Ne-placeni prekovremeni i bez slobodnih dana...!?

poruka: 5
|
čitano: 4.143
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pozdrav svim forumasima! Ja danas imam jedno pitanje za vas za koje sam i googlao i raspitao se okolo ali eto nikad dosta misljenja!

Situacija je sljedeca, zena koju znam radi vec 10 godina u jednoj Pekari u mojem gradu, ako je potrebno cu imenovat koji grad, ma cak i pekaru ali za sada ne treba...

Do sada je vecina toga bila u redu, radi se o tome kako dugo tamo zene rade. Znaci to je privatnik, moze radit sta hoce, ali cekaj malo, moraju postojat i neki zakoni i ljudi koji ce ih provoditi, pa zasto placam toliko porez onda!?

Do sada su radili oko desetak dana bez slobodnog dana, znaci po 56 sati na tjedan. BEZ placenih prekovremenih niti extra slobodnih dana onda. Znaci nista! Placa uvijek ista! Do sad je sve bilo u redu ali eto u zadnjih 3 tjedna jos uvijek rade bez slobodnog, jednostavno dok netko ne pukne ili padne u nesvijest ili neznam sta se treba dogodit da se taj sef opameti.

Sta se tu moze poduzet? Pravno mislim? Isto jos jedna stvar, normalno radi se do 10 navecer popodnevna smjena, a radnice znaju ostat i do 11. Skoro svaku vecer, isto nista extra placeno niti prekovremeno!

CUli smo sad da ce od 1.4 biti uvedene fixalne blagajne, te ce svaki racun morati bit izdan do 10 navecer niti minute kasnije i isto tako ce kao drzava gledati dal te radnice rade po 42 sata na tjedan sa slobodnima preko tih racuna di ce naravno biti njihovo ime kada ih budu kucale....

Razumijete? Dali da cekaju taj 1.4 i mislite li da ce onda morati biti tako, biti bolje? Ili? Sta vi mislite ima li tu neke pomoci... Hvala vam unaprijed, tko god pokusa malo pomoci :))))

Proud to be adicted to WoW
17 godina
Re: Ne-placeni prekovremeni i bez slobodnih dana..

Pa u 5. epizodi u 2. sezoni Suitsa, Loiuse je reko da u ovakvoj situaciji je najbolje...

A naša si pravo mjesto di ćeš pitati... Anyway, postavi pitanje na Legalisu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
13 godina
protjeran

Dragi moj ništa neće ovdje nikada biti bolje....

....da Zakon o radu se masovno ne poštuje, Država to zna, ništa ne čini, te je to jednostavno tako.

Najbolje bi bilo promijeniti posao i zaposliti se na državne jasle.

Jedino što možete, je to da ih prijavite Inspekciji rada, ali nitko se toga previše ne boji, a tebi kada prijaviš slijedi otkaz.

Te fix blagajne postoje već u Srbiji desetak godina, te nisam baš čuo da je zbog toga radnicima bilo bolje.

Privatnici su kod nas pravi feudalci, a mi njihovi kmetovi, te praktički čovjeka iskorištavaju dok mogu i dok u njemu ima snage. Mi smo svojevrsni robovi modernog doba. Dolazim iz zaštitarske branše, gdje se Zakon o radu masovno ne poštuje, te čovjek može biti sretan, ako i dobije plaću, kakvi prekovremeni, kakvi slobodni....ako, netko misli da može nešto promijeniti, neka mjenja, ja sam odavno već odustao, te se borim za sebe na svoj način.

World's Strongest, Sharpest Knives
15 godina
neaktivan

Frende neće biti bolje ni 1.4 ni nikad, svi se groze tih blagajna a rupa već postoji. Na žalost moraš ili šutit i radit, bit sretan da imaš posao ili biti doma. Moje razmišljanje je da je 2000 kn 2000 kn, a 0 je 0. Nikome nije drago radit za minimalac bez dana slobodnog itd ali država nam je to omogučila i hvala joj na tome, a sada kao želi neki red uvest. O tome su trebali razmišljat 20tak godina prije.

17 godina

-kad govoriš o ZORu, zaboravljaš jednu sitnicu, sindikat, državne službe i tako to... nisu zakoni za sve jednaki, neki su jednakiji, ostali su sitnozubi.

-radnik ima izbor, birati posao, dok je plaća za taj posao njegova prodaja rada kao robe. Pekar prodaje kruh, prostitutka sex, političar ne prodaje ništa (ili muda pod bubrege).

-ne postoji radno vrijeme, ne postoji prekovremeni, ne postoje prava (radnika). Ako si zadovoljan s poslom, radiš, ako nisi ne radiš ako možeš birati. Ako birati ne možeš čemu rasprava? Šuti i radi.

Rješenje postoji, jednako kao prije 500 ili 1000 godina, nazovimo to seljačka buna, revolucija, štrajk.. ili mirni prosvjed građana. Drugo rješenje je razgovor s poslodavcem, aludirati na njegovu dobru volju, kako je on baš divan i krasan poslodavac, kako brine o radnicima.. pa ako upali sentimentalsnost, .. podigne plaću ili svima podjeli burek. Ali sumnjam da će se to desiti.

Odgovor je sarkastičan, ipak ima u njemu istine. Jedini način da radnik izbori svoja prava je da poslodavac MORA pristati na to ili da mu je to u interesu. Nitko drugi neće za radnika podmetnuti leđa, pogotovo u tako 'razdobljenoj' djelatnosti. Što s konobarima, radnicima u kioscima tiska, .. konzum. Državne službe se cjenkaju za sebe, ne za tebe. Teoretski, trebaš glasati na izborima za političara koji če predstavljati tvoje interese. Problem što će po tom kriteriju opet drugi prije dobiti (policija, brodogradnja, školstvo, zdravstvo...) jer su veći i organiziraniji, važniji. Tamo neka blagajnica je nevažna kad se gleda s Olimpa, kad si vlast ili zakon.

Uz preporuku za Legalisove stranice, podsjetnik da je vlasništvo devet-desetina zakona. Vlasnik određuje uvjete, ti ih prihvaćaš.

Prijaviti portuzakonite radnje, prijaviti neizdavanje računa, prijaviti zlostavljanje, .. ako nema zaleđe na općini to je jedini način. Tj prijaviti ga za kršenje zakona za koje će ga kazniti država (jer država štiti svoj interes) a koji će tebi barem donjeti zlobnu satisfakciju, pored vjerojatnog otkaza. Djelatnici uvjek znaju što i kako se radi (kako se krade), samo treba to prijaviti. Zviždaći u HR ne prolaze baš najbolje, pa nije baš preporučljivo.

Upavo se ovih dana pojednostavljuje davanje otkaza. Vlast ne štiti radnike, radnici su samo interesantni kad se broje glasački listići. Sjeti se tog svake četiri godine.

.. ili šutjeti, pametnije je. Ljudi (i žene su ljudi) s obiteljima, režijama nemaju taj luksuz izbora, ''šuti i radi''... {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2013 18:57 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice