Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 1.008.251
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Gitare i sve vezano uz njih
Vodka 762 kaže...

samo to??????

Ma ne, zezam se :-D

Razlika je u konstrukciji. Lampaska pojacala koriste elektronske cijevi (ie. "lampe" u zargonu) umjesto tranzistora za modeliranje i pojacavanje zvuka. Svojstvo lampi nasuprot tranzistora je da kad ih puknes u saturation mode, ne proizvode (nagadjam iz sjecanja) negativne harmonike koji zvuce ruzno, vec komprimiraju peakove signala tako da dobijes onaj lijepi topli lampaski zvuk.

Moderni tranzistorci, inace, vise ne overdriveaju tranzistore da bi postigli slican rezultat, vec digitalno modeliraju zvuk, i podosta su uspjesni u tome. No ljudi, sto iz navike, sto iz branda, sto iz nekakve subjektivne procjene - biraju lampase kao 'prava' pojacala.

Ja sam istovario gro novaca za Mesa Triaxis, koji je lampasko pret-pojacalo pogonjeno MIDIjem. Mogao sam dobiti ne-lampasa valjda za 20x manje novaca, ali subjektivno mi Triaxis zvuci bolje od ikojeg drugog pojacala na trzistu.

Jakovceeeee, ispravi mi ove nebuloze o elektronici ako sam ispogrijesio.

We are the ones that will open your mind, leave the weak and the haunted behind
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 14:37 (Deus ex machina).
15 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Ma ne, zezam se :-D

Razlika je u konstrukciji. Lampaska pojacala koriste elektronske cijevi (ie. "lampe" u zargonu) umjesto tranzistora za modeliranje i pojacavanje zvuka. Svojstvo lampi nasuprot tranzistora je da kad ih puknes u saturation mode, ne proizvode (nagadjam iz sjecanja) negativne harmonike koji zvuce ruzno, vec komprimiraju peakove signala tako da dobijes onaj lijepi topli lampaski zvuk.

Moderni tranzistorci, inace, vise ne overdriveaju tranzistore da bi postigli slican rezultat, vec digitalno modeliraju zvuk, i podosta su uspjesni u tome. No ljudi, sto iz navike, sto iz branda, sto iz nekakve subjektivne procjene - biraju lampase kao 'prava' pojacala.

Ja sam istovario gro novaca za Mesa Triaxis, koji je lampasko pret-pojacalo pogonjeno MIDIjem. Mogao sam dobiti ne-lampasa valjda za 20x manje novaca, ali subjektivno mi Triaxis zvuci bolje od ikojeg drugog pojacala na trzistu.

Jakovceeeee, ispravi mi ove nebuloze o elektronici ako sam ispogrijesio.

Nisu negativni nego neparni harmonici :)

A sve ostalo je tisuću puta rečeno, evo jedna tema gdje sve piše:

http://www.glazbeni-forum.com/topic/49554-razlika-izmedu-lampasa-i-tranzistorca-moze-netko-malo-pojasnit/

Ukratko, većina lampaša zvuči kako treba, a velika većina tranzistora zvuči za k.

Svi smo mi Mentalist.
14 godina
Gitare i sve vezano uz njih

Kolege. Uzeh svoju prvu gitaru, onog ltd-a. I sad cine mi se da su 2 i 3 zica malo prigusene kad sviram na nekom polju. Ko da grebe od ostala polja, al negrebe pogleda sam. Isto tako vrat je ravan. Jedino sta mi je jos ostalo je da moze bit do zica? Nešto drugo? Inače sve pohvale gitari, odličan vrat, dosta polja, izgled.

xf: recod8600
15 godina
odjavljen
r3c0d kaže...

Kolege. Uzeh svoju prvu gitaru, onog ltd-a. I sad cine mi se da su 2 i 3 zica malo prigusene kad sviram na nekom polju. Ko da grebe od ostala polja, al negrebe pogleda sam. Isto tako vrat je ravan. Jedino sta mi je jos ostalo je da moze bit do zica? Nešto drugo? Inače sve pohvale gitari, odličan vrat, dosta polja, izgled.

Podigni te dvije žice jako malo, toliko da ti se to više ne događa. Što manje možeš.

Kod nas trgovci ne znaju ili ne žele setupirati gitare. Trebaš dati nekome tko se jako dobro razumije da vidi je li šipka u vratu ok.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
Meni se isto na šestoj žici nekad čuje kao da žica udara u prag, baš zvuk metala u metal. Kad mi dođu nove žice da dignem bridge malo (valjda sam se dobro izrazio :D) ?
Roses are #FF0000 violets are #0000FF all my base are belong to you.
15 godina
odjavljen
Tomislav95 kaže...
Meni se isto na šestoj žici nekad čuje kao da žica udara u prag, baš zvuk metala u metal. Kad mi dođu nove žice da dignem bridge malo (valjda sam se dobro izrazio :D) ?

Možeš da, ovisi kakav ti je sustav, na nekim gitarama treba dizati cijeli bridge, a neke imaju svaku žicu posebno.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
Mogu dignit svaku posebno samo se nadam da imam doma tako mali imbus :D
BTW, jel se smije skidat žica i stavljat opet ako nešto ne štima?
17 godina
neaktivan
Tomislav95 kaže...
Mogu dignit svaku posebno samo se nadam da imam doma tako mali imbus :D
BTW, jel se smije skidat žica i stavljat opet ako nešto ne štima?

Pa mozes, ako ju mozes nazad nategnuti, tj. ako nisi odrezal visak zice.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
16 godina
neaktivan
Ok. Mislio sam da je nije pametno nazad stavljat ako je "spigana" već :D
15 godina
odjavljen
Tomislav95 kaže...
Ok. Mislio sam da je nije pametno nazad stavljat ako je "spigana" već :D

Samo ju vrati kako je bila, ali i ako ne vratiš sama će se ona isavijat kako joj paše.

Svi smo mi Mentalist.
14 godina

Ovu drugu sam uspia, al 3 nebi bog. Jos cu se malo igrat, pa ce valjda uspit nesto.

14 godina
neaktivan

Pozz narode evo ovako pošto sviram već par mijeseci i sviram na nkoj divljoj klasičnoj koja probija uši htjeo bih kupit sada nekakvu akustičnu do 800-900 kn pa bih vas zamolio da ako može nkakva preporuka ili što je bitno da se prepozna solidna gitara..{#}

Ivan
16 godina
neaktivan

Ako ti ne smeta što nije nova uzmi ovu KLIK . 

MUST visit :D http://www.youtube.com/user/ZOJAmoviesProduction?feature=mhee
14 godina
neaktivan
zOjA26 kaže...

Ako ti ne smeta što nije nova uzmi ovu KLIK . 

gledao sam i tu i nesmeta sto nije nova a sta kzes na ovu http://www.njuskalo.hr/gitare/prodajem-novu-akusticnu-gitaru-oglas-5167075 jeftinija je..{#}

Ivan
15 godina
neaktivan

Što vi mislite o The Doors?

et....

Igor
15 godina
odjavljen
Vodka 762 kaže...

Što vi mislite o The Doors?

et....

To nije pitanje za ovu temu.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina

Trebao bi pomoć, dobio sam guitar USB link pa ga želim povezati s Amplitubom, ali nikako dobiti zvuk na zvučnicima, komp je spojen na zvučnike dvd playera, jesam li pogriješio negdje u postavkama. Ako netko ima nešto slično nek se javi...

Men aren't fat, only fat women are fat.
17 godina

Pa jel dobivas na inputu sta uopce?

You got to lose to know how to win
14 godina

Pošto nakon svog mučenja i zezancije nisam rješia ono, ima te li neku preporuku zica? 

15 godina
odjavljen
r3c0d kaže...

Pošto nakon svog mučenja i zezancije nisam rješia ono, ima te li neku preporuku zica? 

Ernie ball. Debljina koju preferiraš.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
R4zOR229 kaže...

Pa jel dobivas na inputu sta uopce?

Ne razumijem što misliš?

17 godina

u amplitubu onaj input(ono sta si zaokruzio na slici)dal tamo dobivas signal uopce?

14 godina
Jakovp kaže...
r3c0d kaže...

Ernie ball. Debljina koju preferiraš.

Imas li neku preporuku za debljinu. Sta dobivam s debljima, a sta s tanjima?

15 godina
odjavljen
r3c0d kaže...

Imas li neku preporuku za debljinu. Sta dobivam s debljima, a sta s tanjima?

Tanje je lakše svirati, a deblje po meni imaju puniji ton. Zato kažem, ovisi o ukusu. Ako si početnik, uzmi devetke, bit će ti lakše. 

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
R4zOR229 kaže...

u amplitubu onaj input(ono sta si zaokruzio na slici)dal tamo dobivas signal uopce?

Da, kad sviram, vidi se signal i na inputu i outputu, napisao sam na slici, znači registrira gitaru, ali se ne čuje ništa...

15 godina
neaktivan

imam Fender Squier, al neznam kak da ručicu pričvrstim. mislim znam, zašarafim ju, al dokud, kad ona počinje zatezat/otpuptat žice? kak da to znam?

15 godina
odjavljen
Bugovac LOTR kaže...

imam Fender Squier, al neznam kak da ručicu pričvrstim. mislim znam, zašarafim ju, al dokud, kad ona počinje zatezat/otpuptat žice? kak da to znam?

Vrtiš dok ne počne davat otpor, onda malo otpustiš i tako koristiš.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina

Polako mi umire ulaz za adapter na marshall drivemasteru i sad mislim to nabavit a nzn koji bi mi paso pa ak moze pomoc

17 godina
peraja kaže...
R4zOR229 kaže...

Da, kad sviram, vidi se signal i na inputu i outputu, napisao sam na slici, znači registrira gitaru, ali se ne čuje ništa...

Po slici isapda da nista ne dobivas

17 godina
R4zOR229 kaže...
...

Po slici isapda da nista ne dobivas

U tom trenu nisam ništa svirao pa se ne vidi ništa, ali sam zato napisao text da se vidi...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice