Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.213.976
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
protjeran
Re: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
torrente kaže...

svi razbojnici imaju poremecaj gena koji regulira hormon serotonin. ne....te bilmeze se nemoze preodgojit ili nasopat cokoladom da im se popravi ugodjaj zadovoljstva samim sobom. oni u drustvu 4 zida mogu samo pohadjat tecajeve ,izrada registarskih tablica i loncarica.

baš bih volio vidjeti tu znanstvenu studiju gdje dokazano da poremećeni gen djeluje na serotonin i da osoba X (vjerojatno) s viškom serotonina postaje zločinac. {#}

to su amaterska naglabanja o "zloj krvi", "rođenim ubojicama" i sl.

višak serotonina se rješava sportom, umnim kvalitetnim radom, a ne krađom, prebijanjem kolege, pucanjem iz pištolja u razred pun učenika.

poremećaj ponašanja počinje u najranijoj dobi i ako se dijete do pete godine života ne nauči da agresiju usmjeri na pozitivne stvari u životu, dijete će ih usmjeriti na negativne jer je lakše ne-učiti nego učiti.

lakše je pit pivo ispred trgovine nego pohađati tečaj gitare itd...

lakše je popušiti joint nego pretrčati 5 kilometara....

Sinu sam dao ime ŠOKRE ! Sad mu je u školi nadimak KREŠO.
18 godina
Bugofil kaže...

Zato jer svaki ubojica pije pivu i pusi joint.

ROFL.

Get a life.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
Bugofil kaže...

Zato jer svaki ubojica pije pivu i pusi joint.

ROFL.

Get a life.

Po nekom mojem subjektivnom, osobnom uvjerenju:

osjecaj da nesto zelis napraviti dolazi iznutra, i tu moze djelovati genetika.

No taj osjecaj je abstraktan, i osjecaj te ne tjera da ides ubiti nekoga ili lupas sakom u zid. Po meni, tu pocinje izbor.

Dakle, apsolutno se slazem s time da je puno lakse zapaliti pljugicu nego otici otrcati 5km (kako kome, ja ne bi mijenjao trcanje ni za sto)....

Ali tesko je nekome to se rodi pa je hipersenzibilan ili sociopat, sto ja znam... imam dojam da je puno teze kontrolirati ishod ako ti emocije divljaju 100x jace nego nekom kome je mozak kemijski stabilan.

@Drago

u biti za tvoje izlaganje postoji realan primjer, i nalazi se kao prvo ime u clanku koji si linkao: Igor Ferenac, pjevac Pulske grupe Popeye, moj prijatelj. Neki susjed ga je cinkao za dvije slamke koje je uzgojio na svojem balkonu i dobio je 2 godine. S druge strane, dovoljno je otvoriti Net.Hr i procitati clanak gdje se neki 17godisnji majmun oslobadja presude od ubojstva dvije 16 godisnjakinje s autom (vozio je pijan), jer, kako je sudac rekao "Potjece iz drustveno prihvatljive obitelji":....

Edit: nasao clanak - http://afere.pollitika.com/ubojica-iz-drustveno-prihvatljive-obitelji.html

Still awake, I continue to move along, cultivating my own nonsense....welcome to the wasteland, where you'll find ashes...nothing but ashes...
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 21:02 (Deus ex machina).
18 godina
neaktivan
The Man kaže...
jer malo je previse potresa i ostalih prirodnih katastrofa u zadnje vrijeme...

Svaka katastrofa sama za sebe je jedna previše.

Drago kaže...
Ako je u golemim društvima izniklim na industrijalizaciji 19-tog stoljeća ranije bila nemoguća neposredna demokracije iz tehničkih razloga, meni se čini da je s razvojem računala i Interneta ona ne samo moguća nego i jedino rješenje za ogromn e nagomilane pobleme u kojima se suvremeni svijet nalazi. 

Predlažem pročitati knjigu Adolfa i Dražena Dragičevića "Doba kiberkomunizma - visoke tehnologije i društvene promjene". 

Ovo je odlična ideja, ali postoji velika prepreka: informatiziran sustav glasanja (dobro izveden, dakle SSL + 256 bitna AES enkripcija i provjeren open source sustav) ogromna je prepreka muljanju, prevarama i glasanju mrtvih. To ne odgovara političkoj eliti za koju se pokazalo da uglavnom nije ni sposobna koristiti jednostavne DA/NE tipke.

Mi smo, kao država i narod, mentalitetom još jako daleko od prihvaćanja uređenja koje se neće zasnivati na partiokratskim/patokratskim principima.

18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Nama ne treba zemlja znanja, nego zemlja promišljanja. Toga nam fali!

Bez znanja nema ni promišljanja jer nemaš gorivo za promišljanje. A i znanja nam nedostaje. U nas se cijeni fizikala...

18 godina
neaktivan

Ja sam danas u jednom "ručkovnom" razgovoru (žustroj raspravi) zastupao ideju da se sve srednje škole pretvore u gimnazije i da se na sve fakultete uvede obavezan kolegij hrvatskog jezika i komparativne književnosti. Tijekom cijelog studiranja jako su mi nedostajali upravo gimnazijski predmeti poput književnosti, jezika, geografije, povijesti, umjetnosti, filozofije, politike i sl. Te su moje ideje ranije u sličnoj raspravi nazvane snobovskima i suvišnima. Ljudi danas ne cijene previše takve stvari; traži se uska primjenjivost jer je u suprotnome sve gubitak vremena. Svima se negdje žuri.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 23:39 (naxeem).
18 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ja sam danas u jednom "ručkovnom" razgovoru (žustroj raspravi) zastupao ideju da se sve srednje škole pretvore u gimnazije i da se na sve fakultete uvede obavezan kolegij hrvatskog jezika i komparativne književnosti. Tijekom cijelog studiranja jako su mi nedostajali upravo gimnazijski predmeti poput književnosti, jezika, geografije, povijesti, umjetnosti, filozofije, politike i sl. Te su moje ideje ranije u sličnoj raspravi nazvane snobovskima i suvišnima. Ljudi danas ne cijene previše takve stvari; traži se uska primjenjivost jer je u suprotnome sve gubitak vremena. Svima se negdje žuri.

A di bi onda filozofi ili ovi sa Hrvatskih studija studirali?{#}

Živo mi se fućka, spavam do ručka, mama me mazi, a Tito me brani.
18 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

A di bi onda filozofi ili ovi sa Hrvatskih studija studirali?{#}

Pa u širem obliku na FF.

18 godina
neaktivan
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

Neznam, za mene bi bila nocna mora da za obavezne kolegije imam geografiju (ili nedaj Boze komparativnu knjizevnost{#}) na recimo tehnickom fakultetu.

Ako te to zanima (a nisi upisao) nitko ti ne brani iz hobija uciti o tome jer prije ili poslje dođe vrijeme u godini kad se i nema bas vremena, a ti (obavezni) predmeti nevezani za struku postanu ogroman teret.

Živo mi se fućka, spavam do ručka, mama me mazi, a Tito me brani.
16 godina
neaktivan
Meni ova naxeemova terija smrdi na Suvarov sustav obrazovanja, sto u nekom vidu i razini implementacije podržavam , ali upitna mi je korist toga , jer sumnjam da će vanjske investitore pretjerano zanimat nečije znanje filozofije ili povijesti umjetnosti ?
Zaključak, iz i onako previše beskirisnih kolegija mislim da uvidjenje novih i nema pretjeranog smisla, tko se želi dodatno obrazovat to i onako uvijek može , a sustavno uvodjenje gore navedenog , ja smatram da nema smisla.
I'm from Hollywood
18 godina
neaktivan

Ali današnjim stručnjacima nedostaje osnovna kultura, opća kultura, pismenost, vokabular, neka osnovna znanja i teoretski temelji osnovnih načela i znanja. Ako nisi vidio tekstove sudaca i odvjetnika, nisi ništa vidio.

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ali današnjim stručnjacima nedostaje osnovna kultura, opća kultura, pismenost, vokabular, neka osnovna znanja i teoretski temelji osnovnih načela i znanja. Ako nisi vidio tekstove sudaca i odvjetnika, nisi ništa vidio.

Recimo Bill Gates , dok je još bio aktivno zaposlen u MS-u, je za vrijeme godišnjeg čitao knjige, tipa povukao se u osamu i čitao , pitam se koliko ljudi sa VSS om samoinicinativno radi isto, da samo ne znam jesam li u pravu ali Bill nema VSS , ja mislim malo tj mjerljivo u promilima, zašto ?
I'm from Hollywood
18 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Znači da nešto ne valja u osnovnoškolskom/srednjoškolskom sustavu, fakulteti bi trebali ostati isti. Na fakultetu bi se trebalo steći znanje na daljni rad na određenom području, a u osnovnoj/srednjoj školi osnove.

Shakespearicles was the strongest writer who ever lived. He was the inventor of the two-story building, the stage play, America and the Rocket Launcher.
17 godina
neaktivan
Naš gimnazijski program je sasvim dobar po mom misljenju...

Ali fakulteti uvođenjem bolonjskog procesa su postali iznimno loši...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
18 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Naš gimnazijski program je sasvim dobar po mom misljenju...

Iz nekih predmeta je previše gradiva. Cilj školstva bi trebao biti da znanje trajno ostane, a ne da ispari za dva tjedna. Da gimnazijalac zapamti sve podatke koje je naučio za testove u četiri godine školovanja, bez problema bi pobjedio na milijunašu :)

Shakespearicles was the strongest writer who ever lived. He was the inventor of the two-story building, the stage play, America and the Rocket Launcher.
18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Mislim da direktna demokracija, čak i ako uzmemo da je tehnički provediva, nije nužno politički najpametnija, jer mislim da ima nešto i onoj tezi da treba znati svezati mornarski čvor ako misliš ići na more, da se slikovito izrazim. Dodatno, smatram da bi se sve anarhističke teorije (osim eventalno anarho-komunizma, i to donekle) trebale modificirati u skladu sa činjenicom (za mene) da neki oblik hijerarhije i društvene stratifikacije naprosto mora postojati, ne zato što je tako bolje, nego zato što drukčije ne može (tko može, neka se upozna malo s tim problemom, postoji relativno lagan a dosta zahvalan uvod u tu problematiku Obrazovnim šansama Vladimira Vujčića).

hijerarhija mora postojati. ali ne ovakva kakvu poznajemo danas - nametnuta s jednosmjernom odgovornoscu.

da ne duljim: tekst. uglavnom.. citaj njegove radove, zanimljiviji i izravniji nego mnogo drugih modernijih kolega s rukavicama.

komad teksta koji je zapravo cilj cjeline: "Therefore there is no fixed and constant authority, but a continual exchange of mutual, temporary, and, above all, voluntary authority and subordination."  i tocka.

Freedom, morality, and the human dignity of the individual consists precisely in this; that he does good not because he is forced to do so, but because he freely conceives it, wants it and loves it.
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 0:48 (Littlemanbeingerased).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Vidis, ja sam misljenja da kulturoloske stvari treba ostaviti ljudima koje to zanima, a ne ih na silu gurati. Uzevsi sebe za primjer s obzirom da si ti uzeo sebe, ja u skoli nisam mogao smisliti ucenje stilskih figura, analizu poezije i proze i slicne stvari...vrlo rano sam znao sto zelim biti u zivotu, i moje ocjene su bile poprilicno binarne. Ili 5, ili 1 koji bi mukom ispravio na 2. Petice su redom letjele iz matematike, elektronike, fizike, etc... hrvatski, povijest, geografija... katastrofa.

Filozofija, etika, vjeronauk... me ni najmanje ne interesiraju, ali u trenutku kad uvidim da nesto ne razumijem, a interesira me - uzet cu i poceti citati. Isto kao i apsolutno sve u zivotu, i zbog toga se slazem s M_Dipl. jer mislim da je takvo oblikovanje svijesti puno puno bitnije od sirovog trpanja cinjenicama. Jednom kad covjeka naucis da misli i da potrazi informacije, zasto ga treba siliti da pamti parsuse? Ako ga naucis da izvede logicki izvede neku formulu, zbog cega ju mora nauciti izrecitirati napamet????

Mozak nije ni knjiga ni HDD. I ne treba ni biti.

S druge strane, opet uzimam sebe za primjer, muzika mi cini ogroman dio zivota, i zadnji koncert na kojem sam bio je zicani kvartet uz piano, pred tri tjedna. Prije toga, balet. Prije toga, moderni ples u sklopu performansa u muzeju.

Da li sam ja nekulturna osoba onda? Mozda i jesam, no onda mi ta etiketa ne znaci ama bas nista, naspram cinjenica da trosim _svoje_ slobodno vrijeme na ono sto me zanima, i to pravo izbora je ono sto smatram najbitnijim.

Ne moze se ocekivati da apsolutno svi ljudi mogu uzivati u jednakim stvarima, i mislim da si u manjini s tom idejom da su ti nedostajali drustveni predmeti.

Kad bi se to primjenjivalo na svakoga, onda nitko doma ne bi imao TV, Glorija/Kozmo i slicno ne bi postojali, a idiotske emisije poput Big Brothera ili onog ranca ne bi nikad bile ni osmisljene.

Back off I'll take you on - headstrong to take on anyone - I know that you're all WRONG - headstrong, I'm headstrong...
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 1:22 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Sam opseg gradiva u našim srednjim školama (gimnazijama) nije prevelik...

Rekao bih da je taman za nas... ali dobro...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
18 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

...vrlo rano sam znao sto zelim biti u zivotu, i moje ocjene su bile poprilicno binarne. Ili 5, ili 1 koji bi mukom ispravio na 2.

I ja, ali zato što sam selektivno učio. Bio sam izrazito bezobrazan po tom pitanju. Interesi su mi fluktuirali, ali mi je drago što sam na neke stvari bio prisiljen, jer za mnoge tek kasnije skužiš da ti koriste.

Nisam za maltretiranje stvarima u dubinu, ali kad vidim da cura na TV-u (emisija HTZ) nema pojma zašto je pitaju jel' se na pjevanje prijavila jer se preziva Wagner i kad čujem da ona nema pojma "tko je taj neki Wagner", ispovraćam se. A onda vidim na reklami T-Mobilea "Ovo mijenja sve ponovo" i opet mi je muka. U vezi s tim mogu samo reći da čvrsto ostajem pri tome da i na fakultetima nedostaju mnogi kolegiji.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 2:02 (naxeem).
16 godina
naxeem kaže...

Imaginarna strelica na boldano. Hrvati su nepismeni.

Kako niže obrazovani, tako i visokoobrazovani.

Kako reče jedan moj frend. Kog boli ***ac kako pišem, bitno je da me onaj tko čita razumije.

Čemu onda muka? Idmo pist tak da svi razmiju, ak im mozak dopšta {#}

Čudno smo mi društvo, a kad si već spomenuo pravnike - dotični ne shvaćaju da jedan zarez može u potpunosti promijeniti smisao rečenice. Znao sam odbijati ugovore zbog sličnih grešaka, namjernih ili nenamjernih.

Usput, budi rečeno, književnost i pismenost nisu nužno povezani. Ja govorim o osnovama pismenosti, gdje bi moji sunarodnjaci barem trebali znali razliku između jel' i jer, između svjetla i nečega što je svijetlo, između sljedećeg kupca i slijeđenja..da ne govorim o kučnom odgoju i ćizmicama za zimu {#}

Inače, osobno jako rijetko čitam književna djela. Nisam ljubitelj {#}

18 godina
neaktivan

A gdje bi Wagnera smjestio? :)

17 godina
neaktivan

Tko je taj Wagner?

http://www.youtube.com/watch?v=ZPgXT1g7vPw
18 godina
neaktivan

:)

17 godina
neaktivan

Kad bi mi netko napisao njegove inicijale i rekao da se radi o poznatom skladatelju, sigurno bih znao. Osim toga, nista drugo o njemu ne znam.

FML :(

http://www.youtube.com/watch?v=ZPgXT1g7vPw
16 godina
naxeem kaže...

U povijest, očito. Nisu fosili iz 19. stoljeća u modi {#} To je danas plafon poznavanja glazbe.

Nisam nekakav kultur-hitler pa da smatram kako svi moraju znati sve, ali smiješno je da su uistinu rijetki ljudi koji nisu nikada čuli...ne znam, npr. baš Wagnerovu "Valkiru", ali većina koja je čula - jednostavno ne zna tko je i koja je "stvar" u pitanju. Sad je spika brijat' na Rihannu i ostale koji obaraju čak i Elvisove rekorde, što dovoljno govori o glazbi danas.

Nek' nešto tucka, na brzaka baci neki sample na kompu, izađi na "stejđ" (obožavam ovu riječ, kao i "bekstejđ") u nekom jajetu i udri. Mase vrište, pare lete {#}

Uostalom, ne čudi me ništa, jer nedavno sam doživio pitanje 30-godišnjaka koje je zvučalo doslovno: "ček', Hitler je bio loš jel'da...ono"

S obzirom da nisam u istom trenu doživio srčani, doživjet ću stotu {#}

Ali neću sad...za tu temu nam treba narednih 500-tinjak stranica {#}

18 godina
Deus ex machina kaže...
Vidis, ja sam misljenja da kulturoloske stvari treba ostaviti ljudima koje to zanima, a ne ih na silu gurati. Uzevsi sebe za primjer s obzirom da si ti uzeo sebe, ja u skoli nisam mogao smisliti ucenje stilskih figura, analizu poezije i proze i slicne stvari...vrlo rano sam znao sto zelim biti u zivotu, i moje ocjene su bile poprilicno binarne. Ili 5, ili 1 koji bi mukom ispravio na 2. Petice su redom letjele iz matematike, elektronike, fizike, etc... hrvatski, povijest, geografija... katastrofa.

Filozofija, etika, vjeronauk... me ni najmanje ne interesiraju, ali u trenutku kad uvidim da nesto ne razumijem, a interesira me - uzet cu i poceti citati. Isto kao i apsolutno sve u zivotu, i zbog toga se slazem s M_Dipl. jer mislim da je takvo oblikovanje svijesti puno puno bitnije od sirovog trpanja cinjenicama. Jednom kad covjeka naucis da misli i da potrazi informacije, zasto ga treba siliti da pamti parsuse? Ako ga naucis da izvede logicki izvede neku formulu, zbog cega ju mora nauciti izrecitirati napamet????

Mozak nije ni knjiga ni HDD. I ne treba ni biti.

Nekako mi se čini da to niti nije ono što je naxeem htio reći. Ja sam ga shvatio na način da ljudi moraju biti upoznati s opcijama. Nitko ne može znati sve o svemu i od nikoga se to ne može očekivati. Ali kako ćeš se zainteresirati za nešto za što niti ne znaš da postoji?

naxeem kaže...
Deus ex machina kaže...

...vrlo rano sam znao sto zelim biti u zivotu, i moje ocjene su bile poprilicno binarne. Ili 5, ili 1 koji bi mukom ispravio na 2.

I ja, ali zato što sam selektivno učio. Bio sam izrazito bezobrazan po tom pitanju. Interesi su mi fluktuirali, ali mi je drago što sam na neke stvari bio prisiljen, jer za mnoge tek kasnije skužiš da ti koriste.

Nisam za maltretiranje stvarima u dubinu, ali kad vidim da cura na TV-u (emisija HTZ) nema pojma zašto je pitaju jel' se na pjevanje prijavila jer se preziva Wagner i kad čujem da ona nema pojma "tko je taj neki Wagner", ispovraćam se. A onda vidim na reklami T-Mobilea "Ovo mijenja sve ponovo" i opet mi je muka. U vezi s tim mogu samo reći da čvrsto ostajem pri tome da i na fakultetima nedostaju mnogi kolegiji.

Ovdje se u potpunosti slažem s naxeemom - strah me i pomisliti kako bi danas razmišljao da nisam morao čitati lektire koje u vrijeme kada sam na to bio prisiljeni nisam qurca razumio. Neke su mi stvari jednostavno ugurane u glavu i danas mi je izuzetno drago da je tako. Također mislim da neki ljudi zaslužuju stvarno pasti razred jer nisu zadovoljili neki minimalni kriterij, umjesto da se izmišljaju načini kako ih progurati kroz sustav, jer je tako svima lakše.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

U plinsku peć, smrad naci-antisemitski...

Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
18 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...
naxeem kaže...

U plinsku peć, smrad naci-antisemitski...

Tvoja retorika zabrinjava.

17 godina
neaktivan

moja retorika je naravno namjerna posložena tako... ali očito nekima nedokučiva...

Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 11:16 (eterna luchar).
18 godina
naxeem kaže...

Zašto je bitno da netko zna tko je Wagner? Zašto je bitno da netko zna tko je bio Aleksandar Veliki ili George Washington?

Opće znanje je precijenjeno i nije nešto što čini društvo manje ili više kvalitenim. Osobno smatram da je korisno da znaš ono što te zanima i ono što ti u životu treba. Meni nikad u životu neće i nije trebalo znati što je sve napisao Tolstoj ni koje su sve države SAD-a. Ne zanimam me tko je bio Erwin Rommell ni zašto je Heinzelova dobila svoje ime. (ovi svi nepovezani primjeri namjerno su odabrani)

Smatram da čovjek treba učiti ono što želi i ono što ga zanima. Ne želim gubiti vrijeme na meni neinteresantne stvari, ako me to čini neobrazovanim - neka. Drago mi je da je tako. Svoje ja razvijam i razvijat ću na osnovi toga što me zanima i onoga što je meni bitno, a ne na osnovi nečega što se naziva "opća kultura" koju je BTW netko drugi odabrao.

Smatram da nisam zbog takvog stanja uma manje kvalitetan član društva niti da bi društvo bilo bolje da sam poput Anthony Hopkinsa u The Edgeu. :)

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 11:22 (Danny_HR).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice