Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.359.580
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
tnakir kaže...

Vezano za smanjeni kreditni rejting ako ne udjemo u EU. Citao sam par intervjua sa ekonomskim strucnjacima koji kazu da nam smanjenje rejtinga svakako prijeti, sa ili bez EU. Tako da... prema Pusicki... nista od nasih penzija.

Ako je Francuska, koja je nakon Njemačke 2. najjača gospodarska sila u Europi i još ktome je u eurozoni, doživjela sudbinu pada savršenog kreditnog rejtina, isto tako i Austrija, ne znam od kuda vam ideja da će Hrvatska vjerojatno izbjeći tu sudbinu ako uđe u EU?

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
18 godina
AA-d00d kaže...
tnakir kaže...

Vezano za smanjeni kreditni rejting ako ne udjemo u EU. Citao sam par intervjua sa ekonomskim strucnjacima koji kazu da nam smanjenje rejtinga svakako prijeti, sa ili bez EU. Tako da... prema Pusicki... nista od nasih penzija.

Ako je Francuska, koja je nakon Njemačke 2. najjača gospodarska sila u Europi i još ktome je u eurozoni, doživjela sudbinu pada savršenog kreditnog rejtina, isto tako i Austrija, ne znam od kuda vam ideja da će Hrvatska vjerojatno izbjeći tu sudbinu ako uđe u EU?

Kao sto sam vec n puta napisao, EU nece izvuci HR iz krize. Dok god se ne pokrene gospodarstvo, poveca izvoz, smanji drzavni aparat i slicno, HR ce sve vise tonuti u kredite i dugove.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
14 godina
protjeran
AA-d00d kaže...
tnakir kaže...

Uzmeš li u obzir da su rating kuće američanske, mora ti nekaj počet smrdit.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
18 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...
AA-d00d kaže...
tnakir kaže...

Uzmeš li u obzir da su rating kuće američanske, mora ti nekaj počet smrdit.

Inače bi mi zaudaralo gore nego štala ali te iste američanske rating kuće su snizile i kreditni rating JU-ES-EJ-u.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 9:15 (AA-d00d).
14 godina
protjeran

Pogledaj nakon koliko vremena. Možda ti fakat i zasmrdi.

18 godina
neaktivan

Pa isto nakon koliko vremena su pale Francuska i Austrija, ali ionako nema veze gdje im je HQ, to su privatne firme kojima je cilj nabiti kamate državama tako da se pojedinci (osobe/firme/.../) još više obogate,

da li su im žrtve Amerikanci (građani, a ne elita na vlasti!), Francuzi, Egipćani ili netko četvrti nije važno...ajd' možda jedino Izrael nikad neće biti{#}

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

To nema izravne veze sa (ne)ulaskom u EU, nego cijenom(+) inozemnog kapitala ako nam državne obveznice svrstaju u klasu junk-a(-). Ulazak u EU bi poslao barem jasniju sliku investitorima da se stvara pravna i ekonomska perspektiva zaokretu gospodarskog ciklusa, i utoliko možemo sagledavati nekakvu povezanost, ali okriviti EU za pad kreditnog rejtinga HR je pogrešno, kao i pohvaliti ju, ako se to ne dogodi tj. rejting ostane na sadašnjoj razini (malo vjerojatno).

Mi (kao država) moramo napraviti sve da osiguramo što kvalitetniji pravni i ekonomski uslov da se i dalje zadužujemo po ovim, ili boljim, a nikako gorim uvjetima - sa većom ks. To nam može pružiti jedino ulazak u EU, pad rejtinga nam prijeti nevezano uz njega - ali pozicija nam se ulaskom osnažuje i drastično popravlja.

Pusićka se prose*ava o problematici u kojoj je realno govoreći - laik, i C/P-a Čačića, koji je također prvenstveno poduzetnik, i dolazi iz realnog sektora, nije klasični financijaš, zato je i dobio ogromnim dijelom ministarstvo koje je dobio, a ne MF.

Da rezimiram : realna prijetnja smanjenja rejtinga postoji - direktno vezana uz nemogućnost ispunjenja naplate dospjeća prethodnih državnih zaduženja ; govoriti o izravnom utjecaju (ne)ulasku ovom prilikom u EU na pad rejtinga je prilično hrabro obzirom da kako sam rekao, niti EU određuje isti, niti postoji jedna jedina europska agencija za određivanje istog.

EU će nam pomoći u toliko mjeri, da pošalje poruku institucionalnim investitorima (ali i prvenstveno kred. agencijama) da je u ovoj zemlji stanje zrelo za promjene nabolje umjesto nagore što se tiče državnih financija (da, ruku na srce - i ne možemo stvari u red dovesti sami), i da stremimo k tome, da i uz visoko vanjsko zaduženje ostvarujemo pozitivan gospodarski rast što je moguće.

Dopuna : Također, moram primjetiti kako postoji evidentan dvostruki kriterij istih agencija kada se radi o brzini smanjenja rejtinga, mislim na SAD i njihove Bogove novca sa Wall Street-a u odnosu na zemlje EU. Cijela priča sa Francuskom je čisto politikanstvo od strane SAD-a, prvenstveno njihove vlade, Bijele kuće, i kred.agencija koje su samo lutke na koncima. Zemlja kao što je SAD koja grca u dugovima dijeli packe cijelom svijetu a pogotovo zemljama prvacima EU, zanimljivo.

Navodno je u pripremi već neko vrijeme i prva europska agencija za ocjenu kreditnog rejtinga, prvenstveno EU zemalja, daj Bože - eto. Tim više što ove američke malo tko više ozbiljno shvaća, ali potencijalno i dalje predstavljaju veliku opasnost u širenju panike, i poskupljenju ionako sve skupljeg inokapitala.

Dopuna 2 : Nisam osobno njegov fan - ali čisto pogled jednog HR poduzetnika. Nije lagao ni zareza.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 10:18 (thedream).
14 godina
protjeran

Trebalo im je puno duže da reagiraju skidanjem američanskog rejtinga nego što im je trebalo za intervencije na rejtingu Europskih zemalja.

16 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

Trebalo im je puno duže da reagiraju skidanjem američanskog rejtinga nego što im je trebalo za intervencije na rejtingu Europskih zemalja.

Napisao prije par stranica već i objasnio.

Cemetary gates
14 godina
protjeran

AA-d00du sam pričao. Njemu je to ne smrdi. {#}

18 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

AA-d00du sam pričao. Njemu je to ne smrdi. {#}

Tko kaže da mi ne smrdi, samo meni smrdi intenzivnije iz nekog drugog smjera{#}

18 godina

Neznam sto da ti kazem. Cijeli svijet lezi na krivim temeljima, cijeni krive vrijednosti itd... Indiferentan sam prema svemu vise...

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
neaktivan

Ako će se (r) nastaviti neovisno o EU, onda nam EU kao takav - ne smeta ( blaže od - ne treba ), i potpuno je sa tvog stajališta indiferentno što ćeš zaokružiti, i hoćemo li ući. Naravno da nećemo dati petama srednjeg vijeka, inkvizicije, spaljivanja ljudi na lomači, getoiziranja ljudi druge vjeroispovjesti, boje kože i političkog uvjerenja ili u novije HR doba, ušutkavanja medija, igrica tajnih službi i hladnih ratova sa svim živim susjedima, i da će se u tom smislu razvoj društva nastaviti, ali će ga zaobići jedan ne manje važan - a to je ekonomski.

Onda svi ostali padaju u vodu, pošto su apsolutno ovisni jedan o drugome, a tim više što je razvoj kohezijska cjelina koja se međuodržava, a ne samo stanje duha.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 10:59 (thedream).
17 godina
neaktivan
Vrijedi pogledati...
http://www.galaksija.com/planeta/novac.htm
18 godina
M_dipl. kaže...

2. Mi se kao društvo razvijamo i civilizacijski dižemo, ali to nema nikakve veze sa EU, to je sve što želim reći. Ovaj će se razvoj nastaviti neovisno o EU.

Neovisno o EU ne EU - ljudi (pa i ti) zaboravljaju da je antiku slijedio srednji vijek, gdje je zaustavljen rast ukupne količine znanja i društvo se "razvijalo" unatrag.

Naše društvo se ovih 20 godina velikim dijelom razvijalo unatrag - što ekonomski, što politički. Ta tvoja sigurnost da se razvijamo "neovisno o EU" mi je totalno neshvatljiva. Da smo ostavljeni sami sebi, HDZ-u i "vrhovniku" (da ga kojim slučajem đavo nije uzeo sebi) sada bismo imali spaljivanja vještica na trgu.

EDIT: Vidim da je srednji vijek spomenuo i thedream. 

Poanta je da ne postoji garancija stalnog napretka društva - zna se to zaustaviti i "curiknuti". U ovako nestabilnoj zemlji s lošim obrazovnim sustavom koji izbacuje svake godine nepismene nacionaliste, male naciste, homofobe, zaglupljene tipove koji misle da je normalan termin za Srbe - "srbočetnici" (termin koji se, usput, pojavljuje u udžbenicima u osnovnoj školi, a onda Sunčica Findak pita srpske Vukovarke da zašto ne idu na istu nastavu sa svojim hrvatskim vršnjacima, nego uče iz srpskih udžbenika, a onda joj mala kaže da joj jako smeta kad umjesto Srbi stoji "srbočetnici" (čudno! kao da se ne osjeća srbočetnikinjom).

Dakle, kad imaš tako kretensku zemlju koja pleše na granici nacizma, s lošim školstvom, s uništenom proizvodnjom i samim time sredstvima preživljavanja - full blown nacizam ili srednjevjekovni klerikalizam ti je bliže nego ti misliš, a ja ne vidim neko veliko "civilizacijsko dizanje".

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 11:31 (Drago).
16 godina
neaktivan
The Man kaže...
Vrijedi pogledati...

Slažem se ,ali to će biti čitaj nikada, jer uvijek ima smartassova.

16 godina
neaktivan

Regija je isto stabilna u 3 p*zde mile matere, dok čitam portale i gledam RTV vijesti, novine itd. iz Srbije - u kojima 300.000 ubijenih muslimana i tisuće silovanih žena za vrijeme rata u Bosni nazivaju "naučnom fantastikom". Ma ne EU, nego da nas netko lopatama fizički raskopa i odvoji od ovog dijela svijeta i aneksira Švicarskoj, orijentacija sjever, sjeveroistok..

Povod je manje bitan - film Angeline Jolie koji, koliko sam saznao od komentara iz SAD-a, i nije nešto spešl. Poanta je koliko je opet krvi uzavrelo, i koliko se noževa oštri, a neke se stvari u ovom dijelu svijeta očito nikada neće promijeniti.

Nisam čak presiguran bi li pogriješio kad bi prosr*o da će ovdje opet biti rata, za 50,100g. - ali će biti..

Stvarno smo svi skupa napredovali,  do razine da nam ne trebaju prsti za povratiti, već ide spontano samo od sebe, kolijevka kulture - mi, Srbija i BiH, dosta je jedan priglupi film da potegne krvožednu masu za neku stvar, i genocid postane default-no stanje..

Beam me up Scotty, ja kažem - destination anywhere..

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 12:15 (thedream).
18 godina
neaktivan

he he izgleda da su keksa i co uhvatili spuštenih gaća i da će biti "stupido" i ostati bez super prevelikih nezasuženih mirovina {#}

18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
"od_ebat ćemo balkanštinu i ući u EU gdje vlada europski duh" nisu na tome spremni raditi, oni čekaju da se to dogodi ne shvaćajući da je upravo takav stav par excellence primitivan i malograđanski.

u prilog ovome dajem tipičan primjer sa HoSa

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 14:44 ((s)izgoreo).
18 godina
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
(...)

Apsolutno se ne slažem!

Mi kao društvo zaista jesmo na niskom granama, ali ako su nam globalizacijski procesi išta donijeli onda je to nekakva ideološka integracija sa zemljama zapada (za što ne tvrdim da je pozitivno). Da imamo polupismene nacionaliste, neonaciste, itd. ali obrazovni nam sustav, u ovom dezavuiranom obliku, i dalje nudi mnogo toga, kulturološki više nego većina zapadnih sustava, što naravno ne može kompenzirati za nedostatak same kulture, no to je druga priča.

Najkraće rečeno, smatram da je naše društvo u konstantnom rastu što se razine kultivacije tiče, to ponekada djeluje presporo ali ide prema naprijed. Nema to veze s HDZ-om ili SDP-om nego samo sa nama, članovima tog društva. Ako se na sebi i svojoj okolini radi onda dugoročno nema zime za zdravo društvo. Svojedobno sam ti na kavi i rekao da mi je upravo to degradirano društvo izravni poticaj za bavljenjem strukom, što znači da vjerujem u promjenu na bolje i spreman sam na njoj i raditi. Ljudi koji kažu "od_ebat ćemo balkanštinu i ući u EU gdje vlada europski duh" nisu na tome spremni raditi, oni čekaju da se to dogodi ne shvaćajući da je upravo takav stav par excellence primitivan i malograđanski.

A sve ovo skupa nema nikakve veze sa EU-om. Društva su tamo većinom au pair sa našim, a tamo gdje su iznad nisu zbog EU nego zbog drukčijih društvenih, političkih, ekonomskih, povijesnih i inih okolnosti. EU s time nema veze.

Samo potcrtano s obzirom da kasnim svima s materijalima i grafičari će mi doći s bejzbol palicama: 

s jedne strane su nam "globalizacijski procesi donijeli ideološku integraciju sa zemljama zapada", a s druge strane "sve skupa nema nikakve veze s EU". 

Dogovori se sam sa sobom koji stav zastupaš.  Ili si mislio na zemlje Zapadnog Marsa, a ne na EU?

Ja na EU imam milijun zamjerki, ali uvijek me otrijezni to kad vidim kakvi smo mi "an sich" - sami po sebi. 

This space for rent!
18 godina
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 15:05 (tnakir).
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...

1. Stari sustav ti je omogućavao da spremaš ispit koliko ti treba, da ne dolaziš na predavanja ako ne želiš ili ne možeš, da preuzmeš odgovornost za svoje obrazovanje u svoje ruke.

Ti prednošću smatraš nešto što se danas smatra nedostatkom. Danas se preferira kontinuirani rad (i uključivanje dovoljno praktičnih aktivnosti, dakle da se naučeno može odmah provježbati, primijeniti) naspram kampanjskog.

Ti u osnovi ideš linijom da nam profesori pa ni obrazovni sustav oupće ne trebaju. Neka daju literaturu i neka studenti jednostavno dvaput godišnje izađu na ispite i riješena stvar.

M_dipl. kaže...

Sustav ECTS bodovanja je također besmislen jer pod jednu kvantitativnu ljestvicu svodi težinu i predviđeno vrijeme predmeta, što leži na pretpostavci da su svi predmeti podložni takvoj kvantifikacije (a nisu) i da su svi učenici svodivi na te satnice (što nisu).

Prijedlog boljeg sustava?

M_dipl. kaže...

Sustav kolkovija je postojao i prije kod profesora koji su ih htjeli, danas se nameće svugdje kao de facto norma bez pitanja je li on primjeren za predmet.

Drugim riječima prije su profesori bili lijeni raditi kolokvije i studentima olakšati polaganje ispita i sad je problem što su na to primorani. Svašta. I dalje svi ne daju kolokvije tako da još nije vrijeme da se počneš buniti protiv toga.

M_dipl. kaže...

Prema bolonjskom sustavu, usmeni bi ispiti trebali u potpunosti nestati. Dopušteni su samo pismeti i to po mogućnosti "objektivnog" tipa, dakle na zaokruživanje.

O tom potom. Sad još nije tako. Stvari se još stignu promijeniti ili se neki aspekti ni ne moraju usvojiti. Je li igdje (u svijetu - AFAIK u Hrvatskoj nije) bolonjski sustav sproveden tako da nema usmenih?

M_dipl. kaže...

I sad ti reci meni kako ću ja testirati razumijevanje studenta putem pismenog ispita ili, još gore, ispita na zaokruživanje? Odakle da ja izvučem informaciju da on shvaća Hegela ako mu dam ispit na zaokruživanje?

Daš mu pet sličnih rečenica ili odlomaka, svaki s jednom maaalom, ali ključnom razlikom.

M_dipl. kaže...

Što se protočnosti tiče, upravo je to sada otežanije nego prije. Ti u ovom trenutku ne možeš naprosto nastaviti školovanje u nekom drugom gradu bez nekakve nadoknade predmeta, a bolonja se u to klela.

Ne znam u što se klela ili nije klela. Ne vidim neki nedostatak da se naprave nadoknade predmeta ako su nužne. Osim toga, ako to zaista je problem, to nije razlog da se bolonja odbaci, nego je motiv da se taj problem (ili "problem") ispravi.

M_dipl. kaže...
2. Mi se kao društvo razvijamo i civilizacijski dižemo, ali to nema nikakve veze sa EU, to je sve što želim reći. Ovaj će se razvoj nastaviti neovisno o EU.

Nema nikakve veze s EU, a prihvatili smo evropske vrijednosti, radi EU smo napravili mnoge izmjene zakona i donijeli nove zakone, napravili mnoge promjene u mnogim državnim sustavima i sad razvoj naše države, a slijedom toga i društva, nema nikakve veze s EU. Svašta.

14 godina
odjavljen

Meni je glupo to što na faxu postoje ocjene, koja je uopće korist ocjena kada iz nekog predmeta 70 % studenata padne,a od onih 30 % koji prođu,25 % ima ocjenu 2.

SK crew
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 16:52 (Pranja).
16 godina
protjeran
thedream kaže...

Regija je isto stabilna u 3 p*zde mile matere, dok čitam portale i gledam RTV vijesti, novine itd. iz Srbije - u kojima 300.000 ubijenih muslimana i tisuće silovanih žena za vrijeme rata u Bosni nazivaju "naučnom fantastikom". Ma ne EU, nego da nas netko lopatama fizički raskopa i odvoji od ovog dijela svijeta i aneksira Švicarskoj, orijentacija sjever, sjeveroistok..

Srbi su dobri, da ne kažem divni. Ako gledate RTRS primjetit ćete da ni u prognozi ne spominju Federaciju.

Ali dnevnik FTV (Federalna Televizija) je nešto najstrašnije za pogledati, a ide u super terminu. Neka fina ženica čiji je govor i ponašanje slično onom nedavno prikazane sjevernokorejske voditeljice (on što je jednog dana super tužna što je umro Kim, a drugog super sretna jer mu je došao sin) govori 70% vremena dnevnika protiv Srba. Svaka peta riječ je genocid, osporavanje srpske borbe za teritorij i pričanje o nekoj agresiji.

Zamislite sve što Hrvati ispričaju protiv Srba kad se priča o Vukovaru u deset godina, e to što ste zamislili nije ni blizu ovome što ta ženica kaže.

Šteta što FTV na stranici ne drži arhivu.

P.S.

Film ne može biti dobar jer se Angelina voli petljati u stvari koje ne razumije, kao što je film.

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
18 godina

Vidi ti to počeli smo postove brisat,{#} jel i to selektivno ovo je več drugi danas a kaj sam ja to napisal tak strašnoga zapravo u ovom dole postu citirajuči ovo gore?!{#}{#}

Kaj je tu tak skandaloznog da se ne smije vidit???????????? Kaj je tu tak skandaloznog da se ne smije vidit????????????
http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 18:47 (rambox).
18 godina

Izbaci smajlije, piši normalno, ne spamaj besmislenim linkovima (kakve veze ima onaj video s bilo čime?) i nećeš dobiti karton.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 18:48 (Drago).
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
M_dipl. kaže...

Sustav ECTS bodovanja je također besmislen jer pod jednu kvantitativnu ljestvicu svodi težinu i predviđeno vrijeme predmeta, što leži na pretpostavci da su svi predmeti podložni takvoj kvantifikacije (a nisu) i da su svi učenici svodivi na te satnice (što nisu).

Sustav ECTS bodovanja je vjerojatno najnelogičniji sustav. Jedan ECTS bi u pravilu trebao značiti 30 sati rada za kolegij (uključujući predavanja, svjesno i nesvjesno učenje itd.). Kad se uzme u obzir da jedan semestar ima fiksno 30 ECTS bodova na svakom faksu (900 sati rada), a semestar traje ~4 mjeseca (~2'880 sati) ispada da bi prosječan student na dan trebao izdvajati čistih 7.5 (!!!) sati rada za faks da prođe semestar, što je apsurd!

Nadalje, prema ECTS-u se određuje plaćanje kolegija u slučaju pada. Naravno, kolegiji s najvećim brojem ECTS-a su u pravilu oni na kojima pada najviše ljudi. Smiješno je to što neki faksevi u slučaju pada, uz plaćanje prema ECTS-u, zahtjevaju još i plaćanje godine što je u najmanju ruku sramotno kad znamo da se radi o javnom školstvu!

Nadalje, po bolonji se više ne gleda prolaz godine, već prolaz semestra. To je prilično fucked up kad je moguć slučaj da ne položiš predmet zimskog semestra u zimskom roku, ali ga recimo položiš u dekanskom roku na jesen (dakle, ne padneš kolegij), ali svejedno, unatoč tome što nisi pao kolegij, ne možeš polagati predmet ljetnog semestra koji za uvjet ima taj predmet (koji položiš tek na jesen)! To nepotrebno oduljuje proces studiranja, a još kad ti natovare zadaće, labose, bliceve na satu, uz činjenicu da kolokviji i ispiti nisu ništa lakši sad nego prije bolonje i da na mom faksu 2/3 ne polože u roku, studiranje bez plaćanja ispada samo za genijalce.

Nama je na prvom predavanju profesor iz jednog predmeta rekao da je tak svejedno što mi naučimo na faksu te da diploma ne govori da mi znamo koristiti stvari koje se danas koriste, već da smo na tom nivou da možemo naučiti nove vještine temeljene na onima koje smo učili na faksu. Bilo kampanjski, bilo kontinuirano, za ispite na faksu se treba pripremati puno temeljitije nego za ispite u ranijem školovanju i sumnjam da će se naučeno gradivo zaboraviti, neovisno je li naučeno kampanjski ili kontinuiranim učenjem. Osim ispita, na mom faksu se sve može prepisati i samo ona 1/3 koja će završiti u roku uči kontinuirano. Svakako bih vrednijim smatrao da nam je dana veća individualnost (što bi dodatno studente pripremilo na individualnost kad započnu radni odnos), nego to što trebamo raditi zadaće i skupljati bodove kao u srednjoj.

~~~ North Korea - best Korea ~~~
18 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...
mbaksa kaže...
M_dipl. kaže...

Sustav ECTS bodovanja je vjerojatno najnelogičniji sustav. Jedan ECTS bi u pravilu trebao značiti 30 sati rada za kolegij (uključujući predavanja, svjesno i nesvjesno učenje itd.). Kad se uzme u obzir da jedan semestar ima fiksno 30 ECTS bodova na svakom faksu (900 sati rada), a semestar traje ~4 mjeseca (~2'880 sati) ispada da bi prosječan student na dan trebao izdvajati čistih 7.5 (!!!) sati rada za faks da prođe semestar, što je apsurd!

Što ti misliš koliko sati dnevno radi teta na blagajni? Tip na benzinskoj? Programer?

BTW kad već tako kričiš... Znaš kako je meni izgledala prva godina FOI-a pred nekih 11 godina? Na vlak ujutro u 6:15, stigao na faks oko 7, cijeli dan nastava i vježbe, i na vlak natrag navečer u 7:20. Neke dane tu i tamo koja rupa od koji sat. Znači, jednako ili više od tih 7.5 sati dnevno plus doma pisanje zadaća, učenje, tu i tamo koji seminarski rad. Mislim, helou! O čemu ti pričaš?

i_rambo_plache kaže...
Nadalje, prema ECTS-u se određuje plaćanje kolegija u slučaju pada. Naravno, kolegiji s najvećim brojem ECTS-a su u pravilu oni na kojima pada najviše ljudi. Smiješno je to što neki faksevi u slučaju pada, uz plaćanje prema ECTS-u, zahtjevaju još i plaćanje godine što je u najmanju ruku sramotno kad znamo da se radi o javnom školstvu!

Konkretiziraj "neki faksevi". To što neki to rade ne znači da rade svi, pa stoga to ni ne može biti kritika ECTS-a.

i_rambo_plache kaže...
Nadalje, po bolonji se više ne gleda prolaz godine, već prolaz semestra. To je prilično fucked up kad je moguć slučaj da ne položiš predmet zimskog semestra u zimskom roku, ali ga recimo položiš u dekanskom roku na jesen (dakle, ne padneš kolegij), ali svejedno, unatoč tome što nisi pao kolegij, ne možeš polagati predmet ljetnog semestra koji za uvjet ima taj predmet

Ti imaš zajamčena 4 roka za kolegije u zimskom i ljetnom semestru, tako da se tu nemaš što buniti. I opet - sad ćeš tu izvlačiti neke možebitne iznimke prisutne samo na nekim faksevima i to predstavljati kao nedostatak cijelog sustava.

i_rambo_plache kaže...
a još kad ti natovare zadaće, labose, bliceve na satu, uz činjenicu da kolokviji i ispiti nisu ništa lakši sad nego prije bolonje i da na mom faksu 2/3 ne polože u roku, studiranje bez plaćanja ispada samo za genijalce.

Bliceve na satu? Nisam čuo za to. Zadaće, labosi - pa u tome i je cijela poanta! Da onu teoriju koju si maloprije učio, da to odmah primijeniš u praksi!

i_rambo_plache kaže...
Svakako bih vrednijim smatrao da nam je dana veća individualnost (što bi dodatno studente pripremilo na individualnost kad započnu radni odnos), nego to što trebamo raditi zadaće i skupljati bodove kao u srednjoj.

Cijela poanta sustava je da se radi kao u srednjoj. Nekima se to manje sviđa (kampanjcima), nekima više.

PS tvoja poruka je bila reakcija na moje traženje prijedloga boljeg sustava. Nisi dao nikakav prijedlog - samo si uglavnom pretežito neopravdano kritizirao postojeći sustav.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 21:37 (mbaksa).
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

1) Što ti misliš koliko sati dnevno radi teta na blagajni? Tip na benzinskoj? Programer?

BTW kad već tako kričiš... Znaš kako je meni izgledala prva godina FOI-a pred nekih 11 godina? Na vlak ujutro u 6:15, stigao na faks oko 7, cijeli dan nastava i vježbe, i na vlak natrag navečer u 7:20. Neke dane tu i tamo koja rupa od koji sat. Znači, jednako ili više od tih 7.5 sati dnevno plus doma pisanje zadaća, učenje, tu i tamo koji seminarski rad. Mislim, helou! O čemu ti pričaš?

2) Konkretiziraj "neki faksevi". To što neki to rade ne znači da rade svi, pa stoga to ni ne može biti kritika ECTS-a.

3) Ti imaš zajamčena 4 roka za kolegije u zimskom i ljetnom semestru, tako da se tu nemaš što buniti. I opet - sad ćeš tu izvlačiti neke možebitne iznimke prisutne samo na nekim faksevima i to predstavljati kao nedostatak cijelog sustava.

4) Bliceve na satu? Nisam čuo za to. Zadaće, labosi - pa u tome i je cijela poanta! Da onu teoriju koju si maloprije učio, da to odmah primijeniš u praksi!

5) Cijela poanta sustava je da se radi kao u srednjoj. Nekima se to manje sviđa (kampanjcima), nekima više.

1) Poanta je trebala biti da je prosječnom studentu dovoljno i manje od 7 i pol sati rada po danu da položi semestar (ne zaboravi da sam u taj prosjek uračunao i neradne dane), tako da su ECTS bodovi kao orjentir za učenje predmeta besmisleni. Dodao bih još, ukupno mi je ovaj semestar otišlo 295 sati na predavanja, dakle po prosjeku bi izvan faksa trebao učiti ~5 sati na dan izvan faksa (ubrojeni i neradni dani).

2) Za filozofski znam sigurno. Nije kritika ECTS-a per se, ali je kritika provođenja ECTS-a u segmentu plaćanja školarine u Hrvatskoj.

3) Ne znam jesi li shvatio što sam htio reći ovime pošto sam nezgodno formulirao. Možda bi bilo jednostavnije da dam primjer. Recimo, ja u ljetnom semestru imam kolegij Matematika 2. Ukoliko ja ne položim Matematiku 1 u zimskom roku, nemam pravo upisati Matematiku 2. Ipak, Matematiku 1 mogu položiti još u jesenskom roku što bi značilo da nisam pao taj kolegij.

Koliko znam, prije se predmet s ljetnog semestra mogao upisati neovisno o uspjehu polaganja predmeta zimskog semestra dok sad tome nije tako. Prema tome, sad gotovo da i ne postoji "pad godine", jedino ako ne daš nijedan kolegij do početka sljedeće godine. Prilično sam siguran da tako funkcioniraju svi faksevi u Hrvatskoj (osim ako ima neki koji nema ECTS).

4) Bliceve na satu neki profesori na mom faksu (ajmo reć polovica) turaju pod rubriku "prisutnost na satu" ili sl. Zadaće su potpuno nepotrebne pošto su jednostavnije od zadataka na ispitima (govorim o svom faksu). Neki labosi su korisni, većina je apsolutno beskorisna pošto se labosi redovito prepisuju, a većina asistenata koji ih drže su relativno blagi te je većinu labosa moguće proći i bez ikakvog znanja.

5) IMHO, faks ne bi trebao biti kao srednja. Srednja bi trebala biti priprema za faks (izuzev strukovnih), a faks bi trebao biti priprema za radni odnos. Uz to, kao punoljetne osobe, studente ne bi trebalo tjerati na rad, već jednostavno filtrirati po sposobnosti. Tko je sposoban, polaže, tko nije, ne. Kakav kontinuiran rad -- ako to osoba nije naučila u 12 godina svog školovanja, neće ni sada.

P.S. - stari sustav mi se čini boljim od bolonje, mislio sam da nije bilo potrebno dodatno naglašavati. Eto prijedloga!

~~~ North Korea - best Korea ~~~
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 22:15 (i_rambo_plache).
17 godina
neaktivan
http://www.galaksija.com/planeta/novac.htm
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice