O svemiru

poruka: 636
|
čitano: 178.330
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: O svemiru
Fake_Alert kaže...

A kad ce ga rusit koji datum?.oce se vidjet to iz nase drzave?

sumnjam da će se vidjet iz naših krajeva, jer kad se ruše sateliti i slične stvari ruše se tako da ako šta ostane od njihovih dijelova koji ne izgore u atmosferi, padnu ili u neki ocean ili u neku veću pustinju...  http://www.bug.hr/d.tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-undecided.gif

Atomska bubamara. | http://tinyurl.com/erepNA
16 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...
A kad ce ga rusit koji datum?.oce se vidjet to iz nase drzave?

Mislim da se nezna tacan datum i sve zavisi koliko im dobro ide projekat vezan za novi telekop a i neverujem da ce odrediti datum dok nebudu sigurni da ce moci   postavti novi.

Verovatno ce da padne negdu u Pacifiku, ako nesto ostanje od njega, pa mi to necemo moci videti uzivo ali videcemo snimke.Bice slicno kao kada su obarali Rusku svemirsku stanicu MIR 2001.

Najvise me raduje taj novi teleskop koji bi trebalo da ima mnogo bolja sociva a i bice postavljen tako da bude mnogo manje smetnji.

16 godina
protjeran
dwezzel kaže...

Planika ja sam ti tu knjigu podignuo u gradskoj knjižnici u Rijeci. Mislim, Autor je to sve pojednostavio i i obrazložio neke pojave putem nekih svakidašnjih slučajeva, u nekom slučaju se pozabavio sa nekom cisternom punom vode i tome sličnom, i sve to pripisuje sili -  tlaku. Probaj pogledat u knjižnici u tvom gradu. Autor je M.P. Arveš ako se ne varam. A što se tiče tog fotona i tim paketićima kvanta i tome kako elektron mjenjajući svoj valentni položaj oko jezgre pušta te paketiće energije...Može bit ali i ne mora...nego sve mi je to čudno što se tiče svijetlosti da putuje kroz vakuum bez ikakvog sredstva po čemu može putovat...puno je fizičara sad zapelo za bozon koji je glavni krvac za masu, pa te teorije struna koje su do pakla komplicirane...

Sve izgleda da je došlo do nekog zida gdje se ne zna kako dalje, jesu li te pretpostavke točne, da li se možda može vratiti malo natrag i krenuti ne tako kompliciranim putem a i pitanje je da li je čovjek uopće sposoban prodrijeti u najveće tajne svega oko nas ili mu je to jednostavno neuhvatljivo, jer da se primjetit kako je tu u igri i puno filozofskih pitanja... Uglavnom, sila treba imati neko sredsvo po kojem će se prenjet na neki drugi objekt i jednostavno to prihvaćam jer ništa nije sigurno jer toliko toga može bit krivo ili barem pogrešno gledano i protumačeno. Tko zna, možde se brko Einstein i zeznuo za neke stvari...No teško je reći išta njemu protiv kad ni ja ni mnogi drugi nisu potkovani toliko da bi to dobro razumjeli.

Hvala na informaciji o knjizi. Pokušat ću je naći u svom mjestu.

Inače, slažem se s Tobom da je fizika zapala u slijepu ulicu. Po mom sudu, to je posljedica brojnih zabluda koje danas vladaju u znansti. Jedna od njih je i ta da je međugalaktički svemir vakuum. Po meni, to je obična besmislica jer ne odgovara činjenicama. Naime, u vakuumu bi se sve (kako sam kažeš) moralo gibati pravocrtno jer ništa ne bi ometalo to gibanje. A navodni "fotoni" gibaju se valno. Kažem "navodni" jer su fotoni samo teorijske, a ne stvarne čestice. ali i kao "teorijske" morale bi se u vakuumu gibati pravocrtno i jednoliko. Valovi su, naime, mogući samo u mediju, u tvarnoj sredini (vodi, zraku, eteru...) i čim se nešto manifestira kao val mora postojati i tvarna sredina (tvarni sadržaj) koji se biba na način valova. Val je samo forma nečega i gdje postoji val mora postojati i nešto što ima formu vala.

Za razliku od etablirane znanosti, za koju je eter tabu, danas mnogi znaju da bez etera ništa ne bismo mogli razumjeti u svemiru, napose elektromagnetne valove, ali ni mnoge druge fenomene poput EKG-a, EEG-a, EMG-a, aure i dr. U stvari, svi valni fenomeni u svemiru nisu ništa drugo nego reakcija etera u obliku podrhtavanja na promjenu tlaka u eteru.

Doduše, autori ovakvih zamišljaja, zahvaljujući ponajviše Einsteinu koji je odbacio eter kao nešto nepotrebno i suvišno, nerado govore o eteru, nego se radije služe pojmovima kao "polje nulte točke", "Božanska matrica", "implicitni red" i sl. Ako mi ne zamjeriš, rado bih Ti preporučio knjige: "Polje" - od Lynne McTaggart, "Cjelina i implicitni red" - od Davida Bohma ili "Božanska matrica" - od Gregga Bradena. Čini mi se da se radi o knjigama koje su trebale biti napisane i koje zaslužuju da budu pročitane. U njima se da naslutiti da se stara znanstvena paradigma dovoljno urušila u sebi i da je pitanje vremena kada će se pojaviti nova. Čitajući ono što si napsiao o Arvešu i "Teoriji jednostavnog svemira" kao da odatle puše neki novi vjetar. Knjigu ću svakako potražiti.

17 godina
neaktivan
planika kaže...
dwezzel kaže...

...

Hvala na informaciji o knjizi. Pokušat ću je naći u svom mjestu.

Inače, slažem se s ...

Hvala na preporukama. Definitivno ću pročitat samo da uhvatim vremena. Inače, knjiga polje mi je na repertoaru već neko vrijeme ali sam u obavezama do grla ali bit će puno lakše za jedno mjesec dana tako da jedva čekam bacit se na čitanje. Tu knjigu mi je preporučio rođak i kaže da je jako jako zanimljiva a vjerujem da su i ostale navedene. Već vidim da će ti se Arveš sviđat jer kaže da se eter nije smio odbacit:)

Nego, nakon toga sam čitao knjigu "Božja Jednadžba" od Amira D. Aczela koja prepričava Einsteinov život i put prema teoriji relativnosti i ostalim otkrićima i isto je ok knjiga i interesantan mi je dio dokazivanja da masivna tijela oko sebe krive prostor a tako i iskrivljuju putanju zraka svijetlosti koje se također krive prolazeći kroz taj iskrivljeni prostor. To je dokazao za vrijeme pomrčine sunca i promatrala se zvijezda koja je bila zapravo pravocrtno gledajući iza sunca ali opet se vidjela jer se svijetlost koja je dolazila od nje zakrivila oko masivnog sunca koje je krivilo prostor tako da se zvijezda vidjela. Ako nisi čitao preporučujem. Ako naletiš na još koju dobru knjigu obavijesti ako nije problem:)

Oglas: kvalitetno i uvjerljivo lažem na sudu.
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2009 16:01 (dwezzel).
16 godina
protjeran

Rado bih Ti preporučio još nekoliko knjiga, ali ne znam što Te sve zanima. Ipak, iz nekoliko Tvojih misli u ovom forumu čini mi se da imamo slične sklonosti. Stoga bih Ti svakako preporučio sljedeće knjige: "Od znanosti do Boga" od Petera Russella; "Božanska matrica" od Gregga Bradena, a napose "Biologija vjerovanja" od Brucea Liptona. Spomenute knjige nisu samo zanimljive, nego na svoj način podvlače crtu ispod koje se više ne može kada je u pitanju potraga za istinom na nekim područjima znanosti. Nadam se da ćeš uživati u njima.

Ja sam, pak, pronašao knjigu "Teorija jednostavnog svemira" od M.P.Arveša. Nakon letimičnog pogleda u nju čini se da knjiga obečava. Volim ljude koji imaju hrabrosti da se sučele s etabliranim paradigmama i koji na nov, originalan način pokušavaju tragati za istinom. Nadam se da ćeš mi se pridružiti u razmišljanju ukoliko mi se Arvešove zamisli učine dovoljno pouzdanim i iritantnim.

17 godina
neaktivan
O svemiru

Danas je Dan Carl Sagana!

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.11.2009 16:22 (vjeko).
17 godina
O svemiru

Hvala!

Od istih autora, i druga pjesma na njihovoj stranici je odlična :)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
O svemiru

Evo jedan video o Keplerovoj misiji i egzoplanetima, hint - imate i chapter selection ispod videa.

16 godina
neaktivan
O svemiru

e nisam bio jako dugo u ovoj temi i neznam dal je ko postavio pitanje sto je svemir...

i da vas pitam sta vi mislite sta je to svemir, kak je nasto, kolko je velik?

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan
O svemiru

Ja mislim da je svemir jedna ogromna padela gdje su galaksije zapravo molekule goveđe juheBelji se. Šalim se. na to tvoje pitanje baš se i nema neki konkretan odgovor, samo nagađanja i pretpostavke.

16 godina
neaktivan
O svemiru

pa svemir je kao najskladniji sustav koji postoji

prodajem Play Station 2(silver, neotvoren) cijena po dogovoru
16 godina
neaktivan
Asylum kaže...

Ja mislim da je svemir jedna ogromna padela gdje su galaksije zapravo molekule goveđe juheBelji se. Šalim se. na to tvoje pitanje baš se i nema neki konkretan odgovor, samo nagađanja i pretpostavke.

znam da nema samo zelim vidjet sta ljudi misle... po meni je to nes tako veliko sto ljudski um ne moze shvatit isto tako kako ne moze shvatit sta se događa unitar crne rupe.. a naj zesce mi je kad kazu ''unutra se ruše svi zakoni fizike''...

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan
damian123 kaže...
Asylum kaže...

znam da nema samo zelim vidjet sta ljudi misle... po meni je to nes tako veliko sto ljudski um ne moze shvatit isto tako kako ne moze shvatit sta se događa unitar crne rupe.. a naj zesce mi je kad kazu ''unutra se ruše svi zakoni fizike''...

Pa crna rupa je zvijezda koja se  urušava sama u sebe tj. njezina gravitacija je sakuplja prema njenom središtu. E sad, gravitacija je toliko jaka da joj čak na određenoj udaljenosti ni svijetlost ne može popbjeći,takozvani događajni obzor.I sad ti meni kaži kako bi tu mogli vrijedit fizikalni zakoni?Događa se nešto nevjerovatno, sva materija se skuplja u jednu jedinu točku...

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.11.2009 17:33 (Asylum).
16 godina
neaktivan
Asylum kaže...
damian123 kaže...
Asylum kaže...

Pa crna rupa je zvijezda koja se  urušava sama u sebe tj. njezina gravitacija je sakuplja prema njenom središtu. E sad, gravitacija je toliko jaka da joj čak na određenoj udaljenosti ni svijetlost ne može popbjeći,takozvani događajni obzor.I sad ti meni kaži kako bi tu mogli vrijedit fizikalni zakoni?Događa se nešto nevjerovatno, sva materija se skuplja u jednu jedinu točku...

ma ja kazem ono sto cujem na national geograficu kad gledam i tojest niko nezna i sve su to teorije... btw neki kazu cak da smo mi samo samo dio neceg izmisljenog neka iluzija... (sto je jako jako tesko za povjerovat)

16 godina
neaktivan
damian123 kaže...
Asylum kaže...
damian123 kaže...
Asylum kaže...

ma ja kazem ono sto cujem na national geograficu kad gledam i tojest niko nezna i sve su to teorije... btw neki kazu cak da smo mi samo samo dio neceg izmisljenog neka iluzija... (sto je jako jako tesko za povjerovat)

Da,da to su neka nja-sra i fore sa nekim kreatorom i onaj val i dizanje svijesti na viši nivo...uglavnom neki metafizički bulšit.

16 godina
neaktivan
O svemiru

Predstavljen je Spaceshiptwo ili kako su ga sada nazvali VSS Enterprise, prva komercijalna letjelica za suborbitalne turističke letove, cijena leta je još uvijek za milijunaše 200 000 dolara, ali tko zna - za 20-30 godina možda će si svatko moći priuštiti osjećaj kako je biti astronaut :)

16 godina
neaktivan
damian123 kaže...

e nisam bio jako dugo u ovoj temi i neznam dal je ko postavio pitanje sto je svemir...

kapacit našeg mozga je preskroman za pojmiti nešto takvo,ali mene zanima zašto nitko ne govori o onom što je ispod ili prije svemira.

šta pričam,pa o tome da večina smatra "big bang" kao poćetak svemira,mene to zbunjuje jer ako uzmemo u obzir da se svemir širi i da je ta tvrdnja o prasku točna,onda se moram zapitati  po čem se širi i u čemu je eksplodiralo sve to?

zamišljam veliki bijeli papir i kako netko pusti kap tinte na njega koja se onda razlije po tom papiru,i zavisno od količine tinte nastavit će se prelijevati na sve strane papira kružno.tako nekako ispadne prasak,eksplozija crnila na nekom "papiru" koje se sad širi.

e sad mene zanima šta je taj "papir",ili šta je ispod svemira i po čemu se širi?

to je moja teorija bijelog papira i nadam se da sam dobro objasnio šta se zapravo tu pita (posebna je priča tko je "izlio tintu" ili prouzročio prasak).

17 godina
neaktivan
shimano kaže...

kapacit našeg mozga je preskroman za pojmiti nešto takvo,ali mene zanima zašto nitko ne govori o onom što je ispod ili prije svemira.

šta pričam,pa o tome da večina smatra "big bang" kao poćetak svemira,mene to zbunjuje jer ako uzmemo u obzir da se svemir širi i da je ta tvrdnja o prasku točna,onda se moram zapitati  po čem se širi i u čemu je eksplodiralo sve to?

zamišljam veliki bijeli papir i kako netko pusti kap tinte na njega koja se onda razlije po tom papiru,i zavisno od količine tinte nastavit će se prelijevati na sve strane papira kružno.tako nekako ispadne prasak,eksplozija crnila na nekom "papiru" koje se sad širi.

e sad mene zanima šta je taj "papir",ili šta je ispod svemira i po čemu se širi?

to je moja teorija bijelog papira i nadam se da sam dobro objasnio šta se zapravo tu pita (posebna je priča tko je "izlio tintu" ili prouzročio prasak).

u principu kada se govori o širenju svemira govori se o čestičnom širenju, dakle na rubovima svemira su čestice, najbrže, "najstarije", preko rubova nisu, eh što je u "podlozi"? nekada se to zvao eter, od ajnšajna na dalje nema ni toga, samo vakuum Neodlučan

... vozio sam uvijek u petoj brzini...
16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
shimano kaže...

u principu kada se govori o širenju svemira govori se o čestičnom širenju, dakle na rubovima svemira su čestice, najbrže, "najstarije", preko rubova nisu, eh što je u "podlozi"? nekada se to zvao eter, od ajnšajna na dalje nema ni toga, samo vakuum Neodlučan

to i pričam,što je preko ruba po kojem čestice surfaju,mislim vakuum,neprihvatljivo,treba se pitati koliko je zapravo svemir slojevit.recimo redom,"tinta","papir","stol na kojem je papir","prostorija u kojoj je stol" itd...tko može dalje a da ne poludi,direktor!a još se nismo ni dotakli toga ko je prosuo sve..Osmijeh

17 godina
neaktivan
shimano kaže...

to i pričam,što je preko ruba po kojem čestice surfaju,mislim vakuum,neprihvatljivo,treba se pitati koliko je zapravo svemir slojevit.recimo redom,"tinta","papir","stol na kojem je papir","prostorija u kojoj je stol" itd...tko može dalje a da ne poludi,direktor!a još se nismo ni dotakli toga ko je prosuo sve..Osmijeh

pa vacuum i nije tako prazan, u "kvantnom vacuumu" jedino što je odsutno je čestica... a i ona se tu i tamo pojavljuje Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2009 11:32 ((s)izgoreo).
17 godina
shimano kaže...
damian123 kaže...

Big bang nije početak svemira!

To su prvi trenuci NAKON nastanka svemira, ne i sam svemir.

Inače, usporedba ti je zanimljiva - ali preporučio bih ti da kad razmišljaš o tome stvari sagledaš iz drugačije perspektive. Zašto bi morao postojati taj papir? Doista, u našim Newtonovskim okvirima, takve "podstvari" su nužne, ali bilo bi strašno generaliziranje da prihvatimo kako su pravilnosti naših okvira univerzalne (u smislu sveopće, za sve što postoji). A možeš i dalje razmišljati, postoji li uopće naš svemir? Mi ga možemo tako nazivati, no ako postoji treća strana, "izvan" njega, postoji li on za nju? Apsolutno ništa ne dokazuje to.

Preporučio bih ti izbacivanje iz naših standarnih zamisli da svaki događaj ima svoj uzrok (uzrok-posljedica) i da se vrši po nekom pravilu.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
itf4n kaže...
shimano kaže...
damian123 kaže...

Big bang nije početak svemira!

To su prvi trenuci NAKON nastanka svemira, ne i sam svemir.

Inače, usporedba ti je zanimljiva - ali preporučio bih ti da kad razmišljaš o tome stvari sagledaš iz drugačije perspektive. Zašto bi morao postojati taj papir? Doista, u našim Newtonovskim okvirima, takve "podstvari" su nužne, ali bilo bi strašno generaliziranje da prihvatimo kako su pravilnosti naših okvira univerzalne (u smislu sveopće, za sve što postoji). A možeš i dalje razmišljati, postoji li uopće naš svemir? Mi ga možemo tako nazivati, no ako postoji treća strana, "izvan" njega, postoji li on za nju? Apsolutno ništa ne dokazuje to.

Preporučio bih ti izbacivanje iz naših standarnih zamisli da svaki događaj ima svoj uzrok (uzrok-posljedica) i da se vrši po nekom pravilu.

slažem se da to može biti gledano na taj način,izvan okvira,no isto tako je i to špekuliranje i ne možemo točno tvrditi ispravnost niti jedne teorije,stoga sam i rekao da razmišljanje u dubinu vodi do petlje u kojoj se lako gubi razum jer ruši sve nama,malobrojne,teorije o funkcioniranju postojanja uopće.

pa sam predložio još jednu opciju isto kao i ti svoju,koja mi se izrazito sviđa jer se dotiće pitanja iz kvantne fizike što je stvarnost i tko je "promatrač",jedino možda ipak mislim da postoji organiziranost u kaosu i da postoje pravila po kojima se sve događa,dakle ako je hladnoća uzrok-posljedica će biti da će ti narasti krzno ili ćeš naučiti paliti vatru.možda je primjer više zemaljski,ali isto je na svim razinama jer u nedostatku suprotnog dokaza,za sada svaka akcija ima reakciju a tamo gdje to ne vidimo ne znaći da je nema.

16 godina
neaktivan
O svemiru

Možda je cijeli naš svemir, ono što mi nazivamo "prostorom", samo jedan sićušni dio onoga što postoji. Možda je naš svemir poput nekakvog akvarija nekim nezamislivo većim bićima, kojima je bio dosadno pa su izmislili materiju i gledali što će se desiti.

16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...

Možda je cijeli naš svemir, ono što mi nazivamo "prostorom", samo jedan sićušni dio onoga što postoji. Možda je naš svemir poput nekakvog akvarija nekim nezamislivo većim bićima, kojima je bio dosadno pa su izmislili materiju i gledali što će se desiti.

najluđe od svega je što nema te teorije dovoljno lude da ne bi mogla biti točna,granica je samo mašta,a samo postojanje je već dovoljno ludo za pojmiti da moramo kontemplirati i o ovakvim teorijama.

16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...

To me podsjeća na kraj Ljudi u crnom . Ali to i ja mislim. Možda smo samo dio nekog atoma koji opet jedan u bezbroj u nekom drugom svijetu. Ko će ga znati ;)

17 godina
Xanzzu kaže...
To me podsjeća na kraj Ljudi u crnom . Ali to i ja mislim. Možda smo samo dio nekog atoma koji opet jedan u bezbroj u nekom drugom svijetu. Ko će ga znati ;)

I možda tako u beskonačnost... što nešto mora bit omeđeno, odnosno ograničeno. To što mi nemožemo pojmit beskonačnost neznači da ona ne postoji, odnosno da je sve ograničeno... jer možda nije.

17 godina
neaktivan
O svemiru

Što se tiče knjiga, preporučam vam Parallel worlds, autor Michio Kaku.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
17 godina
neaktivan
shimano kaže...

najluđe od svega je što nema te teorije dovoljno lude da ne bi mogla biti točna,granica je samo mašta,a samo postojanje je već dovoljno ludo za pojmiti da moramo kontemplirati i o ovakvim teorijama.

granica je mogućnost da se nešto obavi ili moranje da se nešto desi ukoliko se je na nešto utjecalo, svemir je onoliko moguć koliko su stvari unutar njega moguće, sve ostalo je želja iliti mogućnost misaonog procesa da bude u neskladu sa realnošću mogućnosti potencijalnog Iznenađen

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2009 20:48 ((s)izgoreo).
16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
shimano kaže...

granica je mogućnost da se nešto obavi ili moranje da se nešto desi ukoliko se je na nešto utjecalo, svemir je onoliko moguć koliko su stvari unutar njega moguće, sve ostalo je želja iliti mogućnost misaonog procesa da bude u neskladu sa realnošću mogućnosti postojećeg Iznenađen

glupost,po kojem sistemu se može odrediti šta je moguće ili gdje je ta granica,a ti si tu pretakao iz šupljeg u prazno i nisi ništa rekao a kamoli činjenicom podebljao.

da li je moguće postojanje drugih dimenzija ili zašto elektroni nestaju i pojavljuju se a nitko ne zna gdje odlaze,ne možeš racionalizirati iz svog stajališta limitiranog promatraća.

pogledaj si "koji k...c uopće znamo" (naš prijevod) pa da ja sad ne moram ovdje elaborirati sve to,ako poslije tog filma budeš mogao odrediti granice i pričati šta je realno ili ne,onda stvarno... evo ti za svaki slučaj na originalnom naslov,dokumentarac se zove "what the #$/#$/ (ovo ti je ono kao "blip") do we know",pa neka ti kvantni fizičari bolje objasne stvari.

17 godina
O svemiru

Vjerojatno je svemir prilično definiran unutar sebe, ne događaju se nemoguće stvari (dobro, to je očito, nemoguće ne može biti moguće - osim ako ne radimo logičku grešku nekog tipa); no problem je otkriti pravila. Pomalo mi je besmisleno prihvatiti da je svemir polupravilan, da se nešto događa nasumično, a nešto drugo po pravilu (i nasumičnost može biti pravilo, no ovdje govorim o pravoj nasumičnosti, ničim izazvanoj); no to ne znači da tako nije.

Ipak, biti tako pesimističan je pogrešno u ovom trenutku - znanost je alat s kojim većinu nedoumlja možemo ukloniti, a do sad nas nije iznevjerila.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice