Poslao mi je jedan kolega danas e-mail u kojem je bila samo jedna slika...
...mail je bio naslovljen "Uputstvo za presavijanje glasačkog listića".
I samo da se razumijemo: nisam euroskeptik - daleko od toga, ali imam (nazovimo je tako) uređenu odyebi reakciju kad netko pokušava vrijeđati moju inteligenciju. A zadnjih nekoliko dana / tjedana se upravo to događa... Stekao sam dojam da nas se pokušava uvjeriti u nešto u što ni oni sami (pričam naravno o našim vrlim političkim liderima) ne vjeruju. A metodologija... Heh, metodologija koju su pritom odabrali nije ni približno vrijedna bitova koje bi potrošio na čuvanje komentara u kojem bi bilo sadržano detaljno pljuvanje po istoj.
Moj osobni dojam je da, ako se dogodi da žitelji ove male državice odluče reći "ne" na nadolazećem referendumu, da će to biti isključivo zbog toga što nisu uvjereni kako je ova (ili bilo koja do sad) vlast sposobna štititi bilo koji od društveno važnih interesa. A takvo razmišljanje proizlazi prvenstveno iz dosadašnjeg iskustva i dojma kojeg se dalo steći na temelju unutarnjeg i vanjskog političkog (manje važno) i ekonomskog (ekstremno važno) djelovanja. Nitko od njih ne želi zagristi zubima u zahrđale zupčanike ovog društva te polomiti i jedno i drugo - što bi možda konačno dovelo do toga da se cijeli sustav jednostavno resetira. I ako bi to značilo da treba ponovno krenuti od nule, pa krenimo - ali da se onda ovaj put stvari postave kako treba.

Ako će zbog neulaska u EU morati obustaviti isplatu mirovina (ili ih smanjiti), onda se na ovaj način mogu spasiti s "Rekli smo vam što će se dogoditi".