Brzina svjetlosti je konstanta. <-----tocka
Evo baš gledam dokumentarac od National Geographic: Journey to the edge of the universe i čovjek osjeti neki strah kad razmisli o tim udaljenostima i toj praznini...Koliko samo treba vremena da se dođe do plutona a kamo li do prve zvijezde...i čovječe jedna svjetlosna godina...cifra 31 557 600x300 000 km...nezamislivo...žao mi je što neću vjerovatno nikad doživit vijest da negdje postoji život van zemlje. I kad zamislim samo budućnost kad se zemlji bliži kraj i čovječanstvo sa naprednijom tehnologijom hita u ultimativnu avanturu života-potragu za novim domom...tada bi se vjerovatno stavila sva rasna pitanja i vjerske razlike na stranu jer bi bio bitan samo jedan cilj a taj je zajedno iću u nepoznato...ako bude morat će biti nevjerovatno iskustvo...
Evo baš gledam dokumentarac od National Geographic: Journey to the edge of the universe i čovjek osjeti neki strah kad razmisli o tim udaljenostima i toj praznini...Koliko samo treba vremena da se dođe do plutona a kamo li do prve zvijezde...i čovječe jedna svjetlosna godina...cifra 31 557 600x300 000 km...nezamislivo...žao mi je što neću vjerovatno nikad doživit vijest da negdje postoji život van zemlje. I kad zamislim samo budućnost kad se zemlji bliži kraj i čovječanstvo sa naprednijom tehnologijom hita u ultimativnu avanturu života-potragu za novim domom...tada bi se vjerovatno stavila sva rasna pitanja i vjerske razlike na stranu jer bi bio bitan samo jedan cilj a taj je zajedno iću u nepoznato...ako bude morat će biti nevjerovatno iskustvo...
Prema nekim novim teorijama, brzina svjetlosti se smanjuje.
Zna li netko nešto o tome?
http://www.net.hr/planet-x/page/2009/05/08/0554006.html?pos=n2 ljudi sta kazete na ovo?
http://www.net.hr/planet-x/page/2009/05/08/0554006.html?pos=n2 ljudi sta kazete na ovo?
U pravu si, Mjesec ima veze sa sadjenjem patuljastih borova, my bad kriva tema...
Ono sto je smijesno u textu je da je Mjesec sa svojom masom mogao zadrzavat atmosferu i jos da tamo netko zivi. To po meni nema smilsa, posebno kad se uzme u obzir teorije kako je Mjesec nastao. Al da je text zanimljiv, je. Zamislite da je to recimo istina (da je nadjen taj kamen i toliko stvar, ne dio s atmosferom) sta bi to znacilo. Mislim ako pricamo o razno raznim teorijama zavjere ne vidim zasto se o ovom ne bi moglo pricat zar ne? 
totalni sam tudum što se tiče kozmologije, međutim nije li "blesavo" izuzeti zakone elektriciteta i plazme iz nje...
ne znam relacije na kojima elektricitet može djelovati, međutim upravo je pravo čudo da zakrivljenost prostora (zar praznoća, nešto čija supstanca ne postoji e.g. ništa - koje se svija????) može biti glavni pokretač svemirskih zbivanja, nevjerojatno... lakši način je upregnuti poznate teorije u kozmologiju te dobiti prihvatljive rezultate nego zloupotrebljavati "klasičnu" fundamentalniju fiziku (koja je lako izmjerljiva na lako izmjeljivim relacijama e.g. zemlja) u korist kozmologije....pogledajte (lako probavljiv) dokumentarac (na engleskom)
- sunce nije fuzijski reaktor
- crna materija je izmišljotina koja objašnjava krivo "postavljeni" svemir
- venera je nekoć bila kometa
- crne rupe su matematička izmišljotina koja bi trebala upotpuniti postavljene teorije
- pulsari nisu nakupine neutrona koje se vrte nevjerojatnim brzinama (za zvijezdu ogromne mase)
- kometi su prije svega (i u kontekstu) "električni" objekti
- itd.
pogledajte (lako probavljiv) dokumentarac (na engleskom)
- crne rupe su matematička izmišljotina koja bi trebala upotpuniti postavljene teorije
- pulsari nisu nakupine neutrona koje se vrte nevjerojatnim brzinama (za zvijezdu ogromne mase)
- itd.
"venera je nekoć bila kometa"
Hahahah. Prejadno.
pogledajte (lako probavljiv) dokumentarac (na engleskom)
- itd.
"venera je nekoć bila kometa"
Hahahah. Prejadno.
Watch this film and in an hour know more than most NASA scientists about the fundamental force that forms and sustains the universe.
Iz opisa filma...dovoljno govori.
Watch this film and in an hour know more than most NASA scientists about the fundamental force that forms and sustains the universe.
Iz opisa filma...dovoljno govori.
ova mjesec se obilježava 10 godina od pokretanja projekta SETI
jeli tko sudjelovao u SETI@Home?
Ne da mi se prepričavati jedan članak iz Scientific American časopisa pa sa googlao i pronašao zamjenu:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090214162626.htm
cool
Evo i tako čovijek izumio Fazor(Star Treak).

hehe ja bi u 3 dana bio gotov
A jeli netko gledao zeitgeist 1 ili 2?(Topla preporuka) vjerovatno je netko
ali između ostalog u tim dokumentarcima ima i priče o tehnologiji kako je ona jedan od najbitnih faktora u ljudskom čovječanstvu jer će jednog dana ipak trebat nekamo otperjat sa zemlje i uglavnom govori se da je čovječanstvo zavedeno sa strane nekolicine moćnih ljudi kojima je u interesu samo novac a sa novcem ide i moć i jednostavno ne idemo u tom smjeru gdje bi trebali jer nemamo izbora.
Htio bih reć da bi napredak trebao zanimat svakog čovjeka ali ne napredak u smislu čovjekove karijere u konzumu nego napredak čovječanstva. Treba odbacit neke stare norme i između ostalog i novac koji je što je je debelo sranje i najbolji je za pokvarit čovjeka i nepotrebno tereti svakodnevnicu svakog pojedinca jer jednostavno nemamo izbora (imamo ali nikog nije briga jer i ovako već sad ima pun klinac obaveza) i ne možemo se posvetit stvarima koje su potrebne. Zbog novca svi moramo gubit 9 sati dnevno za posao, zagađujemo sami sebe jer zbog novca smo primorani sa nekim dizelčinom dimit svaki dan do posla i natrag i još za to trošit novac koji krvavo zarađujemo jer ove face ne žele dozvoliti da se uvedu vozila na alternativnu energiju koja nije štetna i ne zagađuje okoliš i nas. Ja sam skoro pa frustriran time da jednostavno imaš izbora(tako kažu) ali ako ne igraš po nihovu nećeš dugo...Ispričavam se ako je off topic ali samo da iznesem zaključak koji je vezan uz temu a on je da se svašta danas priča i o svemiru kakav je, kako izgleda površina neptuna , zašto je bijeli patuljak bijeli a i pričat će se i dalje i to jako dugo jer u ovakvom okruženju neće se moć ništa drugo dok se ne okrene sve za dobrih 180 stupnjeva i oko nas i u nama. Meni je žao šta nisam ja ili ti ili netko drugi imao tu mogućnost da se dobro školuješ, za učiš za nešto od velike važnosti( tri godine za frizera a mene cura ošiša za 5 min.neka se frizeri ne ljute, samo navodim činjenicu gubljenja vremena a ionako ga nemamo previše),žao mi je što nisam ja ili ti bio bez briga i što se nisi mogao posvetiti stvarima
koje tebe zanimaju zbog opterećena koje donose stvari koje su preodređene za svakoga...
Šta se tiče svemira nedostižno je to za sad, treba riješit stvari kod kuće da bi mogli ići dalje ali kako svari stoje ja ću umrijet i moj pokop će doć nekih 1000 eura zbog tih usranih mramora i drva a moja djeca će radit za pare i gubit vrijeme a samo par njih će pričat kako su uspjeli sa robotićem donjet komad sa marsa sa nešto zaleđene vode...ne zamjerite, krenuh pisat i ovako je sve to ispalo. Neko će reć da serem ali seremo svi
Hm ima li tko kakvih friških vijesti vezanih za ovu temu? evo baš razmišljam o tlaku. Moćna sila koja stvara vjetar svojom promjenom ako se ne varam a i može držat vodu u naopako okrenutoj čaši koja je prekrivena papirom a ta voda izgleda teška...i bio sam čitao knjigu u kojoj autor objašnjuje pojave od onih na atomskoj razini pa do onih u svemiru samo pomoću jedne sile a to je tlačna sila.Dosta interesantno. Toj teoriji ide u prilog i to da se svemir širi i da tlak sve tjera jedno od drugoga...autor je M.P. Arveš a kniga se zove "Teorija jednostavnog svemira" pa koga zanima...isprike na duplom postu ali razlog jest da se tema nađe među aktivnim na desnoj strani foruma
Sila tlaka? To mi zvuči vrlo nedefinirano... je li dao neko pojašnjenje, matematičku podlogu?
E sad doliazi interesantan dio:za elektromagnetske valove se vjeruje da ne nastaju u nikakvoj tvarnoj sredini nego u praznini, vakuumu, ni u čemu!Za njih nije potrebna nikakva tvarna podloga, ništa tvarno.Forma bez materije,oblik bez njegova nositelja.U kvantnoj teoriji se tvrdi da valovi nisu samo oblik ili način gibanja nekih čestica...nego da su upravo valovi te čestice a čestice valovi.prema tome širenje valova jeste putovajne čestica(npr. fotona).znači kad od sunca prema zemlji krene jedan svjetlosni val, isti put prevaljuju i fotoni...ako to vrijedi i za elektromagnetne valove zašto to ne vrijedi za nama ostale poznate valove:morske ,zvučne, elastične...kako to da sa morskim ili zvučnim valovima ne putuju i čestice koje su u tim valovima bile na početku njihova nastanka?!(uzmite za primjer domino efekt:prividno se stvara val kada se pokrene skup poslaganih domino pločica ali one se ne kreću naprijed nego ostaju na mjestu a val kao privid pokreće se naprijed i prenosi silu od prve pločice do zadnje)e sad kako je moguće da se jedan foton kao val ili čestica ponaša i giba kao val a kada znamo da je val samo pojava u tvarnoj 3D tvari a čestica sama po sebi može se gibati isključivo pravocrtno jer je podvrgnuta zakonu inercije i ničem drugom.E sad tu autor uvodi postojanje nečega što se je prije zanemarilo,tzv. ETER...i ima toga još pa koga zanima neka uzme knjigu...