Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.260.566
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
tnakir kaže...

Baksa ja sam kao klinjo znao dobit po dupetu kad bih zasluzio. Nisam zlostavljac. Ni u kojem slucaju. Ni psihicki ni fizicki.

Također žrtva trisaka, ispao sam sasvim normalan prema "normalnom" i totalno nenormalan prema nasilnicima i "nenormalnom".

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 9:26 (thedream).
14 godina
thedream kaže...

EDIT : Da se radi o mom sinu, teško bi se suzdržao. Mislim da bi gulio negdje dugogodišnju robiju što bi napravio malom ali i njegovim roditeljima.

Ja sa sigurnošću tvrdim da se ne bih mogla suzdržat da se radi o mom djetetu.

Nema tu odgovarajućih kazni, preodgoja, tog zakon koji može tog sirotog dječaka zaštitit od boli koja mu tek slijedi.

Nema tu drugih šansi i pokajanja. Za takve, po meni, nema mjesta u ovom društvu.

18 godina
moderator
tnakir kaže...

Baksa ja sam kao klinjo znao dobit po dupetu kad bih zasluzio. Nisam zlostavljac. Ni u kojem slucaju. Ni psihicki ni fizicki.

Dobro, i? Kakve to veze ima s mojom porukom? Jesi ti to svoje "po dupetu kad bi zaslužio" doživljavao kao zlostavljanje? Jesi li svjestan da postoji razlika između toga što si napisao i, nazovimo to tako, "pravog zlostavljanja"? S takvom porukom pokušavaš relativizirati zlostavljanje djece - svodiš ga pod "discipliniranje". To nije jedno te isto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 9:29 (mbaksa).
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Dobro, i? Kakve to veze ima s mojom porukom? Jesi ti to svoje "po dupetu kad bi zaslužio" doživljavao kao zlostavljanje? Jesi li svjestan da postoji razlika između toga što si napisao i, nazovimo to tako, "pravog zlostavljanja"? S takvom porukom pokušavaš relativizirati zlostavljanje djece - svodiš ga pod "discipliniranje". To nije jedno te isto.

A kakve veze ima uopće zlostavljanje sa odgojem i discipliniranjem? Izbor i procjena roditelja je hoće li udariti dijete ili mu pristupiti nekom drugom odgojnom metodom, ali nije zato zlostavljač ako mu opali trisku tu i tamo.

Kako je rekao tnakir, kad bi zaslužio, i radi se isključivo o treniranju discipline. Preteško je odrediti granicu i liniju gdje odgojne mjere udaranjem djeteta postaju zlostavljanje, što je nekome normalno obzirom na prkos, razinu boli koje dijete može podnijeti, nažalost drugom djetetu ostavi trajne posljedice i kako si sad ti rekao, i samo postane zlostavljač prije ili kasnije, nije pravilo ali dogodi se nerijetko.

Poanta cijele priče je da neće svako dijete odgajano uz triske i fizičku prisilu biti zlostavljač, isto kao što ni svaka druga nenasilna odgojna mjera neće izroditi leptira i cvjetić od individue. Pravila i iznimke čine situacije, o kakvoj sada upravo razgovaramo.

Ova djeca su nusprodukt ovog poremećenog i nasilnog društva, medija/interneta/videoigara/erotike, i potencijalno, ali samo potencijalno pogrešnog odgoja djeteta.

Može se dogoditi da je jedan od te trojice zaista i zlostavljan kod kuće pa ovako ispoljava svoju kontru i agresiju, prema okolini, ali što ako drugi članovi te skupine agresora nisu zlostavljani, dapače?

Pa djeca su danas posve nepredvidiva i štoviše, nema nikakve garancije da ćeš razmaženo dijete držati pod kontrolom mekanim pristupom spram onoga koje lupaš kako ti se sprdne i od njega napraviš životinju, i opet štetu.

Odgoj djeteta je najteža zadaća roditelja, tu nema mjesta relativiziranju ali ni generaliziranju. Nema ili, ili situacija. Sve je jedno veliko ili, i to između mali milijun situacija.

EDIT : Primjeti da cijelo vrijeme namjerno govorim o fizičkom udarcu djeteta kao odgojnoj mjeri, za masu roditelja to je mjera koja pali, generacijama, a za mnoge predmet zgražanja i nešto što nikako ne spada u odgojne metode.

Mislim da su nenasilne metode još uvijek (nažalost) u manjini, ali usudim se reći i manje učinkovite od povremeno strožeg pa i fizičkog kažnjavanja djeteta udaranjem, kakvo god ono bilo, blago,jače itd.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 9:42 (thedream).
18 godina
Pranja kaže...
Definitivno bi prilikom upisa u skole trebalo radvajati djecu po IQ ili po rezultatima psiholoskih analiza njih i njihovih roditelja. 

Serijski ubojice, sociopati i slicni najcesce imaju visi IQ tako da to nije pravilo. Po meni bi pri upisu u skolu, sa svakim djetetom proci psiholosku procjenu. 

mbaksa kaže...

Cinjenica je da ti (a pogotovo mdipl) "po dupetu" ne smatras disciplinskom metodom. Nikad nisam bio krvnicki premlacen, a pogotovo nisam bez razloga dobio batina.

Te batine nisu bile bolne (mislim, jesu al ono... jako malo). Ali su mi jasno poslozile u glavi odnos uzrok - posljedica.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
moderator
tnakir kaže...
Cinjenica je da ti (a pogotovo mdipl) "po dupetu" ne smatras disciplinskom metodom. Nikad nisam bio krvnicki premlacen, a pogotovo nisam bez razloga dobio batina.

Te batine nisu bile bolne (mislim, jesu al ono... jako malo). Ali su mi jasno poslozile u glavi odnos uzrok - posljedica.

I ti za sebe, dakle, nećeš reći da si bio zlostavljan. Dobio si tu i tamo batina, ali ćeš reći da si bio discipliniran. OK je da to tako doživljavaš - no ja uopće ne govorim o tome. Ti se praviš ko da zlostavljanje djece ne postoji - ko da nema roditelja koji zaista namlate svoju djecu (ne zato jer su napravila neku pi*dariju, nego eto - zato jer ih se prohtjelo), praviš se ko da nema roditelja koji emocionalno zlostavljaju svoju djecu, koji zapostavljaju svoju djecu, koji siluju svoju ili tuđu djecu. Ne razumijem zašto sebe uvlačiš u ovu priču kad je očito da ti ne spadaš u skupinu zlostavljane djece?

Malo edukacije molim: http://protivnasilja.blog.hr/2009/03/1626055419/zlostavljanje-i-posljedice.html

Odlomak s te stranice, za nevjerne Tome, vezano uz zlostavljanu djecu: Na planu socijalnih odnosa slabo su razvijene socijalne vještine i socijalna percepcija. Javljaju se agresija i delinkvencija, psihosomatske smetnje (alergija, astma, probavne poteškoće).

thedream kaže...

A kakve veze ima uopće zlostavljanje sa odgojem i discipliniranjem? Izbor i procjena roditelja je hoće li udariti dijete ili mu pristupiti nekom drugom odgojnom metodom, ali nije zato zlostavljač ako mu opali trisku tu i tamo.

Gdje ti meni zapravo kontriraš? S čim konkretno se ne slažeš što sam napisao? Ja iz ovog tvog napisanog vidim samo da si si nešto zabrijao - nemoj tvrditi da tvrdim nešto što ne tvrdim.

thedream kaže...
Ova djeca su nusprodukt ovog poremećenog i nasilnog društva, medija/interneta/videoigara/erotike, i potencijalno, ali samo potencijalno pogrešnog odgoja djeteta.

Sve počinje od roditelja. Naravno, ne mora biti da su roditelji kod sve trojice zaista i (glavni, jedini) krivci, ali to je vrlo često slučaj. To je ono što sam rekao. I zbog toga treba roditelje pozvati na red - ako sami roditelji nisu (nimalo) krivi što su im djeca takva (u što sumnjam), trebali su im osigurati liječenje. I ne treba odmah svu krivnju automatski svaljivati na tu trojicu, jer su djeca koja rade takve stvar vrlo često sama žrtve zlostavljanja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 9:51 (mbaksa).
18 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

I ti za sebe, dakle, nećeš reći da si bio zlostavljan. Dobio si tu i tamo batina, ali ćeš reći da si bio discipliniran. OK je da to tako doživljavaš - no ja uopće ne govorim o tome. Ti se praviš ko da zlostavljanje djece ne postoji - ko da nema roditelja koji zaista namlate svoju djecu (ne zato jer su napravila neku pi*dariju, nego eto - zato jer ih se prohtjelo), praviš se ko da nema roditelja koji emocionalno zlostavljaju svoju djecu, koji zapostavljaju svoju djecu, koji siluju svoju ili tuđu djecu. Ne razumijem zašto sebe uvlačiš u ovu priču kad je očito da ti ne spadaš u skupinu zlostavljane djece?

Malo edukacije molim: http://protivnasilja.blog.hr/2009/03/1626055419/zlostavljanje-i-posljedice.html

Da, upravo to tvrdim, nisam bio zlostavljan, vec discipliniran. Da sam bio zlostavljan, mislis da to nebi ostavilo nekakve traume zbog kojih nebi ovako u javnost govorio da sam dobio batina kad sam bio divlji?

Gdje sam ja napisao da zlostavljenje ne postoji? Ne izvrci mi recenice. Rekao sam da nije svako lupanje po dupetu zlostavljanje, nisam rekao da sva lupanja po dupetu nisu zlostavljanje.

Ajd procitaj jos jednom iz pocetka sto sam napisao u vezi ove teme pa onda napisi malo razumniji post.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

nedavno je klinac zvao policiju da ga po cijele dane zlostavljaju

što je bilo?

majka je od malog objesnog derišta tražila da pospremi igrače koje je rabacao uokolo

18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ali zašto se uopće dovesti u situaciju da djetetu moraš udarcem objašnjavati kako i što treba odnosno ne treba raditi?

Nije li to bolje napraviti svojim stavom i nametanjem autoriteta od male dobi? Na svom primjeru, ali i na primjeru nekolicine ljudi s kojima sam okružen mogu vidjeti da se autoritet itekako uspješno može nametnuti bez ikakvog fizičkog kontakta. U životu sam dobio jedan jedini šamar, zbog kojeg mi se mama i dan danas ispričava, cura nikad nije dobila batine... oboje imamo visoku razinu poštovanja prema roditeljima i znali smo kad smo u krivu, jer smo poštivali roditelje.

To danas postoji samo u tragovima. Djeca svoje roditelje ne poštuju i ne smatraju ih nikakvim autoritetom, neovisno o tome dobivaju li batine ili ne. Kriva je činjenica da ljudi nespremni postaju roditelji, ne znaju kako biti dobar roditelj i možda zbog manjka vlastitih moralnih vrijednosti ne mogu djeci iste ugraditi na adekvatan način.

Najosnovnija je stvar da djete od malih nogu razumije kada je nešto napravilo pogrešno i da nauči snositi posljedice svojih djela. Ne primanjem udaraca, nego mirnim kutićem ili bilo čime, bez popuštanja - dok je malo. Kasnije roditelj treba pregristi taj svoj ponos i to sažaljenje koje osjeća i ne povlačiti veze i vezice da bi djete izvukao iz problema.

Popuštanje i sažaljenje je najgore što možeš napraviti, jer će limač vidjeti da može napraviti sve a da zbog toga ne snosi posljedice.

Ukratko, klince iz Karlovca dobrano kazniti, poslati u odgojnu ustanovu - zatvor ako treba. Mentalnu ustanovu, na terapije - bilo što. Naučiti ih da ne mogu u životu proći nekažnjeno. Samo tako postoji šansa da postanu normalni ljudi - ako je još ima. U suprotnom je samo pitanje dana kada će njihovo nasilje eskalirati.

Darky kaže...

što je bilo?

majka je od malog objesnog derišta tražila da pospremi igrače koje je rabacao uokolo

I šta?

Pozvat će centar za soc skrb?

Neka zovu, neka malog odvedu pa neka vidi zašto nije u redu što je radio. Brzo će tražiti nazad, jako brzo - uz objašnjenje da je lagao.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 10:02 (Danny_HR).
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Da, upravo to tvrdim, nisam bio zlostavljan, vec discipliniran. Da sam bio zlostavljan, mislis da to nebi ostavilo nekakve traume zbog kojih nebi ovako u javnost govorio da sam dobio batina kad sam bio divlji?

Gdje sam ja napisao da zlostavljenje ne postoji? Ne izvrci mi recenice. Rekao sam da nije svako lupanje po dupetu zlostavljanje, nisam rekao da sva lupanja po dupetu nisu zlostavljanje.

Ajd procitaj jos jednom iz pocetka sto sam napisao u vezi ove teme pa onda napisi malo razumniji post.

Pa ajde ti pročitaj svoje postove, prvenstveno prvi i objasni što je taj tvoj post trebao značiti. Dakle, Darky je napisao: baksa, da su ih doma namlatili to oni ne bi ni pomišljali napakostiti nekome, jer bi znali da ih čekaju debele batine. Ja sam mu kontrirao s Molim te ne miješaj se u stvari koje ne razumiješ, jer pričaš bedastoće. Prvo prouči koje su posljedice zlostavljanja djece, pa se onda javi. Tu su dva ključna momenta: žrtve zlostavljanja često sami postaju zlostavljači; (roditelj) zlostavljač sebe najčešće ne vidi kao zlostavljača, nego kao žrtvu.

Na to se ti nadovezuješ: Baksa ja sam kao klinjo znao dobit po dupetu kad bih zasluzio. Nisam zlostavljac. Ni u kojem slucaju. Ni psihicki ni fizicki.

Daj molim te objasni koje je značenje te tvoje poruke. Možebitno sam te krivo shvatio - mada nije mi jasno kako bih te krivo shvatio, kad si mi replicirao takvom porukom - je li ta poruka bila replika na moju poruku ili si samo offtopičario? Što si ti time htio reći? Daj lijepo objasni da ne bi dolazilo do (daljnjih) nesporazuma.

Darky kaže...

što je bilo?

Dobro - i? Zar to znači da zlostavljanje ne postoji? Zašto ističeš takve bemislene iznimke? Kakve to ima veze sa svom onom zlostavljanom djecom?

17 godina
neaktivan

@baksa

ma kojom zlostavljanom djecom?

zlostavljan je jedan klinac u školi od tri maloljetna bandita (za koje ti pretpostavljaš - a nemaš dokaza da su bili ili barem jedan zlostavljan prije od roditelja)

sa druge strane ja polazim od pretpostavke da su sva trojica bandita iz pristojne dobrostojeće obitelji koja ih pazi i mazi i njihovi su prinčevi

dakle obojica prilazimo sa potpuno različite strane problemu

istina je ili na tvojoj ili na mojoj strani, ali moguće i da smo oboje u pravu

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 10:08 (Darky).
15 godina
neaktivan

Ne kontriram, vjerojatno sam zabrijao.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 10:09 (thedream).
17 godina
Ukulele kaže...
thedream kaže...

EDIT : Da se radi o mom sinu, teško bi se suzdržao. Mislim da bi gulio negdje dugogodišnju robiju što bi napravio malom ali i njegovim roditeljima.

Ja sa sigurnošću tvrdim da se ne bih mogla suzdržat da se radi o mom djetetu.

Nema tu odgovarajućih kazni, preodgoja, tog zakon koji može tog sirotog dječaka zaštitit od boli koja mu tek slijedi.

Nema tu drugih šansi i pokajanja. Za takve, po meni, nema mjesta u ovom društvu.

- ok (dijelim mišljenje...), kako? Kako takve stvari kazniti, važnije kako to spriječiti, po mogućnosti eliminirati. Koja je odgovarajuća kazna (karikirajmo, extrem -vješanje) a da ta kazna nešto rješava (osim straha ostalim počiniteljima). Ali sam strah od kazne nije dovoljan... (sva ostala djela nisu eliminirana, pa tako ni ovo ne može bitieliminirano zakonom ili kaznom).

Sankcija za sve mora postojati, mora se provesti, ali za ovakve stvari je važnije društvo-sredina, škole, kvartovi pa sve do dežurnih baba koje znaju gdje se što kuha...

S teh. strane se slažem s mbaksom, vrlo precizno govori o recimo pedagoškom stavu, problemu itd. međutim, preivđa jednu (bitnu) stvar...

Zašto je to nekad bilo drugačije? Recimo prije više do 10-20 (i više) god.? Jer su ljudi bili povezaniji, za teenagere konkretno, postojale su 'škvadre', kvartovske, ulične, školske... jednostavno je (nazovimo) 'kvart' brinuo o svim članovima, kao seoska zajednica (u smislu samoorganiziranja ljudi-društva).

Tad nije bilo moguće da itko u kvartu dira nekog klinca, u školi i sl. jer je uvjek postojao 'zaštitnik' i pravilo krda.

- Ljudima je tad bilo stalo do drugih, do susjeda. Danas to više nije tako, zato se to može dešavati..

Jer, već se to (maltretiranje) dešavalo, samo je sad eskaliralo. Dok su samo tukli ili vezali prolazilo je bez novina... ispada da sad novine moraju biti kvartovska baba, ali policija nije zaštita 'škvadre' (lokalna) jer nije tu, nije na ulici, u školi.. pre daleko. Pravobraniteljica, plavi telefon.. svi u tom lancu (sitetmu) zaštite su tek nakon djela, ne u trenutku ili prije. Tu je problem koji se ne može riješiti zakonom. Sami ljudi (u ovom slučaju đaci) moraju ponovo postati 'krdo' koje će se braniti od takvih stvari a ne čekati kažnjavanje jer je tad kasno...

Gdje su bili do sad profesori (jer uvjek se sve zna, problem je što do sad nitko nije ništa napravio, reagirao..), gdje su bili roditelji, gdje je bio ostatak razreda?

btw, izbacivanje iz škole je normalna stvar (krivi navod u textu) nije isto što i zabraniti školovanje (ne postoji), izbacivanje je samo s nastave. Polaganje isprita je inače zakonska norma za 10% izostanka pojedinog predmeta (ali se rijetko primjenjuje). Trebalo bi češće.. Problem je što sustav više štiti kriminalce, jer oni u pravilu ne završavaju školu, ali u zatvoru dobiju neke diplomice, večernje školice itd.. pod nazivom resocijalizacija'.. uzalud, paraziti na teret društva. Paraziti koji u mladim danima rade ovakve grozote, možda i bivaju izbačeni iz škole, pa opet kroz zatvorski sustav dođu (jeftino, bez znanja) do iste te svjedodžbe kao i redovan đak.. i to sve na teret onog 'krda' kojeg su maltretirali, uništavali.

- Previše prava se daje 'krivcima', dok 'nevine' sistem ne štiti nego samo reagira nakon djela kaznom, još gore, nema uvijek kazne ili kazna nije primjerena (da ne navodimo tatine sinove i sl.). To nije zaštita (u smislu da je zaštićen od nečeg, kao u sudaru od ozljeda). Uzalud, 'krdo' se mora braniti (zaštititi..), ali taj odnos među ljudima (djecom) više nije takav da to funkcionira. Trenutno su još navijačke skupine takvo krdo (često bezumno-stampedo), ali disfunkcionalno i za sasvim pogrešne stvari od kvartovskog krda.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina

Baksa ti si se postavio da su svi koji dobiju batine zlostavljanje. Ja sam samo htio reci da nisu. Nego da mogu biti disciplinska mjera. 

Batine nisu isto sto i premlacivanje.

Danny... slazem se sa tobom da je autoritet bitan. Medjutim nekada autoritet ne mozes postici samo razgovorom.

Usporedimo to sa coporom vukova. Alfa muzjak neposlusnog clana hvata za siju i baca na pod. Nije ga priklao do krvi. Primjenio je silu da uspostavi autoritet bez da ostecuje neposlusnog clana. Borba za poziciju alfa muzjaka je druga prica.

Darky takodjer poznajem jedan slucaj gdje su starci jednoj tinejđerki prilipili trisku nakon šta je ova pocela histerizirat i radit piydarije jer su je poslali u sobu i rekli da ne izlazi dok ne rijesi nered koji je u sobi (imam sliku tog nereda, nebi vjerovali da ne vidite). Klinka je nazvala policiju koja je dosla i roditelji su upali u piydarije. Posto je klinka sama po sebi problematicna i sa njom se uvijek problem rijesavao razgovorom (bespomocno) ovo je bila jedina solucija. Kad je policajac rekao da nema problema, da ako ona ne zeli zivit sa zlostavljackim roditeljima (koji to nisu jer ih poznajem) neka ode u dom, pocela je revat i govorit kako ipak to nije bilo divljacko izivljavanje nego jedna triska.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 10:23 (tnakir).
16 godina
mbaksa kaže...

Oko za oko, zub za zub? Šalim se, naravno. Prvo, treba ih razdvojiti jer su očito jedna tročlana balava banda (nitko od njih se sâm ne bi usudio tako nešto napraviti) - svaki mora ići u drugu školu. Treba ih poslati psihjatru i pedagogu, koji će odlučiti što s njima (premjestiti ih u dom? to vjerujem zna biti zeznuto), a istima bi trebali ići i njihovi roditelji, jer najčešće sve potječe od roditelja. Već vidim situaciju - ti balavci dođu doma, stari ili stara ih "discipliniraju" (čitaj: do krvi namlate) i onda će kao sve biti OK, a roditelji ni ne shvaćaju da su najčešće upravo oni uzrok takvom ponašanju svoje djece. Roditelji tih balavaca bi ujedo trebali platiti sve troškove liječenja žrtve, uključujući psihološku pomoć. Na koji način se te balavce uopće može kazniti? Može ih se samo poslati na psihijatrijsko liječenje i pokušati im se pomoći - možda jednog dana shvate zašto je njihovo ponašanje bilo neprihvatljivo i možda postanu svjesni toga da za koju goidnu postaju punoljetni i da će ubuduće zbog takvih stvari završiti u zatvoru.

Najgore je to što u svakoj školi ima takvih balavaca koji maltretiraju djecu oko sebe - sve se to zna, ali nitko ništa od školskih djelatnika ne poduzima (ne mogu vjerovati da djeca nisu svojim roditeljima ili učiteljima ispričali da ih neki balavci u školi maltretiraju). Dok se ne dogodi takva nekakva tragedija.

Sa prvim se potpuno slažem, a na drugo bih dodao: najgore je što u školama nema ekipa koja će takve idiote držati pod kontrolom.

Kada kažem ekipa mislim na ostale učenike...

Inače, materijal za mladež HDZ-a...Karlovac postajte meka za ovakve {#}

18 godina
moderator
Darky kaže...

@baksa

ma kojom zlostavljanom djecom?

zlostavljan je jedan klinac u školi od tri maloljetna bandita (za koje ti pretpostavljaš - a nemaš dokaza da su bili ili barem jedan zlostavljan prije od roditelja)

Ja sam samo rekao da treba oprezno pristupiti problemu jer bi i ta trojica, mada su u ovom konkretno slučaju oni zlostavljači kolege iz škole, mogli sami biti žrtve zlostavljanja, jer zlostavljači često i jesu žrtve zlostavljanja i to često upravo svojih roditelja. Pa to su općepoznate stvari - da su zlostavljači najčešće i sami u djetinjtvu bili zlostavljani. Meni osobno bilo bi čudno da barem jedno od tih zlostavljača nije bilo na neki način zlostavljano (što uključuje i zapostavljanje). Ne razumijem zašto se tako opireš činjenicama. Educiraj se.

http://www.lisadunningmft.com/child_abuse_cycle.htm

http://www.childhelp.org/pages/statistics (pazi što piše: About 30% of abused and neglected children will later abuse their own children, continuing the horrible cycle of abuse.)

Darky kaže...
sa druge strane ja polazim od pretpostavke da su sva trojica bandita iz pristojne dobrostojeće obitelji koja ih pazi i mazi i njihovi su prinčevi

Na temelju čega temeljiš tu pretpostavku?

tnakir kaže...

Baksa ti si se postavio da su svi koji dobiju batine zlostavljanje. Ja sam samo htio reci da nisu. Nego da mogu biti disciplinska mjera.

Ma bravo. Gdje? Ajde lijepo sad ponovno pročitaj moje poruke, ali ovaj put im posveti malo više pažnje, pa ćeš vidjeti da si si umislio to što si sad napisao. Dakle, izmislio si da ja tvrdim nešto što ne tvrdim (tj. da se postavljam kako se ne postavljam) i onda ideš kontrirat tome i uzrokuješ jednu prepirku za koju je osnova to što si ti krivo protumačio moju poruku! Daj se skockaj! Napravio si čisti straw man!

18 godina
mbaksa kaže...

Dakle, Darky je napisao: baksa, da su ih doma namlatili to oni ne bi ni pomišljali napakostiti nekome, jer bi znali da ih čekaju debele batine.

Ja sam mu kontrirao s Molim te ne miješaj se u stvari koje ne razumiješ, jer pričaš bedastoće. Prvo prouči koje su posljedice zlostavljanja djece, pa se onda javi. Tu su dva ključna momenta: žrtve zlostavljanja često sami postaju zlostavljači; (roditelj) zlostavljač sebe najčešće ne vidi kao zlostavljača, nego kao žrtvu.

Evo tu si napisao.

Dalje... nisu samo roditelj/obitelj oni koji izgradjuju inidividuu. Tu je i drustvo (prijatelji). Primjer je druga obitelj koju poznajem, odnosno njihova kci. Dakle obitelj, otac, mater i dvoje djece. Stariji sin i mladja kci su bili jednako odgajani (bez batina). Sin je kroz srednju bio sa ok drustvom i ispao je kulturan i normalan mlad momak.

Kci je pak upala u drustvo koje je bilo problematicno i koje je od nje napravilo problematicnu osobu (picavanje, padanje predmeta, laganje roditeljima, bjezanje iz kuce i slicno).

18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Dakle, Darky je napisao: baksa, da su ih doma namlatili to oni ne bi ni pomišljali napakostiti nekome, jer bi znali da ih čekaju debele batine.

Ja sam mu kontrirao s Molim te ne miješaj se u stvari koje ne razumiješ, jer pričaš bedastoće. Prvo prouči koje su posljedice zlostavljanja djece, pa se onda javi. Tu su dva ključna momenta: žrtve zlostavljanja često sami postaju zlostavljači; (roditelj) zlostavljač sebe najčešće ne vidi kao zlostavljača, nego kao žrtvu.

Evo tu si napisao.

Gdje? Objasni.

Edit: Ajde da se ne mučiš s objašnjavanjem, ja ću ti objasniti zašto si krivo protumačio moju poruku. Zato što si ignorirao poruku na koju sam odgovarao. Darky je jasno napisao da smatra da oni koji doma dobe poštene batine, da se takvi neće usuditi sami usuditi zlostavljati nekog drugog. Ja sam napisao da je to bedastoća - prvo zato jer psihologija/sociologija jasno govore da nije istina, a drugo - imao sam kolegu iz razreda u osnovnoj školi koji je često maltretirao djecu oko sebe - bio je najgori po tom pitanju u razredu i jedan od najgorih u generaciji. On je doma svako malo dobivao batine "ko Isus Krist". Dakle, to što su ga doma batinjali nije ga sprečavalo da svoj bijes iskaljuje na drugima oko sebe. U ovome slučaju, kao i u brojnim drugim slučajevima, zlostavljano dijete je i samo postalo zlostavljač.

Je li ti sad jasno da si zabrijao? Da mi kontriraš za nešto što ja uopće ne tvrdim?

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 10:46 (mbaksa).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Danny... slazem se sa tobom da je autoritet bitan. Medjutim nekada autoritet ne mozes postici samo razgovorom.

Usporedimo to sa coporom vukova. Alfa muzjak neposlusnog clana hvata za siju i baca na pod. Nije ga priklao do krvi. Primjenio je silu da uspostavi autoritet bez da ostecuje neposlusnog clana. Borba za poziciju alfa muzjaka je druga prica.

Naravno, pa to sam i rekao.
Ali u priču ne moraju ući batine, nego ostale posljedice po dijete.

Posjedanjem djeteta u mirni kutić napravio si isto što je napravio vuk kada je neposlušnog člana bacio na pod. Nametnuo si autoritet. Možeš držati dijete dok se ne smiri, ali ga ne moraš udarati. Opet si primijenio silu, a nisi udario ni fizički nasrnuo na dijete.

Upornost prije svega, ako treba 10 puta, onda ćeš 10 puta posjesti dijete - s vremenom će skužiti.

Isto vrijedi za odgoj psa primjerice. Mnogi ih udaraju kao kaznu, međutim pas će jednako tako shvatiti ako uporno pokušavaš. Tko je uporniji taj uspjeva. Ako je dijete upornije od tebe, odnosno ako mu to dopustiš, nikad nećeš biti autoritet. A iskorištavanje udarca je samo korištenje "lakšeg" puta i loše zbog brojnih potencijalnih posljedica.

tnakir kaže...

Dalje... nisu samo roditelj/obitelj oni koji izgradjuju inidividuu. Tu je i drustvo (prijatelji). Primjer je druga obitelj koju poznajem, odnosno njihova kci. Dakle obitelj, otac, mater i dvoje djece. Stariji sin i mladja kci su bili jednako odgajani (bez batina). Sin je kroz srednju bio sa ok drustvom i ispao je kulturan i normalan mlad momak.

Kci je pak upala u drustvo koje je bilo problematicno i koje je od nje napravilo problematicnu osobu (picavanje, padanje predmeta, laganje roditeljima, bjezanje iz kuce i slicno).

I opet dolazimo do roditelja koji su to dopustili. Normalno da različiti ljudi različito djeluju na poticaje okoline. Možda je ta cura samo trebala nešto više pažnje od brata.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 10:45 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Darky kaže...

na istom temlju kao i što ti pretpostavljaš da su oni "žrtve" zlostavljanja

ja smatram da je to samo stvar lošeg odgoja

i kao što rekoh, možda si ti u pravu, možda sam ja u pravu, a možda smo oboje u pravu

u svakom slučaju nemamo dovoljno informacija da možemo konkretnije zaključiti

18 godina
moderator
Darky kaže...
mbaksa kaže...
Darky kaže...

na istom temlju kao i što ti pretpostavljaš da su oni "žrtve" zlostavljanja

Ma po kojoj logici? Ja svoju pretpostavku temelji na ono što kaže psihologija. Pa dao sam ti link sa statistikom:

• About 30% of abused and neglected children will later abuse their own children, continuing the horrible cycle of abuse.
  • 4% 14% of all men in prison in the USA were abused as children. 7
  • 36% of all women in prison were abused as children. 7
  • Children who experience child abuse & neglect are 59% more likely to be arrested as a juvenile, 28% more likely to be arrested as an adult, and 30% more likely to commit violent crime. 5

I ta moja pretpostavka ne znači da je 100% sigurno da je neki od njih zaista bio zlostavljan, nego znači da postoji velika šansa je bio zlostavljan i stoga treba tome problemu pažljivo pristupiti. Drugim riječima, iako su zlostavljači, iako su napravili groznu stvar, postoji velika šansa da su i sami bili zlostavljani i da i njima treba pomoći. Naravno, moraju biti kažnjeni zbog toga što su učinili, ali im se treba pružiti i adekvatna psihijatrijska pomoć. Jer ako im se ne pruži, mogli bi ostati obilježeni i mogli bi ostati istih takvih štetnih stavova i nastaviti zlostavljati druge kroz život.

Darky kaže...
ja smatram da je to samo stvar lošeg odgoja

i kao što rekoh, možda si ti u pravu, možda sam ja u pravu, a možda smo oboje u pravu

u svakom slučaju nemamo dovoljno informacija da možemo konkretnije zaključiti

Ponovno - na temelju čega ti smatraš da je to "samo stvar lošeg odgoja"? Pa i loš odgoj se može smatrati zlostavljanjem djece - kategorija poznata kao zanemarivanje. Skačeš sam sebi u usta.

Stvar je u tome da ti njih želiš smatrati oličenjem zla, koji su imali lagodan i bezbrižan život i sad iz dosade ili obijesti ili čega već oni idu zlostavljati kolege i stoga ih treba automatski baciti u tamnicu. Da, lakše je tako razmišljati, jednostavno zatvoriti oči na sve ostale mogućnosti, da nema šanse da su i oni sami žrtve i praviti se da su to okorjeli zločinci. Shvati da svijet nije crno-bijel. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 12:06 (mbaksa).
18 godina
Danny_HR kaže...

Naravno, pa to sam i rekao.
Ali u priču ne moraju ući batine, nego ostale posljedice po dijete.

Posjedanjem djeteta u mirni kutić napravio si isto što je napravio vuk kada je neposlušnog člana bacio na pod. Nametnuo si autoritet. Možeš držati dijete dok se ne smiri, ali ga ne moraš udarati. Opet si primijenio silu, a nisi udario ni fizički nasrnuo na dijete.

Slazem se, ali mozes tako kaznjavati klinca od par godina. Pubertetliju nemozes.

tnakir kaže...

I opet dolazimo do roditelja koji su to dopustili. Normalno da različiti ljudi različito djeluju na poticaje okoline. Možda je ta cura samo trebala nešto više pažnje od brata.

Samo sam htio reci da se klinka odgajala na dva mjesta sa suprotnim stavovima. Stavovi "ekipe" su bili privlacniji, jer se u pubertetu "moras" prilagodit ekipi ako mislis biti dio nje, starci su ti dosadni, naporni i nisu ti bas neki uzor. Sve je to normalan dio puberteta. Ja sam bio u svakakvom drustvu (cak sam neko vrijeme izlazio sa skinsima i narkomanima) pa sam ispao normalan (nisam nikog tukao, nisam na igli, nemam nista protiv homoseksualaca, roma etc etc).

@Baksa - biti savrsen roditelj je nemoguce. Roditelji se bore sa razlicitim karakterima kod svoje djece. Pristup svugdje nemoze biti isti. Btw u americi je zlostavljanje i peckanje sibom po dlanovima. Piydarije.

Smatram da se takvom "zastitom" djece radi vise stete nego koristi. 

Da se ogradim, apsolutno sam protiv premlacivanja djece i izivljavanja nad njima, ali zvati plavi telefon jer te tata malo povukao za uho je kretenizam. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 11:02 (tnakir).
18 godina
tnakir kaže...

Tebi je to ostavilo posljedice na drugoj strani - glasaš za Keruma. 

(Dugo to već nitko nije spomenuo pa koristim priliku...) 

This space for rent!
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ma po kojoj logici? Ja svoju pretpostavku temelji na ono što kaže psihologija. Pa dao sam ti link sa statistikom:

• About 30% of abused and neglected children will later abuse their own children, continuing the horrible cycle of abuse.
  • 4% of all men in prison in the USA were abused as children. 7
  • 36% of all women in prison were abused as children. 7
  • Children who experience child abuse & neglect are 59% more likely to be arrested as a juvenile, 28% more likely to be arrested as an adult, and 30% more likely to commit violent crime. 5
{#}

statistika je sranje i njome možeš dokazati što god želiš i kako želiš

a sad o tvojoj statistici

4% of all men in prison in the USA were abused as children.

znači od svih manijaka u zatvorima samo 4% ih je bilo zlostavljano?

a što je sa 96% svih ostalih kriminalaca?

a tko je zbog njih kriv?

znači zbog 4% kriminalaca krivi su preoštri roditelji

za 96% kriminalaca krivi su preblagi roditelji koje ti zastupaš?

znači ako se pozovem na tvoju statistiku, djecu treba mlatiti, jer samo 4 od 100 će biti loši, jer time ćemo iz glave izbiti primisao ostalim 96 da se tako ne smiju ponašati

i po tome ćemo smanjiti kriminal batinama u mladosti

eto tvoju vlastitu statistiku sam okrenuo protiv tebe

jer ona dokazuje da djecu treba mlatiti

i kaj ćeš sad ? {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 11:18 (Darky).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Kako si mi zakomplicirao citiranje...

Ne možeš tako kažnjavati pubertetliju, ali možeš na slične načine. Međutim, do toga da pubertetlija bude "nestašan" (brutalna umanjenica) nije trebalo doći in the first place.

Pubertetliju možeš pustiti da odradi kaznu koju bi trebao, možeš mu zabraniti izlazak, možeš razgovarati s njim, možeš mu reći da ga nećeš izvlačiti iz govana. Može se jako puno toga.

Stavovi ekipe mogu biti privlačniji, ali ne smiju biti bitniji od roditeljskog autoriteta. Ako jesu, znači da roditelj nije bio dobar roditelj i nije znao nametnuti autoritet. Vjerujem da će roditelj koji to radi na bilo koji način osim udaradnjem prije privući dijete od onoga koji ga udara.

Jer u jednom slučaju poštuješ roditelja i zato naučiš što valja a što ne, te (ne)radiš određene stvari, a u drugom se samo bojiš batina.

18 godina
moderator
Darky kaže...

Sorry, moja greška - nisam kod selektiranja zahvatio prvu brojku - radi se o 14%. Što nikako nije mala brojka. Sad bi nam samo trebao postotak zlostavljane djece općenito - ako ih je među sveopćim pučanstvom manje od 14% (a vjerujem da je), to znači da zlostavljana djeca češće završavaju u zatvoru.

Darky kaže...
znači ako se pozovem na tvoju statistiku, djecu treba mlatiti, jer samo 4 od 100 će biti loši, jer time ćemo iz glave izbiti primisao ostalim 96 da se tako ne smiju ponašati

i po tome ćemo smanjiti kriminal batinama u mladosti

eto tvoju vlastitu statistiku sam okrenuo protiv tebe

jer ona dokazuje da djecu treba mlatiti

i kaj ćeš sad ? {#}

Sjajno si pokazao kako ne razumiješ statistiku. {#} Također, vidim da si istaknuo samo to gdje si mislio da si poentirao (a nisi), dok si drugo ignorirao. Pogotovo ono: About 30% of abused and neglected children will later abuse their own children, continuing the horrible cycle of abuse.

Bravo. Svaka čast. Pljesak.

tnakir kaže...
@Baksa - biti savrsen roditelj je nemoguce. Roditelji se bore sa razlicitim karakterima kod svoje djece. Pristup svugdje nemoze biti isti. Btw u americi je zlostavljanje i peckanje sibom po dlanovima. Piydarije.

Smatram da se takvom "zastitom" djece radi vise stete nego koristi. 

Da se ogradim, apsolutno sam protiv premlacivanja djece i izivljavanja nad njima, ali zvati plavi telefon jer te tata malo povukao za uho je kretenizam

Daj reci, po tvom stručnom mišljenju, koliko je djece koja zovu plavi telefon jer ih je tata malo povukao za uho, pa da ti imaš opravdanja tako banalizirati situaciju i u osnovi praviti se kao da zlostavljanje ne postoji, odnosno da nije u dobroj mjeri prisutno u društvu? Ne razumijem koji ti je to način vođenja rasprave - ja govorim o zlostavljanju, a ti stalno, svom silom skrećeš raspravu u "discipliniranje povlačenjem za uhu". Pa ne raspravljamo o tome!

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 11:27 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

I mi smo bili divljaci, radili smo spacke, tukli se ko klinci, ali nikad nismo bili ovako bolesni. WTF!?

To se već uvriježilo kod nas kao socijalni kontakt. Poznata je (nadaleko) varijanta hrvatskog rukovanja. Što uopće očekivati od od mladeži koja raste u takvom okruženju..

bedsoft.net
18 godina
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Kako si mi zakomplicirao citiranje...

Ne možeš tako kažnjavati pubertetliju, ali možeš na slične načine. Međutim, do toga da pubertetlija bude "nestašan" (brutalna umanjenica) nije trebalo doći in the first place.

Pubertetliju možeš pustiti da odradi kaznu koju bi trebao, možeš mu zabraniti izlazak, možeš razgovarati s njim, možeš mu reći da ga nećeš izvlačiti iz govana. Može se jako puno toga.

Stavovi ekipe mogu biti privlačniji, ali ne smiju biti bitniji od roditeljskog autoriteta. Ako jesu, znači da roditelj nije bio dobar roditelj i nije znao nametnuti autoritet. Vjerujem da će roditelj koji to radi na bilo koji način osim udaradnjem prije privući dijete od onoga koji ga udara.

Jer u jednom slučaju poštuješ roditelja i zato naučiš što valja a što ne, te (ne)radiš određene stvari, a u drugom se samo bojiš batina.

Easier said than done.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Darky kaže...

Sorry, moja greška - nisam kod selektiranja zahvatio prvu brojku - radi se o 14%. Što nikako nije mala brojka. Sad bi nam samo trebao postotak zlostavljane djece općenito - ako ih je među sveopćim pučanstvom manje od 14% (a vjerujem da je), to znači da zlostavljana djeca češće završavaju u zatvoru.

Sjajno si pokazao kako ne razumiješ statistiku. {#} Također, vidim da si istaknuo samo to gdje si mislio da si poentirao (a nisi), dok si drugo ignorirao. Pogotovo ono: About 30% of abused and neglected children will later abuse their own children, continuing the horrible cycle of abuse.

Bravo. Svaka čast. Pljesak.

ni 14 od 100 nije za baciti, znači batinama smo spriječili 86 potencijalnih kriminalaca

znači po tebi je bolje da imam 100 kriminalaca nego samo 14? - ako se vodimo samo statistikom, pa di je vama pamet

ti očito ne vidiš dalje od svog nosa

zlostavljenje i batine za discipliniranje nisu isto

osim toga psihičko zlostavljanje je puno gore od batina, a da dijete nisi ni taknuo

bol o šibe prođe za par sati najviše, posljedice psihičkog zlostavljanja dugotrajne i one stvaraju psihopate

kad ti budeš u stanju to razilkovati onda možemo dalje pričati

18 godina
moderator
Darky kaže...

ni 14 od 100 nije za baciti, znači batinama smo spriječili 86 potencijalnih kriminalaca

znači po tebi je bolje da imam 100 kriminalaca nego samo 14? - ako se vodimo samo statistikom, pa di je vama pamet

Dude, odakle ti zaključak da se spriječilo? Možda se brojka POPELA na 14% zbog zlostavljanja, možda bi ih bilo manje u zatvoru da nisu zlostavljani.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 12:13 (DrNasty).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice