Računanje maksimalne brzine na biciklu

poruka: 3
|
čitano: 12.001
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Računanje maksimalne brzine na biciklu

Zanima me ako znam točne dimenzije svih "kolutova" na prijenosu bicikla, te dužinu lanca i točan broj okretaja na jednom od "kolutova", može li se izračunati maksimalna brzina?

evo slike prijenosa... http://www.kalkhoffusa.com/images/panasonic_image1.png

IRebic
17 godina
neaktivan
Re: Računanje maksimalne brzine na biciklu

Maksimalna brzina može biti koliko god poželiš ,odnosno koliko brzo vrtiš.

No da krenemo od nekuda.

Pogon, iliti zdravo seljački mehanizam sa zupčanicima na kojemu su pedale ima obično 3 šajbe i u većini slučajeva imaju konfiguraciju 22-32-44T (22 zuba najmanja, 32 srednja i 44 najveća šajba, zupčanik). Kazeta iliti zupčanici na stražnjem kotaču imaju više različitih zubaca, obično 11T (najmanji) do 32T, najveći (T stoji za teeth, zubi).

Valjda kužiš mehaniku prijenosa i shvaćaš da ćeš ići najbrže u kombinaciji najveća šajba pogona, najmanji zupčanik kazete. To ti je u našem primjeru 44/11T iliti 4:1 omjer prijenosa (1 revolucija pogona = 4 revolucije pogonskog, stražnjeg kotača).

Sljedeća stvar je koliko brzo vrtiš, recimo da u full sprintu okreneš pogon 100 obrtaja u minuti (100 RPM), to znači da kotač u 4:1 prijenosu napravi 400RPM

Zatim koliki je opseg jednog kotača od 26". Otprilike je 2.07 metara.

400RPM = 6.6 okretaja u sekund i to pomnožimo sa 2.07 i dobijemo brzinu od 13.8 m/s (u jednoj sekundi kotač prijeđe put od skoro 14 metara) = skoro 50 km/h

Naravno ovo se odnosi na to da si sposoban uopće okreniti 100 okretaja u minut, to je jako puno, tako da ovo što sam napisao je samo teoretska brzina. No eto nadam se da si shvatio. Inače točan broj zubaca bi trebao pisati na svakom zupčaniku, a ako ne piše lako se oni prebroje {#}

Q9650 @ 3.0GHz | ASUS P5Q-E | 8GB @ 800MHz | Gainward GTX480 | 2x WD Caviar Black 640GB RAID 0 | Corsair HX850W | CM-690 |
18 godina
neaktivan
Re: Računanje maksimalne brzine na biciklu
Oly_E3 kaže...

Maksimalna brzina može biti koliko god poželiš ,odnosno koliko brzo vrtiš.

No da krenemo od nekuda.

Pogon, iliti zdravo seljački mehanizam sa zupčanicima na kojemu su pedale ima obično 3 šajbe i u većini slučajeva imaju konfiguraciju 22-32-44T (22 zuba najmanja, 32 srednja i 44 najveća šajba, zupčanik). Kazeta iliti zupčanici na stražnjem kotaču imaju više različitih zubaca, obično 11T (najmanji) do 32T, najveći (T stoji za teeth, zubi).

Valjda kužiš mehaniku prijenosa i shvaćaš da ćeš ići najbrže u kombinaciji najveća šajba pogona, najmanji zupčanik kazete. To ti je u našem primjeru 44/11T iliti 4:1 omjer prijenosa (1 revolucija pogona = 4 revolucije pogonskog, stražnjeg kotača).

Sljedeća stvar je koliko brzo vrtiš, recimo da u full sprintu okreneš pogon 100 obrtaja u minuti (100 RPM), to znači da kotač u 4:1 prijenosu napravi 400RPM

Zatim koliki je opseg jednog kotača od 26". Otprilike je 2.07 metara.

400RPM = 6.6 okretaja u sekund i to pomnožimo sa 2.07 i dobijemo brzinu od 13.8 m/s (u jednoj sekundi kotač prijeđe put od skoro 14 metara) = skoro 50 km/h

Naravno ovo se odnosi na to da si sposoban uopće okreniti 100 okretaja u minut, to je jako puno, tako da ovo što sam napisao je samo teoretska brzina. No eto nadam se da si shvatio. Inače točan broj zubaca bi trebao pisati na svakom zupčaniku, a ako ne piše lako se oni prebroje {#}

stvar je u tome što mislim modtirati kotor koji vrti do 2000RPM (2 Tisuće) pa me zanima bi li bilo bolje da stavim na "sporiju" ili "bržu" brzinu (sklonit ću mašinicu tako da se neće moći minjati brzine u vožnji)...

IRebic
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice