat kod HEP-a) ti smiju to složiti, a HEP se samo prikopča

Znači tebi ostaje samo

a) zoveš HEP da želiš panel na krovu

b) HEP šalje vještaka koji procijeni tehničku izvedivost

c) ponude ti modele a, b, c, d (i njihove cijene koje ćeš plaćati u ratama kroz struju)

d) nakon odabira dolaze ekipa i montira

e) na kraju mjesca počineš dobivati lovu od HEP-a (ispočetka ništa, ali kad otplatiš uređaje može bit lijepa lova)

sve skupa uredno bi se moglo napraviti za 14 dana od prvog poziva

14 godina
odjavljen
Drago kaže...

EDIT: Odgovor Pranji

Reguliranje cijena tuđe robe je u kapitalizmu nezamislivo.

Po meni je izvedivije da država osniva državne firme koje rade s minimalnom dobiti i konkuriraju privatnicima u onim segmentima gdje se procjeni da je strateški neophodno - osnovne životne namirnice uglavnom.

Također, nameti na gorivo moraju ići dolje jer sada u cijeni sudjeluju s gotovo 50% cijene goriva. Kada je gorivo bilo 3 kune to je bilo okej, sada kada je preko 10 kuna, više nije. 

Ne mora država sad usvojiti zakon po kojemu kruh košta 2 kn. Ali može nekakostaviti granicu na cijene određenih proizvoda npr. u postotcima dnevnog dohotka prema minimalnoj plaći.

Da je INA još državna firma,cijene goriva bi mogle dolje,a sad treba vući Mađare za rukav.

SK crew
16 godina
neaktivan

Odgovorio bi jednom tipičnom pričom mladog obrazovanog čovjeka, na hrvatski način. Ključna riječ - trunuti. I slažem se s tobom,da - štogod napravili, nekoj skupini ili nekome - ne valja. Ovo je jedan takav primjer, da posao profesorice HRV dobije profa iz likovnog, ROTFL. Ako se ne varam i Kerum je saborski zastupnik, toliko o onoj - svaka budala danas može biti...rečenici.

No da ne bude tipični OT i izbjegavanje odgovora, bojim se sve više da smo što se kreditnog rejtinga tiče, u apsolutnoj (ne)milosti agencija koje u naredno doba dolaze u naše malo selo. Koliko sam informiran, mnogi pokazatelji (zaboravio koji,moj bed) su nam gori od analogno - rumunjskih, čije državne obveznice već imaju status smeća - junk.

Vulgarno izražavanje često koristim da bi nešto naglasio, pa eto, neće ni ovaj put izostati - i tko će onda popušiti, i kakvo obećanje ove garniture, da će državne financije dovesti u red i biti sposobna refinancirati svoja zaduženja odnosno uredno ispunjavati svoje obaveze, i zadužiti se na novo, po postojećim ili čak nižim ks?

Tko je tolika budala od tih agencija, da to popuši. Da mi je vidjeti.

Cemetary gates
18 godina
Pranja kaže...

Ne mora država sad usvojiti zakon po kojemu kruh košta 2 kn. Ali može nekakostaviti granicu na cijene određenih proizvoda npr. u postotcima dnevnog dohotka prema minimalnoj plaći.

Da je INA još državna firma,cijene goriva bi mogle dolje,a sad treba vući Mađare za rukav.

I kad se želim s tobom naći na istoj valnoj duljini - ne mogu. 

Mađari i Ina praktički nemaju nikakve mogućnosti smanjivati cijene. Ina kupuje gorivo na slobodnom tržištu i ono košta koliko košta. Državni nameti su polovica cijene:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-ne-zele-da-znate-kako-nas-zapravo-vlada-vara-na-cijenama-goriva-/541531.aspx

I ovo za cijene kruha je također krivo.

U praksi to znači da ne kažeš da kruh košta dvije kune nego kažeš "a kruh košta ekvivalent dvije kune koje iznose 0,x% mjesečnog osobnog dohotka". Što ako ti se povećaju ulazni parametri znači da moraš mijenjati čitav zakon.

This space for rent!
18 godina
moderator
thedream kaže...
Vulgarno izražavanje često koristim da bi nešto naglasio, pa eto, neće ni ovaj put izostati - i tko će onda popušiti, i kakvo obećanje ove garniture, da će državne financije dovesti u red i biti sposobna refinancirati svoja zaduženja odnosno uredno ispunjavati svoje obaveze, i zadužiti se na novo, po postojećim ili čak nižim ks?

Koliko sam skužio, financijske institucije vole sređivanje prihodovne strane, vole ono što smatraju sigurnom lovom - lova od (povećanja) poreza. Tako da mislim da bi (tj. je) MMF zadovoljan povećanjem poreza, a kad je MMF zadovoljan, zadovoljne su i te rejting-agencije. I mislim da je to primarni razlog zašto se vlada odlučila na povećanje PDV-a - da MMF-u i agencijama izgleda kao da se situacija stabilizirala. I dok se situacija (naizgled) stabilizirala, onda se vlada može igrati s rashodovnom stranom, plaćama, otpuštanjima i sl.

14 godina
odjavljen
Drago kaže...

I kad se želim s tobom naći na istoj valnoj duljini - ne mogu. 

Mađari i Ina praktički nemaju nikakve mogućnosti smanjivati cijene. Ina kupuje gorivo na slobodnom tržištu i ono košta koliko košta. Državni nameti su polovica cijene:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-ne-zele-da-znate-kako-nas-zapravo-vlada-vara-na-cijenama-goriva-/541531.aspx

I ovo za cijene kruha je također krivo.

U praksi to znači da ne kažeš da kruh košta dvije kune nego kažeš "a kruh košta ekvivalent dvije kune koje iznose 0,x% mjesečnog osobnog dohotka". Što ako ti se povećaju ulazni parametri znači da moraš mijenjati čitav zakon.

Boldano-to ni meni nekad ne uspijeva. {#}

Eh,nisam ekonomista ni pravnik,ali zar država nema takvu mogućnost olakšavanja života svom narodu?

SK crew
18 godina
thedream kaže...

No da ne bude tipični OT i izbjegavanje odgovora, bojim se sve više da smo što se kreditnog rejtinga tiče, u apsolutnoj (ne)milosti agencija koje u naredno doba dolaze u naše malo selo. Koliko sam informiran, mnogi pokazatelji (zaboravio koji,moj bed) su nam gori od analogno - rumunjskih, čije državne obveznice već imaju status smeća - junk.

Nema teorije da vratimo ovolike dugove - 50 mlrd. državnog duga i barem još toliko dugova privatnih tvrtki i građana. BTW, čitava bivša Jugoslavija bila je zadužena 16 milijadi eura kada ju je MMF proglasio "prezaduženom" i više nisu davali kredite. Međutim, kada smo uveli kapitalizam, možemo se i dalje zaduživati. 

Poanta je da su ekonomske procjene više vezane uz politiku nego uz ekonomiju. 

Mi se, ponavljam, ponovo pretvaramo da se radi samo o ekonomiji, business as usual, a političari nam se svi redom predstavljaju kao kapitalisti veći od Gatesa i Buffeta. Krvi ispovrata bi ti oni dali za slobodno tržište! To i demokraciju, nema njima dražega...

Na kraju će nam otpisivati dugove iovako ionako, ali ćemo prije toga jesti drekove i imati takve socijalne i ekonomske potrese da će to biti milina gledati (s distancom od 100 godina). 

Tko preživi - baja.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 15:42 (Drago).
18 godina
moderator
Drago kaže...
Mi se, ponavljam, ponovo pretvaramo da se radi samo o ekonomiji, business as usual, a političari nam se svi redom predstavljaju kao kapitalisti veći od Gatesa i Buffeta. Krvi ispovrata bi ti oni dali za slobodno tržište! To i demokraciju, nema njima dražega...

Stalno zaboravljam na taj aspekt, da je u pitanju više politika nego ekonomija.

Drago kaže...
Na kraju će nam otpisivati dugove iovako ionako, ali ćemo prije toga jesti drekove i imati takve socijalne i ekonomske potrese da će to biti milina gledati (s distancom od 100 godina).

Problem je dug prema privatnicima, dakle uglavnom unutarnji dug. Takvi si ne mogu uvijek dopustiti da otpišu dug i zbog države mogu bankrotirati.

18 godina

Od frenda otac nekidan ugasio firmu. Todoric mu vec godinu i nesto dana nije platio odrzavanje frizidera. Posto je izdavao racune, morao je placati PDV, placati radnike, bla bla, a pitaj boga koja lova je bila u pitanju od strane Todorica.

Meni je ta praksa u HR smijesna - neplacanje racuna. Po meni bi se ovakve stvari ODMAH trebale regulirati.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 16:01 (tnakir).
16 godina
dado2202 kaže...

Većina ljudi koji imaju prosječnu plaću (u mojem kraju je taj prosjek još manji, oko 3000kn), znaju svaku lipu gdje ide, rade buđet svaki mjesec (i to deset puta bolje od bilo koje vlade) koji ovisi o svakoj lipi. Ti ljudi rade od jutra do sutra da imaju taj svoj prosjek.

Tebi povećanje od 100kn na 3000kn ne predstavlja problem ako imaš veću plaću (veći buđet), nekome tko ima tih 3000kn i ništa više to predstavlja jako veliki problem. Samo 100kn je jako mala razlika za porast cijena koji nas očekuje, očekuje nas puno veća razlika.

Evo još dok ukinu primanje PET ambalaže, stvarno ne znam od ćega će naši umirovljenici živjeti (koji imaju mirovinu oko 1000kn, ako uopće i imaju), kojima ti ta ambalaža predstavlja dodatnih 100-200kn mjesečno...

E pa sada lijepo uđemo u demagošku raspravu  demokraciji - birali ste, zahtijevajte

Dok se raspravlja o tomu kako će umirovljenici živjeti bez tih boca, netko razuman bi raspravljao o tomu zašto uopće imamo toliko umirovljenika i tražio rješenje za mirovine.

Cijela priča o ambalaži je napuhana prije nego je išta doneseno...pričekajmo malo. Inače, abnormalne stvari vezane su uz muljanje sa tim bocama, a sve to opet plaćamo svi mi..kako bogati tako i oni koji te boce pošteno skupljaju.

Što se primanja tiče...osoba koja je trošila svih 3000 na stvari vezane PDV-om bit će u mogućem manjku od cca 50kn. Kažem mogućem, jer sumnjam da će svi proizvodi porasti za iznos rasta PDV-a, ali i ako poskupe to je maksimalni gubitak.

Znam da zvučim okrutno, ali samo je*ene cigarete ljude koštaju daleko više, a one će poskupiti rastao PDV ili ne.

Ja osobno, kao poduzetnik, neću mijenjati cijene svojih usluga, kao što ih nisam mijenjao pri podizanju PDV-a sa 22 na 23%, a  moje usluge se, za razliku od tjestenine kreću u tisućama kuna.

Pravo pitanje i problem, na kraju, nije samo (nužno) zlo dizanja PDV-a nego reakcija lešinara čija "ulaganja" ova država toliko hvali i čeka - trgovaca.

tnakir kaže...

Od frenda otac nekidan ugasio firmu. Todoric mu vec godinu i nesto dana nije platio odrzavanje frizidera. Posto je izdavao racune, morao je placati PDV, placati radnike, bla bla, a pitaj boga koja lova je bila u pitanju od strane Todorica.

Meni je ta praksa u HR smijesna - neplacanje racuna. Po meni bi se ovakve stvari ODMAH trebale regulirati.

Ah...divan je svijet HR poduzetnika {#}

Ljudi misle da znaju što su problemi brinući se za svoju egzistenciju, a opet bez posebne naklonosti gledaju na ljude koji brinu za cijelu tvrtku i sudbinu desetina ili stotina drugih.

Ja sam već više puta razmišljao izaći iz sustava PDV-a, kada budem mogao...mislim da ću morati, ukoliko ne promijene retardiranost sustava naplate.

Inače...Saboru nedostaje ovaj čovjek:

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 16:14 (eevek).
15 godina
Drago kaže...

Ovaj inženjer sa solarnom kućom živi prekoputa mene - http://www.eihp.hr/hrvatski/solarnikrov.htm. Već godinama govori o tome kako je običnom čovjeku nemoguće svladati sve prepreke da proizvodi vlastitu struju, a umjesto da se stvari olakšaju, još su se zakomplicirale. 

Nije sigurno koliko je to namjerno, a koliko smo jednostavno glupi. 

Mafija sused (vidim da živimo u istom kvartu), mafija. Osobno sam sudjelovao u par projekata (kogeneracija i trigeneracija) koji nikad nisu otišli u realizaciju i to zbog toga što su Investitori odustali zbog "jednosavnosti" procedure. Tko bi poželio nešto takvo doma raditi evo mu materijala za čitanje. KLIK

Darky kaže...

to je vjerojatno da dokažu da je potreba za još više državne administracije (ko da ih već nema previše)

da se mene pita sabor bi treba donjeti zakon da HEP mora certificirati takve uređaje, ovlašteni električari (koji polože certifikat kod HEP-a) ti smiju to složiti, a HEP se samo prikopča

Znači tebi ostaje samo

a) zoveš HEP da želiš panel na krovu

b) HEP šalje vještaka koji procijeni tehničku izvedivost

c) ponude ti modele a, b, c, d (i njihove cijene koje ćeš plaćati u ratama kroz struju)

d) nakon odabira dolaze ekipa i montira

e) na kraju mjesca počineš dobivati lovu od HEP-a (ispočetka ništa, ali kad otplatiš uređaje može bit lijepa lova)

sve skupa uredno bi se moglo napraviti za 14 dana od prvog poziva

Što bi onda radila HERA i HROTE?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
18 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Što bi onda radila HERA i HROTE?

pa nek rade svoj posao, ali tako da to bude brzo i efikasno

ako već prepisujemo EU zakone, zakaj to nije ko u njemačkoj di dozvolu dobiješ za pol sata

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Problem je dug prema privatnicima, dakle uglavnom unutarnji dug. Takvi si ne mogu uvijek dopustiti da otpišu dug i zbog države mogu bankrotirati.

Samo mala digresija, vezano uz terminologiju - kad kažemo unutarnji dug, na što se misli, u odnosu na vanjsku komponentu i malo praktičnih informacija.

Još malo suhoparnosti, ali korisne za opće razumijevanje problematike.

Inače vrlo dobro primjećeno, to je ogroman problem za privatni sektor, pogotovo u tranzicijskim zemljama.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 21:08 (thedream).
15 godina
Darky kaže...

pa nek rade svoj posao, ali tako da to bude brzo i efikasno

ako već prepisujemo EU zakone, zakaj to nije ko u njemačkoj di dozvolu dobiješ za pol sata

Zato što se samo kod nas za shranje kaže banana (bezočno pokradoh autora stihova). Zato što su agencije takvog tipa dušu dale za uhljebljavanje a ne brzo i promptno rješavanje zahtjeva. Mad ako pogledaš dijagrame s onog linka oni su samo manji dio problema.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
@ mario.L_hr

"...jer samo se kod nas za sr*nje moze rec' banana..."

Song
"Samo kod nas"

Artist
"Tram 11"
Intelligent life on a planet comes of age when it first works out the reason for its own existence.
14 godina
protjeran

Da sad se vec javno izrazavaju za ideju Sjednjenih europskih drzava.

Merkel je također istaknula kako bi i Velika Britanija trebala biti puno sklonija ovom planu. Ističe kako vjeruje da će s vremenom i postati.

"Moja vizija je jedna politička unija, jer Europa mora ići tim svojim, unikatnim, putem. Moramo se svi zajedno zbližiti jedni drugima, po pitanju svih zakona i politika. Kroz jedan duži proces transferirati ćemo svu moć u ruke europske komisije koja će u konačnici vladati Europom kao nova (ujedinjena) europska vlada.",

istaknula je Merkel opisujući novu Europu prema svom viđenju i zaključila: 

"Tako bi trebala izgledati politička unija u budućnosti, negdje u budućnosti, ali napominjem - nakon brojnih međufaza koje vode prema tome."

EDIT:

LOL @jakovp umjesto da sklepa barem par rijeci on spama s prsticima {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 21:42 (Bugzapper).
16 godina
neaktivan

LOOOL tiltlovali su Balakova na RTL-u.. haha

Koji carevi, ček evo i link. Sad nek sve titluju, pa i nepismene političare, da silvu, ove turiste na granici kad ih hvataju za izjavu, ma sve nek titluju. LOL

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Koji carevi, ček evo i link. Sad nek sve titluju, pa i nepismene političare, da silvu, ove turiste na granici kad ih hvataju za izjavu, ma sve nek titluju. LOL

Hahaha, je­beno genijalno xD Napokon malo stila na RTL-u.

~~~ You know, half these gook whores are serving officers in the Vietcong. The other half have got TB. Be sure you only fuck the ones that cough. ~~~
18 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

recimo šeksa kad si malo popije....

16 godina
neaktivan
Darky kaže...

recimo šeksa kad si malo popije....

Al šta je presmješno, na dnevniku (ili vjesti)(hrt) su bili neki srpski dužnosnici vezano za ove huligane u Srbiji i niko titlove nije stavio. Isto i na Novoj. Pa mi nije jasno ko je tu lud? Al heben potez rtl-a. Kad sam to vidio na telki nisam mogo vjerovat kakva hebena ideja za protest..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina
neaktivan

iskreno, ja bih tražio da se titluje naše vrle spikere i voditeljice koje ne znaju službeni hrvatski jezik

18 godina

http://www.24sata.hr/sokantno/tinejdzeri-snimili-policajce-koji-su-ubili-covjeka-s-deset-hitaca-251154

Sta ovo nisu mogli rijesit onim el. pistoljem (tazer mislim da se zove)? Fucking cowboys!!!

I jos malo kaubojizma:

http://danas.net.hr/svijet/page/2012/01/25/0733006.html

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2012 7:38 (tnakir).
16 godina
neaktivan

Pljuc..

Čini mi se da u kino više neću od iduće plaće, sve u čarapu kao u stara vremena, ako išta ostane.

Cemetary gates
18 godina

Meni ide na kitu sto mediji i politicari pricaju o HR kao da je vec u EU.

18 godina
moderator
tnakir kaže...

http://www.24sata.hr/sokantno/tinejdzeri-snimili-policajce-koji-su-ubili-covjeka-s-deset-hitaca-251154

Sta ovo nisu mogli rijesit onim el. pistoljem (tazer mislim da se zove)? Fucking cowboys!!!

Mislim da previše njih (policajaca) gine na jednostavnim zadacima (kao npr prometna zaustavljanja) pa su postali paranoični i trigger happy.

Lik se qrči pred 2 pištolja, a ono što se desilo kasnije je samo refleks na njegov trzaj, trzaj koji je mogao značiti i rupu u glavi partnera.

Ja da sam policajac u takvom gradu, ne bi išao na dojavu pljačke sa el. pištoljem.

18 godina
DrNasty kaže...
tnakir kaže...

Mislim da previše njih (policajaca) gine na jednostavnim zadacima (kao npr prometna zaustavljanja) pa su postali paranoični i trigger happy.

Lik se qrči pred 2 pištolja, a ono što se desilo kasnije je samo refleks na njegov trzaj, trzaj koji je mogao značiti i rupu u glavi partnera.

Ja da sam policajac u takvom gradu, ne bi išao na dojavu pljačke sa el. pištoljem.

Cuj, tazer (mislim da se tako zove) moze onesposobiti zrtvu na udaljenosti od nekoliko metara tako da policajci i dalje mogu biti na sigurnoj udaljenosti. Ako se pokaze potreba za koristenjem vatrenog oruzja, onda lako izvuces glock iz futrole.

16 godina
neaktivan

Mislim da sam negdje čitao da su u samom vrhu svjetskih zemalja po ubojstvima policajaca.

Cemetary gates
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Cuj, tazer (mislim da se tako zove) moze onesposobiti zrtvu na udaljenosti od nekoliko metara tako da policajci i dalje mogu biti na sigurnoj udaljenosti. Ako se pokaze potreba za koristenjem vatrenog oruzja, onda lako izvuces glock iz futrole.

To je šta bi bilo kad bi bilo, lik ima odjeće na sebi a maše palicama ili cijevima. Ljudi drže glock a on se qrči, veliki no-no.

18 godina
thedream kaže...

Mislim da sam negdje čitao da su u samom vrhu svjetskih zemalja po ubojstvima policajaca.

Takodjer sam citao da u americi policajci upucaju najvise ljudi.

DrNasty kaže...

To je šta bi bilo kad bi bilo, lik ima odjeće na sebi a maše palicama ili cijevima. Ljudi drže glock a on se qrči, veliki no-no.

Evo ti kako se situacija da rijesiti sa nasilnim idiotima. Tazer. Takodjer se vidi primjena pepper spraya. Situacija pod kontrolom bez uporabe oruzja. Kako bi i trebalo biti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2012 8:45 (tnakir).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice