Opstanak Eura kao zajedničke valute

poruka: 10
|
čitano: 1.925
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan

Kao što vidimo po svjetskim i domaćim medijima, Euro se kao valuta opasno 'klima' zadnjih tjedana zbog ekonomskih nestabilnosti u Eurozoni (ponajprije Grčke, ali i Španjolske, Portugala, Irske, te Italije). Prema nekim analitičarima, bilo bi najbolje ušteđevinu prebacivati u 'švicarce', no kada će biti pravi trenutak za to? Naime, ako globalna potražnja za švicarcima poraste, porast će im i vrijednost odnosno cijena prema drugim valutama još i više. Dakle ako bi se sad kupovalo možda se kroz nekoliko mjeseci profitira čisto kroz taj efekt (čisto špekulativno gledano).

Osobno, mislim da Euro kao zajedničika valuta Eurozone nema svjetlu budućnost jer je u EU ušlo previše zemalja koje imaju različite ekonomije i neke su vrlo nestabilne, pa samim time se ne može održavati ravnoteža monetarnog sustava u takvoj (neravnopravnoj) zajednici.

Kakva su vaša razmišljanja glede toga?

Lijep pozdrav ;)
18 godina

Euro nije naša valuta i živo mi se fućka za njega.

Hoću da imam dosta kuna u žepu

Tako funkcionira Formula 1 - rekao je kolumbijski vozač
18 godina
neaktivan
RE: Opstanak Eura kao zajedničke valute
Armor kaže...

Euro nije naša valuta i živo mi se fućka za njega.

Hoću da imam dosta kuna u žepu

OK pošteno, ali na žalost kuna je isto vezana uz Euro i njegov tečaj donekle (tj. pravilnije bi bilo reči za svjetsku ekonomiju te odnose između uvoza i izvoza).

Svjetska ekonomija nije skupina odvojenih sistema nego jedan veliki 'financijski eko-sustav' u kojem ako se poremeti ravnoteža sve se mijenja. Ako Euro padne burze će biti u kaosu, a s time polako i naša monetarna politika.

Povratak svih zemalja na svoje matične valute bio bi ponovno pračen velikom inflacijom i padom kupovne moći što bi se dodatno odrazilo na standard stanovnika, a vrlo brzo bi i naši političari krivili 'globalnu krizu' za još lošije prilike kod nas (dok bi si oni naravno djelili kojekakve bonuse za dobro odrađen posao Neodlučan).

Lijep pozdrav ;)
18 godina
neaktivan

Zato ja štedim u zlatu. Namigiva

Inače, ne bih sve prebacivao u švicarske franke, jer niti oni ne mogu nerealno rasti. Švicarska središnja banka redovito sprečava prekomjerno jačanje franka, jer štite svoj izvoz.

A povremene krize rješavati će se jednokratnim mjerama, kao npr. prošlotjedna odluka njemačkog parlamenta o odobrenju njemačkog udjela u 750 milijardi eura pomoći Europske Unije i MMF-a, što je nakratko dovelo do jačanja eura.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
odjavljen
macak kaže...

A povremene krize rješavati će se jednokratnim mjerama, kao npr. prošlotjedna odluka njemačkog parlamenta o odobrenju njemačkog udjela u 750 milijardi eura pomoći Europske Unije i MMF-a, što je nakratko dovelo do jačanja eura.

Nisam stručnjak za ekonomiju, ali zar krpanje krpanja pomoću još krpanje neće samo stvoriti jednu mega-krizu?

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
18 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Nisam stručnjak za ekonomiju, ali zar krpanje krpanja pomoću još krpanje neće samo stvoriti jednu mega-krizu?

Nažalost, to je jedino što trenutno možemo učiniti. A činjenica je da stanju u određenim državama ne bi pomoglo niti vraćanje na njihovu nacionalnu valutu. Osim toga, zna se da od samog početka uvođenja jedinstvene valute euro nije jednako vrijedio u npr. Stockholmu, Berlinu i Ateni.

Dakle, ostaje nam samo mjera (jednokratne) pomoći kako bi se stvorili makar minimalni uvjeti za ponovno vraćanje gospodarstva na noge.

Pa što bude...

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.5.2010 12:11 (macak).
18 godina
macak kaže...
Osim toga, zna se da od samog početka uvođenja jedinstvene valute euro nije jednako vrijedio u npr. Stockholmu, Berlinu i Ateni.

Švedska ni nije u Eurozoni. Zadržala je krunu.

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Švedska ni nije u Eurozoni. Zadržala je krunu.

U pravu si, zeznuo sam, mislio na Finsku, a rekao Stockholm - greška.

Uglavnom, poanta je da jedinstvena valuta nema jednaku vrijednost na cijelom području EU.

18 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Upravo tako.

Na žalost prema tome se ide. Svijet je upao u vrtlog ekonomske krize iz kojeg se nije moguće tako lako izvući.

ono što mene brine je da je do sada kroz čitavu povijest takva situacija završavala nekakvim globalnim sukobom (da ne kažem svjetskim ratom) nakon kojeg se onda ekonomija zahukta i sve krene iznova sa novim zaletom.

Lijep pozdrav ;)
16 godina
neaktivan

Sve sto nikne na krivim temeljima, moze samo propasti.

Nije moguce imati stabilnu valutu u gomili zemalja razlicitog ekonomskoga stanja.

Moje misljenje je da euro nece dugo opstati, ili ce ostati na klimavim nogama!

Guranje zajednicke valute gura nestabilne zemlje u ekonomsku propast, a onda dodje MMF i gurne tu zemlju u jos dublju ekonomsku propast, namecuci ogromne socijalne reforme kao uvjet za davanje kredita, kojom od drzave i njenih poreznih obveznika napravi duznike.

A time se dobiva jos dublja kriza, koja sad vise nije samo ekonomska, vec i drustvena, jer time narod naravno nije zadovoljan.

Dobivamo ekonomski i drustveno napacenu zemlju, sto je zapravo logicno jer su cesto preslika jedno drugoga.

To je sistem koji jednostavno nije odrziv i mora propasti. Nadajmo se samo da ce propasti na miran nacin!

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.5.2010 15:07 (Dragon23288).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice