Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.390.399
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
mbaksa kaže...
bed kaže...
mbaksa kaže...

Nije prijetnja. Bila bi prijetnja kad bi bio siguran da bi obustavili isplatu mirovina (samo) zato jer građani nisu zaokružili "da" na referendumu.

Aha. Prijetnja je samo ako si siguran da će se ono što prijetiš i ostvariti. A ako nisi siguran da bi se prijetnja mogla ostvariti - onda to nije prijetnja. Em ti definicije..

Promašio si poantu. Bila bi prijetnja kad bi bio siguran da bi obustavili isplatu mirovina (samo) zato jer građani nisu zaokružili "da" na referendumu.

Meni je zvučalo kao prijetnja-ako ne glasate ZA EU,nećete dobiti mirovine.

SK crew
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Minoza kaže...

Random po županijama, anketar odabere županiju, a komp onda zove. Ako se provodi više anketa, lako se može potrefit da te zovu i dvaput u danu ili kroz par dana u par navrata, ništa čudno.

Da li to znači kad jednom odgovoriš na anketu da si sheban do daljnjeg?

Ako izričito kažeš da ne želiš da te više zovu, oni te onda neće zvati, u protivnom bi kršili zakon.

I possess a skill to google.
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:00 (Minoza).
17 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
PsychoticBaklava kaže...

Inače, baze za te (CATI) sustave su se radile iz imenika od operatera, barem onda kada sam ja bio u doticaju s tim.

Pa na koju foru vrše odabir koga će tlačiti? Bacaju grah ili kosti, izvlače papiriće.... Jer na neke se nakaleme i peru stalno a nekoga ne nazovu nikada.

Ovisi o metodologiji ispitivanja - najčešće se rade stratificirani uzorci: uzimaju se omjeri ciljane populacije u npr pojedinim županijama, iz toga se izvlače kvote za uzorak svakog nivoa(stratusa) te se onda nasumično biraju brojevi. Samo uzorkovanje je jedna od najbitnijih stavki - zato npr kvalitetne izlazne ankete na 1000 ljudi mogu dati rezultate izbora sa vrlo malom pogreškom (ili se možeš premještati po kauču dok izborno povjerenstvo svako malo objavljuje neprecizne podatke zbog nikakvog uzorkovanja:P).

Nobody expects the Spanish Inquisition!
18 godina
moderator
Pranja kaže...
mbaksa kaže...

Promašio si poantu. Bila bi prijetnja kad bi bio siguran da bi obustavili isplatu mirovina (samo) zato jer građani nisu zaokružili "da" na referendumu.

Meni je zvučalo kao prijetnja-ako ne glasate ZA EU,nećete dobiti mirovine.

Zato jer si izjavu dočekao na nož. Kakvog smisla bi imalo da ona tako zaprijeti ljudima? Zar je ona malo dijete pa da se onda inati državljanima Hrvatske zato jer nisu glasali za ulazak u EU? Daj molim te.

17 godina
neaktivan
bed kaže...

Aha. Prijetnja je samo ako si siguran da će se ono što prijetiš i ostvariti. A ako nisi siguran da bi se prijetnja mogla ostvariti - onda to nije prijetnja. Em ti definicije..

Željko Sačić: “samo izdajnici na predstojećem referendumu mogu zaokružiti ‘za’ pristup Hrvatske u EU

Ovo je prijetnja ,nedvosmislena i otvorena ,svima koji misle drugačije! Žalosno tim više jel je od mog bivšeg zapovjednika.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:10 (kizo2703).
14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Zato jer si izjavu dočekao na nož. Kakvog smisla bi imalo da ona tako zaprijeti ljudima? Zar je ona malo dijete pa da se onda inati državljanima Hrvatske zato jer nisu glasali za ulazak u EU? Daj molim te.

Ne prijetnja u stilu "ja vam neću dati mirovine", nego prijetnja u stilu "više neće biti novaca za mirovine". Glupost totalna.

3/4 članova moje obitelji je za NE ulazak u EU. Jedan neodređen. Već nam se gade sranja kojima nas filaju na TV-u.

Sigurno je cijela ta kampanja prouustavna i protuzakonita.

SK crew
15 godina
kizo2703 kaže...

Željko Sačić: “samo izdajnici na predstojećem referendumu mogu zaokružiti ‘za’ pristup Hrvatske u EU

Ovo je prijetnja ,nedvosmislena i otvorena ,svima koji misle drugačije!

Što drugo očekivati od njega, traži svoje mjesto pod suncem (čitaj u politici), boli ga dupe za sve osim za njega samog.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
bed kaže...

Ovo je prijetnja ,nedvosmislena i otvorena ,svima koji misle drugačije!

Ma, i jedno i drugo je prijetnja..

15 godina

Ako ništa drugo barem su za reklame povukli novce iz EU fondova (barem sam tako čuo). Istina da su rađene na nivo 80-tih ali nek se lova vrti, kad dođe reklama prebaciš na drugi kanal i peri.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
18 godina
moderator
Pranja kaže...
mbaksa kaže...

Ne prijetnja u stilu "ja vam neću dati mirovine", nego prijetnja u stilu "više neće biti novaca za mirovine". Glupost totalna.

To (onda) nije prijetnja! To je konstatacija, predviđanje, eventualno ucjena. Ali nije prijetnja.

Pranja kaže...
3/4 članova moje obitelji je za NE ulazak u EU. Jedan neodređen. Već nam se gade sranja kojima nas filaju na TV-u.

"Sigurno"? Znači nije protuustavna i protuzakonita, ali eto - radi efekta moraš napisati da je "sigurno protuustavna i protuzakonita".

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

To (onda) nije prijetnja! To je konstatacija, predviđanje, eventualno ucjena. Ali nije prijetnja.

"Sigurno"? Znači nije protuustavna i protuzakonita, ali eto - radi efekta moraš napisati da je "sigurno protuustavna i protuzakonita".

A što je ucjena ako ne prijetnja?

Utjecanje na slobodno mišljenje,to tebi nije protuustavno?

SK crew
17 godina
neaktivan
bed kaže...

Ma, i jedno i drugo je prijetnja..

Ne ,nije! Ja nisam nikakav izdajnik ,kao ni itko drugi od ljudi koji će u nedjelju zaokružiti ZA! I ne dozvoljavam ikome da me zove izdajnikom!

Pranja kaže...

A Sačić i ostatak bratije ne radi to isto?! {#}I još k tome ,99% njihovih tvrdnji su laži i manipulacije!!

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:22 (kizo2703).
18 godina
Pranja kaže...

Sasvim sam siguran da nije, a ako misliš da jest, imaš javnog pravobranitelja pa mu se javi. 

Što se Pusićke tiče, dala je nitty-gritty, skraćenu verziju onoga što je istina. 

Ne prođe EU -> pada nam kreditni rejting -> loš rejting - nema novih kredita -> mirovine se financiraju od minulih uplata, sadašnjih uplata (generacijska solidarnost) i državnog proračuna u koji spadaju i krediti. Nema novih kredita, nema mirovina. 

Nije nikakva "prijetnja" već je bila iskrena. 

This space for rent!
18 godina
Pranja kaže...

WTF???? 

Posao političara i jest da utječu na tuđe mišljenje. Nađi mi članak Ustava RH (ili bilo kojega) koji to brani.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:22 (Drago).
18 godina
kizo2703 kaže...

Ovo je prijetnja ,nedvosmislena i otvorena ,svima koji misle drugačije! Žalosno tim više jel je od mog bivšeg zapovjednika.

Nije ni to prijetnja. To je kao kad ti netko na forumu kaže da si debil jer više voliš iphone od androida ili obratno. Glup način pridobivanja novih ljudi za svoj cilj, a oni koji već jesu za tebe i tako su za tebe. 

Tip je, koliko ja vidim, samo glup. 

This space for rent!
18 godina
moderator
Pranja kaže...
mbaksa kaže...

Zašto imamo različite riječi - ucjena i prijetnja?

Prijetnja je ovo:

A threat is an act of coercion wherein an act is proposed to elicit a negative response. It is a communicated intent to inflict harm or loss on another person. It can be a crime in many jurisdictions. Threat (intimidation) is widely used in animal kingdom, particularly in a ritualized form, chiefly in order to avoid the unnecessary physical violence that can lead to physical damage or death of both conflicting parties

Ucjena - ovisi koliko kruto gledaš na tu riječ. Ucjena može biti iznuda novca, a može biti i nešto tipa: "Ako ne budeš dobar, nećeš smjeti gledati televiziju". Jako je upitno može li se Pusućkina izjava smatrati i ucjenom u ovom blažem smislu - nije da će oni, ako ne uđemo u EU, namjerno smanjivati ili ukidati mirovine. Upravo zbog tog faktora, izostanka namjere osvete, Pusićkinu izjavu vadi iz konteksta prijetnje ili ucjene.
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:26 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Nije ni to prijetnja. To je kao kad ti netko na forumu kaže da si debil jer više voliš iphone od androida ili obratno. Glup način pridobivanja novih ljudi za svoj cilj, a oni koji već jesu za tebe i tako su za tebe. 

Tip je, koliko ja vidim, samo glup. 

Kao bivši branitelj ,shvaćam to kao prijetnju i omalovažavanje!

Glup ,ali i opasan u svojoj gluposti ,jel smo svjedoci da uvijek ima onih koji će mu povjerovati ,nažalost!

M_dipl. kaže...

Šteta što spremam deset ispita i diplomski u isto vrijeme, da imam free schedule možda bi se i stigao raspravljati s vama. Sorry

Nemaš vremena?! Onda skrati te kobase od tekstova! {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:35 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Ne ,nije! Ja nisam nikakav izdajnik ,kao ni itko drugi od ljudi koji će u nedjelju zaokružiti ZA! I ne dozvoljavam ikome da me zove izdajnikom!

Pogledaj koji post iznad, nije nužno za prijetnju da mora biti ostvariva, da bi ju definirali kao prijetnju. To je i mbaksina greška. Evo, sad ću ja tebe dočekati ispred stana i ubiti boga u tebi. To je prijetnja premda nemam pojima tko si ti, gdje živiš, niti će se to ikada dogoditi (samo primjer, naravno ne mislim ozbiljno). Kao što ni ti nećeš biti izdajnik ako zaokružiš za. On samo prijeti da ćeš to biti.. Kontaš?

17 godina
neaktivan
bed kaže...

Pogledaj koji post iznad, nije nužno za prijetnju da mora biti ostvariva, da bi ju definirali kao prijetnju. To je i mbaksina greška. Evo, sad ću ja tebe dočekati ispred stana i ubiti boga u tebi. To je prijetnja premda nemam pojima tko si ti, gdje živiš, niti će se to ikada dogoditi (samo primjer, naravno ne mislim ozbiljno). Kao što ni ti nećeš biti izdajnik ako zaokružiš za. On samo prijeti da ćeš to biti.. Kontaš?

Je ,i s obzirom od koga je ,to je još gore. Ne znaš čovjeka ,pa zato nema veze ,ali je u godinu ili dvije dana napravio totalni salto mortale i počeo trabunjat totalne gluposti!

Za dočekivanje ,bolje nemoj ,prijateljski savjet. Već sam imal prijavu zbog slične situacije! {#}

18 godina
moderator
M_dipl. kaže...
(i) Ti smatraš da je sasvim legitimno iz parlamentarnih izbora iščitavati i volju naroda u pogledu ulaska u EU. Ja smatram da to nije legitimno i da su to sasvim odvojene stvari, što sam probao slikovito opisati primjerom biranja između crkvene vlasti i masovnog pokolja. Ti si na to odgovorio "Zato je tu referendum." na što sam ja već prethodno uputio prigovor da je post-festum referendum naprosto nakaradan i da su ljudi ovakvim razvojem situacije dovedeni pred zid. Ti to ne smatraš problematičnim.

Dovedeni pred kakav zid? Dobili su evropske zakone i sad još građani imaju pravo birati hoće li biti članovi EU ili neće. Već sami evropski zakoni znače jako puno, da se bar po toj liniji odmaknemo od balkana (nadajmo se da ćemo se jednog dana i mentalitetom odmaknuti, kao i provođenjem zakona koje smo donijeli). Ljudi su jako lako mogli izbjeći kretanje Hrvatske prema evropskim vrijednostima - mogli su glasati za čvrstu desnicu i riješena stvar. No nisu. Gdje je problem? Dobili smo evropske zakone i sami biramo hoćemo li ili nećemo u EU. Win-win situacija.

M_dipl. kaže...
(ii) Smatraš da su promjene nastale pod EU direktivama uglavnom pozitivne, ja smatram da su uglavnom negativne, što se posebno odnosi baš na obrazovni sektor koji je totalno s_jeban.

Sustav je unatoč nedostacima bolji nego je bio i stalno se radi na poboljšavanju. Studirao sam i po starom sustavu i sad po novom i mogu reći da je ono prije bila grozota. Poanta studiranja je bila samo popamtiti što je moguće više podataka. To danas više ne funkcionira.

M_dipl. kaže...
Ja od ove zemlje ne želim ništa iracionalno. Gore sam naveo nekoliko stvari o parlamentarnoj demokraciji i izbornom zakonu. Što se Kanta tiče, dobro vidiš, s time da uz njega u obzir uzimam i Rousseaua (posebno distinkciju volonte general i volonte d'tout). Nije moguće i krajnje je iluzorno očekivati da volja baš svakog pojedinca bude zadovoljena, ali smatram da nešto poput referenduma može iskazati volju naroda, pod pretpostavkom da su politički i društveni uvjeti takvi da ne diskriminiraju jednu od druge opcije i da omogućavaju narodu da o svojoj sudbini zaista odluči. To ovdje nije zagarantirano, bilo bi da je ovaj referendum bio prije 7 godina, to je sve što želim reći.

Raspravu o tome zašto je za mene EU loš potez u ovom trenutku nemam namjeru voditi, nadam se da se ne ljutiš.

...

Kad ćeš mu konačno odgovoriti na pitanje: Stvarno bi volio čuti na argumentiranoj i ostvarivoj bazi što želiš i kako vidiš ovu zemlju van EU.? Jer čini se da sve kritiziraš, a ne daješ nikakve konkretne prijedloge kako bi stvari trebale funkcionirati.

18 godina
moderator
bed kaže...
kizo2703 kaže...

Prijetnja podrazumijeva izrečenu namjeru da ćeš napraviti nekome nešto nažao. Ako nema namjere, nema prijetnje.

14 godina
odjavljen

Kao da je to i bitno je li prijetnja ili nije. Pretjerali su sa propagandom za ulazak u EU i to je to.

SK crew
18 godina
moderator
Pranja kaže...

Kao da je to i bitno je li prijetnja ili nije. Pretjerali su sa propagandom za ulazak u EU i to je to.

Ne znam baš. Što je s lažima koje šire protivnici ulaska u EU? Širenje takvih stvari u konačnici vrlo lako može dovesti do toga da ne uđemo u EU. A ljudi će odluku temeljiti na lažima. I koji evo recimo preko SMS poruka spammaju ljude?

18 godina
Pranja kaže...

Od "neustavnog", "protuzakonitog", "prijetnje", "ucjene", na kraju smo završili na - "pretjerali". Prdlj.

To ti je, inače, sasvim subjektivna kategorija, tako da s tim istim (nepostojećim) argumentom možeš reći "nisu dovoljno propagirali ulazak u EU". BTW - s obzirom da ionako odlaziš odavde u Australiju, fakat ne znam što je tebe briga za EU ili ne EU?

Podsjeća me na one likove kojima na Face profilu piše nešto tipa, "lives in Sacramento, California" i "Works at: private contractor" koji onda komentiraju naše izbore i navijaju tko će pobijediti. 

Kako vam se da...

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 1:30 (Drago).
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Kako vam se da...

Nije to ništa ,pročitaj ovo!!

18 godina

Ne mogu čitati ramboxa, izgubim se na drugoj liniji. Em je prepun smajlija, piše u dijalektu, s interpunkcijom je na ratnoj stazi... Ubij me, al' ne mogu. Ako je neko vrijeđanje, reci gdje je i prijavi, ne da mi se čitat.

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Nije vrijeđanje ,ali nabacat skupa Bugare i Rumunje ,Kupsku ulicu ,EU nepravdu ,sudove i ne znam kaj sve ne. i Onda kad ga pitaš kakve veze ima EU s Kupskom - odgovor je nisi skužil!!

Ali bitno je da je EU kriva za sve!! E da ,sad je tu i MMF!! {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 2:02 (kizo2703).
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Da se odmah ogradim, imaš svoje mišljenje i to je ok, ovo nije upućeno tebi osobno nego tom stavu neovisno o tebi. Ovo je za mene daleko najneupućeniji stav na svijetu. Reći da je današnji sustav bolji od prošlog ili da je poanta starog, u odnosu na novi, bila pamćenje podataka, što danas više ne funkcionira, je za mene izraz apsolutnog neznanja. Iz aviona se vidi da je današnji "oktroirani" visokoškolski sustav neadekvatan, pun problema i naklonjen onima koji pamte podatke, skupljaju pluseve, rade seminare, itd. Cijeli sustav potiče studente da se ne trude oko ničega osim ispunjavanja minimuma da daju predmete, zamišljen je tako da uništi svaki trag učenja s razumijevanjem i u prvi plan dovede efikasnost davanja ispita.

U moje vrijeme, pred desetak godina, praksa je bila da su se zbog enormne količine podataka koje je trebalo popamtiti ispiti prolazili na sreću ili se prepisivalo (i profesori nisu previše pazili na to, što me jako ljutilo). Ja poantu takvog studiranja ne kužim. Bolje da se smanji količina podataka koje treba popamtiti i da se naučeno dobro proradi na vježbama. Zato i je super ovih pet godina umjesto četiri, jer se smanjio pritisak na količinu podataka za upamćivanje i omogućilo se više boljih laboratijskih i auditornih vježbi. Ja ti pričam za svoja iskustva (informatika, multimedija), ti si možda imao drugačija. Ako ciljaš na filozofski - pa taj je sav usmjeren primarno na upamćivanje podataka, tu bolonja sigurno (osim olakšavanja polaganja ispita) ne može biti toliko učinkovita kao na tehničkim višim i visokim školama.

Za mnoge studente je dobro što su uvedeni ECTS bodovi, što im omogućava da bez nekih posebnih komplikacija nastave studiranje kod nas na drugom fakultetu/sveučilištu ili u inozemstvu.

M_dipl. kaže...
On an unrelated topic!

Vidim da mnogi ovdje, uključujući i tebe, imaju stav da je ulazak u EU ujedno i korak naprijed prema kultivaciji naroda, tj. korak naprijed prema jednom boljem i civiliziranijem hrvatskom društvu a korak dalje od tzv. balkanskog mentaliteta.

Ljudi moji, nećete se probuditi 2.1.2013. i vidjeti dame i džentlmene oko sebe, promjena mentaliteta društva traje desetljećima, stoljećima čak. Nemojte u korelaciju dovoditi dvije totalno disparatne stvari poput EU-a i mentaliteta naroda!

Mijenja se društvo, naravno ne može odjednom, ali se mijenja. Tj mnogi njegovi aspekti. Recimo pogledajmo pušenje - do pred koju godinu nitko previše se nije upuštao u to da kritizira taj otrov, a danas ljudi mogu otvoreno i bez pardona kritizirati dozvolu pušnja u javnim prostorima. To je došlo preko Europe. I onda je balkanski mentalitet prethodne vlade, nakon što je prilagodio zakon evropskim načelima, vratio natrag na balkan (još ga i pogoršao), ali uskoro ćemo prihvatiti zabranu pušenja na javnim mjestima. Homoseksualci? Krenuli od toga da takvi u ovoj državi ne postoje, a danas imamo najmanje dvije udruge, održavaju se parade i ljudi ih lakše prihvaćaju. Korupcija? Postali smo osjetljivi na korupciju, a još do jučer mito je bilo nešto normalno i očekivano. Sloboda govora? Tko se nekad javno usudio pričati protiv Tuđmana? A gledaj danas - svi trkeljaju protiv svega i nikome ništa. Kritiziranje crkve? Dok prije nitko se u ovoj katoličkoj zemlji nije usudio pisnuti, danas se otvoreno kritizira licemjerstvo i socijalna neosjetljivost crkve. Dok sam bio mali, ateisti su bili komunisti, ljudski otpad. Danas više nikoga nije previše briga što si. Tržišni monopoli? Dok si prije mnoge usluge mogao dobiti samo od jednog pružatelja usluga, koji je svoj monopol masno naplaćivao, danas na mnogim područjima imaš izbor. Počelo je s telekomima, a zadnji takav primjer je taksi - dugi niz godina su imali abnormalno visoke cijene, a sad mogu voziti s takvim cijenama da se ponekad čovjeku više isplati uzeti taksi nego ići nekamo s tramvajem.

Ne razumijem - ti misliš da smo pred deset ili dvadeset godina bili bolje i civiliziranije društvo nego smo sada? Da nije ovakvo teško ekonomsko stanje u zemlji (čiji glavni uzroci su oni stari lopovski i korupcijski korijeni, koji su započeli bezočnom pljačkom pod nazivom "privatizacija" - nešto na što je današnje društvo sve više alergično), ovo bi bilo jako lijepo i berićetno razdoblje u hrvatskoj povijesti za živjeti. {#}

16 godina
neaktivan

Hrvatska 90-tih i danas se barem po ljudskim pravima i medijskoj slobodi ne može uspoređivati, kao da je netko svjetlo upalio, iako je u mnogim segmentima društva i dalje mrak, to je točno.

Cemetary gates
18 godina

Vezano za smanjeni kreditni rejting ako ne udjemo u EU. Citao sam par intervjua sa ekonomskim strucnjacima koji kazu da nam smanjenje rejtinga svakako prijeti, sa ili bez EU. Tako da... prema Pusicki... nista od nasih penzija.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice