O svemiru

poruka: 636
|
čitano: 175.878
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
O svemiru

@dwezzel - nije li teorija relativnosti pokazala da "eter" ne može postojati?

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan
RE: O svemiru

Knjiga nije jako stara ali sam je čitao pred dosta vremena i sjećam se da tip ima svoj odgovor na sve pa i na einsteinovu teoriju relativnosti. Probaj nabavit knjigu jako je interesantna.Meni je sumljiv taj foton koji se giba vaovitom putanjom kroz vakuum a svi znamo da sila ima jednoliko pravocrtno gibanje a foton se giba sam od sebe... čestice titraju gore dolje( npr. morski val) ali se ne miču dalje od svog mjesta a za fotone se smatra ovisno kako se promatraju da mogu bit i čestica i val i putuju još brzinom svijetlosti..

Oglas: kvalitetno i uvjerljivo lažem na sudu.
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2009 12:31 (dwezzel).
16 godina
neaktivan
O svemiru

Jedan zanimljiv članak o radio valovima pa koga zanima evo link.

Evo da vas malo zainteresiram citirati ću Teslu:

"I think that nothing can be more important than interplanetary communication. It will certainly come some day. and the certitude that there are other human beings in the universe, working, suffering, struggling, like ourselves, will produce a magic effect on mankind and will form the foundation of a universal brotherhood that will last as long as humanity itself."

A man will rise, a man will fall, from the sheer face of love, like a fly from a wall, it's no secret at all.
17 godina
neaktivan

sto se tice ovog topica, drzim da je odlicno osmisljen.

evo nesto cinjenica:

UKRATKO o povijesti svemira

Svemir možemo podijeliti u nekoliko epoha. Iza epohe kvantne gravitacije, slijede redom epoha velikog ujedinjenja, epoha elektroslabe sile (kvarkovska epoha), leptonska epoha, fotonska epoha, epoha u kojoj svemir postaje proziran i epoha formiranja galaksija nakon koje nastupa sadašnja faza razvoja svemira. Epoha velikog ujedinjenja nastavlja se na epohu kvantne gravitacije, u trenutku kada je svemir imao temperaturu od 1032 K. Oko 10-38 sekundi nakon nastavka svemira, pri temperaturi od 1029 K, temeljna međudjelovanja - jako, slabo i elektromagnetsko - mogla su biti ujedinjena. Fluktuacije u vakumu uzrokuju ubrzanu ekspanziju, tzv. inflaciju. Svemir je u 10-34 sekundi narastao od 10-15 m do veličine deset milijuna promjera sunčevog sustava. U ovoj epohi nastaje mala asimetrija između materije i antimaterije, koje će se kasnije uglavnom poništiti, no mali višak materije stvoriti će današnji svemir. Ovaj se proces zove bariogeneza. U epohi elektroslabe sile (kvarkovska epoha), pri temperaturi od 1027 K i starosti svemira od 10-34 s, jako međudjelovanje se počinje odvajati od preostala dva koja zajedno tvore elektroslabu silu. Kvarkovi i antikvarkovi se međusobni poništavaju, a spomenuta asimetrija odgovorna je za postojanje materije u svemiru. Leptonska epoha počinje pri starosti svemira od 10-10 sekundi i pri temperaturi od 1015 K. U ovoj se epohi razdvajaju elektromagnetska i slaba sila. Pri starosti svemira od oko 10-5 s stvaraju se protoni i neutroni. Na temperaturi ispod 1011 K protoni se ubrajaju u "tvar" dok se skoro 2000 puta lakši elektroni ponašaju kao zračenje, pa, uz neutrine, doprinose termičkoj ravnoteži. Protoni i neutroni slobodno prelaze jedni u druge, no to prestaje kad se svemir ohladi do temperature od 1011 K, nakon čega prevladava prelazak iz težih neutrona u lakše protone, pri čemu se energija oslobađa. Nakon uspostave ravnoteže između procesa prelaska protona u neutrone i obrnuto, 38% nukleona (neutrona i protona) su neutroni, a 62% protoni. Oko 1 sekundu nakon nastanka svemira, pri temperaturi od 1010 K, nastaje fotonska epoha. Termička ravnoteža se više ne održava neutrinima, a istovremeno se veliki broj protona i elektrona anihilira i prelazi u fotone.

Tri minute nakon Velikog praska, pri temperaturi od 109 K stvaraju se jezgre atoma deuterija - deutroni, nakon čega nastaju jezgre elemenata težih od vodika, uglavnom helija. Ovaj proces se naziva prvotna nukleosinteza. Oko 300 000 godina nakon Velikog praska, pri temperaturi od 3000 K, svemir postaje proziran. Elektroni se s protonima vežu u vodikove atome, koji su električni neutralni, pa svemir postaje proziran za fotone. Svjetlost koja nam dolazi sa "rubova" svemira krenula je na svoj put prema nama u vrijeme zadnjih raspršenja fotona na 3000 K. Ovu je svjetlost prikupio satelit COBE (Cosmic Background Explorer), a kasnije i WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). Ovo je zračenje, uslijed širenja svemira, do danas ohlađeno na 2.7 K i predstavlja kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje koje su 1964. godine otkrili Arno Penzias i Robert Wilson. Milijardu godina nakon Velikog praska, počinje epoha formiranja galaksija, temeratura je pala na 18 K. Početne nehomogenosti, iako vrlo male, prouzročile su tijekom milijarde godina grupiranje tvari u nakupine - preteče protogalaksija. Od najgušćih područja nastaju prve zvijezde, od kojih one najmasivnije vrlo brzo eksplodiraju kao supernove. Svemir se nastavlja hladiti sve do današnje temperature od 2.7 K. U jezgrama zvijezda koje su nastale od jezgara vodika i helija, stvaraju se teže atomske jezgre. Ugljik, kisik, dušik i željezo stvoreni nukleosintezom u zvijezdama, raspršuju se svemirom eksplozijama supernovih, čineći osnovu za zvijezde nove generacije.

Sve je počelo 1929. godine kada je američki astronom Edwin Hubble mjerenjem brzina udaljenih galaktika (pomoću Dopplerovogpomaka njihovog spektra) u ovisnosti o njihovoj udaljenosti otkrio

1.da se velika većina galaktika udaljava od nas

2.da je brzina udaljavanja proporcionalna udaljenosti galaktike

Drugim riječima, Hubble je otkrio da se svemir širi. Ukoliko se svemir širi, to znači da je danas materija u njemu rjeđa nego što je bila ranije. Ako sada zavrtimo film unatrag, galaktike će se poćeti primicati jedna drugoj i materija će s obrnutim tokom vremena postajati sve gušća i gušća. Kako sa zgušnjavanjem temperatura raste, to će svemir postajati sve topliji i topliji, a ako to zgušnjavanje ide dovoljno daleko temperatura će postati dovoljno visoka da se raspadnu prvo atomi, a zatim i subatomske čestice. Na kraju priče (odnosno na početku) imamo svu materiju danas vidljivog svemira beskonačno sažetu i beskonačno vruću u jednoj matematičkoj točci - Velikom prasku. Da li je ovaj scenario stvarno istinit i da li je stvarno nekada vidljivi svemir bio tako malen, gust i vruć? Postoje nepobitni argumenti tome u korist.

par linkova:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Veliki_prasak

http://web.studenti.math.hr/~reynolds/zvijezde_stari.html

http://map.gsfc.nasa.gov/mission/observatory_l2.html

real life is for people who suck at video games
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2009 16:45 (r3d3f1n3).
16 godina
O svemiru

sto se tice zivota na marsu mislim da je moguce da postoji (kao bakterije) ali naravno to se jos treba istraziti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.3.2010 10:21 (loky4i4).
16 godina
neaktivan
Noćas spektakl na nebu: Perzeidi

odem sad na google i čim sam vidio sliku odmah sam se sjetio. pa večeras su perzeidi. kako sam mogao zaboraviti na to?! prošle godine sam vršio promatranje, a sigurno bi i večeras, ali sam čisto zaboravio. ali i mjesec je dosta visoko, tako da se neće vidjeti previše...

to je pravi spektakl na nebu. to se ne smije propustiti. sad koji ste na forumu, iziđe malo na zrak na 10-15 minuta i malo udahnite svježeg zraka, okrenite se prema istoku i uživajte!

mali info

Bubamara na steroidima. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Neil+Armstrong
16 godina
neaktivan
O svemiru

Naš um takve informacije odn.razmišljanja(odn.nedostatak informacija) ne može kompenzirat.Naravno i mene zanima što je svemir,jel' ima kraja,jel' nema kraja.Ako ima što je onda iza toga kraja,pa što je opet iza toga kraja,itd...Tako da više ne zamaram um time,ali lijepo je o tome razmišljat.

Jednom je jedan pametan čovjek rekao da se svemir uglavnom sastoji od vodika i neznanja.

Osmijeh

oko za oko,pasta za zube
16 godina
neaktivan
RE: Noćas spektakl na nebu: Perzeidi

baš sam malo gledao i loše se vidi samo zbog mjeseca. da nema mjeseca, kad se oko navikne na tamu moglo bi se vidjeti do 6. magnitude, a sada se vidi do 2. ili 3. a možda i manje

ak se neko razumije u to, zna što govorim...

Bubamara na steroidima. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Neil+Armstrong
16 godina
neaktivan
ISS show

ISS iznad hrvatske!

must to see

Bubamara s minigunom. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Neil+Armstrong
16 godina
RE: ISS show
jurluk kaže...

ISS iznad hrvatske!

must to see

u to moram vidit

17 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
jurluk kaže...

ISS iznad hrvatske!

must to see

u to moram vidit

http://twitter.com/twisst

Informacije o vremenu prolaska na twitteru!

16 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
jurluk kaže...

ISS iznad hrvatske!

must to see

u to moram vidit

ja sam kolko puta vidio. za predviđanja sam koristio jedno vrijeme Orbitron, a onda Heavensat jer ima 3d prikaz neba. preporučam

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
vjeko kaže...
 To je kreacionistička izmišljotina! Naime, kreacionisti misle da je bog stvorio svemir u 6 dana i to prije 6000 godina. Pošto za to nemaju nikakvih dokaza onda izmišljaju gluposti. Starost svemira se mjeri pomoću brzine svjetlosti tako znamo da je svemir star oko 13,7 milijarda godina. Ako bi svjetlo bilo brže svemir bi bio mlađi. I to je njihova teorija - svjetlo je u prošlosti bilo puno brže i zato nam sad izgleda da je svemir star, a zapravo je mlad.

Ispričavam se zbog naprasnog upadanja u temu, nisam je bio svjestan do maloprije i čitajući je sam naišao na ovaj post. Vjeko ne pričaj stvari koje ne razumiješ, kreacionizam kao teorija nema apsolutno nikakve veze sa religijskim stavovima, posebno onim kršćanskim (samo se nominalno mogu povezati). Ovo ne pišem da bi branio kršćanstvo (ne daj bože :) nego da skrenem pažnju na zloupotrebu termina kojeg očigledno ne razumiješ, a pitanje je koliko je forumaša tvoj odgovor uzelo zdravo za gotovo i sad okolo propagiraju lažno znanje, ne bavi se sofizmom...

The history of creationism is part of the history of religions, though the term itself is modern. In the 1920s the term became particularly associated with Christian fundamentalist movements that insisted on a literalist interpretation of Creation according to Genesis and likewise opposed the idea of human evolution. These groups succeeded in getting teaching of evolution banned in United States public schools, then from the mid-1960s the young Earth creationists promoted the teaching of "scientific creationism" using "Flood geology" in public school science classes as support for a purely literal reading of Genesis.[12] After the legal judgment of the case Daniel v. Waters (1975) ruled that teaching creationism in public schools contravened constitutional separation of Church and State, the content was stripped of overt biblical references and renamed creation science. When the court case Edwards v. Aguillard (1987) ruled that creation science similarly contravened the constitution, all references to "creation" in a draft school textbook were changed to refer to intelligent design, which was subsequently claimed to be a new scientific theory. The Kitzmiller v. Dover (2005) ruling concluded that intelligent design is not science and contravenes the constitutional restriction on teaching religion in public school science classes.

17 godina
neaktivan
O svemiru

Saturn Hexagon

16 godina
neaktivan
O svemiru

Zna li netko je li i dalje vrijeme prolaska ISS-a iznad Hrvatske 20:46:33? Unaprijed hvala.

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.
16 godina
neaktivan
ako tamo piše, onda mora bit tako.
17 godina

prošao ISS.. lijepo za vidjeti Osmijeh

jeste gledali jedne godine kad je odmah za ISS-om išao shuttle i trebali su se svaki čas spojiti? e to je bio show Osmijeh

16 godina
neaktivan
jaooo..... ja zaboravio pogledat... uživio se u trackmaniu
17 godina

bit će još prilike.. vidjet će se svaki dan ovaj tjedan.. u četvrtak će biti vrhunac..

16 godina
neaktivan
ma znam. vidio sam prije koliko puta, eli eto večeras sam zaboravio pogledat...
16 godina
protjeran
O svemiru

Ne razumijem se bas u te stvari, ali mi je ljepo gledati u nocno nebo, ovdje gdje zivim ima malo svjetlosnog zagađenja, pa ako bi mi mogli preporuciti kakav amaterski teleskop.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2009 21:06 (netko,netkovic).
16 godina
protjeran
O svemiru

Posto volim dokumentarce o svemiru,htio bih vas samo jedno pitanje pitati.

Znam da je ta stvar u svemiru naj opasnija zove se nekako kozmik neznam dalje.

Pa ako netko zna molio bih vas da mi kazete tocan naziv te pojave u svemiru i sta

ustvari ona radi?HVALA

born to be gamer
16 godina
neaktivan
O svemiru

Zanimljivo. Zna li netko koliko se može vidjeti teleskopom iz zvjezdarnice (ako se uopće može nešto vidjeti zbog brzine)?

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.
16 godina
neaktivan
O svemiru

I ja zaboravio Mršti se

Ali sam za sutra namjestio alarm na mobitelu, a moći će ga se vidjeti dva puta.

Otiđite na ovu stranicu, registrirajte se (ne morate, ali mislim da vam ne pamti podatke ako se ne regate) i odaberite svoju lokaciju (možete upisati naziv grada, označiti na karti ili ručno upisati koordinate).

Na toj stranici se nalaze sve informacije vezane za ISS - kada se može vidjeti, kada nestaje, u kojem smjeru ga treba tražiti itd. Možete generirati i kartu neba ili tla na kojoj je označena putanja.

EDIT: evo i slike

Točno preko Zagreba :P Točno preko Zagreba :P
Press any key to continue or any other key to quit.
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2009 21:37 (andy0101).
16 godina
protjeran
O svemiru

izgleda da nitko nezna odgovorPlač

born to be gamer
16 godina
neaktivan
netko,netkovic kaže...

Ne razumijem se bas u te stvari, ali mi je ljepo gledati u nocno nebo, ovdje gdje zivim ima malo svjetlosnog zagađenja, pa ako bi mi mogli preporuciti kakav amaterski teleskop.

Upravo sam pročitao ovaj tutorial za početnike. Probaj i ti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2009 21:49 (Random.).
16 godina
protjeran
brhgzugfewu kaže...

izgleda da nitko nezna odgovorPlač

Ma zna tvoj najbolji prijatelj : link ako to ne pomaze onda link2

16 godina
neaktivan
brhgzugfewu kaže...

Posto volim dokumentarce o svemiru,htio bih vas samo jedno pitanje pitati.

Znam da je ta stvar u svemiru naj opasnija zove se nekako kozmik neznam dalje.

Pa ako netko zna molio bih vas da mi kazete tocan naziv te pojave u svemiru i sta

ustvari ona radi?HVALA

misliš na kozmičko zračenje? Neodlučan

andy0101 kaže...

I ja zaboravio Mršti se

Ali sam za sutra namjestio alarm na mobitelu, a moći će ga se vidjeti dva puta.

Otiđite na ovu stranicu, registrirajte se (ne morate, ali mislim da vam ne pamti podatke ako se ne regate) i odaberite svoju lokaciju (možete upisati naziv grada, označiti na karti ili ručno upisati koordinate).

Na toj stranici se nalaze sve informacije vezane za ISS - kada se može vidjeti, kada nestaje, u kojem smjeru ga treba tražiti itd. Možete generirati i kartu neba ili tla na kojoj je označena putanja.

EDIT: evo i slike

ili skinite Heavensat i redovito ažurirajte TLE zapise. meni omiljeni program za praćenje satelita

16 godina
odjavljen
andy0101 kaže...
...

...

Malo offtopic ali svejedno - sramota za vidjet. Što ne valja ovdje?

VRATITE INTERNET ARPA-i!! // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
16 godina
neaktivan
LOL. cijela jugoslavija...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice