Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 993.583
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

magnet sam pričvrstio nekim limovi na gitaru, dali ih mogu tako demagnetizirat i dali utječe na zvuk pošto sam primjetio kad god udarim u trup malo bliže magnetu čuje se zvuk kao kada se udari mikrofon...

Igor
15 godina
neaktivan
Re: Gitare i sve vezano uz njih
Jakovp kaže...

Pa osim kvalitete izrade vjerojatno nije toliko loše, ali je sigurno par puta gore po zvuku i svemu drugome u odnosu na pojačala stare izrade koja se mogu kupiti za iste pare. To što imaš garanciju je slaba utjeha, jer garancija je ajmo reći godinu dvije, a pojačalo bi trebalo raditi bar nekih 40 godina, tj zauvijek ako se pravilno održava. 

Ali nema pravila, nitko ne kaže da će tvoje riknuti (i ako rikne se da popraviti), no veća je šansa da to rikne nego npr stari fender iz 1970-ih.

Pa dobro, svima je jasna činjenica da su starije stvari zapravo i kvalitetnije. Ako je samo to, ok, jer sam ja sa zvukom zadovoljan :D

Imaš li kakvu preporuku za održavanje pojačala?

14 godina
odjavljen

Ma dobro je to pojačalo, mogao si uzeti Marshall JCM 2000 DSL 401 pa bi dobio vrhunski Marshallovski crunch (ACDC i ostala ekipa), ali ne tako dobar clean kakvi sad imaš na tom Fenderu.

12 godina
neaktivan
stavio sam ernie ball regular slinky...za 54kn su stvarno ok..sad trebam preporuku tunera, s obzirom da je ovaj kojeg sad koristim, jako los
Iron Maiden
14 godina
odjavljen
imaiden322 kaže...
stavio sam ernie ball regular slinky...za 54kn su stvarno ok..sad trebam preporuku tunera, s obzirom da je ovaj kojeg sad koristim, jako los

Koji god između 100kn i 200kn.

17 godina
neaktivan
imaiden322 kaže...

http://www.get-tuned.com/online_guitar_tuner.php

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
imaiden322 kaže...

http://www.get-tuned.com/online_guitar_tuner.php

Glupost.

17 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Glupost.

Tako je, ne pricaj gluposti. Sto fali nastimavanju po sluhu?

14 godina
odjavljen

To nije po sluhu LoL

Po sluhu je kad on prime gitaru u ruku i ne treba nikakve zvukove.

17 godina
neaktivan
Deawood kaže...

To nije po sluhu LoL

Naravno da nije, ovo je vizualno-taktilno stimanje...

15 godina
neaktivan

Razmišljao sam uzeti neko portable mini pojačalo kad sam u prirodi i gdje ne mogu baš vući ovo veliko.
Ima li neka preporuka tog pojačala, ne trebaju mi epic efekti, pa čak mi ni gain ne treba (ali eto ako ima sa gainom, još bolje onda, ali nije obavezno), već mi samo treba da pojača električnu onoliko koliko se akustična čuje {#} 

Ima neka preporuka?

Hvala

15 godina
odjavljen

http://marshallamps.com/product.asp?productCode=MS-2%20and%20MS-4

Evo, samo nemoj očekivati neki super zvuk :)

Svi smo mi Mentalist.
15 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

http://marshallamps.com/product.asp?productCode=MS-2%20and%20MS-4

Evo, samo nemoj očekivati neki super zvuk :)

Pa ne treba mi neki epic zvuk realno, dovoljno za prirode :D
Most probably ću na tome svirati akorde i neke laganije pjesmice.

Bude dobar za toga? 

13 godina

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:17 (royalhero).
15 godina
neaktivan
17 godina

Evo danas je izaso jedan online gitaristicki magazin  (na hrv)

http://magazin.gitare.info/

You got to lose to know how to win
16 godina
neaktivan
Deawood kaže...

To nije po sluhu LoL

Kako bi nastimao po sluhu da su ti sve zice rastimane? Pogodio 440Hz ovako napamet? 

They say freak, when you're singled out...
14 godina
odjavljen

Ti si cijeli život na digitalcu pa nemožeš.

Stavim žice, zategnem ih po oku i onda štimam po sluhu.

16 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Znaci, ti imas apsolutni sluh, a? Bravo {#} Zapravo ne samo apsolutni sluh, vec i apsolutno oko, nesto sto prvi put cujem...

Da ista znas o apsolutnom sluhu, znao bi da je to urodjeno, i da veze nema s cime si dosao u dodir "cijeli zivot", niti na koji nacin stimas instrumente - govorim ti to kao skolovani pianist, sa jako dobro istreniranim relativnim sluhom, i ponesto apsolutnih sposobnosti.

Apsolutni sluh ili imas ili nemas, a po tvojem stavu vidim da ga ti nemas, ali jako dobro prodajes pricice o tome.

Sad mi je makar jasno tko daje TD-ove stalno, i zasto... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.7.2013 18:11 (Deus ex machina).
14 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...
Deawood kaže...

Znaci, ti imas apsolutni sluh, a? Bravo {#} Zapravo ne samo apsolutni sluh, vec i apsolutno oko, nesto sto prvi put cujem...

Da ista znas o apsolutnom sluhu, znao bi da je to urodjeno, i da veze nema s cime si dosao u dodir "cijeli zivot", niti na koji nacin stimas instrumente - govorim ti to kao skolovani pianist, sa jako dobro istreniranim relativnim sluhom, i ponesto apsolutnih sposobnosti.

Apsolutni sluh ili imas ili nemas, a po tvojem stavu vidim da ga ti nemas, ali jako dobro prodajes pricice o tome.

Sad mi je makar jasno tko daje TD-ove stalno, i zasto... 

Što je tako teško čuti dali je gitara naštimana ili nije? Ovdje ne govorim o točno točno, nego jednostavno da je naštimana otprilike.

Po mojem stavu, ovo je jedna od glupljih kojih sam ikada čuo.

Ja ne dajem TDove, dao sam ti TD sam na post iznad mojeg "Ti si cijeli...".

16 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Što je tako teško čuti dali je gitara naštimana ili nije? Ovdje ne govorim o točno točno, nego jednostavno da je naštimana otprilike.

Po mojem stavu, ovo je jedna od glupljih kojih sam ikada čuo.

Ja ne dajem TDove, dao sam ti TD sam na post iznad mojeg "Ti si cijeli...".

Nastimati zice _relativno_ u odnosu jedne na drugu - ne bas. Ne moras cak ni sluha imati, samo osluskujes interferencije, i stimas zice dok ne nestane 'tremolo' zvuk.

Ali ustimati gitaru bez referentnog tona (440Hz za A je standard koji dobijes kompletno analognom stimerskom vilicom) - je. Priznajem, zaletio sam se arogantno, ispricavam se, mozda je stvarno moguce da bas ti imas apsolutni sluh i mozes cuti cistih 440Hz bez ikakve reference.

Moj najveci domet u apsolutnom sluhu je 'skuziti' da li je metal pjesma u D, Db ili C stimu (pod uvjetom da je otvoreni akord, normalno, prima ljestvice), i to pogodim mozda 2 od 3 puta, i to vjerojatno zato jer sam se metala naslusao u zadnjih 12 godina, pa mogu donekle prepoznati koliko je 'duboko'...

Ali da mi das rastimanu gitaru i kazes "Nastimaj je u Db" bez referenci - nema teorije.

Opet kazem, ako ti to stvarno mozes - hats off.

Btw, jos jedan dodatak:

nastimati gitaru "tocno tocno" uopce nije jednostavno - razlog tome je cinjenica da se frekvencija mijenja ovisno o amplitudi vibracije zice. Ja sam svoje gitare naucio nastimati tocno-tocno tek nakon nekih 5-6 godina sviranja, jer mi je islo debelo na zivce da ne cujem savrsene intervale gdje god stisnem, neovisno o tome da li stimam relativno na sluh, ili uz pomoc tunera, i kompletno neovisno o tome kako kvalitetno su mi nastimane oktave i koliko mi je jaka akcija vrata, i koliko debele zice imam.

Nastimati gitaru tocno tocno, uz preduvjet da imas OK tuner i da su ti oktave/akcija OK:

1. Spustiti tone na 0

2. Prebaciti selektor na neck

3. Trzalicom trzati kod 12 polja. Kad kazem 'trzati' mislim doslovce _trzati_ a ne frettati

4. Trzati s otprilike 1/4 snage koju inace koristis za trzanje

S obzirom da je 12 polje sredina zice, tu ces dobiti najciscu vibraciju. Ako ovako ustimas gitaru, mozes biti siguran da ce ti svaki interval na svakom polju biti savrseno cist.... a ti mi reci, koliko ljudi poznajes koji trzaju na 12 polju kad stimaju gitaru? 

Takodjer, kad sviras - treba zabiti tu trzalicu u zice maltene da ih pokidas, a ne drzati trzalicu kao da je od kristala.

To je jedini nacin da dobijes kompletni spektar tonova odredjene vrste zica.

Dakle - nastimati tocno trazi odredjeno znanje o fizici opruge, koje gitaristi obicno ne znaju - a moze im samo koristiti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.7.2013 21:29 (Deus ex machina).
14 godina
odjavljen

Gle, mogu naštimati gitaru kao da si ju naštimao na štimeru (naravno, niti na štimeru ne možemo točno u Hz jer je to gubljenje vremena), ali ne nekakve teške dropove zato jer ne sviram nikakav teški metal (Metallica je je LIMIT).

16 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Gle, mogu naštimati gitaru kao da si ju naštimao na štimeru (naravno, niti na štimeru ne možemo točno u Hz jer je to gubljenje vremena), ali ne nekakve teške dropove zato jer ne sviram nikakav teški metal (Metallica je je LIMIT).

Dodao sam dodatak koji se odnosi na tocno stimanje

Moze se tocno u Hz, napisao sam kako.

Ako sviras na modernim pojacalima sa vrlo nategnutim i slabim postEQ gainom (Mesa Mk4 npr.)  koji ne ostavlja puno prostora za greske - nema ti spasa. Moj RG1527 na Mk4 bode u usi samo tako ako nije savrseno ustiman. Barem ja to cujem i smeta mi. A ne mogu odvrnuti gain da 'sakrije' greske jer onda zvuk nije cist niti 'tight'.

U svakom slucaju - malo sam offtopic. Da ne duljim previse, ako mozes nastimati rastimanu gitaru u standardni stim bez ijedne referentne note - svaka cast, skidam kapu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.7.2013 21:33 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan

Ako znaš naštimati gitaru kako treba onda znaš i dropove, samo nadješ ton koji trebaš i naštimaš preko njega.

Npr drop D gdje E žicu naštimaš po D žici.

16 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...

Doktore, prica se o apsolutnom sluhu - dakle, gitara je kompletno rastimana, niti jedna zica nije redu. Ili jos bolje, iz nekog cudnog razloga skinuo si sve zice odjednom i mijenjas ih (bad idea, btw).

Nemas tuner, nemas referentne note - nastimaj je u stim, bilo koji stim.

15 godina
neaktivan

Deadwood, a kako znas kad je prva zica nastimana po kojoj stimas druge?

nekuzim kako neko (pogotovo ako se bavi muzikom) moze imat apsolutni sluh a da nezna da ima apsolutni sluh.

i ja bi volio imat apsolutni sluh {#}

14 godina
odjavljen

Štimam kako mi dođe, najčešće od 'E' (bas) zato jer je najlakše shvatiti dali je previsoko naštimana ili prenisko.
Ali, čisto sumnjam da imam apsolutni sluh, možda relativni, ali apsolutni teško.  

17 godina
neaktivan

Ne shvaćam kako instrument u kojem razlika već od pola herca stvara disonantni efekt, možeš naštimati bez reference ili apsolutnog sluha i smatrati to prihvatljivim štimom.

Ajd da si na pustom otoku pa se ionako nemaš po čemu ravnati, ali u normalnim uvjetima bilo da sviraš uz pjesmu, bilo da sviraš uz nekoga, tih 0.5+ Hz čini ogromnu razliku. Znam da smo svi mi u ovoj temi neka vrsta odmetnika kad sviramo taj, kako ga neki zovu đavolji instrument, ali kvragu - treba i u sviranju biti pravila.

Pogotovo ne znam zašto bi bilo sramotno koristiti neki štimer s referentnim tonovima za štimanje. Ja i nakon ohoho godina sviranja gitare ne mogu tako dobro uštimati gitaru samo s jednim referentnim tonom koliko dobro mogu uštimati kad imam 6 referentnih tonova.

~~~ Prorok Muhammed Ali Baba Vanga ~~~
17 godina
neaktivan

Ne decki, to nije po sluhu ako imate referentan ton, kak ne kuzite. To je vizualno stimanje u tom slucaju. Ili taktilno. Ili oboje.

14 godina
odjavljen

Uopće nije bitan taj 0.5 herca. Što misliš da je Jimmy Page štimao svoju gitaru na točno 440, pa što ti je. 

Oprema ne čini gitarista, vještina čini.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice