Proširena teorija Helioc. sustava - kritike? zaključana tema

poruka: 130
|
čitano: 30.260
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Proširena teorija Helioc. sustava - kritike?
Akribija kaže...

Fizika ima isti model kao ja, samo što ga različito tumačimo.

To nije isti model. Ti tvrdis da postoje dva kruzna gibanja, ciji rezultat daj elipticno gibanje.

U fizici imas imas jednu brzinu, koja uzrokuje centrifugalnu silu. Ravnoteza izmedu centirfugalne sile i gravitacijske uzrokuje kruzenje planeta oko sunca. Ti vektor te brzine mozes rastaviti na komponente, no svejedno se radi o jednoj brzini tj. jednome gibanju.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.11.2012 6:10 (captain_soap_McTawish).
16 godina
neaktivan
Re: Molim; kritiku, savjet, suradnju
Akribija kaže...
....

postoji li neki pogodan programčić u kojem mogu oživjeti svoj crtež???

Matlab je poprilicno zgodan alat. Ako ne zelis platiti licencu, imas GNU Octave kao besplatnu alternativu i QT Octave kao GUI za istu. Ja sam radio s Matlabom, presao sam na Octave i uopce nisam razocaran.

I wanna feel the changes coming down... I wanna see what I've been hiding...
12 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Akribija kaže...

Fizika ima isti model kao ja, samo što ga različito tumačimo.

To nije isti model. Ti tvrdis da postoje dva kruzna gibanja, ciji rezultat daj elipsasto gibanje.

Nije isto, ali se dobiva isti rezultat.
Kod mene postoje dva kružna gibanja, i dvije centrifugalne/centripetalne sile, - koje su opet unakrsne.
Iz tih mojih unakrsnih sila, dobivamo kao proizvod centrifugalnu silu sa poznatim vektorom kako tumači Fizika.
Ne znam koliko ti je ovo jasno, ali eto...
Akribija
14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Matlab je poprilicno zgodan alat. Ako ne zelis platiti licencu, imas GNU Octave kao besplatnu alternativu i QT Octave kao GUI za istu. Ja sam radio s Matlabom, presao sam na Octave i uopce nisam razocaran.

Zanimljiv programčić. Mada je Matlab najjači technical computing komad software-a koji postoji. Osobno sam ga doktorirao svojevremeno, i jedan od najdražih IDE-a mi je.

Ad astra peronospora
14 godina
protjeran
Proširena teorija Helioc. sustava - kritike?

Dragi Teorijo, probaj barem baratati pravilno terminima. Eliptično, a ne elipsasto.

Ali svejedno mi je slatka tvoja teorija koja je na razini petogodišnjeg djeteta: "Zašto je nebo plavo?" ... "Nebo je plavo zato jer nije crveno".

Predobro.

Ad astra peronospora
15 godina
neaktivan

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/magneti-ne-privlace/168642.aspx

Znači ne privlače, nego odguruju prema magnetu - LOL

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Zanimljiv programčić. Mada je Matlab najjači technical computing komad software-a koji postoji. Osobno sam ga doktorirao svojevremeno, i jedan od najdražih IDE-a mi je.

Nisi znao za Octave? Ja sam odustao od njega, ne zato jer je los, nego ga nisam mogao instalirati :D. Naime, u to vrijeme sam jos uvijek bio na Karmic Koali, a njoj je bio istekao support i jbg, trebalo se skinuti source. Ali da bi se source buildao, trebalo je skinuti Fortran kompajler. E, ali da bi se kompajler buildao trebalo je imati Fortran kompajler :D. Onda sam odustao. Ionako ne koristim previse takve alate, ako mi ponekad nesto zatreba tu je WA (za moje potrebe nudi dovoljne mogucnosti).

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
12 godina
neaktivan

Od ovoliko poruka pa da još nitko nije shvatio postojanje onih osi i njihov značaj.

Ja se ponadao kako ću vam protumačiti i druge fenomene koji nastaju kao posljedica ovakvog složenog gibanja.

Akribija
15 godina
Akribija kaže...

Od ovoliko poruka pa da još nitko nije shvatio postojanje onih osi i njihov značaj.

Ja se ponadao kako ću vam protumačiti i druge fenomene koji nastaju kao posljedica ovakvog složenog gibanja.

Bi li mogao malo matematike ukljuciti? Malo s formulamava opisi to slozeno gibanje.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
12 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Akribija kaže...

Bi li mogao malo matematike ukljuciti? Malo s formulamava opisi to slozeno gibanje.

Matematičkim putem se dobije isti rezultat koji već poznajemo.

Ali filozofskim putem dobivamo odgovore; - što je putanja elipsasta, što je zemljina os pod onim kutem na ekliptiku koji poznajemo, i, što su planete loptastog oblika.....?

Sl  1. gibanje planete oko Y osi i formiranje njene stvarne rotacione osi.

Sl. 2. gibanje planete oko X osi i formiranje njene stvarne rotacione osi.

Sl. 3. skupno složeno gibanje oko Y i X osi, i formiranje zemljine rotacione osi koju poznajemo.

Poznata rotaciona zemljina os je ne stvarna jer je nastala kao proizvod pokazanih rotacija.

Sl. 1. Sl. 1.
Sl. 2. Sl. 2.
Sl. 3. Sl. 3.
Akribija
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.11.2012 8:27 (Akribija).
14 godina
neaktivan

Okani se filozofije, ne boj se egzaktnih nauka

12 godina
neaktivan
caramba kaže...

Okani se filozofije, ne boj se egzaktnih nauka

Što bi se bojao, - pa, egzaktne nauke nastaju na temeljima filozofije?

Akribija
14 godina
protjeran
Akribija kaže...

Sl. 3. skupno složeno gibanje oko Y i X osi, i formiranje zemljine rotacione osi koju poznajemo.

Poznata rotaciona zemljina os je ne stvarna jer je nastala kao proizvod pokazanih rotacija.

X os ti je ustvari rotirana Y os na tvojim crtežima tako da i dalje rotira oko jedne osi. I dalje pokušavaš prikazati trodimenzionalan prostor u dvodimenzionalnom sustavu što je filozofski, matematički i zdravorazumski krivo.

Eto izgubio si raspravu na svim poljima.

Možeš naći neki drugi forum za trolanje.

EOD.

Ad astra peronospora
12 godina
neaktivan
Bypass kaže...

X os ti je ustvari rotirana Y os na tvojim crtežima tako da i dalje rotira oko jedne osi.

Ako bi bilo tako kako misliš; onda bi zemljina rotaciona os bila okomita na ekliptiku.

Ali nije,  to je zbunjivalo i Kopernika, pa je preostali dio života tragao za odgovorom.

Akribija
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.11.2012 11:36 (Akribija).
17 godina
neaktivan
Akribija kaže...
(...) Nikola Kopernik, kao tvorac "Heliocentričnog sustava" nije u potpunosti bio zadovoljan svojim otkrićem! Kopernik je pred sami kraj svoga života došao na ideju da Zemlja pored poznate dvije rotacije (1. oko Sunca, 2. oko vlastite osi) mora imati još jednu treću koja njemu nije bila poznata; - ali ga je proganjala preostali dio života...... (...)

Ne znam koji su ti izvori, ali treća rotacija mu je bila itekako poznata, budući da ju je jasno objasnio.

Vratimo se na početak - samom heliocentričnom sustavu Nikole Kopernika, prikazanom u njegovom djelu O kretanju nebeskih sfera, koji je prilično različit od modernog heliocentričnog sustava. Kopernikov sustav sastoji se od osam čvrstih kristalnih sfera (načinjenih od eteričnog prozirnog petog elementa (kvintesencije)) koje se vrte oko Sunca (u centru sfera). Osma sfera je sfera zvijezda stajačica, dok su na ostalim sferama pričvršćeni planeti (njih šest) i Mjesec na sferi koja se okreće oko Zemlje. Uz navedeno, Sunce se nalazi u središtu Svemira.

Dvije rotacije su Zemljina rotacija oko svoje osi i rotacija sfere na koju je Zemlja pričvršćena oko Sunca. Budući da je Zemlja pričvršćena za sferu, pojavio se jedan problem - smjer Zemljine osi rotacije se mijenja ovisno o rotaciji Zemljine sfere, što nije u skladu s opažanjima. Zemljina os uvijek pokazuje u smjeru nebeskog pola, u blizini zvijezde Sjevernjače - zanemarimo precesiju s nutacijom na trenutak, budući da je precesijski ciklus dug 26 000 godina, a ciklus nutacije traje 18,6 godina. Dodatno, smjer osi se ne mijenja u odnosu na Sunce, stoga Kopernik nije mogao objasniti godišnja doba. Da bi zaobišao taj problem, uveo je treću rotaciju oko osi okomite na ravninu ekliptike, odnosno pod kutem od 66,5 stupnjeva u odnosu na ekvator - rotacija Zemljine osi oko te osi opisuje dva konusa koji su okomiti na ravninu ekliptike.

Dakle, tri su rotacije u Kopernikovom sustavu:

• godišnja rotacija sfere na koju je pričvršćena Zemlja oko Sunca
  • dnevna rotacija Zemlje oko svoje osi
  • godišnja rotacija Zemljine osi oko osi okomite na ravninu ekliptike

Ovakav je sustav prvi udarac zadobio nakon Velikog kometa iz 1577. godine kada je Tÿcho Brahe, na temelju opažanja kometa, pokazao da kometi nisu pojave koje se javljaju unutar Zemljine atmosfere (odnosno u prostoru između Zemlje i Mjeseca - uobičajeno je bilo vjerovanje da su kometi "plinovi koji gore u atmosferi"), nego da su egzoatmosferske pojave. Pet drugih promatrača tog kometa, također je potvrdilo da se radi o pojavi koja se odvija izvan Mjesečeve sfere. Dodatna opažanja drugih kometa u desetak slijedećih godinama, potvrdila su te nalaze. Kepler, Braheov učenik, vjerovao je da su postojanje kometa izvan Mjesečeve sfere i njihovo ponašanje (kretanje) dovoljni dokazi za odbacivanje čvrstih kristalnih sfera. Konačne udarce Kopernikovom heliocentričnom sustavu zadali su upravo Kepler, postuliranjem svoje teorije kretanja planeta (dio teorije je kasnije proglašen zakonima gibanja planeta), bazirane na Braheovim detaljnim opažanjima kretanja planeta (posebice Marsa) koje je vršio u svojoj zvjezdarnici Uraniborg i Newton, koji je objasnio Keplerove eliptične orbite putem zakona opće gravitacije i inverznog kvadrata. Danas se orbite planeta objašnjavaju teorijom opće relativnosti, koja omogućava da se one objasne korištenjem bilo kojeg koordinatnog sustava, te nije potrebno Sunce smatrati središtem Sunčevog sustava (ili bilo čega drugog).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
12 godina
neaktivan
hrx kaže...

Budući da je Zemlja pričvršćena za sferu, pojavio se jedan problem - smjer Zemljine osi rotacije se mijenja ovisno o rotaciji Zemljine sfere, što nije u skladu s opažanjima. Zemljina os uvijek pokazuje u smjeru nebeskog pola, u blizini zvijezde Sjevernjače -.

Ta je spoznaja Koperniku zadavala glavobolje; nikako mu nije bilo jasno što je zemljina polarnica stalno usmjerena u taj dio svemira.

Zato je i došao na ideju o nepoznatoj zemljinoj rotaciji, zbog čega je bio ismijavan - u tadašnjim znanstvenim krugovima.

Ovu informaciju nisam uspio pronaći na Internetu, - ali postoji u staroj Općoj enciklopediji.

Akribija
17 godina
neaktivan
Forumasi pobijaju tvoje tvrdnje cinjenicama i dokazima,ali ti i dalje trabunjas svoje projekcije i misli koje su samo tebi poznate i jasne.
stvarno si vec dosadan i bogu i vragu i mislim da bi ti jedan crni trebali odgovorni zaljepiti jer samo trolas na forumu.
i molim vas nemojte ga vise hraniti.
hvala
Dok ne probam lava, svinja je za mene kralj životinja!
17 godina

Di je sad Baksa da mu zabije crni?

Momak nije uopce zanimljiv.

Rvat katolik!
12 godina
neaktivan

Zar postoji nešto što je svima zanimljivo?

Ja ipak imam nade, javljaju se osobe koje vole razmišljati o novim idejama.

I, pogrešna nova ideja je bolja od nikakve!!

Akribija
17 godina
Akribija kaže...

Gurati pogresnu ideju je glupo. Kao da ja guram ideju da krug zapravo nije krug nego je pravokutnik, jer, eto, ja to tako mislim. Ne kazem da si glup, nego nisi realan. Drago mi je da razmisljas i propitkujes svijet oko sebe, ali to radis na krivi nacin.

Rvat katolik!
16 godina
neaktivan

A dobro zna crta.

Xanzzu jer je danas teško biti orginalan.
16 godina
odjavljen
tnakir kaže...
Akribija kaže...

Gurati pogresnu ideju je glupo. Kao da ja guram ideju da krug zapravo nije krug nego je pravokutnik, jer, eto, ja to tako mislim. Ne kazem da si glup, nego nisi realan. Drago mi je da razmisljas i propitkujes svijet oko sebe, ali to radis na krivi nacin.

U krivu ste obadvojica. Krug ZAPRAVO i je pravokutnik, sa beskonačnim brojem brojem stranica, ali zbog "prividnosti", i zbog kuta između tih stranica koji teži prema 180, odnosno 0. {#}

17 godina
neaktivan
alankish kaže...
tnakir kaže...

U krivu ste obadvojica. Krug ZAPRAVO i je pravokutnik, sa beskonačnim brojem brojem stranica, ali zbog "prividnosti", i zbog kuta između tih stranica koji teži prema 180, odnosno 0. {#}

E pa u krivu ste obojica, krug != kruznica.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
12 godina
neaktivan
alankish kaže...

Samo jedna manje od beskonačnosti!{#}

Akribija
12 godina
neaktivan
Leryan kaže...

Teorija, dobrodosao... :D Super, imam jos "jednog" za pratit. :D

Tragam za ovakvim ili sličnim programom; ovaj primjer zorno pokazuje moju buduću animaciju oko Y osi.

http://www.grad.hr/itproject_math/Links/sonja/konike/Images/VAnastajanjeANIM.gif

Akribija
17 godina
neaktivan
Akribija kaže...

Ok, posto ocito nisi nista skuzio iz onoga sto sam ti objasnio, idemo po redu:

Sl. 1. Zasto je os y postavljena upravo tako kako je postavljena kroz elipsu i zasto je ta elipsa otklonjena od osi y upravo za taj kut (koliko iznosi taj kut?) za koji je otklonjena? Drugim rijecima ako bi postavili pravac okomito na elipsu (govorimo o koordinatnom sustavu u prostoru, dakle imamo tri osi, tebi stalno jedna fali) i gledali ovaj tvoj pravac y, zasto su pravac koji prolazi kroz elipsu i ovaj tvoj pravac y otklonjeni upravo za taj kut i koliko taj kut iznosi?

Sl. 2. Zasto je os x postavljenja upravo tako kako jest, tj. zasto prolazi kroz elipsu upravo tako kako prolazi i za koji kut je otklonjena od pravca koji bi bio okomit na elipsu i za koji kut je otklonjena od ove tvoje osi y? Jer iz skice je ocito da tvoje osi x i y nisu pod kutom od pi/2, a nigdje nije posebno napomenuto.

Sl. 3. Pokazujes rotaciju trodimenzionalnog tijela u dvodimenzionalnoj ravnini, gdje ti je TRECA os z? Kako ona stoji i kako je orijentirana naspram ove dvije osi?

Kad ovo lijepo skiciras i pokazes, onda mozemo dalje razgovarati.

16 godina
neaktivan
Akribija kaže...
Leryan kaže...

Teorija, dobrodosao... :D Super, imam jos "jednog" za pratit. :D

Tragam za ovakvim ili sličnim programom; ovaj primjer zorno pokazuje moju buduću animaciju oko Y osi.

http://www.grad.hr/itproject_math/Links/sonja/konike/Images/VAnastajanjeANIM.gif

http://students.autodesk.com/?nd=download_center

Skini si 3ds max. Mislim da su jedno vrijeme davali edukativnu besplatnu licensu za svakoga, ne znam kako je sada, probaj sa službene stranice, ako ne onda se snađi. Imaš i baš besplatne alternative kao što je Blender.

Knock yourself out.

Xanzzu jer je danas teško biti orginalan.
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.11.2012 19:18 (Xanzzu).
14 godina

Ispravi me ako se varam.

Nactraj krug i u njemu označi neku točku.

Kroz tu točku provuci beskonačno mnogo pravaca(osi) koji ajmo reć "buše" krug. ( dakle svi pravci koji ne leže u ravnini kruga)

Pretpostavimo da se neko tijelo giba po putanji kružnice ... I sad bi se tvojom logikom moglo reći da to tijelo rotira oko beskonačno mnogo osi?

LoL NordicEU : Heineken01
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Sl. 1. Zasto je os y postavljena upravo tako kako je postavljena kroz elipsu i zasto je ta elipsa otklonjena od osi y upravo za taj kut

Postavljena je tako, kroz elipsu, da bi sve točke na rubu elipse bile jednako udaljene od nje.

(koliko iznosi taj kut?) za koji je otklonjena?

Kut na elipsu ovisi o izduženosti elipse. Za Merkur kažem da ima pravilnu elipsu. To je po meni; kad je Y os pod kutem od 45° na   plohu elipse (ekliptiku). Dakle, to je slučaj kod planete Merkur.

Drugim rijecima ako bi postavili pravac okomito na elipsu (govorimo o koordinatnom sustavu u prostoru, dakle imamo tri osi, tebi stalno jedna fali)

Ne fali mi niti jedna, jer nisam niti jednu postavio (mislim na koordinatni sustav). Kad budem postavljao koordinatni sustav, kao orjentaciju u prostoru; - neću ga određivati sa 3 osi, već  sa 3 plohe. Prva je ploha u ravni elipse, druga je okomita na nju i presjeca elipsu po njenoj dužini. Treću ti nemoram niti objašnjavati, znam da si je već zamislio na pravom mjestu (treća ploha presjeca elipsu u najužem njenom dijelu).

i gledali ovaj tvoj pravac y, zasto su pravac koji prolazi kroz elipsu i ovaj tvoj pravac y otklonjeni upravo za taj kut i koliko taj kut iznosi?

Ovo mi nije jasno što želiš reći.

Sl. 2. Zasto je os x postavljenja upravo tako kako jest, tj. zasto prolazi kroz elipsu upravo tako kako prolazi i za koji kut je otklonjena od pravca koji bi bio okomit na elipsu i za koji kut je otklonjena od ove tvoje osi y? Jer iz skice je ocito da tvoje osi x i y nisu pod kutom od pi/2, a nigdje nije posebno napomenuto.

Dakle, X os je postavljena sa istim razlogom kao i Y, samo što je X os za svaki planet pod različitim kutem, a kut zavisi od izduženosti elipse. Primjerice; kod planete Saturn taj je kut vrlo mali. Ako bi elipsu umanjivali da bude približna kružnici; - te bi se osi Y X primicale jedna prema drugoj, i, spojile bi se kad bi dobili kružnicu. Prema tome, kad bi dobili kružnu putanju; te bi dvije osi bile jedna koja je okomita na središnji dio kružne plohe.

Sl. 3. Pokazujes rotaciju trodimenzionalnog tijela u dvodimenzionalnoj ravnini, gdje ti je TRECA os z? Kako ona stoji i kako je orijentirana naspram ove dvije osi?

Mislim da smo ovo rješili: nisam uopće postavio trodimenzionalni koordinatni sustav, njega treba samo zamisliti u prostoru u kojem sam smjestio sunčeve osi i njima paralelne Y1 X1 planetarne osi. Planetarne osi u svojoj početnoj animaciji (kao na slici) opisuju onaj pokazani cilinder. Dakle, planete se kreću po stijenci dvaju cilindera koji se sjeku na putanji planeta. U središtu tih cilindera nalazi se po jedna os, Y a u drugom X os. Y i X osi sjeku se u središtu plohe spojenih cilindera, a u tom se sjecištu nalazi Sunce.

?

Akribija
12 godina
neaktivan
KKristijan kaže...

Ispravi me ako se varam.

Nactraj krug i u njemu označi neku točku.

Kroz tu točku provuci beskonačno mnogo pravaca(osi) koji ajmo reć "buše" krug. ( dakle svi pravci koji ne leže u ravnini kruga)

Pretpostavimo da se neko tijelo giba po putanji kružnice ... I sad bi se tvojom logikom moglo reći da to tijelo rotira oko beskonačno mnogo osi?

Tom tijelu koje se giba po rubu kružnice trebaš odrediti paralelnu os, paralelnu sa onom fiksnom u kružnici. Kad si to napravio, pokreni to tijelo po rubu kružnice i neka ti os toga tijela ostavlja trag vidljivog cilindra, kao kod mene. Ta će ti slika jedino imati smisla ako si u centar kružnice postavio okomito fiksnu os.

Akribija
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice