Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.215.213
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
Anarhija nije uređenje...

Anarhija je glupost.

Zašto?

Anarhija zastupa odgovornost pojedinca i puno je bliža demokraciji nego mračnom srednjem vijeku.

Gledam te!
15 godina
woodgamesfx kaže...
mario.L_hr kaže...
woodgamesfx kaže...
Štima, ali ne može se gledati na sustav kroz Hrvatsku prizmu vidi recimo zemlje Skandinavije, ili Japan. Uvijek će bit smart assova koji će potkradat sustav isl.

Ne mislim ja da smo mi išta od toga izmislili. Naši političari su samo beskrupulozniji i besramniji. Skandinavija i Japan su dva svijetla primjera ali pogledaj samo USA. Što sve tamo vlastodršci izvode na teret poreznih obveznika.

Ne propagiram ja Anarhiju međutim u kakvoj smo situaciji sada....

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
Socijalističko uređenje s radom je way to go... a vi pričajte što hoćete...

Evo Kina otvara 45 mil novih radnih mjesta...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
15 godina
EnlightenedPhoenix kaže...
Socijalističko uređenje s radom je way to go... a vi pričajte što hoćete...

Evo Kina otvara 45 mil novih radnih mjesta...

I koliko novih mjesta u zatvoru?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Anarhija nije uređenje...

Anarhija je glupost.

Zašto?

Anarhija zastupa odgovornost pojedinca i puno je bliža demokraciji nego mračnom srednjem vijeku.

Ako imamo demokraciju, što će nam onda anarhija ?

Možda za jedno 1000 godina ljudska vrsta sazrije pa se uvede komunizam , do tada gombat ćemo se sa kvazi demokracijom i kapitalističkim robovlasničkim sustavom.

I'm from Hollywood
18 godina
woodgamesfx kaže...

Možda za jedno 1000 godina ljudska vrsta sazrije pa se uvede komunizam , do tada gombat ćemo se sa kvazi demokracijom i kapitalističkim robovlasničkim sustavom.

Pa valjda zato što ljudi nisu sposobni funkcionirati odgovorni za svoje postupke, što ja znam? Zašto ljudi još uvijek podržavaju Crkvu? Zašto pljačkaju, siluju i ubijaju? Nemam pojma, ali ima raznih komuna koje relativno dobro funkcioniraju. U okolici Zagreba postoji također jedna: Vukomerić

Gledam te!
17 godina
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

Stroze kazne bi svakako doprijnijela manjoj stopi kriminala. Kada bi neki diler znao da ce umjesto godine dana dobiti 15 godina, mislim da bi dvaput razmislio prije nego bi izasao sa drogom na ulicu.

Nesto mi se dogadja. Dopiydilo mi je piydit :(
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Stroze kazne bi svakako doprijnijela manjoj stopi kriminala. Kada bi neki diler znao da ce umjesto godine dana dobiti 15 godina, mislim da bi dvaput razmislio prije nego bi izasao sa drogom na ulicu.

Da ali proiblem je što kazne ne rješavaju stvar, barem ne dugoroćno.

Ljudi kao vrsta trebaju sazret, više cjenit život , svoj i tuđi onda će sve daje lako, jer koliko god da religije tumaće zagrobni život, opet se treba držat činjenica, a to su da smo ovdje na zemlji da živimo i da kad umremo istrunut ćemo ko tikve, zato pamet u glavu i treba uživat i živjet, te pustit druge da žive.

I'm from Hollywood
17 godina
neaktivan
Ja ne znam zasto se zaustaviti na kaznama zatvora... ja bi išao na sakaćenja...
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
woodgamesfx kaže...

Pa valjda zato što ljudi nisu sposobni funkcionirati odgovorni za svoje postupke, što ja znam? Zašto ljudi još uvijek podržavaju Crkvu? Zašto pljačkaju, siluju i ubijaju? Nemam pojma, ali ima raznih komuna koje relativno dobro funkcioniraju. U okolici Zagreba postoji također jedna: Vukomerić

Hvala na linku, dobar projekt.

No stvarcica s kojom nisam ni sam jos na cistu je ova - jednostavno je imati 'slobodarsku' zonu unutar granica drzave sa tipicnim drzavnim aparatom, tj. policijom, vojskom, GPS signalom, benzinskom stanicom, ambulantom i prvom pomoci, a cak i obliznjim marketom, zlu ne trebalo...

Pitam se kako bi jedna takva komuna radila nasuprot druge dobro poznate "komune", primjerice Hell's Angelsa, ili neke od brojnih hrvatskih/bosanskih/srpskih/albanskih mafijaskih grupacija.

Ono sto sam naucio iz raznih strateskih igara je ovo (iako ne moram biti u pravu):

ne mozes se orijentirati istovremeno na razvoj tehnologije, sakupljanje resursa i ratovanje. Prestao sam igrati te igre jer sam vrlo brzo shvatio da je zlatni recept - orijentirati se na ratovanje i jednostavno gaziti sve pred sobom i krasti tudji trud, tehnologiju i resurse.

Nije bas pristojno, ali sta sad :-D Moje pleme mora jesti :-D

Tako da.... odlicna ideja, ali nisam ni sam na cistu da li bi to funkcioniralo. Bez drzavnog aparata, ne mozes upravljati velikim brojem ljudi vec dolazi do segregacije u plemena. A kad se to dogodi, onda su tu razne veselice iz povijesti (silujte im muskarce i pobijte zene :-D)...

@EnlightenedPhoenix

Postovi ti izgledaju kao da postas samo da bi nesto postao.

Ili sadrze onu notu "vi pricajte sta hocete ja znam najbolje", sto ne vodi nikamo a kamoli u diskusiju, ili pricas besmislice. Ti bi sakacenja. Pa preseli se u neku zemlju gdje vlada serijatski zakon, pa javi kako ide.

Still awake, I continue to move along, cultivating my own nonsense....welcome to the wasteland, where you'll find ashes...nothing but ashes...
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 0:44 (Drago).
18 godina
tnakir kaže...

Strogost kazni nema nikakvog utjecaja na kriminal - dokazano na tisuću primjera.

Dickens je pisao kako su u Engleskoj tijekom javnih vješanja džepara u publici operirali drugi džepari koji su znatiželjno općinstvo marljivo pelješili dok su ovi s guštom gledali kako se "izvršava pravda". 

Amerika je nakon Rusije zemlja s najvećim postotkom vlastite populacije u zatvoru - blizu 1% stanovništva, odnosno oko 2,5 milijuna. Imaju smrtnu kaznu, a razina kriminala im je, primjerrice, višestruko veća nego u susjednoj Kanadi koja nema smrtnu kaznu i koja ima u zatvorima 32.000 ljudi, odnosno 0,13% populacije. 

Drakonske kazne ne vode rješavanju problema, ali mogu biti idiotske, kao kod nas gdje klinac zbog jointa dobije 2 godine zatvora i služi kaznu s okorjelim dilerom kojega je kačio stari zakon i koji za dva kila heroina dobije istu tu kaznu. 

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Pa ja ti samo kazem deus ono sto ja mislim da je ispravno...

Silovatelj... opa nema vise uda... jos jednom... e pa neces imati ni ruku, nema socijalne nema nicega... pa se misli...

ITD iTD:..

Stari židovi su imali super zakone...
17 godina
neaktivan
Pa ja ti samo kazem deus ono sto ja mislim da je ispravno...

Silovatelj... opa nema vise uda... jos jednom... e pa neces imati ni ruku, nema socijalne nema nicega... pa se misli...

ITD iTD:..

Stari židovi su imali super zakone...

A ako kad sudstvo zakaze, i recimo ti ni kriv ni duzan zavrsis optuzen za kradju?

Takvi 'senzacionalisticki' sudski sistemi zabavljaju narod, pa naravno cijeli proces traje dosta krace, pa kad ti otfikare saku ni krivom ni duznom, a ti bas te subote imas koncert sa bendom...?

Poslije ako skuze da su se zeznuli :-D

"Sorry kompa, nije bilo namjerno... ljutis se? Ne? A bas si frend, evo ruka..."

Necu raspravljati o tebi jer mi je to totalno glupo, no samo ovo da spomenem kad si vec reagirao na to - jedna stvar je izreci svoje misljenje (sto je i poanta diskusije), sasvim je druga stvar reci "Ovo je istina a vi pricajte sto hocete"... po mojoj logici, ako imas misljenje koje ti nista ne moze promjeniti, cemu onda uopce diskutiranje? To onda ni nije diskusija, to je propovijedanje :-)

Still awake, I continue to move along, cultivating my own nonsense....welcome to the wasteland, where you'll find ashes...nothing but ashes...
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 0:55 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
a sto ces... dogodi se... tko zna mozda bi se dogodilo baš meni...

normalno da ce zakazati... ali mislim da je taj pristup definitivno bolji od ovoga danas...

Ali stvarno ovdje nema smisla o tome raspravljati...
To je moj osobni stav... to je tvoj... svi se slažemo da smo različiti i super :)
18 godina
Deus ex machina kaže...
Tako da.... odlicna ideja, ali nisam ni sam na cistu da li bi to funkcioniralo. Bez drzavnog aparata, ne mozes upravljati velikim brojem ljudi vec dolazi do segregacije u plemena. A kad se to dogodi, onda su tu razne veselice iz povijesti (silujte im muskarce i pobijte zene :-D)...

Anarhističko društvo (anarho-sindikalizam) je vid slobodarskog komunizma. S komunizmom na koji smo mi "naučeni" dijeli ideju zajedništva i društvene potpore koja od zajednice ide pojedincima, ali je naglasak na slobodarskom dijelu. Anarhisti se groze "vodeće uloge avangarde" i delegiranja svojih prava na bilo kakve zastupnike koji će onda dalje u njihovo ime bilo što raditi ili ne raditi.

Komunizam, pak, u onoj svojoj najjednostavnijoj definiciji "Od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama" podrazumijeva društvo obilja - svatko ima sve što mu treba. U takvom društvu u kojem su svi resursi dostupni svima mnoge društvene frikcije koje nastaju zbog odnosa moći i odnosa vlasništva nestaju, pa je anarhizam zapravo normalno stanje. 

Za sada je poznato samo jedno iskonsko tradicionalno anarhističko društvo (dakle, ne računaju se eksperimenti manjih zajednica) - ono inuitsko, ili kako mi kažemo - eskimsko. 

Eskimi/Inuiti prije kolonizacije i faktičkog porobljivanja nisu imali nikakva silom nametnuta društvena pravila, iako su pravila društva postojala. Najgora kazna za prekršitelja pravila (ubojstvo drugog čovjeka, primjerice) bila je ostracizam - izbacivanje iz društva. Lovac kojemu je potreban zaklon više tako ne bi mogao računati na to da će ga drugi eskimi primiti kod sebe, dati mu hrane ili mu pomoći na bilo koji način. 

Govorim ovo samo kao primjer da anarhizam nije sinonim za totalni kaos, već se radi o posvemašnjem odsustvu nametanja svoje volje drugima i maksimalno poštivanje fizičkog integriteta onog drugoga. 

This space for rent!
18 godina
tnakir kaže...

Ti bi kaznio nekog covjeka koji se zapravo bavi vrtlarstvom sa 15 godina zatvora?

Zato jer je netko htio zapaliti joint?

Kako to steti tebi kao pojedincu? Kako steti drustvu opcenito?

Ja ne znam jel ti shvacas koliko je 15 godina zatvora, htio bi te vidjeti kako sam osudujes covjeka na tako nesto, zbog nekih zakona koji nemaju smisla.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Joint bas kao i meso s rostilja steti onima koji su skloni pretjerivanju, ali takvi su ljudi jednostavno takvi i ako nije joint u pitanju uzet ce jeftino vino, rakiju ili alkoholni ocat iz smocnice. Najveca snaga covjeka je u tome da sam sebi postavi realne granice i istih se pridrzava zbog sebe. Najteze je biti pametan za sebe, a najlakse pametovati drugima. Probajte se potpuno kontrolirati/dresirati mjesec dana i znat cete o cemu pricam.
If creativity is a field, copyright is the fence.
18 godina
The Man kaže...
Joint bas kao i meso s rostilja steti onima koji su skloni pretjerivanju, ali takvi su ljudi jednostavno takvi i ako nije joint u pitanju uzet ce jeftino vino, rakiju ili alkoholni ocat iz smocnice. Najveca snaga covjeka je u tome da sam sebi postavi realne granice i istih se pridrzava zbog sebe. Najteze je biti pametan za sebe, a najlakse pametovati drugima. Probajte se potpuno kontrolirati/dresirati mjesec dana i znat cete o cemu pricam.

Ma joint nije uopce opasan (ili zanemarivo, kao meso s rostilja), isto kako nije opasno piti caj.

Aspirin je stetniji od marihuane, ali to se nitko ne boji uzeti.

A to da je sve opasno u neumjerenim kolicinama, istina. Pa i vodom se covjek moze otrovati ako je previse popije.

Glavna stvar je da jos uvijek, od povijesti vremena, nije dokumentiran nijedan slucaj gdje je netko umro od posljedice pusenja marihuane.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Pod tim da je joint stetan ne mislim na neke ozbiljne zdravstvene tegobe, nego na to da ne mozes bas normalno funkcionirati i boli te briga za puno stvari koje su ti inace vazne AKO SI (STALNO ILI PRECESTO) NAPUSEN.

Jucer sam igrom slucaja mogao ici na potpuno besplatnu partiju duvanja (sharing is caring), ali nisam bio raspolozen iako je bio lijep i suncan dan. Imao sam neke neodgodive stvari za obaviti, pa sam lijepo pozdravio pajdase, zazelio im dobru zabavu i otisao svojim poslom (uz opciju da banem kasnije), no stvari su se tako poslozile da sam na kraju bio preumoran i vec u 22 sata bio sam u krevetu i gledao Two and a Half Man.

Sto sam ovime htio reci? Htio sam ukazati na to da ne bi bio motiviran za obavljanje stvari koje sam trebao obaviti da sam s pajdasima otis'o na lagano upusavanje. Kad sam mislio na pretjerivanje, mislio sam upravo na ovo. Nije uvijek dobro vrijeme za napit se ili napusit se, a ta procjena lezi upravo na nama. Treba znati reci ne ako nije pravi trenutak.

Onaj tko je sklon ovisnostima, a samim tim i pretjerivanju, uvijek ce naci nesto sto mu se dovoljno svidja da o tome bude ovisan, pa makar to bila ovisnost o cokoladi, kupovanju najnovijeg hardvera ili kiselim krastavcima.

Krajnosti nisu dobre za nikoga, a najmanje za ljudsku psihu. Svaka promjena (a one su neizbjezne) koja nas vraca iz krajnosti u normalu (zlatnu sredinu) uzrokuje sok, a u tom stanju soka (ovisno o njegovom intenzitetu) mozemo napraviti mnoge stetne i nepromisljene radnje na koje inace nikada ne bi ni pomislili, a kamoli ih proveli u djelo.
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Pretpostavljam da si ovdje mislio na dilere opasnijih droga.

Ja ne znam zasto se zaustaviti na kaznama zatvora... ja bi išao na sakaćenja...

Direktno bi nas vratio u srednji vijek kada je to prvenstveno i postojalo. Ovo sakaćenje je pored kazne imalo bitniju funkciju a to je "vidljivo" obilježavanje počinitelja kako bi se vidilo da je on kriminalac i dalo upozorenje drugima da ga se klone.

Psiho246 kaže...
tnakir kaže...

Ti bi kaznio nekog covjeka koji se zapravo bavi vrtlarstvom sa 15 godina zatvora?

Zato jer je netko htio zapaliti joint?

Kako to steti tebi kao pojedincu? Kako steti drustvu opcenito?

Ja ne znam jel ti shvacas koliko je 15 godina zatvora, htio bi te vidjeti kako sam osudujes covjeka na tako nesto, zbog nekih zakona koji nemaju smisla.

Zašto uvijek ideš sa pretpostavkom da se radi o marihuani? Što ako je mislio na kokain, heroin i sl.

Po meni, ako ne može drugačije za joint treba maksimalno uvesti prekršaj i ništa više.

Drago kaže...

Drakonske kazne ne vode rješavanju problema, ali mogu biti idiotske, kao kod nas gdje klinac zbog jointa dobije 2 godine zatvora i služi kaznu s okorjelim dilerom kojega je kačio stari zakon i koji za dva kila heroina dobije istu tu kaznu.

Vrlo zanimljivo, može li primjer ovoga ili link?

Digni se iz pepela, kao sto put do sada, sad s' mirisom ljiljana, ljubavi moja!!! Zemljo mojih djedova, dok je tvojih sinova, ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna!
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 10:28 (boxer).
18 godina

Parafrazirao sam - ovo nije konkretan primjer, ali ovdje možeš vidjeti na što sam mislio: http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/pravo-ispred-pravde-izjednacen-joint-i-ubojstvo-42272.

Stvar je u tome da se prije 4 godine promijenio zakon i jako se postrožio zakon za posjedovanje droga, čak i lakih. Na taj način si izgubio distinkciju kažnjavanju u kaznenih dijela prema njihovoj težini:

This space for rent!
18 godina
Deus ex machina kaže...
Veliki Brat kaže...
woodgamesfx kaže...

Hvala na linku, dobar projekt.

No stvarcica s kojom nisam ni sam jos na cistu je ova - jednostavno je imati 'slobodarsku' zonu unutar granica drzave sa tipicnim drzavnim aparatom, tj. policijom, vojskom, GPS signalom, benzinskom stanicom, ambulantom i prvom pomoci, a cak i obliznjim marketom, zlu ne trebalo...

No dobro, ovo baš i nije potpuno autonomna priča, niti to želi biti. Ako sam dobro shvatio, njihova je primarna funkcija educirati ljude, potuno u anarho-sindikalističkom stilu. Imaju radionice kako samostalno izraditi npr. solarni panel za grijanje vode i takve gluposti. Meni je to OK, jer su ljudi već odavno zapeli u sustavu da sve kupuju, tj. sve im je servirano. Valjda je ideja da ljude treba prvo osvijestiti da uopće mogu funkcionirati izvan nečega što se danas čini kao nezamjenjiv ekosustav, pa tek onda krenuti dalje?

Inače, ima i nekih gluposti tamo, meni se recimo nije svidjelo to što se furaju na obnovljivost i reciklažu, pa onda tvrde da su reciklirali stare gume tako da su od njih napravili temelje, tj. u njih su ulijevali beton. WTF, gdje je tu reciklaža?! Ali dobro, možda sam nešto krivo shvatio, jer sam priču čuo sa strane...

Moja žena je imala jedan zanimljiv rad na faksu, na temu otvorenih obitelji, kao što o tome piše Aldous Huxley, imaš nekakav osvrt na to ovdje. Pretpostavljam da bi bilo zanimljivo vidjeti roditelja koji može staviti na stranu svoj ego i priznati sam sebi da postoji netko na svijetu tko bolje od njega zna što je njegovom djetetu potrebno :)

Osobno ne vidim neki pretjerani smisao u tome, jer pretpostavljam da bi u društvu tako otvorenom, s pojedincima toliko samosvjesnim, zapravo obitelj kao takva postala suvišna.

Drago kaže...
Anarhističko društvo (anarho-sindikalizam) je vid slobodarskog komunizma. S komunizmom na koji smo mi "naučeni" dijeli ideju zajedništva i društvene potpore koja od zajednice ide pojedincima, ali je naglasak na slobodarskom dijelu. Anarhisti se groze "vodeće uloge avangarde" i delegiranja svojih prava na bilo kakve zastupnike koji će onda dalje u njihovo ime bilo što raditi ili ne raditi.

Komunizam, pak, u onoj svojoj najjednostavnijoj definiciji "Od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama" podrazumijeva društvo obilja - svatko ima sve što mu treba. U takvom društvu u kojem su svi resursi dostupni svima mnoge društvene frikcije koje nastaju zbog odnosa moći i odnosa vlasništva nestaju, pa je anarhizam zapravo normalno stanje.

Nastavno na ovo i onaj post od woodgamesfx-a o demokraciji;

Moram priznati da ne kužim tu fascinaciju suvremenom demokracijom, koja to zapravo uopće nije. U društvu toliko nadziranom od raznoraznih sustava koji su realno potpuno izvan kontrole naroda, preko organizacije republika, gdje odluke zapravo donose određeni rukovodioci, koje narod tek delegira, o kakovj demokraciji uopće pričamo. To mi dođe kao kada pričaju da je u SFRJ na snazi bio komunizam a ne samoupravni socijalizam.

Štojaznam, možda će neko samoodrživo anarho-sindikalističko društvo moći postojati jednom kada na svijetu ne bude piratstva i kada marica i prostitucija postanu legalni i društveno prihvatljivi sadržaji?  :)

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Marica zna...
Koliko je obozavam...
I mislim na nju...

Nego ekipa, bas sam na poslu i slusam na radiju najnovije vijesti o Japanu i sranjima koje se tamo upravo dogadjaju. Totalno sam sokiran i istovremeno me kopka da li je mozda u pitanju HAARP? Lako moguce da je to rezultat necijeg igranja s prirodom, jer malo je previse potresa i ostalih prirodnih katastrofa u zadnje vrijeme...
18 godina

EDIT: Odgovor Velikom Bratu

Pa riječ demokracija je postala fraza koja zapravo znači "sve dobro + kapitalizam". Dakle, kad se neko društvo proglasi demokratskim, a netko je demokrat, tada se to automatski treba gledati kao pozitivno stanje stvari, najviši doseg "slobodoljubivog" kapitalizma.

Međutim, ima više vrsta demokracije (anarho-sindikalizam se također zalaže za demokraciju, ali tzv. neposrednu demokraciju, dakle ne preko predstavnika), a ova demokracija po posredniku kojoj smo danas izloženi, i uz koju nam se servira kapitalizam kao normalni dodatak, vjerojatno je najlošiji tip demokracije. 

Problem s posrednom demokracijom, gdje tobožnji narodni predstavnici zastupaju interese naroda, ili samo svog glasačkog tijela, je višestruk.

Osnovni je taj da ovaj način delegiranja svojih prava na druge praktički sa 100-postotnom sigurnošću jamči da nečiji stvarni, pojedinačni politički stavovi i osobni interesi NIKADA neće biti predstavljeni od strane njegovog izabranog zastupnika čak i ako se birač u potpunosti slaže s političkom platformom koju njegov predstavnik zastupa.

Drugo, najčešće neka politička platforma (konzervativna, liberalna, umjerena itd.) nikada u potpunosti ne poklapa s kompletnim sustavom vrijednosti i političkim stavovima svakog birača. Netko se smatra ljevičarem, ali mu se ne sviđa ideja povećanaj potpore nezaposlenima. Netko se smatra desničarem i tradicionalistom, ali mu se ne sviđa ideja oslobađanja državne crkve od poreza i njeno financiranje iz proračuna. Međutim, stranke tradicionalno pokušavaju svoj politički stav učiniti tobože dosljednim i konzistentnim i inzistiraju na dosljednoj političkoj platformi. 

Treće, odabrani zastupnici bivaju odabrani većinom glasova, te ona manjina koja niti dijelom ne podržava njihovu političku platformu i program na određeni period koliko im traje mandat (u nas 4 godine) koju oni teritorijalno također tobože zastupaju, na kraju ne bude zastupljena ni na koji način. 

Četvrto - stranke lažu. Načela i ciljevi u predizbornoj kampanji su jedno, njihovo izvršavanje ili samo zalaganje za njih tijekom sudjelovanja u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti se vrlo često uopće ne poklapaju. Gledaju se "širi interesi", odnosno partitokracija se brine za interese stranaka, a ne za ostvarenje proklamiranih ciljeva baziranih na ideološkom obrascu. 

Na kraju imamo demokraciju u kapitalizmu gdje obični građani delegiraju svoj suverenitet na političare koji se onda između sebe gotovo uopće ne razlikuju u ideološkom obrascu. SDP, primjerice, kao i HDZ ili HSP i HNS jednako se zalažu za kapitalističku državu neoliberalnog tipa, nacionalizacija bilo čega od krucijalne važnosti za funkcioniranje države - primjerice velikih banaka koje smo ionako uglavnom mi sami poreznim novcima sanirali, ne dolazi u obzir, a otpuštanja "viška" radnika iz "gubitaša" je svakima cilj kojemu se trude doći što je prije moguće.

Na kraju se stvari odvijaju upravo onako kako skoro nikome ili malo kome od birača odgovara i na način koji nikako ne predstavlja njihove interese. 

Ako je u golemim društvima izniklim na industrijalizaciji 19-tog stoljeća ranije bila nemoguća neposredna demokracije iz tehničkih razloga, meni se čini da je s razvojem računala i Interneta ona ne samo moguća nego i jedino rješenje za ogromn e nagomilane pobleme u kojima se suvremeni svijet nalazi. 

Predlažem pročitati knjigu Adolfa i Dražena Dragičevića "Doba kiberkomunizma - visoke tehnologije i društvene promjene". 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 12:53 (Drago).
18 godina
The Man kaže...

Nego ekipa, bas sam na poslu i slusam na radiju najnovije vijesti o Japanu i sranjima koje se tamo upravo dogadjaju. Totalno sam sokiran i istovremeno me kopka da li je mozda u pitanju HAARP? Lako moguce da je to rezultat necijeg igranja s prirodom, jer malo je previse potresa i ostalih prirodnih katastrofa u zadnje vrijeme...

Ja ti za teorije zavjere trenutno dijelim kartone i brišem postove, pa ti vidi... :-)

This space for rent!
16 godina
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

Kada smo kod droga, postavlja se, barem meni, jedno vrlo bitno pitanje: smije li se u pravom demokratskom društvu pojedincu zabraniti da koristi opojna sredstva?

Paradoks je još veći kada izađeš vikendom van i vidiš klince kako "grle" Vodku u obližnjem jarku, ili pod klupicom na stajalištu...potpuno legalno kupljeno, plaćen pdv...kako u ovoj našoj državi vole reći "sve po zakonu"

Uvijek me fasciniralo...kako je moguće da je alkohol dozvoljen i to u najjačim koncentracijama, a odrasla osoba ne smije niti pomisliti na joint ili LSD (obje stvari, inače, daleko manje destruktivne od drage nam cuge)

Kako može punoljetnost dijeliti osobu od toga da se ubije u žestokom alkoholu, ali jednako ne vrijedi za osobu koja želi zapaliti joint? S druge strane, smije zapaliti cigaretu.

Zašto je alkohol dozvoljen, a godišnje oveći broj ljudi umire od posljedica istoga, što zbog alkoholizma, što zbog prometnih nesreća i agresivnosti općenito?

I za kraj...po kojoj normi razuma se vozač kojem je pronađena trunka THC-a u sustavu može kazniti poput osobe koja se razvalila u alkoholu?

Koja to statistika pokazuje povećan broj nesreća uzrokovanih vozačima pod utjecajem THC-a, a koja bi ujedno opravdala nešto takvo?

Rečenica "borba protiv droge" nema nikakvog smisla i uspješna je koliko i alkoholičar na olimpijskim igrama.

Trošenje novca i ograničavanje ljudskih prava, dok se pravi problemi poput maloljetničke delikvencije i socijalnog stanja društva gotovo potpuno ignoriraju.

Inače, začudili biste se kakvih faca ima u RH, a funkcioniraju na je*enom heroinu.

Ne shvaćam ih i ne podržavam, ali očito znaju što žele/rade, nisu ovisni i radije bih takve vidio u Vladi nego ove nesposobne idiote.

Ja uvijek volim reći da nije droga uzrok problema, nego pojedinac koji ju koristi i uvijek mi je bila smiješna spika "sve je počelo sa pivom pa travom, a onda sam se ubio u heroinu"...sve zbog piva i trave, znači. {#}

Ja pretpostavljam da je moj sljedeći korak neizbježan...očito je kad tako kažu ljudi bez kičme.

Dakle, ako znate nekog dilera heroinom, javite mi, a ja idem po šprice i igle u ljekarnu {#}

17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Parafrazirao sam - ovo nije konkretan primjer, ali ovdje možeš vidjeti na što sam mislio: http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/pravo-ispred-pravde-izjednacen-joint-i-ubojstvo-42272.

Stvar je u tome da se prije 4 godine promijenio zakon i jako se postrožio zakon za posjedovanje droga, čak i lakih. Na taj način si izgubio distinkciju kažnjavanju u kaznenih dijela prema njihovoj težini:

Drago kaže...

Slažem se sa tvojim mišljenjem da za joint nikako ne ide nejverovatna kazna od 2 godine zatvora, ali zakonom je za posjedovanje propisana drugačija kazna.

Mislim da je ovo pročišćeni tekst aktuelnog zakona. Za proizvodnju, prodaju itd. su naravno teže kazne, tako da mislim da su ovima u linku dokazani teži oblici.

Ubi me ovaj editor, odustajem od bilo kakvog kopiranja teksta jer je nevjerovatno iritantan. 

Članak 173

Digni se iz pepela, kao sto put do sada, sad s' mirisom ljiljana, ljubavi moja!!! Zemljo mojih djedova, dok je tvojih sinova, ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna!
18 godina
Drago kaže...
Četvrto - stranke lažu. Načela i ciljevi u predizbornoj kampanji su jedno, njihovo izvršavanje ili samo zalaganje za njih tijekom sudjelovanja u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti se vrlo često uopće ne poklapaju. Gledaju se "širi interesi", odnosno partitokracija se brine za interese stranaka, a ne za ostvarenje proklamiranih ciljeva baziranih na ideološkom obrascu. 

Ako je u golemim društvima izniklim na industrijalizaciji 19-tog stoljeća ranije bila nemoguća neposredna demokracije iz tehničkih razloga, meni se čini da je s razvojem računala i Interneta ona ne samo moguća nego i jedino rješenje za ogromn e nagomilane pobleme u kojima se suvremeni svijet nalazi.

E, točno ovo dvoje;

Zašto ne postoji nekakav sustav odgovornosti za neizvršavanje predizbornih obećanja? OK, jasno mi je da su stranke predstavnici naroda i ne možeš kažnjavati nekoga zato što je glup, a narod ga je izabrao. No, to je samo dio priče (i uključuje potpunu transparentnost djelovanja Vlade, od čega smo mi ohoho daleko - čitaj: nije nužno glupost u pitanju), dok je drugi dio priče onaj potpuno očiti, npr. ZERP. Prvo se za isti kaže da njegovo proglašenje strateški cilj, a zatim se u postupku pregovora kaže kako se isti neće proglašavati dok se ne pristupi EU?! Ako sam ja išta dobro shvatio, to samo daje poticaj EU da razvlači pregovore što dulje može. Dakle - osim što je potpuno suprotno od proklamiranog programa stranke, potpuno je suprotno i drugom dijelu programa, onom o ulasku u EU. I nikom ništa...

Ovo drugo je točno ono što mi je interesantno, tj. zašto uopće spominjem demokraciju, pogotovo u kontekstu časopisa i ovog foruma. Bilo bi mi drago kada bi obradili jednu ovakvu temu i to baš u BUG-u, s ljudske, društvene i tehničke strane (ne sa one čisto tehničke u npr. Mreži). Malo iskustava vani, malo ispitivanja gdje stojimo u odnosu na svijet, koji su mogući najbrži i najdirektniji potezi, sigurnost i vjerodostojnost cijele priče. Nešto ste malo pisali pred izbore koliko se sjećam, ali to je bilo čisto da se vidi što koja stranka ima za ponuditi potencijalnom glasaču, čitatelju BUG-a. Znam da nije baš najinteresantnije najširem krugu čitatelja, ali ipak imate i odgojno-obrazovnu ulogu, bilo bi lijepo vidjeti da ju prihvatite sa stilom. Zainteresirajte ljude nekako, štojaznam, dajte Vrdelji da to napiše, pa kud puklo!  ;)

Gledam te!
18 godina

Ideja nije loša, ali mislim da je Vrdelja ne bi štapom dirnuo... {#}

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

No dobro, ovo baš i nije potpuno autonomna priča, niti to želi biti. Ako sam dobro shvatio, njihova je primarna funkcija educirati ljude, potuno u anarho-sindikalističkom stilu. Imaju radionice kako samostalno izraditi npr. solarni panel za grijanje vode i takve gluposti. Meni je to OK, jer su ljudi već odavno zapeli u sustavu da sve kupuju, tj. sve im je servirano. Valjda je ideja da ljude treba prvo osvijestiti da uopće mogu funkcionirati izvan nečega što se danas čini kao nezamjenjiv ekosustav, pa tek onda krenuti dalje?

Inače, ima i nekih gluposti tamo, meni se recimo nije svidjelo to što se furaju na obnovljivost i reciklažu, pa onda tvrde da su reciklirali stare gume tako da su od njih napravili temelje, tj. u njih su ulijevali beton. WTF, gdje je tu reciklaža?! Ali dobro, možda sam nešto krivo shvatio, jer sam priču čuo sa strane...

Dobro to zvuči u teoriji, ali bojim se da je to bila kratkotrajna zabava. To mi je relativno bllizu i viđam ekipu u prolazu i imam feeling da je lagano splasuno entuzijazam. A i čini mi se da je cijela priča u stvari veekend priča gdje je simpatično provesti subotu i nedjelju u prirodi (kad je vremenska prognoza dobra), po zimi žive duše nema..

Oni se furaju na permakulturu ako se ne varam. Gumama i zemljom su napravili škarpu za umjetno jezerce - prirodnu cisternu. A kako se to uklapa u eko spiku, nemam pojima..

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice