Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 991.869
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

Recite vi meni ljudi, jel to tako sam kod mene ili, kad uzmen svirat gitaru i nako lipo sidin negdi odlično sviran, al kad uzmen oni kajiš i kad se dignen tako nanoge neznan ništa svirat skroz mi nezgodno...? :DDDDD

Prof. dr. sc. torrentologije
15 godina
neaktivan
RE: Gitare i sve vezano uz njih

Namjesti remen bolje i vježbaj stojećki. To je bitno za live nastupe i ovak i onak ;)

hmda
16 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...

Namjesti remen bolje i vježbaj stojećki. To je bitno za live nastupe i ovak i onak ;)

e da baš ću počet vježbat znam da će mi to tribat za live nastupe

15 godina
neaktivan
Brzi97 kaže...
Slash 666 kaže...

Labrović, čemu TD?

hmda
16 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...
Brzi97 kaže...
Slash 666 kaže...

Labrović, čemu TD?

Taj labrović inače pametuje i daje TD-ove

17 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...

Labrović, čemu TD?

Možda si dobio TD zato što ti je svako objašnjenje neprecizno. Naravno da treba namjestiti remen (thx cpt. obvious), ali nisi napisao najvažniji dio - a to je način na koji treba držati gitaru.

Brzi vjerojatno drži gitaru na par centimetara od koljena ili pak voli držati gitaru u Slashovom (gitarist, ne forumaš) stilu paralelno s tijelom, s raširenim nogicama i glavom zabačenom unatrag. Po mogućnosti i sa šeširom na istoj i čikom u čvaljama. Nažalost, ne zna da Slash svira na taj način samo u spotovima, ponekad i live, ali u studiju sigurno ne jer bi ga u protivnom prao sindrom karpalnog kanala. U studiju najvjerojatnije svira sjedećki, BTW.

Pravilan način je da je težište gitare negdje u visini struka, a gitara okomito u odnosu na tijelo (doduše, ne baš pod 90°, ali oko te brojke) - na taj način izgleda više dorky, ali je lakše svirati, a i neće dobiti sindrom karpalnog kanala. Demonstraciju pravilnog načina držanja gitare treba pogledati na najmanje očekivanom mjestu - na svadbama i na emisiji tipa Pjesme koje srce diraju (YouTube). Koliki god krep ti momci svirali, mora im se priznati da pravilno rukuju instrumentima.

Što se tiče važnosti vještine sviranja stojećki, moje mišljenje je da je apsolutno nepotrebno znati svirati stojećki. Naravno, tipična slika gitarista je da svira na 500 m2 bini pred 20'000 ljudi i naravno - stoji. Činjenica je da su male šanse da ćemo ti, Brzi ili ja ikad dogurati do te pozornice. Vjerojatno će nam vrhunac biti svirka u krugu za koju bi bilo čudno da gitarist stoji, ako se osokolimo, možda i svirka na nekom uglu gdje se također sjedi, eventualno svirka po bircevima i kafanama, koje obično nude mali prostor za svirače i gdje nije neuobičajeno vidjeti gitaristu da sjedi, već je čudno vidjeti gitaristu kako stoji. No najčešće ćemo svirati u kući, gdje nije bitno sviramo li stojećki ili sjedećki, u kožnim hlačama s lancima ili u gaćama...

Sviranje stojećki je samo još jedan tašti način iskazivanja kulerstva - svatko će reći da je teže, samim time i neučinkovitije i nepotrebno - baš kao i duge kose na metalcima, pačotice na cajkašima ili baggy odjeća na reperima. Ako ja kojim slučajem dospijem na onu 500 m2 binu, prije ću sjesti na neko pojačalo - što po mom mišljenju izgleda više bad-ass od stajanja.

If a tree falls on a woman and no one is around, does it make a sound? -- More importantly, why is there a forest in the kitchen?
15 godina
neaktivan
a cuj. U lokalnim klubovima di cemo najvjerojatnije zavrsit svi sviraju stojecki. Bar tu kod mene. I pogledaj malo live snimke gunsa/velveta/slasha, pa onda komentiraj njegovo drzanje.
hmda
16 godina
neaktivan

@i_rambo_plache Pa gle..sve zavisi od stila glazbe.Neće sad Metallica na svom koncertu sjedit.A isto tako neće čovjek koji svira na klasičnoj gitari stajati sa remenom oko vrata i headbangati.(neznam niti jednog takvog glazbenika,pa neću na pamet pisati ime)

Punk's not dead!!!!
17 godina
neaktivan

Niste shvatili poantu moga posta...

Ono što sam htio reći je da, ukoliko netko osjeća nelagodu svirajući stojećki, ne bi trebao forsirati. Što se tiče Slashovog držanja gitare, ne zanima me kako live svira, na mene je ostavio utjecaj kakav sam objasnio u prijašnjem postu. Opis njegovog stila je čisto karikaturalan, on mi je prvi pao na um.

Što se tiče Metallice, oni su izgradili bend na imidžu (ta zovu se Metal-lica). Naravno da će skakati po pozornici, deračiti se i imati ludi light-show. Da to ne rade, izgubili bi 95% fanova.

Konačna poanta (ukoliko još ne shvaćate) - Brzi bi trebao svirati kako mu paše. Dao sam mu naputak o pravilnom držanju gitare, a ako ne pomogne, onda sjed' i sviraj! Ionako mu "vještina" sviranja stojećki vjerojatno nikad neće ni trebati...

If a tree falls on a woman and no one is around, does it make a sound? -- More importantly, why is there a forest in the kitchen?
16 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...
lakše svirati, a i neće dobiti sindrom karpalnog kanala

Kad smo vec kod toga, poslusaj pjesmu Carpal Tunnel Slug... 

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto
16 godina
neaktivan

nemoj ti meni neće mi tribat Belji se...:D, a čuj, meni je glupo, zapravo nisan ni vidio to na koncertima (osim onih klasičnih gitarista), da gitarist sidi, to mi jedino može proć na onin tulumima i feštama od 15-ak-20 ljudi, ali mislim i oni manji bendovi sviraju stojećki, bar u mom mistu...i ja ću i dalje vježbat ko i sve u životu  vjerojatno će i to doć na svoje...Namigiva

17 godina
neaktivan

Inače pretežito sviram ritam gitaru, pa ne soliram puno, ali mi je lakše svirat riffove stojećki nego sjedećki, pa onda i najviše stojećki i sviram. Ponajprije zato kaj puno sviram downstroke (uz palm mute), a svirat osminke downstroke na 200-220 bmpa sjedećki mi je nekak nezgodno...

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
Slash 666 kaže...

Labrović, čemu TD?

Možda si dobio TD zato što ti je svako objašnjenje neprecizno. Naravno da treba namjestiti remen (thx cpt. obvious), ali nisi napisao najvažniji dio - a to je način na koji treba držati gitaru.

Brzi vjerojatno drži gitaru na par centimetara od koljena ili pak voli držati gitaru u Slashovom (gitarist, ne forumaš) stilu paralelno s tijelom, s raširenim nogicama i glavom zabačenom unatrag. Po mogućnosti i sa šeširom na istoj i čikom u čvaljama. Nažalost, ne zna da Slash svira na taj način samo u spotovima, ponekad i live, ali u studiju sigurno ne jer bi ga u protivnom prao sindrom karpalnog kanala. U studiju najvjerojatnije svira sjedećki, BTW.

Pravilan način je da je težište gitare negdje u visini struka, a gitara okomito u odnosu na tijelo (doduše, ne baš pod 90°, ali oko te brojke) - na taj način izgleda više dorky, ali je lakše svirati, a i neće dobiti sindrom karpalnog kanala. Demonstraciju pravilnog načina držanja gitare treba pogledati na najmanje očekivanom mjestu - na svadbama i na emisiji tipa Pjesme koje srce diraju (YouTube). Koliki god krep ti momci svirali, mora im se priznati da pravilno rukuju instrumentima.

Što se tiče važnosti vještine sviranja stojećki, moje mišljenje je da je apsolutno nepotrebno znati svirati stojećki. Naravno, tipična slika gitarista je da svira na 500 m2 bini pred 20'000 ljudi i naravno - stoji. Činjenica je da su male šanse da ćemo ti, Brzi ili ja ikad dogurati do te pozornice. Vjerojatno će nam vrhunac biti svirka u krugu za koju bi bilo čudno da gitarist stoji, ako se osokolimo, možda i svirka na nekom uglu gdje se također sjedi, eventualno svirka po bircevima i kafanama, koje obično nude mali prostor za svirače i gdje nije neuobičajeno vidjeti gitaristu da sjedi, već je čudno vidjeti gitaristu kako stoji. No najčešće ćemo svirati u kući, gdje nije bitno sviramo li stojećki ili sjedećki, u kožnim hlačama s lancima ili u gaćama...

Sviranje stojećki je samo još jedan tašti način iskazivanja kulerstva - svatko će reći da je teže, samim time i neučinkovitije i nepotrebno - baš kao i duge kose na metalcima, pačotice na cajkašima ili baggy odjeća na reperima. Ako ja kojim slučajem dospijem na onu 500 m2 binu, prije ću sjesti na neko pojačalo - što po mom mišljenju izgleda više bad-ass od stajanja.

Thumbs up za poantu da covjek treba svirati kako mu je ugodno, no samo jedan mali osvrt:

ja gitaru drzim mrvu ispod prsiju. Elektricna gitara ima "utor" na tijelu, koji taman pase rebrima ispod desne sise (za desnjake). Nasao sam da je taj nacin najudobniji i cak ni nakon satiju sviranja, nije me bolio zglob.

Zglob boli samo kad je gitara vrlo nisko (alla Korn) a trebaju se hvatati bareovi.

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
i_rambo_plache kaže...
Slash 666 kaže...

Labrović, čemu TD?

Thumbs up za poantu da covjek treba svirati kako mu je ugodno, no samo jedan mali osvrt:

ja gitaru drzim mrvu ispod prsiju. Elektricna gitara ima "utor" na tijelu, koji taman pase rebrima ispod desne sise (za desnjake). Nasao sam da je taj nacin najudobniji i cak ni nakon satiju sviranja, nije me bolio zglob.

Zglob boli samo kad je gitara vrlo nisko (alla Korn) a trebaju se hvatati bareovi.

Ja akusticnu isto tako drzim, i to pod nekih 60 stupnjeva, nikakav pravi kut. Tako mi dode u identican polozaj u kojem imam klasicnu kad sviram sjedecki...

16 godina
neaktivan

E, al meni je problem šta nikako ne mogu namistit u taj položaj... sad ću se baš potrudit

17 godina
neaktivan
Brzi97 kaže...

E, al meni je problem šta nikako ne mogu namistit u taj položaj... sad ću se baš potrudit

Pa namjesti se kak je tebi najudobnije. Meni paše nešto niže. Oko pupka negdje, al velim, ja ne soliram zato mi je tak pogodnije/udobnije. Da sviram lead, onda bi ju moral podići više.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.8.2010 19:42 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

OK... nego recite mi kako uštimati gitaru ono kako piše na pojedinim pjesmama, recimo CGD#A#FC

16 godina
protjeran
Brzi97 kaže...

OK... nego recite mi kako uštimati gitaru ono kako piše na pojedinim pjesmama, recimo CGD#A#FC

Nadjes ton kako bi ta zica trebala zvucati, i onda je nastimas da tako zvuci prazna.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto
16 godina
neaktivan

Eh, nisam ti ja baš neki guru za to jel mi moš to malo bolje pojasniti, a uostalom imam i štimer Korg GA-30 pa jel se to može s njim

17 godina
neaktivan
Brzi97 kaže...

1. Naziv štima se piše od najnižeg prema najvišem tonu, dakle ti vjerojatno misliš na C F A# D# G C štim, tj. C štim.

2. Naštimati gitaru na ovaj štim je vrlo jednostavno pošto je C štim za 2 puna tona niži od standardnog štima.

Daklem, prvo se uvjeriš da je gitara naštimana standardnim štimom. Potom stisneš prvo polje na dubljoj E žici, daklem ton F. Isto tako treba zvučati prazna A žica. Kad naštimaš A žicu u F, preostale žice štimaš po uzorku standardnog štima (nadam se da znaš standardni bez štimera naštimati, ako ne - KLIK) s time da ti je referentna žica novonaštimana F žica (bivša A).

3. Ovaj štim je brutalno nizak. Da ti gitara drži štim, trebati će ti brutalno debele žice (vjerojatno ne ispod 11-ica, pitanje hoće li i one biti dovoljne). No pretpostavljam da ti taj štim treba za samo jednu pjesmu, a pošto su intervali između žica isti kao i u standardnom, nije nužno preštimavati gitaru. Jedino što bi u tom slučaju svirao za dva tona više od predviđenoga.

16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
Brzi97 kaže...

1. Naziv štima se piše od najnižeg prema najvišem tonu, dakle ti vjerojatno misliš na C F A# D# G C štim, tj. C štim.

2. Naštimati gitaru na ovaj štim je vrlo jednostavno pošto je C štim za 2 puna tona niži od standardnog štima.

Daklem, prvo se uvjeriš da je gitara naštimana standardnim štimom. Potom stisneš prvo polje na dubljoj E žici, daklem ton F. Isto tako treba zvučati prazna A žica. Kad naštimaš A žicu u F, preostale žice štimaš po uzorku standardnog štima (nadam se da znaš standardni bez štimera naštimati, ako ne - KLIK) s time da ti je referentna žica novonaštimana F žica (bivša A).

3. Ovaj štim je brutalno nizak. Da ti gitara drži štim, trebati će ti brutalno debele žice (vjerojatno ne ispod 11-ica, pitanje hoće li i one biti dovoljne). No pretpostavljam da ti taj štim treba za samo jednu pjesmu, a pošto su intervali između žica isti kao i u standardnom, nije nužno preštimavati gitaru. Jedino što bi u tom slučaju svirao za dva tona više od predviđenoga.

Stani, kad uštimam A žicu u F štim, dali onda ostale štimam ono standardno (na 5. pragu) ili ih sve štimam onako na F tonu (znači 1. prag)?

17 godina
neaktivan
Brzi97 kaže...

Stani, kad uštimam A žicu u F štim, dali onda ostale štimam ono standardno (na 5. pragu) ili ih sve štimam onako na F tonu (znači 1. prag)?

Po standardnom.

Nakon što dobiš F žicu, 5. polje na 1. žici (najdublja) ti treba zvučati kao prazna 2. žica, 5. polje na 2. žici treba zvučati kao prazno na 3.-oj, 5. polje na 3.-oj kao prazno na 4.-oj, 4. polje na 4.-oj kao prazno na 5.-oj, 5. polje na 5.-oj kao prazno na 6.-oj.

I to je to.

17 godina
neaktivan

Evo, da podjelim s vama jednu odličnu vježbu za naučit tonove na vratu (naučit fretboard). Dakle, treba vam metronom. Ili kliker na kompjuteru tj. metronom na kompjuteru, nije bitno. Naštimate ga na 60 bmpa (lento ili adagio otprilike - talijanske oznake za tempo, ima ih na onim mehaničkim metronomima), ako vam je prebrzo, usporite. Zamislite jedan ton, bilo koji. Krećete od najdeblje žice prema najtanjoj (od E do e), može i obrnuto, nije bitno, bitno je da sve žice prođete. Pustite metronom i na svaki udarac, pritisnite i odsvirajte taj ton na svim mjestima na jednoj žici, pa pređite na drugu, pa ga na svim mjestima na drugoj žici odsvirajte itd. do kraja pa nazad. Nema varanja! Svakim udarcem odsvirajte ton. Ako ga ne stignete naći, usporite. Kad savladate na 60 bmpa, ubrzajte. Kad savladate brže, opet ubrzajte. Ponavljajte ovu vježbu tolko dugo da kad vas i u pola 3 ujutro probude da znate di je koji ton. Jest da je ovo mukotrpno učenje (bez muke nema nauke - zaboravite ono "learn to play guitar in 30 days"), al na ovaj način ćete se naučiti snalaziti po vratu, + urezat će vam se u pamćenje kak koji ton zvuči, pa automatski i sluh razvijate.

© by Joe Satriani

16 godina
neaktivan

Evo, da probudim temu imam jedno pitanje... uz gitaru sam dobio onaj tremolo (bar mislim da se tako zove), e da i kako se nikako prije nisam susretao s njim sad me zanima kako namjestiti... ja sam ga samo uvidao do kraja u onu rupicu i nema nikakvog efekta?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.8.2010 16:20 (Brzi97).
16 godina
neaktivan
Brzi97 kaže...

Evo, da probudim temu imam jedno pitanje... uz gitaru sam dobio onaj tremolo (bar mislim da se tako zove), e da i kako se nikako prije nisam susretao s njim sad me zanima kako namjestiti... ja sam ga samo uvidao do kraja u onu rupicu i nema nikakvog efekta?

Tremolo sluzi za bendove s desnom rukom... u praksi su bendovi s lijevom rukom brzi i jednostavniji, ali tremolo-bar je odlican za dive bombove i slicne VanHallen efekte.

Ukratko, trzni zicu, uhvati trem i gurni ga prema vratu gitare (dive) ili od vrata gitare (rise). Imaj na umu da ako nemas flying trem, ne mozes napraviti rise - nema slobodnog hoda.

I ako ne mozes, budi zahvalan :-D Ja zbog flying trema imam pakao svaki put kad stavljam nove zice.

Example:

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.8.2010 16:28 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan
mah, odkad sam floyd rose probo, tremolo je cisti kur*c
hmda
17 godina
neaktivan

Ne znam je li točan naziv za tu polugicu tremolo, ja ju zovem whammy(-bar) pošto lagano dođe do zabune između tremolo ručice i

.

Anyways, vjerojatno ti ta rupica na bridgeu ima navoj. Zašarafiš whammy na bridge i to bi trebalo biti to. Koristiš ga tiltajući whammy gore-dolje, a ne vrteći ga. Ako nema nikakvog efekta, možda su federi u bridgeu previše zategnuti.

@ slash - i floyd rose je tremolo  -.-'

~~~ Shit was SO cash! ~~~
17 godina
neaktivan

Ja pak to zovem floyd rose, bez obzira koje je marke :D. Nekak mi je floyd rose postal sinonim za to. :O

Znam nije dobro, al ne mogu si pomoći.

EDIT: Ali fan sam fixed bridgeova... heh... puno je jednostavnije (kao što reče Deus, kod mijenjanja žica) :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.8.2010 17:02 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Aha, sad sam skužio da ja sam ga vrtio lijevo desno a ne gore dolje

15 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Ne znam je li točan naziv za tu polugicu tremolo, ja ju zovem whammy(-bar) pošto lagano dođe do zabune između tremolo ručice i

.

Anyways, vjerojatno ti ta rupica na bridgeu ima navoj. Zašarafiš whammy na bridge i to bi trebalo biti to. Koristiš ga tiltajući whammy gore-dolje, a ne vrteći ga. Ako nema nikakvog efekta, možda su federi u bridgeu previše zategnuti.

@ slash - i floyd rose je tremolo  -.-'

A čuj, razlika je poprilična.

hmda
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice