Novi je 12.10 ja govorim o 12.04 LTS.
Preumoran sam
Svejedno, opet bi mu preporučio slax
Novi je 12.10 ja govorim o 12.04 LTS.
Preumoran sam
Računajte da je kanta stara, da ponovim P4 1.8, 2 GB DDR400, Seagate 80 GB IDE, Intel D845GVSR (onbordača grafika 845).
Računajte da je kanta stara, da ponovim P4 1.8, 2 GB DDR400, Seagate 80 GB IDE, Intel D845GVSR (onbordača grafika 845).
Slax možeš na Abaku pokrenuti
Preumoran sam
Tipkaš s posla dok te šef ne vidi?
Za njega i njegovo iskustvo su najbolji Slackware (pogledaj mu zahtjeve) i Gentoo. Dobiješ lijepo manual i peri po njemu. To su distribucije za staru gardu, sve drugo je kamilica.
Tipkaš s posla dok te šef ne vidi?
Ma nisam na poslu dns bio, ali bio je zanimljiv dan, popilo se par u Medveščak, pa onda uz F1 i tak
Ako ne bude mu išlo s Ubunutuom, nek proba slax, ako to ne ide, nek proba pupy
Ma nije problem. Imam flat, kanta se može formatirati, vjerojatno ću isprovati sve šta ste rekli. Moran u Linuxu do kraja godine dogurat bar do "Višeg šegrta". Neću valjda dočekat smak svita ko linux-civil?
Ma nije problem. Imam flat, kanta se može formatirati, vjerojatno ću isprovati sve šta ste rekli. Moran u Linuxu do kraja godine dogurat bar do "Višeg šegrta". Neću valjda dočekat smak svita ko linux-civil?
I dobra fora s linux-om su LIVE verzije, isprobaš sa sticka bez instalacije, i ako ti se ne sviđa, izbrišeš i bok
Željezo se kuje dok je vruće (hoću reći vrijeme ti brzo prolazi pa se baci odmah na glavu). Udri po najtežem najviše ćeš naučit (ako ti je glava dovoljno tvrda). Skini s neta The Linux Command Line (evo linka: http://sourceforge.net/projects/linuxcommand/files/TLCL/09.12/TLCL-09.12.pdf/download) koja je besplatna i za tri dana ćeš postati majstor.
Najbolje da kreneš odma od "Linux from scratch"
Šalim se, to je za mazohiste, ti kreni od Slack-a ili Arch-a, mene su oni naučili o Linuxu, Ubuntu je ko Windows (metni CD i češi jaja sistem). :)
Quark,za user friendly ali harverski nezahtjevnu distribuciju ti preporučam ili salix os ili mint...
-skidaj redom distre, ili prvo baci pogled na DistroWatch, štedi vrijeme i bandwidth.. uz to što su i slikice, jer smo ipak vizualno-percetivna bića (važno nam je kako izgleda, ne kako radi).
preporuke: Ovisno o HWu skidaš 386-586, LiveCD (alternate je samo ponekad potreban) LTS, dok je recimo ubuntu 12.04 za novije, 10.04 i stariji je za starija računala ako je nešto izbačeno iz supporta u kernelu. USB-disk je zgodna stvar, ali možeš se namučiti dok pogodiš kombinaciju softwarea za izradu i diska, uz različit support BIOSa za bootanje. Još uvjek je CD najpouzdaniji način i snimanje uvjek radit na najnižoj brzini jer je boot izuzetno osjetljiv... probati USB, ali svakako imati CD-DVD negdje na spindlu, zatrebat će možda jednom...
Novi KDE je odličan inače se drž gnomea, sad unity.., izbjegavaj efekte-drivere na Radeonu i sl. Integrirana intelica bi morala raditi, najmanje problema s nVidiom.
Prvih desetak na distrowatchu su zapravo distre koje su relevantne, ostale samo kao specifična potreba.
- Debian (samo prvi DVD)
- OpenSuse (uz pogled na SLES, kad trebaš nešto mrežno, serversko i da radi godinama),
- ubuntu i njegovi derivati x-lu-edu i Myth za HTPC, mint, (s razlogom je raširena distra). Na ubuntuu svakako vidi ubuntu tweak (pazi na verzije), olakšava neke sitnice.
- Posljednja distra koja mi se svidjela na prvu, je ArtistX, ima sve, radi sve, slična starom ubuntu uz nove dodatke, a nije unity..
- specifične distre kao Parted, CloneZilla, SuperGamer i LinuX-Gamers liveDVD.. treba i baciti pogled na Solaris (unixoid) i npr FreeNAS (jasno koja je namjena).
... sve distre su manje-više samo drugačiji paket aplikacija, DE (izgled)... linux je jedan. Ako radi jedna, radi i druga (osim kad ne radi).
i btw. uz sve te distre, XP-sp3, je i dalje jedna od upotrebljivijih, samo što nije free i nije linux, ali ostale prednosti to kompenziraju. (sve radi na win, za win, support, još neko vrijeme je tu..).
I tad vidiš da je sve to nakupina nula uz poneku jedinicu.
Većina distri ima i live opciju, dovoljno za probu ali tek instalacijom možeš dobiti pravi osječaj stabilnosti. Drž se standarda s particijama, do 4 primarne od kojih je jedna swap, možda jedna boot i brzo ponestane poarticija. Ako je disk dovoljno velik, kreiraš jednu boot particiju od npr 512MB kao FAT32 + extended ostatak. U extended može swap od 4GB, ostalo po želji jer nema ograničenja osim do 16 po disku istovremeno aktivnih ili abeceda pod windowsima. Poželjno je odvojiti /root od /home ali za probu nije potrebno (pravilo KISS). Ne pretjeruj s instalacijama iz repozitorija, ponekad to ubije OS.
i onda dođe ihush i objasni sve detaljno, da nema potrebe za niti jednim odgovorom više :)
btw, ISK - kako bi išao poredan činova informatičara, vidim da tu ima stari kov, nov kov, apostol, šegrt, itd - bilo bi super podijeliti neku listu da znamo gdje smo koji od nas
i onda dođe ihush i objasni sve detaljno, da nema potrebe za niti jednim odgovorom više :)
btw, ISK - kako bi išao poredan činova informatičara, vidim da tu ima stari kov, nov kov, apostol, šegrt, itd - bilo bi super podijeliti neku listu da znamo gdje smo koji od nas
Bio je jedan post na blogu, neda mi se tražit.
Ma novi blog post neka ima te činove!Čim više činova sa opisom tim bolje.
Vako: Šta se tiče linuxa meti gori Xubuntu 12.04 i ne slušaj ove macimudane šta te oće zavaljat. A šta se tiče svega ostalog, tu je MC :)
Da da, imao sam ga u arhivi, ali ga sad nemogu naći.
To ej bilo ono, dežurni spammer, onda onaj koji se slaže sa svima, pa onaj koji se protivi svima, pa onaj koji na kraju svakog posta napiše "to je samo moje mišljenje"
Baš se sječam toga, to je bila cijela tema ako se ne varam...
Kad smo več kod rankova, sjeća se tko prve raspodjele na forumu (bube i ostala gamad)
Kad smo več kod rankova, sjeća se tko prve raspodjele na forumu (bube i ostala gamad)
Stalno ih želim da se vrate, taman ih ima koliko i zvjezdica (10)
Stalno ih želim da se vrate, taman ih ima koliko i zvjezdica (10)
Ako bude sreće, možda to bude sljedeća nadogradnja
Vapore, magare jedno. Ja ne znan jel na cilom internetu postoji web stranica jednostavnija, preglednija i informativnija od moje. Skrolanjem 10 cm možeš doći do sadržaja od prije 2 godine. http://informaticar.eu/095-informaticki-cinovi/
Sve radi, ali izgleda da nije diga driver od grafičke :)
E, sad... kaže "Driver Unknown"
Intel 845
Intel 845
Sad te čitam i znam kako ti je kad ti dođe "upućena" mušterija.
Intel 845
-jel imaš sliku na ekranu? radi? Ne diraj. (zapravo unknown diseblira efekte, pa radi samo 2D). Ubuntu? instliraj tweak ili aktiviraj ručno restricted/extras..
ako baš moraš..
-u CLI (terminal-CMD), ''sudo lshw -C display; lsb_release -a; uname -a'' (ako želiš, može s navodnicima ali tad ne radi, inače bez...) Zapravo to treba samo ako želiš zadiviti neuke gledatelje nekim ispisom kao u matrixu.
- ako si pokušao neku novu distru, npr unity-3D, KDE... slično kao AERO, postoji minimum koji je potreban. Zato je gore natipkano, ovisno o hardwareu, ponekad je starija distra-DE 'bolja', kao i support (driver).
-intel-VGA ili druga distra.. (pssst, XP radi, linux nije čudotvorac, svaki OS treba driver bez kojeg je hardware samo željezo.).
-probavaj dalje distre, tek nakon desetak se odluči koja može ostati trajno.
ihush, hvala :)
ihush, hvala :)
A nam drugima friška figa. Trudili smo se "pomoći" koliko god možemo.
mario.L - oprosti, nije mi bila namjera uvrijediti nikog, naravno da se zahvaljujem svima :)
mario.L - oprosti, nije mi bila namjera uvrijediti nikog, naravno da se zahvaljujem svima :)
Ma nije vrijedno spomena ionako smo te dobar dio postova zezali. Jesi li skinuo onu knjigu s Linux komandama?
Jedine komande koje ja priznan su Play, Stop, Pause, REC, Rew i Fwd :)
Jedine komande koje ja priznan su Play, Stop, Pause, REC, Rew i Fwd :)
Što je s onima tipa: