Prvo su postojale samo 4:3 telke i u tom su se formatu snimali svi filmovi i emisije. Živjeli smo u predivnom 'letterbox' svijetu, svijetu u kojem su široki ekrani samo zastupljeni u kinima.
Zatim je nekome palo na pamet da widescreen dovede iz kina u svako kućanstvo - tako smo dobili 16:9. Ali naravno, nismo dobili i TV program i tom formatu. Tako smo mogli dobiti jednu od dvije debele gluposti: 1.) debele patuljke umjesto ljudi normalne veličine i 2.) novi dekorativni element u sobi, dvije debele paralelne vertikalne crne crte na rubovima našeg novog 'vajdskrina'
Ja sam dosta dugo ostao na 4:3, i TV program mi je bio OK (osim što je naš sranje, al nema veze). Ali, gledajući filmove na divX-u, polako su mi počele smetati, ovaj put horizontalne crne trake, jer, kao, moj TV je staro smeće i moram kupiti novi. Da su bar na tim trakama ispisani titlovi, pa da ti ne smetaju slici, ali ne. Koga briga za donji dio slike.
Pritisnut sa svih strana, jadan i izmučen, odlučim ja ipak kupiti tu revolucionarnu novost, koja je, zbog svog super formata prirodnija ljudskom oku, ali očito ne i velikim zvučnicima moje linije koje sam morao micati sa police da bi tamo stala moja nova široka telka. Da ne spominjem da sam morao maknuti sve moje suvenire sa raznih putovanja, sa jedinog mjesta u kući koje ih je zaslužilo nositi na sebi: mojoj 4:3 telki. Naravno, ostalo je otpirlike 15 cm praznine iza telke, u kojoj su se slobodno mogle ukotiti neke beštije, a da ih ja ne primjetim...
A ništa, prihvatio sam sve te patnje, spojio telku i počeo gledat film. Htio sam pogledati neki horror, ali mi je bilo dosta muke za jedan dan. 'Ok, sad je bar veći doživljaj gledati filmove', rekao sam, pogledao film i otišao spavati polu-sretan.
Sutra sam, već malo oporavljen od ovog terora, lijepo se zavalio u fotelju stavio novi film u DVD player. Kad ono - ponovo crne crte na rubovima, i gore i dolje. *psovanje* *psovanje* ...quentin taratino... *psovanje* ....2.4:1 format i tko ga uopće izmisli...! (...) *psovanje*
Dokle ovo ide? Kupiti ćemo novu televiziju i onda će neki pametnjaković izmisliti novi format zbog kojeg ćemo ponovno gledati film 'preko samo pola slike'... Zašto se ide u takve ekstreme? I zašto moramo imati i 16:9 i 16:10 monitore??
uhh, nisam znao da ću se ovoliko napisati... što vi mislite o ovome?