Kao prvo, govorio sam hipotetski. Još sam to i eksplicitno napisao, da ilustriram zašto se treba ići na glasanje.
Kao drugo, ne pada u vodu s obzirom da nije isto je li omjer SDP-a (tj. koalicije) i HDZ-a 51/49 ili 70/30. U prvom slučaju HDZ u opoziciji može onda opstruirati donošenje zakona, a u drugom ne može. Dakle, svaki glas je bitan, odnosno svako neglasanje sa sobom nosi posljedice. Ne kužim - razbacuješ se s D'Hondtovom metodom, a pobjegnu ti te neke osnovne stvari. Gledaj malo širu sliku.
Neizlasak na izbore je prešutno prihvaćanje činjenice da drugi odlučuju umjesto tebe. Samim činom neizlaska prihvaćaš to i po momo slobodnom uvjerenju ako nisi glasao nemaš pravo ni srati kako ti ne paše stranka na vlasti. Neizlazak je legitimno pravo svakoga, pravo izbora ali je društveno neodgovorno (u neku ruku i djetinjasto) ponašanje. Neizlazak ne nagrađuje stranku na vlasti ni u kom pogledu. U situaciji koja je sada kod nas, razočaranje i rezignacija kod HDZ-ovih birača, veća je vjerojatnost da će upravo oni apstinirati što će pogodovati kukuriku koaliciji.
Što se tiče D'Hondta on nagrađuje najjačeg i to glasovima onih koji nisu prešli izborni prag. Špekuliram da će to biti 10-15 posto. Sve se vraća sve se plaća, tako je i s ovom HDZ-ovom matematikom, nekad im je koristila a sada će zabiti zadnji čavao u lijes. Ako i stignu do izbora.
Nisam baš siguran u tu teoriju. Sve mi se čini da je jedan veliki spin u igri. Niti jedna afera (ili gotovo niti jedna) u RH se ne dešava slučajno i spontano kada se i dogodi, već imaju x afera spremnih za aktivaciju kada kojoj političkoj opciji odgovara. Tako da mi ovo smrdi na neki spin. Vjesti su pune hdz-a, oporba kukuriče, ali slabo uzimaju medijski prostor. Potpuno su ih hdz-ovci marginarizirali svojom predstavom u medijima. Još je Jaca obukla i plesne cipelice, pa kad nema afera - ona pleše, pjeva po 'gažama'..
Nemam baš definiranu teoriju, čini mi se da će ići na varijantu da su oni očistili potpuno stranku od svih zala, te se poput feniksa uzdižu pročišćeni iz pepela. Oni su jedini spremni do kraja boriti se protiv korupcije. I osiguravaju mirovine i plaće te vraćaju dug umorovljenicima. Doveli su nas pred vrata Europe i za to je jedino zaslužna glavom i bradom premjerka. I malo je pripomogao Jandroković. Da nije njih, nas bi pripojili srevernoj Koreji. Pa bi se crveni opet radili logore, žigosali neistomišljenike užarenim petokrakama.. + 10-15 sočnih uvreda, kada medijska scena nakratko predahne od afera. A vjerojatno će biti i kukanja kako oni sada nemaju sredstva za kampanju, pa će im jadnima ljudi i donirati koliko mogu. I naravno, kad god nije smrtno ozbiljna situacija, Jadranka će plesati i pjevati..
Tako mi nekako izgleda da će biti razvoj događaja. Koliko će biti uspješan taj pristup, vidjet' ćemo. Leže meni i teorije zavjere :o), ali nažalost realno je sve to kalkulacija i afere se vade kada trebaju odigrati svoju ulogu..
Može se i tako gledati na stvari, mada je meni vjerojatnije da je ova situacija zatekla našu milu premijerku kao i kriza. I šta ona radi, iste stvari kao i za izlazak iz krize. Sami znate kako joj ide....