Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.348.831
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen

Moje mišljenje je da se naknada za PET,staklene boce i limenke ostavi. Trebalo bi uvesti još i naknadu za tetrapake,staklenke,konzerve itd.

Zašto? Pogledajte oko sebe-kad ste zadnji put vidjeli bocu na ulici?{#}

SK crew
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
http://www.galaksija.com/planeta/novac.htm
14 godina
odjavljen
The Man kaže...

Svi slavenski narodi imaju sličan DNK. Ništa oko čega se treba uzbuđivati.

SK crew
18 godina
neaktivan
The Man kaže...

osim toga tokom 50ih je bila gomila studentskih dobrovoljnih akcija širom jugoslavije

samo dragi bog zna koliko je djece i mješanih brakova tada nastalo

bili smo jedna država 75 godina, logično je da je DNK sličan

18 godina
neaktivan
The Man kaže...

Oh noes!

Šta ćemo sad?!

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
17 godina
neaktivan
Trebamo se udruziti s Rusima i Kinezima. Jel gledao netko emisiju Reporteri by Mirjana Rakic sad u subotu ili nedjelju. Bilo je jako puno toga zanimljivog o Rusima i njihovoj suradnji s Kinezima i kak to amerikanerosi ne lajkaju bas. Mnogo zanimljivo. Bas sam s gustom pogledao.
http://www.galaksija.com/planeta/novac.htm
18 godina
neaktivan
The Man kaže...
Trebamo se udruziti s Rusima i Kinezima. Jel gledao netko emisiju Reporteri by Mirjana Rakic sad u subotu ili nedjelju. Bilo je jako puno toga zanimljivog o Rusima i njihovoj suradnji s Kinezima i kak to amerikanerosi ne lajkaju bas. Mnogo zanimljivo. Bas sam s gustom pogledao.

kinezi i rusi se jednako vole kao i ameri i rusi ili ameri i kinezi

17 godina
neaktivan
Iznenadio bi se...
Intelligent life on a planet comes of age when it first works out the reason for its own existence.
16 godina
neaktivan

Preispitujem malo učinke podizanja PDV-a u kratkom roku (do god dana cca.) i iskreno ne vidim ništa pozitivno u toj odluci Vlade (osim naravno ho-ruk prikupljanja sredstava za održivost proračuna uopće, rekao bih, i suzbijanja deficita, dakle unaprijed praktički znaju da je budući proračun po sadašnjim obrisima neostvariv, i to ne sa strane rashoda, koju bi bilo logično dirati prvu, već prihoda - love nema li nema). 

Osobno ipak, da bih potaknuo potrošnju i uz rizik/žrtvu prihodovne strane proračuna, koja je zaista vrlo klimava, PDV bih čak vratio na 22%, uz sve najavljene međustope, i uz izravnu intervenciju države na cijenu energenata, pogotovo što se poduzetništva tiče tj. industrije konkretno.

Nedopustivo je da plaćaju m3 plina po 80% većoj cijeni od kućanstava, u isto vrijeme cijena goriva je jednaka za sve, država se ne odriče trošarina itd. Žalim baš zbog eto, te dvije stvari koje me trenutno najviše muče, kakvi su učinci po oporavak gospodarstva uz stopu PDV-a od 25%, i drugi, što poduzeti od strane države da se ublaži divljanje cijene energenata, po nekakvom načelu pravičnosti, a opet boljih uvjeta za industriju nego li su sadašnji..

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 12:43 (thedream).
18 godina
moderator
thedream kaže...

Preispitujem malo učinke podizanja PDV-a u kratkom roku (do god dana cca.) i iskreno ne vidim ništa pozitivno u toj odluci Vlade (osim naravno ho-ruk prikupljanja sredstava za održivost proračuna uopće, rekao bih, i suzbijanja deficita, dakle unaprijed praktički znaju da je budući proračun po sadašnjim obrisima neostvariv, i to ne sa strane rashoda, koju bi bilo logično dirati prvu, već prihoda - love nema li nema).

Ako ništa drugo, povećanje PDV-a u kombinaciji s povećanjem neoporezivog dijela dohotka će smanjiti teret krize na one najsiromašnije i prebaciti ga onima koji imaju više. Dakle, povećat će se priljev novca u proračun, ali to povećanje će više biti na teret onih koji imaju više.

thedream kaže...
Osobno ipak, da bih potaknuo potrošnju i uz rizik/žrtvu prihodovne strane proračuna, koja je zaista vrlo klimava, PDV bih čak vratio na 22%, uz sve najavljene međustope, i uz izravnu intervenciju države na cijenu energenata, pogotovo što se poduzetništva tiče tj. industrije konkretno.

Što to znači "poticanje potrošnje" u doba kad nitko nema novac?! Čime će ljudi kupovati? Poticanje potrošnje (u ovakvom stanju) je floskula.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ako ništa drugo, povećanje PDV-a u kombinaciji s povećanjem neoporezivog dijela dohotka će smanjiti teret krize na one najsiromašnije i prebaciti ga onima koji imaju više. Dakle, povećat će se priljev novca u proračun, ali to povećanje će više biti na teret onih koji imaju više.

Što to znači "poticanje potrošnje" u doba kad nitko nema novac?! Čime će ljudi kupovati? Poticanje potrošnje (u ovakvom stanju) je floskula.

Ne znam da li bi se na ovo smijao, ili plakao. Trebali bi slaviti povećanje od 183kn na neoporezivom dijelu dohotka (na plaći do 6 000kn), a zatvoriti oči na poskupljenje apsolutno svega što nam okice ugledaju na policama trgovina, jer logikom stvari i gospodarskom praksom - trgovci ukoliko razliku od povećanja PDV-a ne ukalkuliraju u višu cijenu proizvoda, čitaj - prebace na tebe, mene i ostale kupce, direktno gube od svojih prihoda i konačnici profita ukoliko ga ostvaruju.

Ajmo zapljeskati povećanju neoporezivog dijela osnovice onima do 6 000kn, a meni sa 6 300 prosječne skinuti 90kn i reći tko ti je kriv, traži smanjenje plaće, pa šta ti je 90kn mjesečno, godišnje cca. 1100kn, pljuga, tehnički + pun tank skoro za auto, možda 7 dana ljetovanja, šta ti je to, tko se još vozi, ide na more uopće itko?

( Dopuna link ) Nitko nema novac kažeš a depoziti građana u bankama premašuju 160 milijardi (oročena štednja 125 cca.), znači ne milijuna, već milijardi kuna. Upravo je zadaća gospodarstva, ali i kompletnog financijskog sektora, kako da im (nam) taj novac izbiju iz džepova. I onda ne možeš ni obrisati rit ukoliko imaš realni pad potrošnje koji izravno znači pad gospodarske djelatnosti čak i u kratkom roku.

1.

2.

Problem je što se za novac u pravilu uvijek bore dva sektora, financijski, i realni. Bankama (tim više što su strane) štednja odgovara, državi - ne. Pa ti vidi..

Dopuna : Što misliš zašto su banke sjele posljednjih dana SLiniću za vrat čim je blebnuo da bi izdao narodne obveznice dopuštene za kupnju od strane stanovništva, što je do sada bilo zabranjeno? Pa upravo iz razloga što bi se bankama drastično smanjili depoziti, pa su odlučili urliknuti prvo nuđenjem veće kamatne stope na štednju, a kasnije čak i povećanjem kreditnih kamatnih stopa za stanovništvo, ukratko, uzmite nam depozite, poskupljujemo kredite. Nema kredita, pa se onda slikajte. Na to ih je pak zajašio Rohatinski da će im podići stopu obvezne rezerve ako budu bahati itd itd itd..

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 13:12 (thedream).
18 godina
moderator
thedream kaže...

Ne znam da li bi se na ovo smijao, ili plakao. Trebali bi slaviti povećanje od 183kn na neoporezivom dijelu dohotka (na plaći do 6 000kn), a zatvoriti oči na poskupljenje apsolutno svega što nam okice ugledaju na policama trgovina, jer logikom stvari i gospodarskom praksom - trgovci ukoliko razliku od povećanja PDV-a ne ukalkuliraju u višu cijenu proizvoda, čitaj - prebace na tebe, mene i ostale kupce, direktno gube od svojih prihoda i konačnici profita ukoliko ga ostvaruju.

Ni ja ne znam hoćeš li se smijati ili plakati, s obzirom da si promašio ceo fudbal. Prihodi se moraju povećati ako želimo početi dug države.

Ti očito ne shvaćaš da "teret krize" podrazumijeva daljnja odricanja. Sad, tko će snositi taj teret i u kolikoj mjeri? Povećanjem PDV-a osigurava se da oni koji imaju najviše love, koji najviše kupuju, da sukladno svojoj kupovnoj moći i najviše uplate u državni proračun! Kako će PDV pogoditi sve, onda se povećanje neoporezivog dijela dohotka čini dobra mjera da se povećanje PDV-a barem malo ublaži za najsiromašnije. Što ti tu nije jasno?

Mogla je vlada ići i drugom linijom - PDV neka ostane kakav je bio, ali će zato jače oporezivati plaće. Sad, što je korektnije? Plaćati porez po tome koliko netko ima prijavljenu plaću ili plaćati porez po stvarnoj kupovnoj moći (koliko netko mjesečno može robe kupiti)?

thedream kaže...
Ajmo zapljeskati povećanju neoporezivog dijela osnovice onima do 6 000kn, a meni sa 6 300 prosječne skinuti 90kn i reći tko ti je kriv, traži smanjenje plaće, pa šta ti je 90kn mjesečno, godišnje cca.

LOL Ja te fakat ne kužim. Iz ovog tvojeg ti bi i ovce i novce. E, ne može! Biraj! Daj svoj prijedlog kako da državna blagajna bude bogatija za pet milijardi kuna.

thedream kaže...
Nitko nema novac kažeš a depoziti građana u bankama premašuju 125 milijardi, znači ne milijuna, već milijardi kuna.

Kojih građana? Sigurno ne onih koji koji su u minusu, jer ih taj minus košta puno više nego da dignu kredit, košta ih puno više nego dobiju kamatu na depozite. O čem ti pričaš? Prosječni čovjek nema ušteđevine, nikakve. Ako ima, a u minusu je, onda je glup, jer mu dugoročno gledano taj minus nagriza, ako ne i pojede svu ušteđevinu.

17 godina
mbaksa kaže...

Haha, uspjeli su ti zamazati oči. Iako sam se nadao da će nova vlada donijeti nešto korisno,ali vidim da nam se piše samo lošije.

Ulaskom u EU odlazi nam nulta stopa poreza na osnove namirnice, zanima me kako će to riješiti. Dolaze nam dodatne naknade na vodu i plin, hmm nice (nije mi dosta 500kn račun za plin svaki mjesec). Ta siča koju dobivaš sa povećanjem neoporezivog dijela neće ti biti dosta niti da pokriješ ukidanje nulte stope.

Dizanje PDV-a na 25% i moguće ukidanje PDV za turizam. Evo najveće gluposti koju sam do sada ćuo od "ministra" Linića. Već sada je javna potrošnja živa katastrofa, ljudi skrivaju novce u banke kao zmija noge(jer se svi boje kako će preživiti ako slučajno osnovne cijene odu gore, "better safe then sorry"). Dizanjem PDV-a automatski će dići cijene svih proizvoda, veće cijene manja potrošnja, osnove ekonomije (osim u slučaju Apple-a :)). Ja koji se ne bavim ekonomijom vidim te stvari, a kako onda netko tko se zove "ministrom" ne vidi te stvari.

A ukidanje PDV-a za turizam je opet nešto što ne kužim. Debelo sumnjam da će naši ugostitelji smanjiti cijene ako se smanji PDV (čemu kada zarađuješ više). Što će do donijeti. Dati turizmu (kojem svaki godine ide sve bolje), novi uzlet, a industriji (kojoj ide svake godine sve gore) odrezati i zadnju žilu kucavicu dizanjem PDV-a. A turizam je grana u kojoj može biti da jedne godine jesi, druge nisi. Istina da treba ulagati u turizam, ali ne pretvoriti cijelu državu u "turističku državu" jer ipak 2/3 stanovništva se ne bavi turizmom.

Iskreno sad mi je žao što sam glasao uopće za promijene, jer stvarno neki potezi me zabrinjavaju i izgleda da nam dolazi još gore vrijeme.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
17 godina
mbaksa kaže...

LOL Ja te fakat ne kužim. Iz ovog tvojeg ti bi i ovce i novce. E, ne može! Biraj! Daj svoj prijedlog kako da državna blagajna bude bogatija za pet milijardi kuna.

Jednostavno. Riskirati. Smanjiti investicije države, smanjiti državni aparat, smanjiti povlaštene mirovine, smanjiti broj ratnih invalida i "branitelja", smanjiti davanja na plaću, dati ljudima više love(djelomično ovo što su napravili), bolje se boriti s korupcijom... Ima toga.

Napraviti neke radikalne poteze, a ne igrati na sigurno (iako je to u ovom slučaju još gore) dizanjem PDV-a.

Ako se špara, onda se špara.

EDIT: Najlakše je uvijek dobiti priljev novca na tuđim leđima (građana), umjesto da se malo pogleda u svoje dvorište gdje žito curi.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 13:39 (dado2202).
18 godina
moderator
dado2202 kaže...
mbaksa kaže...

Haha, uspjeli su ti zamazati oči. Iako sam se nadao da će nova vlada donijeti nešto korisno,ali vidim da nam se piše samo lošije.

Zamazati oči? S čim? To što se ti ne želiš suočiti sa stvarnošću, ne znači da su meni zamazali oči.

Navodiš poskupljenja i kritiziraš poreze, a ne objašnjavaš kako da država uprihodi dodatnih pet milijardi kuna bez dizanja poreza.

dado2202 kaže...
Iskreno sad mi je žao što sam glasao uopće za promijene, jer stvarno neki potezi me zabrinjavaju i izgleda da nam dolazi još gore vrijeme.

Imao si pogrešna očekivanja. Aktualna vlada nije u predizbornom programu imala to da će teći med i mlijeko. Nije mi jasno uopće ti ideja da će ti 2012. godine biti bolje nego 2011. Prvo nam treba biti malo gore, jer se konačno trebaju početi vraćati dugovi!

dado2202 kaže...
mbaksa kaže...

Jednostavno. Riskirati. Smanjiti investicije države, smanjiti državni aparat, smanjiti povlaštene mirovine, smanjiti broj ratnih invalida i "branitelja", smanjiti davanja na plaću, dati ljudima više love(djelomično ovo što su napravili), bolje se boriti s korupcijom... Ima toga.

Daj to malo konkretiziraj. Budu svjestan da se radi o pet milijardi kuna, do čega država pokušava doći na prihodovnoj strani, a sigurno će uz to srezati i rashodovnu stranu (dakle, dio onog što si napisao).

16 godina

A što svi toliko trube o PDV-u? Jasno je da mjera nije popularna, jer nitko ne reagira dobro na poskupljenja.

Opet, s druge strane, odlučili smo ući u EU...istu EU zbog koje će cijene narasti.

Sada odjednom 'rvatima abnormalno smeta put izlaska iz krize koji košta 2 kave na dosadašnjih 1000 kn

Ukratko...ono što ste plaćali 1000 kn, sada bi moglo biti nekih 1016-1017 kn...gotovo, kolaps države jebote {#}

M_dipl. kaže...
Moral je objekt istraživanja jedne discipline koju bi trebao dobro poznavati da bi mogao obraniti tezu da su ljudska prava stvar morala. Zdrav razum ti je, pak, toliko zdrav da će puknuti od zdravlja (da citiram jednog filozofa).

To je moral, ali za tebe i filozofe općenito. Za nas "obične smrtnike" moral je poprilično razumljiv, bez istraživanja i posebnih poznavanja knjiga koje najčešće ne sadrže pretjerano korisne stvari, osim ako imaš višak vremena za promišljanja.

Već sam ti napisao, ja sam osoba koja stvari gleda onakve kakve jesu i ne kompliciram stvari koje su vrlo jednostavne, barem ljudima koji žive u našem civilizacijskom okružju.

Ne sumnjam da je taj moj "simplicizam" razlog što sam se pronašao u programiranju. To je svijet bez sranja i sasvim je logičan, a opet za mnoge iznimno kompleksan.

Dok ćeš ti brže bolje o moralu i etici krenuti razglabati u nevjerojatne širine, ja neću, jer meni je to jednostavno bez posebne dimenzije promišljanja...tu govorim barem o osnovnom moralu, bez posebno nametnutih sranja od društva.

Zanimljivi su mi ljudi poput tebe, jer možete i jednu najobičniju for petlju dignuti u nekakav svijet apstraktnog promišljanja, a ona je i dalje najobičnija petlja...

Zapravo, mislim da je programiranje objekt istraživanja jedne matematičke discipline koju bi svi trebali izuzetno dobro poznavati da bi mogli obraniti tezu kako je for petlja jedna najobičnija iterativna naredba {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 13:50 (eevek).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

1. Ni ja ne znam hoćeš li se smijati ili plakati, s obzirom da si promašio ceo fudbal. Prihodi se moraju povećati ako želimo početi dug države.

Ti očito ne shvaćaš da "teret krize" podrazumijeva daljnja odricanja. Sad, tko će snositi taj teret i u kolikoj mjeri? Povećanjem PDV-a osigurava se da oni koji imaju najviše love, koji najviše kupuju, da sukladno svojoj kupovnoj moći i najviše uplate u državni proračun! Kako će PDV pogoditi sve, onda se povećanje neoporezivog dijela dohotka čini dobra mjera da se povećanje PDV-a barem malo ublaži za najsiromašnije. Što ti tu nije jasno?

Mogla je vlada ići i drugom linijom - PDV neka ostane kakav je bio, ali će zato jače oporezivati plaće. Sad, što je korektnije? Plaćati porez po tome koliko netko ima prijavljenu plaću ili plaćati porez po stvarnoj kupovnoj moći (koliko netko mjesečno može robe kupiti)?

2. LOL Ja te fakat ne kužim. Iz ovog tvojeg ti bi i ovce i novce. E, ne može! Biraj! Daj svoj prijedlog kako da državna blagajna bude bogatija za pet milijardi kuna.

3. Kojih građana? Sigurno ne onih koji koji su u minusu, jer ih taj minus košta puno više nego da dignu kredit, košta ih puno više nego dobiju kamatu na depozite. O čem ti pričaš? Prosječni čovjek nema ušteđevine, nikakve. Ako ima, a u minusu je, onda je glup, jer mu dugoročno gledano taj minus nagriza, ako ne i pojede svu ušteđevinu.

1. Ti si zaista toliko naivan da smatraš kako je problem državnog proračuna isključivo prihodovna strana? Dragi kolega ne može ona biti toliko ružna, koliko ja mogu biti pijan. Samo to ću ti reći, drugim riječima, ne možeš ti toliko zaraditi, koliko ja kao država mogu potrošiti. Pokušaj sa analizom rashodovne strane za početak.

Ja ne shvaćam? A ti što - shvaćaš? Odricanja, pa ajmo i to vidjeti, poskupljuje javni prijevoz, poskupljuje gorivo, poskupljuje hrana, piće, odjeća, kozmetika, apsolutno sve čak i PRIJE PODIZANJA PDV-A, namjerno capsano, pa se ispričavam, ove godine još i poskupljuje plin, struja, i voda. Ajmo se još malo toga odreći, što ti kažeš na to, uz postojeću - ili čak nižu razinu plaća, onima iznad 6 000kn.

Radije ajmo o ovcama, novci nam baš ne idu koliko vidim. Pričajmo o šišanju ovaca uslijed odricanja. Možda bi mogli razglabati malo i utjecaju podizanja PDV-a na likvidnost poduzeća u HR, inače poznatog zdravog okruženja za naplatu. Pa ti budi država - i naplati im taj svoj PDV, u trenutku kad ni njima doslovce nitko ništa ne plaća, uz pad prodaje tj. potrošnje i svega ostalog.

2. Da znam odgovor na to pitanje bio bi ministar financija, zar ne? Moj prijedlog kako da država bude bogatija sastoji se u zadržavanju stope PDV-a na 23% uz međustope koje su najavljene, na hranu, turističke usluge itd., na izdavanje nekoliko narodnih obveznica do kraja godine sa rokom dospijeća od godine dana i adekvatnom kamatnom stopom konkurentnom onoj na oročenu štednju perioda jedne godine, garantiram da bi nastupila pomama a država bi došla na najbezbolniji način po građane, do prihodovne strane proračunskih sredstava.

Nadalje, kompenziraj odricanje od dijela trošarina državnih autocesta u cijeni litre goriva sa davanjem isplativijih trasa tih istih autocesta domaćim mirovinskim fondovima u koncesiju - dođi do sredstava, + nek se narod mrvicu i više vozi zbog niže cijene goriva uslijed niže trošarine - opet dođi do sredstava, win-win.

Nadalje, smanji broj općina, nešto što ova Vlada još uvijek ne radi. Milanović cijeli mandat u oporbi priča o potrebi jačanja nekakve decentralizacije Hrvatske, ma tko, gdje, šta? Time što će Kotromanović prebaciti vojsku iz jedne zgrade u ZG u drugu? Ajmo radije dalje.

3.  Eh, fenomenalno. Ja ti serviram podatak analitičara ZABE, a ti mi odgovoriš sa filozofijom. Kojih građana? Turaka vjerojatno, ili vlastelina iz Dubrovačke republike.

A da pošalješ upit u ZABU ili HNB sa svojom primjedbom pa skupa prokomentiramo odgovor? Kad smo već kod "prosječnih" i prosječnijih građana, znaš li koliko su isti ostavili kn samo za vrijeme 12mj. i šop.groznice? Znaš li broj registriranih vozila 2011. u odnosu na 2010. ? Klik! Znaš li broj uplaćenih aranžmana za skijanja i o kojem se iznosu radi kad 200.000 ljudi ode u inoz.? Ajmo malo o prosječnosti i minusima, što ti kažeš? Moj iznosi trenutno -5831kn, krajnje sam prosječan kao što vidiš od ovih navedenih - prosječnijih, koji se provode i - štede.

Kojih građana, sjajno pitanje, vjerojatno kako sam rekao, onih iz nekih prošlih vremena što su ovuda prolazili.

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Inače, u svom ovom "groznom" društvu i vremenu ipak se izrodila i jedna važna stvar - danas je čovjek slobodan promišljati o svemu.

??!? Čovjek je oduvjek slobodan promišljati o svemu, nije to proizvod ovog društva, a još manje se izrodio taj pojam nedavno..

Možemo pričati o postotku 'slobodnih u glavi' pojedinaca tokom povijesti, ja se ne bih kladio da taj postotak vremenom raste.

Pero Dinamit kaže...
Ja sam za to da se uvede neki novi način naplate i kontrole toga, jer ne samo da će okoliš biti čišći, već će dosta ove sirotinje koja to skuplja jer mora od nečega preživljavati i dalje nekako krpati kraj s krajem.

Jedu govna. Kad je uvedena naknada, svaki takav proizvod je poskupio za 50 lipa i to plaćamo svi mi - potrošači. I sad misle ukinuti tu priču, cijene neće pasti za 50, samo jadničci neće niti to više imati.

17 godina
mbaksa kaže...

Daj to malo konkretiziraj. Budu svjestan da se radi o pet milijardi kuna, do čega država pokušava doći na prihodovnoj strani, a sigurno će uz to srezati i rashodovnu stranu (dakle, dio onog što si napisao).

Da baš o tome govorim, mislim da se tih 5 milijardi (ili koliko već bilo) može srezati na rashodovnoj strani,a ne da se diže prihodovna. Konkretno znaš i sam da ti ne mogu ništa reći (zato to i toliko stalno spominješ), niti sam ikad radio u kakvom ministarstvu, niti sam ikad vidio brojeve koji se izdvajaju za koju pojedini granu, tako da niti konkretno ne mogu reći (znam da ćeš to sad iskoristiti protiv mojeg argumenta, ali ajde nek ti bude).

Mi zadnjih 10 godina već krpamo proračun, dok s jedne strane lova polagano teče u bilo kakve kvazi gluposti, s druge strane se stalno dižu davanja građana prema državi.

Nitko nije očekivao med i mlijeko, ali sad opet dolazimo do toga da će građani morati zategnuti remen, opet sve pada na građane...

Iskreno sam se čak i počeo veseliti EU, samo zato da bar malo te političke bagre ode negdje van u nekakve EU političke krugove, pa da se ih riješimo na neko vrijeme, možda se nešto pokrene.

18 godina

Posve se slažem s thedreamom (osim u odabiru nicka, nabijem onoga tko nick započinje članom "the"...) da je 25% PDV-a, izuzev ako je to na rok od 3-6 mjeseci, katastrofa. Dapače, mislim da će svako dulje "izlaganje" stanovništva povećanom PDV-u smanjiti, a ne povećati proračunske prihode, a isto tako mislim da je potreban nevjerojatni državni intervencionizam i socijalizam kojega se pravi političari s vizijom za svoju zemlju ne boje (Roosevelt, recimo), ali se jadnici koji se trse pokazati većim kapitalistima od Warrena Buffeta ili Billa Gatesa to nikada neće usuditi. 

Inače, očekujte katastrofu lokalno, regionalno i kontinentalno.

This space for rent!
17 godina
eevek kaže...

Ukratko...ono što ste plaćali 1000 kn, sada bi moglo biti nekih 1016-1017 kn...gotovo, kolaps države jebote {#}

Većina ljudi koji imaju prosječnu plaću (u mojem kraju je taj prosjek još manji, oko 3000kn), znaju svaku lipu gdje ide, rade buđet svaki mjesec (i to deset puta bolje od bilo koje vlade) koji ovisi o svakoj lipi. Ti ljudi rade od jutra do sutra da imaju taj svoj prosjek.

Tebi povećanje od 100kn na 3000kn ne predstavlja problem ako imaš veću plaću (veći buđet), nekome tko ima tih 3000kn i ništa više to predstavlja jako veliki problem. Samo 100kn je jako mala razlika za porast cijena koji nas očekuje, očekuje nas puno veća razlika.

Evo još dok ukinu primanje PET ambalaže, stvarno ne znam od ćega će naši umirovljenici živjeti (koji imaju mirovinu oko 1000kn, ako uopće i imaju), kojima ti ta ambalaža predstavlja dodatnih 100-200kn mjesečno...

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 14:20 (dado2202).
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Posve se slažem s thedreamom (osim u odabiru nicka, nabijem onoga tko nick započinje članom "the"...) da je 25% PDV-a, izuzev ako je to na rok od 3-6 mjeseci, katastrofa. Dapače, mislim da će svako dulje "izlaganje" stanovništva povećanom PDV-u smanjiti, a ne povećati proračunske prihode, a isto tako mislim da je potreban nevjerojatni državni intervencionizam i socijalizam kojega se pravi političari s vizijom za svoju zemlju ne boje (Roosevelt, recimo), ali se jadnici koji se trse pokazati većim kapitalistima od Warrena Buffeta ili Billa Gatesa to nikada neće usuditi. 

Inače, očekujte katastrofu lokalno, regionalno i kontinentalno.

Omiljeni košarkaš iz djetinjstva, ništa više. {#}Klik!

{#}

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Gdje je nestao novac?  (hipotetsko pitanje..)

Nije li povećanje potrošnje jedini način da se ostvari gospodarski rast? Mislim, je da je kvaka 22, ali ako smanjiš potrošnju, sigurno nećeš ostvariti gospodarski/ekonomski rast. A bez toga, nema nam boljih vremena..

16 godina
neaktivan

Kaže jedan komentator - jel to oni koji je za vrime rata kra i prodava humanitarnu pomoć?

A drugi će - je! , ali je u to vrime vozija kariolu.

{#} Epic, šta su ti dalmatinci..

Cemetary gates
14 godina
odjavljen

Budimo realni,zbog čega bi se država trebala brinuti oko npr. trgovaca? Ionako su to veliki strani trgovački lanci-deri miško. Neka država regulira cijene artikala u trgovinama i onda unatoč dizanju PDV-a narod će imati za "kruh".

S druge strane,industrija-neki jarac i proizvode,treba im pomoći. Kad god netko pokuša nešto pokrenuti,doslovno je sravnjen sa zemljom zbog papirologije,doprinosa ovih onih..

A čovjek bi otvorio radna mjesta.

SK crew
18 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Budimo realni,zbog čega bi se država trebala brinuti oko npr. trgovaca? Ionako su to veliki strani trgovački lanci-deri miško. Neka država regulira cijene artikala u trgovinama i onda unatoč dizanju PDV-a narod će imati za "kruh".

S druge strane,industrija-neki jarac i proizvode,treba im pomoći. Kad god netko pokuša nešto pokrenuti,doslovno je sravnjen sa zemljom zbog papirologije,doprinosa ovih onih..

A čovjek bi otvorio radna mjesta.

tu si u pravu, trgovini se uopće ne treba pomagati (osim izvoznoj, ali kad postanemo punopravni član EU, dobiti ćemo i njihovu logističku podršku)

problem je u pokretanju bilo kakve tvornice ili proizvodnje

evo pazi paradoksa

za cca 20K eura možeš nabaviti solarne panele za krov kuće koji prozvode struju

investicija koja se isplačuje za ca 5 do 7 godina

i sad ako želiš tu struju prodavati HEP-u trebaš skupiti 60 (šezdeset) različitih dozvola i suglasnosti bog te pitaj od koga sve, valjda i od pape i za to ti treba gotovo godina dana

u njemačkoj za istu stvar dozvolu dobiješ za 20 minuta - koliko im je potrebno da izrade formulare

e sad zamislite da da svi na svoje kuće stave te panele, koliko bi se struje proizvodilo?

Znači HEP bi od nas kupio struju i preprodaje je dalje

eto ti izvoza

ali ne, to je prejednostavno

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 14:55 (Darky).
18 godina

EDIT: Odgovor Pranji

Reguliranje cijena tuđe robe je u kapitalizmu nezamislivo.

Po meni je izvedivije da država osniva državne firme koje rade s minimalnom dobiti i konkuriraju privatnicima u onim segmentima gdje se procjeni da je strateški neophodno - osnovne životne namirnice uglavnom.

Također, nameti na gorivo moraju ići dolje jer sada u cijeni goriva sudjeluju s gotovo 50%. Kada je gorivo bilo 3 kune to je bilo okej, sada kada je preko 10 kuna, više nije. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 15:23 (Drago).
16 godina
neaktivan
bed kaže...

Nije li povećanje potrošnje jedini način da se ostvari gospodarski rast? Mislim, je da je kvaka 22, ali ako smanjiš potrošnju, sigurno nećeš ostvariti gospodarski/ekonomski rast. A bez toga, nema nam boljih vremena..

Da ako nešto proizvodiš, ali ako uvoziš i trošiš onda je to problem.

18 godina
Darky kaže...

evo pazi paradoksa

za cca 20K eura možeš nabaviti solarne panele za krov kuće koji prozvode struju

investicija koja se isplačuje za ca 5 do 7 godina

i sad ako želiš tu struju prodavati HEP-u trebašskupiti 60 (šezdeset) različitih dozvola i suglasnosti bog te pitaj od koga sve, valjda i od pape i za to ti treba gotovo godina dana

u njemačkoj za istu stvar dozvolu dobiješ za 20 minuta - koliko im je potrebno da izrade formulare

e sad zamislite da da svi na svoje kuće stave te panele, koliko bi se struje proizvodilo?

Znači HEP bi od nas kupio struju i preprodaje je dalje

eto ti izvoza

ali ne, to je prejednostavno

Ovaj inženjer sa solarnom kućom živi prekoputa mene - http://www.eihp.hr/hrvatski/solarnikrov.htm. Već godinama govori o tome kako je običnom čovjeku nemoguće svladati sve prepreke da proizvodi vlastitu struju, a umjesto da se stvari olakšaju, još su se zakomplicirale. 

Nije sigurno koliko je to namjerno, a koliko smo jednostavno glupi. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

1. Dapače, mislim da će svako dulje "izlaganje" stanovništva povećanom PDV-u smanjiti, a ne povećati proračunske prihode,

2. a isto tako mislim da je potreban nevjerojatni državni intervencionizam i socijalizam kojega se pravi političari s vizijom za svoju zemlju ne boje

1. Meni nije jasno kakve to oni izračune imaju. Gledam po sebi. Da imam 30 miljona za ulaganje, i da znam da će se pdv povečat na 25 posto, nebi ulago nema šanse.

Ljudi će još više štedjet. Ja prvi ne kupujem ni robu ni nikakve gluposti izuzev cigareta, al odreko sam se i kava i novih košulja i neznam čega sve. Dakle sva potrošnja ida ne osnovno, hrana, režije, internet, mob.. Sad se ne mogu sjetit na što sam zadnje vrijeme potrošio bar 100 kuna a da nije nešto od ovog osnovnog za život. A sve više mojih frendova radi isto. Smanjuju tarife na mobitelima, štede struju, vodu, otkazuju telefon i tv, na cuge i izlaske se ide minimalno. Ovime će nas još više potaknut na štednju. Ja ću prvi trošiti još manje, svu lovu koja i ostane ću micat na stranu, a slično je stanje i kod ekipe. Dakle mogu pretpostaviti da će dosta ljudi u Hrv. ići sličnom analogijom. Povečanje pdv-a na 25% je sve samo ne poticaj i kreiranje boljih uvijeta za potrošnju (i proizvodnju na kraju krajeva).

Ok, u prvih par mjeseci možda i smaknu neku lovu i napune proračun, no do kraja godine će se to sve srozat na razinu depresije.

2. Tko? Fakat neam pojma ko je u Hrv uopće tolko sposoban. Možda bolje pitanje od tko, jest kako?, nekakv trend je da država sve manje intervenira, a i u što bi intervenirala. Neznam kolko baš ima prostora za neke financijske manevre. Al opet nekako mislim da taman i dođe The man, i da zna kako, opet bi naši to nekako zasrali, ili se ljudima nebi dalo, ili bi ga njegovi suradnici pokrali ili neš slično.. Dakle trebalo bi prvo intervenirat u državni aparat i istrijebit korupciju 100% na svim razinama, od lokalnih na šire, pa tek onda nešto počet radit. Iako ja imam povjerenja u ljudi, mirne duše bi stavio ruku u vatru da je bar 60% ljudi u državnom aparatu korumpirano ili bilo korumpirano.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice