Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.393.690
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran

Ne vidim kako bi neuspjeh bio neulazak u EU ukoliko tako glasa većina građana i zašto bismo bili nesposobni ako ne popušimo fore o medu i mlijeku.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
16 godina
neaktivan

Ne radi se čak o tome, već o potencijalnim socijalnim nemirima do kojih bi takvo stanje dovelo. Država se uslijed nemogućnosti refinanciranja svojih obaveza u tom slučaju okreće drugim izvorima, pošto smo dobar dio imovine rasprodali - tu je prostor drastično sužen, ostaje pritisak na HNB i tiskanje novca (širi pojam - monetizacija deficita), uz ogromnu opasnost hiperinflacije u tom slučaju i pada vrijednosti kune, što bi nas doslovce i preneseno - pokopalo, i to odgovorno tvrdim.

Uz to bi brojne stavke mogle biti ukinute ili reducirane, poput radnog vremena - radi nemogućnosti isplate punih plaća, poput domova zdravlja, škola u jednim smjenama, rast naftnih derivata koji se uz to također najavljuje i mimo EU, podizanje stope PDV-a - također mimo EU, samo bi bili pišanje goriva u već pomahnitalu buktinju. Apokaliptično ili ne, takvi scenariji su se dešavali u svijetu, i oni su - mogući, dapače izgledni. Pad kreditnog rejtinga već u kratkom roku znači i pad standarda, i tu je diskusija bespredmetna.

Da li je Hrvatska ekonomija u ovom trenutku spremna reći NE 1.5 mlrd. eura u tih godinu dana odgode, reći NE stranim investitorima, reći NE na koncu konca i turistima (očekuje se izvjestan pad dolazaka stranih gostiju), ja mislim da nismo na to spremni. Ja takvu cijenu ne mogu potpisati i prihvatiti, Kapovićeve i ostale polu-anarhističke ideje o raspodjeli moći, NWO-u, bauku neoliberalizma, ostavite postrance - banke su tehnokratski pohlepnici i kvazi-centri moći u rukama najrazvijenijih zemalja, ja se apsolutno slažem, ali protiv njih neka se bori država i neka se bori središnja banka svojim mjerama (stopa obv.rezerve itd.), a ne ulica.

Jutros sam se probudio sa prilično nedvosmislenim zaokruživanjem - DA, iz tri najjednostavnija razloga :

1. bez inozemnog kapitala i novog zaduženja do kraja ove ili početkom iduće godine smo pokojni

2. bez sredstava iz EU fondova nema ni osnovnih uvjeta za stvaranje perspektive, a kamoli (p)okretanja gospodarskog ciklusa u našoj zemlji i pod

3. nitko mi jasno i glasno, na temeljima ekonomske znanosti nije objasnio pozitivne strane glasanja NE.

Odgovori se svode isključivo na filozofski i sociološki aspekt, od morala preko identiteta, i kako mi je Dipl. ljubazno ustupio u odgovoru članak, dilemi autora članka zašto bi bilo važnije proizvesti čavao - od proizvodnje soneta ili stiha?

Pa ja mu odgovaram da proizvodnjom čavla mnoga usta ostaju nahranjena a "proizvodnjom" soneta gladna, i samo je u tome razlika. Kao i ona teza da ne "želimo valjda na brod koji tone" - ispravite me ako griješim, ali mislim da smo i sami upravo na jednom - i to već godinama, kao što i sve članice EU imaju viši standard od nas (izuzev Rumunjske i Bugarske donedavno, ali i tu se stvari mijenjaju, dovoljno je pogledati gdje je danas primjerice Slovenija a gdje smo mi) i u konačnici - nitko od zemalja članica nije zatražio raskid suradnje sa EU i izlaz, a imaju legitimno pravo na to.

Dramatiziranje i C/P Čačićevih misli od strane naše vrle Vesnice je pogrešno, nedovoljno informiranje od strane vlasti o pozitivnim ali bitnije, i negativnim stranama EU je u zadnjih 5-10g potpuno izostalo što je također pogrešno, ali svi skupa moramo biti svjesni okruženja u kojem se nalazimo, prvenstveno ekonomskog, i u kakve potencijalno vrlo izgledne probleme možemo upasti, padom referenduma.

Vesnica je demagoški i slažem se, ogavno i degutantno nastupila, ali budimo svjesni situacije koja je ozbiljna.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 9:08 (thedream).
18 godina
moderator
Re: Što se događa s našim društvom?
Langsdorff kaže...

Ne vidim kako bi neuspjeh bio neulazak u EU ukoliko tako glasa većina građana

A ono, stvarno ne znam. Dali smo Europi da nam kroji zakonodastvo, s njihovom lovom iz predpristupnih fondova smo provodili projekte, gotovo sav posao da bismo bili član je napravljen i sad - ništa, država dugi niz godina radi za bezveze. Da nije bilo Europe koja nas je stiskala još dugo bi imali klasično balkansko uređenje države.

OK, možda bi bilo ispravnije reći da bi neulazak u EU bio neuspjeh politike, vlada, državnih institucija.

Langsdorff kaže...

i zašto bismo bili nesposobni ako ne popušimo fore o medu i mlijeku.

? Koje fore o medu i mlijeku?

Ja bih rekao da je posrijedi upravo suprotno - sad kad je i Europa u problemima, sad nam više ne izgleda tako privlačna. Drugim riječima, nema više meda i mlijeka pa zato nećemo u Europu.

18 godina
mbaksa kaže...

A ono, stvarno ne znam. Dali smo Europi da nam kroji zakonodastvo, s njihovom lovom iz predpristupnih fondova smo provodili projekte, gotovo sav posao da bismo bili član je napravljen i sad - ništa, država dugi niz godina radi za bezveze. 

E zato su trebali prije odraditi referendum, a ne sada kad smo dovedeni pred gotov cin.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

A ono, stvarno ne znam. Dali smo Europi da nam kroji zakonodastvo, s njihovom lovom iz predpristupnih fondova smo provodili projekte, gotovo sav posao da bismo bili član je napravljen i sad - ništa, država dugi niz godina radi za bezveze. 

E zato su trebali prije odraditi referendum, a ne sada kad smo dovedeni pred gotov cin.

Kad prije? Pred godinu, dvije, pet, deset, petnaest?

18 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Kad prije? Pred godinu, dvije, pet, deset, petnaest?

Prije nego su poceli pregovori. Zna se tocan datum (iako ga ja neznam napamet, a guglat mi se ne da).

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Prije nego su poceli pregovori. Zna se tocan datum (iako ga ja neznam napamet, a guglat mi se ne da).

Što bi bilo od Hrvatske da su to napravili i da su građeni tada rekli "Ne"? Ti smatraš da bi se danas u Hrvatskoj bolje živjelo?

18 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Što bi bilo od Hrvatske da su to napravili i da su građeni tada rekli "Ne"? Ti smatraš da bi se danas u Hrvatskoj bolje živjelo?

Mislis da ti je danas bolje nego prije nekoliko godina?

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ne možeš imati referendum prije nego su se u pregovorima definirale prava i obveze.

Čini mi se da se sada požurilo sa referendumom kako se "bolni rezovi" i sva njasra koja bi se trebala dešavati ne bi negativno odrazili na rezultat. Iako Pusićka sa ovim BU! izjavama jako iritira.

Uostalom, o ulasku u Uniju se priča još od kad je pokojni Ivčić pjevao stop d vor in kroejša, kao što je Baksa rekao, usklađujemo zakonodavstvo već deset godina, a sad najednom pol države ko da je palo iz pi*ke na beton se čudi i kaže da nema dovoljno informacija, da je prenaglo, da nije provedena kvalitetna javna rasprava... pa di su bili zadnjih kvarat stoljeća, radili na planu stvaranja unije Hrvatske i Novog Zelanda?

iddqd
18 godina
badmad kaže...
tnakir kaže...

Ne možeš imati referendum prije nego su se u pregovorima definirale prava i obveze.

Čini mi se da se sada požurilo sa referendumom kako se "bolni rezovi" i sva njasra koja bi se trebala dešavati ne bi negativno odrazili na rezultat. Iako Pusićka sa ovim BU! izjavama jako iritira.

Uostalom, o ulasku u Uniju se priča još od kad je pokojni Ivčić pjevao stop d vor in kroejša, kao što je Baksa rekao, usklađujemo zakonodavstvo već deset godina, a sad najednom pol države ko da je palo iz pi*ke na beton se čudi i kaže da nema dovoljno informacija, da je prenaglo, da nije provedena kvalitetna javna rasprava... pa di su bili zadnjih kvarat stoljeća, radili na planu stvaranja unije Hrvatske i Novog Zelanda?

To se radilo daleko od javnosti. Isto ko da pitas zasto smo prodali Inu, a po naroda nije htjelo!? Ono...

17 godina
neaktivan

ma šta se radilo daleko od javnosti? Usklađivanje? A ne,ne. To što "javnost" nije bila zainteresirana, nikoga ne opravdava. Bio je tamo neki ured u MVPEI iz kojeg su se sve informacije jako lijepo mogle dobiti. Ako govoriš o pregovorima, da, mogli su biti i transparentniji, ali za to ću okriviti "ne znam koja dva poglavlja" Jandrokovića i šefa mu.

iddqd
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Glupo je takva pitanja postavljati na osobnom nivou - npr. ti, tebi, tvojima itd. Meni je bolje recimo, i što to onda znači da je i drugima?

Cemetary gates
18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Besmislenim pitanjem (pitanjem koje se ne tiče problema o kojem trenutno raspravljamo) izbjegavaš odgovor.

18 godina
thedream kaže...

Glupo je takva pitanja postavljati na osobnom nivou - npr. ti, tebi, tvojima itd. Meni je bolje recimo, i što to onda znači da je i drugima?

Nazalost, nemam vremena traziti statistiku HZZ-oa vezanu za nezaposlenost od 2000 do danas... potrazi ako zelis znati o cemu pricam.

@Baksa, odgovorio sam ti na pitanje. Ne izbjegavam nista.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 9:30 (tnakir).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Misliš li da bi mi danas bilo bolje da su građani rekli ne prije nekoliko godina?

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
18 godina
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Misliš li da bi mi danas bilo bolje da su građani rekli ne prije nekoliko godina?

Mislim da bi nam bilo isto.

18 godina
moderator
tnakir kaže...

Nisi mi odgovorio na pitanje. Postavljanje off-topic protupitanja nije odgovor, nego namjerno skretanje s teme, pokušaj izgradnje straw man ili nekog sličnog logički pogrešnog argumenta.

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Ne kontam kakve ovo veze ima...

iddqd
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Dakle neovisno o tome bi postepeno propadali i tonuli kao što tonemo sada. S jednom iznimkom, da smo prije nekoliko godina izglasali ne i da se mogućnost pristupa EU izbrisala, sada bismo bili bez apsolutno ikakve šanse da će nam biti bolje. Ovako je imamo.

Kao što sam ranije rekao, vjerujem da će nam u EU u najgoru ruku biti isto. Ako bude bolje - odlično. Lošije teško da može biti.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
18 godina
moderator
tnakir kaže...
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Znači, samoinicijativno bi donosili zakone usklađene s evropskim zakonima, radili reda u problematičnim sektorima (poput recimo sudstva)?

18 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Nisi mi odgovorio na pitanje. Postavljanje off-topic protupitanja nije odgovor, nego namjerno skretanje s teme, pokušaj izgradnje straw man ili nekog sličnog logički pogrešnog argumenta.

Tebi ocito treba crtat: dakle odgovor bi bio: "Bilo bi nam isto".

mbaksa kaže...

Znači, samoinicijativno bi donosili zakone usklađene s evropskim zakonima, radili reda u problematičnim sektorima (poput recimo sudstva)?

Samo cu reci LOL ako vjerujes u ovo boldano.

18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Tebi ocito treba crtat: dakle odgovor bi bio: "Bilo bi nam isto".

Ti očito moraš malo bolje paziti kad su poslane koje poruke, jer sam ja tu svoju poruku počeo pisati prije nego si ti Dannyju to odgovorio.

tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Samo cu reci LOL ako vjerujes u ovo boldano.

Što ja imam tu za vjerovati ili ne vjerovati. Ako ništa drugo, danas se bar procesiraju ljudi zbog navodne korupcije.

18 godina
mbaksa kaže...

1. Ti očito moraš malo bolje paziti kad su poslane koje poruke, jer sam ja tu svoju poruku počeo pisati prije nego si ti Dannyju to odgovorio.

2. Što ja imam tu za vjerovati ili ne vjerovati. Ako ništa drugo, danas se bar procesiraju ljudi zbog navodne korupcije.

1. Istina, ali moje protupitanje je bilo (po meni) jasan odgovor. Valjda si to mogao skuzit (ili pak stvarno treba crtat)

2. Po meni su svi ovi procesi mazanje ociju. Budemo vidili koliko njih ce biti optuzeno. Do sada, koliko sam vidio, cijeli ovaj proces protiv Sanadera je smijurija.

17 godina
neaktivan

Ali su pokrenuti, i to zbog očiju unije. Sposobnost (želja) DORH-a je drugo pitanje... koje će isto doći na dnevni red.

iddqd
18 godina
badmad kaže...

Ali su pokrenuti, i to zbog očiju unije. Sposobnost (želja) DORH-a je drugo pitanje... koje će isto doći na dnevni red.

Pa nece se EU baviti DORH-om kao takvim. Cijela ova prica oko antikorupcije je predstava za javnost/eu. Nebude od toga nista. Niti kuna se nece vratit nazad u proracun

18 godina
moderator
tnakir kaže...
badmad kaže...

Pa nece se EU baviti DORH-om kao takvim. Cijela ova prica oko antikorupcije je predstava za javnost/eu. Nebude od toga nista. Niti kuna se nece vratit nazad u proracun

Mora da se šališ! Evo recimo: http://www.jutarnji.hr/vrhovni-sud-odlucio--damir-polancec-ide-u-zatvor-na-10-mjeseci/994501/

I nije samo sudstvo u pitanju - u takoreći svemu smo morali mijenjati zakone radi Europe. I mijenjali smo ih samo zato jer smo morali.

18 godina
mbaksa kaže...

Mora da se šališ! Evo recimo: http://www.jutarnji.hr/vrhovni-sud-odlucio--damir-polancec-ide-u-zatvor-na-10-mjeseci/994501/

I nije samo sudstvo u pitanju - u takoreći svemu smo morali mijenjati zakone radi Europe. I mijenjali smo ih samo zato jer smo morali.

10 mjeseci. Odlicno. Zapravo smijesno. On je jedini priznao (zrtveno janje), tako da nisu mogli nista drugo napravit nego ga zatvorit, i to na cijelih 10 mjeseci :)

Da ja u banci opljackam novaca koliko su oni opljackali, mislis da bi dobio 10 mjeseci? Ako da, onda idem odmah!

18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

10 mjeseci. Odlicno. Zapravo smijesno. On je jedini priznao (zrtveno janje), tako da nisu mogli nista drugo napravit nego ga zatvorit, i to na cijelih 10 mjeseci :)

Da ja u banci opljackam novaca koliko su oni opljackali, mislis da bi dobio 10 mjeseci? Ako da, onda idem odmah!

Čitaj članak: "Odlučeno je da Polančec i Miletić solidarno nadokande štetu od pola milijuna kuna". Osim toga, Polančec je jedan od prvih uhapšenih nakon što nas je Europa počela stiskati. Budi strpljiv. Nema šanse da ovi "carinarnici-torbari" ne završe v reštu. A siguran sam da će biti još takve ekipe. A bez pritiska Europe? Što su vladajući radili, to se nije proispitivalo.

18 godina
mbaksa kaže...

1. Čitaj članak: "Odlučeno je da Polančec i Miletić solidarno nadokande štetu od pola milijuna kuna".

2. Osim toga, Polančec je jedan od prvih uhapšenih nakon što nas je Europa počela stiskati. Budi strpljiv. Nema šanse da ovi "carinarnici-torbari" ne završe v reštu. A siguran sam da će biti još takve ekipe. A bez pritiska Europe? Što su vladajući radili, to se nije proispitivalo.

1. 500.000 kn nije neka cifra, s obzirom kolika je steta pocinjena

2. Duboko se nadam da ce svi koji su krivi biti optuzeni i da ce dobiti primjerene kazne.

18 godina
neaktivan
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice