Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.197.277
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
mbaksa kaže...
..

Edukacija ne isključuje kaznu kao odgojnu mjeru ..

-treba se zaustaviti na elementarnom učenju. Primata, crva (možda i biljke.).. pa tek onda usporediti s ljudima. Kazna-nagrada su obavezni za preživljavanje i samu evoluciju.

Determinizam je na klimavim nogama, jer tad ništa ne moramo raditi.. ili što god radili rezultat je isti. Nije. Predodređenost je samo  nekom dijelu, npr moramo piti vodu, hranu.. do nivoa stanice. Slobodna volja je izbor tekućine i hrane, ukusi, vrijeme (npr ručak i večera) dijeta.. pa do rasporeda escajga. Možemo reči da slobodna volja ne postoji jer moramo jesti, ali postoji, samo je rezultat smrt (tj to je kazna u evoluciji), dok je nagrada preživljavanje.

-direktno, naše društvo vapi za kaznama i odgovornošću (da se vratimo na temu, poslje kruhova i ovog izleta u etiku).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina
neaktivan

NPR.

što ako u biti živimo u many worlds interpretation Hugh Evereta, gdje se sve mogućnosti i dogode samo u različitim svemirima, dakle kad god donesem odluku svemir se rascijepa na brancheve svih mogućih odluka koje sam mogao donijeti, po teoriji vjerojatnosti ona najmogućija za naš svemir i uvjete u njemu će se desiti u našem svemiru, takvo poimanje stvarnosti je determinirano uvjetima i čini se vrlo fatalističko, zašto kažnjavati čovjeka koji je predodređen činiti upravo ono što mora činiti, ono što se može učiniti je mijenjati uvjete, edukacijom, ok, ako je u sklopu edukacije i kazna onda u redu, međutim kakvo god čovjek sranje napravio mora mu se moći omogućiti rehabilitacija, smrtne i doživotne kazne terminiranja su isključena, kazna mora biti u službi edukacije isto koliko i oprost

autori koje ignoriram: Sinatra, Ezio, alen-c, Viator, Talalej
15 godina
protjeran
(s)izgoreo kaže...

NPR.

što ako u biti živimo u many worlds interpretation Hugh Evereta, gdje se sve mogućnosti i dogode samo u različitim svemirima, dakle kad god donesem odluku svemir se rascijepa na brancheve svih mogućih odluka koje sam mogao donijeti, po teoriji vjerojatnosti ona najmogućija za naš svemir i uvjete u njemu će se desiti u našem svemiru, takvo poimanje stvarnosti je determinirano uvjetima i čini se vrlo fatalističko, zašto kažnjavati čovjeka koji je predodređen činiti upravo ono što mora činiti, ono što se može učiniti je mijenjati uvjete, edukacijom, ok, ako je u sklopu edukacije i kazna onda u redu, međutim kakvo god čovjek sranje napravio mora mu se moći omogućiti rehabilitacija, smrtne i doživotne kazne terminiranja su isključena, kazna mora biti u službi edukacije isto koliko i oprost

Nekim ljudima se ne oprašta. Recimo pedofilima, silovateljima, serijskim ubojicama, i razno raznoj gamadi koju možemo na tv-u gledati.

Za njih nema oprosta, a ni edukacije. Mi smo životinje i moramo djelovati u skladu sa prirodom, a to znači moramo otklanjati destruktivne članove.

( ˘͡ -˘͡)
18 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Nekim ljudima se ne oprašta. Recimo pedofilima, silovateljima, serijskim ubojicama, i razno raznoj gamadi koju možemo na tv-u gledati.

Za njih nema oprosta, a ni edukacije. Mi smo životinje i moramo djelovati u skladu sa prirodom, a to znači moramo otklanjati destruktivne članove.

mi smo prosvjećene životinje koje razumiju uzročno posljedična zbivanja, ne degradiraj me, to nikako ne volim i ne prihvaćam, ja djelujem u skladu sa svojim razumijevanjem svijeta a ti se spuštaj koliko hoćeš i negiraj tisućljeća civilizacije i uklanjaj posljedice, ja ću se posvetiti uzrocima

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 16:07 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
Bypass kaže... 

Jesmo li? Ili smo se umno razvili?

‎''I'm too handsome to do paperwork.''
17 godina
neaktivan
Šef kaže...

Ulijećem partybrejkerski, ali što kažete na ovo? Meni se sviđa  {#}

http://www.stipepetrina.com/izlazak-iz-krize

Evo, ponavljam sam sebe, nije nitko primjetio...

Što vi mislite o njemu? Recimo meni se više manje sviđa način njegova djelovanja.

‎''I'm too handsome to do paperwork.''
15 godina
protjeran
(s)izgoreo kaže...

mi smo prosvjećene životinje koje razumiju uzročno posljedična zbivanja, ne degradiraj me, to nikako ne volim i ne prihvaćam, ja djelujem u skladu sa svojim razumijevanjem svijeta a ti se spuštaj koliko hoćeš i negiraj tisućljeća civilizacije i uklanjaj posljedice, ja ću se posvetiti uzrocima

Ti očito ne shvaćaš pojam životinje, odnosno razmišljaš u okviru negativne konotacije.

Nitko ne kaže da se ne treba baviti uzrocima, ali sigurno ne treba biti i blag prema posljedicama.

Meni je jako zanimljivo kako je holivudska propaganda umislila ljude da su nešto posebno na ovom svijetu, te da ćemo se jednog lijepog dana razviti u bića sa simbiozom s tehnikom i prirodom, nadasve moralna i pravedna. Ukratko, to se nikada neće dogoditi. Barem ne u sljedećih nekoliko milijuna godina, a toliko nećemo poživiti.

Mi smo i dalje životinje pogonjene nagonom, koji u većini slučajeva prevlada nad razumom. Ako to ne vidiš onda si slijep. Ili pogledaj jedne vijesti. Ali nisu svi nagoni loši, štoviše, možda niti jedan nije loš. Nagoni nisu loši, jer nam omogućavaju preživljavanje uz kombinaciju sa razumom, ali isto tako mogu biti destruktivni po samo društvo (zajednicu) ako su usmjereni prema vlastitoj vrsti.

Nema primjera u prirodi (koje smo mi djelom ma koliko o voljeli negirati) gdje životinjske zajednice dopuštaju destruktivno ponašanje njihovih članova naušturb te iste zajednice. Takvi su ili protjerani, ili disciplinirani, ili ubijeni.

Sva tehnologija, i napredak nije napravila ni jedan pomak u evoluciji čovjeka prema nečem što mi mislimo da bi bilo bolje. Niti najmanji. Isti smo kao i onog dana kad smo evolvuirali u ovaj "oblik".

I da, neću imati razumijevanja prema pedofilima, ubojicama i sličnim jer i oni su dio nas svjesnih ljudi i imali su izbor. Osim ako nisu nagoni bili u pitanju? {#}

( ˘͡ -˘͡)
15 godina
protjeran
Šef kaže...
Bypass kaže... 

Jesmo. Oduvijek bili. A što smo inače? Bogovi?

( ˘͡ -˘͡)
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

I da, neću imati razumijevanja prema pedofilima, ubojicama i sličnim jer i oni su dio nas svjesnih ljudi i imali su izbor. Osim ako nisu nagoni bili u pitanju? {#}

Problem je u tome što bi svaki pedofil, ubojica "i sličan" morao na vrijeme priznati drugim ljudima da je kod njega nagon za pedofilijom i ubijanjem višestruko jači i da ga nije u stanju kontrolirati. Takvi ljudi to nažalost predobro znaju i osjećaju da nisu baš najnormalniji, ali zbog tog što se boje da će ih društvo osuđivati kao takve i neće im (ili nije sposobno) pružiti adekvatnu pomoć, ne žele takve stvari dati u javnost prije nego što bude prekasno. Vjeruj mi da svaki čovjek želi biti normalan, ali današnje društvo nije sklono tome da pomaže ljudima s raznovrsnim poteškoćama (ili jednostavno nije dovoljno sposobno), nego samo osuđuje one koji su drugačiji i kažnjava ih na konto njihovih slabosti, odnosno ne djeluje preventivno, već reagira na nemile događaje tek kada do njih dođe. Svi mi očekujemo razumijevanje i toleranciju od drugih, a često to nismo sami spremni pružiti, no najviše nam fali iskrene empatije i pravih prioriteta u životu poput razvijanja i njegovanja inteligencije, jer samo na taj način jednog dana možemo postati bolja i naprednija vrsta.

15 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Šef kaže...
Bypass kaže... 

Jesmo. Oduvijek bili. A što smo inače? Bogovi?

Hmmm... Ti je mozda palo na pamet : ljudi ?

Led Zeppelin ------- > kickass !!
17 godina
neaktivan
Games 4 life kaže...

To je samo naziv, isto kao i "životinje". Samo naziv. Ništa više.

15 godina
protjeran
Games 4 life kaže...

I kao takvi smo izdvojeni iz životinjskog svijeta? Ili ovog planeta? Nemamo bliske "rođake" u životinjskom svijetu?

Ili nas je evolucija nekim čudom izdvojila iz životinjskog svijeta jer smo najinteligentniji?

( ˘͡ -˘͡)
14 godina

Vjerojatno je čovjek religijski nastrojen pa mi je nerazumljivo ovo što vi pričate i nije čuo za evoluciju.

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Znači da moramo otkloniti invalide, starce i sl. koji ni na koji način ne mogu pridonijeti društvu, nego su samo teret istoga?

Btw. Nemam baš neki stav o tome, pa ni u onom prošlom citatu, samo propitkujem.

Work less, play more.
18 godina
Šef kaže...

Znači da moramo otkloniti invalide, starce i sl. koji ni na koji način ne mogu pridonijeti društvu, nego su samo teret istoga?

Gledajuci iz te perspektive, starci, invalidi i sl. nisu destruktivni clanovi drustva. Dapace, cesto su vrlo su korisni drustvu. To sto su nekome oduzete noge znaci da on ne moze, primjerice biti profesor necega? Ili da ne moze biti sto ja znam, kipar, slikar? Ima neka bakica, koja je popularna postala jer je kao najstarija slusateljica Metallice i bila na njihovim koncertima! Ako je stara ne znaci da ne moze. Primjera ima masu, da sad ne nabrajam.

Evo sto invalidi mogu raditi:

Ili ovaj lik:

Evo i jedna, nazovimo to, smjesnija slika, ne vjerujem da je photoshop.

Pouka? "Where's a will, there's a way." ili ti, "Gdje postoji volja, postoji i nacin.".

UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 18:47 (1domagoj1).
15 godina
protjeran
Šef kaže...

Znao sam da će netko takvo pitanje postaviti, ali domagoj je već odgovorio. Kako možemo smatrati invalide i starce destruktivnim članovima zajednice?

Meni nisu teret, a onaj tko misli da su teret je lud. I životnje se brinu o slabijim članovima.

( ˘͡ -˘͡)
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Šef kaže...

Gledajuci iz te perspektive, starci, invalidi i sl. nisu destruktivni clanovi drustva. Dapace, cesto su vrlo su korisni drustvu. To sto su nekome oduzete noge znaci da on ne moze, primjerice biti profesor necega? Ili da ne moze biti sto ja znam, kipar, slikar? Ima neka bakica, koja je popularna postala jer je kao najstarija slusateljica Metallice i bila na njihovim koncertima! Ako je stara ne znaci da ne moze. Primjera ima masu, da sad ne nabrajam.

Bypass kaže...

Znao sam da će netko takvo pitanje postaviti, ali domagoj je već odgovorio. Kako možemo smatrati invalide i starce destruktivnim članovima zajednice?

Meni nisu teret, a onaj tko misli da su teret je lud. I životnje se brinu o slabijim članovima.

Ne, nisam mislio na taj način. Tj. krivo sam se izrazio.

Mislio sam na baš one invalide i strce koji ne mogu baš nikako pomoći društvu. Znam da i invalidi i starci mogu biti korisni (Hawking npr.), ali sam mislio na npr. starce koji leže u bolnici, čekaju smrt.

Npr. hipotetski (jer mi je mozak blokirao) čovjek, invalid, koji ne može ništa bez tuđe pomoći, a nema nikakvu (baš nikakvu) sposobnost da ikako doprinese društvu. Što s njim?

Troši resurse društva i ne vraća ništa nazad? Je li on destruktivac? Da li i njega treba odbaciti?

P.S. Opet ponavljam da ovo nije moj stav, nego čisto želim raspravljati.

Work less, play more.
15 godina
protjeran
Šef kaže...

Mislio sam na baš one invalide i strce koji ne mogu baš nikako pomoći društvu. Znam da i invalidi i starci mogu biti korisni (Hawking npr.), ali sam mislio na npr. starce koji leže u bolnici, čekaju smrt.

Npr. hipotetski (jer mi je mozak blokirao) čovjek, invalid, koji ne može ništa bez tuđe pomoći, a nema nikakvu (baš nikakvu) sposobnost da ikako doprinese društvu. Što s njim?

Troši resurse društva i ne vraća ništa nazad? Je li on destruktivac? Da li i njega treba odbaciti?

Naravno da ne. Pa onda bi bili isti kao i oni protiv kojih moramo djelovati. Izgubili bi ljudskost (mada se meni čini da je sve manje i manje ima).

Sad za one koji će ovdje htjeti proturječiti jer sam prije spominjao životinje i pravila - da, neka pravila su bazična i ista skoro kod svih društvenih životinja, ali postoje opet neka druga zbog kojih smo tako različiti. To naravno ne znači da ne smijemo izdvajat one koji loše djeluju po nas, i suprotno.

Sam aristotel je rekao: Čovjek je društvena životinja.

( ˘͡ -˘͡)
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Naravno da ne. Pa onda bi bili isti kao i oni protiv kojih moramo djelovati. Izgubili bi ljudskost (mada se meni čini da je sve manje i manje ima).

Sad za one koji će ovdje htjeti proturječiti jer sam prije spominjao životinje i pravila - da, neka pravila su bazična i ista skoro kod svih društvenih životinja, ali postoje opet neka druga zbog kojih smo tako različiti. To naravno ne znači da ne smijemo izdvajat one koji loše djeluju po nas, i suprotno.

Sam aristotel je rekao: Čovjek je društvena životinja.

Problem u tvojem razlaganju je u temelju, gdje vjerujes da covjek radi zlo izborom.

Prije se vec razlagalo dosta o tome, primjerice pedofilija je poremecaj i nagon, a ne zlocin - zlocin se dogodi onda kad osoba s pedofilijom pokusa uprazniti svoje sklonosti. POstoji cijeli niz psiholoskih bolesti koje pogoduju razvoju kriminalaca... ima bolesti i poremecaja koji ne dopustaju osobi da razlikuje dobro od zla, ili ih 'forsira' da burno reagiraju na najobicnije stvari.

Pogledaj povijesti najgorih kriminalaca u povijesti (pritom ne mislim na Al Caponea i biznismene), dobar primjer je Jeff Dahmer. Totalni psiho, zahvaljujuci nesretnoj kombinaciji poremecaja i krivog odgoja (tj. edukacije).

Ako se slazemo da kriminalci ne rade izbor, nego jednostavno nisu dovoljno 'snazni' oduprijeti se svojim nagonima - onda, iako su destruktivni, imaju veliki potencijal postati produktivni clanovi zajednice.

I kao secer na kraju: bilo bi dovoljno zaviriti u spavace sobe 'normalnih' ljudi, pa bi se taj omjer 'normalnih' i 'psihopata' vrlo vrlo brzo razvodnio... razlika je samo u tome sto normalni ljudi to drze pod kontrolom, a nenormalni ne.

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
17 godina
(s)izgoreo kaže...

.. kazna mora biti u službi edukacije isto koliko i oprost

- bla-bla..., bla. {#}

Kazna je edukacija.

Vidi ovo, pokušaj prstom dotaknuti nešto hladno, vruće.. -to je posljedica, kazna. Receptori boli (živci) postoje upravo zato. To je jedini način da naučiš, zapravo tako i da preživiš.

(to je kratka verzija, sad nastavak... povezano s oprostom, etikom.. jer je tako krenulo)

predpostavka: osoba A napravi nešto 'loše', recimo ukrade novac, auto, sendvić, kišobran, mobitel, sliku MonalLise...

- Trebali društvo, vlasnik, kazniti osobu A? Što je primjerena kazna, zašto? - to je zapravo važno.

- Dali je osoba A: lopov, oportunist ili samo (ludsko) biće? Ili kleptoman..

modificirana predpostavka: osoba A, ubije, sluje, osakati, ... ili rasplače, uvrijedi drugu osobu, nekoliko osoba, obitelj, društvo državu..? pitanje je i količine.

- Koja kazna je primejrena, zašto?

- postoji li razlika, što kaže evolucija, koja su djela oprostiva i zašto?

Dodatni problem, ako npr oprostimo krađu, npr novca. Ishodište (etičko) da su sva materijalna dobra nadoknadiva. OK, kako da lopov koji nema novac, auto.. nadoknadi nešto ukradeno? ... dolazimo do jedino mogučeg, kranje ''ne-etičkog'' odgovora, a to je robovanje, tj. eksplatacija tuđeg rada. Pošto kazna mora biti vrijednosno veća od štete, pa su tu i troškovi suđenja .. koje lopov treba nadoknaditi. ''To će ga naučiti'' da ne krade? Tad je to edukacija. ... problem, jer koji posao mu dati? U vrijeme gradnje piramida je bilo lako, danas posla nema ni za poštene, pa zašto posao dati lopovu? Što će pošteni tad raditi? .. tad iz čistog razloga opstanka pošten odluči krasti i tako doći do posla, edukacije, popravka zuba na trošak države..

- Što s ubojsvom i tom grupom djela? Oko za oko? Ili edukacija?? Uvrnuta logika, (moguće tumačenje), pošto je ubojstvo trajno, nema popravka, možemo ubojicu i osloboditi jer nikakva kazna nemože povratiti usmrćene, oštećene ili nadoknaditi gubitak obitelji, društvu.. ili je jedino rješenje metak u čelo? ili slanje na veleučilište i toplice (rehabilitacija??).

Može li isprika i shvaćanje težine djela recimo popraviti silovanje?

Može li isprika majci, za usmrćeno dijete nešto popraviti?

Zašto bi takva jedinka imala priliku na račun društva ''učiti''? Ameri odavno dižu kredite da bi školovali djecu, mi dižemo kredite za sve. Edukacija i rehabilitacija koštaju. Metak u čelo je jeftiniji i efikasniji, pogotovo što nema dokaza da bi edukacija ubojice ičemu pomogla. Ubojica time nauči sve potrebno, 'prosvjetljenje' je trenutno.

Što s nekim prekršajem između, recimo uvreda, ili bezobrazno ponašanje, sitna krađa.. mješavina takvih dijela i količina istih? Koja bi bila kazna ili edukacija?

Kazna može biti proporcionalna (mjerljiva) u materijalnim djelima, u ostalim nema ralne kazne osim konačne.

Pa sve do ultimativne predpostavke, recimo rat. U ratu se ubija. Ubojstvo je ubojstvo, ali za kaznu moraš biti jači od ubojice. Što u slučaju recimo provale mongola? Što u slučaju da dinosauri šeću zemljom i jedu ljude-hranu? Što kad medvjed pobjegne iz Zoo i pojede recimo staru babu ili maladu curu?

Što kad recimo sunce izbaci neku radioaktivnu zraku, pobije pola populacije ili recimo padne komet.. - tad dolaziš do onih receptora boli, tj preživljavanje, adaptacija ili istrebljenje.

To je učenje (sama evolucija je učenje organizma, prilagodba, eliminacija..). Zašto bi drugačije trebalo tretirati smrt osobe (zaštita člana plemena) od drugog plemena, ili od tigra ili pripadnika istog plemena?

Koliko još mogućih pitanja, na koja je edukacija slabašan odgovor... Hamurabi je imao za to vrijeme dobre odgovore.

edit: update iz RL

- Potres u Truskoj, ...

- Velika Bijela Psina, pojela USA turistu u AUS, traže ga ... pokušavaju ga ubiti, linčovati? Kako će znati da je to taj (OK, može sadržaj želuca), ali psina je biološki imala svako pravo pojesti hranu, turista se nalazio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Pa opet, pripadnik ljudske rase, reakcija.. -linč.

- Biskupska konferencija, kaže da je neisplata plaće = krađa. (sad su crkvenjaci postali sindikalci?, što rade sindikalci?, što radi država koja inače ubire poreze na te plaće??...) Imam osjećaj da me brani netko tko nema veze s tim, nasuprot onih koji bi to morali. Uvrnuto, da, ali kod nas normalno. .. i sitnica, da neisplata plaće je krađa. Još gora nego krađa iz banke. direktno uništava radnika-čovjeka.

- EU konferencija, sanacija banaka, zapravo malverzacije koje su banke napravile. Ta krađa je uništila tisuće radnih mjesta, države.. Koja bi kazna bila primjerena? Ali ne, bit će pokriveno iz EU kasice....

To su sve crtice, spomenute u gornjem tekstu. Kakva edukacija je tu rješenje? Da ne spominjemo Glavaša.

- Ove crtice su RL, ne hipotetska laprdanja.. ŠBBKBB.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 19:41 (ihush).
18 godina
Šef kaže...

Pa takvi ovise o svojim najblizima. Tu se sad moze potegnuti pitanje eutanazije te koliko je to eticki i moralno. No, oni nisu destruktivni. Destruktivnim se smatraju pojedinci koji na neki nacin potkapaju i unistavaju temelje na kojima je drustvo sagradeno, a u vecini drustava su to moral, postenje, pomaganje bla bla. Ako bi ti invalidi koji ne mogu nista ubijali druge ljude ili im krali ili nesto trece, da, tada su destruktivni, ali posto nisu sposobni to raditi onda nisu destruktivni.

Hm, zanimljivo... Ako bi imali drustvo ciji bi temelji bili laganje, ubijanje, krada itd., tada bi pojedinac koji ne krade, koji ne ubija, koji pomaze drugima bio destruktivan u takvom drustvu. Hah...

UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.
15 godina
Bypass kaže...
Šef kaže...

Ne slažem se sa tvojim razmišljanjem nikako, jednostavno iz razloga što postoji mali milijun razloga gdje životinje u cilju preživljavanja vrste, one slabije ili odbacuju iz društva = čopora ( vukovi, lavovi, slonovi, hijene možda i ne, nisam 100%, krokodili i ostali gmazovi tog tipa i ... ), ili ostavljaju na milost i nemilost ako im mladi, odrasli ili stariji nisu u stanju pratiti ritam seobe recimo, kaonaprimjer Gnu antilope i sve životinje tog tipa u Africi, majmuni, ima ih.

Neke životinje koje brinu i brane slabije članove su najčešće i jedino majke sa mladuncima, nosorog, slon, medvjed, ali je pitanje do kada će uspijeti, ako nemaju sreće pa ih napadnu drugi, jači predatori. Imao sam priliku gledati film kako su čopor hijena napale ženku nosoroga sa mladuncem, kojeg je majka branila jedno oko 1/2 sata na sve mile moguće načine, makar je slabovidna, sporija od zvijeri, biljojed. Iznenada u jednom trenutku, iz mraka izleće lav, i čini se da napada hijene da im otme mladog nosoroga, ali ne, on JE NAPAO hijenu i jednu odvukao u mrak. Ona majka i mladunac, koji je siromak bio sav krvav, otišli u mrak, sretni što su preživjeli još jedan dan, još jednu noć.

U smislu, on je teret ali , navedi koja životinja je sposobna nešto takvo učiniti, ne govoreći, kada recimo pas prihvati lane jelena ili kada tigrica prihvati nečije mladunce, to je majka/mladunci, a stari, gdje su oni u toj priči  {#}??!!

ATJ Lučko
18 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ti očito ne shvaćaš pojam životinje, odnosno razmišljaš u okviru negativne konotacije.

Nitko ne kaže da se ne treba baviti uzrocima, ali sigurno ne treba biti i blag prema posljedicama.

Meni je jako zanimljivo kako je holivudska propaganda umislila ljude da su nešto posebno na ovom svijetu, te da ćemo se jednog lijepog dana razviti u bića sa simbiozom s tehnikom i prirodom, nadasve moralna i pravedna. Ukratko, to se nikada neće dogoditi. Barem ne u sljedećih nekoliko milijuna godina, a toliko nećemo poživiti.

Mi smo i dalje životinje pogonjene nagonom, koji u većini slučajeva prevlada nad razumom. Ako to ne vidiš onda si slijep. Ili pogledaj jedne vijesti. Ali nisu svi nagoni loši, štoviše, možda niti jedan nije loš. Nagoni nisu loši, jer nam omogućavaju preživljavanje uz kombinaciju sa razumom, ali isto tako mogu biti destruktivni po samo društvo (zajednicu) ako su usmjereni prema vlastitoj vrsti.

Nema primjera u prirodi (koje smo mi djelom ma koliko o voljeli negirati) gdje životinjske zajednice dopuštaju destruktivno ponašanje njihovih članova naušturb te iste zajednice. Takvi su ili protjerani, ili disciplinirani, ili ubijeni.

Sva tehnologija, i napredak nije napravila ni jedan pomak u evoluciji čovjeka prema nečem što mi mislimo da bi bilo bolje. Niti najmanji. Isti smo kao i onog dana kad smo evolvuirali u ovaj "oblik".

negativne konotacije su samo ondje gdje pokušavaš ukidati razum i podvaljuješ nagon, a toga si i sam svjestan na kraju kad pokušavaš bolesnima koji svoje nagone ne mogu radi nekog razloga zaustaviti podvaliti slobodnu volju...

što je uopće za kaznu i što kazniti gdje i zašto, dogovori ljudi u kulturološkoj, povijesnoj pozadini, stvari volim gledati relativistički, stvari nisu univerzalne, za npr. pušača marihuane koji se nalazi u singapuru, negdje na bliskom istoku, u hrvatskoj, nizozemskoj ili na jamajci, nisu iste niti za pedofila u staroj grčkoj (odnos učitelja i učenika), nisu isti niti za neka plemena u aziji kod inicijacije, niti su isti u kulturi japana, do onog na kršćanskom zapadu, u kršćanskoj kulturi žrtvi pedofilije je zasran život ne zbog samog čina seksualnog odnosa mlađe i starije osobe već zbog reakcije društva koje je utopljeno u kulturu, u staroj grčkoj žrtva pedofilije i nije žrtva već učenik a u azijskom plemenu je upravo postala muškarac... a u kini jedu pse, a mi klečimo pred lešom raspetim na križu... postoji univerzalno ne ubij, ali gle toga se državice u SADu ne drže pa je tako normalno kažnjavati ljude smrtnom kaznom po onoj starozavjetnoj oko za oko, čovjek ne ubija bez veze već se to uvjek dešava uslijed nekih okolnosti, od akutnih do kroničnih bolesnih stanja od slučajnosti do gluposti do indoktrinacije politike - ratovi, vjere - terorizam raznoraznih patoloških stanja gubitka empatije i ostalog

dakle edukacija, liječenje, sensitivity trening, kazna ili oprost od slučaja do slučaja i ako ništa drugo bar pokušaj rehabilitacije...

evo neki dan sam popyzdio na vexa i dobio crveni jer je ovaj lakoćom bolta na sto metara došao do zaključka bez ikakvog dubljeg uvida u situaciju da nekoga treba na kolac nabiti, onog kineza koji je zgazio manjeg kineza tobože namjerno... pa takve stvari se ne rade namjerno, samo treba uključiti zdrav razum, ako to ne kontaš onda nešto s tobom nije u redu i sam patiš od neke devijacije ponašanja ili si jednostavno needuciran

ihush kaže...

- bla-bla..., bla. {#}

potpuno si čini se falio fudbal IMO naravno, cilj je upravo popraviti čovjeka a ne kazniti, kazna jedino kao oblik edukacije, kazna je glup koncept ako nije u svrhu oporavka, što ćemo raditi? činiti štetu opet i iznova, kakva satisfakcija, neka je satisfakcija da se neželjene stvari ne dešavaju opetovano, kakva fcking satisfakcija žrtvi, koja? iživljavanje na počinitelju? legalizirano ubojstvo, osveta... ponovno, cilj je popraviti a ne uništiti, sva sreća da bar skandinavci uviđaju kakav koncept treba biti...

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 22:32 ((s)izgoreo).
17 godina
(s)izgoreo kaže...
..

sva sreća da bar skandinavci uviđaju kakav koncept treba biti...

- a Brevik je inače neki afgan-taliban. Kako će ga educirati? Primjećuješ li da ugl. educirana i društva s generalno višim standardima (života) imaju i takve manijake, koje sirotinja-neobrazovani u pakistanu, sahari.. nemaju.

Go figure.

btw nije da se ne slažem, ali ne možemo svi pucati na isti gol, dosadno... :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 21:38 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
To su sve crtice, spomenute u gornjem tekstu. Kakva edukacija je tu rješenje?

Edukacija kao preventiva, a ne kao kazna..

18 godina
neaktivan
ihush kaže...

- a Brevik je inače neki afgan-taliban. Kako će ga educirati? Primjećuješ li da ugl. educirana i društva s generalno višim standardima (života) imaju i takve manijake, koje sirotinja-neobrazovani u pakistanu, sahari.. nemaju.

Go figure.

btw nije da se ne slažem, ali ne možemo svi pucati na isti gol, dosadno... :)

brevik je IMO bolesnik koji ne zna cijeniti ljudski život, njega treba liječiti, preodgajati naravno u zatvoru jer je opasan po okolinu, zanimljivo je koliko samo na ovom forumu postoji juzera koji se služe govorom mržnje, treba li reagirati samo banom na uzdizanje npr. nacizma i pozivanje na nabijanje na kolac etc. ili to treba i prijavljivati, i brevik je svoje bolesne ideje izlagao na internetu... kako prepoznati bolesnika koji je u stanju činiti ono što je učinio brevik npr. i reagirati preodgojem i stručnom edukacijom pravovremeno

kako reagirati kada vex kaže da u NDH nije bilo zločina, dakle po njemu srbi, židovi, romi, neistomišljenici koji su za režima dokumentirano ubijani nisu ljudi? što očekivati od takvog člana zajednice?

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 23:13 ((s)izgoreo).
17 godina
(s)izgoreo kaže...

brevik je IMO bolesnik koji ne zna cijeniti ljudski život, njega treba liječiti, preodgajati naravno u zatvoru jer je opasan po okolinu, zanimljivo je koliko samo na ovom forumu postoji juzera koji se služe govorom mržnje, treba li reagirati samo banom na uzdizanje npr. nacizma i pozivanje na vješanja etc. ili to treba i prijavljivati, i brevik je svoje bolesne ideje izlagao na internetu... kako prepoznati bolesnika koji je u stanju činiti ono što je učinio brevik npr. i reagirati preodgojem i stručnom edukacijom pravovremeno

kako reagirati kada vex kaže da ustaše nisu činile zločine, dakle po njemu srbi, židovi, romi, neistomišljenici koji su za režima dokumentirano ubijani nisu ljudi? što očekivati od takvog člana zajednice?

I Vexxa treba lijecit :D

Nego taj taliban... Kazes, treba ga lijecit... Ok, lijecit cemo ga. Recimo da rezultati nisu zadovoljavajuci i on ne napreduje u pozitivnom smjeru. Radi stetu i dalje, koliko daleko ti mozes opravdavat tu svoju teoriju da ga treba lijecit dok pri tome drugi stradavaju od njegove bolesti ? (neovisno o tome dal je on zatvoren u ljecilistu prilikom lijecenja ili dobrovoljno hoda na zakazane tretmane)

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 22:34 (Batista).
14 godina
protjeran

Koga treba liječiti, a koga ne, bi trebalo biti pitanje kojim se bave stručne osobe, a ne laici na tom području.

Breivika bi sigurno htjela CIA ili neka slična organizacija kojoj trebaju ljudi spremni na sve, uz racionalnu prosudbu.

Amat Victoria Curam.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 22:37 (Landser_33).
17 godina
Landser_33 kaže...

Koga treba liječiti, a koga ne bi trebalo biti pitanje kojim se bave stručne osobe, a ne laici na tom području.

Na forumu ima debata za x razlicitih grana u kojima su neki ljudi profesionalno orijentirani prema njoj pa slobodno raspravljamo - na forumu smo.

Truth in engineering.
14 godina
protjeran
Batista kaže...
Landser_33 kaže...

Koga treba liječiti, a koga ne bi trebalo biti pitanje kojim se bave stručne osobe, a ne laici na tom području.

Na forumu ima debata za x razlicitih grana u kojima su neki ljudi profesionalno orijentirani prema njoj pa slobodno raspravljamo - na forumu smo.

Zapitaj se onda ovo - misle li Breivik i njemu slični treba li im zaista liječenje da bi postali savršeno sociljalizirani konformisti? Čisto sumnjam...

EDIT: Govorim o ljudima sa sposobnošću racionalne prosudbe (mislim da je on posjeduje), a ne nekim tamo paranoidnim šizofrenicima.

Amat Victoria Curam.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 22:40 (Landser_33).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice